Yerel Haberler
Kocaeli
25 Nisan 2026 Cumartesi - 14:38 Sapanca Gölü çekildi: Gizemli ada yeniden ortaya çıktı Sapanca Gölü’nde suların çekilmesiyle, yıllardır gölün altında kalan ve vatandaşların "ada" olarak nitelendirdiği alan yeniden gün yüzüne çıktı. Kıyıdan metrelerce açıkta beliren taş yapılar, bölgede yaşayanların ve gölü ziyaret edenlerin dikkatini çekerken, alanın eski bir yaşam yeri mi yoksa ibadethane mi olduğu merak konusu oldu. Sapanca Gölü’nün Kocaeli kesiminde daha önce de su seviyesinin düşmesiyle ortaya çıkan alan, bu kez yeniden görünür hale gelince vatandaşların ilgisini çekti. Gölün içinde adayı andıran görüntüsüyle dikkat çeken bölgede taş kalıntılarının bulunması, alanın geçmişine ilişkin farklı değerlendirmeleri de beraberinde getirdi. Bölgede uzun yıllardır büfe işleten Metin Aksoy, söz konusu alanın 2016 yılında da suların çekilmesiyle ortaya çıktığını, o dönem yetkililerin burayı yaşam alanı olarak değerlendirdiğini söyledi. Aksoy, son dönemde ise buranın ibadethane ya da kilise olabileceğinin konuşulduğunu belirtti. "Buranın ibadethane olduğu söylendi" Suların daha önce de çekildiğini ve aynı alanın ortaya çıktığını ifade eden büfe işletmecisi Metin Aksoy, "2016 yılında da sular çekildiği zaman ada tekrar ortaya çıkmıştı. O zaman yetkililer gelmişti. Buranın bir yaşam alanı olduğunu söylediler hatta bazı küpler çıkmıştı. O küplerin yiyeceklerin saklanması için kullanılan malzemeler olduğunu söylemişlerdi. Fakat son olarak müze müdürlüğünden gelen yetkililer burada bir kilise, ibadethane olduğunu söyledi" diye konuştu. "Haziran ayında çıkmaya başladı, kuraklık devam edince daha da büyüdü" Geçen yıl da su seviyesinin düştüğünü ancak bu yıl alanın daha belirgin hale geldiğini anlatan Aksoy, "Geçen sene haziran ayında sular iyice çekilmeye başlayınca bu alan ortaya çıkmaya başladı. Burası insanların çok dikkatini çekiyor. Basında da ibadet yeri gibi yer alınca daha fazla ilgi görmeye başladı. Bazen insanlar adaya ulaşmaya çalışıyorlar" diye konuştu. "Suyumuz alarm veriyor" Sapanca Gölü’ndeki su seviyesine dikkat çeken Aksoy, "Son yağmurlardan sonra biraz su geldi ama suyumuz alarm veriyor desem yeridir. Normalde suyun buradan 40-50 metre daha gelip duvarın dibine kadar ulaşması, orada da en az 70-80 santim yükselmesi lazım. Şu anda gölümüzde su açığı var. Bir yandan buharlaşma, bir yandan sulama, bir yandan evlerde kullanılan sular var. Sulara biraz dikkat edersek çok iyi olur" şeklinde konuştu.
25 Nisan 2026 Cumartesi - 14:10 Saygınlar Kulübü Gölcük’te hizmete açıldı Gölcük’te Saygınlar Kulübü, 65 yaş ve üzeri vatandaşların sosyal hayata katılımını artırmak ve yaşam kalitesini yükseltmek amacıyla hizmete girdi. Kocaeli Büyükşehir Belediyesi’nin, İzmit’ten sonra Gölcük’te hayata geçirdiği Saygınlar Kulübü, düzenlenen törenle kamuoyuna tanıtıldı. Özel bireylerin sevgi gösterileri ile karşılanan Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Büyükakın, Saygınlar Kulübü Korosu’nun "Eski Dostlar" şarkısına eşlik etti. Her kesime hizmet etmenin önemini vurgulayan Başkan Büyükakın, "Biz sizlere ‘yaşlı’ ya da ‘emekli’ demiyoruz; ‘Saygınlar’ diyoruz. Kaliteli yaş alma anlayışıyla yola çıktık. Çocuklar, gençler, kadınlar ve ileri yaş grupları için özel projeler geliştiriyoruz. Gonca Engelsiz Yaşam Merkezi gibi dünyada örneği az bulunan projelerimiz var. Saygınlar Kulübü de Türkiye’de örnek bir merkez. Burada çok güzel etkinlikler yapacaksınız" dedi. "Mola evi projesi yolda" Projenin yalnızca bir sosyal alan olmadığını belirtin Büyükakın, "Bu merkez sadece bir mekan değil; farklı yaş gruplarını bir araya getiren, aileyi merkeze alan projedir. Çünkü güçlü aileler, güçlü toplumlar demektir. Saygınlar Kulübü’nü tüm ilçelerde yaygınlaştıracağız. Bunun yanı sıra yatağa bağımlı vatandaşlarımız için yeni merkezler kurma çalışmalarına başladık. ‘Mola Evi’ adını verdiğimiz bu projeyle, özel gereksinimli bireylerin ailelerine nefes alma imkanı sunacağız. Bu hizmet hem özel çocuklarımız hem de evde bakıma ihtiyaç duyan büyüklerimiz için büyük kolaylık sağlayacak. Öyle bir sosyal sistem kurmalıyız ki kimse aç uyumamalı, kimse yalnız kalmamalı" diye konuştu. "Kendimizi değerli hissediyoruz" Tanıtım programında konuşan Saygınlar Kulübü üyelerinden İlhan Akbulut duygularını, "Burada ne kadar saygın olduğumuzu bir kez daha hissettim. Kendimi gerçekten çok değerli hissettim. Emeği geçen herkese teşekkür ediyorum" sözleri ile dile getirdi. Konuşmaların ardından Gölcük Saygınlar Kulübünün açılışı gerçekleştirildi. 130 üyeye ulaştı Kocaeli Büyükşehir Belediyesi tarafından, 65 yaş ve üzeri vatandaşların yaşam kalitesini artırmak amacı ile hayata geçirilen Gölcük Saygınlar Kulübü, şimdiden 130 üyeye ulaştı. Gölcük Çiftlik Mahallesi Hastane Yolu Caddesi’nde yer alan kulüp, her gün 10.00 ile 22.00 saatleri arasında hizmet verecek. Toplam 2 bin 878 metrekare alanda hizmet veren Gölcük Saygınlar Kulübü’nde; 2 çok amaçlı salon, eğitim atölyesi, divanhane, kadın ve erkek mescitler, cam bölme kapalı teras ve veranda ile açık bahçe alanı yer alıyor. Kulüp bünyesinde oluşturulan Torun Topluluğu, Akademi Topluluğu, Kültür-Sanat Topluluğu, 5 Çayı Topluluğu, Sağlıklı Yaşam Topluluğu ve Yeşil Sevenler Topluluğu sayesinde ileri yaştaki vatandaşlar sosyal yaşama aktif katılım sağlayacak.
İletişim Festivali’nde çevre farkındalığı
18 Mayıs 2025 Pazar - 09:42 İletişim Festivali’nde çevre farkındalığı Kocaeli Üniversitesi’nde düzenlenen "İletişim Festivali"nde sıfır atık, enerji verimliliği ve çevre projeleriyle gençlere çevre bilinci aşılandı. Kocaeli Büyükşehir Belediyesi ekipleri, Kocaeli Üniversitesi İletişim Fakültesi tarafından düzenlenen İletişim Festivali’ne katıldı. Ekipler, sanal gerçeklik (VR) gözlüğü ile sıfır atık temalı etkileşimli oyunlar ve seçenekli film gösterimleri düzenledi. Bu uygulamalarla katılımcılara; israfı önleme, yeniden kullanım, geri dönüşüm ve sürdürülebilirlik gibi konularda bilinç kazandırıldı. Festivalde en çok ilgi gören etkinliklerden biri olan atık ayrıştırma oyunu sayesinde öğrenciler, orman ve deniz ekosistemlerinde geçen senaryolarla hem çevresel sorunlara müdahale etti hem de çözüm üretme becerilerini geliştirdi. Etkinlik kapsamında düzenlenen "quiz flight" adlı interaktif bilgi yarışmasında ise katılımcılar atık yönetimi, iklim değişikliği ve enerji verimliliği gibi konularda bilgilerini sınayarak hem eğlendi hem de çevre konularında farkındalıklarını artırdı. Festivalin dikkat çeken bir diğer etkinliği ise bisikletle enerji üretimiydi. Katılımcılar, bisiklet çevirerek elektrik üreten sistemleri deneyimledi. Böylece hem çevreci enerji üretimi gözlemlendi hem de spor yaparak sağlıklı yaşamın önemine dikkat çekti. Festivalde ayrıca Avrupa’nın en büyük çevre projelerinden biri olan "İzmit Körfezi Doğu Baseni Dip Çamuru Temizlenmesi, Susuzlaştırılması ve Bertarafı" projesine yönelik özel bir bilgilendirme alanı kuruldu. Tanıtım alanında öğrencilere, dip çamurunun temizlenme süreci ve deniz ekosisteminin nasıl iyileştirildiği detaylı şekilde anlatıldı.
Kına gecesindeki disko topu faciasında avukattan açıklama
17 Mayıs 2025 Cumartesi - 17:30 Kına gecesindeki disko topu faciasında avukattan açıklama Kocaeli’nin Gölcük ilçesinde kına gecesi sırasında disko topunun sahneye düşerek gelin ve 2 kişinin yaralanmasına sebep olan olaya ilişkin avukattan açıklama geldi. Konuya ilişkin işletmeden şikayetçi olduklarını söyleyen gelin ve damadın avukatı, "Böyle bir kalabalığın içinde can kaybının olmaması bizim kanaatimize göre büyük bir şans. Çiftin en mutlu günü ne yazık ki berbat oldu" dedi. Olay, dün saat 22.00 sıralarında Sanayi Mahallesi Ömer Türkçakal Bulvarı mevkiinde bulunan düğün salonunda meydana geldi. B.M. (28) ve B.S’nin (28) kına gecesi için bir araya gelen misafirler büyük bir şok yaşadı. Salonun içinde bulunan hareketli disko topu koparak gelin ve iki misafirin üzerine düştü. Olaya ilişkin yaralılar hastaneye kaldırılırken, 3’ünün de hayati tehlikelerinin bulunmadığı öğrenildi. "Hiç kimsenin hayati tehlikesi yok" Damat ve gelinin kına merasimine katılan Avukat Rıdvan Can Erdem, konuya dair açıklamalarda bulundu. Disko topunun 50 kişinin olduğu bir noktaya düştüğünü aktaran Av. Erdem, "Etkinliğin sonuna doğru, salonun içerisinde yaklaşık 30 metrekarelik bir alanı kapsayan oyun alanında taraflar eğlenirken, disko topu yerinden koparak alanın üzerine düştü. Bu alanda görüntülerde yaklaşık 50 kişinin oynadığını tespit ettik. Böyle bir kalabalığın içinde can kaybının olmaması bizim kanaatimize göre büyük bir şans. Gelin hanım dışında iki kişi yaralandı. Çok şükür ki tamamının sağlık durumu iyi. Hiç kimsenin hayati tehlikesi yok" ifadelerini kullandı. "Olayın ihmal boyutuna göre olası kastla yaralama suçuna dönüşebileceğini düşünüyoruz" Savcılığın soruşturma başlattığını söyleyen Avukat Erdem, "İşletme sahipleri ve organizasyoncular dahil olmak üzere şüpheli sıfatıyla ifadeler alındı. Biz de bu sabah müşteki sıfatıyla ifade verdik. Soruşturma şu anda taksirle yaralama suçu kapsamında yürütülüyor. Ancak ilerleyen süreçte olayın ihmal boyutuna göre olası kastla yaralama suçuna dönüşebileceğini düşünüyoruz" dedi. "Çiftin en mutlu günü ne yazık ki berbat oldu" Olayla ilgili hukuki ve cezai sürecin takipçisi olacaklarını belirten Av. Erdem, amaçlarının maddi kazanç değil, sorumluların adalet önünde hesap vermesi olduğunu vurguladı. Erdem, "Çiftin en mutlu günü ne yazık ki berbat oldu. Bu olayların başka çiftlerin başına gelmemesi için mücadelemizi sürdüreceğiz" diye konuştu. Yarın yapılması planlanan düğünle ilgili de bilgi veren Erdem, "Şu anda çiftin sağlık durumu elverişli olduğu için herhangi bir erteleme söz konusu değil. Moralleri çok iyi değil ama ellerinden geldiğince yüksek tutmaya çalışıyorlar. Ancak yaşanan bu olayın tatsızlığı ortadan kaldırmak mümkün değil" ifadelerini kullandı.
İnsansız su altı sistemleri aracı EnFest’te sergileniyor
17 Mayıs 2025 Cumartesi - 16:41 İnsansız su altı sistemleri aracı EnFest’te sergileniyor İzmit Milli İrade Meydanı’nda gerçekleşen EnFest’te, 2024 Teknofest’te ödül alan "Kılavuz Aura Auv İnsansız Su Altı Sistemleri Aracı" sergileniyor. Kocaeli’nde 19 Mayıs Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı coşkusu, Türkiye’nin en genç, en dinamik ve en renkli festivali EnFest etkinlikleriyle başladı. Kocaeli Büyükşehir Belediyesi tarafından İzmit Milli İrade Meydanı’nda 17-18 ve 19 Mayıs’ta gerçekleştirilen festival; spor, kültür, sanat ve teknoloji alanındaki etkinliklerle gençlere bayram havasında bir 19 Mayıs yaşatıyor. Etkinlik alanında kurulan sahne ve stantlarda çeşitli sahne gösterileri, atölye çalışmaları ve etkileşimli aktivitelere katılan gençler gönüllerince eğlenmenin tadını çıkarıyor. İzmit Milli İrade Meydanı’nda 19 Mayıs Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı etkinlikleri kapsamında gençliği buluşturan EnFest, DJ performansları ve dans gösterilerinin öne çıktığı muhteşem bir organizasyon oluyor. Etkinlikte yoğun ilgi çeken DJ performansı gençlerin keyifli vakit geçirmesini sağladı. Sahne alan DJ Yaho hareketli şarkılarla festival alanını coşturdu. Ardından sahne alan Endonezyalı Uluslararası Öğrenciler, sergiledikleri ulusal danslarıyla katılımcılara renkli bir gösteri sundu. "İnsansız su altı aracı gençlere tanıtılıyor" Festivalde; "İnsansız Su Altı Aracı", "3D Puzzle", "Robotunu Tasarla Sanal Gerçeklik" ve "Robotik Uygulamaları" sergiliyor. 2024 Teknofest Festivali’nde, İnsansız Su Altı Sistemleri yarışması ileri kategori bölümünde birinci olan "Kılavuz Aura Auv İnsansız Su Altı Sistemleri Aracı" gençlerden büyük ilgi görüyor. Büyükşehir Belediyesi’nin destekleri ile kurulan ve Teknofestlerde birçok ödülle başarı sağlayan Kılavuz Teknoloji Takımlarının üretimi arasında yer alan "Kılavuz Aura Auv İnsansız Su Altı Sistemleri Aracı", EnFest kapsamında gençlere tanıtılıyor. Festivale katılan birçok farklı etkinlikle eğlenen gençler, Teknoloji Atölyeleri stant bölümünde yer alan "Aura Auv İnsansız Su Altı Sistemleri Aracı"nı kullanarak deneyimleme fırsatı buluyor. Kılavuz Aura Auv İnsansız Su Altı Sistemleri Aracı, 2024 yılında Adana’da gerçekleştirilen Teknofest’te aynı zamanda "En Özgün Yazılım Ödülünün" de sahibi olmuştu.
Kocaelispor’da ailelere ve öğrencilere kombinelerde yüzde 41 indirim
17 Mayıs 2025 Cumartesi - 13:47 Kocaelispor’da ailelere ve öğrencilere kombinelerde yüzde 41 indirim Yeni sezonda Süper Lig’de yer alacak Kocaelispor’da kombine bilet satışı, 1 Haziran’dan itibaren öğrencilere ve ailelere yüzde 41 indirimli olarak satışa çıkacak. Yeni sezonda Süper Lig’de mücadele edecek Kocaelispor’da kombine satışları sürüyor. Taraftarın pahalı bulduğu kombine bilet satışları, 1 Haziran’dan itibaren ailelere ve öğrencilere indirimli fiyatla satışa çıkacak. Öğrenciler ve en çok 5 çocuğa kadar olmak üzere ebeveynler yüzde 41 indirimli kombine bilet alacak. Aile ve öğrenciler, kombine bilet alım işlemlerini KS Store Bilet Satış noktasından yapacak. Yenileme ve kongre üyelerine satış 1 haziranda bitecek Kocaelispor’un sosyal medya hesabından yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi: "Evvelce açıklanan kombine satış takvimi doğrultusunda mevcut kombine kartları yenileme, kurumsal üyeler ve kongre üyelerine kombine satışı 1 Haziran 2025’te sona erecektir. 1 Haziran itibarıyla genel kombine satışları başlayacaktır. Genel kombine satışlarında aile ve öğrenci kombine indirimleri uygulanacaktır. Öğrenciler ve aileler (anne + baba ve en fazla 5 çocuk) öğrenci ve kimlik kartlarını KS Store bilet satış noktasında bulunan sorumlulara ibra etmeleri durumunda Yıldız Entegre Kocaeli Stadyumu’nda diledikleri tribünde yüzde 41 indirimli olarak kombine alma hakkına sahip olacaklardır. Öğrenciler ve aile kombine satışları kesinlikle KS Store bilet satış noktasında yapılacaktır."
"Yeni Yüzyılda Gölcük Vizyonu" protokolü imzalandı
17 Mayıs 2025 Cumartesi - 13:42 "Yeni Yüzyılda Gölcük Vizyonu" protokolü imzalandı Gölcük Belediyesi, Kocaeli Üniversitesi ve Gölcük Kent Konseyi iş birliğiyle hayata geçirilen, sosyal, kültürel, eğitim ve sağlık alanlarında gelişimini sağlayacak çalışmalara imza atacak "Yeni Yüzyılda Gölcük Vizyonu" protokolü imzalandı. Gölcük Belediyesi, Kocaeli Üniversitesi ve Gölcük Kent Konseyi iş birliğiyle hayata geçirilen "Yeni Yüzyılda Gölcük Vizyonu" protokolü düzenlenen törenle imzalandı. İmza töreni; Kocaeli Valisi İlhami Aktaş, Kocaeli Milletvekili Prof. Dr. Sadettin Hülagü, Kocaeli Üniversitesi Rektörü Prof.Dr. Nuh Zafer Cantürk, Gölcük Kaymakamı Müfit Gültekin, Gölcük Belediye Başkanı Ali Yıldırım Sezer ve Gölcük Kent Konseyi Başkanı Fatih Bayram’ın katılımlarıyla gerçekleştirildi. Gölcük’te düzenlenen törende söz alan Gölcük Kent Konseyi Başkanı Fatih Bayram, "Protokol; ülkemizde çok aktörlü, çok katmanlı bir kentleşme modeline örnek olabilecek niteliktedir. Bu proje, yalnızca bir fikir birliği değil, aynı zamanda kenti birlikte okuma, birlikte anlama ve birlikte dönüştürme iradesidir." dedi. İlçenin gelişimini sağlayacak Daha sonra söz alan Gölcük Belediye Başkanı Ali Yıldırım Sezer, "Yeni Yüzyılda Gölcük Vizyonu, protokolüyle ilçemizin sosyal, kültürel, eğitim ve sağlık alanlarında gelişimini sağlayacak çalışmalara imza atacak olan bu kıymetli iş birliği için desteklerini esirgemeyen herkese şükranlarımı sunuyor, proje yürütücüsü olarak görev alacak değerli akademisyenlerimize ve mesai arkadaşlarıma başarılar diliyorum. İlçemiz için hayırlı, uğurlu olsun." diye konuştu. "Üzerimize düşen her görevi üstlenmeye hazırız" İmzalanacak protokolün sadece bir belge olmadığına değinen KOÜ Rektörü Prof. Dr. Cantürk, "Gölcük’te katkı verdiğimiz ve katkı aldığımız her adımda sadece yerel bir gelişme olarak değil, aynı zamanda toplumsal kalınmanın yapı taşlarından biri olarak görüyoruz. Kocaeli Üniversitesi olarak üzerimize düşen her görevi üstlenmeye, akademik birikimimiz ve gençliğimizin dinamizmini kentimizin hizmetine sunmaya hazırız." şeklinde konuştu. Protokolün önemine değinen AK Parti Kocaeli Milletvekili Prof. Dr. Sadettin Hülagü, "Bu protokolle başkanımız ve üniversitemizin değerli akademisyenleri güzel çalışmalar ortaya koyacaklarına eminim." ifadelerini kullandı. "Her türlü desteği vermeye hazırız" Son olarak söz alan Kocaeli Valisi İlhami Aktaş ise "Kent konseyinin daha önceki çalışmalarıyla birlikte kağıt üzerinde kalmadığını, belediye ve üniversite iş birliği ile aktif bir şekilde çalışmasını gerçekten takdir etmemek mümkün değil. Bu çalışmalarda biz de valilik olarak mevzuatların el verdiği şekilde her türlü desteği vermeye hazırız." dedi. Toplumla bütünleşik projeler hayata geçirilecek Konuşmaların ardından "Yeni Yüzyılda Gölcük Vizyonu" protokolü imzalandı. Protokolün amacı; Gölcük’ün sosyal, kültürel, ekonomik ve sektörel yapısını incelemek, mevcut sorunlarına çözüm üretmek ve bölgenin gelişimine katkı sağlamak üzere, bilimsel araştırmalar, sanatsal ve kültürel projeler ile toplumla bütünleşik uygulamalar hayata geçirmektir. Üniversite, belediye ve Kent Konseyi iş birliğiyle yürütülecek bu çalışmalar; bilimsel, sanatsal ve kültürel nitelik taşıyan faaliyetlerin yanı sıra, eylem odaklı ve katılımcı projeleri de içermektedir.