Yerel Haberler
Kırıkkale
Coğrafi işaretli ’Kılıçlar soğanı’nın hasadı başladı
28 Ağustos 2023 Pazartesi - 13:05 Coğrafi işaretli ’Kılıçlar soğanı’nın hasadı başladı Kırıkkale’nin Yahşihan ilçesine bağlı Kılıçlar köyünde vatandaşların yüzde 90’nın gelir kaynağı olan ve geçmişi bir asır öncesine dayanan coğrafi işaretli "Kılıçlar soğanı"nın hasadı başladı. Üreticiler, 14 kilogramlık bir çuval soğanı 150 liradan müşterilerine sunuyor. Kılıçlar köyünde yaşayan vatandaşların yüzde 90’ı soğan üreterek ekonomik kazanç sağlıyor. Çiftçiler, sabahın erken saatlerinde tarlalara gelerek soğan sökümüne başlıyor. Şubat ayında ekimi yapılan ve ağustos ayında hasat edilen Kılıçlar soğanı, içeriğindeki pirüvik asit miktarının fazlalığı sebebiyle diğer soğan çeşitlerinden ayrılıyor. 2014 yılında Türk Patent ve Marka Kurumuna yapılan başvuru sonrasında 2017 yılı ekim ayında tescillenen "Kılıçlar soğanı"nın geçmişi ise bir asra dayanıyor. Üreticiler, 14 kilogramlık bir çuval tescilli soğanı 150 liradan müşterilerine sunuyor. Köyde geçimini ürettiği soğanları satarak sağlayan Sevim Meşe, "Şubat ayında soğanı ekiyoruz. Çapasıydı suyuydu derken ağustos ayında da sökmeye başlıyoruz. Kılıçlar köyünün hakiki Kılıçlar soğanı, tescilli. Bu işler zor ama ata mesleğimiz, severek yapıyoruz" dedi. Sabahtan akşama kadar tarlada soğan sökümü yaptıklarını anlatan çiftçi Nuray Peker, "Sökücüler ayrı, kesiciler ayrı, kovaları dökenler ayrı. Biz de kesiyoruz. Günümüz böyle geçiyor. Sabahtan akşama kadar bu işi yapıyoruz. Köyümüzün soğanı tescilli, alan da memnun, satan da memnun. Rağbet görüyor soğanımız" ifadesini kullandı. Köyün kendine has bir bitki örtüsü olduğunu belirten Aydın Payar ise, "Türkiye’nin neresinden tohum getirirsen getir mor kırmızı soğan oluyor. Kırıkkale’nin başka illerinde olmuyor bu soğan. Soğanımız bu yöreye ait. Bizim soğanımızın yüzde 100’ü suludur. Soğanımız coğrafi işaretli, tescillidir. 2017 yılında tescil edildi. Müşterilerimiz araçlarıyla geliyor, soğanını köyümüzden alıyor. Pazarlamada sıkıntımız yok. Köyümüz 150 hanedir. Yüzde 90’ıın geçim kaynağı soğandır. Eken insanlar en az 10 dönüm soğan ekiyor" diye konuştu.
Coğrafi işaretli ’Kılıçlar soğanı’nın hasadı başladı: Çuvalı 150 lira
28 Ağustos 2023 Pazartesi - 12:57 Coğrafi işaretli ’Kılıçlar soğanı’nın hasadı başladı: Çuvalı 150 lira Kırıkkale’nin Yahşihan ilçesine bağlı Kılıçlar köyünde yaşayan vatandaşların yüzde 90’nın gelir kaynağı olan ve geçmişi bir asır öncesine dayanan coğrafi işaretli "Kılıçlar soğanı"nın hasadı başladı. Üreticiler, 14 kilogramlık bir çuval soğanı 150 liradan müşterilerine sunuyor. Kırıkkale’nin Yahşihan ilçesine bağlı Kılıçlar köyünde yaşayan vatandaşların yüzde 90’ını soğan üreterek ekonomik kazanç sağlıyor. Çiftçiler, sabahın erken saatlerinde tarlalara gelerek toprak altından soğan sökümüne başlıyor. Şubat ayında ekimi yapılan Ağustos ayında da hasat edilen soğanın içeriğindeki pirüvik asit miktarının fazlalığı sebebiyle diğer soğan çeşitlerinden ayrılıyor. 2014 yılında Türk Patent ve Marka Kurumuna yapılan başvuru sonrasında 2017 yılı Ekim ayında tescillenen "Kılıçlar soğanı"nın geçmişi ise bir asra dayanıyor. Üreticiler, 14 kilogramlık bir çuval tescilli soğanı 150 liradan müşterilerine sunuyor. Köyde geçimini ürettiği soğanları satarak sağlayan Sevim Meşe, "Şubat ayında soğanı ekiyoruz. Çapasıydı suyuydu derken Ağustos ayında da sökmeye başlıyoruz. Kılıçlar köyünün hakiki Kılıçlar soğanı, tescilli. Bu işler zor ama ata mesleğimiz severek yapıyoruz" dedi. Sabahtan akşama kadar tarlada soğan sökümü yaptıklarını anlatan çiftçi Nuray Peker, "Sökücüler ayır, kesiciler ayrı, kovaları dökenler ayrı. Bizde kesiyoruz günümüz böyle geçiyor. Sabahtan akşama kadar bu işi yapıyoruz. Köyümüzün soğanı tescilli alan da memnun satan da memnun. Rağbet görüyor soğanımız" ifadesini kullandı. Köyün kendine has bir bitki örtüsü olduğunu belirten Aydın Payar ise, "Türkiye’nin neresinden tohum getirirsen getir, mor kırmızı soğan oluyor. Kırıkkale’nin başka illerinde olmuyor bu soğan. Soğanımız bu yöreye ait. Bizim soğanımızın yüzde 100’ü suludur. Soğanımız coğrafi işaretli, tescillidir. 2017 yılında tescil edildi. Müşterilerimiz araçlarıyla geliyor soğanını köyümüzden alıyor. Pazarlama da sıkıntımız yok. Köyümüz 150 hanedir. Yüzde 90’nın geçim kaynağı soğandır. Eken insanlar en az 10 dönüm soğan ekiyor" diye konuştu.
Su deposunun içler acısı hali: İnsan sağlığı tehlikeye atılıyor
24 Ağustos 2023 Perşembe - 15:43 Su deposunun içler acısı hali: İnsan sağlığı tehlikeye atılıyor Kırıkkale’de mahalle sakinlerinin yol ve su problemi, söz verilmesine rağmen çözülemedi. Mahallede yaşayan vatandaşlar, evlerinin şebeke hattına bağlı olan su deposunun hijyenik olmadığını belirterek, su kesintilerinin yaşandığını öne sürdü. Kırıkkale şehir merkezindeki Karşıyaka Mahallesi’nde ikamet eden vatandaşlar, aylardır süren yol ve su problemlerinin çözülmesi için belediyeye çağrıda bulundu. 15 gün önce sokağa çıkarak eylem yapan vatandaşlar, sıcak havalarda yaşadığı su probleminden dolayı belediyeye tepki gösterdi. Vatandaşlar, belediye görevlilerince sorunların çözüleceğine ilişkin 15 gün önce verilen sözün yerine getirilmediğini söyledi. Moloz döküm sahasına giden hafriyat kamyonlarının da havaya kaldırdığı tozdan rahatsız olduklarını belirten vatandaşlar, bazı günlerde akmayan su sorunun da çözülmesini istedi. Mahallede bulunan bazı evlerin şebeke hattına bağlanan su deposunun ise sağlıksız ve hijyen olmadığını öne sürdü. Mahalle sakini Mithat Özkılıç, İHA muhabirine yaptığı açıklamada, vatandaşların susuzluktan perişan olduklarını belirterek, eski su deposunun kaldırılmasını ve yerine sağlıklı deponun yapılmasını istedi. "Ortada hiçbir şey yok" Normal ihtiyaçlarını da karşılayamadıklarını anlatan Özkılıç, "Bu su deposunun kaldırılıp yeniden yapılmasını istiyoruz. Yollarımızın yapılmasını istiyoruz. 10 gün süre verdiler. Bekliyoruz ama daha hiç bir şey yok ortada. Deponun içinden de bir sürü madde çıktı. Onları biz temizledik ama yapacak bir şey yok. Su yok, su olmayınca ne yapacağız? Mecburen bunu kullanıyoruz. Başkanımızdan bunun değiştirilmesini istiyoruz. Yollarımızın yapılmasını istiyoruz. Su çok önemli. Su olmazsa hiçbir şey olmuyor. Normal ihtiyaçlarımızı dahi karşılayamıyoruz" dedi. "Depodaki su da içilmiyor" Belediye görevlilerinin söz verdiği halde problemin çözülmediğini belirten mahalle sakini Yaşar Deniz, "Gelen giden olmadı tozun içinde yaşıyoruz. Su bazen akıyor bazen de akmıyor. Bazen itfaiye su getiriyor. Deponun içinde de her şey var. Depodaki su da içilmiyor. Hiç değilse düzenli aksa biz buna da razıyız. Su deposunun yapılmasını istiyoruz. Su ve yoldan perişanız. ’Asfalt yapılacak’ dediler, yapmadılar" şeklinde konuştu. Evlerinin önünde tozdan oturamadıklarını ifade eden mahalle sakini Hatice Gümüşsoy ise "Arabası olan su getiriyor, arabası olmayan da mecburen bu depodan içiyor, yemeğine de koyuyor, banyosunu da yapıyor. İtfaiye su boşaltmaya geliyor. Yukarı doğru da toz kalkıyor, nefes alamıyoruz. Buralarda yürüyemiyoruz" dedi.