Abone
Gündem
Politika
Ekonomi
Dünya
Asayiş
Spor
Video
Yerel
Belgesel
Daha
Fotogaleri
Aktüel
Sağlık
Çevre
Magazin
Kültür Sanat
Eğitim
Teknoloji
Hava Durumu
Tüm Haberler
Tüm Manşetler
RSS
Abone
Gündem
Politika
Ekonomi
Dünya
Asayiş
Spor
Video
Yerel
Belgesel
Daha
Fotogaleri
Aktüel
Sağlık
Çevre
Magazin
Kültür Sanat
Eğitim
Teknoloji
Hava Durumu
Tüm Haberler
Tüm Manşetler
RSS
Whatsapp
İHA Kurumsal
EN
Yerel Haberler
İstanbul
Ankara
İzmir
Bursa
Antalya
Trabzon
Tüm Şehirler
Adana
Adıyaman
Afyon
Ağrı
Aksaray
Amasya
Ankara
Antalya
Ardahan
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bartın
Batman
Bayburt
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Düzce
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Iğdır
Isparta
İstanbul
İzmir
Kahramanmaraş
Karabük
Karaman
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırıkkale
Kırklareli
Kırşehir
Kilis
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Mardin
Mersin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Osmaniye
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Şanlıurfa
Şırnak
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Uşak
Van
Yalova
Yozgat
Zonguldak
Manisa
Engelsiz eller Mesir için üretiyor
15 Nisan 2026 Çarşamba - 12:53:38
Şehzadeler Belediyesi Tilkisüleymaniye Engelsiz Yaşam Merkezi’nde eğitim gören özel ihtiyaçlı bireyler, 21-26 Nisan tarihleri arasında düzenlenecek 486. Uluslararası Manisa Mesir Festivali öncesinde hazırladıkları el emeği ürünlerle dikkat çekiyor. Manisa’da özel ihtiyaçlı öğrenciler, Mesir Festivali için ürettikleri mum ve dekoratif ürünlerle hem özgüven kazanıyor hem de toplumsal hayata daha güçlü katılım sağlıyor. Şehzadeler Belediyesi’ne bağlı Tilkisüleymaniye Engelsiz Yaşam Merkezi’nde eğitim alan özel ihtiyaçlı bireyler, atölye çalışmalarında aktif rol alarak üretim süreçlerine katılıyor. Öğrenciler, taş tozu ve doğal soya wax kullanarak mum ve çeşitli dekoratif ürünler hazırlıyor. Uzman eğitmenler eşliğinde yürütülen uygulamalı eğitimlerde öğrenciler; planlama, üretim ve ürünün tamamlanması gibi tüm aşamalarda görev alıyor. Bu süreç sayesinde el becerilerini geliştiren bireyler, başarma duygusunu yaşayarak özgüvenlerini de artırıyor. Festivalde sergilenecek Atölyelerde hazırlanan el emeği ürünler, bu yıl 486’ncısı düzenlenecek Uluslararası Manisa Mesir Macunu Festivali kapsamında kurulacak stantta vatandaşların beğenisine sunulacak. Festival ziyaretçileri, özel ihtiyaçlı bireylerin özenle hazırladığı ürünleri yakından inceleme imkanı bulacak. Şehzadeler Belediyesi, Engelsiz Yaşam Merkezi’nde yürüttüğü çalışmalarla özel ihtiyaçlı bireylerin üretime katılımını desteklemeyi ve sosyal hayatta daha görünür olmalarına katkı sunmayı sürdürüyor.
15 Nisan 2026 Çarşamba - 12:49
Başkan Şimşek ova yolu çalışmalarını sahada inceledi
Şehzadeler Belediyesi’nin Manisa ovasında başlattığı kapsamlı yol düzenleme çalışmaları Sancaklıiğdecik Mahallesi’nde başladı. Çalışmaları yerinde inceleyen Şehzadeler Belediye Başkanı Hakan Şimşek, üreticilerin ulaşımını kolaylaştıracak projeyle ova yollarının daha konforlu hale getirileceğini söyledi. Şehzadeler Belediyesi, çiftçilerin arazilerine daha kolay ulaşmasını sağlamak ve üretilen ürünlerin pazarlara hızlı ve güvenli şekilde ulaştırılmasına katkı sunmak amacıyla ova yollarında geniş kapsamlı bir çalışma başlattı. 13 Nisan itibarıyla başlayan ve 6 ay sürmesi planlanan çalışmalar kapsamında, bu sezon 100 kilometre malzemeli, 250 kilometre malzemesiz yol düzenlemesi gerçekleştirilecek. Çalışmaların başladığı Sancaklıiğdecik Mahallesi’nde incelemelerde bulunan Belediye Başkanı Hakan Şimşek, ekiplerden bilgi aldı ve sahada yürütülen faaliyetleri yerinde takip etti. Üreticilerle de bir araya gelen Başkan Şimşek, talepleri dinledi. Yapılan çalışmaların tarımsal üretime önemli katkı sağlayacağını belirten Başkan Şimşek, "Amacımız, çiftçilerimizin arazilerine daha kolay ulaşmalarını sağlamak ve ürünlerini pazarlara sorunsuz ulaştırabilmelerine destek olmak. Bu çalışmalarımızla Manisa ovasındaki üretim hayatına katkı sunmayı hedefliyoruz. Planladığımız şekilde çalışmalarımızı sürdüreceğiz" dedi. Öte yandan, Manisa Büyükşehir Belediyesi ile koordineli yürütülecek çalışmalar kapsamında ovanın belirli bölümlerinde asfaltlama da yapılacak. Toplam 63 kilometrelik yolun asfaltlanacağını belirten Başkan Şimşek, "Büyükşehir Belediyemizle iş birliği içinde ova yollarımızın önemli bir bölümünü asfaltlayacağız. Bu sayede hem ulaşım daha konforlu hale gelecek hem de üreticilerimiz ürünlerini daha hızlı ve güvenli bir şekilde pazarlara ulaştırabilecek" ifadelerini kullandı.
15 Nisan 2026 Çarşamba - 12:47
"Az daha çoktur" ile 10 yıllık birikimini sayfalara taşıdı
Manisa’nın Şehzadeler Kaymakamı Fatih Genel, 10 yıllık birikimini kaleme aldığı "Az daha çoktur" adlı eseriyle mülki idare alanında deneme türünde kitap yazan ilk isimlerden biri oldu. Genel, kitabının akademik değil, samimi ve yalın bir üslupla kaleme alınmış denemelerden oluştuğunu belirtti. Şehzadeler Kaymakamı Fatih Genel, 10 yıllık süreçte kaleme aldığı 75 denemeden oluşan "Az Daha Çoktur" kitabıyla mülki idarede alışılmışın dışına çıkarak deneme türünde bir esere imza attı. İlk yazısını 2006, son yazısını ise 2016 yılında kaleme aldığını ifade eden Kaymakam Fatih Genel, kitabın uzun bir sürecin ürünü olduğunu söyledi. Genel, "Bu kitap akademik bir çalışma değil, deneme tarzında bir eser. İçerisinde samimi, yalın ve kısa yazılar var. Bir roman gibi tek solukta değil, sindirilerek okunması gereken bir kitap" dedi. Kitapta 75 ayrı başlık bulunduğunu dile getiren Genel, "Yazılarımı günlük ve geçici konular yerine daha kalıcı, evrensel değerler üzerine kurmaya çalıştım. Bugün doğru olanın 100 yıl sonra da anlamını korumasını istedim. Eğer bu dünyadan ansızın göçersek, geride bir sözümüz kalsın düşüncesiyle yazdım" diye konuştu. "İlk deneme tarzı kitap gibi duruyor" Mülki idare camiasında kitap yazma geleneğinin sınırlı olduğuna dikkat çeken Genel, "Vali ve kaymakamlarımızın hatıra türünde kıymetli eserleri var ancak deneme türünde bir çalışma benim bildiğim kadarıyla yok. Bu açıdan ‘Az Daha Çoktur’ kitabım ilk deneme tarzı eser gibi duruyor" ifadelerini kullandı. Kitapta yer alan "Hanım Gelin" adlı yazının 2011 yılında kendisine "Yılın Kaymakamı" ödülünü kazandırdığını belirten Genel, "Baba Nasihati" gibi kişisel ve etkileyici konuların da eserde yer aldığını söyledi. Mesleğinin yanı sıra farklı ilgi alanlarıyla da bilinen Kaymakam Genel’in, at üzerinde okçuluk yaptığı, ayrıca Kültür ve Turizm Bakanlığı onaylı zihgir ve bıçak ustalığıyla da ilgilendiği öğrenildi. Genel, kitabında bu ilgi alanlarına da yer verdiğini ifade etti. "Çok okunan bir kitap olduğunu söyleyemem" diyen Genel, "Ancak modasının geçmemesi için evrensel olmasına özen gösterdim. Pek çok konuda uzun okumalar yapıp kısa denemeler yazdım" dedi. 1969 yılında Kayseri’nin Pınarbaşı ilçesinde doğan, evli ve 3 çocuk babası olan Fatih Genel; Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi mezunu. Türkiye’nin farklı illerinde kaymakamlık ve vali yardımcılığı görevlerinde bulunan Genel, halen Manisa’nın Şehzadeler ilçesinde görevini sürdürüyor.
15 Nisan 2026 Çarşamba - 12:46
Pijamaları giyip geçmişe yolculuk yaptılar
Manisa’nın Demirci ilçesinde görev yapan acil servis hekimleri, ilçenin 60 yıllık emektar terzisi Yaşar Öztemel’i ziyaret ederek hem vefa örneği sergiledi hem de nostaljik pijamaları giyerek geçmişe yolculuk yaptı. Demirci Devlet Hastanesi’nde görevli doktorlar, ilçenin yaşayan hafızası terzi Yaşar Öztemel’i ziyaret ederek çizgili pijamalarla nostalji yaşadı, kültürel mirasa dikkat çekti. Demirci Devlet Hastanesi’nde görev yapan doktorlar Yiğit Can Yıldırım, Mustafa Sunar ve Süleyman Akıncı, Hacıhasan Mahallesi’nde bulunan 12 metrekarelik dükkânında 77 yaşındaki terzi Yaşar Öztemel’i ziyaret etti. İlçenin geçmişine ışık tutan buluşmada doktorlar, bir dönemin simgesi haline gelen çizgili pijamaları giyerek renkli görüntüler oluşturdu. Ziyaret sırasında konuşan Dr. Yiğit Can Yıldırım, Demirci’nin keşfedilmeyi bekleyen bir değer olduğunu belirterek, "Burada henüz keşfetmediğimiz çok güzel sokaklar var. Yaşar amca ile tanıştık, çayını içtik; bize hem tarihini hem mesleğini anlattı. Diktiği pijamalar harika bir nostalji sunuyor. Demirci aslında gizli kalmış ve değeri yeteri kadar bilinmeyen bir yer. Özellikle hastanemiz bir bölge hastanesi olacak kadar donanımlı" dedi. "Gaffur" karakterini hatırlattı Ziyarette pijamaları deneyen Dr. Mustafa Sunar ise, "Yaşar amca bize geçmişimizi hatırlattı. Pijamalar çok rahat, bana popüler kültürdeki ‘Gaffur’ karakterini hatırlattı. Bu güzel memlekette böyle sanatkarların olması büyük bir şans" ifadelerini kullandı. "İlk tercihim olurdu" Dr. Süleyman Akıncı da ilçedeki huzur ortamına dikkat çekerek, "Buraya gelmeden önce böyle bir ortamla karşılaşacağımı bilmiyordum. Eğer Demirci’deki bu saygı ortamını bilseydim burayı ilk tercihim olarak yazardım. Yaşar amcanın el emeği pijamaları hem nostaljik hem de yeni nesle hitap eden bir kaliteye sahip" diye konuştu. 60 yıllık terzi Yaşar Öztemel ise genç doktorların ziyaretinden duyduğu memnuniyeti dile getirirken, anlamlı buluşma çizgili pijamalarla çekilen hatıra fotoğrafıyla sona erdi.
18 Mayıs 2025 Pazar - 12:12
Kırkağaç’ta 25 yıl sonra hafızlık merasimi düzenlendi
Manisa’nın Kırkağaç ilçesinde en son 2000 yılında düzenlenen Hafızlık İcazet Merasimi tam 25 yıl sonra bir kez daha gerçekleştirildi. Ayanzade Kur’an Kursları Derneği ve Kırkağaç İlçe Müftülüğü tarafından organize edilen program Kırkağaç Kapalı Spor Salonunda düzenlendi. Programa Kırkağaç Kaymakamı Zafer Oktay, Kırkağaç Belediye Başkanı Üstün Dönmez, Diyanet İşleri Başkan Yardımcısı Prof. Dr. İbrahim Hilmi Karslı, Diyanet İşleri Başkanlığı Mushafları İnceleme ve Kıraat Kurulu Üyesi Reisü-l Kurra Vekili Sedat Aydınlı, Manisa İl Müftüsü Şükrü Kabukçu, İlçe Emniyet Müdürü Sayım Başaran, daire amirleri, siyasi parti temsilcileri, oda başkanları ile çok sayıda vatandaş katıldı. Ayanzade Kur’an Kursunda din görevlisi Şaban Şahin hocada hafızlığını tamamlayan 7 öğrenci için Hafızlık İcazet Merasimi düzelendi. Saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşının okunması ile başlayan programın açılış konuşmasını Kırkağaç Müftü Vekili Soma İlçe Müftüsü Hüseyin Kılınçal yaptı. Daha sonra sırasıyla Manisa İl Müftüsü Şükrü Kabukçu ve Diyanet İşleri Başkan Yardımcısı Prof. Dr. İbrahim Hilmi Karslı birer konuşma yaptı. Büyük Çamlıca Camii Müezzinleri Ahmet Aybar ve Enes Özsoy ile Beykoz Eyyab Cami İmam Hatibi Abdüllatif Efe ilahi, kaside ve Kur’an-ı Kerim okumalarının ardından tekbirler eşliğinde 7 hafız öğrenci, onları yetiştiren hocalarıyla birlikte salona girdi. Reisü-l Kurra Vekili Sedat Aydınlı’nın başkanlığında öğrencilerin hatim tertibi gerçekleştirildi. Aydınlı’nın yaptığı duanın ardından programın son bölümünde öğrencilere ve katılımcılara protokol tarafından hediyeler takdim edildi. Organizasyon verilen hayır yemeği ile son buldu.
18 Mayıs 2025 Pazar - 12:08
İlkokul öğrencilerinden girişimciliğe ilk adım
Manisa’nın Alaşehir ilçesinde bulunan Mustafa Beşikçioğlu İlkokulu öğrencileri, okul bahçesinde kurdukları "Minik Girişimci Pazarı" ile hayatın içinden önemli bir deneyim kazandı. Öğrenciler, evlerinde ürettikleri el işi süs eşyaları, takılar, kek ve pastaları kendi hazırladıkları tezgahlarda satışa sunarak hem üretmeyi hem de pazarlık yapmayı öğrendi. Minik girişimciler, kendi ürünlerini sergiledikleri stantlarda, aynı zamanda alıcı olan arkadaşlarıyla kıyasıya pazarlık yaptı. Öğrenciler bu sayede hem alışveriş sürecine dair farkındalık kazandı hem de emeğin ve kazancın değerini yaşayarak öğrenme fırsatı buldu. Mustafa Beşikçioğlu İlkokulu Müdürü Mustafa Yılmaz, etkinliğin amacının çocukları erken yaşta üretime ve ticarete teşvik ederek hayata hazırlamak olduğunu belirtti. Müdür Yılmaz, "Sadece öğrencilerin kendi ürettikleri ürünlerin satışına izin verdik. Bu sayede çocuklar üretmenin ve satış yapmanın zorluklarını birebir deneyimledi. Pazarlık süreçlerinde de oldukça eğlenceli anlar yaşandı." dedi. Etkinliğin ardından öğretmenler ve velilerden olumlu geri dönüşler aldıklarını ifade eden Yılmaz, çocukların edindiği bu tecrübenin ileriki yaşantılarında onlara büyük katkı sağlayacağını dile getirdi.
18 Mayıs 2025 Pazar - 02:36
Manisa’da gece uygulaması... Narko Alan Uygulaması’nda aranan 5 şahıs yakalandı
Manisa İl Emniyet Müdürlüğü tarafından il genelinde eş zamanlı olarak gerçekleştirilen "Narko Alan Uygulaması" kapsamında, aranan 5 şahıs yakalanırken çok sayıda uyuşturucu madde ve ruhsatsız silah ele geçirildi. Manisa Emniyet Müdürlüğü, 16 Mayıs tarihinde 21.00-22.30 saatleri arasında, il merkezi ve ilçelerde okul çevreleri, umuma açık istirahat ve eğlence yerlerinde geniş çaplı denetim gerçekleştirdi. 78 ekip ve 267 personelin katılımıyla yapılan uygulamada bin 803 şahıs sorgulandı. Yapılan sorgulamalarda aranan 5 şahıs yakalandı. Ayrıca 761 araç ve motosikletin denetlendiği uygulamada, 79 araç sürücüsüne toplamda 309 bin 394 TL para cezası uygulandı, 2 araç ise trafikten men edildi. Uygulama kapsamında 78 umuma açık yer, 60 okul çevresi, 68 park ve bahçe ile 57 metruk bina çevresinin kontrol edildiği öğrenilirken, denetimlerde 5 gram metamfetamin, 1,74 gram esrar, 263 adet ecstasy hap, 149 adet sentetik ecza hap ile 1 adet ruhsatsız av tüfeği ele geçirildiği açıklandı. Uyuşturucu ile mücadele kapsamında 4 şahıs hakkında TCK 191’den işlem yapıldığı, 2 şahıs hakkında ’uyuşturucu veya uyarıcı madde ticareti yapma veya sağlama’ suçundan haklarında adli işlem yapılarak gözaltına alındığı bildirildi.
18 Mayıs 2025 Pazar - 01:12
Sardes Antik Kenti "Gece Müzeciliği"ne kavuşuyor
Manisa’nın Salihli ilçesinde bulunan Sardes Antik Kenti, Kültür Yolu Festivalleri kapsamında "Gece Müzeciliği" programına alındı. Hazırlıkların devam ettiği antik kentteki gece müzeciliği deneyimi basın mensuplarına tanıtıldı. Manisa’da başlayan Türkiye Kültür Yolu Festivali kapsamında Manisa’nın Salihli ilçesine Lidya devletine başkentlik yapmış olan Sardes Antik Kenti "Gece Müzeciliği" kapsamına alındı. Hazırlıkların halen devam ettiği antik kentte kazı heyeti başkanı Prof. Dr. Nicholas Cahil, basın mensuplarına antik kent hakkında kapsamlı bir bilgilendirme yaptı. Ziyaretçilere, kentin tarihsel dokusu ve arkeolojik kazı çalışmaları hakkında önemli bilgiler aktarılırken, gece boyunca yapılan gezilerde Sardes’in antik yapıları, heykelleri ve diğer önemli buluntuları ışıklandırmalarla farklı bir bakış açısıyla gözler önüne serildi. Sardes Antik Kenti’nde dünyada ilk paranın basıldığını dile getiren Prof. Dr. Cahil, "Burası bildiğiniz gibi Sardes, Lidya kral şehri. Şu an bir Roma hamamındayız. Burası 1960’larda restorasyon yapıldı. Türkiye’de ilk anıtsal restorasyon projesi burada gerçekleştirildi. Gece müzeciliği kapsamında çok güzel bir ışıklandırma yapıldı, gerçekten çok beğendim. Burası, tarihte dünyanın ilk parası basılan yer. Altın ve gümüş karışımından yapılan ilk para burada basıldı. Daha sonra saf gümüş ve altın olarak para basılmaya başlandı ve Yunanlılar buradan para basmayı öğrendi." diye konuştu.
17 Mayıs 2025 Cumartesi - 18:37
Kula’da "Gençlik Haftası" coşkusu
Manisa’nın Kula ilçesinde 15-21 Mayıs tarihleri arasında kutlanan Gençlik Haftası etkinlikleri kapsamında düzenlenen Gençlik Şöleni, renkli görüntülere sahne oldu. Kula Gençlik ve Spor İlçe Müdürlüğü öncülüğünde organize edilen etkinlikler, gençlerin ve ailelerin yoğun katılımıyla adeta bir festival havasında geçti. Şölen kapsamında kurulan etkinlik alanı, gün boyunca sanattan spora, geleneksel oyunlardan modern aktivitelere kadar pek çok faaliyete ev sahipliği yaptı. Katılımcılar; görsel sanatlar atölyelerinde genç yeteneklerin sergilediği resimleri inceleme fırsatı bulurken, çuval yarışı, halat çekme, geleneksel Türk okçuluğu, akıl ve zeka oyunları gibi aktivitelerle hem eğlendi hem de unutulmaz anlar yaşadı. Ailelerin de etkinliklere dahil olmasıyla birlikte kuşaklar arası bir buluşmaya dönüşen şölende, palyaço gösterileri ve geleneksel ahşap oyunları özellikle minik katılımcılar tarafından büyük ilgi gördü. Spor aktiviteleri ise gençler arasında takım ruhunu ve dayanışmayı ön plana çıkardı. Kula Gençlik ve Spor İlçe Müdürlüğü personeli, etkinlik alanında çocuklarla yakından ilgilenerek yarışmalar boyunca eğlenceli anların yaşanmasına katkı sundu. Gün boyunca süren etkinliklerde çocukların mutluluğu ve enerjisi, Gençlik Haftası’nın ruhunu en güzel şekilde yansıttı. Kula’da geleneksel hale gelmesi hedeflenen Gençlik Şöleni, gençlerin sosyal, sanatsal ve sportif yönlerini geliştirmeye yönelik katkılarıyla takdir topladı.
17 Mayıs 2025 Cumartesi - 17:21
Manisa’da feci kaza: 1 ölü
Manisa’nın Soma ilçesinde iki kamyonun arasında kalan işçi hayatını kaybetti. Olay, sabah saat 08.30 sıralarında Yırca Kantarı’nın güvenlik noktasının önünde gerçekleşti. Edinilen bilgilere göre, termik santralde görev yapan şoför M.D, kendi kamyonuna binmeye çalıştığı sırada aracın kayması sonucu iki kamyonun arasında sıkıştı. Kazayı görenlerin ihbarı üzerine olay yerine sağlık ve güvenlik ekipleri sevk edildi. Ancak yapılan tüm müdahalelere rağmen M.D olay yerinde yaşamını yitirdi. Olayla ilgili soruşturma başlatıldı.
17 Mayıs 2025 Cumartesi - 14:47
Türkiye’de kütüphanelerdeki üye ve kitap sayısında rekor kırıldı
Manisa’da 7 bin 500 metrekarelik kapalı alana sahip Türkiye’nin en büyük kütüphanelerinden biri olan yeni Manisa İl Halk Kütüphanesi, Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy katıldığı törenle açıldı. Törende konuşma yapan Bakan Ersoy, 2024 yılı sonu verilerine göre halk kütüphanelerinde üye sayısının 6.7 milyona, kullanıcı sayısının 38.7 milyona, toplam kitap sayısının ise 25 milyona ulaştığını belirterek, tüm zamanların rekorlarının kırıldığını söyledi. Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Manisa İl Halk Kütüphanesi’nin açılışını gerçekleştirdi. 7 bin 500 metrekarelik kapalı alana sahip yeni halk kütüphanesiyle Manisa’nın kültür ve eğitim altyapısına büyük bir yatırım daha ekledi. Aynı anda bin kişinin faydalanabileceği kapasitesiyle dikkat çeken yeni kütüphane çocuk, genç ve yetişkinlere özel bölümleri, etkinlik salonları ve dijital imkanlarıyla sadece bir bilgi merkezi değil, aynı zamanda sosyal bir öğrenme alanı olarak tasarlandı. Kütüphane açılışında konuşan Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, "Göreve geldiğimiz günden bu yana kütüphanelere hep ayrı bir önem verdik. Arkadaşlarımızla yaptığımız toplantılarda ülkemizin hangi noktasında olursa olsun hiçbir evladımızın kütüphaneye ulaşma konusunda sıkıntı yaşamaması gerektiğini vurguladım. Bizim gençlerimiz, evlatlarımız kitaba ulaşma konusunda bir sorun yaşamayacak dedik. Şükürler olsun ki bu anlayışla çıktığımız yolda çok kısa süre içinde ülkemizin dört bir yanında yeni kütüphaneler inşa ettik. Toplumun, halkımızın ihtiyaçlarını gözeterek birbirinden farklı alanlarda ve mekanlarda yeni kütüphaneleri şehirlerimize kazandırdık, kütüphanelerdeki eser sayılarımızı arttırdık ve kütüphanelerimize yeni bir boyut kattık. Çünkü biz, kütüphanelerin toplumların kültürel mirasını koruyup aktaran en önemli kurumlar arasında yer aldığına inandık. Bilginin saklandığı ve paylaşıldığı bu mekanlar, zamanla yalnızca bilgi depolama alanları olmanın ötesine geçerek, toplumların düşünce ve kültürel gelişiminde kritik bir rol üstlenmiştir. Günümüzde ise kütüphaneler, bu alandaki küresel ve yerel hizmet stratejilerinin dönüşümü ve teknolojinin hızla gelişmesiyle birlikte tamamen farklı bir boyut kazanmıştır. Fiziksel ve sanal ortamlarda bilgiye erişimin kolaylaşması, kütüphaneleri sadece kitapların bulunduğu yerlerden çok daha fazlası haline getirmiştir. Artık kütüphaneler, araştırmaların yapıldığı, fikirlerin geliştirildiği, sanatsal etkinliklerin gerçekleştirildiği ve eğitimle sosyal etkileşimin bir arada bulunduğu yaşam merkezleri haline gelmiştir. Kütüphanelerimizde artık milyonlarca kullanıcımıza bilgi okuryazarlığından, bilgi ve bilişim teknolojilerine; çevresel sürdürülebilirlikten, insani bilimlere; sanattan, hobilere; tasarımdan, dil becerilerine kadar çok geniş bir yelpazede eğitim ve kültür içeriği sunuyoruz. ’Yaşayan kütüphane’ yaklaşımı ile son yıllarda geleneksel kütüphane anlayışının ötesine geçerek halk kütüphanelerimizi bilgiye erişim sağlayan mekanlar olmanın yanında, bireylerin sosyal, kültürel ve eğitsel ihtiyaçlarına yönelik faaliyetler sunan yapılara dönüştürdük. Yeni hedefimiz olan ’üreten kütüphaneler’ yaklaşımı ile bu iddiamızı bir adım daha öteye taşıyor ve kütüphaneleri ülkemizin sosyal, kültürel, bilimsel ve hatta iktisadi kalkınmasına katkıda bulunacak birer ’üretim’ ve ’fırsat’ merkezine dönüştürmeyi hedef haline getiriyoruz. Üreten kütüphaneler okuma kültürünü yaygınlaştırmanın yanı sıra bireylere deneyimleme yoluyla öğrenme ve bu şekilde farklı alanlarda üretime katılma imkanları sunacak. İhtisas kütüphaneleri aracılığıyla da belirli sektörler için uzmanlaşmış bilgi kaynakları geliştirilecek. Sanat, edebiyat ve el sanatlarına yönelik etkinlik ve atölyelerle bireyler sanatsal ve kültürel üretime teşvik edilirken, inovasyon ve girişimcilik süreçlerini destekleyerek kütüphanelerimiz birer fikir ve proje geliştirme merkezi hâline getiriliyor. Üreten kütüphaneler bireylerin sadece bilgi tüketicisi değil, aynı zamanda bilgi ve içerik üreticisi olmalarına imkan tanıyan bir bütüncül sistem sunmayı amaçlamaktadır. Bu yaklaşımla ülkemizin dört bir yanında bin 300’den fazla kütüphane ile hizmet veriyoruz. Bugün itibarıyla, ülke genelinde 26 müstakil bebek kütüphanemiz, 81 çocuk kütüphanemiz, 20 ihtisas ve edebiyat müze kütüphanemiz, 12 alışveriş merkezi kütüphanemiz ve havalimanı kütüphanelerimiz faaliyet göstermektedir. Öte yandan 78 gezici kütüphanemiz ile yerleşik kütüphanelerden yararlanamayan vatandaşlarımıza kütüphane hizmeti götürüyor, köy ve kasaba okullarımızda on binlerce öğrencimizle buluşuyoruz. Toplam kütüphane kullanım alanı sadece son 6 yıl içinde 410 bin metrekareden yaklaşık 750 bin metrekareye çıkarken oturma kapasitesi 97 binden yaklaşık 150 bine çıktı" diye konuştu. "Tüm zamanların rekorları kırıldı Kütüphanelerde üye sayısı, kullanıcı sayısı ve kitap sayılarında rekor kırdıklarını açıklayan Bakan Ersoy, "2024 yılı sonunda halk kütüphanelerinde üye sayısının 6.7 milyona, kullanıcı sayısının 38.7 milyona, toplam kitap sayısının ise 25 milyona ulaşmasıyla bu üç alanda da tüm zamanların rekorları kırıldı. Kullanıcı sayımız tek bir yılda 5 milyondan fazla artış gösterdi. Bu artışta son iki yılda hizmete açtığımız 170’den fazla yeni ve yenilenmiş kütüphanenin, kapalı kullanım alanımızdaki büyük oranlı büyümenin, gelişen ve zenginleşen kitap koleksiyonlarımızın ve yoğunlaşan teknoloji kullanımının büyük etkisi bulunmaktadır. Kütüphanelerimizde geniş çaplı bir dijital dönüşüm gerçekleştiriyoruz. ’Yapay Zeka Temelli Kütüphaneler’ projesi ile sesli iletişim kurulabilen dijital kütüphane asistanları ile bilgiye erişim sınırlarını genişletiyoruz. Milli Dijital Kütüphane Projesi ile Milli Kütüphane’deki milyonlarca bilgi kaynağını hızla dijitalleştirerek erişilebilir hale getirdik. Engelli vatandaşlarımızın bilgi kaynaklarına erişimi de öncelikli hedeflerimizden biri oldu. Ülke çapında yürüttüğümüz yeni kütüphane hizmet binası yapım ve dönüşüm projelerinde çevre dostu teknolojilere yatırım yapıyoruz. Bu çerçevede uluslararası alanda önemli başarılar elde ettik. 2024 yılında ülkemizin ilk tarım kütüphanesi olarak hayata geçirdiğimiz Banaz İlçe Halk Kütüphanesi ve ardından Burdur İl Halk Kütüphanesiyle de Uluslararası Kütüphane Dernekleri ve Kurumları Federasyonu tarafından örnek çalışmalar arasında yer aldık. Biz, kitaba, kültüre, sanata değer veren medeniyetin temsilcileriyiz. Bu çerçevede Kültür ve Turizm bakanlığı olarak ülkemizin dört bir yanında kütüphane çalışmalarını arttırmaya devam edeceğiz. Kültüre ve sanata dönük yatırımlarımızı hız kesmeden sürdüreceğiz" dedi. Manisa’da Bakanlığa bağlı 21 halk kütüphanesinin bulunduğunu vurgulayan Bakan Ersoy, "Manisa ilimizde Bakanlığımıza bağlı olarak hizmet veren il halk kütüphanemizle birlikte 16 ilçe halk ve 2 kasaba ve 3 çocuk kütüphanesi olmak üzere 21 halk kütüphanesi bulunmaktadır. Bugün ise sizlerle birlikte Manisa İl Halk Kütüphanesinin inşa ettiğimiz yeni binasının açılışını gerçekleştirmenin gururunu yaşıyoruz. 7 bin 500 metrekare kullanım alanına sahip Manisa İl Halk Kütüphanemiz, geniş alanları ve modern tasarımlarıyla bin kullanıcıyı aynı anda ağırlayacak kapasiteye sahip. Serbest çalışma mekanlarında sunulan temel kütüphane hizmeti ile birlikte kütüphanelerimizde 0-3, 4-6 ve 7-14 yaş ve gençler için farklı mekanların yanı sıra, etkinlikler için ayrılan mekanlarda edebî okuma etkinlikleri, kültürel söyleşiler, bilimsel okuma ve atölyeler, sanatsal uygulamalar gerçekleştirilecek. Seminerlerinden farkındalık eğitimlerine kadar zengin bir içerik sunulmaktadır. Kültür ve Turizm bakanlığı olarak dün olduğu gibi bugün de yarın da güzel şehrimiz Manisa’nın kültür ve turizm hayatına, turizmine, tanınırlığına katkı sağlamaya devam edeceğiz. Şunu açık bir şekilde ifade etmek isterim ki biz her zaman sizlerin yanındayız. Bu duygu ve düşüncelerle bugün açılışını gerçekleştirdiğimiz Manisa İl Halk Kütüphanesinin ülkemiz ve şehrimiz için hayırlı olmasını temenni ediyor bu vesileyle projede emeği geçen tüm çalışma arkadaşlarıma ve katkıda bulunan tüm kişi ve kurumlara teşekkür ediyorum" dedi. Törende bir konuşma yapan Manisa Valisi Vahdettin Özkan ise "Şehrimizde bir bayram havası var, bunun oluşmasına vesile olan sayın Bakanımıza teşekkür ediyoruz. Kültür ve Turizm Bakanlığı bu noktada çok önemli adım atmıştır" dedi. AK Parti Grup Başkanvekili ve Manisa Milletvekili Bahadır Yenişehirlioğlu da "Manisa’mız için önemli bir organizasyon. Özelikle bu rotaya Manisa’yı dahil ettikleri için sayın Bakanımıza teşekkür ediyorum. Burada olmak güzel, sizinle olmak bir ayrıcalık" diye konuştu. Konuşmaların ardından Bakan Ersoy, protokol üyeleri ve çocuklarla birlikte kütüphanenin açılış kurdelesini kesti. Bakan Ersoy, daha sonra kütüphaneyi gezdi, eserleri inceledi, çocuklara hediyeler takdim etti. Açılışa Bakan Ersoy’un yanı sıra Manisa Valisi Vahdettin Özkan, AK Parti Grup Başkanvekili ve Manisa Milletvekili Bahadır Yenişehirlioğlu, AK Parti MKYK Üyesi ve Manisa Milletvekili Mücahit Arınç, AK Parti Manisa Milletvekili Murat Baybatur, Manisa Celal Bayar Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Rana Kibar, Manisa Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Burak Deste, ilçe kaymakamları, il müdürleri, oda ve dernek başkanları, sivil toplum kuruluşu temsilcileri, öğrenciler ve veliler katıldı.
17 Mayıs 2025 Cumartesi - 14:38
Manisa’da şüpheliden kağıda emdirilmiş uyuşturucu çıktı
Manisa’nın Salihli ilçesinde jandarma ekiplerinin şüphe üzerine arama yaptığı şüpheliden A4 kağıda emdirilmiş 400 içimlik uç bonzai çıktı. Uyuşturucu madde ticareti yapan şahıslara yönelik çalışmalarına devam eden Manisa İl Jandarma Komutanlığı ekipleri, Çapaklı Mahallesi’nde durumundan şüphelendikleri T.G.’yi(46) durdurup arama yaptı. Şüphelinin yapılan üst aramasında A4 kağıda emdirilmiş 400 içimlik uç bonzai ele geçirildi. Şüpheli hakkında adli işlem başlatıldığı öğrenildi.
17 Mayıs 2025 Cumartesi - 14:37
Aranan iki hükümlü Turgutlu’da yakalandı
Manisa’nın Turgutlu ilçesinde jandarma ekiplerinin düzenlediği operasyonda, haklarında kesinleşmiş hapis cezası bulunan iki hükümlü yakalandı. Turgutlu İlçe Jandarma Komutanlığı koordinesinde, Urganlı Jandarma Karakol Komutanlığı ve Turgutlu Jandarma Suç Araştırma Timi (JASAT) ekiplerinin ortak çalışmasıyla 16 Mayıs’ta gerçekleştirilen operasyonda, "Kişiyi Hürriyetinden Yoksun Kılma" ve "Kasten Yaralama" suçlarından hakkında kesinleşmiş 17 yıl hapis cezası bulunan A.İ.Y. (46) ile "Silahlı Yağma" suçundan kesinleşmiş 13 yıl 8 ay hapis cezası bulunan U.Ç. (38) yakalanarak gözaltına alındı. Yakalanan şahıslar, işlemlerinin ardından sevk edildikleri adli makamlarca tutuklanarak cezaevine teslim edildi.
17 Mayıs 2025 Cumartesi - 14:35
Manisa’da şehit Mehmet Uyar’ın kardeşi evlendi
Diyarbakır’ın Çınar ilçesinde 2015 yılında hain terör saldırısı sonucu şehit olan polis memuru Mehmet Uyar’ın kardeşi Murat Uyar, Manisa’nın Salihli ilçesinde hayatını Yıldız Yessimov ile birleştirdi. Salihli’de Naime-Talgat Yessimov çiftinin kızları Yıldız, Meryem-Hüseyin Uyar çiftinin oğulları şehit polis memuru Mehmet Uyar’ın kardeşi Murat, Gümüş Kafeterya Kır Düğün Salonu’nda düzenlenen düğün töreni ile evlendi. Düğün törenine Kaymakam Ali Güldoğan, Belediye Başkanı Mazlum Nurlu, İlçe Emniyet Müdürü Burhan Demirkıran, Türkiye Harp Malulü Gaziler, Şehit Dul ve Yetimler Derneği Salihli Temsilcisi Rıdvan Herey’in yanı sıra şehit aileleri ve davetliler katıldı.
17 Mayıs 2025 Cumartesi - 11:57
Manisa’da 2 ton kaçak tütün ele geçirildi
Manisa İl Emniyet Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ekiplerince gerçekleştirilen operasyonda 2 ton 179 kilogram kaçak tütün ele geçirilirken gözaltına alınan 2 şüpheli hakkında adli işlem başlatıldı. Manisa İl Emniyet Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri tarafından tütün kaçakçılığının önüne geçilmesi amacıyla A.H.A. (27) ve S.D. (25) olmak üzere iki şüphelinin kullanımında olan depoya operasyon düzenlendi. Operasyonda 2 ton 179 kilogram açık kıyılmış tütün, 104 kilogram yaprak tütün ve 300 paket gümrük kaçağı sigara ele geçirildi. Gözaltına alınan şüpheliler A.H.A. ve S.D. hakkında adli işlem başlatıldı. Soruşturma devam ediyor.
17 Mayıs 2025 Cumartesi - 11:52
Türkiye Kültür Yolu Festivali Bakan Ersoy’un katılımıyla Manisa’da başladı
Ev sahipliğini bu yıl ilk kez Manisa’nın yaptığı Türkiye Kültür Yolu Festivali’nin açılışı, Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy’un katıldığı törenle yapıldı. Şehzadeler şehri olarak anılan Manisa, bu yıl ilk kez Türkiye Kültür Yolu Festivali’ne ev sahipliği yapıyor. Manisa Kültür Yolu Festivali’nin açılışında konuşan Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, festivaller zincirinin 2021’de İstanbul Beyoğlu’nda başladığını hatırlatarak, "O gün verdiğimiz bir söz vardı. Ülkemizin tarihini, kültürünü ve sanatını korumak, ihya etmek, desteklemek, tanıtıp yaşatmak adına Beyoğlu’nda attığımız bu ilk adım ülkemizin her bölgesine ulaşacak demiştik" ifadelerini kullandı. Verilen sözün üzerinden beş yıl geçtiğini belirten Bakan Ersoy, "Hamdolsun ki Türkiye Kültür Yolu Festivali, yıldan yıla amaçlarına hakkıyla hizmet ederek kültür ve tarihimizin ihya edildiği, sanatın ve sanatçının desteklendiği ve bu büyük değerlerin ortak paydasında milyonlarca vatandaşımızın birlik ve beraberlik içinde buluştuğu dünyanın en kapsamlı festivali konumuna gelmiştir" dedi. Festivalin elitist anlayıştan uzak, toplumun her kesimine hitap eden, kültür ve sanatı halkla buluşturan bir marka değere dönüştüğünü vurguladı. 9 günde 520 etkinlik, 33 noktada kültür buluşmaları Festivalin bu yıl 7 bölgede, 20 şehirde gerçekleştiğini belirten Bakan Ersoy, Manisa’nın da bu yıl festival şehirleri arasına katıldığını söyledi. Ersoy, "Bugün başlayan ve 9 gün sürecek olan festivalimiz kapsamında, 33 noktada gerçekleştireceğimiz 520 etkinlikte sizleri ağırlayacağız" diyerek programın kapsamını paylaştı. Festivalde konserlerden tiyatroya, sergilerden atölyelere, geleneksel ve dijital sanatın her alanına uzanan çok yönlü bir içerik planlandığını belirten Bakan Ersoy, "Festivalin ziyaretçisi değil bir parçası olarak bu şölende yerinizi alacaksınız" dedi. Bakan Ersoy, festival boyunca Murat Boz, Bayhan, Ferhat Göçer, Ebru Yaşar, Uğur Işılak, Kıraç, Merve Özbey, Fatma Turgut ve Gökhan Türkmen’in sahne alacağını açıkladı. Devlet Opera ve Balesi ile Devlet Tiyatrolarının Manisalı sanatseverler için perde açacağı bilgisini aktaran Ersoy, 19 Mayıs Gençlik ve Spor Bayramı coşkusunun da bu kapsamda festivalde yer alacağını söyledi. Festivalde "Seyyah Anadolu Medeniyetleri", "Köklere Yolculuk", "Lidya’nın İzleri", "Yaşayan Miras Ahşap İşleri" gibi tematik sergilere yer verileceğini belirten Bakan Ersoy, heykel, resim, ebru, çini gibi sanat atölyeleri ve workshopların da düzenlendiğini ifade etti. Ersoy, "Ailelerimizden özellikle çocuklarını bu etkinliklere getirmelerini rica ediyorum" dedi. Bakan Ersoy, ayrıca konferans, söyleşi ve çalıştaylarla festivalin entelektüel boyutunun da öne çıkarılacağını belirtti. Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Manisa mutfağının tanıtılacağı 11 lezzet durağı ile gastronomi etkinliklerine de yer verildiğini vurgulayarak festivalin hem sosyal hem de ekonomik kazanımlar sağlayacağını söyledi. Yeni Manisa Müzesi kapılarını açtı Festival kapsamında Manisalıların uzun yıllardır beklediği yeni Manisa Müzesi de açıldı. Yeni Manisa Müzesi ile ilgili bilgi veren Bakan Ersoy, "Manisa’ya yakışır bir eser olarak inşa ettiğimiz bu çağdaş kompleks 8 bin 245 metrekare kapalı alana sahip. Yeni Manisa Müzesiinteraktif sunum teknikleriyle tasarlanmış olup, ziyaretçilerin hem izleyen hem de deneyimleyen bireyler olmalarını amaçlamıştır. Bu çağdaş yaklaşım dahilinde kullanılan ve tematik sergilemeleri destekleyen filmler, dijital uygulamalar, bilgi panoları ve canlandırmalar ilgiyi artırmakta, merakı beslemekte; müzemize değer, öğrenme çabasına keyif ve kolaylık katmaktadır. Şu anda müzemizde 1700’den fazla eseri sergilemekteyiz. Pişmiş toprak, cam ve kemikten taş, bronz ve altın eserlere uzanan bir çeşitlilik ve zenginlik teşhirde yerini almış durumda. Ben hem Türkiye Kültür Yolu Festivali’nin hem de Yeni Manisa Müzemizin şehrimize hayırlı olmasını diliyorum. İnşallah bugün Manisa İl Halk Kütüphanemizin açılışını da gerçekleştireceğiz" dedi. Festivalin geçmişten bugüne ulaştığı noktaya değinen Bakan Ersoy, "2021 yılında Beyoğlu’nda, 80 farklı mekânda 2 binden fazla sanatçımızın katılımıyla 380’nin üzerinde etkinlik gerçekleştirmiştik" dedi. Ersoy, bu yıl Adana ile başlayıp Manisa ile devam eden ve 20 şehirde binden fazla mekanda düzenlenecek 6 bin 800’ü aşkın etkinlikte yaklaşık 45 bin sanatçının halkla buluşacağını belirtti. "Sayın Cumhurbaşkanımızın liderliğinde sözlerimizi daima somut hizmet ve eserlerle, hedef ve amaçlarımızı rekor üzerine rekor kıran rakamlarla taçlandırdık" diyen Bakan Ersoy, hizmet ve eser çıtasını sürekli yükselttiklerini vurguladı. Bakan Ersoy daha sonra, festival rotasında sanatseverlerle buluşacak etkinlikleri ziyaret etti Konuşmaların ardından açılış kurdelesini kesen Bakan Ersoy ve beraberindekiler müzeyi gezdi. Törene, Manisa Valisi Vahdettin Özkan, AK Parti Grup Başkanvekili ve Manisa Milletvekili Bahadır Yenişehirlioğlu, AKParti Manisa Milletvekilleri Ahmet Mücahit Arınç, Murat Baybatur, Manisa Celal Bayar Üniversitesi Rektörü Rana Kibar, Manisa Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Burak Deste, il müdürleri, daire başkanları, oda ve dernek başkanları ve sanatseverler katıldı.
Daha Fazla Yükle
GERİ BİLDİRİM
Geliştirme sürecine katkıda bulunmak için lütfen sitede karşılaştığınız hataları bize bildirin.
Gönder