Yerel Haberler
Hakkari
18 Mayıs 2026 Pazartesi - 18:37 Yüksekova’da piknikçilerin bıraktığı atıklar tepki çekti Hakkari’nin Yüksekova ilçesinde havaların ısınmasıyla birlikte piknik alanlarına akın eden vatandaşların doğaya bıraktığı atıklar kirliliğe neden oldu. İlçe merkezine uzak noktada bulunan ve doğal güzellikleriyle bilinen Nehil Sazlığı ve çevresi, baharın gelişiyle birlikte çok sayıda ziyaretçiyi ağırlamaya başladı. Bölgenin "saklı cenneti" olarak nitelendirilen alanda piknik yapan bazı vatandaşların atıklarını bırakması ise tepki çekti. Hafta sonu yoğunluğun yaşandığı bölgede cam ve plastik şişeler, ambalaj atıkları ile yiyecek kalıntılarının yeşil alanlara yayıldığı gözlendi. Doğal dokunun bozulmasından endişe duyan çevre sakinleri, kirliliğe yol açan görüntülere tepki göstererek, yetkililere ve vatandaşlara çağrıda bulundu. Ali Yiğit adlı vatandaş, doğal alanların korunması gerektiğini vurgulayarak, "Doğanın sunduğu bu eşsiz güzelliklerden faydalanırken aynı zamanda onu korumak hepimizin görevi. Lütfen piknik faaliyetlerinizi tamamladıktan sonra çöplerinizi toplayarak en yakın çöp konteynerine ulaştırın. Gelecek nesillere temiz bir doğa bırakmak için duyarlı olmalıyız. Özellikle hafta sonları artan ziyaretçi sayısı sonrası benzer manzaraların yaşanmaması için denetimlerin artırılmasını ve vatandaşların daha bilinçli hareket etmesini bekliyoruz" dedi.
18 Mayıs 2026 Pazartesi - 15:50 Marinus Şelalesi baharla yeniden coştu Hakkari’nin saklı doğa harikalarından biri olan Marinüs Şelalesi, baharın gelişiyle birlikte yeniden doğaseverlerin ilgi odağı oldu. Kato Dağı eteklerinde yer alan ve beş ayrı koldan akan şelale, bu yıl da eşsiz görüntüsüyle görenleri kendine hayran bıraktı. Türkiye Dağcılık Federasyonu Hakkari İl Temsilcisi ve aynı zamanda CİSAD yönetim kurulu üyesi olan Naci Ertunç öncülüğünde düzenlenen doğa etkinliği, Hakkari’nin etkileyici doğasını bir kez daha gözler önüne serdi. Sabah saatlerinde başlayan etkinlikte doğaseverler, Kato Dağı’nın eteklerinde uzanan doğal güzellikler arasında yürüyüş yaptı. Yürüyüş boyunca rengârenk dağ çiçekleri, kuş sesleri ve temiz dağ havası katılımcılara eşlik etti. Baharın tüm canlılığının hissedildiği bölgede, doğaseverler sık sık mola vererek şelalenin oluşturduğu manzarayı izledi. Marinüs Şelalesi’nin ihtişamıyla insanı etkilediğini ifade eden Naci Ertunç, "Beş ayrı koldan fışkırarak akan bu şelale, özellikle mayıs ayında kar sularının erimesiyle birlikte daha da coşuyor. Buradaki doğa, dağların heybeti, suyun sesi ve baharın canlılığı insanın ruhuna huzur veriyor. Doğaseverlerle birlikte gerçekleştirdiğimiz etkinlik çok güzel ve samimi bir atmosferde geçti. Hakkari’nin doğal güzelliklerini tanıtmak için bu tür etkinlikleri sürdüreceğiz" ifadelerini kullandı.
100 yıllık tarihi evin duvarından indirilmeyen 49 yıllık şehit resmi
30 Ekim 2023 Pazartesi - 09:15 100 yıllık tarihi evin duvarından indirilmeyen 49 yıllık şehit resmi Hakkâri’nin Şemdinli ilçesine bağlı Yufkalı köyünde doktor, avukat ve mühendisin yetiştirildiği 100 yıllık tarihi taş evin duvarında 49 sene önce Kıbrıs Barış Harekatı’nda şehit düşen Şadi Yılmaz’ın resmi hala asılı duruyor. Yüksekova ilçesinde "Gezgin Öğretmen" olarak tanınan Ümit Bartın, Şemdinli ilçesinin Yufkalı köyünü ziyaret etti. Köyde ayakta duran asırlık evi gezen Bartın, 1974 yılında Kıbrıs Barış Harekatı’nda şehit düşen Şadi Yılmaz’ın resmiyle karşılaştı. 49 yıl önce duvara asılan şehidin resmi hala yerini korurken, ev ise hala sapasağlam ayakta duruyor. Ermenilerden kaldığı bilinen iki katlı taş evi 1986 yılında kendi imkanlarıyla restore ettiklerini dile getiren Zeynel Akın, bu evde yaşayan çocukların büyüyüp avukat, doktor, öğretmen ve mühendis gibi farklı meslekler edindiğini belirtti. Tarih kokan ev karşısında mest olduğunu belirten Ümit Bartın, "Köylerimize doğru yolculuk yaparken, bu sefer rotamı Şemdinli tarafına çevirdim. Bilindiği gibi Şemdinli bölgesinin doğal güzellikleri her zaman insanı mest etmiş ve insana büyük bir heyecan vermiştir. Şemdinli’nin Yufkalı köyünü gezerken, insanı geçmişe götüren çok eski ve taştan yapılmış bir yapı gördüm. Bu tarihi yeri fotoğraflamaya ve kayıt altına almaya çalıştığım esnada orada bulunan köy sakinleri ve çocuklarla da konuştum. O evde yaşamış olan Zeynel Akın adında yaşlı bir amca bana 100 yıllık bu tarihi yapıyla ilgili birçok şey anlatarak, adeta tarihin gizli kalmış sayfalarını yeniden araladı. Bu taştan yapılan tarihi evin 1986 yılında restore ettiklerini ifade ettiler. Bu evde yaşayan 20-30 kişiye yakın aile bireyi var. Bu evde yaşayan çocukların avukat, doktor, öğretmen ve mühendis gibi farklı meslek sahibi olduğunu anlattılar” dedi.
Hakkari’de Cumhuriyet yürüyüşüne binler katıldı
29 Ekim 2023 Pazar - 23:46 Hakkari’de Cumhuriyet yürüyüşüne binler katıldı Hakkari’de Cumhuriyet’in 100. yılı ve 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı etkinlikleri çerçevesinde düzenlenen meşaleli yürüyüşe binlerce kişi katıldı. Cumhuriyeti’nin kuruluşunun 100. yıl dönümü ve 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı etkinlikleri çerçevesinde ilk olarak Hakkari Öğretmenevi’nde resepsiyon verildi. Vali ve Belediye Başkan Vekili Ali Çelik ve beraberindekiler resepsiyonda davetlilerin Cumhuriyet Bayramı’nı kutlayıp birlikte hatıra fotoğrafı çektirdi. 2 bin kişi meşalelerle yürüdü Pagan Caddesi üzerinde toplanan binlerce vatandaşlar, protokol üyelerinin gelmesi ile birlikte ellerindeki Türk bayrağı ve meşalelerle marş okuyarak yürüyüşe geçti. Renkli görüntülere sahne olan ve yaklaşık 2 kilometre yürüyüşe yaklaşık 2 bin kişi katıldı. Cumhuriyet Caddesi üzerinde bulunan Valilik önünde dilek fenerlerinin uçurulması ile birlikte yürüyüş sona erdi. Vali Çelik, etkinliğe katılanlara teşekkür ederek, Cumhuriyet Bayramlarını kutladı. Resepsiyona Hakkari Valisi ve Belediye Başkan Vekili Ali Çelik ve Yüksekova 3. Piyade Tümen Komutanı Tümgeneral Mehmet Yasin Kalın, İl Jandarma Komutanı Tuğgeneral Necip Çarıkcıoğlu, Cumhuriyet Başsavcısı Harun Harun Ünlüsoy, İl Emniyet Müdürü İdris Yılmaz, vali yardımcıları, ilçe kaymakamları, belde belediye başkanları, gaziler ve şehit aileleri, STK temsilcileri, kurum amirleri ile çok sayıda davetli katıldı.