Yerel Haberler
Eskişehir
20 Nisan 2026 Pazartesi - 16:17 Eskişehir’de Mart ayında 7 bin 368 eve sağlık ziyareti yapıldı Eskişehir’de Evde Sağlık Hizmetleri kapsamında 7 bin 368 ziyaret hane yetkililerce ziyaret edildi. Eskişehir İl Sağlık Müdürlüğü tarafından 18 araç ve 18 ekip ile yürütülen Evde Sağlık Hizmetleri kapsamında, Mart ayında toplam 7 bin 368 ziyaret gerçekleştirildi. İl Sağlık Müdürü Yaşar Bildirici, evde sağlık hizmetlerinin önemine dikkat çekerek, "Evde sağlık hizmetleri; kronik hastalığı nedeniyle yatağa, cihaza ya da eve bağımlı olan ve yaşlılık sebebiyle sağlık hizmetine ulaşmakta güçlük yaşayan bireyler için büyük bir kolaylık sağlamaktadır. Gerçekleştirilen ziyaretlerden 149’una diyetisyen, 248’ine eczacı, 146’sına ise psikolog eşlik etmiştir. Bu sayede hastalarımıza daha kapsamlı bir sağlık hizmeti sunmaktayız. Evde sağlık hizmetleri kapsamında muayene, takip, pansuman, kan alma ve tetkik işlemleri ile sağlık kurulu hizmetlerini bütüncül bir yaklaşımla sunuyoruz. Amacımız, sağlık hizmetlerini bireylerimizin yaşam alanlarına taşıyarak konforlarını ve tedavi süreçlerini desteklemektir" diye konuştu. "479 ziyaret gerçekleştirdik" Evde Sağlık Hizmetleri’nin Evde Sağlık Koordinasyon Merkezi (ESKOM) bünyesinde 18 araç ve 18 ekip ile sürdürüldüğünü belirten Bildirici, vatandaşların 444 38 33 (444 EV DE) numaralı Ulusal Çağrı Merkezi üzerinden hizmete başvurabileceklerini ifade etti. 80 yaş üzeri bireylere yönelik yürütülen Sağlıklı Yaş Alma Merkezi (YAŞAM) hizmetlerine de değinen İl Sağlık Müdürü Yaşar Bildirici, "Aile hekimliği birimlerimizden elde edilen veriler doğrultusunda belirlenen vatandaşlarımız; evlerinde ziyaret edilmekte, hastanelerimizde oluşturulan YAŞAM polikliniklerinde hizmet almakta veya gerekli durumlarda uzaktan sağlık hizmetlerinden faydalanmaktadır.2026 yılı Mart ayında 80 yaş üzeri vatandaşlarımıza YAŞAM hizmetleri kapsamında toplam 479 ziyaret gerçekleştirdik" diyerek sözlerini tamamladı.
Anadolu Üniversitesi’nden KKTC’ye eğitim ve teknoloji köprüsü
19 Mayıs 2025 Pazartesi - 13:36 Anadolu Üniversitesi’nden KKTC’ye eğitim ve teknoloji köprüsü Anadolu Üniversitesi Açıköğretim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Aras Bozkurt, Yakın Doğu Üniversitesi (YDÜ) Atatürk Eğitim Fakültesi ve Lisansüstü Eğitim Enstitüsü iş birliğiyle düzenlenen 7. Uluslararası Disiplinlerarası Eğitim Yansımaları Konferansı’nda konuşmacı olarak yer aldı. Açıköğretim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Bozkurt açılış konuşmasında insan-yapay zeka etkileşimi noktasında hibrit zeka kavramı üzerinde durarak "İnsan merkezli, sürdürülebilir gözetim" ilkesinin altını çizdi. Konferansın ardından Prof. Dr. Bozkurt ve YDÜ Dekanı Prof. Dr. Umut Akçil başkanlığındaki akademik heyet, KKTC Cumhurbaşkanı Ersin Tatar’ı makamında ziyaret etti. Görüşmede Prof. Dr. Bozkurt, Anadolu Üniversitesi Açıköğretim Fakültesi bünyesinde yürütülen dijital öğrenme projelerini ve yapay zekâ temelli yenilikleri anlattı. Cumhurbaşkanı Tatar, "Türkiye’deki üniversitelerle kurulan bu iş birlikleri, KKTC’nin sadece eğitim adası değil aynı zamanda bilişim adası olma potansiyelini güçlendiriyor" diyerek gençlere yönelik teknoloji yatırımlarının önemine vurgu yaptı ve heyete başarılar diledi. Anadolu Üniversitesi ve Yakın Doğu Üniversitesi iş birliği çalışmaları ile bölgesel yükseköğretim ekosistemini güçlendirecek şekilde akademik çalışma ve proje iş birliklerini artırmaya odaklanacak.
Beylikova’da 3 bin kişilik yağmur ve şükür duası
19 Mayıs 2025 Pazartesi - 12:05 Beylikova’da 3 bin kişilik yağmur ve şükür duası Eskişehir’in Beylikova İlçesi’nde 3 bin kişinin katılımıyla yağmur ve şükür duası etkinliği gerçekleştirilirken, vatandaşlara yemek ikramı yapıldı. Beylikova’da anlamlı bir programda bir araya gelindi. Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı Ayşe Ünlüce, Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İl Başkanı Talat Yalaz ve Beylikova Belediye Başkanı Hakan Karabacak ilçe pazarını ziyaret etti. İlçe pazarında vatandaşlarla buluşan heyet, hem sohbet etti hem de halkın talep ve önerilerini dinledi. Ardından hep birlikte yağmur ve şükür duası gerçekleştirildi. Son günlerde ilçede etkili olan yağışların çiftçilerin yüzünü güldürdüğü bir dönemde gerçekleşen bu buluşma, bereketin ve dayanışmanın sembolü oldu. Ayrıca, Cumhuriyet Meydanı ve Kaymakamlık Bahçesi’nde 3 bin kişilik yemek ikramı yapıldı. Vatandaşların yoğun ilgi gösterdiği etkinlikte birlik ve beraberlik duygusu ön plana çıktı. Başkan Ünlüce, kadınların el emeği göz nuru ürünlerini inceledi Heyet, Beylikova Belediyesi tarafından desteklenen ESMEK kurslarını ziyaret ederek emekçi kadınlarla bir araya geldi. Kadınların el emeği göz nuru ürünlerini yakından inceleyen Başkan Ünlüce, üretken kadınları tebrik ederek çalışmalarında başarılar diledi. İlçedeki oyun evini de ziyaret eden heyet, çocuklarla yakından ilgilendi, onlarla sohbet etti ve çeşitli hediyeler verdi. "Toplumsal dayanışmanın en güzel örneklerinden birini yaşadık" Etkinlikle ilgili açıklama yapan Beylikova Belediye Başkanı Av. Hakan Karabacak, "İlçemizde hem manevi hem de toplumsal dayanışmanın en güzel örneklerinden birini yaşadık. Katılımlarıyla bizleri onurlandıran büyükşehir belediye başkanımıza, milletvekillerimize, il başkanımıza, Kaymakamımız Sayın İsmail Şanal’a ve Mihalıççık Belediye Başkanımız Sayın Haydar Çorum’a teşekkür ediyorum. Bugüne kadar Beylikova’da gerçekleştirilen en yüksek katılımlı organizasyonlardan biri olan 3 bin kişilik bu buluşma, halkımızın birlik ve beraberliğe olan inancını bir kez daha göstermiştir. Programa katılan tüm hemşehrilerimize ve bu anlamlı organizasyonun gerçekleşmesinde büyük emek veren belediye personelimize yürekten teşekkür ediyorum. İlçemizdeki yağışlar hepimizi sevindirdi, umarız bereketle devam eder. Hep birlikte Beylikova için çalışmaya devam edeceğiz" dedi. Etkinliğe, Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı Av. Ayşe Ünlüce’nin yanı sıra CHP Eskişehir Milletvekilleri İbrahim Arslan ve Jale Nur Süllü, CHP Eskişehir İl Başkanı Av. Talat Yalaz, Beylikova Kaymakamı İsmail Şanal ile Mihalıççık Belediye Başkanı Haydar Çorum katılım sağladı.
Araçlarını kendi yıkayan vatandaşlar zarar ediyor
19 Mayıs 2025 Pazartesi - 10:57 Araçlarını kendi yıkayan vatandaşlar zarar ediyor Eskişehir’de oto yıkama işiyle uğraşan Fahri Toğrul, araç sahipleri arabalarını kendileri yıkarken kireç, kaplama ve boya kalkması sorunlarından dolayı binlerce lira zarara yol açtığını belirtti. Eskişehir’de bireysel araç yıkama noktalarının yaygınlaşması, profesyonel yıkama işletmelerinin işlerini zorlaştırıyor. Self yıkamalarda 4-5 jetonla profesyonel yıkama fiyatına yakın bir maliyet oluştuğunu belirten işletme sahibi Fahri Toğrul ayıca "Vatandaşlar kendi araçlarını yıkarken kireç kalıntıları ve PPF kaplamalarda hasar meydana gelebiliyor, arabalarının sağlığı için bu işi profesyonellere bırakılmalı" dedi. "Özel yıkamanın fiyatı harcadıkları jeton ücreti ile neredeyse aynı" Bireysel araç yıkama noktalarına başvuran vatandaşların oluşan kireç gibi sorunlardan dolayı kendilerine geldiğini belirten işletmeci Fahri Toğrul, "Self yıkamalar son zamanlarda işimizi zorlaştırmaya başladı açıkçası. Onlar bir nebze işimizi sekteye uğratıyor, ama bizim işimiz özel yıkama olduğu için daha özenli bir yıkama sunuyoruz. İnsanlar self yıkamaya gittiğinde sadece su tutup geçiyor. Bu da jetonlu tabii. Orada 4-5 jeton harcamadan aşağı çıkamıyorsun. Neredeyse bizim verdiğimiz hizmetle aynı paraya geliyor diyebilirim. İnsanlar kolay yoldan arabalara su tutup bırakıyor. Bu ne yapıyor? Arabaların üstünde kireç kalmasına sebep oluyor. O kireçler çıkmayınca da bize geliyorlar. Bazen ekstra uygulama yapmamız gerekebiliyor" ifadelerini kullandı. "Vatandaşlar 50-100 lira tasarruf etmek için binlerce lira zarar ediyor" Ayrıca Toğrul, vatandaşların kullandıkları yıkama makinalarının gücünden dolayı araç kaplarının zarar gördüğünü ve tekrardan kaplama yaptırmak zorunda kaldıklarını şu kelimeler ile anlatı: "Su tutup bırakmamalarını önemle rica ediyoruz. Şu anda iyi arabaların hepsi yeni, biliyorsunuz. Çoğu arabada kaplama oluyor, PPF kaplama dediğimiz. Bu hassas bir malzeme. Yakın tuttuğun zaman zarar veriyor, hatta kaldırabiliyor. Bizim makinelerimiz güçlü makineler. Boyaya yakın tuttuğun zaman, en ufak bir çizik ya da boya çatlaması varsa, makinenin gücü onu direkt kaldırabiliyor. Buna da dikkat etmek lazım. İşi profesyonellere bırakmak gerektiğini söylüyorum. 50-100 lira tasarruf etmek için milyonluk arabalara biniyorlar, ama bu işte zarar ediyorlar. Bize gelip kirecini söktürüyor, boyasını kaldırıyor, zarar veriyor. Binlerce lira verip PPF kaplama yaptırıyorlar"
Vali Aksoy, temsilci gençleri ağırladı
19 Mayıs 2025 Pazartesi - 10:53 Vali Aksoy, temsilci gençleri ağırladı Vali Hüseyin Aksoy, ’Gençlik Haftası’ ve ’19 Mayıs Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı’ etkinlikleri kapsamında Türkiye’nin 81 ilinden, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nden ve 8 farklı ülkeden Eskişehir’e gelen temsilci gençleri valilik binasında ağırladı. Gençlik ve Spor Bakanlığı tarafından düzenlenen Temsilci Gençler Programı kapsamında Gençlik Haftası ve 19 Mayıs Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı etkinliklerine katılmak üzere Eskişehir’e gelen gençler, Eskişehir Valiliğinde Vali Hüseyin Aksoy tarafından karşılandı. Vali Aksoy yaptığı konuşmada şu ifadeleri kullandı: "Sizleri Türkiye’nin dört bir yanından ve dost ülkelerden Eskişehir’imizde misafir etmekten büyük bir memnuniyet duyuyorum. Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün gençliğe armağan ettiği bu anlamlı günde sizlerle bir arada olmak bizler için büyük bir gururdur. Şehrimizde 3 üniversite ve 65 bini aşkın üniversite öğrencisi bulunmaktadır. Eskişehir, gençlerimizin özellikle üniversite eğitimi için tercih ettiği, güvenli bir şehirdir. Gerek ticari hayatı, gerek tarımsal üretimi, gerekse tarihi zenginlikleriyle Eskişehir, oldukça önemli bir potansiyele sahiptir. Bu düşüncede, şehrimize yaptığınız bu kısa ziyaret, Eskişehir hakkında fikir edinmeniz açısından oldukça kıymetlidir. Bugün biraz yağmurlu bir hava olması belki gezme imkânınızı kısıtlayacak, yine de Eskişehir’e dair bir fikir edinmiş olacaksınız. Değerli gençler, cumhuriyetimiz çok zor şartlarda kuruldu. Bu cumhuriyetin ilelebet payidar olabilmesi için hepimize, ama özellikle siz gençlere önemli görev ve sorumluluklar düşmektedir. Milli birlik ve beraberliğimizi güçlendirmek ve ülkemizi muasır medeniyet seviyesinin üzerine taşımak için hangi alanda olursak olalım, hangi işi yaparsak yapalım, en iyisini yapmak adına gayret göstermeliyiz. Ben daha önce Türkiye’nin farklı bölgelerinde görev yaptım. Görev yaptığım illerden biri de Samsun’du. Samsun, 19 Mayıs’ın şehri olarak bu özel günü haftalara yayılan kutlamalarla anmaktadır. 19 Mayıs’ta başlayan Kurtuluş Mücadelesi Amasya Genelgesi, Erzurum ve Sivas Kongreleri ile devam etmiş, ardından Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin açılması ve Kurtuluş Savaşı’nın yönetilmesiyle bağımsız Türkiye Cumhuriyeti kurulmuştur. Bu noktada Eskişehir’in de Kurtuluş Mücadele’sinde çok önemli bir yeri vardır. Eskişehir, birçok muharebeye ev sahipliği yapmış bir şehirdir. Birinci ve İkinci İnönü Zaferleri, Eskişehir’in İnönü ilçesi sınırları içerisinde gerçekleştirilmiştir. Sakarya Meydan Muharebesi ve Büyük Taarruz ’un önemli bir kısmı da yine Eskişehir sınırlarında yaşanmıştır. Dolayısıyla, bu şehir, Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluş mücadelesinin verildiği önemli yerlerden biridir. Bu yönüyle de ziyaretiniz oldukça anlamlıdır. Eskişehir, tarihi kökleri, çağdaş yaşamı ve hoşgörü kültürüyle gençler için ilham verici bir şehirdir. Anadolu’nun ortasında yükselen bu bilim, kültür ve sanat kenti, sizlere geçmiş ile geleceği bir arada sunan nadide bir yerdir. Sizleri burada ağırlamak, bizim için büyük bir anlam taşıyor. Bu vesileyle başta Gazi Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere tüm şehit ve gazilerimizi rahmet ve minnetle anıyor, 19 Mayıs Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramınızı en içten duygularımla kutluyorum. Türkiye’nin 81 ilinden, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nden ve 8 farklı ülkeden gelen toplam 178 temsilci genç, 19 Mayıs’ın coşkusunu tüm Türkiye’ye taşımak ve milli birlik bilinciyle hareket etmek amacıyla bir araya geldi. Program çerçevesinde Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin yanı sıra Almanya, Belçika, Hollanda, Finlandiya, İsviçre, Kazakistan, Özbekistan ve Azerbaycan’dan gelen gençler de ülkemizi tanıma ve kültürel etkileşim imkânı bulacak." Konuşmasının ardından gençlerle hatıra fotoğrafı çektiren Vali Hüseyin Aksoy, gençleri Eskişehir’in önde gelen kültürel ve tarihi alanlarını gezmeleri için uğurladı. Gençler, program kapsamında Eskişehir’in tarihi, kültürel ve simge yerlerini ziyaret ederek şehrin kültürel dokusunu yakından tanıyacak.
Odunpazarı 3D Gençlik Festivali coşkusu Eskişehir’i sardı
18 Mayıs 2025 Pazar - 15:20 Odunpazarı 3D Gençlik Festivali coşkusu Eskişehir’i sardı Odunpazarı Belediyesi ile Eskişehir Avrupa Birliği Derneği iş birliğinde düzenlenen 4. Uluslararası Odunpazarı 3D Gençlik Festivali, "Dinleme, Diyalog ve Dayanışma" teması etrafında gençleri sanat, spor, teknoloji ve katılıma odaklanan etkinliklerde bir araya getirmeye devam ediyor. Kanlıkavak Parkı’nda gerçekleşen 4. Uluslararası Odunpazarı 3D Gençlik Festivali’ne Eskişehir’in dört bir yanından gelen gençler ve vatandaşların yoğun ilgi gösteriyor. Gençlik enerjisini sokaklara taşırken, aynı zamanda düşünmeye, paylaşmaya ve birlikte üretmeye çağıran Festival, 2. gününde de dopdolu bir programla devam etti. "Dijital Yaşam ve Gençlik Katılımı" temasıyla kurgulanan festivalin ikinci günü, sabahın erken saatlerinden gece geç saatlere kadar süren etkinliklerle gençleri bir araya getirdi. Güne enerjik bir başlangıç, sabah saatlerinde düzenlenen "Zumba ile sabah sporu" etkinliğiyle yapıldı. Ritim ve hareketin buluştuğu anlarda gençler güne sporla ve kahkahalarla başladı. Ardından, DJ performansı ile festival alanı müzikle şenlendi. 3D sanat panayırı da alana gelen ziyaretçilere keyifli anlar yaşattı. "Her şey çok güzel olacak" Odunpazarı Belediye Başkanı Kazım Kurt, festival alanındaki gençleri yalnız bırakmadı. Festival alanına gelen Başkan Kurt, stantları tek tek gezerek gençlerle sohbet etti, onların oyunlarına katıldı. Gençlerin dileklerini yazdığı panoya ise anlamlı bir not bıraktı: "Her şey çok güzel olacak." Çadır oturumlarına da katılan Başkan Kurt, tartışmaları büyük bir dikkatle takip etti. Dijital çağın ruhu, katılımın gücüyle gerçekleşti Festivalin öğleden sonraki bölümü ise düşünsel ve katılımcı etkinliklerle şekillendi. A Çadırı’nda gerçekleştirilen "Fikridea Start-up ve Gençlik" başlıklı oturumunda, girişimcilik ve geliştirici fikirler üzerine etkileyici paylaşımlar yapıldı. Aynı saatlerde B Çadırı’nda düzenlenen "Yapay (mı) Zeka (mı)" panelinde ise Prof. Dr. Mehmet Fırat, Doç. Dr. İrfan Süral ve Dr. Öğretim Üyesi Serap Uğur, yapay zekanın gençler üzerindeki etkilerini tartıştı. Sonraki çadır oturumlarında ise "E-spor ve sivil katılım" konuları gündeme geldi. Dr. Öğr. Üyesi Yiğit Güven’in katıldığı "E-Spor"un tartışıldığı A Çadırı’nda, dijital rekabetin ve oyun kültürünün yükselen değeri olan e-spor mercek altına alındı. Öte yandan, B Çadırı’nda STK’lar ile Öğrenci Kulüplerinin ortaklaşa düzenlediği "Sivil Katılım, Örgütlenme ve Gençlik" konulu oturumda; sivil toplum kuruluşları ve öğrenci kulüpleri, gençliğin örgütlenme pratiklerini değerlendirdi. Festivalin 2. Günün son çadır oturumları Prof. Dr. Demet Lüküslü’nün A Çadırı’nda yürüttüğü "Gençlik Sosyolojisi", Fikret Konca’nın da B Çadırı’nda yürüttüğü "Zaman-Süreç Yönetimi ve Gençlik" oturumları oldu. Konserler, dans gösterileri, DJ performansları gençler gönüllerince eğlendi Çadır oturumlarını bitmesiyle festival, eğlence dolu bir atmosfere büründü. Sahneye çıkan Çılgın Porsuk, enerjik performansıyla gençleri coşturdu. Ardından sahne alan Eskişehir Lindy Hoppers dans grubunun tempolu gösterisi, ardından gerçekleşen göz alıcı tango performansı, izleyicilere unutulmaz anlar yaşattı. Gecenin ilerleyen saatlerinde sahne alan EXIT feat Göksu, ritmi ve sahne enerjisiyle festivale damgasını vurdu. Finalde ise 90’lar konseptli DJ performansı, nostalji ve coşkuyu harmanlayarak izleyicilere müzik dolu bir kapanış sundu.
ESOGÜ Rektörü Çolak’tan 19 Mayıs mesajı
18 Mayıs 2025 Pazar - 14:46 ESOGÜ Rektörü Çolak’tan 19 Mayıs mesajı Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Kamil Çolak, 19 Mayıs Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı dolayısıyla bir mesaj yayımladı. Rektör Çolak mesajında, Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün 19 Mayıs 1919’da Samsun’da başlattığı bağımsızlık mücadelesinin önemine vurgu yaptı. Atatürk’ün "Gençliğe Hitabesi"ndeki ideallerin önemini hatırlatan Prof. Dr. Çolak, gençlerin Türkiye Cumhuriyeti’nin en büyük güvencesi olduğunu belirtti. Rektör Kamil Çolak gençlerin, Atatürk’ün emanetini koruyacak ve ülkeyi daha ileriye taşıyacak bilgi ve donanıma sahip olmaları gerektiğini ifade etti. Prof. Dr. Çolak, mesajını Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarını rahmet ve minnetle anarak ve tüm gençlerin bayramını kutlayarak sonlandırdı. Osmangazi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Kamil Çolak’ın mesajı ise şu şekilde: "Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün 19 Mayıs 1919’da Samsun’a attığı tarihi adım; işgal altında bulunan, savaşlarla yorgun düşmüş vatanımızın kurtuluşu için ilk meşaleyi yakmış ve milli mücadele ile birlikte bağımsızlığa giden yol açılmıştır. 19 Mayıs 1919’da tutuşturulan bu meşale, milletimizi muasır medeniyetler seviyesinin üstüne çıkarma mücadelemizde bugün de yolumuzu aydınlatmaya devam etmektedir. Gazi Mustafa Kemal Atatürk büyük bedeller ödenerek kazanılan Türkiye Cumhuriyeti’ni, en büyük zenginliğimiz ve geleceğimiz olarak gördüğü gençlerimize emanet etmiştir. Gençlerimiz Atatürk’ün bu emanetini korumak ve yüceltmek için bilgili, donanımlı, araştıran, üreten, evrensel düşünebilen, milli ve manevi değerlerimize bağlı bireyler olarak çok çalışmalıdır. Atatürk’ün gençlerimize duyduğu inancın ve güvenin bir göstergesi olarak 19 Mayıs’ı "Gençlik ve Spor Bayramı" adıyla Türk gençliğine armağan etmesi, bu yolda gençlerimize çok değerli bir motivasyon kaynağıdır. Bu duygu ve düşüncelerle Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşları ile tüm şehit ve gazilerimizi rahmet ve minnetle anıyor, tüm gençlerimizin bayramını kutluyorum."