Yerel Haberler
Kayseri
Milletvekili Cıngı’dan Avrupa Konseyi’nde Gazze için destek çağrısı 29 Ocak 2026 Perşembe - 14:03:38 AK Parti Kayseri Milletvekili ve Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisi Üyesi Dr. Murat Cahid Cıngı, Strazburg’da düzenlenen Avrupa Konseyi toplantısında Gazze’de yaşanan insanlık dramını gündeme taşıyarak konsey üyelerine kapsamlı bir bilgilendirme sundu ve uluslararası toplumu harekete geçmeye davet etti. Milletvekili Cıngı, 7 Ekim’den bu yana Gazze’de yaşanan saldırıların büyük bir insani felakete dönüştüğünü vurgulayarak, büyük kısmı kadın ve çocuklar olmak üzere 71 bini aşkın sivilin hayatını kaybettiğini, yüzlerce gazeteci, sağlık çalışanı ve insani yardım görevlisinin hedef alındığını ifade etti. Ateşkes ilan edilmesine rağmen İsrail’in saldırılarını ve ihlallerini sürdürdüğünü belirten Cıngı, ateşkesin yaklaşık bin 200 kez ihlal edildiğini ve yüzlerce sivilin yaşamını yitirdiğini dile getirdi. Gazze’de şehirlerin tamamen yıkıldığını, milyonlarca insanın evsiz bırakıldığını ve temel insani ihtiyaçlardan bilinçli şekilde mahrum edildiğini kaydeden Cıngı açlık, ilaçsızlık ve barınma yetersizliği nedeniyle sivillerin hayatını kaybettiğine dikkat çekmiştir. İsrail’in insani yardım girişlerini engellemesi nedeniyle yardım konvoylarının durdurulduğunu ve insani yardımların ihtiyaç sahiplerine ulaştırılamadığını vurguladı. Bildirisinde Batı Şeria ve Gazze’de yasa dışı yerleşimlerin genişletilmesine, yerleşimci şiddetine ve Filistinlilerin zorla yerinden edilmesine de değinen Cıngı, yerinden edilen Filistinlilerin sayısının 2 milyonu aştığını belirterek, ayrıca İsrail’in Kudüs’te bir Birleşmiş Milletler tesisini yıkmasının, Cenevre Sözleşmeleri ve Birleşmiş Milletler Şartı’nın açık bir ihlali olduğunu ifade etti. Yaşananların sıradan bir çatışma sonucu olarak görülemeyeceğini vurgulayan Cıngı, bunun açık bir insanlık suçu olduğunu belirterek; ateşkes sonrası dönemde hesap verebilirliğin sağlanması, sivillerin korunması ve uluslararası hukuka saygının tesis edilmesinin zorunlu olduğunu ifade etti. Bu kapsamda Gazze Barış Planı’nın ikinci aşamasının eksiksiz hayata geçirilmesi ve sivillerin korunması amacıyla geçici bir Uluslararası İstikrar Gücü’nün konuşlandırılması çağrısında bulundu. Milletvekili Cıngı, Türkiye’nin Filistin halkının haklarını savunmaya ve uluslararası hukuk temelinde iki devletli çözüm vizyonunu kararlılıkla desteklemeye devam edeceğini bir kez daha dünyaya duyurdu.
29 Ocak 2026 Perşembe - 13:18 Başkan Yalçın’ın çocuklara hediyesi devam ediyor Talas Belediyesi’nin yarıyıl tatiline özel olarak hazırladığı ’Başkan Amca’dan Karne Hediyesi-Çocuk Tiyatrosu’ etkinlikleri, sevilen karakter Garfield ile coşkuyla devam etti. ’Garfield Trafikte’ adlı çocuk tiyatrosu, Kayseri Üniversitesi Kongre ve Kültür Merkezi’nde sahnelenerek minik izleyicilere unutulmaz bir tatil günü yaşattı. Renkli sahneleri, eğlenceli diyalogları ve müzikle harmanlanan akışıyla dikkat çeken oyun, çocuklara hem keyifli anlar sundu hem de trafik kuralları konusunda farkındalık oluşturdu. Şarkılar ve interaktif bölümlerle oyuna dahil olan çocuklar, kahkahalarıyla salonu doldurdu. Etkinlik, yalnızca çocuklardan değil, ailelerden de tam not aldı. Küçükler Garfield’ın maceralarıyla doyasıya eğlenirken, anne ve babalar da çocuklarıyla birlikte tiyatro keyfi yaşadı. Büyüklerin de en az çocuklar kadar eğlendiği oyun, yarıyıl tatilinin en renkli etkinliklerinden biri oldu. Talas Belediye Başkanı Mustafa Yalçın, çocuklara yönelik kültür ve sanat faaliyetlerine büyük önem verdiklerini belirterek, bu tür etkinliklerin çocukların sosyal gelişimine katkı sunduğunu ve ailelerin birlikte kaliteli zaman geçirmesine vesile olduğunu vurguladı. Talas Belediyesi, yarıyıl tatili boyunca çocukları sanatla buluşturan etkinlikleriyle tatil sevincini paylaşmayı sürdürüyor. Yarıyıl tatiline renk katan ’Başkan Amca’dan Karne Hediyesi - Çocuk Tiyatrosu’ etkinlikleri, ’Ormanlar Kralı Ağustos Böceği’ adlı oyunla sona erecek. 31 Ocak Cumartesi günü saat 14.00’te, Kayseri Üniversitesi Kongre ve Kültür Merkezi’nde sahnelenecek olan oyun eğlenceli anlatımı, müzikli yapısı ve verdiği mesajlarla çocuklara keyifli bir tiyatro deneyimi daha sunacak. Minik izleyicilerin yanı sıra ailelerin de ilgi göstermesi beklenen oyun, tatilin finaline neşe katacak.
MÜSİAD Kayseri heyetinden Rusya temasları
28 Kasım 2025 Cuma - 15:22 MÜSİAD Kayseri heyetinden Rusya temasları Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Kayseri Şubesi; uluslararası ticaret ağını genişletmek, yeni iş fırsatlarını değerlendirmek ve üyelerinin küresel pazarlardaki rekabet gücünü artırmak amacıyla Rusya’nın başkenti Moskova’da iş ziyareti gerçekleştirdi. Şube Başkanı Ferhat Akmermer öncülüğünde, yönetim kurulu ve üyelerden oluşan iş heyeti, 3 gün boyunca çeşitli diplomatik ve sektörel temaslarda bulundu. Ziyaret programı kapsamında heyet; Türkiye Cumhuriyeti Moskova Büyükelçiliği’ni ziyaret ederek Büyükelçi ile verimli bir görüşme gerçekleştirdi. Toplantıda, iki ülke arasındaki ekonomik ve ticari ilişkiler, yatırım imkanları ve Kayseri iş dünyasının Rusya pazarındaki potansiyeli üzerine kapsamlı değerlendirmelerde bulunuldu. Türk iş insanlarının Rusya’daki faaliyetlerini güçlendirecek iş birliği adımları da masaya yatırıldı. Heyet, ardından T.C. Moskova Ticaret Müşavirliği yetkilileriyle bir araya gelerek Rusya ekonomisinin güncel durumu, ticaret düzenlemeleri, ihracat süreçleri ve sektör bazlı yeni fırsatlar hakkında detaylı bilgiler aldı. Bu görüşmeler, Kayseri iş dünyasının Rusya ile daha güçlü, sürdürülebilir ve stratejik ticari bağlar kurması açısından önemli bir yol haritası niteliği taşıdı. Programın bir diğer önemli ayağı ise, Kayseri’den katılan 30 kişilik iş heyetinin Moskova’da düzenlenen Mebel 2025 Fuarı’nı ziyaret etmesi oldu. Mobilya sektörünün önde gelen global firmalarını bir araya getiren fuarda, sektördeki güncel trendler yerinde incelendi, üreticilerle karşılıklı görüşmeler yapıldı ve Kayseri’nin güçlü mobilya üretim altyapısına uygun yeni iş birlikleri için somut adımlar atıldı. MÜSİAD Kayseri Şubesi; gerçekleştirdiği bu kapsamlı Moskova programıyla, uluslararası ticaret ilişkilerini daha da güçlendirme, üyelerinin dış pazar erişimlerini artırma ve Kayseri iş dünyasının küresel vizyonuna katkı sağlama hedefini kararlılıkla sürdürüyor.
Bilişim uzmanı: "Yapay zekayı hayatımızın her alanında farkında olmadan kullanıyoruz"
28 Kasım 2025 Cuma - 14:06 Bilişim uzmanı: "Yapay zekayı hayatımızın her alanında farkında olmadan kullanıyoruz" Kayseri’de Bilişim Uzmanı Hakan Topuzoğlu, yapay zekanın bilinenin aksine sadece uygulamalarda olmadığını, insanların günlük hayatta kullandığı programlarda da mevcut olduğunu söyledi. Yapay zekanın hayatın içine her alanda girmiş durumda olduğunu aktaran Bilişim Uzmanı Hakan Topuzoğlu, "Cep telefonu kullanırken dahi hey diye çağrı yaptığımızda bize yardımcı olan asistanlar var. Daha önce kullandığımız programlara bakarak ya da alışkanlıklar göz önünde bulundurularak bize cevap veriyor. Aynı zamanda kullanılan kamera sistemleri bir yerde hareket daha uzun sürdüyse bunun bir hırsız olabileceğini düşünüp belli yerleri arayabiliyor. Navigasyon sistemlerini hepimiz kullanıyoruz. Eskiden bir yerden bir yere gideceğimizde insanlara sorardık, şimdi ise navigasyon kullanıyoruz" dedi. "Kendi zekamızı kullanmazsak sıkıntı yaşarız" Yapay zekanın her zaman doğruyu göstermediğini, insanların kendi zekasını da kullanması gerektiğini söyleyen Topuzoğlu, "Bazen bu navigasyonlar yanlış yönlendirebiliyor. Bizler her şeyi yapay zeka sistemlerine bırakır da kendi zekamızı kullanmazsak sıkıntı yaşayabiliriz. Kendi başıma da geldiği için söylüyorum; navigasyonun ‘Sağa dönün’ dediği yerde uçurum vardı. Bizler bu yapay zeka cihazlarını kullanırken yine kendi zekamızı kullanmaya devam etmemiz gerekiyor. Sosyal medyada gezerken dahi karşımıza çıkan içeriklerin hepsi yapay zeka ile karşımıza çıkıyor. Bir alışveriş sitesinde gezerken ‘Bunu alanlar şu ürünü de aldı, şu ürünleri de alabilirsiniz’ gibi mesajlarla karşılaşabiliyoruz. Bizim bunlara karşı dikkatli olmamız gerekiyor. Pazarlama stratejisi olarak firmalar ve siteler bunu yapıyorlar. Sosyal medya siteleri daha çok ziyaretçi alabilmek için e-ticaret siteleri daha çok satış yapabilmek için yapıyorlar ama bizim ‘Bu bilgiye gerçekten ihtiyacımız var mı?’ diyerek hareket etmemiz gerekiyor. Aksi takdirde alışverişin kurbanı olabiliriz. Yapay zekayı hayatımızın her alanında farkında olmadan kullanıyoruz" ifadelerini kullandı.
Akciğer kanseri sigara içmeyenlerde de görülüyor
28 Kasım 2025 Cuma - 13:58 Akciğer kanseri sigara içmeyenlerde de görülüyor Akciğer kanserinin en sık görülen kanser türü olduğunu belirten Acıbadem Kayseri Hastanesi Göğüs Cerrahisi Uzmanı Dr. Fatih Gürler, "Maalesef akciğer kanseri artık sigara içmeyenlerde ve özellikle kadınlarda da görülme sıklığı artmaya başladı" dedi. Türkiye’de de dünyada da en sık görülen kanser hastalıkları arasında üst sıralarda yer alan kanser türünün akciğer kanseri olduğuna dikkat çeken Acıbadem Kayseri Hastanesi Göğüs Cerrahisi Uzmanı Dr. Fatih Gürler "Kanser, vücudumuzdaki sürekli yenilenmenin bir aşamada sekteye uğraması ve kontrolsüz hücre çoğalmasıyla nitelendirdiğimiz bir hastalıktır. Hangi organda bu çoğalma meydana gelirse, o organın kanseri olur. Akciğer kanserinin şöyle bir durumu var, tüm yaş gruplarını baz aldığımızda en sık görülen kanser türü akciğer kanseridir" diye konuştu. Tüm dünyada her yıl neredeyse 2 milyondan fazla yeni akciğer kanseri teşhisi konulduğunu ve yine her yıl 2 milyona yakın insanın bu hastalık nedeniyle hayatını kaybettiğini aktaran Dr. Gürler, bu durum sebebiyle akciğer kanserinin diğer kanser türlerinden ayrıştığını ve daha çok dikkat edilmesi gerektiğini söyledi. "Sigara akciğer kanseri riskini 20 kat arttırıyor" Sigaranın, akciğer kanserinde çok önemli bir risk faktörü olduğunun altını çizen Dr. Gürler, sigara içildiği zaman sigara dumanının geçtiği tüm yolların doğrudan akciğer kanserinin geliştiği yollar olduğunu ifade etti. Sigaranın akciğer kanseri riskini 20 kata kadar artıran bir özelliği bulunduğuna dikkat çeken Dr. Gürler, "Ancak sigara tek başına büyük etken değildir; bütün kanserlerde olduğu gibi çevresel etkenler de çok önemlidir. Stres, kötü hava şartları, asbest maruziyeti gibi unsurların her biri farklı risk faktörleridir. Günümüzde sadece sigara içenlerin akciğer kanseri olacağı düşünülmemelidir. Maalesef gün geçtikçe artan akciğer kanseri vakalarında sigara içmeyenlerde ve özellikle kadınlarda da akciğer kanserinin arttığını görüyoruz" dedi. "Hastaların yüzde 50’den fazlasına ileri evre tanısı konuluyor" Akciğer kanserinin sinsi bir hastalık olduğuna işaret eden Dr. Gürler, hastaların yüzde 50’den fazlasına ileri evre tanısı konulduğunu belirtti. Üç haftadan fazla süren bir öksürük, kilo kaybı, halsizlik, tükürmekle ve öksürmekle kan gelmesi gibi durumların hastalığın belirtileri olarak sayıldığını dile getirdi. Tanı konulurken basit bir tomografi ile hastalığın tespit edilebileceğini söyleyen Dr. Gürler, öncelikle akciğerdeki anormal olan yapıyı tespit etmek ve buradan biyopsi almak; sonrasında hastalığın evresini ortaya çıkarmak için diğer yöntemlere başvurmak gerektiğini anlattı. "50 yaşın üzerinde olup sigara içenlere tomografi öneriyoruz" Dr. Gürler hastalığın tedavisi için erken evrelerde ameliyat önerdiklerini, ileri evrelerde ise kemoterapi ve radyoterapinin devreye girdiğini ifade etti. Bağışıklık sistemini güçlendirmeye yönelik uygulanan immünoterapi yönteminin de artık ön plana çıktığına değinen Dr. Gürler sözlerini şöyle tamamladı: "Tarama programı şu an dünyada sınırlı ülkelerde vardır. Ülkemizde bir tarama programı yok. Fakat 50 yaşın üzerinde olan, sigara içen veya ailesinde kanser öyküsü bulunan kişilerin düşük dozlu tomografi çektirmesi, akciğerdeki erken evredeki lekelerin ve şüpheli lezyonların tespit edilmesine imkân sağlayacaktır. Bu bir devlet politikası değildir ama biz bu hastalara öneriyoruz."
Fark edilmeyen yapay zeka günlük hayatta
28 Kasım 2025 Cuma - 13:52 Fark edilmeyen yapay zeka günlük hayatta Kayserili bilişim Uzmanı Hakan Topuzoğlu; yapay zekanın bilinenin aksine sadece uygulamalarda olmadığını, insanların günlük hayatta kullandığı programlarda da mevcut olduğunu söyledi. Yapay zekanın hayatın içine her alanda girmiş durumda olduğunu aktaran Bilişim Uzmanı Hakan Topuzoğlu; "Cep telefonu kullanırken dahi hey diye çağrı yaptığımızda bize yardımcı olan asistanlar var. Daha önce kullandığımız programlara bakarak ya da alışkanlıklar göz önünde bulundurularak bize cevap veriyor. Aynı zamanda kullanılan kamera sistemleri; bir yerde hareket daha uzun sürdüyse bunun bir hırsız olabileceğini düşünüp belli yerleri arayabiliyor. Navigasyon sistemlerini hepimiz kullanıyoruz. Eskiden bir yerden bir yere gideceğimizde insanlara sorardık, şimdi ise navigasyon kullanıyoruz" dedi. "Kendi zekamızı kullanmazsak sıkıntı yaşarız" Yapay zekaların her zaman doğruyu göstermediği, insanların kendi zekasını da kullanması gerektiğini sözlerine ekleyen Topuzoğlu; "Bazen bu navigasyonlar yanlış yönlendirebiliyor. Bizler her şeyi yapay zeka sistemlerine bırakır da kendi zekamızı kullanmazsak sıkıntı yaşayabiliriz. Kendi başıma da geldiği için söylüyorum; navigasyonun ‘Sağa dönün’ dediği yerde uçurum vardı. Bizler bu yapay zeka cihazlarını kullanırken yine kendi zekamızı kullanmaya devam etmemiz gerekiyor. Sosyal medyada gezerken dahi karşımıza çıkan içeriklerin hepsi yapay zeka ile karşımıza çıkıyor. Bir alışveriş sitesinde gezerken ‘Bunu alanlar şu ürünü de aldı, şu ürünleri de alabilirsiniz’ gibi mesajlarla karşılaşabiliyoruz. Bizim bunlara karşı dikkatli olmamız gerekiyor. Pazarlama stratejisi olarak firmalar ve siteler bunu yapıyorlar. Sosyal medya siteleri daha çok ziyaretçi alabilmek için, e-ticaret siteleri daha çok satış yapabilmek için yapıyorlar ama bizim ‘Bu bilgiye gerçekten ihtiyacımız var mı?’ diyerek hareket etmemiz gerekiyor. Aksi takdirde alışverişin kurbanı olabiliriz. Yapay zekayı hayatımızın her alanında farkında olmadan kullanıyoruz" ifadelerini kullandı. (TB-EK
Kocasinan Belediyesi’nden ’usulsüzlük’ açıklaması: " Hukuk İşleri Müdürü hakkında ’Görevden Uzaklaştırma ve Soruşturma İzni’ kararı alınmıştır"
28 Kasım 2025 Cuma - 12:43 Kocasinan Belediyesi’nden ’usulsüzlük’ açıklaması: " Hukuk İşleri Müdürü hakkında ’Görevden Uzaklaştırma ve Soruşturma İzni’ kararı alınmıştır" Kocasinan Belediyesi tarafından yapılan açıklamada; rutin kontroller sorasında belediye Hukuk İşleri Müdürlüğü Avans Hesaplarında usulsüzlük şüphesinin belirlendiği ve hukuk işleri müdürü hakkında cumhuriyet başsavcılığına suç duyurusunda bulunulduğu bildirildi. Kocasinan Belediyesi’nden yapılan açıklamada; "Belediyemiz Hukuk İşleri Müdürlüğü Avans Hesaplarında yaşanan usulsüzlük şüphesi, rutin kontroller sırasında belediyemizin kendi denetim birimleri tarafından tespit edilmiştir. 03.11.2025 tarihinde Rehberlik ve Teftiş Kurulu tarafından başlatılan inceleme neticesinde elde edilen bulgular üzerine, 04.11.2025 tarihinde ilgili şahıs hakkında Kayseri Cumhuriyet Başsavcılığına belediyemiz tarafından suç duyurusunda bulunulmuştur. Olayda ihmal şüphesi olduğu değerlendirilen Hukuk İşleri Müdürü hakkında da 21.11.2025 tarihinde ’Görevden Uzaklaştırma ve Soruşturma İzni’ kararı alınmıştır. Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülen adli soruşturma kapsamında personelin ifadesi alınmış ve kendisi hakkında 5271 sayılı Kanunun 109. maddesi uyarınca adli kontrol tedbiri uygulanmıştır. Buna paralel olarak, belediyemiz Teftiş Kurulu tarafından başlatılan idari soruşturma da tüm ayrıntılarıyla ve büyük bir titizlikle sürmektedir. Ayrıca kamuoyunda dolaşan asılsız iddialar ve gerçeği yansıtmayan abartılı meblağlara itibar edilmemesi gerektiğini önemle hatırlatırız. Süreç; adli makamlarla tam iş birliği içinde ve şeffaf bir şekilde yürütülmektedir. Kamu kaynaklarını koruma konusundaki sorumluluğumuzun bilinciyle, meselenin sonuna kadar takipçisi olacağımızı kamuoyuna saygıyla duyururuz" ifadelerine yer verildi.
Melikgazi’de yeni yolların yapımına devam ediliyor
28 Kasım 2025 Cuma - 11:27 Melikgazi’de yeni yolların yapımına devam ediliyor Melikgazi Belediyesi; ilçedeki ulaşım ağını güçlendirmek ve trafik akışını rahatlatmak amacıyla Esentepe Mahallesi’nde 1.5 kilometrelik yeni yol yapım çalışmalarını tamamladı. İlçede yapılan çalışmalarla yolların daha güvenli ve konforlu hale geldiğini söyleyen Melikgazi Belediye Başkanı Doç. Dr. Mustafa Palancıoğlu; "İlçemizde birçok alanda çalışma yapıyor vatandaşlarımızın ihtiyacı olan hizmetleri bir bir hayata geçiriyoruz. İlçemizde mahalle aralarından ana arterlere kadar birçok noktada yolları yenilenirken, imara açılan yeni yolları da yaparak ulaşımı daha modernize ediyoruz. Yeni yaptığımız yollar ile ilçemizde konforu ve güvenli ulaşımı sağlamaya çalışıyoruz. Esentepe Mahallesi’nde alt yapı çalışmaları tamamlanan Doğanyurt Caddesi’nin asfaltını yeniledik. Yeni yolumuzda altyapı güçlendirme ve sıcak asfalt kaplama işlemleri yapıldı. 2500 ton asfalt kullanarak asfaltladığımız yolumuzun uzunluğu 1.5 kilometre. Bu yol yeni, konforlu ve güvenli hali ile Belsin’e giriş çıkışı da kolaylaştıracak. Belediye olarak tüm çalışmalarımızda vatandaşlarımızın günlük yaşamını kolaylaştırmayı amaçlıyoruz. Melikgazi Belediyesi olarak ilçemizde ulaşımı daha güvenli ve konforlu hâle getirmek için yatırımlarımıza devam edeceğiz. Bölge trafiğine önemli katkı sağlayan yeni yolumuzun Esentepe Mahallesi’ne ve Melikgazi’mize hayırlı olmasını dilerim. Emeği geçen mesai arkadaşlarıma da özverili çalışmaları için teşekkür ederim" dedi.
Başkan Büyükkılıç: "Yerköy-Kayseri YHT Projesi’nde önemli ilerleme kaydedildi"
28 Kasım 2025 Cuma - 11:14 Başkan Büyükkılıç: "Yerköy-Kayseri YHT Projesi’nde önemli ilerleme kaydedildi" Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Memduh Büyükkılıç; Yerköy-Kayseri Yüksek Hızlı Tren hattındaki çalışmaların hız kesmeden sürdüğünü belirterek Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a ve Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu’na teşekkür etti. Başkan Büyükkılıç, projenin Kayseri’nin ulaşım vizyonunu güçlendireceğini vurguladı. Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Memduh Büyükkılıç, Türkiye’nin önemli ulaşım yatırımlarından biri olan Yerköy-Kayseri Yüksek Hızlı Tren (YHT) Projesi kapsamında yürütülen çalışmaları yerinde inceledi. Projenin tüm hızıyla devam ettiğini belirten Başkan Büyükkılıç, "Kayseri’mizi hızlı trenle buluşturacak bu dev yatırımda gelinen noktadan memnunuz. Sayın Cumhurbaşkanımıza ve Ulaştırma ve Altyapı Bakanımıza şükranlarımı sunuyorum" dedi. T.C. Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Altyapı Yatırımları Genel Müdürlüğü tarafından yürütülen proje; Yozgat, Nevşehir ve Kayseri illerini kapsayan, 142 kilometre uzunluğunda, saatte 250 kilometre hıza uygun, çift hatlı, elektrikli ve sinyalli olarak inşa ediliyor. Projenin tamamlanmasıyla birlikte yıllık 5,8 milyon yolcu ve 650 bin ton yük taşınması hedefleniyor. 2020 yılında yatırım programında yapılan revizyonun ardından 2021’de ihalesi tamamlanan, 27 Ocak 2022’de sözleşmesi imzalanan proje için gerekli uluslararası kredi onayı 14 Temmuz 2023’te alınmış, 1 Ağustos 2023’te ise yer teslimi yapılarak yapım sürecine başlanmıştı. Başkan Büyükkılıç, hızlı tren hattının Ankara-Sivas YHT ile entegrasyonu sayesinde Ankara-Kayseri ulaşım süresinin 1 saat 45 dakikaya ineceğini belirterek, "Bu proje yalnızca Kayseri’nin değil, ülkemizin kuzey-güney ve doğu-batı aksındaki demiryolu bağlantılarını güçlendiren stratejik bir yatırımdır" diye konuştu. Projenin güncel durumuna ilişkin teknik verileri de paylaşan Büyükkılıç, "Birçok tünelde kaplama ve kazı çalışmaları büyük oranda tamamlandı. T2 ve T5 tünellerinin kaplamaları tamamlandı. T3-4 / GT-2 tünellerinde artan kilometre kaplama işleri tamamlandı. T1 tünelinde kaplama imalatları sürüyor. T6, T7, T8 ve T9 tünellerinde giriş-çıkış ve portal imalatları devam ediyor. GT-1, GT-3, GT-4, GT-5 ve GT-7 tünellerinde de ilerlemeler kaydedildi" dedi. Başkan Büyükkılıç, projenin tamamlanmasıyla Kayseri’nin lojistik ve ulaşımda önemli bir merkez hâline geleceğini belirterek şunları söyledi; "Bu yüksek hızlı tren hattı, şehrimizin ekonomik potansiyelini arttıracak, ticari hareketliliği güçlendirecek ve vatandaşlarımıza hızlı, güvenli, konforlu bir ulaşım imkânı sunacak. Orta koridor üzerinde yer alan bu yatırım, Türkiye’nin bölgesel ticaretteki rolünü daha da güçlendirecek." Başkan Büyükkılıç, Kayseri’nin büyük yatırımlarla büyüyen bir şehir olduğuna dikkat çekerek, "Bu önemli proje için emek veren herkese teşekkür ediyor, şehrimiz için hayırlı olmasını diliyorum" ifadelerini kullandı.
Talas’ta personele sigara bırakma eğitimi
28 Kasım 2025 Cuma - 10:41 Talas’ta personele sigara bırakma eğitimi Talas Belediyesi; çalışanlarına yönelik önemli bir farkındalık programına daha imza attı. Belediye personeline sigaranın zararları, bırakma yöntemleri ve davranışsal bağımlılık konularında kapsamlı bir eğitim verildi. Belediye Meclis Salonu’nda düzenlenen eğitimi, Talas İlçe Sağlık Müdürlüğü Eğitim Sorumlusu Dide Demir verdi. Sigaranın insan sağlığı üzerindeki çok yönlü zararlarını çarpıcı örneklerle anlatan Demir, bağımlılığın sadece fiziksel değil, zihinsel ve davranışsal boyutlarıyla da ele alınması gerektiğini vurguladı. Dide Demir, sigarada bulunan maddelerin ölümcül etkilerine dikkat çekerek şunları söyledi; "Sigaranın içinde o kadar çok zehirli madde var ki. Sadece nikotin açısından bakıldığında bir pakette yaklaşık 20 mg nikotin bulunuyor. Kalp-damar, dolaşım, akciğer ve böbrek gibi hayati organlar üzerinde ciddi olumsuz etkileri tespit edilmiş durumda. Bunun yanında beyin ve vücudun farklı bölgelerinde henüz tam olarak tespit edilemeyen karmaşık etkileri de bulunuyor. Ayrıca rahatsız edici kokusuyla bilinen tiner ve aseton gibi zararlı kimyasallar da sigaranın içerisinde yer alıyor. Bir diğer tehlikeli madde olan karbonmonoksit, zamanla koku alma duyusunu zayıflatıyor; bu da yemeklerden alınan tatların kaybolmasına yol açıyor. Sigara; solunum yolu hastalıkları, kronik bronşit, zatürre ve mide ülseri riskini artıran başlıca etkenlerden biri. Dünyada her yıl yaklaşık 8 milyon insan sigara yüzünden hayatını kaybediyor." Eğitim programı, belediye personelinin sağlıklı yaşam bilincini artırmaya yönelik önemli bir adım olarak değerlendirildi. Talas Belediyesi tarafından toplum sağlığını önceleyen bu tür eğitimlerin devam edeceğini belirtildi.