Yerel Haberler
Konya
Gebelikte sol tarafa yatmak varis riskini azaltıyor
11 Eylül 2025 Perşembe - 09:29 Gebelikte sol tarafa yatmak varis riskini azaltıyor Uzmanlar, toplumda oldukça sık görülen varis hastalığının, özellikle kadınlarda ve gebelik döneminde daha fazla ortaya çıktığını söylüyor. Medicana Sağlık Grubu Kalp ve Damar Cerrahisi Bölümü’nden Op. Dr. Ahmet Nihat Baysal, gebelikte varis oluşumunun sık görülen bir sorun olduğuna dikkat çekti. Dünya genelinde her 3 kadından 1’inde, her 5 erkekten 1’inde varis şikayetlerinin görüldüğü biliniyor. Medicana Konya Hastanesi Kalp ve Damar Cerrahisi Bölümü’nden Op. Dr. Ahmet Nihat Baysal, kadınlarda erkeklere oranla daha sık görülen varislerin gebelik döneminde arttığına dikkat çekerek anne adaylarını uyardı. Gebelikte damarlar baskı altında Gebelikte artan hormonların etkisiyle toplardamarların gevşediğini belirten Op. Dr. Ahmet Nihat Baysal, büyüyen rahmin de bacaklardaki damarlara baskı yaparak varis oluşumunu kolaylaştırdığını söyledi ve şu açıklamaları yaptı: "Varis sadece estetik bir kaygı değildir. Ağrı, şişlik, gece krampları ve dolaşım bozukluklarına yol açabilir. İleri durumlarda pıhtı oluşumu riski de vardır. Bu nedenle gebelik döneminde alınacak küçük önlemler hem annenin hem de bebeğin sağlığı açısından büyük fayda sağlar." Sol tarafa yatmak hem anne hem bebeği koruyor Kalp ve Damar Cerrahisi Uzmanı Op. Dr. Ahmet Nihat Baysal, gebelik sürecinde sık karşılaşılan varis problemine dikkat çekerek anne adaylarına önemli önerilerde bulundu. Op. Dr. Ahmet Nihat Baysal, özellikle yatış pozisyonunun hem annenin hem de bebeğin sağlığı için kritik olduğunu vurguladı ve şunları söyledi: "Karın içinde sağ taraftan geçen büyük toplardamar (vena kava), büyüyen rahim tarafından sıkıştırılır. Bu da kanın kalbe dönüşünü zorlaştırır, dolaşımı yavaşlatır. Sol tarafa yatıldığında ise bu baskı ortadan kalkar. Böylece hem annenin bacaklarındaki dolaşım rahatlar hem de bebeğe giden kan akımı artar. Sol yan pozisyon, varis riskini azaltırken, anne ve bebek sağlığını da korur" Baysal, anne adaylarının uyku ve dinlenme pozisyonuna özen göstermesi gerektiğini belirterek, "Sağlıklı bir anne, mutlu bir aile demektir. Üstelik varis sadece kadınların değil, erkeklerin de karşılaşabileceği bir sorundur. Uzun süre ayakta kalmak ve hareketsizlik erkeklerde de risk oluşturur. Uzun süre ayakta kalmak, hareketsizlik ve genetik faktörler erkeklerde de varis riskini artırır. Damar sağlığına dikkat etmek, her iki cins için de hayati önem taşır" Anne adayları için koruyucu öneriler Op. Dr. Baysal, gebelik sürecinde varis riskini azaltmak için şu önerilerde bulundu: Uzun süre ayakta kalmaktan kaçının, gün içinde kısa yürüyüşler yaparak dolaşımı destekleyin, ayakları dinlenme sırasında hafif yukarı kaldırın, rahat ve daraltmayan giysiler tercih edin, doktor önerisiyle varis çorapları kullanılabilir, varis sadece kadınların sorunu değil.
Selçuk Üniversitesi öğrencilerine dünyanın saygın üniversitelerinde akademik eğitim fırsatı
11 Eylül 2025 Perşembe - 09:22 Selçuk Üniversitesi öğrencilerine dünyanın saygın üniversitelerinde akademik eğitim fırsatı Selçuk Üniversitesinin konsorsiyum üyesi olduğu Uluslararası Yüksek Lisans Programı (INTERTWINED) için Brüksel’e yapılan Avrupa Birliği proje başvurusu, desteklenmeye hak kazandı. Proje ile Selçuk Üniversitesi öğrencileri, dünyanın farklı ülkelerinden saygın üniversitelerde eğitim alarak yüksek lisans diploması sahibi olacak ve çok kültürlü bir akademik deneyim yaşama fırsatı elde edecek. Selçuk Üniversitesi İletişim Fakültesinden Prof. Dr. Abdulkadir Gölcü, Prof. Dr. Abdullah Koçak, Öğr. Gör. Dr. Ömer Kavrar ve Edebiyat Fakültesinden Doç. Dr. Gökhan Arslantürk’ün katkılarıyla hazırlanan Bütünleştirilmiş Sosyal Bilimler ve Teknoloji Bilimleri Uluslararası Yüksek Lisans Programı (International Master in Intertwined Humanities and Technology: INTERTWINED) Erasmus+ Mundus Joint Master Projeleri kategorisinde desteklenmeye hak kazandı. Projede 6 farklı ülkeden 6 üniversite görev alacak. İspanya’dan Vigo Üniversitesinin koordinatör olduğu projede Selçuk Üniversitesinin yanı sıra Polonya’dan Maria Curie-Skodowska University in Lublin, Litvanya’dan Vilnius Gediminas Technical University, Yunanistan’dan Hellenic Mediterranean University ve Mısır’dan Arab Academy for Science, Technology and Maritime Transport projeye sosyal bilimler ve teknoloji bilimleri alanında katkı sağlayacak. INTERTWINED projesi sayesinde Selçuk Üniversitesi öğrencileri, dünyanın farklı ülkelerindeki saygın üniversitelerde eğitim alma ve çok kültürlü bir akademik deneyim yaşama fırsatına sahip olacak. Aynı zamanda öğretim üyeleri de programın bir parçası olarak yurt dışından gelen uluslararası öğrencilere ders vererek bilgi ve deneyimlerini küresel ölçekte paylaşma imkanı bulacak. Programdan mezun olan öğrenciler sorumlu inovasyonu, kullanıcı merkezli tasarımı, kültürel mirasın ve kimliklerin korunmasını vurgulayarak teknoloji odaklı bir dünyanın zorluklarını ve fırsatlarını kavramaya hazır olacak. 2026 yılında başlayacak proje, 2030 yılında tamamlanacak. INTERTWINED; geleneksel olarak birbirine zıt ve bağlantısız olarak düşünülen bilgi ve uygulama alanları arasındaki boşlukları dolduracak stratejiler geliştirecek insanları yetiştirme ihtiyacını karşılamak için tasarlandı. Mevcut yüksek lisans programlarının aksine, INTERTWINED yüksek lisans programı sosyal bilimlere duyarlı teknoloji uzmanlarını veya teknolojiye duyarlı sosyal bilimciler yetiştirmenin yanı sıra; teknolojik transferin ve sürdürülebilir inovasyonun kesiştiği noktada yeni bir alanın geliştirilmesini amaçlıyor.
42 dosyadan yıllarca hapis yattı, çıkınca 10 ev soyan şahıs tekrar yakalandı
10 Eylül 2025 Çarşamba - 10:16 42 dosyadan yıllarca hapis yattı, çıkınca 10 ev soyan şahıs tekrar yakalandı Konya’da son bir ayda meydana gelen hırsızlık olaylarının ardından çalışıma başlatan polis ekipleri, 10 farklı adrese giren şahsı tespit ederek kısa sürede yakaladı. Şüphelinin, 42 farklı dosyadan yıllarca hapis cezasının ardından tekrar hırsızlık yaptığı ortaya çıktı. Edinilen bilgiye göre, Konya İl Emniyet Müdürlüğü Asayiş Şube Müdürlüğü Hırsızlık ve Yankesicilik Büro Amirliği ekipleri, artan hırsızlık olaylarının önüne geçmek ve faili meçhul dosyaları çözmek amacıyla özel bir ekip kurarak geniş çaplı çalışma başlattı. Şüpheli, 14 Ağustos - 8 Eylül 2025 tarihleri arasında farklı mahallelerde bulunan çok sayıda ikametin kapı kilit göbeklerini kırarak içeri girdi. Çalınan eşyalar arasında laptop, tablet, ziynet eşyaları, kol saatleri, parfümler, çantalar ve çeşitli elektronik cihazlar olurken bazı ikametlerde mala zarar verme olayları da yaşandı. Yapılan incelemelerde, söz konusu hırsızlık olaylarından dolayı mağdurların toplam zararının yaklaşık 2 milyon lira olduğu belirlendi. Polisler kamera görüntülerini tek tek inceledi Olayların faillerinin tespiti için ekipler, şüphelinin gidiş-geliş güzergahlarında bulunan güvenlik kamerası görüntülerini mercek altına aldı. Yaklaşık 18 kilometrelik güzergâh üzerinde 128 saatlik güvenlik kamerası kayıtları incelendi. Yapılan teknik ve fiziki takipler sonucunda şüphelinin kimliği netleşti. 32 suç kaydı var, cezaevinden yeni çıkmış Şüphelinin B.K. (39) olduğu tespit edildi. B.K.’nin evden hırsızlık başta olmak üzere 32 ayrı suç kaydı bulunduğu, ayrıca hakkında 3 yıl 4 ay kesinleşmiş hapis cezası olduğu öğrenildi. Ekiplerin düzenlediği operasyonla saklandığı ikamette yakalanan B.K.’nin evinde yapılan aramalarda, mağdurlara ait çok sayıda çalıntı eşya ele geçirildi. Daha önce 42 dosyadan işlem görmüş Araştırmalarda, şüpheli B.K.’nin 2011 yılında da Asayiş Şube Müdürlüğü ekiplerince yakalandığı, o dönemde 42 ayrı dosyadan işlem yapıldığı ve uzun yıllar cezaevinde kaldığı ortaya çıktı. Şüphelinin kısa süre önce cezaevinden çıktığı ve yeniden hırsızlık olaylarını gerçekleştirdiği anlaşıldı. Polis ekiplerince gözaltına alınan B.K., emniyetteki işlemlerinin tamamlanmasının ardından sevk edildiği adli makamlarca tutuklanarak cezaevine gönderildi. Konya Emniyet Müdürlüğü yetkilileri, özellikle ikametlerden hırsızlık olaylarında sıkça kullanılan ’kilit göbeği kırma’ yöntemine karşı vatandaşları dikkatli olmaları konusunda uyararak, güvenlik önlemlerinin artırılması gerektiğini vurguladı.
Selçuk Üniversitesi’nden akademisyenlere önemli fırsat
10 Eylül 2025 Çarşamba - 09:52 Selçuk Üniversitesi’nden akademisyenlere önemli fırsat Selçuk Üniversitesi Bilimsel Araştırma Projeleri Koordinatörlüğü tarafından üniversite-sanayi iş birliğini geliştirmeye yönelik proje hazırlayan bilim insanlarına önemli katkılar sunuluyor. Ulusal ve uluslararası Bilimsel Araştırma Projeleri’ne ve yurt dışı araştırma faaliyetlerine 450 bin TL’ye kadar destek verilecek. Selçuk Üniversitesi’nin araştırma üniversitesi olma yolundaki çalışmalarını güçlendirmek ve uluslararası görünürlüğünü artırmak amacıyla iki yeni destek uygulaması başlatıldı. Bu doğrultuda akademisyenler, üniversite-sanayi iş birliği projelerini geliştirmeye ve bu projelere katkı sağlayacak araçlara başvurmaya davet edildi. 450 bin TL bütçeyle desteklenecek bu projeler, Bilimsel Araştırma Projeleri uygulama ilkelerinde tanımlanan üniversite - sanayi iş birliği projelerini kapsıyor. Bu uygulama ile akademisyenlere sanayi kuruluşları ve TEKNOKENT ile yürütecekleri projeler için makine-teçhizat desteği, ortak yürütücülük fırsatı, test, analiz ve mühendislik hizmetleri desteği sunulacak. Selçuk Üniversitesi Bilimsel Araştırma Projeleri Koordinatörlüğü ayrıca akademisyenlere Uluslararası Araştırma İş Birliği Projeleri ile dünyanın ilk 500 üniversitesiyle bilim üretme ve araştırma ortağı olma imkanı da sunuyor. 300 bin TL’lik bütçeyle desteklenecek bu projeler, BAP uygulama ilkelerinde tanımlanan Uluslararası İş Birliği Projeleri’ni içeriyor. ARWU ve THE sıralamalarında ilk 500’de yer alan üniversite ya da araştırma merkezlerinde çalışma yapacak akademisyenlere 89 gün yurt dışında çalışma desteği verilecek. Destek almaya hak kazanan akademisyene ulaşım ödemesi de yapılacak. Bilimsel Araştırma Projeleri’ne büyük önem verdiklerini belirten Selçuk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hüseyin Yılmaz, "Selçuk Üniversitesi olarak araştırma üniversitesi vizyonumuzu daha da güçlendirmek ve akademisyenlerimizin bilimsel çalışmalarına ulusal ve uluslararası ölçekte değer katmak için önemli adımlar atıyoruz. Hayata geçirdiğimiz bu yeni destek mekanizmaları, üniversite-sanayi iş birliğini derinleştirirken aynı zamanda dünya üniversiteleriyle güçlü bağlar kurmamıza da katkı sağlayacaktır. Akademisyenlerimizin yürüttüğü projeler, yalnızca bilime değil, ülkemizin kalkınmasına ve küresel ölçekte görünürlüğümüze de hizmet edecektir" dedi.
Altunyaldız: "OVP, Türkiye Yüzyılı vizyonuyla bütünleşen bir yol haritası"
09 Eylül 2025 Salı - 17:08 Altunyaldız: "OVP, Türkiye Yüzyılı vizyonuyla bütünleşen bir yol haritası" AK Parti Konya Milletvekili ve Dışişleri Komisyonu Üyesi Ziya Altunyaldız, 2026-2028 dönemine ilişkin Orta Vadeli Program’ın (OVP) makroekonomik istikrarı güçlendiren, küresel dalgalanmalara karşı dayanıklılığı artıran ve Türkiye Yüzyılı vizyonuyla bütünleşen bir yol haritası olduğunu söyledi. Konya Milletvekili Altunyaldız, 2026-2028 dönemine ilişkin olarak kamuoyuyla paylaşılan Orta Vadeli Program’a ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Altunyaldız "Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın güçlü liderliği ve AK Parti hükümetlerimizin kararlı adımlarıyla, Türkiye bugün her türlü küresel zorluk ve belirsizliğe rağmen emin adımlarla yoluna devam ediyor. Cumhurbaşkanı Yardımcımız Cevdet Yılmaz’ın açıkladığı 2026-2028 Orta Vadeli Program, makroekonomik istikrarımızı güçlendiren, küresel dalgalanmalara karşı dayanıklılığımızı artıran ve Türkiye Yüzyılı vizyonuyla bütünleşen bir yol haritasıdır" dedi. Altunyaldız, ekonomi programının çok önemli bir kısmını dezenflasyon sürecinin oluşturduğunu belirterek, "2023’te yüzde 65 seviyesinde gerçekleşen enflasyonu, 2024’te yüzde 44’e, 2025’te yüzde 28,5’e indiriyoruz. 2028 itibarıyla tek haneli enflasyonu yakalayacağız. Aynı zamanda büyüme hedeflerimizi de sürdürülebilirlik vizyonuyla güçlendiriyoruz. 2009’dan beri yıllık olarak, son 20 çeyrektir ise çeyreklik olarak kesintisiz büyümesini sürdüren Türkiye ekonomisinin önümüzdeki dönemde de 2026-2028 döneminde sırasıyla yüzde 3,8’lik, yüzde 4,3’lük ve yüzde 5’lik büyümesini hedefliyoruz. Ve bu büyümeyi de suni bir şekilde değil istihdam ortaya koyan bir şekilde başaracağız. OVP perspektifimizde 2028’e kadar 2,5 milyon ilave istihdam sağlıyoruz ve işsizlik oranını ilk kez yüzde 8’in altına indiriyoruz" dedi. Altunyaldız şöyle devam etti: "Bir süredir üzerine titizlikle çalıştığımız ve Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın da takdirleriyle kamuoyuna açıklanan Türkiye Yüzyılı Reform Programımız ile birlikte AK Parti’nin kuruluşundan bu yana asla taviz vermediği reform iradesini bir kez daha, çok güçlü bir şekilde tekemmül ettiriyoruz. Sanayide yüksek katma değerli üretim, dijitalleşme, yapay zeka, yeşil dönüşüm ve tarımda verimlilik artışı önceliklerimiz arasında. İhracatın finansmanında firmalarımıza uygun maliyetli kaynak sağlayarak özellikle teknoloji yoğun, yeşil ve dijital dönüşüm yatırımlarını destekleyecek, rekabetçiliğimizi artıracağız." AK Parti Konya Milletvekili Ziya Alyunyaldız, üretimin ve ihracatın üssü Konya’nın da sahip olduğu birikim ve dayanışma ile Türkiye Yüzyılı’nda da ülkenin güçlü büyümesine katkı sunmaya devam edeceğini kaydetti.
İzmir’e ilk Türk bayrağını asan Gazi Ali Atar Konya’da anıldı
09 Eylül 2025 Salı - 15:54 İzmir’e ilk Türk bayrağını asan Gazi Ali Atar Konya’da anıldı İzmir’in düşman işgalinden kurtuluşunun 103. yıldönümünde, İzmir Hükümet Konağı’nda asılı Yunan bayrağını indirip yerine Türk bayrağını diken Konya Beyşehirli Süvari Onbaşı Ali Atar, memleketi olan Beyşehir’e bağlı Sadıkhacı Mahallesi’nde bulunan kabri başında dualarla anıldı. Sadıkhacı Mahallesi’nde düzenlenen anma programında konuşan Türkiye Harp Malulü Gaziler Şehit Dul ve Yetimleri Derneği Konya Şube Başkanı Süleyman Ege, İstiklal Gazisi Ali Atar’ın Çanakkale savaşlarının ardından Mondros Mütarekesi ile ordunun terhis edilmesi üzerine köyüne döndüğünü hatırlatarak, "Kurtuluş Savaşı başlayınca yeniden silah altına alınarak cephede görev almıştır. Afyon cephesinde bir süre Yunanlara esir düşmüş, ancak arkadaşıyla birlikte düşman elinden kaçarak yeniden mücadelesine devam etmiştir. Ali Atar’ın aziz hatırası, Kurtuluş Savaşı’ndaki fedakârlıkları ve milletimizin bağımsızlık mücadelesine kattığı değer, gelecek nesiller için bir kahramanlık örneği olarak yaşamaya devam edecektir. Milletimizin bağımsızlığı uğruna mücadele eden tüm şehit ve gazilerimizi rahmet, minnet ve şükranla anıyoruz" dedi. Beyşehir Belediye Başkanı Adil Bayındır da Ali Atar’ın kahramanlığına dikkat çekerek, "Enteresandır 24 yaşında 9 Eylül’de bayrak asıyor. Bunlar her yiğide, her Türk çocuğuna nasip olacak güzelliklerdir. Rabbim bizi düşman çizmesi altında koymasın. Bu milletin birliği ve dirliği bu insanların sayesinde. Bizim borcumuz, onların bıraktığı vatanı başta Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere tüm şehitlerimiz ve gazilerimiz hatırına korumaktır. Bayrağımızı indirtmeden, ezanımızı dindirtmeden bu vatanda birlikte yaşamak zorundayız" ifadelerini kullandı. Sadıkhacı Mahallesi Muhtarı Nuh Kar ise hemşehrileri olan Süvari Onbaşı Gazi Ali Atar’ı unutmadıklarını ifade ederek, "İzmir’e ilk Türk bayrağını 9 Eylül 1922’de Konak Meydanı’nda, valiliğin önüne diken İstiklal gazimiz Koca Ali lakaplı Ali Atar’ı hemşehrileri olarak bir kez daha minnet, şükran ve rahmetle anıyoruz" diye konuştu. Anma programına, Beyşehir Belediye Başkanı Adil Bayındır, İlçe Jandarma Komutanı Jandarma Üsteğmen Serhat Arlı, Türkiye Harp Malulü Gaziler Şehit Dul ve Yetimleri Derneği Konya Şube Başkanı Süleyman Ege, AK Parti İlçe Başkanı Kahraman Şanal, Sadıkhacı Mahallesi Muhtarı Nuh Kar, Sadıkhacılılar Kültür ve Yardımlaşma Derneği Başkanı Yusuf Çelik, İzmir Beyşehirliler Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Abdullah Ünal, Ali Atar’ın torunları Mustafa Torun, Ali Atar ve Mehmet Atar, dernek üyesi gaziler, gönüllüler, mahalle sakinleri ve öğrenciler katıldı.