Yerel Haberler
Kars
Kars’ta bahar ortasında kayak keyfi: Çam ormanları arasındaki kayak merkezi havadan görüntülendi 08 Mart 2026 Pazar - 10:30:06 Doğu Anadolu’nun önemli kış turizm merkezlerinden birisi olan Sarıkamış Kayak Merkezi, bahar ayına rağmen kayak severleri ağırlamaya devam ediyor. Kristal kar yapısı ve büyüleyici doğasıyla bilinen kayak merkezi, çam ormanları arasında uzanan pistleriyle ziyaretçilerine eşsiz bir manzara sunuyor. Havadan görüntülenen kayak merkezinde, beyaz örtüyle kaplı sarıçam ormanları kartpostallık görüntüler oluşturdu. Doğal güzelliğiyle dikkat çeken bölgede, pistlerde kayak ve snowboard yapan tatilcilerin yoğunluğu dikkat çekti. Ramazan ayı olmasına rağmen bölgeye olan ilgi azalmadı. Türkiye’nin farklı şehirlerinden gelen kayakseverler, gün boyunca pistlerin keyfini çıkarırken iftar saatine doğru tesislerde hareketlilik yaşanıyor. Ziyaretçiler, gündüz kayak yaptıktan sonra akşam saatlerinde Sarıkamış’ta iftar yaparak tatillerini sürdürüyor. "Bir kere geldikten sonra emin olun her sene buraya geleceksiniz" Daha önce Sarıkamış’a gelmediğini ifade eden Alin Mangiyan, "İlk kez Sarıkamış’a gelmiş bulunmaktayım ve bu kadar senedir nasıl böyle bir yerin varlığından haberdar olmadığımın pişmanlığını yaşıyorum. Yani kesinlikle buraya gördükten sonra Türkiye’nin hiçbir yerinde kayak yapmayı tercih etmeyeceğinizi bilmenizi isterim. Kristal karı ile karın kalitesi ile buradaki oteller, tesisler, her şey mükemmel, istediğiniz her şeyi bulabiliyorsunuz. Kayak yapmayanlar vakit geçireceği çok güzel etkinliklerde var burada, mutlaka herkesin bir kere de olsa gelip görmesi gereken bir yer ve bir kere geldikten sonra emin olun her sene buraya geleceksiniz. Ben bundan sonra Sarıkamış Kayak Merkezi’nin dışında Türkiye’de hiçbir yere gitmeyeceğim" dedi. Öte yandan Sarıkamış’ın kristal kar yapısı dünyanın sayılı kayak merkezlerinde görülüyor. Bu özelliği sayesinde kar kalitesinin uzun süre bozulmadığı bölgede kayak sezonu diğer merkezlere göre daha uzun sürüyor. Bahar aylarında bile uygun hava şartları sayesinde pistlerde kayak yapılabiliyor. Doğayla iç içe kayak yapmak isteyen tatilciler için Sarıkamış, bahar günlerinde de cazibesini koruyor. Beyaz kar örtüsü ile yeşil sarıçam ormanlarının oluşturduğu görsel şölen, bölgeyi ziyaret edenler için unutulmaz bir deneyim sunarken, Sarıkamış Kayak Merkezi hem doğası hem de uzun süren sezonuyla kış turizminin önemli adreslerinden biri olmayı sürdürüyor.
08 Mart 2026 Pazar - 10:15 Kars’ta bahar ortasında kayak keyfi: Çam ormanları arasındaki kayak merkezi böyle görüntülendi Doğu Anadolu’nun önemli kış turizm merkezlerinden birisi olan Sarıkamış Kayak Merkezi, bahar ayına rağmen kayak severleri ağırlamaya devam ediyor. Kristal kar yapısı ve büyüleyici doğasıyla bilinen kayak merkezi, çam ormanları arasında uzanan pistleriyle ziyaretçilerine eşsiz bir manzara sunuyor. Havadan görüntülenen kayak merkezinde, beyaz örtüyle kaplı sarıçam ormanları kartpostallık görüntüler oluşturdu. Doğal güzelliğiyle dikkat çeken bölgede, pistlerde kayak ve snowboard yapan tatilcilerin yoğunluğu dikkat çekti. Ramazan ayı olmasına rağmen bölgeye olan ilgi azalmadı. Türkiye’nin farklı şehirlerinden gelen kayakseverler, gün boyunca pistlerin keyfini çıkarırken iftar saatine doğru tesislerde hareketlilik yaşanıyor. Ziyaretçiler, gündüz kayak yaptıktan sonra akşam saatlerinde Sarıkamış’ta iftar yaparak tatillerini sürdürüyor. "Bir kere geldikten sonra emin olun her sene buraya geleceksiniz" Daha önce Sarıkamış’a gelmediğini ifade eden Alin Mangiyan, "İlk kez Sarıkamış’a gelmiş bulunmaktayım ve bu kadar senedir nasıl böyle bir yerin varlığından haberdar olmadığımın pişmanlığını yaşıyorum. Yani kesinlikle buraya gördükten sonra Türkiye’nin hiçbir yerinde kayak yapmayı tercih etmeyeceğinizi bilmenizi isterim. Kristal karı ile karın kalitesi ile buradaki oteller, tesisler, her şey mükemmel, istediğiniz her şeyi bulabiliyorsunuz. Kayak yapmayanlar vakit geçireceği çok güzel etkinliklerde var burada, mutlaka herkesin bir kere de olsa gelip görmesi gereken bir yer ve bir kere geldikten sonra emin olun her sene buraya geleceksiniz. Ben bundan sonra Sarıkamış Kayak Merkezi’nin dışında Türkiye’de hiçbir yere gitmeyeceğim" dedi. Öte yandan Sarıkamış’ın kristal kar yapısı dünyanın sayılı kayak merkezlerinde görülüyor. Bu özelliği sayesinde kar kalitesinin uzun süre bozulmadığı bölgede kayak sezonu diğer merkezlere göre daha uzun sürüyor. Bahar aylarında bile uygun hava şartları sayesinde pistlerde kayak yapılabiliyor. Doğayla iç içe kayak yapmak isteyen tatilciler için Sarıkamış, bahar günlerinde de cazibesini koruyor. Beyaz kar örtüsü ile yeşil sarıçam ormanlarının oluşturduğu görsel şölen, bölgeyi ziyaret edenler için unutulmaz bir deneyim sunarken, Sarıkamış Kayak Merkezi hem doğası hem de uzun süren sezonuyla kış turizminin önemli adreslerinden biri olmayı sürdürüyor.
07 Mart 2026 Cumartesi - 10:55 Kars’ta Tarım ve Orman Müdürlüğü üreticilerle buluşmayı sürdürüyor Kars Tarım ve Orman İl Müdürlüğü, üreticilerle doğrudan iletişimi güçlendirmek ve tarımsal faaliyetler hakkında bilgilendirme yapmak amacıyla köy toplantılarına devam ediyor. Bu kapsamda İl Müdürü Enver Aydın, Merkez ilçeye bağlı Azat köyünde üreticilerle bir araya geldi. Gerçekleştirilen toplantıda üreticilere tarımsal üretimin planlanması, yeni destekleme modeli, Çiftçi Kayıt Sistemi’ne (ÇKS) kayıtlı olmanın önemi ve İl Müdürlüğü tarafından yürütülen çalışmalar hakkında kapsamlı bilgiler verildi. Tarımsal üretimde verimliliğin artırılması, kaynakların daha etkin kullanılması ve üretimin sürdürülebilir hale getirilmesi konularında değerlendirmelerde bulunuldu. Kars Tarım ve Orman Müdürü Enver Aydın, tarımsal üretimin planlı bir şekilde yapılmasının hem üreticilerin gelirini artıracağını hem de ülke tarımına önemli katkılar sağlayacağını belirtti. Aydın, üreticilerin destekleme programlarından etkin şekilde yararlanabilmeleri için ÇKS kayıtlarının güncel tutulmasının büyük önem taşıdığını ifade etti. Toplantıda ayrıca Tarım ve Orman İl Müdürlüğü tarafından yürütülen projeler, üreticilere sağlanan destekler ve kırsal kalkınma çalışmaları hakkında da bilgi paylaşımı yapıldı. Üreticilerin karşılaştıkları sorunlar, talepler ve öneriler de dinlenerek çözüm önerileri üzerine karşılıklı görüş alışverişinde bulunuldu. Azat köyünde gerçekleştirilen buluşmanın verimli geçtiğini belirten yetkililer, benzer toplantılarla üreticilerle bir araya gelmeye ve sahada bilgilendirme çalışmalarını sürdürmeye devam edeceklerini ifade etti.
Kars’ta kazalar kuluçkaya yattı, yılın ilk yavruları çıktı
13 Nisan 2025 Pazar - 09:08 Kars’ta kazalar kuluçkaya yattı, yılın ilk yavruları çıktı Kars’ta kazlar kuluçkaya yattı. Akyaka’da ise yılın ilk kaz yavruları çıktı. Kentte ilkbaharın gelmesiyle birlikte kazların kuluçka dönemi başladı ve sezonun ilk "bilik" adı verilen kaz yavruları baharla birlikte dünyaya gözlerini açtı. Kış aylarında sofraların vazgeçilmezi olan ve bölge ekonomisine önemli katkı sağlayan Kars kazlarının "bilik" olarak adlandırılan yavruları, besiciler tarafından özenle yetiştiriliyor. Yavru kazlar, yaklaşık 28-31 günlük kuluçka süresinin ardından dünyaya geliyor ve ilk etapta evlerde bakıldıktan sonra meralara salınıyor. Kars’ın Akyaka ilçesine bağlı Şahnalar köyünde kazlarını kuluçkaya yatıran Yener Özdemir, "Bizim yörede kazlar yumurtladığı zaman alırız, bir yünün içerisine, sıcak bir bölgeye yumurtayı dikine değil, yatay bir şekilde yumurtaları toplarız. Yumurtaları kazlar kuluçkaya yattığı zaman altına koyarız. Ortalama yavrular 1 ay içerisinde çıkıyor" dedi. Kazların yumurtalarını titizlikle kontrol ettiklerini ifade eden Yener Özdemir, "Kazlar kuluçkaya yattığı zaman ilk 10 gün içerisinde yumurtayı güneş ve lamba ışığına karşı tutarlar, içeride damarlar veya gözler oluşur. Bunlar oluştuğunda içerisinde civciv olduğu anlaşılıyor. O damarcıklar olmazsa o yumurta boş, onları kazın altından almak lazım diğer yumurtaları rahat bir şekilde çevirsin" diye konuştu. Akyaka’da kazlar kuluçkaya yatarken, sezonun ilk bilikleri hayata merhaba dedi. İlk kaz biliklerine vatandaşlar gözü gibi bakmaya başladı. İlk günlerinde annelerin yanının evlerde bakılan bilikler biraz büyüdükten sonra anneleriyle birlikte dışarı çıkarılıyor. Yavrular sağlıklı büyümeleri için anaç kazlarla birlikte meralarda otlatıyor. Bu yöntem kazların doğal ortamlarında gelişmesini sağlıyor. Kars’ta önemli bir yere sahip kazlar, çok sayıda köyde vatandaşlar tarafından besleniyor. Kazlar Kasım ve Aralık aylarından kar yedikten sonra kesiliyor.
Kars’ta Short Track Türkiye birinciliği yarışları başladı
12 Nisan 2025 Cumartesi - 11:51 Kars’ta Short Track Türkiye birinciliği yarışları başladı Kars’ta Short Track Anadolu Yıldızlar Ligi (ANALİG) Türkiye Birinciliği Müsabakaları başladı. Kars Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü ile Türkiye Buz Pateni Federasyonu ortaklığında Kars Buz Paten Pisti’nde 11-13 Nisan tarihleri arasında Kars’ta düzenlenen ve 2 gün devam edecek olan müsabakalara Kars, Ardahan, Erzurum, Kocaeli ve Samsun illerinden Junior C, Junior D, Junior E, Junior F, Junıor G Junior C, Junior D, Junior E, Junior F, Junior G kategorilerinde toplam 121 sporcu katıldı. Müsabaka hakkında bilgi veren Kars Gençlik ve Spor İl Müdür Vekili Ayhan Yüreğir, "Bugün burada Short Track dalında yaklaşık 5 ilden gelen 121 sporcumuzla Türkiye 1’inciliği müsabakaları başlattık. Dün ekipler, takımlar şehrimize gelip antrenmanlarını yaptılar. Bugün da müsabakalar başladı. Akşama kadar devam edecek. Kars’ı temsilen 12 sporcumuz yarışıyor" dedi. Yarışmaya katılan 9 yaşındaki Zeynep Nisa Güney, "Anadolu Yıldızları yarışmasına geldim. İnşallah altın madalyayı alacağım" diye konuştu. Yarı finale kadar çıkan Eylül Sare Doğan ise, heyecanlı değil, mutlu olduğunu ve altın madalya almayı hedeflediğini belirtti. Kars Buz Paten Pisti’nde düzenlenen yarışlarda sporcuların düşe kalka nefesleri kesen mücadelesi renkli görüntüler ortaya çıkardı. Bugün yapılan müsabakalar Junior F kadınlar kategorisi ile başlayacak, 1. gün yarışmalarının 18.30’da tamamlanacak. Yarışmaların 2. günü yarın saat 10.00’da başlayacak olup, yarışların sona ermesinin ardından madalya töreni yapılacak.
Burası buzullar değil, Nisan ayında Kars
12 Nisan 2025 Cumartesi - 08:53 Burası buzullar değil, Nisan ayında Kars Kış mevsiminin en sert yaşandığı illerden birisi olan Kars, buzulları aratmıyor. Kentte bulunan göllerin birçoğunun buzları erirken, bin 942 rakımda bulunan Aygır Gölü’nün buzları ise kısmen erimeye başladı. Gölün yarısında buzları eridiği için bahar havası yaşanırken, gölün kalan kısmı ise Antarktika’yı andırıyor. Kars’ın Susuz ilçesinde bin 942 rakımda bulunan ve bir volkanik set gölü olan denizden 2 bin 300 metre yükseklikte bulunan Aygır Gölü görenleri büyülerken, gölün buzlarının erimeye başlamasıyla balıkçılarda hazırlıklarını yapmaya başladı. "Antarktika’yı andırıyor" Yaklaşık 20 yıldır Aygır Gölü’nde balıkçılık yapan Nurhak Yazar, Kars’ta Nisan ayında kışın yaşandığını belirtti. Aygır Gölü’nde buzların tam erimesinin ardından balığa çıkacağını ifade eden Nurhak Yazar, "Şuanda resmen Antarktika’yı andırıyor bizim burası, halen daha buzlar çözülmedi. Rüzgarın etkisini bekliyoruz. Rüzgar olursa buzlar kalkacak. Bende sandalımı tamir ediyorum. Balığa çıkacağız, rastgele diyelim inşallah iyi olacak" dedi. " Kış halen hüküm sürüyor" Kışın halen hüküm sürdüğünü belirten Yazar, "Şuan da Kars’ta soğuk halan hüküm sürüyor. Kış bitmiş değil. Halen daha üşüyoruz. Kışlık giyeceklerimiz üzerimizde, gerçekten çok soğuk" diye konuştu. Aygır Gölü’nde buzların çözülmesiyle birlikte ortaya çıkan görüntülen görenleri üşütürken, Antarktika’yı aratmayan görüntülen kameralara yansıdı. Rüzgarın savurduğu buz kütleleri kıyıya vururken, ortaya ise kartpostal görüntüler çıktı. Aygır Gölü’nde buzların kısa sürede tam anlamıyla çözülmesi bekleniyor.