Abone
Gündem
Politika
Ekonomi
Dünya
Asayiş
Spor
Video
Yerel
Belgesel
Daha
Fotogaleri
Aktüel
Sağlık
Çevre
Magazin
Kültür Sanat
Eğitim
Teknoloji
Hava Durumu
Tüm Haberler
Tüm Manşetler
RSS
Abone
Gündem
Politika
Ekonomi
Dünya
Asayiş
Spor
Video
Yerel
Belgesel
Daha
Fotogaleri
Aktüel
Sağlık
Çevre
Magazin
Kültür Sanat
Eğitim
Teknoloji
Hava Durumu
Tüm Haberler
Tüm Manşetler
RSS
Whatsapp
İHA Kurumsal
EN
Yerel Haberler
İstanbul
Ankara
İzmir
Bursa
Antalya
Trabzon
Tüm Şehirler
Adana
Adıyaman
Afyon
Ağrı
Aksaray
Amasya
Ankara
Antalya
Ardahan
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bartın
Batman
Bayburt
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Düzce
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Iğdır
Isparta
İstanbul
İzmir
Kahramanmaraş
Karabük
Karaman
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırıkkale
Kırklareli
Kırşehir
Kilis
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Mardin
Mersin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Osmaniye
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Şanlıurfa
Şırnak
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Uşak
Van
Yalova
Yozgat
Zonguldak
Kahramanmaraş
Tırın altında kalıp 2 bacağını kaybetmişti, sürücü tahliye edildi
06 Mart 2026 Cuma - 16:32:13
Karatutlu sosyal medya hesabından, "Adaletin toplum vicdanında karşılık bulmasını istiyorum" diyerek karara tepki gösterdi.
06 Mart 2026 Cuma - 16:14
Kahramanmaraş’ta 1 kişi iş yerinde silahla vurulmuş halde bulundu
Kahramanmaraş’ta 1 kişi, iş yerinde silahla vurulmuş halde bulundu. Olay, Dulkadiroğlu ilçesi Karamanlı Mahallesi 40008. Sokak’ta meydana geldi. Edinilen bilgiye göre, Bayram Akpınar’a ait elektrikçi dükkanından silah sesi duyan çevredeki vatandaşlar polis ekiplerine haber verdi. Bu sırada komşuları Akpınar’ın iş yerini kontrol edince bir kişinin başından vurulmuş halde yerde yattığını gördü. Olay yerine sevk edilen polis ekipleri, Akpınar’ın hayatını kaybettiğini belirledi. Olay yeri inceleme ekiplerinin çalışmasını tamamlamasının ardından Akpınar’ın cenazesi, otopsi için Kahramanmaraş Adli Tıp Kurumu morguna kaldırıldı. Yapılacak incelemeler sonucu olayın intihar mı yoksa cinayet mi olduğu netlik kazanacak.
06 Mart 2026 Cuma - 16:11
Kahramanmaraş’ta 1 kişi işyerinde silahla vurulmuş halde bulundu
Kahramanmaraş’ta 1 kişi işyerinde silahla vurulmuş halde bulundu. Polis ekipleri olayla ilgili soruşturma başlattı. Olay, Dulkadiroğlu ilçesine bağlı Karamanlı Mahallesi 40008 sokakta meydana geldi. Edinilen bilgiye göre, Bayram Akpınar’a ait elektrikçi dükkanından silah sesi duyuldu. Çevredeki vatandaşlar silah sesi duyulmasının ardından polis ekiplerine haber verdi. Bu sırada komşular Bayram Akpınar’a ait işyerine kontrol edince bir kişinin başından vurulmuş halde yerde yattığını gördü. Olay yerine sevk edilen polis ekipleri çevrede güvenlik önlemi aldı. Ekipler, yaptıkları incelemede Bayram Akpınar’ın öldüğünü belirledi. Akpınar’ın cenazesi otopsi için Kahramanmaraş Adli Tıp Kurumu morguna kaldırıldı. Olay yeri inceleme ekiplerinin çalışmasını tamamlamasının ardından olayın intihar mı yoksa cinayet mi olduğu netlik kazanacak.
06 Mart 2026 Cuma - 11:02
40 yıllık öğretmen duygusal törenle emekliye uğurlandı
KAHRAMANMARAŞ (İHA) – Kahramanmaraş’ta 40 yıllık öğretmen, öğrencileri ve meslektaşları tarafından düzenlenen törenle emekliye uğurlandı. Törende duygusal anlar yaşanırken 65 yaşındaki öğretmen Abdullah Kertmen, "40 yıl uzun bir süre gibi geliyor ama göz açıp kapayıncaya kadar geldi geçti" dedi. Kahramanmaraş’ta 40 yıl boyunca eğitim camiasına hizmet eden öğretmen Abdullah Kertmen, görev yaptığı Kahramanmaraş Anadolu İmam-Hatip Lisesi Fen ve Sosyal Bilimler Proje Okulu’nda düzenlenen törenle emekliye uğurlandı. Okul bahçesinde gerçekleştirilen veda programında öğrenciler ve öğretmenler, 40 yıl boyunca eğitim hayatına katkı sunan Kertmen’i alkışlarla uğurladı. Kertmen’in öğrencilerden oluşan eğitim verdiği mehteran takımı da törende kendisine gösteri yaptı. Meslek hayatı boyunca çok sayıda öğrenci yetiştiren ve eğitim camiasında iz bırakan Kertmen, törende yaptığı konuşmada duygu dolu anlar yaşadı. "Bazı şeyler anlatılmıyor, yaşanıyor" Çok farklı duygular içinde olduğunu belirten Abdullah Kertmen, "Bazı şeyler anlatılmıyor, yaşanıyor zaten. Sadece yaşamış olduk şimdi. Bu kalabalığı görünce ilk defa okuldan emekli olacağıma gerçekten inandım. Yoksa daha önce pek inanmıyordum, gelip gidiyorduk. Okulla bağımızı koparmamıştık, bundan sonra da koparmayacağız inşallah" dedi. Meslekte geçen 40 yılın çok uzun gibi görünse de hızlı geçtiğini ifade eden Kertmen, "Tabii 40 yıl uzun bir süre gibi geliyor ama göz açıp kapayıncaya kadar geldi geçti. Acısıyla tatlısıyla güzel hatıralar biriktirdik. Bugün buraya gelen herkese teşekkür ediyorum, biraz duygulandık" diye konuştu.
05 Mayıs 2025 Pazartesi - 10:14
Parkta erkek cesedi bulundu
Kahramanmaraş’ta bir parkta erkek cesedi bulundu, yapılan inceleme de intihar olduğu ortaya çıktı. Olay, merkez Onikişubat ilçesi Hürriyet Mahallesi’ndeki bir parkta meydana geldi. Alınan bilgiye göre, sabah saatlerinde parktan geçen vatandaşlar, bir şahsın hareketsiz yattığını fark ederek durumu 112 Acil Komuta Merkezi’ne bildirdi. İhbar üzerine merkez olay yerine polis ve sağlık ekibi sevk etti. Bölgeye ulaşan sağlık ekipleri, şahsın ateşli silahla hayatını kaybettiğini belirledi. Polis ise çevre de tedbir alarak olay yerinde inceleme yaptı. İnceleme de şahsın 42 yaşındaki S.N. olduğu ve tabancayla intihar ettiği belirlendi. Yakınlarının fenalık geçirdiği olayda şahsın cenazesi hastane morguna götürüldü. Olayla ilgili soruşturma sürüyor.
04 Mayıs 2025 Pazar - 10:26
Tek sermayesi dikiş iğnesiydi, şimdi işinin patronu oldu
Kahramanmaraş’ta tek sermayesi dikiş iğnesi olan kadın, kendi işinin patronu oldu.
04 Mayıs 2025 Pazar - 10:22
Tek sermayesi dikiş iğnesiydi, şimdi işinin patron oldu
Kahramanmaraş’ta tek sermayesi dikiş iğnesi olan kadın, kendi işinin patronu oldu. Kahramanmaraş Kapalıçarşı’da ’Maraş işi sim sırma’ ürünleri yaparak 10 kişiye iş imkanı sağlayan ve kendi atölyesini kuran 2 çocuk annesi 35 yaşındaki Merve Ekici, "Bize bu işe başlarken ’kesinlikle yapamazsınız’ dediler ama biz inandık ve başardık" dedi. "Evdeki kadınlara da iş imkanı sağlıyoruz" Ekici,"Yaklaşık 20 yıldır bu sektördeyiz. Kahramanmaraş’ın el işlerini yapıyoruz. Sim sırma yapıyoruz. Kadınlarımızın yıllardır el emeği göz nuru dantelleri, evde işledikleri kanaviçeleri değerlendirme yapıyoruz. Yaklaşık 10 kişilik bir ekiple çalışıyoruz. Biz bu işe çok küçük yaşta başladık. Burada salon takımlarımız, yemek takımlarımız, seccadelerimiz var. Burada çeyize dair birçok ürünümüz var. Evde çalışan kadınlar var. Onlara iş imkanı sağlıyoruz. Onlara makine veriyoruz ve işlerini akşamları yapıyorlar. Biz de sabahları alıyoruz, burada satışa sunuyoruz. Elde de yapıyoruz, makinada da yapıyoruz. Biz burada çok amaçlı çalışıyoruz" ifadesini kullandı. "Makine almaya gücü olmayanlara makineler verdik" Yavaş yavaş ekibi kurduklarını dile getiren Ekici,"Biz bu işe ikiz kardeşimle beraber çıktık. Ekibimizi beraber kurduk. Önce kardeşimle beraber iş yerimizi açtık daha sonra para kazanmaya başlayınca makineleri aldık. Yavaş yavaş ekibimizi kurduk ve insanlarin para kazanmasını sağladık. Şu an 10 kişi iş imkanı sağladık. Makineler aldık ve makine almaya gücü olmayanlara makineler verdik. Onlar evde hem işlerini yapıyorlar hem çocuklarına bakıyorlar. Hiçbir şeyden mahrum kalmıyorlar" dedi. "Sermaye iğne ve ipliğimizdi" Ekici,"Bizim sermayemiz iğne ve ipliğimizdi biz yola bu şekilde çıktık. Sonrasında emeklerimizle, iş gücümüzle, cesaretimizle 10 kişilik ekip olduk. Evliyim ,hem anneyim hem de evimin işleri ile ilgileniyorum. Kadın isterse her şey yapabilir. İşimizi takip ediyoruz. Biz bu işe başlarken bize kesinlikle bu işi yapamazsın dediler. Bu işi bu kadar ilerleteceğimizi düşünemediler, ama biz inandık ve başardık. Belki zor bir süreç olacak ama inanmak başarmanın yarısıdır. Kesinlikle inanın ve başarılı olursunuz" ifadesini kullandı.
04 Mayıs 2025 Pazar - 09:41
TZOB Başkanı Bayraktar, Kahramanmaraş’ta zirai dondan etkilenen bahçeleri inceledi
Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, Kahramanmaraş’ta zirai dondan etkilenen ceviz ve Antep fıstığı bahçelerinde incelemelerde bulundu. TZOB Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, Dulkadiroğlu ve Çağlayancerit ilçelerinde zirai don afetinden etkilenen ceviz ve Antep fıstığı bahçelerinde incelemeler yaptı. TZOB tarafından yapılan çalışmalara göre 65 ilde meyve bahçelerinin don felaketinden olumsuz etkilendiğini belirten Bayraktar, "Son 30 yılın en düşük ısı değerleri ile karşı karşıya kaldık, eksi 15 dereceleri, eksi 20 dereceleri gördük. Tabii buna bağların, meyve bahçelerinin, ürünlerimizin dayanması mümkün değildi. Türkiye’nin birçok bölgesinde, birçok ilinde maalesef ürünlerimiz zarar gördü. Bugün Kahramanmaraş ilimizdeyiz, bahçe ziyaretlerimize başladık. Burada gördüğümüz gibi bu bahçede de dallar kurumuş, bazı yerlerde görüyoruz ama burada gözlemliyorum meyve ağaçlarının gövdeleri dahi zarar görmüş durumda. Tabii bu ciddi bir afet. Özellikle Kahramanmaraş’ta başkanlarımızdan aldığımız bilgilere göre kayısı, kiraz, ceviz, Antep fıstığı, badem, elma, üzüm bahçelerimiz zarar görmüş durumda. Zarar oranlarına baktığımızda bu oranlar yüzde 100’ler mertebesinde. Tabii bir de afetler peşimizi bırakmıyor, afetler devam ediyor. Akşam da burada dolu olayı ile karşı karşıya kaldı üreticilerimiz ve zarar görmeyen bazı ürünlerimiz de dolu afeti nedeniyle zarar görmüş durumda" diye konuştu. "Kışın sonbaharı yaşadık, sonbaharda yazı yaşadık" Ocak ayından beri mevsim kaymaları yaşandığını dile getiren Bayraktar, bunun çok alışık olunan bir durum olmadığını vurgulayarak şöyle konuştu: "Kışın sonbaharı yaşadık, sonbaharda yazı yaşadık, ilkbahar ayına geldik bugün kışı yaşıyoruz. Bu mevsim kaymaları bitkisel üretimi fevkalade olumsuz etkiliyor. Ocak ayında hatırlarsanız yağış bekledik ama maalesef ocak ayı kurak geçti, yeterli yağışları alamadık. Yağış rejimi bizi desteklemedi. Şubat ayına geldik, şubat ayında yağış bekledik ama şubat ayında da maalesef kuraklık yaşadık ve yeterli yağışı alamadık. Hatta şubat ayında bazı illerimiz, Mersin gibi, Hatay gibi, Adana gibi illerimiz don felaketi ile karşı karşıya kaldılar. 23 Şubat’ta yaşadıkları don felaketi münasebetiyle birçok ürünler zarar gördü ve nisan ayına geldik. Tabii nisan ayında yağışları bekledik. Özellikle Türkiye’nin hububat üretimi fevkalade önemli, birçok ilinde hububat üretimi var. Tabii Türkiye’nin çok stratejik ürünlerinden de bir tanesi. Başta hububat üretimi olmak üzere bu yağışlara ihtiyaç vardı. Başta yağışlar geldi ve memnuniyet yaşadık. Yağmurlar yağdı ama akabinde hiç beklemediğimiz bir şey oldu, kar yağışı geldi. Kar yağışının gelmesiyle beraber bizi asıl etkileyen ve üzen don olayını yaşamamız ve 10 Nisan’dan itibaren 3 gün süreyle don olayını yaşadık ama don olayını uç noktalarda yaşadık, yani eksi 15-20 dereceleri bulduk. Dolayısıyla bu maalesef bahçelerimize fevkalade zarar verdi, ürünlerimizde yüzde yüz gibi oranda zararlara sebebiyet verdi." "Çiftçilerimiz devleti yanında görmek istiyor" Gaziantep’te de bazı ürünlerde ciddi zarar olduğunu ifade eden Bayraktar, Hatay’da, Adana’da, Mersin’de, Kilis’te çok fazla üründe zarar olduğunu, çözüm için bölge başkanlarından aldıkları bilgileri Ankara’da değerlendirdiklerine dikkati çekti. Bayraktar, "Burada böyle büyük bir afet karşısında üreticilerimizin de devletten birtakım beklentileri var. Yani böyle bir afet karşısında devletimizin üreticimize sahip çıkması gerekiyor. Böyle bir gündeki tarihimizin en büyük afetlerinden birini yaşıyoruz. Üreticilerimiz, çiftçilerimiz devleti yanında görmek istiyor. Bu manada bakanlığımızın bir çalışması var. Üretici maliyetleri üzerinden birtakım destekler verilecek size. Maliyetler biliyorsunuz Tarım Müdürlüklerinde her ürün ile ilgili maliyet çizelgesi var, onun için fatura ibrazına gerek yok ve bu maliyetler üzerinden bir destek verilecek. Bunu olumlu karşılıyoruz ama bunun dışında üreticimiz bu sene para kazanamayacak. Ürünlerimizde bakıyoruz, bahçelerimizde dallarımız yanmış durumda ve bazı bahçelerimizde ağaç gövdelerinin zarar gördüğünü görüyoruz. Dolayısıyla önümüzdeki yıl da bazı bahçelerimizde meyve tutumu olmayacak, bu net görünüyor. Yani önümüzdeki yılların üretimini de olumsuz şekilde etkileyebilir bu don felaketi. Dolayısıyla bütün bunları değerlendirerek bu afetin kapsamını, boyutunu değerlendirerek üreticilerimize yardımcı olmak lazım" ifadelerini kullandı.
04 Mayıs 2025 Pazar - 09:37
Kahramanmaraş’ta tefecilik ve nitelikli yağma operasyonuna 5 tutuklama
Kahramanmaraş’ta düzenlenen tefecilik ve yağma operasyonunda 5 kişi tutuklandı. Elbistan Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Büro Amirliği’ne bağlı ekipler, tefecilik ve nitelikli yağma suçlarına yönelik olarak Afşin’de operasyon gerçekleştirdi. Gerçekleştirilen operasyon sonucunda 5 kişi tutuklandı. Afşin ilçesinde, yüksek faizle borç verdikleri kişilerden alacaklarını tahsil ederken zor kullanma ve tehdit iddialarıyla 9 kişi hakkında soruşturma başlatıldı. Afşin Cumhuriyet Başsavcılığı’nın koordinasyonunda, Elbistan Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Büro Amirliği tarafından yürütülen tefecilik ve nitelikli yağma suçları çerçevesinde, ilçede belirlenen 15 adrese eş zamanlı operasyon gerçekleştirildi. Bu operasyon sonucunda 9 şüpheli gözaltına alındı. Emniyetteki işlemlerinin ardından adliyeye sevk edilen şüphelilerden 5’i tutuklanırken, 4 kişi ise adli kontrol kararıyla tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakıldı.
04 Mayıs 2025 Pazar - 09:32
Kahramanmaraş’ta toplu taşıma yeni hibrit otobüslerle güçlendi
Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi tarafından toplu taşıma filosuna kazandırılan 13 yeni otobüs yollara koyuldu. Araçlar, başta ana hatlar olmak üzere şehir merkezinde aktif olarak kullanılacak. Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi, şehir içi toplu ulaşımda kaliteyi artırmak, çevreci ve konforlu seyahat imkânları sunmak amacıyla filosunu yenilemeye devam ediyor. Bu kapsamda toplu taşıma filosuna 10’u hibrit olmak üzere 13 yeni otobüs kazandırıldı. 26 Nisan’da gerçekleştirilen törenle teslim alınan araçlar, başta ana hatlar olmak üzere şehir merkezinde aktif olarak kullanılacak. Yeni nesil hibrit otobüsler, düşük emisyon değerleri sayesinde çevre dostu ulaşım sağlarken, aynı zamanda yakıt tasarrufu ile ekonomik avantaj da sunuyor. Modern teknolojilerle donatılan araçlar, engelli ve özel gereksinimli bireylerin de rahatlıkla kullanabileceği şekilde tasarlandı. Alçak taban yapısı, rampalı giriş sistemi ve iç dizaynıyla herkes için erişilebilir bir ulaşım deneyimi vadediyor. Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesinden yapılan açıklamada, şehir içi ulaşımı daha da iyileştirmek adına yıl içerisinde yeni araç alımlarının da planlandığı vurgulandı. Açıklamada, "Vatandaşlarımızın daha konforlu, güvenli ve çevreci bir ulaşım deneyimi yaşaması için filomuzu güçlendirmeye devam edeceğiz. Bu doğrultuda hibrit araç yatırımlarımız sürecek" ifadelerine yer verildi. Teslim edilen yeni otobüslerin özellikle yoğun kullanılan ana hatlarda hizmet vereceği belirtilirken, yeni araçlarla birlikte sefer sıklığının artırılması ve bekleme sürelerinin azaltılması hedefleniyor. Böylece hem şehir içi ulaşımda verimlilik artacak hem de toplu taşıma kullanımının teşvik edilmesi sağlanacak.
03 Mayıs 2025 Cumartesi - 12:05
TZOB Genel Başkanı Bayraktar: "65 ilimizde meyve bahçelerimiz don felaketinden etkilendi"
Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, "Oda başkanlarımız ile yapılan çalışmada 65 ilimizde maalesef meyve bahçelerimiz don felaketinden etkilendi. Son 30 yılın en düşük ısı değerleri ile karşılaştık, eksi 20 dereceleri gördük. Buna bağların ve meyve bahçelerimizin dayanması mümkün değil" dedi. TZOB Genel Başkanı Şemsi Bayraktar ve beraberindeki heyet Kahramanmaraş’ta zirai dondan etkilenen bahçelerde incelemelerde bulundu. Dulkadiroğlu ilçesindeki ceviz ve üzüm üreticileri ile vatandaşlarla buluşan Bayraktar, eksi 20 dereceler sonrası zirai don olduğunu ve birçok üründe verim kaybının yaşanacağını aktardı. Zarar oranları yüzde 100 seviyesinde Gazetecilere açıklamada bulunan Genel Başkan Bayraktar, "Oda başkanlarımız ile yapılan çalışmada 65 ilimiz maalesef meyve bahçelerimiz don felaketinden etkilendi. Son 30 yılın en düşük ısı değerleri ile karşılaştık, eksi 20 dereceleri gördük. Buna bağların ve meyve bahçelerimizin dayanması mümkün değil. Bugün Kahramanmaraş ilimizdeyiz, bu bahçede de dallar kurumuş, ağaçların gövdeleri dahi zarar görmüş durumda. Bu ciddi bir afet. Başkanlarımızdan aldığımız bilgiler doğrultusunda kayısı, kiraz, ceviz, fıstık, badem, elma, üzüm bahçelerimiz zarar gördü. Zarar oranları yüzde 100 seviyesinde. Afetler devam ediyor, akşam da burada dolu olayı ile karşılaştı üreticiler. Zarar görmeyen ürünler de dolu ile zarar gördü" diye konuştu. "Mevsim kaymaları yaşadık" İklim değişikliğine de dikkat çeken Bayraktar, "Ocak ayından bu yana mevsim kaymalarını yaşıyoruz, bu çok alışık olduğumuz bir durum değil. Kışın son baharı yaşadık, sonbaharda yazı yaşadık, ilk bahar ayında ise kışı yaşıyoruz. Bu mevsim kaymaları bitkisel ürünleri etkiliyor. Ocak ayında yağış bekledik ama maalesef kurak geçti yeterli yağışları alamadık. Şubat ayında yağış bekledik ama kurak geçti. Hatta bazı illerimiz Şubat ayındaki don ile etkilendi. Nisan ayında yağışları bekledik. Başta hububat ürünleri olmak üzere bu yağışlara ihtiyaç vardı. Yağışlar geldi ve memnuniyet duyduk. Akabinde beklemediğimiz kar yağışı oldu beraberinde don olayını yaşadık. 3 gün süreyle don olayını yaşadık ama uç noktalarda yaşadık eksi 20 dereceleri gördük. Ürünlerimizde yüzde yüz oranda zararlara sebebiyet verdi" şeklinde konuştu. "Bakanlık destek verecek" Zirai dondan etkilenen üreticilere bakanlığın destek vereceğini de aktaran Bayraktar, "Gaziantep, Hatay, Adana, Mersin ve Kilis illerimizdeki birçok üründe zarar var. Bu bilgileri başkanlarımızdan alıp Ankara’da değerlendiriyoruz. Bakanlığımızın bir çalışması var, üretici maliyetleri üzerinden bir takım destekler verilecek. Her ürün ile ilgili tarım müdürlüklerinde maliyet çizelgesi var ve fatura ibrazına gerek yok. Bu maliyetler üzerinden destek verilecek. Önümüzdeki yıllarda bu don felaketinin etkisi ile bahçeler ürün vermeyebilir. Bu afetin boyutunu değerlendirerek üreticilerimize yardımcı olmak lazım" diyerek sözlerini tamamladı.
03 Mayıs 2025 Cumartesi - 11:59
TZOB Genel Başkanı Bayraktar: "65 ilimizde meyve bahçelerimiz don felaketinden etkilendi"
Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, "Oda başkanlarımız ile yapılan çalışmada 65 ilimizde maalesef meyve bahçelerimiz don felaketinden etkilendi. Son 30 yılın en düşük ısı değerleri ile karşılaştık eksi 20 dereceleri gördük. Buna bağların ve meyve bahçelerimizin dayanması mümkün değil" dedi. TZOB Genel Başkanı Şemsi Bayraktar ve beraberindeki heyet Kahramanmaraş’ta zirai dondan etkilenen bahçelerde incelemelerde bulundu. Dulkadiroğlu ilçesindeki ceviz ve üzüm üreticileri ile vatandaşlarla buluşan Bayraktar, eksi 20 dereceler sonrası zirai don olduğunu ve birçok üründe verim kaybının yaşanacağını aktardı. Zarar oranları yüzde 100 seviyesinde Gazetecilere açıklamada bulunan Genel Başkan Bayraktar, "Oda başkanlarımız ile yapılan çalışmada 65 ilimiz maalesef meyve bahçelerimiz don felaketinden etkilendi. Son 30 yılın en düşük ısı değerleri ile karşılaştık eksi 20 dereceleri gördük. Buna bağların ve meyve bahçelerimizin dayanması mümkün değil. Bugün Kahramanmaraş ilimizdeyiz bu bahçede de dallar kurumuş, ağaçların gövdeleri dahi zarar görmüş durumda. Bu ciddi bir afet. Başkanlarımızdan aldığımız bilgiler doğrultusunda kayısı, kiraz, ceviz, fıstık, badem, elma, üzüm bahçelerimiz zarar gördü. Zarar oranları yüzde 100 seviyesinde. Afetler devam ediyor, akşamda burada dolu olay ile karşılaştı üreticiler. Zarar görmeyen ürünler de dolu ile zarar gördü"diye konuştu. ’Mevsim kaymaları yaşadık’ İklim değişikliğine de dikkat çeken Bayraktar, "Ocak ayından bu yana mevsim kaymalarını yaşıyoruz bu çok alışık olduğumuz değil. Kışın son baharı yaşadık, son baharda yazı yaşadık, ilk bahar ayında ise kışı yaşıyoruz. Bu mevsim kaymaları bitkisel ürünleri etkiliyor. Ocak ayında yağış bekledik ama maalesef kurak geçti yeterli yağışları alamadık. Şubat ayında yağış bekledik ama kurak geçti. Hatta bazı illerimiz Şubat ayındaki don ile etkilendi. Nisan ayında yağışları bekledik. Başta hububat ürünleri olmak üzere bu yağışlara ihtiyaç vardı. Yağışlar geldi ve memnuniyet duyduk. Akabinde beklemediğimiz kar yağışı oldu beraberinde don olayını yaşadık. 3 gün süreyle don olayını yaşadık ama uç noktalarda yaşadık eksi 20 dereceleri gördük. Ürünlerimizde yüzde yüz oranda zararlara sebebiyet verdi" şeklinde konuştu. "Bakanlık destek verecek" Zirai dondan etkilenen üreticilere bakanlığın destek vereceğini de aktaran Bayraktar, "Gaziantep, Hatay, Adana, Mersin ve Kilis illerimizdeki birçok üründe zarar var. Bu bilgileri başkanlarımızdan alıp Ankara’da değerlendiriyoruz. Burada böyle büyük bir afet karşısında üreticilerimizin de devletten bir takım beklentileri var. Devletimizin üreticimize sahip çıkması gerekiyor. Üreticilerimiz çiftçilerimiz devleti yanında görmek istiyor. Bakanlığımızın bir çalışması var, üretici maliyetleri üzerinden bir takım destekler verilecek. Her ürün ile ilgili tarım müdürlüklerinde maliyet çizelgesi var ve fatura ibrazına gerek yok. Bu maliyetler üzerinden destek verilecek. Önümüzdeki yıllarda bu don felaketinin etkisi ile bahçeler ürün vermeyebilir. Bu afetin boyutunu değerlendirerek üreticilerimize yardımcı olmak lazım" diyerek sözlerini tamamladı.
03 Mayıs 2025 Cumartesi - 09:33
Bir çocuk annesinin zorlu yaşam mücadelesi: Kilosu 200’e dayandı
Kahramanmaraş'ta 48 yaşındaki Fatma Dağlı, yıllardır mücadele ettiği aşırı kilo problemi nedeniyle hem fiziksel hem de psikolojik olarak zor günler geçiriyor. Yaklaşık 200 kilogram olduğu belirtilen bir çocuk annesi kendisine uzanacak yardım elini bekliyor.
02 Mayıs 2025 Cuma - 15:26
Kahramanmaraş’a ceviz büyüklüğünde dolu yağdı
Kahramanmaraş’ın merkeze bağlı Bertiz bölgesi ve Afşin ilçesinde etkili olan sağanak, yerini kısa sürede ceviz büyüklüğündeki doluya bıraktı. Yaklaşık 10 dakika süren dolu yağışı, bölgedeki meyve bahçeleri ve tarım arazilerinde ciddi zarara yol açtı. Kahramanmaraş’ta sağanak yağmur etkili oldu. Şehri merkezinde etkili olan sağanak kısa sürerken, Ahır Dağındaki Bertiz bölgesini dolu vurdu. Bertiz bölgesinin mahallelerinde etkili olan dolu yağışına hazırlıksız yakalanan vatandaşlar, neye uğradıklarını şaşırdı. Özellikle bölgenin geçim kaynaklarından olan ceviz ve üzüm ağaçlarında ciddi zarar oluştuğu belirtildi. Henüz olgunlaşma döneminde olan meyvelerin birçoğu yere dökülürken, ağaçların dallarında da kırılmalar meydana geldi. Öte yandan, dolu yağışının ardından bölgede kaydedilen görüntüler dikkat çekti. Ceviz büyüklüğündeki dolu tanelerinin görselleri video ve fotoğraf karelerine de yansıdı. Afşin ilçesi Çobanbeyli Mahallesi’nde yaşayan Hanif Ayar, "82 yaşındayım bu yaşıma kadar böyle dolu görmedim. Biz mayıs ayının ikisinde böyle bir dolu ve fırtına görmedik" dedi. Çiftçi ve üretici Mehmet köşker ise "Bugün öğle saatlerinde başlayan yağış Bertiz’de etkili oldu. Meyve ağacı kalmadı hepsini dolu vurdu. Yağış 2 saat sürdü ve sonrası dolu yağdı. Sel sonrası yollarımız kullanılamaz hale geldi" diye konuştu.
02 Mayıs 2025 Cuma - 14:56
Afşin’de dolu tarım arazilerine zarar verdi
Kahramanmaraş’ın Afşin ilçesinde öğleden sonra başlayan sağanak yağış ve dolu tarım arazilerine zarar verdi. Meteorolojini uyardığı yağışlı hava Kahramanmaraş’ın Afşin ilçesinde etkili oldu. Öğleden sonra başlayan dolu yaklaşık 10 dakika sürdü. Dolu nedeniyle tarım arazilerinde kısmen zarar oluştu. Aniden başlayan dolu ve sağanak yağış nedeniyle vatandaşlar da kapalı yerlere sığınmak zorunda kaldı. Bölge genelinde aralıklarla yerel yağışların görülebileceği belirtildi.
02 Mayıs 2025 Cuma - 10:54
Depremzede muhtar: "Villa gibi ev yapılacağını tahmin etmemiştik"
Kahramanmaraş merkezli depremler sonrası yapımına başlanan köy evleriyle ilgili Bulanık Mahalle Muhtarı İbrahim Bozlakoğlu, "Her şey mükemmel oldu, depremde evlerimiz yıkıldığında böyle iki katlı villa gibi bir ev yapılacağını hiç tahmin etmemiştik. Duygularımız anlatılır gibi değil" dedi.
Daha Fazla Yükle
GERİ BİLDİRİM
Geliştirme sürecine katkıda bulunmak için lütfen sitede karşılaştığınız hataları bize bildirin.
Gönder