Yerel Haberler
Mardin
Jeoloji mühendisinden Ege Bölgesi depremleri ve tsunami uyarısı
16 Şubat 2025 Pazar - 12:30 Jeoloji mühendisinden Ege Bölgesi depremleri ve tsunami uyarısı Jeoloji Mühendisi Fahri Çelik, Ege Bölgesi’nde artan deprem hareketliliği ve muhtemel tsunami tehlikesi hakkında, "Tsunami oluşursa, Yunan adalarındaki yüksek kesimlere zarar vermesi beklenmez. Ancak, kıyı bölgelerinde, özellikle İzmir gibi yerleşim alanlarında etkili olabilir" dedi. Çelik, Ege Denizi’nde muhtemel volkanik patlamaların, bölgedeki deprem riskini azaltabileceğini belirtti. Hem Türkiye, hem de Yunanistan açısından volkanik bir patlamanın, deprem enerjisinin boşalmasını sağlayarak bölgedeki deprem riskini azaltabileceğini değerlendiren Çelik, özellikle İzmir, Aydın ve Muğla bölgelerinde oluşabilecek depremlerin etkilerinin patlama ile hafifleyebileceğini ifade etti. Çelik, tsunamilerin Ege Bölgesi’ne olan potansiyel etkilerine de dikkat çekerek, "Tsunami oluşursa, Yunan adalarındaki yüksek kesimlere zarar vermesi beklenmez. Ancak, kıyı bölgelerinde, özellikle İzmir gibi yerleşim alanlarında etkili olabilir. Bununla birlikte, tsunami riski taşıyan bölgelerden uzak durulması gerekiyor. Santorini bölgesinde son dönemde artan depremler, bu tür depremlerin büyük yıkımlara yol açmayacağını öngörmekteyim. Santorini’deki depremler genellikle küçük ölçekli oluyor ve Ege bölgesinde meydana gelecek bir depremin büyük bir yıkıma yol açacağını düşünmüyorum" diye konuştu. Yunanistan’daki yapıların tek veya iki katlı eski yapılar olduğunu, bu nedenle Yunan adalarında oluşacak bir depremin Türkiye’den daha az hasara yol açabileceğini, ancak Türkiye’deki yüksek katlı binaların daha büyük zarar görmesine neden olabileceğini belirten Çelik, depremler konusunda paniğe kapılmamak gerektiğini, ancak tsunami riskine karşı dikkatli olunması gerektiğini vurguladı.
Mardin’de OSB’de tekstil fabrikasında yangın ve tahliye tatbikatı yapıldı
13 Şubat 2025 Perşembe - 17:58 Mardin’de OSB’de tekstil fabrikasında yangın ve tahliye tatbikatı yapıldı Mardin Valiliğinin koordinasyonunda 8 araç ve 20 personelin katılımıyla tekstil fabrikasında yangın ve tahliye tatbikatı gerçekleştirildi. İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü (AFAD) ve Mardin Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Daire Başkanlığı tarafından Organize Sanayi Bölgesi’nde (OSB) tekstil fabrikasında "Yangın Farkındalık Eğitimi ve Tahliye " tatbikatı gerçekleştirildi. Tatbikatta, senaryoya göre 200 işçinin çalıştığı tekstil fabrikasında yangın meydana geldi. Bunun üzerine bölgeye yönlendirilen AFAD ve itfaye ekipleri, yangını söndürüp güvenlik koridorunu oluşturduktan sonra personeli tehliye etti. Tatbikatın ardından ekipler tarafından afetlere karşı bilinçlendirme, yangın anında doğru müdahale yöntemleri, tahliye prosedürleri, güvenli toplanma alanları ve yangın söndürme ekipmanlarının kullanımı hakkında bilgi verdi. AFAD İl Müdürü Mehmet Dönmez, yaptığı açıklamada kentte bulunan OSB’lerde ’Yangın önleme ve bilgilendirme projesi’ kapsamında yangın eğitimleri verdiklerini söyledi. Bugün 8 araç ve 20 personelin katılımıyla 200 vatandaşa yönelik yangın önleme ve tahliye tatbikatı gerçekleştirdiklerini aktaran Dönmez, şöyle dedi: "Buradaki temel amacımız afetlere, yangınlara karşı bilinçlendirme, yangınları önleme ve yangına karşı korunma yollarını öğretmek. Hedefimiz birinci ve ikinci OSB’lerde bulunan bütün işletmelere bu yangın eğitimini verip farkındalığı arttırmak. Muhtemel yangın afetlerine karşı bütün vatandaşlarımızı, bütün işletmelerimizi bilinçlendirmek bu vesileyle afetlerden doğabilecek zararı minimize etmeyi amaçlıyoruz." Dönmez, diğer kurum ekipleri ile kordineli bir şekilde hareket ettiklerini belirterek, muhtemel afetleri her zaman hazır olduklarını vurguladı. Mardin Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Daire Başkanlığı Eğitim Şube Müdürü Murat Tunç ise tatbikatlar vatandaşları afet ve risklerinin azaltılması konusunda bilinçlendirmeyi aynı zamanda afetlere karşı hazırlık konusunda farkındalıklarının ve bilgi düzeylerinin artırılmasını amaçladıklarını aktardı.
Mardin’de OSB’de tekstil fabrikasında yangın ve tahliye tatbikatı yapıldı
13 Şubat 2025 Perşembe - 17:56 Mardin’de OSB’de tekstil fabrikasında yangın ve tahliye tatbikatı yapıldı Mardin Valiliğinin koordinasyonunda 8 araç ve 20 personelin katılımıyla tekstil fabrikasında yangın ve tahliye tatbikatı gerçekleştirildi. İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü (AFAD) ve Mardin Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Daire Başkanlığı tarafından Organize Sanayi Bölgesi’nde (OSB) tekstil fabrikasında "Yangın Farkındalık Eğitimi ve Tahliye " tatbikatı gerçekleştirildi. Tatbikatta, senaryoya göre 200 işçinin çalıştığı tekstil fabrikasında yangın meydana geldi. Bunun üzerine bölgeye yönlendirilen AFAD ve itfaye ekipleri, yangını söndürüp güvenlik koridorunu oluşturduktan sonra personeli tehliye etti. Tatbikatın ardından ekipler tarafından afetlere karşı bilinçlendirme, yangın anında doğru müdahale yöntemleri, tahliye prosedürleri, güvenli toplanma alanları ve yangın söndürme ekipmanlarının kullanımı hakkında bilgi verdi. AFAD İl Müdürü Mehmet Dönmez, yaptığı açıklamada kentte bulunan OSB’lerde ’Yangın önleme ve bilgilendirme projesi’ kapsamında yangın eğitimleri verdiklerini söyledi. Bugün 8 araç ve 20 personelin katılımıyla 200 vatandaşa yönelik yangın önleme ve tahliye tatbikatı gerçekleştirdiklerini aktaran Dönmez, şöyle dedi: " Buradaki temel amacımız afetlere, yangınlara karşı bilinçlendirme, yangınları önleme ve yangına karşı korunma yollarını öğretmek. Hedefimiz birinci ve ikinci OSB’lerde bulunan bütün işletmelere bu yangın eğitimini verip farkındalığı arttırmak. Muhtemel yangın afetlerine karşı bütün vatandaşlarımızı, bütün işletmelerimizi bilinçlendirmek bu vesileyle afetlerden doğabilecek zararı minimize etmeyi amaçlıyoruz." Dönmez, diğer kurum ekipleri ile kordineli bir şekilde hareket ettiklerini belirterek, muhtemel afetleri her zaman hazır olduklarını vurguladı. Mardin Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Daire Başkanlığı Eğitim Şube Müdürü Murat Tunç ise tatbikatlar vatandaşları afet ve risklerinin azaltılması konusunda bilinçlendirmeyi aynı zamanda afetlere karşı hazırlık konusunda farkındalıklarının ve bilgi düzeylerinin artırılmasını amaçladıklarını aktardı.