Yerel Haberler
Eskişehir
Eskişehir’de beklenen yağış başladı 08 Nisan 2026 Çarşamba - 11:27:20 Eskişehir halkı bugün çok bulutlu, aralıklı ve sağanak yağışla uyanırken, önümüzdeki 5 gün boyunca yağışların devam etmesi bekleniyor. Meteoroloji Genel Müdürlüğü 3. Bölge Müdürlüğü tarafından yayınlanan son hava tahmin raporuna göre; bölge genelinin bugün öğle saatlerine kadar çok bulutlu ve aralıklı sağanak yağışlı geçeceği, akşam saatlerinden itibaren parçalı bulutlu, gece ise az bulutlu ve açık bir havanın hâkim olacağı tahmin ediliyor. Hava sıcaklıklarının yağışla birlikte 8 ila 10 derece birden azalarak mevsim normallerinin altına ineceği öngörülürken; rüzgârın batı ve kuzeybatıdan, zamanla kuzey yönlerden orta kuvvette, öğle ve akşam saatlerinde ise yer yer saatte 30 ila 60 kilometre hıza ulaşan kuvvetli esintiler şeklinde esmesi bekleniyor. Hafif zirai don riski bulunduğu uyarısı yapıldı Öte yandan, sıcaklık düşüşüne bağlı olarak bu akşam saatlerinden itibaren Eskişehir, Kütahya ve Bilecik illeri geneli ile Bursa’nın güney ve doğu ilçelerinin kırsal kesimlerinde hafif zirai don riski bulunduğu uyarısı yapıldı. Meteoroloji yetkilileri; başta üreticiler ve çiftçiler olmak üzere vatandaşların yaşanabilecek olumsuzluklara karşı dikkatli ve tedbirli olması gerektiğini belirtti. Güncel tahminlere göre bugün 14 derece ile Mihalgazi ve Sarıcakaya kentin en sıcak ilçeleri olurken, Mihalıççık 6 derece ile en düşük sıcaklığın ölçüldüğü yer olarak kayıtlara geçti. Beş gün boyunca yağışların devam edeceğini tahmin ediyor Meteoroloji 3. Bölge Müdürlüğü’nün 5 günlük raporunda, 8 Nisan Çarşamba gününden 12 Nisan Pazar gününe kadar kent genelinde yağışlı havanın hâkimiyetini sürdüreceği bildirildi.
08 Nisan 2026 Çarşamba - 10:29 "Bulut oyunculuğu internet kafeler için tehdit değil" İnternet kafe işletmecileri, bulut oyunculuğu (Cloud Gaming) hizmetlerinin Türkiye’de henüz tam oturmadığını ve kendi sektörleri için risk oluşturmadığını belirtti. Son yıllarda adından sıkça söz edilen bulut oyunculuğu, bilgisayar oyunlarını güçlü cihazlar yerine uzak sunucularda çalıştıran ve görüntüsünü internet üzerinden anlık olarak ekrana aktaran bir teknoloji olarak öne çıkıyor. Abonelik sistemiyle kullanılan teknoloji oyunları cihaza indirme ve yükleme ihtiyacını ortadan kaldırırken, eski donanımları farklı şekilde değerlendirme imkanları sağlıyor. Birçok ülkede yaygın olarak kullanılan bulut oyunculuğu hizmetlerinin gelecek yıllarda internet kafe sektörünü etkilemesi bekleniyor. "Bu sistemin ülkemizde tam oturmadığını düşünüyorum" Konuyla ilgili konuşan Mustafa Çoğal, söz konusu teknolojinin beklenenin aksine kendileri için bir risk oluşturmadığını söyledi. Çoğal, "Oyun oynayacaksanız ve elinizde iyi bir sistem yoksa şu an için en uygun seçenek, internet kafe. Bulut oyunculuk bizim sektörümüzü çok etkilemez. Evinde oyun oynamayı seven, sistemi müsait olmayan arkadaşlar için uygun. Düşük bir sisteminiz varsa, bulut oyunculuğu hizmetlerine ufak bir ücret ödeyerek bu oyunu uzaktan oynayabiliyorsunuz. Ancak sistem kötüyse FPS değeri, yani görüntünün akıcılığı da ona göre oluyor. Ona vereceğin parayla internet kafeye gelip aynı oyunu bizde oynadığınızda daha iyi bir deneyim yaşıyorsunuz. Sistemlerimiz iyi olduğu için görüntü daha akıcı ve net oluyor. Bulut oyunculuğu bizim ülkemizde henüz tam oturmuş durumda değil ve ben bunun olacağını da sanmıyorum" dedi.
08 Nisan 2026 Çarşamba - 10:29 Güzel Sanatlar Fakültesi’nde üç sergi tek buluşma Anadolu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yusuf Adıgüzel, Güzel Sanatlar Fakültesi (GSF) bünyesinde sanatseverlerle buluşan üç farklı öğrenci sergisini ziyaret ederek öğrencilerin çalışmalarını yerinde inceledi. Farklı disiplinlerden öğrenci üretimlerini bir araya getiren sergilerin açılışına katılan Rektör Adıgüzel, eserler hakkında bilgi aldı. GSF Çizgi Film ve Animasyon Bölümü üçüncü sınıf öğrencilerinin çalışmalarından oluşan "Pinky Promise" başlıklı karma sergi Galeri G’de yer alıyor. 17 Nisan Cuma gününe kadar ziyaret edilebilecek sergide illüstrasyon, karakter tasarımı, storyboard, çizgi roman ve 3B üretimlere yönelik öğrenci çalışmaları izleyiciyle buluşuyor. Galeri S’de yer alan "Seramiğe Atılan Temeller" başlıklı sergi ise 10 Nisan Cuma gününe kadar ziyaret edilebiliyor. GSF Seramik Bölümü öğrencilerinin eserlerinden oluşan sergide, Öğr. Gör. Özgür Kaptan yürütücülüğünde gerçekleştirilen Seramik Desen ve Seramik Temel Sanat Eğitimi dersleri kapsamında üretilen çalışmalar yer alıyor. Sergide birinci ve ikinci sınıf öğrencilerine ait kuş evleri, maskeler, kahve bardakları, süsleme çalışmaları ile desen teknikleri ve etüt örnekleri dikkat çekiyor. Galeri F ise Eğitim Fakültesi Resim-İş Öğretmenliği Bölümü son sınıf öğrencisi Umut Sönmez’in "Eskiler / Eksiler" başlıklı ilk kişisel sergisine ev sahipliği yapıyor. Resim ve enstalasyon çalışmalarından oluşan sergi, sanatçının büyüdüğü coğrafyanın kişisel belleğinde bıraktığı izleri konu alıyor. Sergi, 10 Nisan Cuma gününe kadar ziyaret edilebilecek. Anadolu Üniversitesi GSF’de açılan bu üç sergi, farklı disiplinlerde üretilen öğrenci çalışmalarını bir araya getirirken genç sanatçıların eserlerini sanatseverlerle buluşturmayı amaçlıyor. Anadolu Üniversitesi GSF’de yer alan Galeri G, Galeri S ve Galeri F salonlarında hazırlanan üç ayrı öğrenci sergisinin açılışlarına Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. İbrahim Halil Diken, GSF Dekanı Prof. Duygu Kahraman ve çok sayıda sanatsever katıldı.
Milletvekili Hatipoğlu, Leman Dergisi olayına sessiz kalan siyasilere tepki gösterdi
02 Temmuz 2025 Çarşamba - 12:56 Milletvekili Hatipoğlu, Leman Dergisi olayına sessiz kalan siyasilere tepki gösterdi AK Parti Eskişehir Milletvekili Nebi Hatipoğlu, Leman Dergisi olayıyla ilgili sessiz kalan isimleri hedef alarak, "Eskişehir’deki CHP’li belediye başkanlarının, il yöneticilerinin, milletvekillerinin duyarsızlığını, aymazlığını, pasif-agresif narsist yaklaşımının sizlerde farkında mısınız kıymetli kardeşlerim" diyerek tepkisini dile getirdi. İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, Leman Dergisi’nde Peygamber Efendimizin karikatürünün çizilmesiyle ilgili soruşturma başlatarak 4 kişi hakkında gözaltı kararı vermişti. Büyük infiale yol açan olay gündemdeki sıcaklığını korurken, AK Parti Eskişehir Milletvekili Nebi Hatipoğlu konuyla ilgili bir açıklama daha yaptı. Milletvekili Hatipoğlu, olay hakkında sessiz kalan Eskişehir’deki siyasi isimlere eleştirilerde bulundu. "Konu, İslam Peygamberi’ne gelince kafalarını kuma gömüverdiler" Milletvekili Hatipoğlu’nun sosyal medya hesabı üzerinden yayımlamış olduğu açıklamasında, "Leman Dergisi’nin hepimiz için büyük infial oluşturan, manevi değerlerimizin en kalın kırmızı çizgisi Peygamber Efendimiz Hazreti Muhammed’e (SAV) hakaret içeren karikatür rezaletine Eskişehir’deki CHP’li belediye başkanlarının, il yöneticilerinin, milletvekillerinin duyarsızlığını, aymazlığını, pasif-agresif narsist yaklaşımının sizlerde farkında mısınız kıymetli kardeşlerim? 5 kişiyi ilgilendirmeyen konularda bir bardak su da fırtına koparanlar, dağda-tepede ’zeytidiye bağıranlar, konu yüzde 99’u müslüman olan ülkenin en büyük değeri, İslam Peygamberi’ne gelince kafalarını kuma gömüverdiler. Bakıyorum CHP yöneticilerinden çıt yok. Ayıptır, yazıktır, Allah’tan korkulur, kuldan utanılır. Bu nasıl aymazlıktır? Siyasi paydaşın manevi değerlerin en kutsalına hakaret edecek, sende görmezden geleceksin. Sus-pus olacaksın. Sonra meydana çıkıp Türkiye’yi yönetmeye talip olacaksın. Yahu senin bu kentte kendi tabanın da müslüman kardeşim siz nerede yöneticilik yaptığınızı zannediyorsunuz" ifadeleri yer aldı. "Yazıklar olsun hepinize, yazıklar olsun" Milletvekili Hatipoğlu, açıklamasının devamında şunları aktardı: "Hz. Muhammed’e hakarete tepki göstermeyen bir siyasi soruyorum sizlere kardeşlerim hangi milli-manevi değere sahip çıkar; korur, kollar? Yazıklar olsun hepinize, yazıklar olsun! Müslümanlıkla, kendi milleti ile tırnak ucu kadar ilgisi olan bu konuda nasıl iki kelam etmez aklım bir türlü almıyor. ’Demek ki yok’ demekten başka da çarem kalmıyor ne yazık ki. Son olarak; tüm sözlerimden Tepebaşı Belediye Başkanı Ahmet Ataç’ı muaf tutarım. Kendisi tepkisini naif şekilde de olsa ilan etmiştir. Ne diyelim, Allah razı olsun..."
Ahşabın Sesi Eskişehir’de yankılanmaya devam ediyor
02 Temmuz 2025 Çarşamba - 12:48 Ahşabın Sesi Eskişehir’de yankılanmaya devam ediyor Odunpazarı Belediyesi tarafından bu yıl sekizincisi düzenlenen Uluslararası Ahşap Heykel Festivali, Eskişehir’in kültür ve sanat hayatına damga vurmayı sürdürüyor. 5 Temmuz’a kadar sürecek festival, Hicri Sezen (Odunpazarı) Meydanı’nda "Ahşabın Sesi" temasıyla doğanın ruhunu çağdaş sanatla buluşturuyor. Odunpazarı Belediyesi 8. Uluslararası Ahşap Heykel Festivali’nde çalışmalar tüm hızıyla devam ediyor. Festivalin ikinci günü geride kaldı. Türkiye’nin farklı şehirlerinden ve Japonya’dan gelen sekiz sanatçı, Hicri Sezen Meydanı’nda gün boyunca süren canlı performanslarla ahşap heykeller üretiyor. Ahşap heykellerin büyüleyici dünyasına tanık olmak isteyen sanatseverler, Odunpazarı’na akın ediyor. Tornet etkinliği düzenlendi Bu yılki festival, sanatı ve kültürü buluşturan renkli etkinlikleriyle dikkat çekiyor. Eskişehir’den katılan sanatçı Cumhur Sarı, festivalin ikinci gününde bir workshop gerçekleştirdi. Katılımcılar, sanatçının rehberliğinde ahşaba şekil vermenin heyecanını yaşadı. Ayrıca festivalin artık geleneksel hale gelen etkinliklerinden biri olan Tornet Etkinliği, bu yıl da büyük ilgi gördü. Kemal Zeytinoğlu Caddesi’nde güvenlik önlemleri alınarak düzenlenen etkinlikte, 7’den 77’ye her yaştan vatandaş eğlenceli anlar yaşadı. Çocuklar için keşif dolu bir deneyim olurken, yetişkinler için nostalji dolu bir yolculuğa dönüştü. Çocuklardan renkli gösteriler Festival yalnızca bir sanat etkinliği değil; aynı zamanda müzik, dans, atölye çalışmaları ve çocuk etkinlikleriyle tam anlamıyla bir şenlik havasında geçiyor. Festivalin ikinci günü, Odunpazarı Belediyesi’ne bağlı kreşlerde eğitim gören çocukların sahne gösterileriyle renklendi. Odunpazarı Belediye Başkanı Kazım Kurt, hem miniklerin gösterilerini hem de sanatçıların çalışmalarını izlemek için festival alanına geldi. Başkan Kurt, miniklerin gösterilerini büyük bir heyecan ve gururla izledi. Çocukların sahne enerjisi ve renkli sunumları, izleyicilerden alkış topladı. DJ Performansı ve exit konseri Günün ilerleyen saatlerinde sahneye çıkan DJ performansı, modern ritimlerle festival atmosferini canlandırdı. Ardından sahne alan Exit grubu, sevilen şarkılarıyla izleyicileri coşturdu. Eskişehirli sanatseverler, grubun şarkılarına hep bir ağızdan eşlik etti. Yerel üreticilere destek Festival süresince Hicri Sezen Parkı’nda kurulan stantlar, yiyecek ve içecek hizmetlerinin yanı sıra Odunpazarı’nın yerel üreticilerine ve esnafına da ürünlerini tanıtma ve satış yapma fırsatı sunuyor. Böylece sanatla üretim bir araya gelerek, kentte canlı bir sosyal etkileşim ortamı oluşturuluyor. Finalde sergi var Japonya’dan Yuki Ito, Eskişehir’den Cumhur Sarı, İstanbul’dan Eda Taşlı, Bursa’dan Onur Kaya, Muhammed Enes Yetişkul ve Yağız Akdoğan, Tekirdağ’dan Selin Varol, Antalya’dan Turgut Koçak gibi sanatçıların katıldığı festival, 5 Temmuz Cumartesi günü sona erecek. Festivalin kapanışında, sanatçılar tarafından üretilen eserler, Ahşap Eserler Galerisi’nde açılacak özel bir sergiyle sanatseverlerle buluşacak.
Beylikova’da GSB Yaz Spor Okulları coşkuyla başladı
02 Temmuz 2025 Çarşamba - 11:49 Beylikova’da GSB Yaz Spor Okulları coşkuyla başladı Gençlik ve Spor Bakanlığı tarafından her yıl Türkiye genelinde organize edilen GSB Yaz Spor Okulları, 2025 sezonunda da Beylikova’da büyük bir coşku ve yoğun katılımla başladı. Yaz sezonunun ilk adresi olan Beylikova Sentetik Futbol Halı Saha’da, "GSB Yaz Futbol 2025 Kulübü" antrenmanlarına başladı. Tanışma oyunlarıyla başlayan program; yaş gruplarının belirlenmesi, velilerle bilgilendirme ve istişare toplantılarıyla devam etti. Sahada yüksek enerji, güçlü takım ruhu ve heyecan hâkimdi. Eş zamanlı olarak Beylikova Kapalı Spor Salonu’nda, voleybol başta olmak üzere badminton, basketbol ve masa tenisi branşlarında da antrenmanlar gerçekleştirildi. Genç sporcular, farklı alanlarda kendilerini deneme ve geliştirme fırsatı yakaladı. Beylikova Gençlik Merkezi’nde ise çocuklar; okçuluk, dart, satranç, geleneksel oyunlar ve zeka oyunları gibi alanlarla yalnızca fiziksel değil, zihinsel becerilerini de geliştirme imkânı buldu. Her yaştan çocuğun yoğun ilgi gösterdiği bu faaliyetler, Beylikova’daki yaz spor sezonunun verimli ve zengin içerikli geçeceğinin sinyallerini verdi. "Bu yazın hikâyesi Beylikova’da yazılıyor" Beylikova Gençlik ve Spor İlçe Müdürü Mehmet Gülmez, yaz boyunca sürecek spor okullarıyla ilgili yaptığı açıklamada şu ifadelere yer verdi: "Amacımız, çocuklarımızı yalnızca sporla buluşturmak değil; onları teknolojik bağımlılık ve kötü alışkanlıklardan uzak tutmak. Yaz spor okullarımız, çocuklara disiplin, özgüven, arkadaşlık ve sosyal gelişim kazandıran birer eğitim alanı niteliğindedir. Bu yazın hikâyesi Beylikova’da yazılıyor. Sporun gücüyle, birlik ve beraberlikle dolu dolu bir yaz yaşıyoruz. Sayın Kaymakamımız İsmail Şanal’a ve Sayın İl Müdürümüz Hasan Kalın’a verdikleri kıymetli destek için yürekten teşekkür ediyorum. Onların katkılarıyla Beylikova’da her yıl daha fazla çocuğumuza ulaşarak daha geniş imkânlar sunuyoruz." GSB Yaz Spor Okulları, Beylikova’da yaz boyunca sporla, dostlukla, gelişimle ve mutlulukla dolu unutulmaz bir sezona ev sahipliği yapmaya devam edecek.
Cambridge Linguaskill Sınavı artık ESOGÜ’de
02 Temmuz 2025 Çarşamba - 11:14 Cambridge Linguaskill Sınavı artık ESOGÜ’de Eskişehir Osmangazi Üniversitesi (ESOGÜ), uluslararası geçerliliğe sahip yabancı dil sınavlarının uygulanmasına yönelik önemli bir iş birliğine imza attı. Cambridge University Press & Assessment ile yapılan anlaşma kapsamında, dünya genelinde geçerliliğe sahip olan Cambridge Linguaskill İngilizce Sınavı artık ESOGÜ’de de uygulanacak. Gerçekleştirilen iş birliği kapsamında ESOGÜ, uluslararası geçerliliğe sahip Cambridge Linguaskill sınavının Eskişehir’deki yetkili uygulama merkezi olma niteliği kazandı. Sınav merkezinin kurulumu ve iş birliği süreci, Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Kamil Çolak ile YDS Academy Özel Eğitim Ltd. Şti. yetkilisi Metin Önder tarafından imzalanan protokol ile resmiyet kazandı. Yabancı Diller Yüksekokulu bünyesinde kurulan sınav merkezi, Cambridge Linguaskill sınavını Eskişehir’de erişilebilir kılarak önemli bir ihtiyaca yanıt veriyor. Cambridge University Press & Assessment tarafından geliştirilen Cambridge Linguaskill, adayların okuma, yazma, dinleme ve konuşma becerilerini bilgisayar ortamında ölçen, esnek ve kullanıcı dostu bir dil sınav olarak öne çıkıyor. Sınav sonuçları 3 ila 5 iş günü içinde açıklanmakta olup, hızlı ve güvenilir değerlendirme süreciyle dikkat çekiyor. Cambridge Linguaskill Sınavının eşdeğerliği ÖSYM tarafından kabul ediliyor ve sınav sonucu akademik ve mesleki süreçlerde kullanılabiliyor. Cambridge Linguaskill, aynı zamanda üniversitelerde hazırlık sınıfı muafiyeti için de geçerli kabul ediliyor. Bu sayede adaylar, İngilizce hazırlık eğitimini atlayarak doğrudan lisans programlarına başlayabiliyor. ESOGÜ Yabancı Diller Yüksekokulu koordinasyonunda yürütülecek sınav süreci, yalnızca üniversite mensuplarına değil; Eskişehir ve çevre illerden başvuruda bulunmak isteyen tüm adaylara açık olacak şekilde planlandı. Sınavla ilgili detaylı bilgiye Cambridge resmi web sitesi üzerinden (https://www.cambridgeenglish.org/exams-and-tests/linguaskill/) başvuru işlemlerine ise Linguaskill Türkiye (https://linguaskillturkiye.com/) adresi aracılığıyla ulaşılabiliyor.
KADES’ten yardım isteyen kadının evine kurşun yağdı
02 Temmuz 2025 Çarşamba - 10:24 KADES’ten yardım isteyen kadının evine kurşun yağdı Eskişehir’de Kadın Destek Uygulaması (KADES) ile yardım isteyen kadının bulunduğu eve pompalı tüfekle 4 el ateş eden şahıs yakalandı. Olayın ardından bölgeye gelen kadının oğlu, babasını suçladı. Olay, dün akşam saat 23.30 sıralarında Esentepe Mahallesi Mertler Sokak’ta meydana geldi. Edinilen bilgilere göre, bölgede oturan bir kadın, KADES uygulaması üzerinden yardım istedi. Polis ekipleri adrese doğru yoldayken, beyaz renkli TOFAŞ marka bir araç ile kadının bulunduğu evin önüne giden Ç.O. isimli erkek şahıs ikamete pompalı tüfekle ateş açtı. Eve kurşunların isabet etmesi sonucunda camlar kırıldı. Büyük panik yaşanan olayda şans eseri ölen ya da yaralanan olmadı. Yerde 6 adet kovan bulunduğu görüldü KADES ihbarı ve mahalle sakinlerinin bildirmesi üzerine olay yerine gelen polis ekipleri, yaptıkları incelemede eve 4 kurşun isabet ettiğini belirledi. Ayrıca, yerde 6 adet kovan bulundu. Ekiplerin çalışmalarının tamamlanmasının ardından müştekiler ilgili polis merkezlerine götürüldü. Öte yandan, ikamete ateş açan şüphelinin olayı gerçekleştirdikten kısa bir süre sonra yakalandığı öğrenildi. Olayın ardından bölgeye gelen kadının oğlu, sakinliğini koruyamadı. Saldırıyı yaptığını tahmin ettiği babasına karşı öfkeli olduğunu dile getiren genç adam, babasına tehditler yağdırdı.
Zayıflamak için tüketilen çaylar karaciğer ve böbrek sağlığını bozabilir
02 Temmuz 2025 Çarşamba - 10:19 Zayıflamak için tüketilen çaylar karaciğer ve böbrek sağlığını bozabilir Yaz aylarının gelmesi ile birlikte zayıflamak isteyen vatandaşların yol kenarından dahi toplayıp bilinçsiz tüketilen bitkiler konusunda konuşan Özel Ümit Hastanesi’nden Diyetisyen Şükriye Eral, "Kontrolsüz tüketilen bitki çayları kalp ritim bozuklukları, tansiyon düzensizlikleri, karaciğer ve böbrek fonksiyon yetersizlikleri yapabilir, fazla tüketimler zehir etkisi yapabilir. Diğer kullandığımız ilaçlarla, bitkilerle etkileşime girebilir" dedi. Yaz aylarının gelmesiyle birlikte zayıflamak veya forma girmek isteyenler vatandaşlar çeşitli yollar deniyor. Bunların başında spor ve egzersiz gelse de vatandaşların önemli bir bölümü yeşil çay, papatya veya başka bitkilerin kaynatılması ile elde edilen çayları içerek kilo vermek için sıkça tüketiyor. Tüketilen çeşitli bitkiler genellikle uzman görüşü olmadan aktardan veya çevreden toplanarak elde ediliyor. Ancak bilinçsiz elde edilip çayı kaynatılan çaylar ciddi sağlık problemlerine neden olabiliyor. Özellikler çok ve bilinçsiz tüketilen zayıflama çayları, kalp ritim bozukluklarından karaciğer ve böbrek yetersizliklerine kadar birçok ciddi sağlık sorununa neden olabiliyor. "Karaciğer ve böbrek fonksiyon yetersizlikleri yapabilir" Bu noktada Özel Ümit Hastanesi’nden Diyetisyen Şükriye Eral, tavsiye ve uyarılarda bulundu. Konuyla alakalı Eral, "Son zamanlarda sosyal medyada yeşil çayın yan etkileriyle ilgili sıklıkla haberler duymaya başladık. Malum yaz ayları geldi. Kontrolsüz tüketilen bitki çayları, komşulardan alınan yağ yakıcı kürler artmaya başladı. Unutmayalım ki, kontrolsüz tüketilen bitki çayları kalp ritim bozuklukları, tansiyon düzensizlikleri, karaciğer ve böbrek fonksiyon yetersizlikleri yapabilir. Hatta çoklu organ yetmezliğine kadar götürebilir. Bu nedenle bizim önerimiz, muhakkak miktarlarına çok dikkat etmek. Dikkat edeceğimiz bir diğer nokta ise; özellikle açıkta satılan, güvenmediğiniz, etiket bilgisi olmayan, içindekiler kısmı yer almayan bitki çaylarından uzak durmakta fayda var. Bir de gençlerde kontrolsüz popüler besin tüketimi çok fazla. Avokado yaprağı, ananas kürleri, şu an matcha çayları ve latteleri çok görür olduk. O yüzden gençleri de bu konuda uyarmakta fayda var. Lütfen emin olmadığınız, size iyi geldiğini bilmediğiniz matcha çaylarını ya da herhangi bir bitki çayını çok fazla tüketmeyelim" dedi. "Doktor tavsiye etmemişse tüketmemek gerekir" Bitkisel ürünlerin uzman kontrolü ile bilinen yerlerden satın alınması ve tüketilmesi noktasında uyarılarda bulunan Diyetisyen Şükriye Eral, "Fitoterapik ürünler çok ciddi bir konu. Aslında çok güzel çalışma alanları olan ürünler var ama yolda topladığımız belki de yüzlerce papatya türü var ve endüstride kullanılan 4-5 çeşit papatyadan bahsediyoruz. Sakinleştirmesi amacıyla tükettiğimiz bu bitki çayları bizi sağlımızdan edebilir, fonksiyonel yararları olmayabilir ve diğer otlar ile kullandığımız besinlerle etkileşime girebilir. Bu yüzden kesinlikle eğer eczane ürünü değilse ve herhangi bir doktor tavsiye etmemişse tüketmemek gerekir. Besinlerin kullanım miktarları çok önemli. Özellikle fazla tüketimler zehir etkisi yapabilir. Diğer kullandığımız ilaçlarla, bitkilerle etkileşime girebilir. Bu nedenle besinleri, ilaçları zehirden ayıran kesinlikle dozudur diyoruz. O yüzden tüm halkımızı kontrollü tüketmeye davet ediyoruz" diye konuştu.
Eskişehir’den 10 milyon bitki fidesi Türkiye’nin dört bir yanına gönderiliyor
02 Temmuz 2025 Çarşamba - 09:46 Eskişehir’den 10 milyon bitki fidesi Türkiye’nin dört bir yanına gönderiliyor Eskişehir’in Sarıcakaya ilçesinde 11 bin metrekare üzerine inşa edilen serada tek seferde 10 milyon bitki fidesi yetiştiriliyor. Burada üretilen fideler Türkiye geneline gönderiliyor. Eskişehir’in Akdeniz’i olarak bilinen Sarıcakaya ilçesinin iklimi tarım için oldukça uygun. Bazı ürünlerden yılda 2 veya daha fazla hasat edilen ilçede 11 bin metrekare üzerine inşa edilen serada tek seferde 10 milyon bitki fidesi yetiştiriliyor. Neredeyse tüm işlemlerin el değmeden hazırlandığı serada işlemler profesyonel bir biçimde ilerletiliyor. Burada üretilen fideler ülke geneline satılırken, farklı illerdeki toprakla buluşuyor. "Ülke geneline hızlı ve etkin bir şekilde ulaşım sağlayabiliyoruz" Tesis hakkında konuşan işletmenin genel koordinatörü Varol Çoşkun, "Burası 11 bin metrekare modern bir teknolojiyle kurulmuş, üretim yapan bir tesis. Burada biz jeotermal enerjiyi kullanarak ısıtılan ve soğutulan seramızda tam otomatik tohumlama makinalarımızla ve otomatik sulama sistemimizle yeşillik adına fideleri yetiştiriyoruz. Tek seferde burada 10 milyon fidemiz yetiştirilebiliyor. Burada yetişen fideler ülke geneline hızlı ve etkin bir şekilde ulaşım sağlayabiliyoruz. Burasının konumuyla alakalı. Üretim alanı değil, Türkiye’nin tam bağımsızlığı ve geleceği için stratejik bir yatırım olarak görüyoruz. Bu vizyonla yatırımlarımızı sürdürüyoruz. Şu anki seramıza ek olarak 14 bin metrekarelik aşılı fide üretimi için yeni bir inşaat çalışmamız başladı. O inşaatımız da şu an devam ediyor" dedi.
Eskişehir’den 10 milyon bitki fidesi Türkiye geneline gönderiliyor
02 Temmuz 2025 Çarşamba - 09:43 Eskişehir’den 10 milyon bitki fidesi Türkiye geneline gönderiliyor Eskişehir’de 11 bin metrekare üzerine kurulan tek seferde 10 milyon bitki fidesi yetiştirme kapasitesi olan sera ülke geneline satış yapıyor. Eskişehir’in Akdeniz’i olarak bilinen Sarıcakaya ilçesinin iklimi tarım için oldukça uygun. Bazı ürünlerden yılda 2 veya daha fazla hasat edilen ilçede 11 bin metrekare üzerine inşa edilen serada tek seferde 10 milyon bitki fidesi yetiştiriliyor. Neredeyse tüm işlemlerin el değmeden hazırlandığı serada işlemler profesyonel bir biçimde ilerletiliyor. Burada üretilen fideler ülke geneline satılırken, farklı illerdeki toprakla buluşuyor. "10 milyon fidemiz yetiştirilebiliyor" Tesis hakkında konuşan işletmenin Genel Koordinatör Varol Çoşkun "Tarımın, fideciliğin şu anki bulunduğu alanımız 11 bin metrekare modern bir teknolojiyle kurulmuş, üretim yapan bir tesis. Burada biz jeotermal enerjiyi kullanarak ısıtılan ve soğutulan seramızda tam otomatik tohumlama makinalarımızla ve otomatik sulama sistemimizle yeşillik adına fideleri yetiştiriyoruz. Tek seferde burada 10 milyon fidemiz yetiştirilebiliyor. Burada yetişen fideler Eskişehir’de jeotermal tarım olarak lojistik anlamında kritik bölgelerden birisi olan Eskişehir’de üretim yaptığımız için ürünlerimiz ülke geneline hızlı ve etkin bir şekilde ulaşım sağlayabiliyoruz. Burasının konumuyla alakalı. Üretim alanı değil, Türkiye’nin tam bağımsızlığı ve geleceği için stratejik bir yatırım olarak görüyoruz. Bu vizyonla yatırımlarımızı sürdürüyoruz. Seramızın şu anki seramıza ek olarak 14 bin metrekarelik aşılı fide üretimi için yeni bir inşaat çalışmamız başladı. O inşaatımızda şu an devam ediyor" dedi. (BT-
Kıbrıs gazileri 72 yaşında üniversiteyi bitirip kep attılar
01 Temmuz 2025 Salı - 17:09 Kıbrıs gazileri 72 yaşında üniversiteyi bitirip kep attılar Bu yıl 2’nci mezunlarını veren Anadolu Üniversitesi 60+ Tazelenme Üniversitesi’nde en küçüğü 60 en büyüğü 84 yaşındaki; 41 öğrenci kep atarak mezuniyet heyecanı yaşadı. Mezunlar arasında en dikkat çekeni ise 1974 yılındaki Kıbrıs Barış Harekâtı’na fiilen katılan 72 yaşlarındaki 2 gazi oldu. Yunus Emre Salonu’nda düzenlenen ve 41 öğrencinin mezun olduğu etkinlikte salon doldu. Kep ve cübbelerini giyen öğrencilerin ileri yaşlarına rağmen heyecanı gözlerinden okunurken kimileri ilk kez, kimileri ise ikinci defa mezun olmanın coşkusunu yaşadı. Konuşmaların ardından 41 öğrenci keplerini havaya fırlattı. Tören hatıra fotoğrafı ile sonlandı. Kıbrıs gazileri kep attı Kıbrıs Harekatı’na katılan 2 Kıbrıs gazisi, 4 yıl boyunca 60+ Tazelenme Üniversitesi’nde öğrenim gördükten sonra bugün mezuniyet coşkusu yaşadılar. Kıbrıs’ta cephede savaşan 72 yaşlarındaki Ekrem Dumlu ve Necdet Demir üniversite mezuniyet coşkusu yaşadı. Gazilikten sonra üniversite mezuniyeti ünvanlı da alan Dumlu ve Demir, 60+ Tazelenme Üniversitesi’ni herkese tavsiye etti. "72 yaşındayım, okumanın yaşı olmadığı için ben de bu üniversiteye kaydoldum" 1974’taki Kıbrıs Barış Harekatı’nda aktif görev alan ve bugün üniversite mezunu olan Ekrem Dumlu, "Üniversiteye kayıt oldum, dört yılımızı çok güzel, neşeli geçirdik. Tazelenme Üniversitesi’nin ikinci mezunlarıyız. Mezun olacak arkadaşlarımıza da hepsine başarılar diliyorum. Bize emeği geçen, Anadolu Üniversitesi’nde bu birimi kuran Emre hocamıza, rektörlerimize, rektör yardımcılarına ve emeği geçen tüm hocalarımıza şükran borçluyuz, teşekkür ediyoruz. 1974 Kıbrıs Barış Harekâtında fiilen katıldık birinci ve ikinci harekâta katıldım Kıbrıs gazisiyim. Daha da olsa lisanslı olsa geleceğiz. Her yaştaki, bizim yaşımızdaki arkadaşlarımızın bay bayan herkese tavsiye ederim yeter ki gelsinler" dedi. Bir diğer Kıbrıs Gazisi 72 yaşındaki Nejdet Demir ise mezuniyet çoşkusunu şöyle anlattı: "72 yaşındayım, okumanın yaşı olmadığı için ben de bu üniversiteye kaydoldum, 4 yıl devamlı geldim. Bizim için çok güzel bir proje, Emre hocamıza ne kadar teşekkür etsek az. Bütün hocalarımıza ayrı ayrı teşekkür ediyorum, bize göstermiş oldukları ilgiden dolayı. Çok güzel bilgiler sahibi olduk, çok teşekkür ederim. Çabamız çok güzel yerini buldu herkese de tavsiye ederim bu Tazelenme Üniversitesi’ne gelmeleri için. Savaşa fiilen katıldım ben 3 yerden yara aldım. Kısaca anlatayım Kıbrıs Harekâtı’nda ise; cephede arkadaşlarım yaralanıyor, onları bizim aldığımız yere götürüyorum cepheye götürürken beni yaraladılar." "4 yıl boyunca eğitimlerine devam ettiler" Yaşlılık Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Müdürü ve aynı zamanda 60+ Tazelenme Üniversitesi Anadolu Üniversitesi Kampüs Koordinatörü Doç. Dr. Emre Birinci, "Bugün 2’nci mezunlarımızı veriyoruz, bu bizim için hem büyük bir onur hem de büyük bir gurur. Çünkü onlar 4 yıl boyunca eğitimlerine devam ettiler kar, kış, yağmur, çamur demediler, aslında bize öğrenmenin yaşı olmadığını çok net bir şekilde gösterdiler. O yüzden bu heyecanlı ve mutlu günde onlarlar birlikte olmak bizim için büyük bir onur. Bugün aslında en küçüğü 64 yaşında, en büyüğü 83 yaşında yaklaşık 41 tane öğrencimizi mezun ediyoruz. Öğrencilerimizin arasında iki tane Kıbrıs gazimiz var. Aynı zamanda daha önce üniversitemiz iktisadi idari bilimler akademisi iken üniversiteden mezun olmuş 46 yıl sonraysa tazelenme üniversitesinden mezun olmuş öğrencilerimiz bulunuyor. O yüzden onların heyecanına ortak olmakta bizim için büyük bir keyif" dedi. Programa Anadolu Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Serpil Koçdar, Eskişehir Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürü Orhan Bayrak, öğrenciler ve mezunların yakınları katıldı.