Yerel Haberler
İstanbul
Gaziosmanpaşa’da teke böceği ile mücadele kapsamında yeşil dönüşüm
14 Şubat 2026 Cumartesi - 13:48 Gaziosmanpaşa’da teke böceği ile mücadele kapsamında yeşil dönüşüm Gaziosmanpaşa Belediyesi, halk sağlığını tehdit eden teke böceğine karşı ilçe genelinde kapsamlı bakım ve yenileme çalışması gerçekleştiriyor. Parklar, bahçeler ve yol kenarlarında yapılan uygulamalar çerçevesinde, tespit aşamasının ardından hasta ağaçlar kontrollü şekilde bertaraf edildikten sonra yeni ağaçlar dikiliyor. Gaziosmanpaşa Belediye Başkan Vekili Eray Karadeniz de çalışmaları yakından takip ederek sahada inceleme gerçekleştiriyor. Anoplophora chinensis olarak da bilinen ve Avrupa’nın farklı ülkelerini istila etmeye başlayan teke böceği, Türkiye’de de çeşitli bölgelerde yayılım gösteriyor. Ağaçların kök ve gövde kısımlarına zarar vererek kurumalarına yol açan zararlı tür, insan ve çevre sağlığı açısından risk oluşturuyor. Gaziosmanpaşa Belediyesi de bu kapsamda, zararlı türlerin artışını engellemek ve yeşil alanları korumak amacıyla planlı bir mücadele programı yürütüyor. İlçe genelinde yeşil dokunun güçlendirilmesi amaçlanıyor Dünyanın farklı bölgelerinde ciddi zarara neden olan teke böceğiyle mücadelede Gaziosmanpaşa’da kapsamlı çalışmalar uygulanıyor. Belediye ekipleri tarafından yapılan saha taramalarıyla zarar gören ağaçlar tespit edilerek insan ve çevre sağlığı için risk oluşturmaması için bertaraf ediliyor. Bununla birlikte bölgenin iklim şartlarına uygun ve dirençli türler seçilerek bu ağaçların dikimleri gerçekleştiriliyor. Böylece hem mevcut risk ortadan kaldırılıyor hem de ilçenin yeşil dokusunun daha güçlü ve sürdürülebilir hale getirilmesi hedefleniyor. "İlkbahar döneminden itibaren ilçemiz çiçek kokularıyla tazelenecek" Çalışmalara ilişkin değerlendirmede bulunan Belediye Başkan Vekili Eray Karadeniz, "Gaziosmanpaşa’da teke böceği ile mücadele kapsamında ilk olarak tespitlerimizi yaptık. Yaklaşık Bin 500 ağacımızın teke böceğinin istilası altında olduğunu ve ne yazık ki artık yaşamadığını gözlemledik. Bu durumun sağlık sorununa yol açmaması ve teke böceğinin vatandaşlarımızı rahatsız etmemesi için ağaçlarımızı kontrollü şekilde bertaraf ederek yerlerine yenilerini dikiyoruz. Çalışmalarımız sırasında, ağaç sayımızda herhangi bir eksiltme yapmadan hasta ağaçlarımızın telafilerini hızlıca gerçekleştiriyoruz. İnşallah, bahar dönemi itibariyle ilçemiz ıhlamur kokularıyla, kiraz ve elma çiçekleriyle tazelenecek" şeklinde konuştu. Zararlı türlerle mücadele kararlılıkla devam edecek Gaziosmanpaşa Belediyesi, halk sağlığını korumak ve ilçenin yeşil alan varlığını güçlendirmek amacıyla yürüttüğü çalışmaları planlı şekilde sürdürmeye devam edecek. İlçede, daha sağlıklı ve dirençli bir ekosistem oluşturmak için farklı çalışmaların da aralıksız şekilde devam edeceği belirtildi.
Fatih’te Ramazan bereketi: Tüm hazırlıklar tamamlandı
14 Şubat 2026 Cumartesi - 12:19 Fatih’te Ramazan bereketi: Tüm hazırlıklar tamamlandı Fatih Belediyesi, Ramazan ayının manevi atmosferini ilçenin her köşesinde yaşatmak amacıyla yürüttüğü hazırlık çalışmalarını tamamladı. Camilerde temizlik ve dezenfeksiyon çalışmaları yapılırken, sosyal yardımlar artırıldı, iftar organizasyonları ve kültürel programlar planlandı. Belediyeden yapılan açıklamaya göre, ilçe genelinde selatin camileri başta olmak üzere toplam 365 cami ve mescitte detaylı temizlik, ilaçlama ve dezenfeksiyon çalışması gerçekleştirildi. Camiler gül suyu ile kokulandırılırken, vatandaşların ibadetlerini huzur içinde yerine getirebilmesi için gerekli güvenlik ve hijyen tedbirleri alındı. Ramazan ayı boyunca fırın, market ve gıda satışı yapan işletmeler zabıta ekiplerince denetlenecek. İhtiyaç sahibi vatandaşlara yönelik gıda kolisi dağıtımları sürdürülürken, her gün 600 haneye sıcak yemek ulaştırılacak. Yaşlı, engelli ve yemek yapamayacak durumda olan vatandaşlara evlerinde sıcak yemek hizmeti verilecek. Sosyal destek çalışmaları kapsamında Butik Fatih aracılığıyla çocuklar ve aileler için bayramlık kıyafet yardımı yapılacak. Ayrıca hastanelerde hasta yakınlarına iftar ikramında bulunulacak. Kütüphanelerde iftar ve sahur ikramı Ramazan ayı boyunca Fatih Kütüphaneleri bünyesindeki Vatan, Merkez, Kalenderhane, Medrese Davutpaşa ve Topkapı kütüphanelerinde iftar ikramı yapılacak. Merkez Kütüphane’de ayrıca sahur ikramı da gerçekleştirilecek. Günlük yaklaşık 2 bin kişiye iftar ve sahur hizmeti sunulması planlanıyor. Geleneksel iftar sofraları ve vefa iftarları kapsamında şehit ve gazi aileleri, yetimler ve sivil toplum kuruluşları ağırlanacak. İlçe genelinde tasavvuf müziği konserleri, mukabele programları ve kadınlara yönelik türbe ve cami ziyaretleri düzenlenecek. Meydanlar ışıklandırılacak, Topkapı Meydanı’nda stantlar kurulacak, etkinlik alanında söyleşiler, dinletiler, programlar düzenlenecek. Ramazan ayının ilk gününde Sultanahmet Meydanı’nda mehteran gösterisi ve top atışıyla programlar başlayacak. Fatih Belediye Başkanı Mehmet Ergün Turan, Ramazan ayının birlik ve beraberliği güçlendiren müstesna bir dönem olduğunu belirtti. Turan, "Fatih, geçmişten günümüze Ramazan aylarını büyük bir coşku ve manevi atmosfer içinde yaşamış bir ilçedir. Bu kutlu ayın feyiz ve bereketini mahalle mahalle hissettirmek için tüm hazırlıklarımızı tamamladık. Ramazan, bereketin ve paylaşmanın ayıdır. İhtiyaç sahiplerine destek olarak, iftar sofralarında buluşarak bu manevi atmosferi hep birlikte yaşayacağız." ifadelerini kullandı. Ramazan ayında yapılan duaların başta Filistin ve Gazze olmak üzere tüm mazlum coğrafyalar için hayırlara vesile olmasını temenni eden Turan, Fatihli ve İstanbullu vatandaşların Ramazan ayını tebrik etti.
Fatih’te Ramazan Bereketi: Tüm hazırlıklar tamamlandı
14 Şubat 2026 Cumartesi - 12:14 Fatih’te Ramazan Bereketi: Tüm hazırlıklar tamamlandı Fatih Belediyesi, Ramazan ayının manevi atmosferini ilçenin her köşesinde yaşatmak amacıyla yürüttüğü hazırlık çalışmalarını tamamladı. Camilerde temizlik ve dezenfeksiyon çalışmaları yapılırken, sosyal yardımlar artırıldı, iftar organizasyonları ve kültürel programlar planlandı. Belediyeden yapılan açıklamaya göre, ilçe genelinde selatin camileri başta olmak üzere toplam 365 cami ve mescitte detaylı temizlik, ilaçlama ve dezenfeksiyon çalışması gerçekleştirildi. Camiler gül suyu ile kokulandırılırken, vatandaşların ibadetlerini huzur içinde yerine getirebilmesi için gerekli güvenlik ve hijyen tedbirleri alındı. Ramazan ayı boyunca fırın, market ve gıda satışı yapan işletmeler zabıta ekiplerince denetlenecek. İhtiyaç sahibi vatandaşlara yönelik gıda kolisi dağıtımları sürdürülürken, her gün 600 haneye sıcak yemek ulaştırılacak. Yaşlı, engelli ve yemek yapamayacak durumda olan vatandaşlara evlerinde sıcak yemek hizmeti verilecek. Sosyal destek çalışmaları kapsamında Butik Fatih aracılığıyla çocuklar ve aileler için bayramlık kıyafet yardımı yapılacak. Ayrıca hastanelerde hasta yakınlarına iftar ikramında bulunulacak. Kütüphanelerde iftar ve sahur ikramı Ramazan ayı boyunca Fatih Kütüphaneleri bünyesindeki Vatan, Merkez, Kalenderhane, Medrese Davutpaşa ve Topkapı kütüphanelerinde iftar ikramı yapılacak. Merkez Kütüphane’de ayrıca sahur ikramı da gerçekleştirilecek. Günlük yaklaşık 2 bin kişiye iftar ve sahur hizmeti sunulması planlanıyor. Geleneksel iftar sofraları ve vefa iftarları kapsamında şehit ve gazi aileleri, yetimler ve sivil toplum kuruluşları ağırlanacak. İlçe genelinde tasavvuf müziği konserleri, mukabele programları ve kadınlara yönelik türbe ve cami ziyaretleri düzenlenecek. Meydanlar ışıklandırılacak, Topkapı Meydanı’nda stantlar kurulacak, etkinlik alanında söyleşiler, dinletiler, programlar düzenlenecek. Ramazan ayının ilk gününde Sultanahmet Meydanı’nda mehteran gösterisi ve top atışıyla programlar başlayacak. Fatih Belediye Başkanı Mehmet Ergün Turan, Ramazan ayının birlik ve beraberliği güçlendiren müstesna bir dönem olduğunu belirtti. Turan, "Fatih, geçmişten günümüze Ramazan aylarını büyük bir coşku ve manevi atmosfer içinde yaşamış bir ilçedir. Bu kutlu ayın feyiz ve bereketini mahalle mahalle hissettirmek için tüm hazırlıklarımızı tamamladık. Ramazan, bereketin ve paylaşmanın ayıdır. İhtiyaç sahiplerine destek olarak, iftar sofralarında buluşarak bu manevi atmosferi hep birlikte yaşayacağız." ifadelerini kullandı. Ramazan ayında yapılan duaların başta Filistin ve Gazze olmak üzere tüm mazlum coğrafyalar için hayırlara vesile olmasını temenni eden Turan, Fatihli ve İstanbullu vatandaşların Ramazan ayını tebrik etti.
Pegasus, Sabiha Gökçen’de uçak bakım merkezi yatırımının ilk fazını devreye aldı
14 Şubat 2026 Cumartesi - 12:09 Pegasus, Sabiha Gökçen’de uçak bakım merkezi yatırımının ilk fazını devreye aldı Pegasus Hava Yolları, Sabiha Gökçen Havalimanında gerçekleştirdiği uçak bakım merkezi yatırımının ilk fazını hizmete açarak teknik kapasitesini ve kabiliyetlerini genişletti. İlk fazda beş dar gövde uçağa aynı anda bakım imkânı sunan hangarların; dijitalleşme, verimlilik ve sürdürülebilirlik odaklı altyapısıyla şirketin operasyonel gücünü önemli ölçüde artıracağı açıklandı. Pegasus Hava Yolları, Sabiha Gökçen Havalimanı’nda hayata geçirmekte olduğu dar gövde uçak bakım hangarlarından oluşan yeni uçak bakım merkezinin ilk fazını hizmete alarak, teknik bakım kapasitesini ve kabiliyetlerini önemli ölçüde artırdı. Pegasus, ilk etapta 40 milyon dolarlık yatırımla hayata geçen hangar yatırımıyla bakım süreçlerinde zaman ve kaynak optimizasyonu sağlayarak, operasyonel verimliliğini güçlendirmeyi ve uçakların bakım kaynaklı yerde kalma süresini azaltmayı hedefliyor. Uçtan uca bakım ve teknik operasyon altyapısı 29 Ocak 2025’te başlatılan proje, bir yıl içinde tamamlanarak ilk fazıyla faaliyete geçti. İlk faz olarak, aynı anda beş dar gövde uçağın hat ve üs bakımının yapılacağı iki bakım hangarı ve bir boya hangarı devreye alındı. 2026 yılı son çeyreğinde tamamlanacak ikinci fazla birlikte ilave beş dar gövdeli uçağa üs bakımı yapılabilecek diğer bir hangar hizmete girecek. Üçüncü fazda ise bu hangar on dar gövdeyi alabilecek şekilde genişletilecek ve uçak bakım merkezi yatırımı tamamlanmış olacak. Hat ve üs bakım faaliyetlerini aynı çatı altında toplayacak bu ilk faz hangarları, günlük operasyonu destekleyen hat bakım faaliyetlerinden motor ve iniş takımı değişimlerine, aviyonik ve yapısal modifikasyonlardan üs bakım uygulamalarına, komple uçak boyama işlemlerinden dış gövde tasarım ve kaplama uygulamalarına, komponent bakımından eğitim faaliyetlerine kadar geniş bir yelpazede operasyon yürütecek şekilde tasarlandı. "Yeni hangar yatırımı, daha hızlı ve daha optimize operasyon için stratejik bir adım" Pegasus Hava Yolları CEO’su Güliz Öztürk yeni yatırıma ilişkin değerlendirmesinde şunları söyledi: "Teknik altyapıya yaptığımız her yatırım, operasyonel gücümüzü bir adım daha ileri taşıyor. Sabiha Gökçen’de yaptığımız uçak bakım merkezi yatırımı da Pegasus’un sürdürülebilir büyüme yolculuğunda stratejik bir kilometre taşı niteliğinde. Yeni hangarlarımız hem artan filomuzun bakım ihtiyaçlarını daha etkin yönetmemizi sağlayacak hem de dijitalleşme ve verimlilik odağındaki dönüşümümüzü hızlandıracak. Uçaklarımızın bakım süreçlerini daha hızlı ve daha optimize bir şekilde yöneterek misafirlerimize kesintisiz bir uçuş deneyimi sunmayı hedefliyoruz." Pegasus, birinci faz hangarlarıyla bakım ve operasyonel gücünü artırıyor Beş dar gövde uçağa eş zamanlı hizmet verebilen bu hangarlar, Boeing 737 NG ve Airbus A320/A321 ailesinin CEO ve NEO modelleri yetkisi ile tüm dar gövde uçak tiplerine uygun altyapıya sahip bulunuyor. Tesis, bakım ve modifikasyon faaliyetlerinin yapılacağı iki hangarın yanı sıra uçak boyama için özel olarak inşa ve teçhiz edilmiş ayrı bir hangarı bünyesinde barındırıyor. Toplam 18 bin metrekare kapalı alanda konumlanan yapı, 25 bin metrekarelik apronla destekleniyor ve Sabiha Gökçen Havalimanı’nın iki pisti arasındaki stratejik geçiş noktasında yer alıyor. Yaklaşık 40 milyon dolarlık yatırımla hayata geçirilen ilk faz hangarları, teknik kapasitenin yanı sıra yaklaşık 200 kişilik ek istihdam oluşturuyor. Tesis, Pegasus’un büyüyen filosuna öncelikli olarak hizmet verecek; ilerleyen dönemde kapasite uygunluğuna bağlı olarak diğer hava yolu şirketlerine ait uçakları da kabul edilebilecek. Yeni hangarda dijitalleşme ve sürdürülebilirlik bir arada Hangar, Pegasus’un dijital bakım ve sürdürülebilirlik vizyonunun da önemli bir halkasını oluşturuyor. Kağıtsız bakım süreçleri, dijital depo ve takım hane, insansız Kişisel Koruyucu Donanım otomatları ve yapay zekâ destekli iş sağlığı çözümleri gibi uygulamalar sayesinde süreçler daha hızlı ve verimli ilerliyor. Önleyici bakım faaliyeti ve veri analitiği sistemleri ise bakım ihtiyaçlarının önceden öngörülmesine imkân tanıyarak operasyonların kesintisiz devamını destekliyor. Sürdürülebilirlik boyutunda ise hangar yapımında enerji verimliliğine ve atık yönetimine odaklanan bir altyapı tercih edildi.