Yerel Haberler
Kars
Kars’a 4 alanda büyük destek: Yerel Kalkınma Hamlesi başvuruları sürüyor 07 Mayıs 2026 Perşembe - 14:19:22 Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı bünyesindeki Kalkınma Ajansları Genel Müdürlüğü tarafından yürütülen "Yerel Kalkınma Hamlesi Teşvik Programı 2026" kapsamında Kars için belirlenen öncelikli yatırım alanları açıklandı. Programla birlikte Kars’ta tarım, hayvancılık, turizm ve gıda sanayisinde üretim kapasitesinin artırılması hedefleniyor. Kars’ın ekonomik potansiyelini harekete geçirmeyi amaçlayan program kapsamında yatırımcılar için önemli destekler sunulurken, bölgesel kalkınmayı hızlandıracak dört stratejik alan ön plana çıkarıldı. "Entegre büyükbaş hayvancılık yatırımları desteklenecek" Program kapsamında Kars’ta entegre büyükbaş hayvancılık yatırımlarının geliştirilmesi hedefleniyor. Modern tesislerin kurulmasıyla et ve süt üretiminde verimliliğin artırılması, üretim kapasitesinin büyütülmesi ve hayvancılık sektörünün daha rekabetçi hale getirilmesi amaçlanıyor. Kars’ın hayvancılık alanındaki güçlü potansiyelinin ekonomiye daha fazla katkı sunması hedeflenirken, üreticilerin modern teknolojiyle buluşturulması da programın öncelikleri arasında yer alıyor. "Turizmde konaklama altyapısı güçlenecek" Teşvik programı kapsamında Kars’ta konaklama tesislerine yönelik yatırımlar da desteklenecek. Özellikle kış turizmi, kültür turizmi ve doğa turizmi açısından önemli potansiyele sahip olan kentte, yeni konaklama alanlarının oluşturulmasıyla turizm altyapısının güçlendirilmesi hedefleniyor. Yapılacak yatırımlar sayesinde hem turist sayısının artırılması hem de bölge ekonomisine katkı sağlanması bekleniyor. "Kaz ürünleri işlenerek katma değer sağlanacak" Kars’ın önemli yöresel değerlerinden biri olan kaz yetiştiriciliği de programın destek alanları arasında yer aldı. Kaz ürünlerinin işlenmesine yönelik yatırımlarla yerel üretimin katma değer kazanması, yeni istihdam alanlarının oluşması ve ürünlerin daha geniş pazarlara ulaştırılması amaçlanıyor. Bölgeye özgü üretim modelinin sanayiyle buluşturulması sayesinde kırsal kalkınmaya da önemli katkı sağlanması öngörülüyor. "Kavılca buğdayı ekonomiye kazandırılacak" Ata tohumu olarak bilinen Kavılca buğdayından üretilecek dondurulmuş unlu mamuller de destek kapsamına alındı. Geleneksel ürünlerin ekonomik değere dönüştürülmesini hedefleyen programla birlikte, Kars’ın coğrafi ve kültürel değerlerinin markalaşması amaçlanıyor. Bu yatırımlar sayesinde hem yerel üreticilerin desteklenmesi hem de Kars’a özgü ürünlerin ulusal ve uluslararası pazarlarda daha fazla yer bulması hedefleniyor. "Başvurular 15 Mayıs’a kadar sürecek" "Yerel Kalkınma Hamlesi Teşvik Programı 2026" kapsamında yatırım yapmak isteyen girişimciler için başvurular 2 Mart 2026 tarihinde başladı. Başvuruların 15 Mayıs 2026 tarihine kadar devam edeceği bildirildi. Programın, Kars’ın ekonomik gelişimine ivme kazandırması, üretim ve istihdamı artırması bekleniyor.
07 Mayıs 2026 Perşembe - 14:06 Filede vali sürprizi; Ziya Polat genç sporcularla voleybol oynadı Vali Ziya Polat, Kars’ta spora ve gençlere verdiği desteği bir kez daha sahada gösterdi. Halitpaşa Spor Salonu’nda düzenlenen "Fabrika Voleybol" kursunu ziyaret eden Vali Polat, antrenman yapan öğrencilerle bir araya gelerek onların heyecanına ortak oldu. Salonda coşkuyla karşılanan Vali Polat, genç sporcuların çalışmalarını tribünden izlemekle yetinmedi. File önüne geçerek öğrencilerle birlikte voleybol oynayan Polat’ın samimi tavırları, sporcular ve aileleri tarafından büyük beğeni topladı. Renkli görüntülere sahne olan ziyarette öğrenciler, Vali Polat ile aynı sahayı paylaşmanın mutluluğunu yaşadı. Antrenman boyunca öğrencilerle yakından ilgilenen Polat, gençlerle sohbet ederek hedeflerini dinledi. Sporun sadece fiziksel gelişim değil; disiplin, arkadaşlık, dayanışma ve özgüven açısından da büyük önem taşıdığını vurgulayan Polat, devletin tüm imkanlarının gençlerin daha iyi şartlarda yetişmesi için seferber edildiğini belirtti. Vali Polat yaptığı açıklamada, "Sizler bizim geleceğimizsiniz. Spor yapan, kendini geliştiren, hedefleri olan gençler görmek bizleri mutlu ediyor. Devletimizin tüm imkanları sizlerin hizmetinde. Sizlerin başarılı olması için her zaman yanınızdayız" dedi. "Fabrika Voleybol" kursunda eğitim alan öğrenciler ise kendilerine verilen destekten dolayı teşekkür ederek, spor alanında daha büyük başarılara ulaşmak için çalışmalarını sürdüreceklerini söyledi. Kars’ta gençlerin sporla buluşmasına yönelik projelerin artarak devam edeceği öğrenildi.
07 Mayıs 2026 Perşembe - 10:45 Kars Barajı’nda doluluk yüzde 100’e ulaştı, kontrollü su tahliyesi başlıyor Kars’ta etkili olan yoğun yağışlar ve yüksek kesimlerdeki kar erimeleri sonrası Kars Barajı yüzde 100 doluluk oranına ulaşırken, kontrollü su tahliyesine başlanacağı duyuruldu. Devlet Su İşleri (DSİ) 24. Bölge Müdürlüğü tarafından yapılan açıklamada, bölgede son günlerde etkili olan yağışlar ve kar sularının Kars Çayı’na karışmasıyla birlikte baraj rezervuarlarında yüksek debili su girişlerinin yaşandığı belirtildi. Su akışının güvenli şekilde yönetilebilmesi amacıyla Kars Barajı’nda kontrollü su bırakma işlemlerinin başlatılacağı ifade edildi. Açıklamada, tahliye sürecinde dere yataklarında su seviyesinin yükselebileceğine dikkat çekilerek, vatandaşlar uyarıldı. Açıklamada, resmi duyuruların takip edilmesi, baraj çevresi ile dere yataklarına yaklaşılmaması gerektiği vurgulandı. Öte yandan dere yataklarına yakın bölgelerde bulunan ulaşım yolları, tarım arazileri ve diğer alanlar için gerekli önlemlerin alınmasının önem taşıdığı kaydedildi. Ani su yükselmelerine karşı dikkatli olunması istenirken, özellikle kırsal bölgelerde yaşayan vatandaşların tedbirli davranmaları çağrısında bulunuldu. Yüzde 100 doluluk oranına ulaşan Kars Barajı’nın dron ile havadan çekilen görüntüler ise barajdaki su seviyesinin ulaştığı noktayı gözler önüne serdi.
07 Mayıs 2026 Perşembe - 10:22 Kars Barajı’nda kritik eşik aşıldı: Doluluk yüzde 100’e ulaştı, kontrollü su tahliyesi başlıyor Kars’ta etkili olan yoğun yağışlar ve yüksek kesimlerdeki kar erimeleri sonrası Kars Barajı yüzde 100 doluluk oranına ulaştı. Devlet Su İşleri (DSİ) 24. Bölge Müdürlüğü, baraj rezervuarına gelen su miktarındaki artış nedeniyle kontrollü su tahliyesine başlanacağını duyurdu. Havadan görüntülenen barajdaki doluluk oranı dikkat çekti. DSİ 24. Bölge Müdürlüğü tarafından yapılan açıklamada, bölgede son günlerde etkili olan yağışlar ve kar sularının Kars Çayı’na karışmasıyla birlikte baraj rezervuarlarında yüksek debili su girişlerinin yaşandığı belirtildi. Su akışının güvenli şekilde yönetilebilmesi amacıyla Kars Barajı’nda kontrollü su bırakma işlemlerinin başlatılacağı ifade edildi. Açıklamada, tahliye sürecinde dere yataklarında su seviyesinin yükselebileceğine dikkat çekilerek, vatandaşlar uyarıldı. Açıklamada, resmi duyuruların takip edilmesi, baraj çevresi ile dere yataklarına yaklaşılmaması gerektiği vurgulandı. Öte yandan dere yataklarına yakın bölgelerde bulunan ulaşım yolları, tarım arazileri ve diğer alanlar için gerekli önlemlerin alınmasının önem taşıdığı kaydedildi. Ani su yükselmelerine karşı dikkatli olunması istenirken, özellikle kırsal bölgelerde yaşayan vatandaşların tedbirli davranmaları çağrısında bulunuldu. Yüzde 100 doluluk oranına ulaşan Kars Barajı’nın dron ile havadan görüntülenen manzarası ise barajdaki su seviyesinin ulaştığı noktayı gözler önüne serdi.
Sarıkamış heyeti Hollanda’dan seslendi; Sarıkamış Davos olacak
11 Ekim 2024 Cuma - 11:40 Sarıkamış heyeti Hollanda’dan seslendi; Sarıkamış Davos olacak Sarıkamış Belediye Başkanı Serdar Kılıç, çeşitli temaslarda bulunmak için 3 günlük Hollanda ziyaretinde bulundu. Başkan Kılıç’a ziyaretinde İş İnsanı Saltuk Buğrahan Budak ve EcoSoc WYS Direktörü Seyfettin Boğazlı eşlik etti. Başkan Kılıç ve heyetini Horecabond Nederland Başkanı Tarık Saki, Amsterdam Havalimanında karşıladı. Heyet ilk gününde ziyaretlerini Lahey Büyükelçisi Selçuk Ünal’ı Rotterdam Konsolosu Bilal Köse’yi, Hollanda Denk Partisi Milletvekili Erdoğan Ergin’i ziyaret etti. Sarıkamış heyetinin ikinci gününde Dordrecht şehri oldu. Orada Dordrecht Belediye Başkan Vekili Maanten Burggraff ziyaret edilerek planlı çevresel sürdürebilir şehircilik ve altyapı çalışmaları hakkında bilgi alan heyet Dordrecht Belediyesini Sarıkamış’a davet etti. Başkan Kılıç ve heyetinin üçüncü günü dolu dolu geçti. Rotterdam ve Amsterdamı günü birlik gezen heyet, son günün ziyareti ise Den Bosch şehri oldu. Sarıkamış heyeti, DTİK Hollanda temsilcileri ile Ertan Torunoğulları başkanlığında bir araya gelerek karşılıklı iş birliği ve yatırımlar konusunda fikir alışverişinde bulundular. Heyetlerin buluşması tam bir ekonomik, sosyal ve kültürel zirveye dönüştü. İş insanı Ertan Torunoğulları, DTİK Avrupa Başkanı Turgut Torunoğullarına sunacağını ve Başkan Torunoğulları’nın da Türkiye’deki yetkili mercilere sunarak çözümü için gayret sarf edeceklerini söyledi. Üç günlük Hollanda temasları sonrası Sarıkamış Belediye Başkanı Serdar Kılıç ve heyeti Türkiye’ye döndü. Başkan Kılıç ziyaretlerin dolu dolu geçtiğini önemli temasların olduğunu misafirpervekliklerinden dolayı teşekkür etiğini dile getirdi. Kılıç, ’’İsmi maneviyatı, turizmi çok büyük şirin bir ilçeden Hollanda’ya bir dizi ziyaretler için geldik. Ziyaretteki asıl amacımız ilçemiz turizimini daha nasıl geliştirebiliriz, nasıl katkı sağlarız, ileriye dönük planlamalar anlamında neler yapabilmemizi görüşmek adına Hollanda’ya gittik. Üç günlük ziyaretimizde önemli ziyaretler ve görüşmeler gerçekleştirerek tanışma fırsatı bulduk. İlçemizin tarihi ve turizimi adına kentsel dönüşüm ve şehircilik adına planlı, çevresel, sürdürebilir şehircilik ve alt yapı çalışmaları hakkında görüşme yaparak fikir alışverişinde bulunduk. Öncelikle Hollanda ziyaretimizde bizlere eşlik eden yoğun programlarını erteleyen İş İnsanı Saltuk Buğrahan Budak ve Seyfettin Boğazlı’ya teşekkür ederim ayrıca Hollanda’da bulunduğumuz süre zarfında bizleri bir an yalnız bırakmayan ilçemize her türlü desteğini açıklayan ve yanımızda olduklarını belirten Horecabond Nederland Başkanı Tarık Saki’ye’, Lahey Büyükelçisi Selçuk Ünal’a, Rotterdam Konsolosu Bilal Köse’ye, Hollanda Denk Partisi Milletvekili Erdoğan Ergin’e, Dordrecht Belediye Başkan Vekili Maanten Burggraff’a, İş insanı Ertan Torunoğulları’na, DTİK Avrupa Başkanı Turgut Torunoğulları’na, hemşerilerimiz Muhlis Ayboğan, Zeki Baran, Hollanda bürokrasisi ve siyasetçilerine ilgi ve alakalarından dolayı çok teşekkür ediyorum.”dedi.