Yerel Haberler
Kars
Kars’ta Türkiye-Azerbaycan ekonomik iş birliği masaya yatırıldı 27 Nisan 2026 Pazartesi - 17:42:00 Azerbaycan Kars Başkonsolosu Zamin Aliyev ile Azerbaycan İstanbul Başkonsolosluğu Ticaret Temsilcisi Tamerlan Tağıyev, Kars Ticaret ve Sanayi Odası’nı ziyaret etti. Azerbaycan heyetini makamında ağırlayan KATSO Başkanı Kadir Bozan, Türkiye ile Azerbaycan arasındaki köklü kardeşlik ilişkilerinin ekonomik alanda daha da güçlendirilmesi adına atılabilecek adımları anlattı. İki ülke arasındaki ticari ilişkilerin geliştirilmesi, karşılıklı yatırım fırsatlarının artırılması ve bölgesel iş birliği imkanlarının genişletilmesi konuları istişare edildi. Özellikle Bakü-Kars arasında doğrudan uçak seferlerinin başlatılmasının bölge ekonomisine sağlayacağı katkılar detaylı şekilde değerlendirildi. Bu adımın, hem ticari hareketliliği artıracağı hem de turizm potansiyelini canlandıracağı ifade edildi. Ayrıca Zengezur Koridoru’nun hayata geçirilmesiyle Kars’ın stratejik öneminin daha da artacağı, kentin lojistik üs haline gelme potansiyelinin güçleneceği vurgulandı. Görüşmede, Kars’ın sahip olduğu lojistik, ticaret ve turizm altyapısının daha etkin kullanılması gerektiğine dikkat çekilerek, Azerbaycan ile ekonomik bağların somut projelerle desteklenmesi yönünde ortak irade ortaya konuldu. İş dünyası için oluşabilecek yeni fırsatlar ve yatırım alanları da gündemin önemli başlıkları arasında yer aldı. Ziyaretin sonunda, KATSO Başkanı Kadir Bozan, nazik ziyaretleri ve yapıcı değerlendirmeleri dolayısıyla Azerbaycan heyetine teşekkür etti. Bozan, Türkiye ile Azerbaycan arasındaki güçlü kardeşlik bağlarının ekonomik iş birlikleriyle daha da pekiştirilmesi temennisinde bulundu.
27 Nisan 2026 Pazartesi - 15:21 Kars’ta çevre yatırımı: Atıksu Arıtma Tesisi Projesinde çalışmalar sürüyor Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü (DSİ) üst düzey yöneticileri ve teknik heyeti, Kars’ta yapımı devam eden "Kars Atıksu Toplama ve Arıtma Tesisleri" inşaat sahasında incelemelerde bulundu. DSİ Genel Müdür Yardımcısı Faruk Fıratoğlu başkanlığındaki heyette; Emlak ve Kamulaştırma Dairesi Başkanı Hakkı Kocaman, Daire Başkan Yardımcısı Sinan Karadağ, Şube Müdürleri Aynur Talak Akın ve Volkan Sütgel ile teknik personeller yer aldı. Heyete ayrıca Bölge Müdürü Serdar Kotan, Bölge Müdür Yardımcıları Can Aslanoğlu ve Sefa Doğrukan ile birlikte şube müdürleri ve yüklenici firma yetkilileri eşlik etti. "Sahada teknik inceleme ve değerlendirme" İnceleme kapsamında, projenin mevcut ilerleme durumu yerinde değerlendirilirken, imalat kalitesi, iş programı ve sahadaki teknik uygulamalar detaylı şekilde ele alındı. Yetkililer, çalışmaların planlanan takvim doğrultusunda ilerlemesi ve projenin en kısa sürede tamamlanması için gerekli koordinasyonun önemine dikkat çekti. "17,5 kilometrelik altyapı hattı" Proje çerçevesinde Kars’ın evsel atık suları, şehir kanalizasyon hattının son noktalarından alınarak toplam 17 bin 500 metre uzunluğundaki kollektör hatları aracılığıyla ileri biyolojik arıtma tesisine taşınacak. Bu sayede dağınık şekilde doğaya karışan atık sular tek merkezde toplanarak çevreye zarar vermesi önlenecek. "İleri biyolojik arıtma ile temiz deşarj" Kurulacak modern arıtma tesisinde, atık sular ileri düzey biyolojik arıtma süreçlerinden geçirilerek evsel kaynaklı kirlilikten arındırılacak. Arıtılan su, yürürlükteki çevre mevzuatına uygun hale getirildikten sonra Kars Çayı’na deşarj edilecek. "Çevre ve halk sağlığına büyük katkı" Projenin tamamlanmasıyla birlikte, özellikle Kars merkezde çevre kirliliğinin önemli ölçüde azaltılması, su kaynaklarının korunması ve halk sağlığının güvence altına alınması hedefleniyor. Ayrıca proje, sürdürülebilir şehircilik ve çevre yönetimi açısından bölgeye önemli katkılar sunacak.
Kars’ta 112 Acil Çağrı Merkezi 2024 yılında 333 bin 778 çağrı aldı
26 Mayıs 2025 Pazartesi - 10:46 Kars’ta 112 Acil Çağrı Merkezi 2024 yılında 333 bin 778 çağrı aldı Kars’ta 112 Acil Çağrı Merkezi, 2024 yılında 333 bin 778 çağrı aldı. Alınan çağrılardan 94 bin 983, 2025 yılında ise 116 bin 589 çağrıdan 36 bin 867’sinin gerçek vaka olarak kayıtlara geçerken, asılsız çağrıda bulunan toplam 13 kişiye 27 bin 478 TL ceza işlem uygulandı. Kars 112 Acil Çağrı Merkezi’ni 2024 yılında 333 bin 778 kişi aradı. Aramaların 132 bin 84’ü asılsız çıkarken, 94 bin 983’ü gerçek vakaya dönüştü ve 106 bin 711’i ise anonsta kapandı. Asılsız çağrıda bulunan 11 kişiye 21 bin 780 TL idari para cezası kesildi. 2025 yılında ise 116 bin 589 çağrıdan 40 bin 887’si asılsız çıkarken, 36 bin 867’sinin gerçek vakaya dönüştüğü ve 38 bin 835’i anonsta kapandı. Asılsız çağrıda bulunan 2 kişiye 5 bin 698 TL idari para uygulandı. Kars 112 Acil Çağrı Merkezi Müdürü Gürbüz Koca, "2024 yılında ilimizde 333 bin 778 çağrı geldi. Bunun 94 bin 983’ü asıllı çağrı olarak vatandaşlarımıza acil çağrılarında yardımcı olunmuştur. 132 bin asılsız çağrımız vardı. Anonsta kapanan çağrı sayımız ise 104 bindir. 2025 yılında ise 116 bin çağrı gelmiş, bunun 36 bini asıllı çağrıya dönüşerek vatandaşlarımıza hizmet verilmiştir. 40 bin 887’si asılsız olmuştur. 38 bin 535 çağrı ise anonsta kapanmıştır. 112 acil çağrı hizmetlerinin devreye alınmasıyla, 112’nin tek numara olarak bilinmesi çağrıların tek bir merkezde sevk ve koordine edilmesi hedeflenmektedir" dedi. Koca, "İlimizde çağrı merkezini gereksiz arayanlara 2024 yılında toplam 11 kişiye 21 bin 780 TL para cezası yazılmıştır. 2025 yılında ise 2 kişiye 5 bin 698 TL para cezası uygulandı. 16 Mayıs’ta Resmi Gazete’de yayımlanan Kabahatler Kanunu’na göre; oranlar il valileri tarafından 42/a maddesine göre gereksiz yere arayanlara bin 500 TL, asılsız ihbarda bulunan ekiplerin olay yerine gidip de ihbarın asılsız olduğunu tespit etmeleri ve tutanak tutmaları halinde il valileri tarafından 15 bin TL para cezası uygulanmaktadır. 2’inci sefer yapanlara çift katı uygulanacaktır" diye konuştu.
Arpaçay Ovası renk cümbüşüne büründü
25 Mayıs 2025 Pazar - 09:55 Arpaçay Ovası renk cümbüşüne büründü Arpaçay Ovası, adeta renk cümbüşüne sahne oluyor. Kars’ın Arpaçay sınırları içerisinde yer alan Arpaçay Ovası, sarı, beyaz, kırmızı ve mor çiçeklerin açmasıyla kartpostallık manzaralar sunarken, yeşilin farklı tonlarıyla bütünleşen çiçekler görenleri hayran bırakıyor. Tarım arazilerini adeta bir çarşaf gibi örten rengarenk çiçekler, doğaseverlerin ve fotoğraf tutkunlarının ilgisini çekiyor. Özellikle Mayıs ayında açan çiçekler, sadece doğaya değil, bölge halkının yaşamına da canlılık katıyor. Arpaçay’a bağlı Karakale köyünde yaşayan 85 yaşındaki Zeki Hükümdar, baharın gelişiyle doğanın canlandığını belirtti. Zeki Hükümdar, "Mayıs çiçeği bu demektir. Sarıdır, hayvanlar sarı çiçekleri yediğinde süt verir. Sütü kaymak yaparsın, sarı yağı bundan olur" dedi. Çiçeklerden bu demet toplayan Zeki Hükümdar, topladığı çiçekleri eşine gönlünü almak için götüreceğini söyledi. Zeki Hükümdar, "Bu çiçekleri eşime götürüp gönlünü bu çiçeklerle alacağım. Yaşantı bu. Biz çiçeği yeriz, severiz. Ama yaşlanmışım, ne yapayım? Yaş 85. Bir asıra dayanmışım. O binada yaşamayan 50 kat, 100 kat orada yaşantı yok. Gelin buraya bakın, köye gelin köye. Yaşantı buradadır, huzur buradadır" diye konuştu. Öte yandan Arpaçay Ovası’nı gelin gibi süsleyen çiçekler, hem bölge halkının doğayla iç içe geçen yaşam tarzını hem de kırsal hayatın huzur dolu yüzünü yansıtıyor.
Arpaçay Ovası renk cümbüşüne büründü
25 Mayıs 2025 Pazar - 09:44 Arpaçay Ovası renk cümbüşüne büründü Arpaçay Ovası, adeta renk cümbüşüne sahne oluyor. Kars’ın Arpaçay sınırları içerisinde yer alan Arpaçay Ovası, sarı, beyaz, kırmızı ve mor çiçeklerin açmasıyla kartpostallık manzaralar sunarken, yeşilin farklı tonlarıyla bütünleşen çiçekler görenleri hayran bırakıyor. Tarım arazilerini adeta bir çarşaf gibi örten rengarenk çiçekler, doğaseverlerin ve fotoğraf tutkunlarının ilgisini çekiyor. Özellikle Mayıs ayında açan çiçekler, sadece doğaya değil, bölge halkının yaşamına da canlılık katıyor. Arpaçay’a bağlı Karakale köyünde yaşayan 85 yaşındaki Zeki Hükümdar, baharın gelişiyle doğanın canlandığını belirtti. Zeki Hükümdar, "Mayıs çiçeği bu demektir. Sarıdır, hayvanlar sarı çiçekleri yediğinde süt verir. Sütü kaymak yaparsın, sarı yağı bundan olur" dedi. Çiçeklerden bu demet toplayan Zeki Hükümdar, topladığı çiçekleri eşine gönlünü almak için götüreceğini söyledi. Zeki Hükümdar, "Bu çiçekleri eşime götürüp gönlünü bu çiçeklerle alacağım. Yaşantı bu. Biz çiçeği yeriz, severiz. Ama yaşlanmışım, ne yapayım? Yaş 85. Bir asıra dayanmışım. O binada yaşamayan 50 kat, 100 kat orada yaşantı yok. Gelin buraya bakın, köye gelin köye. Yaşantı buradadır, huzur buradadır" diye konuştu. Öte yandan Arpaçay Ovası’nı gelin gibi süsleyen çiçekler, hem bölge halkının doğayla iç içe geçen yaşam tarzını hem de kırsal hayatın huzur dolu yüzünü yansıtıyor.
81 ilin şampiyonları Kars’ta ter döküyor
24 Mayıs 2025 Cumartesi - 13:35 81 ilin şampiyonları Kars’ta ter döküyor Milli Eğitim Bakanlığı ve Tüm Akıl ve Zeka Oyunları Federasyonu arasında imzalanan iş birliği protokolü kapsamında bu yıl 7’incisi düzenlenen Türkiye Akıl ve Zeka Oyunları Turnuvası Kars’ta başladı. Kars İsmail Aytemiz Spor ve Sergi Sarayı’nda düzenlenen ve 2 gün sürecek olan 81 il ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nden 820 öğrenci, öğretmenleri ve ailelerinin katıldığı şampiyona saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başladı. 7. Akıl ve Zeka Oyunları Türkiye Şampiyonası Kafkas halk dansı gösterisiyle devam etti. Şampiyonanın açılış konuşmasını Tüm Akıl ve Zeka Oyunları Federasyonu Başkanı Şaban Kurt, yaptı. Kurt, "Kars il turnuvasına katıldım, toplam 3 il turnuvasına katıldım bunlardan 1’i Kars’tı. Kars il turnuvasından çok etkilendim. Kars’ta neden olmasın diye düşünmeye başladım. Evet kardeşliği, dostluğu, güzelliği Kars’ı yakın etti bize, Kars bütün illere yakın etti bizi ve 7. Akıl ve Zeka Oyunları Türkiye Şampiyonası’na tam 81 il katıldı. Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti katıldı. hepiniz hoş geldiniz diyorum" dedi. Daha sonra Milletvekili Adem Çalkın söz aldı. Çalkın, "Çok önemli bir iş yapıyorsunuz. Allah nasip ederse Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın izinde yürüyen Türkiye’nin geleceğini görüyorum. İnşallah buradan Selçuk Bayraktarların sayısı çoğalarak, dünyaya nam salacak gençler çıkacak diye düşünüyorum" diye konuştu. Son olarak söz alan Kars Valisi Ziya Polat, "Biz seneye Türkiye Şampiyonası’nı Gazi Kars’a istiyoruz demiştik. Şükürler olsun bugün hedeflerimizi, amacımıza ulaştık. 7. Akıl ve Zeka Oyunları Türkiye Şampiyonası Gazi Karsımızda yapıyoruz. Bizim için hayalin gerçeğe dönüştüğünü görmenin mutluluğu yaşıyoruz. Gazi şehir 2 gündür bir coşku içerisinde tüm Türkiye’yi ve Kuzey Kıbrıs’ı burada Anadolu sofrasında toplamanın gururunu yaşıyoruz. Bu şehrin kalbi de gönlüde sizlere her daim açık" dedi. Şampiyona Vali Ziya Polat’ın açılış karşılaşmasını yapmasıyla başladı. Şampiyona’da 81 il ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nden gelen yaklaşık 820 öğrenci şampiyon olmak için ter döküyor. Şampiyona yarın yapılacak yarışmaların ardından ödül töreniyle sona erecek.