Yerel Haberler
Konya
Selçuklu Sanat Akademisi öğrencileri "Paldır Güldür Şov" isimli tiyatro gösterisi sahneledi 19 Mayıs 2024 Pazar - 16:54:28 Konya’nın merkez Selçuklu İlçe Belediyesi Sanat Akademisi’nde tiyatro eğitimi alan öğrencilerin sahneye aktardıkları "Paldır Güldür Şov" isimli tiyatro gösterisi bir kez daha izleyicilerden büyük beğeni aldı. Selçuklu Belediyesi tarafından şehrin sanat ve kültür hayatına kazandırılan Selçuklu Sanat Akademisi faaliyetlerine devam ediyor. Akademide tiyatro eğitimi alan öğrencilerin sahnelediği “Paldır Güldür Şov” isimli tiyatro oyunu izleyicilerden tam not aldı. “Selçuklumuzda eğitime, sanata, kültüre, spora verdiğimiz değerli neticeleri hep birlikte alıyoruz” Gösteride konuşan Selçuklu Belediye Başkanı Ahmet Pekyatırmacı, "Ben özellikle bugün burada bizlerle birlikte olan tüm misafirlerimize teşekkür ediyorum. Salonumuz dolu. Bu muhteşem oyunu burada bütün misafirlerimizle birlikte izledik. İnanın çok gururluyum, çok mutluyum. Geçtiğimiz haftalarda burada TEKNO-SEL yarışmalarını yaptık. 61 okuldan yüzlerce öğrenci yarışmalara katıldı ve hepsi birbirinden kıymetli projeler ürettiler. Türkiye şampiyonu olan U16 Futbol Takımımızın şampiyonada kazandığı o güzel kupasını meclis salonumuzda yukarıya kaldırdık ve şimdi de Sanat Akademimizin bu muhteşem oyununu izledik. Ben çok mutluyum. Selçuklumuzda eğitime, sanata, kültüre, spora verdiğimiz değerli neticelerini hep birlikte alıyoruz. Bütün çocuklarımızı tebrik ediyorum. Değerli yöneticilerimiz başta olmak üzere tüm emek verenleri ayrı ayrı tebrik ediyorum. İnşallah Sanat Akademimiz bu güzel çalışmalarını gün geçtikçe geliştirerek devam ettirecek. Ben inanıyorum ki Türkiye’ye örnek işleri, projeleri gerçekleştiriyoruz. Tüm ekibi alkışlıyorum, selamlıyorum, tebrik ediyorum. Nice güzel oyunlara nice güzel başarılara diyorum sağ olun çocuklar” dedi. Başkan Pekyatırmacı gösteri sonrasında oyunda emeği geçen tiyatro eğitmenlerine çiçek takdim ederken minik yeteneklere de ödül takdim etti. Selçuklu Kongre Merkezi’nde sahnelenen tiyatro oyunu günün anısına hep birlikte çekilen aile fotoğrafıyla son buldu.
19 Mayıs 2024 Pazar - 15:44 Akşehir’de 19 Mayıs coşkusu Konya’nın Akşehir ilçesinde, 19 Mayıs Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı çeşitli etkinliklerle kutlandı. Bando ekibi gösterisi büyük beğeni toplarken, tekvando ve jimnastik gösterileri nefesleri kesti. Akşehir ilçesindeki kutlama, Cumhuriyet Meydanı’ndaki Atatürk Anıtına Gençlik ve Spor İlçe Müdürü Eyüp Yılmaz tarafından çelenk sunulmasıyla başladı. Çelenk programından sonra etkinliklere yine Cumhuriyet Meydanı’nda devam edildi. Buradaki törende; Akşehir Kaymakamı Mehmet Özel, Garnizon Komutanı Vekili Yarbay İbrahim Polat, Belediye Başkanı Ahmet Nuri Köksal, ilçe protokolü de yer aldı. Gençlik ve Spor İlçe Müdürü Eyüp Yılmaz tarafından günün anlam ve önemini belirten bir konuşma yapıldı. Yılmaz konuşmasında “19 Mayıs, gençlik; Gençlik gelecek demektir. Türk Genci; Türk İstiklali ve Türkiye Cumhuriyeti’nin yılmaz bekçisi, bugün ve yarınların tek ve en büyük güvencesidir” dedi. Konuşmanın yapılmasının ardından Gençlik Merkezi gönüllü gençlerinden İlayda Uyar tarafından ‘Dağ Başını Duman Almış’ isimli şiir okundu. Gençlik Haftası çerçevesinde yapılan yarışmalarda dereceye giren öğrencilere ödülleri protokol tarafından verildi. Ödül takdiminin ardından Akşehir Belediyesi Halk Oyunları Ekibi tarafından yapılan gösteri izlendi. Şehit İsmail Cem Yakınlar Mesleki Teknik ve Anadolu Lisesi öğrencileri tarafından oluşan bando ekibi gösterisi programa katılan davetlilerin büyük beğenisini topladı. Akşehir Nasreddin Hoca Spor Kulübü’nce hazırlanan tekvando gösterisi, Master Spor Kulübü sporcularının basketbol gösterisi ve Şehit Selçuk Özer Anadolu Lisesi öğrencilerinin jimnastik gösterisi ilgiyle izlendi. Gösterilerin ardından tören sona erdi.
19 Mayıs 2024 Pazar - 15:41 Gençlik Haftasında çiçeklerin içinde doğa yürüyüşü Konya’nın Bozkır ilçesinde Gençlik Haftası münasebetiyle gençler yaylalarda sarı çiçeklerin içinde doğa yürüyüşü gerçekleştirildi. Bozkır Gençlik Merkezi tarafından organize edilen 35 gençlik gönüllüsünün katıldığı Doğa Yürüyüşünde Bozkır ilçesine bağlı Çağlayan Çat Yaylası, Dereköy Sarıot Yaylası ve Karacahisar mahallesinde etkinlikler gerçekleştirildi. Doğa Yürüyüşüne katılan üniversite öğrencileri Dereköy Sarıot yaylasında bulunan ve yaylaya ismini veren sarı Altın Düğün Çiçekleri içinde hatıra fotoğrafları çektirerek doyasıya eğlendi. Karacahisar mahallesinde bulunan ormanlık alana da kuş evleri yerleştiren gönüllü gençler sosyal içerik üreticisi Hasan Ay’ın bungalov evinde ikram edilen yemek sonrasında 6 km’lik doğa yürüyüşü ile etkinliği sonlandırıldı. Etkinlik sırasında açıklamalarda bulunan Bozkır Gençlik Lideri Müslüm Uslanmaz “Gençlik Merkezimiz ve Kızılay ekibi ile birlikte bugün doğa yürüyüşü yapıyoruz. Çat yaylasından başlattığımız yürüyüşü Sarıot yaylasında çiçekler eşliğinde devam ettiriyoruz. Buradan da yine gençlerimizle birlikte Karacahisar mahallemizde Hasan Ay kardeşimizin evinde mangal keyfi yaparak inşallah gezimizi sonlandıracağız. Yürüyüşümüzün amacı gençlerimizi hem okudukları Bozkır’daki uyum sorunlarını çözmek ve Bozkır’a alışmalarını sağlamak ve öğrencilerimizin doğada güzel zaman geçirmelerini sağlamaktır. Bu etkinliğimizle amacımız gençlerimizin açık hava teneffüs edip ve buradaki güzelliklere şahit olmalarını sağlamaktır. Gençlerimiz bu yürüyüş sayesinde hem Bozkır’ı sevmiş oluyor hem de doğadaki o güzel imkanlardan yararlanmış oluyorlar” dedi. Genç Kızılay Bozkır Şube Başkanı Mustafa Bozoklu yaptığı açıklamada “Bugün Gençlik Merkezi ile beraber Bozkır yaylalarında Doğa yürüyüşü gerçekleştiriyoruz. Rutin olarak gezdiğimiz yaylalardan biri olarak da bugün Sarıot yaylasına geldik ve papatyalar eşliğinde güzel bir doğa yürüyüşü gerçekleştirdik” şeklinde konuştu. Etkinliğe katılan Üniversite öğrencisi Sevda Güçlü yaptığı açıklamada “Ben Bozkır Acil Yardım Afet Yönetimi 2.sınıf öğrencisiyim. Bozkır ilçesi küçük olmasına rağmen bir sürü güzelliği içinde barındıran bir ilçe ve burada Gençlik Merkezi ve genç Kızılay’la birlikte çok güzel etkinlikler yapmaya çalışıyoruz. Bozkır’ın doğal güzellikleri yaylaları olsun hepsini hocalarımızla beraber deneyimlemek için yola çıktık ve çok güzel gidiyor. Ben bu etkinlikten memnunum oldum ve diğer arkadaşlarımı da buraya bekliyorum” dedi.
Selçuklu’da fidanlar toprakla buluştu
18 Mayıs 2024 Cumartesi - 11:49 Selçuklu’da fidanlar toprakla buluştu Çevre duyarlılığı adına örnek çalışmalar yürüten Selçuklu Çevre ve Sıfır Atık Platformu, 530 çevre gönüllüsünün katılımıyla bin 200 adet fidanı toprakla buluşturdu. Konya’nın merkez Selçuklu İlçe Belediyesi Kent Konseyi çatısı altında faaliyetlerini yürüten Çevre ve Sıfır Atık Platformu gerçekleştirdiği fidan dikimi etkinliği ile çevre duyarlılığına bir kez daha dikkat çekti. Selçuklu Belediyesi Sıfır Atık ve İklim Değişikliği Müdürlüğü ve Park Bahçeler Müdürlüğü’nün koordine ettiği etkinlikte 530 çevre gönüllüsü bin 200 fidan dikti. Etkinlik öncesinde uzman personel tarafından gönüllülere fidan dikimi hakkında uygulamalı olarak bilgi verilerek çevre duyarlılığı ile ilgili hususlara dikkat çekildi. “Yeşil dokuya yıl boyunca katkı sağlıyoruz” Selçuklu Belediyesi’nin çevre konusunda en duyarlı belediyelerden bir tanesi olduğuna vurgu yapan Selçuklu Belediye Başkanı Ahmet Pekyatırmacı, “Sıfır Atık ve İklim Değişikliği Müdürlüğümüz aracılığıyla çevre ile ilgili faaliyetlerimizde binlerce çevre gönüllüsünü Konya’mızda, Selçuklu’muzda bir araya getirmeye devam ediyoruz. Çalışmalarımız çerçevesinde binlerce fidanı toprakla buluşturduk. Koyduğumuz hedefler doğrultusunda Konya’mızda yeşil dokuyu arttırmak için faaliyetlerimizi sürdürüyoruz. Bu çerçevede Sarayköy Mahallemizde Çevre Gönüllüleri Halk Ormanı’nda 530 çevre gönüllümüzün katılımıyla bin 200 adet fidanı toprakla buluşturduk. Yaptığımız çalışmaların dışında park bahçeler ekiplerimiz ağaç dikmeye, fidan dikmeye yıl boyunca devam ediyor. Yıl boyu 12 aya yayılmış bir vaziyette bu etkinliklerimiz, organizasyonlarımız devam ediyor. Etkinliğimize katılan tüm çevre gönüllülerimize teşekkür ediyorum. Tüm hemşehrilerimizi çevre gönüllüsü olmaya ve karbon ayak izini silmeye davet ediyorum” dedi.
Veteriner adayları üniversitenin çiftliğinde eğitim görüyor
18 Mayıs 2024 Cumartesi - 10:02 Veteriner adayları üniversitenin çiftliğinde eğitim görüyor Konya’da Selçuk Üniversitesi (SÜ) Veteriner Fakültesi’nin hayvancılık araştırma ve uygulama çiftliği, veteriner adaylarının teorik eğitimin yanı sıra pratik yapmasına da imkan sağlıyor. SÜ Veteriner Fakültesi Prof. Dr. Hümeyra Özgen Hayvancılık Araştırma ve Uygulama Çiftliği, Türkiye’de üniversite bünyesinde kurulan, veteriner fakültesine en yakın konumdaki çiftlik olarak öne çıkıyor. Alaeddin Keykubat Kampüsü içindeki çiftlikte, Türkiye’nin en büyük hayvan hastanesine de sahip olan Selçuk Üniversitesi Veteriner Fakültesi öğrencileri mesleklerine dair her şeyi öğrenebiliyor. Çiftlik bünyesinde koyunculuk, sığırcılık, atçılık, köpekçilik, yumurta tavukçuluğu ve alternatif kanatlı birimler bulunuyor. Veterinerlik fakültesinde öğrenciler teorik eğitimlerinin yanında çiftlikte bulunan hayvanlarla pratik eğitim alma fırsatı yakalıyor. Bu fırsatla beraber öğrenciler fakültelerinden mezun olduktan sonra veterinerlik mesleğine hazır hale geliyor. Selçuk Üniversitesi bünyesinde bulunan tarlalarda hayvanlara yem üretilirken, hayvanlardan elde edilen ürünler ise satışa çıkıyor. Hem öğrenciler pratik eğitim alırken hem de ekonomiye katkıda bulunuyor. "Öğrencilerimiz çiftlikte bütün eğitimleriyle mesleğe dair her şeyi öğreniyor" Çiftlik ve fakülte hakkında bilgi veren Selçuk Üniversitesi Veteriner Fakültesi Cerrahi Ana Bilim Dalı Öğretim Görevlisi Dekan Yardımcı Doç. Dr. Kurtuluş Parlak, "Çiftliğimiz, veteriner fakültesine en yakın çiftlik olduğu için çok avantajlı. Çiftliğimizin içerisinde sığırcılık, koyunculuk, at, kanatlı hayvanlarımız ve köpekçilik bölümleri yer almakta. En önemli özelliğimiz de bize tahsis edilen tarlalardan elde ettiğimiz yem bitkilerini çiftçiliğimize getirerek kaba yemlerin yapımını üstleniyoruz. Bunu da hayvanlarımıza yediriyoruz. Öğrencilerimiz çiftlikte bütün eğitimleriyle mesleğe dair her şeyi öğreniyor" dedi. "Bu hayvanlarımız lisans düzeyinde öğrencilerimizin ve öğretim üyelerimizin araştırmalarında kullanılmaktadır" Çiftlikte çeşitli hayvanların bulunduğunu ifade eden Prof. Dr. Hümeyra Özgen Hayvancılık Araştırma ve Uygulama Çiftliği Müdürü Sedat Arslan da, "Çiftliğimizde; halihazırda koyunculuk, sığırcılık, atçılık, köpekçilik, yumurta tavukçuluğu ve alternatif kanatlı birimleri mevcuttur. 47 adet büyükbaş, 145 küçükbaş, 3 adet atımız, 22 köpeğimiz ve aynı zamanda keklik ve sülünlerimiz mevcut. Bu hayvanlarımız lisans düzeyinde öğrencilerimizin ve öğretim üyelerimizin araştırmalarında kullanılmaktadır" şeklinde konuştu. "Türkiye’de ilk sülün ve keklik projelerinin yapıldığı bölümlerden biriyiz" Daha çok kanatlı türler üzerine çalışmalarının olduğunu belirten Selçuk Üniversitesi Veteriner Fakültesi Zoo Bilim Dalı Doktor Öğretim Üyesi Emre Aslan, "Genellikle alternatif kanatlı türler üzerine çalışıyoruz. Güzel bir çiftliğe sahibiz. Özellikle öğrencilerimizin uygulama şansı olması çok güzel. Birçok projemiz mevcut. Türkiye’de ilk sülün ve keklik projelerinin yapıldığı, yaygınlaşmasına önemli katkı sağlamış olan bölümlerden biriyiz. Bir çok hocamız da aktif olarak bu türler ile ilgili proje vermeye devam ediyor" diye konuştu. Selçuk Üniversitesi Veteriner Fakültesinde eğitim gören lisans öğrencileri ise, çiftlik sayesinde mesleğe daha kolay hazırlandıklarını belirtti. Öğrenciler, çiftliğe gelerek hayvanlarla ilgilenmeyi çok sevdiklerini ifade etti.
Selçuk Üniversitesi, 14. Asistan Okuluna ev sahipliği yapıyor
17 Mayıs 2024 Cuma - 18:18 Selçuk Üniversitesi, 14. Asistan Okuluna ev sahipliği yapıyor Selçuk Üniversitesi Tıp Fakültesi Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı Başkanlığı ile Türk Anesteziyoloji ve Reanimasyon Derneği tarafından düzenlenen 14. Asistan Okulu başladı. Organizasyon çerçevesindeki eğitimler, 19 Mayıs’ta sona erecek. Selçuk Üniversitesi Tıp Fakültesi Rumi Amfisi’nde gerçekleştirilen 14. Asistan Okulu’nun açılış konuşmasını yapan Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. İnci Kara, “Katılımcıların çok güzel hatıralar, dostluklar, iş birlikleri kurarak buradan ayrılmalarını temenni ediyorum” dedi. Ülkemizin asistan eğitimindeki ihtiyaçlarının çok değiştiğine ve arttığına dikkat çeken Türk Anesteziyoloji ve Reanimasyon Derneği Asistan Okulları Koordinatörü Prof. Dr. Karamehmet Yıldız ise, “Birçok eğitim kurumu açıldı, kontenjanlar artırıldı. Her eğitim kurumuna asistan alındı. Ne yazık asistanlarımız eşit eğitim imkanlarını sahip olamadı. 1956 yılında kurulan Derneğimiz eğitimi önceliyor ve önemsiyor. Bunun en güzel örneklerinden biri de ilk kez 2014’te yapılan Asistan Okulları. Şu anda 275 asistanımız ve 62 eğiticimiz var” diye konuştu. Türk Anesteziyoloji ve Reanimasyon Derneği Başkanı Prof. Dr. Ali Fuat Erdem, “Asistan Okulları ile eğitimin ötesinde sizleri hocalarla bir araya getirmeyi, kaynaştırabilmeyi amaçlıyoruz. Bizim en önemli amacımız, asistanlarımıza mümkün olduğu kadar eğitim imkanı sunabilmek” şeklinde konuştu. 16. yüzyıl felsefesinin ana konularından bir tanesinin “Bilgi, güçtür” felsefesi üzerine kurulduğunu hatırlatan Selçuk Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Yavuz Selvi de, ”Bilgiye sahip olanların insan hayatını, haritaları, nesli değiştirdiklerini biliyoruz. Bilginin nasıl kullanılacağını bilmeden bilgiye sahip olmak yalnızca zihinsel bir yük haline geliyor. Artık ‘Bilgelik, büyük güçtür’ felsefesine dönmüş bulunuyoruz" ifadelerini kullandı. Türk Anesteziyoloji ve Reanimasyon Derneği Onursal Başkanı Prof. Dr. Ülkü Aypar ise, “İnsana insanca değer verilen, benlik saygısı olan bir ortamda yetişenler etrafına da saygılı olur. İletişimsizlik çok kötü. Doğruyu, doğru yerde, doğru zamanda söylemek gerekir. Hoşgörülü olun. Karşınızdaki kişiyi anlamaya çalışın. Dost gibi gördüğünüz insanların sizi eleştiren davranışlarından rahatsız olmayın. Eleştirilere açık olun. Bunların yapıcı olanları sizi motive etsin” dedi.
Polisten kaçarken uyuşturucuyu kuzeninin cebine attı, yakını ise ‘sen içiyorsun en azından kurtulursun’ diye teselli etti
17 Mayıs 2024 Cuma - 16:38 Polisten kaçarken uyuşturucuyu kuzeninin cebine attı, yakını ise ‘sen içiyorsun en azından kurtulursun’ diye teselli etti Konya’da plakasız motosikletle polisin dur ihtarına uymayarak kaçan iki kuzen, yaşanan kovalamada motosikleti bırakıp kaçmaya çalışırken yakalandı. Gözaltına alınan ve üzerinde uyuşturucu madde çıkan motosiklet sürücüsünün cebine arkada oturan kuzeninin uyuşturucuyu koyduğu ortaya çıktı. Sürücü ‘Polisten kaçarken uyuşturucuyu cebime koymuş’ diye konuşurken, şahısların olay yerine gelen yakınlarından birisi, uyuşturucuyu koyan genci, ‘Bir şey olmaz sen içiyorsun, en azından kurtulursun’ diye teselli etti. Olay, öğle saatlerinde merkez Karatay ilçesi Çelebi Mahallesi Aslanlı Kışla Caddesi üzerinde meydana geldi. Edinilen bilgiye göre, mahallede devriye atan polis ekipleri plakasız motosiklete dur ihtarında bulundu. Uyarılara rağmen durmayan motosiklet sürücüsü, yanındaki yolcu ile birlikte Aslanlı Kışla Caddesinde motosikleti bırakarak kaçmaya çalıştı. 2 kişi polis ekiplerince yakalandı. Şahsıların motosikleti bırakıp kaçma anları ise güvenlik kamerasına saniye saniye yansıdı. Görüntülerde, cadde üzerinde kaçan motosiklet sürücüsünün motosikleti bırakarak kaçmaya çalıştığı ve polis ekiplerince yakalandığı görülüyor. “Bir şey olmayacak oğlum sen zaten içiyorsun” Şahısların üst aramasında motosiklet sürücüsünün üzerinde uyuşturucu madde bulundu. Gözaltına alınan şahısların sürücü Y.S. (17) ile kuzeni M.S. olduğu belirlendi. Gözaltına alınan M.S.’nin ‘Bana ne olacak şimdi’ sorusuna ise bir yakını ‘Bir şey olmayacak oğlum. Sen zaten içiyorsun, en azından bu maddeden kurtulursun’ diye cevap verdi. “Korkusundan cebime koymuş uyuşturucuyu” Polis ekiplerinin dur ihtarına uymayarak kaçan, yakalanınca üzerinde uyuşturucu madde bulunan Y.S., “Bu uyuşturucu almış. Polisten kaçtığımız sırada da korkusundan cebime koymuş uyuşturucuyu. Ben de o sırada korktum. Cezaevinden yeni çıktım. Benim üzerime kalır diye korktum. Ben kullanmıyorum. Ben kaçtım, bu çocuk da inip kaçtı” dedi. Gözaltına alınan kuzenler ifadeleri alınmak üzere emniyete götürülürken, şahısların polisten kaçtığı plakasız motosiklet emniyet otoparkına çekildi.
İslam ülkelerinin temsilcileri Konya’dan güzel hatıralarla ayrıldı
17 Mayıs 2024 Cuma - 15:36 İslam ülkelerinin temsilcileri Konya’dan güzel hatıralarla ayrıldı Konya Büyükşehir Belediyesi’nin ev sahipliğinde düzenlenen İslam Başkentleri ve Şehirleri Teşkilatı’nın 15. Genel Konferansı ve 33. Yönetim Kurulu Toplantısı dolayısıyla şehre gelen katılımcılar, katıldıkları toplantıların dışında şehrin tarihi ve kültürel mekanlarını da ziyaret etti. Konya’nın tarihi mekanları, altyapısı, kültürü ve temizliği ile dikkat çektiğini belirten katılımcılar, ev sahipliği için Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay’a teşekkür etti. Konya Büyükşehir Belediyesi, İslam Başkentleri ve Şehirleri Teşkilatı’nın (OICC) 15. Genel Konferansı’na ve 33. Yönetim Kurulu Toplantısı’na ev sahipliği yaptı. OICC için Konya’ya gelen katılımcılar, toplantılardan kalan vakitlerde teknik ve kültürel gezilerle şehri daha yakından tanıdı. Mevlana Hazretleri Türbesi, Konya Bilim Merkezi, Tropikal Kelebek Bahçesi, Ecdat Bahçesi ve Japon Parkı’nı ziyaret ederek Büyükşehir Belediyesi Katı Atık Tesisinde incelemelerde bulunan heyet, Büyükşehir Belediyesi Mevlana Kültür Merkezi ile İslam Medeniyeti Araştırma ve Kültür Merkezi’nde düzenlenen sema gösterisini de izledi. “Konya’nın misafirperverliğini gösterdik” Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay, Konya olarak OICC 15. Genel Konferansı’na ve 33. Yönetim Kurulu Toplantısı ile önemli bir organizasyona daha ev sahipliği yaptıklarını belirterek, katılan ve katkı sunan tüm misafirlere teşekkür etti. Son derece önemli toplantıların yanında şehrin tarihini ve kültürünü yakından tanımaları ile misafirlere kültürel programlar da düzenlediklerini belirten Başkan Altay, Konya’nın misafirperverliğini en güzel şekilde yansıttıklarını dile getirdi. Başkan Altay, Gazze’de yaşanan İsrail soykırımının sona erdirilmesi için ortak hareket edilmesi, İsrail soykırımının unutturulmaması ve Gazze’nin yeniden inşası konusunda ortak kararların alındığı konferansın tüm İslam alemi için hayırlı olmasını diledi. Filistin Ramallah Belediye Başkanı Issa Kassis, “Başkan Altay’a cömertliği ve bizi öncelikle konferansa katılmaya daha sonra ise serbest zamanlarımızda böylesine güzel, manevi ve kültürel deneyimi yaşamak için bu güzel şehir Konya’ya davet ettiği için teşekkür ediyorum” dedi. “Konya Büyükşehir Belediyesi ile birlikte bir kardeş belediye anlaşması imzalamak istiyoruz” Bağdat Büyükşehir Belediye Başkanı Ammar Musa Kazım, Konya Büyükşehir Belediyesi’ne daveti için teşekkür ederek, şunları söyledi: “Burada bulunduğumuz kısa süre zarfında bu şehrin çok seçkin bir şehir olduğunu fark ettim. Bir mühendis gözüyle temizliğiyle, tertibiyle, düzeniyle dikkat çektiğini gördüm. Bilim Merkezi’nin değişik bölümlerle çocuklara, gençlere hizmet ettiğini gördüm, gerçekten çok etkilendim. Belediyeler vatandaşlar için hizmet üreten kurumlardır ve vatandaşın iyi bir hizmet alabilmesi için belediyelerin kendisini sürekli yenilemesi güncellemesi ve vatandaşa seçkin kaliteli bir hizmet götürmesi gerekiyor. Biz doğrusu karşılıklı yardımlaşmamız, dayanışmamız, tecrübe paylaşımı sağlamak anlamında hizmetlerimizin kalitesini artırmak, Konya Belediyesi’nin tecrübelerinden istifade etmek ve Konya Büyükşehir Belediyesi ile birlikte bir Kardeş Belediye Anlaşması imzalamak istiyoruz.” “Kendimi Konya’da hiç gurbette hissetmiyorum, kendimi vatanımda gibi hissediyorum” Filistin El Halil Belediye Başkanı Tayseer Abu Sneineh, Konya’yı daha önce defalarca ziyaret ettiğini hatırlatarak, “Konya Büyükşehir Belediyesi ile birlikte Kardeş Şehir Anlaşmamız var. Ben kendimi Konya’da hiç gurbette hissetmiyorum, kendimi vatanımda gibi hissediyorum. Konya altyapısı güçlü, düzenli, temiz, sakin, güçlü bir şehir“ dedi. “Siyonistlerin asıl amacı Müslümanların bir araya gelmesini engellemek” Konya’nın İsrail saldırıları öncesi var olan El Halil kenti ile benzerlik gösterdiğini ifade eden Sneineh, şöyle devam etti: “İşgalin doğasında ırkçılık, soykırım, ötekini inkar var. Şu an İsrail’in Filistin topraklarında yaşayan halka dönük uyguladığı politikalar tehcir politikası. Onları zorla göçe yönlendirme ve kendi öz halkından boşalan toprakları Yahudileştirme ve oraları kendi toprakları haline getirme yönelişi var. Siyonistlerin başlatmış oldukları faaliyet, yürütmüş oldukları mezalim sadece Filistinlileri kendi topraklarından çıkarma ve orayı işgal etmekle sınırlı değil. Siyonistlerin asıl amacı Müslümanların bir araya gelmesini engellemek. Bu hususta da uyanık olmak, bunun farkına varmak lazım. İslam medeniyeti adalet temelleri üzerine kuruludur ve bu savaş adaletle zulüm, hakla batıl arasında yürüyen bir savaştır. Türkiye ile Filistin arasındaki bağlar tarihi bağlardır. Filistin davası karşısında Türkiye’nin duruşu çok önemlidir. Bu yönüyle Türkiye’nin İslam ümmetinin birliğini sağlama, onların vahdetini gerçekleştirmede ortaya koyacağı tavır ve tutum gerçekten çok önemli.” “Dayanışmamız karşılıklı olarak sürecek” Beyrut Belediye Meclisi Kent Konseyi Üyesi Muhammed Said Fatha ise çok sıcak şekilde karşılandıklarını, bunun kendilerini çok mutlu ettiğini vurgulayarak, şu değerlendirmelerde bulundu: “Uğur İbrahim Altay’ın başkanlığını yaptığı Belediyeler Birliği üyesi olarak burada bulunuyoruz. Konya Büyükşehir Belediyesi ile birlikte Beyrut Belediyesi arasında sürekli devam edecek karşılıklı yardımlaşma ve dayanışmanın olmasını arzu ediyoruz. Bunun olacağına da inanıyoruz. Biz Konya’yı çok düzenli, temiz ve tertipli bir şehir olarak bulduk. Bu kısa süre zarfında gördüklerimiz şunlar; tertemiz bir şehir, caddeleri sokakları, parkları, tanzim edilmiş altyapı çalışmalarının güçlü olduğunu görüyoruz. Aktif çalışmaları çok güçlü. Biz Konya’yı İslami çalışmaların yaygın olduğu bir merkez olarak biliyoruz, bir İslam şehri olarak biliyoruz. Bu dayanışmanın bu karşılıklı yardımlaşmanın sürecek olduğunu düşünüyorum, bunu temenni ediyorum.” 57 İslam ülkesinden 187 üyesi bulunan İslam Başkentleri ve Şehirleri Teşkilatı’nın (OICC) 15. Genel Konferansı ve 33. Yönetim Kurulu Toplantısı 13-15 Mayıs tarihleri arasında Konya Büyükşehir Belediyesi’nin ev sahipliğinde gerçekleştirildi.
Necmettin Erbakan Üniversitesi’nde özel bireyler için özel program
17 Mayıs 2024 Cuma - 13:53 Necmettin Erbakan Üniversitesi’nde özel bireyler için özel program Necmettin Erbakan Üniversitesi (NEÜ) Engelli Öğrenci Birim Koordinatörlüğü tarafından engelli bireylerin yaşadıkları zorluklara dikkat çekmek ve toplumda farkındalık oluşturmak amacıyla 10-16 Mayıs Engelliler Haftası programı düzenlendi. Engelliler Haftası programı ‘Engelsiz Yarınlar İçin El Ele’ sloganıyla NEÜ Ahmet Keleşoğlu Eğitim Fakültesi Erol Güngör Konferans Salonu’nda gerçekleştirildi. Programda açılış konuşmasını gerçekleştiren NEÜ Engelli Öğrenci Birim Koordinatörü Prof. Dr. Hakan Sarı, programın amacının engelli bireylerin gündelik hayatta karşılaştıkları sorunları dile getirmek, yaşam şartlarını iyileştirmek ve eşit haklara sahip olmalarını sağlamak amacıyla yapılacak çalışmalara destek vermek olduğunu ifade etti. NEÜ Özel Eğitim Bölümü’nü 2000 yılında kurduklarını, 2001 yılında ise 30 öğrenciyle eğitime başladıklarını aktaran Prof. Dr. Hakan Sarı, “2001 yılından bu yana ülkemize özel eğitim alanında profesyonel öğretmen ve akademisyen yetiştiriyoruz. Mesleğine hakim, işini en iyi şekilde yapan, mesleğinde çok önemli tecrübeler kazanmış bilirkişileri ülkemizin 81 vilayetine kazandırmanın gururunu yaşıyoruz. Tüm öğretim elemanlarımız da öğrencilerimizin gelişimi için cansiperane çalışıyor. Bugün de 10-16 Mayıs Engelliler Haftası münasebetiyle engelli bireyleri hatırlamak, toplumdaki farkındalığı artırmak, onların yaşadıkları zorlukları ve güzellikleri paylaşmak amacıyla ‘Engelsiz Yarınlar İçin El Ele’ sloganıyla bu programı düzenledik. Biz her zaman engelli bireylerimizin sadece belirli gün ve haftalarda hatırlanmaması gerektiğini söylüyoruz. Söz ve eylemlerin her zaman beraber olmasını istiyoruz. Söz ile bir yere kadar gidersiniz ama eylemle daha da ötelere geçebilirsiniz. 10-16 Mayıs Engelliler Haftası programı verdiğimiz teorik derslerin de bir uygulaması. Biz bu uygulamalara çok değer veriyoruz. Programımıza destek veren başta Rektörümüz Prof. Dr. Cem Zorlu’ya, Necmettin Erbakan Üniversitesi Ahmet Keleşoğlu Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mürsel Biçer’e, paydaşlarımız SOBE ile DOSD’a ve tüm katılımcılarımıza teşekkür ediyorum” dedi. Konya Gençlik ve Spor İl Müdürü Birdal Öztürk de spor, yurt ve gençlik hizmetleri alanlarında çalışmalar gerçekleştirdiklerini belirterek, Gençlik ve Spor Bakanlığının ‘Engelleri Kaldırıyoruz’ çalışmaları çerçevesinde son zamanlarda yapmış olduğu faaliyetlerle engelli vatandaşların tesislere ulaşılabilirliğini artırdığını söyledi. Protokol konuşmalarının ardından program, doğuştan kolları olmayan NEÜ Güzel Sanatlar ve Mimarlık Fakültesi Resim Bölümü öğrencisi Ayşe Yılmaz’ın günün anlam ve önemini anlatan konuşmasıyla devam etti. 10-16 Mayıs Engelliler Haftası programı, engelli bireylerin hayatını anlatan tiyatro gösterisi, özel öğrencilerin gösterileri ve sertifika töreni ile sona erdi. Programa, NEÜ Engelli Öğrenci Birim Koordinatörü ve NEÜ Özel Eğitim Bölümü Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Hakan Sarı, Konya Gençlik ve Spor İl Müdürü Birdal Öztürk, Meram Halk Eğitimi Merkezi Müdürü Recai Şentürk, Selçuklu Otizmli Bireyler Eğitim Vakfı (SOBE) ve Meram Down Sendromlu Bireyler Yaşam Destek Merkezi (DOSD) yöneticileri ile çok sayıda akademisyen, öğrenci ve aileleri katıldı.