Yerel Haberler
Kırşehir
23 Aralık 2025 Salı - 15:40 Kırşehirliler soğuk havadan kelle paça çorbasıyla korunuyor Kış mevsiminin etkisini artırmasıyla Kırşehir’de vatandaşlar, soğuk havalardan korunmak için geleneksel lezzetlerden kelle paça çorbasına yöneliyor. Özellikle sabahın erken saatlerinde tüketilen kelle paça çorbası, hem ısınmak hem de sağlık açısından tercih ediliyor. Kırşehir’de, kış günlerinin en çok aranan lezzetlerinden kelle paça çorbası, şifa kaynağı olması yanısıra kültürel miras olarak da değer görüyor. Kelle paça çorbasını düzenli olarak tükettiğini belirten Dağıstan Bahadır, kış aylarında hastalıklara karşı daha dirençli olduğunu söyledi. Bahadır, "Kış döneminde özellikle kelle paça çorbasını içiyorum. Soğuklardan koruduğuna inanıyorum ve kendimi daha zinde hissediyorum" dedi. Kelle paça çorba işletmecisi İlhan Aydın ise kış mevsiminde bu çorbayı özellikle tavsiye ettiğini ifade ederek, "Kış dönemlerinde kelle paça çorbasını öneriyorum. Sağlık yönünden önemli bir çorba. Hakiki kolajen kullanmıyoruz, herhangi bir karışım söz konusu değil. Kuzu kellesi, ayak ve kuzu kemiği karışımıyla çorbayı hazırlıyorum. Terbiye ve un kullanmıyorum" diye konuştu. Kelle paça çorbasının kış aylarında daha fazla ilgi gördüğünü belirten Aydın, "İnsanlar kış dönemi gelince daha çok tercih ediyor. Kırşehir’de 8-10 esnaf bu işi yapıyor ve herkes kendi karışımını uyguluyor. Ben nasıl yiyorsam, müşterim de aynı şekilde yiyor. Paça çorbası içelim, sağlıklı kalalım" ifadelerini kullandı. Soğuk havaların etkili olduğu günlerde kelle paça çorbası, Kırşehir’de hem geleneksel bir lezzet hem de şifa kaynağı olarak sofralardaki yerini koruyor.
Mahalle bakkalından örnek davranış
26 Mart 2025 Çarşamba - 13:55 Mahalle bakkalından örnek davranış Kırşehir’de mahalle bakkalı Mahmut Turan, askıda ekmek kampanyası olarak başladığı yardım hareketini büyüterek Ramazan ayı boyunca 30 ailenin temel gıda ihtiyaçlarını karşıladı. Hayırsever vatandaşların destekleriyle yardımlarını arttıran Mahmut Turan, 30 yıldır Kırşehir’de mahalle bakkalı olarak hizmet verdiğini ve yardım kampanyalarının Sosyal Yardımlaşma Kurumu ve Mahalle Muhtarları aracılığıyla gerçekleştiğini söyledi. Turan, "Otuz yıllık esnafım ve 10 yıldır askıda ekmek kampanyasını yürütüyorum. Ramazan ayında her yıl hiç ara vermeden 30 ailenin temel gıda ihtiyaçlarının karşılanmasına vesile oluyorum. Zenginden ve hayırseverlerden alarak ihtiyaç sahiplerine dağıtım yapıyorum" dedi. Başlattığı yardım kampanyasıyla Ahi Evran’ın esnaflık ve dayanışma geleneğine katkı sunduğunu açıklayan Turan, "Başlattığım kampanya isterim ki şehrin geneline yayılsın ve insanlar desteklenerek büyüsünler. Kampanyalar etkili olabilmeli. Yardım kampanyalarında kafamıza göre iş yapmıyoruz. İhtiyaç neyse o ihtiyaçlara göre hareket etmekteyiz. Yardımlaşma süreçlerimizde sosyal medyayı da aktif olarak kullanıyorum. Ramazan ayından sonra da kampanyalarımız devam ediyor. Geçtiğimiz yıl Kurban Bayramı’nda başlattığımız kampanyada 3 ailenin kurbanlık ihtiyacını gidermiştik şimdi hedefimiz ise en az 5 aileye kurban desteği sunabilmek" diye konuştu. Turan’ın mahalle bakkalı olarak başlattığı ve bir ayda ortalama 30 aileye destek olduğu kampanyada yılda 360 ailenin temel ihtiyaçları gideriliyor.