Yerel Haberler
Mersin
Sayapark’ta yılbaşı coşkusu tüm hızıyla devam ediyor 22 Aralık 2025 Pazartesi - 12:37:03 Mersin’in alış veriş merkezi Sayapark’ta 6 Aralık tarihinde başlayan ’Yılbaşı Festivali’, zengin içeriği ve renkli atmosferiyle ziyaretçilerini ağırlamayı sürdürüyor. Şehrin yılbaşı ruhunu en canlı şekilde yansıtan festival, her yaştan misafire hitap eden etkinlikleriyle dikkat çekiyor. Festival alanında kurulan lezzet stantları, ziyaretçilere farklı damak tatlarını keşfetme imkanı sunarken, hediyelik eşya stantları yılbaşına özel ürünleriyle alışveriş keyfini artırıyor. El emeği ürünlerden yılbaşı konulu süs eşyalarına kadar pek çok alternatif, festival boyunca ziyaretçilerle buluşuyor. Çocuklar için özel olarak hazırlanan eğlence alanları ise festivalin en ilgi çekici bölümleri arasında yer alıyor. Atlı karınca, trambolin ve akülü arabalar minik ziyaretçilere keyifli anlar yaşatırken, ücretsiz şişme çocuk oyun alanları ailelerin yoğun ilgisini görüyor. Güvenli ve eğlenceli şekilde tasarlanan bu alanlar, çocukların doyasıya eğlenmesine olanak sağlıyor. Işıklandırmaları, süslemeleri ve yılbaşı konseptiyle Sayapark, hem aileler hem de arkadaş grupları için keyifli bir buluşma noktası olmayı sürdürüyor. Festival, ziyaretçilerine alışveriş, eğlence ve yılbaşı atmosferini bir arada sunarak şehrin en renkli yılbaşı festivali olma özelliğini bu yıl da koruyor. Sayapark Yılbaşı Festivali, yılbaşı dönemine özel etkinlikleri ve eğlence dolu içeriğiyle önümüzdeki günlerde de ziyaretçilerini ağırlamaya devam edecek.
22 Aralık 2025 Pazartesi - 12:05 Okul müdürünü vuran çocuğun babası da gözaltına alındı Mersin’in Anamur ilçesinde okul müdürünü vuran 12 yaşındaki öğrencinin babası da gözaltına alındı. Olay, sabah saatlerinde ilçeye bağlı Çarıklar Mahallesi’ndeki Çarıklar Rüştü Kazım Yücelen Ortaokulu’nun bahçesinde meydana geldi. İddiaya göre, M.K. (12), okulun önünde oturan okul müdürü Ender Kara’ya (39) doğru hızla gelerek tüfekle ateş etti. Haber verilmesi üzerine bölgeye sağlık ve jandarma ekipleri sevk edildi. Ağır yaralanan Kara, ambulansla hastaneye kaldırıldı. Jandarma ekipleri ise çocuğu okulda gözaltına aldı. Olayda kullanılan ruhsatsız tüfeğe el konulurken baba Y.K. de (55) Anamur Başsavcılığının talimatıyla gözaltına alınarak jandarmaya götürüldü. İlçe kaymakamı Kemal Duru ile Anamur Cumhuriyet Başsavcısı Tanju Çatlı da hastaneye giderek ağır yaralı okul müdürü hakkında bilgi aldı. Öte yandan, hastanede yapılan müdahalelerin ardından okul müdürünün Mersin’e sevk edildiği öğrenildi. Valilik olayla ilgili açıklama yaptı Mersin Valiliği’nden yapılan açıklamada ise, " İlimiz Anamur İlçesi Çarıklar Mahallesinde bulunan Çarıklar Rüştü Kazım Yücelen Ortaokulunda, 22.12.2025 günü saat: 08.30 sıralarında M.K. isimli öğrenci, okul bahçesinde, Okul Müdürü E.K.’yı tüfek ile karın bölgesinden yaralamıştır.Yaralanan Okul Müdürü E.K. derhal hastaneye kaldırılmış olup, tedavisi devam etmektedir.Olayı gerçekleştiren öğrenci gözaltına alınmış, konuya ilişkin adli ve idari tahkikat başlatılmıştır"denildi. Olayla ilgili soruşturma sürüyor.
22 Aralık 2025 Pazartesi - 10:29 Tarsus’un yöresel lezzetleri kayıt altına alınıyor Tarsus’a özgü fındık lahmacun ve kaynar içeceği, Büyükşehir Belediyesinin ‘Tarsusi Yöresel Yemek Hikayeleri’ projesi kapsamında usta ellerde yapılarak tarifleriyle kayıt altına alındı. Mersin Büyükşehir Belediyesi Kültür, Sanat ve Sosyal İşler Dairesi Başkanlığı bünyesindeki Tarsus’a Değer Katanlar Kurulu (TADEKA) üyeleri, geçmişi geleceğe taşıyan çalışmalarını sürdürüyor. TADEKA Turizm ve Gastronomi Kurulu, eşsiz ve köklü bir tarihe sahip olan Tarsus’a özgü yemeklerin, belli tarifler içerisinde yapılması ve gelecek nesillere aktarılması adına başlattığı ‘Tarsusi Yöresel Yemek Hikayeleri’ projesini devam ettiriyor. Daha önce analı-kızlı, lahana sarması, vardabit, humus, kokulu çörek gibi birçok yöresel lezzetin belli tariflerde yapıldığı programlar gerçekleştiren TADEKA Turizm ve Gastronomi Kurulu, şimdi de Tarsus gastronomisinin önemli bir parçası olan ve tescillenen ürünü fındık lahmacun ile yine yöresel içecekler arasında yer alan ve yeni doğanı tebrik etmek için eve gelen konuklara ikram edilen kaynar içeceğini usta ellere yaptırdı. TADEKA’nın tarihi özelliklere sahip hizmet binasının bahçesinde gerçekleşen programda, Tarsus fındık lahmacunun tanıtımında büyük emeği olan Murat Gül ile tarihi Kırkkaşık Bedesteninde 15 yıldır baharatlarla yapılan kaynar içeceğinin tanıtılmasında önemli pay sahibi olan Serpil Demir hünerlerini sergilediler. Murat Gül, hamur ve lahmacun içinin hazırlanmasının her aşamasını uygulamalı olarak tek tek anlattı. Ardından kendisine ait olan fırına giderek, tepsilere dizilen lahmacunları pişirdi. Serpil Demir ise 7 çeşit baharattan oluşan kaynar içeceğini, bölge kültüründe aldığı yer ile birlikte anlatarak hazırladı ve bu işlemlerin tamamı kayıt altına alındı. "Tarsus’un kendine özgü gastronomisini gün yüzüne çıkartmak istiyoruz" TADEKA Turizm ve Gastronomi Kurulu Sözcüsü Murat Topçuoğlu, yöresel lezzetleri ileriye taşımak adına başlattıkları projenin oldukça verimli şekilde ilerlediğini kaydederek, "Bu hafta ‘Yöresel Yemek Hikayeleri’ projemizde kaynar ve Tarsus fındık lahmacununu ele aldık. Daha önce analı-kızlı, Çamalan çöreği ve humus yapmıştık" dedi. Farklı yemeklerle projeyi devam ettireceklerini kaydeden Topçuoğlu, "Tarsus, medeniyetlere 10 bin yıldır şahitlik etmiş bir şehir. Bu şehrin kendine özgü bir de gastronomisi var. Biz bunu gün yüzüne çıkartmak istiyoruz. Buraya gelenler, buranın gastronomisini de merak ediyor. Bu bizim için çok önemli. Çünkü bir şehrin devamlılığında gastronominin ayrı bir yeri var" ifadelerini kullandı. Hatay, Gaziantep, Adana gastronomisinin de önemli olduğunu ama bunların yanında Tarsus’un da başlı başına, çeşitli yemeklerden oluşan, tarihten kök alan bir gastronomisi olduğunu vurgulayan Topçuoğlu, "Amacımız bu gastronomiyi tüm Türkiye’ye, hatta dünyaya tanıtmak ve duyurmak. Ben bu konuda başta Başkanımız Vahap Seçer olmak üzere, emeği geçen herkese çok teşekkür ediyorum" diye konuştu. "Tanıtımlar sayesinde bizim de müşteri portföyümüz genişliyor" Baba mesleği olan fırıncılık kapsamında 30 yıldır fındık lahmacun yapan Murat Gül, "Böyle şeylerden çok memnun oluyorum. Tarsus’un tanıtımına da bir katkısı oluyor. Tanıtımlar sayesinde bizim her sene müşteri portföyümüz genişliyor. Bu sayede dükkanlarımızı büyütüyoruz. Tarsus’a ait coğrafi işaretli ürünler olsun, Tarsus’un diğer ürünleri olsun hepsinin tanıtımı yapılıyor" dedi. "Unutulmaya yüz tutmuş kaynar içeceğini, yaşatmaya karar verdim" Kaynar içeceğinin şifa kaynağı olduğunu belirten Serpil Demir ise bu içeceğin kaybolmaması adına çaba sarf ettiğine dikkat çekerek, "Kaynar yöresel bir damak tadı. Ama artık unutulmaya yüz tutmuştu. İşte unutulmaya yüz tutmuş bu damak tadını, ben yaşatmaya karar verdim. 15 yıldır kaynar yapıyorum. Kaynar aslında bir doğum şerbetidir. Gastronomi Kurulu olarak, eskiden yapılan yöresel damak tatlarını yaşatmaya karar verdiğimiz için, burada kaynar yapımını da kayıt altına aldık" ifadelerini kullandı.
Sayapark’ta yılbaşı coşkusu tüm hızıyla devam ediyor
22 Aralık 2025 Pazartesi - 12:37 Sayapark’ta yılbaşı coşkusu tüm hızıyla devam ediyor Mersin’in alış veriş merkezi Sayapark’ta 6 Aralık tarihinde başlayan ’Yılbaşı Festivali’, zengin içeriği ve renkli atmosferiyle ziyaretçilerini ağırlamayı sürdürüyor. Şehrin yılbaşı ruhunu en canlı şekilde yansıtan festival, her yaştan misafire hitap eden etkinlikleriyle dikkat çekiyor. Festival alanında kurulan lezzet stantları, ziyaretçilere farklı damak tatlarını keşfetme imkanı sunarken, hediyelik eşya stantları yılbaşına özel ürünleriyle alışveriş keyfini artırıyor. El emeği ürünlerden yılbaşı konulu süs eşyalarına kadar pek çok alternatif, festival boyunca ziyaretçilerle buluşuyor. Çocuklar için özel olarak hazırlanan eğlence alanları ise festivalin en ilgi çekici bölümleri arasında yer alıyor. Atlı karınca, trambolin ve akülü arabalar minik ziyaretçilere keyifli anlar yaşatırken, ücretsiz şişme çocuk oyun alanları ailelerin yoğun ilgisini görüyor. Güvenli ve eğlenceli şekilde tasarlanan bu alanlar, çocukların doyasıya eğlenmesine olanak sağlıyor. Işıklandırmaları, süslemeleri ve yılbaşı konseptiyle Sayapark, hem aileler hem de arkadaş grupları için keyifli bir buluşma noktası olmayı sürdürüyor. Festival, ziyaretçilerine alışveriş, eğlence ve yılbaşı atmosferini bir arada sunarak şehrin en renkli yılbaşı festivali olma özelliğini bu yıl da koruyor. Sayapark Yılbaşı Festivali, yılbaşı dönemine özel etkinlikleri ve eğlence dolu içeriğiyle önümüzdeki günlerde de ziyaretçilerini ağırlamaya devam edecek.
Okul müdürünü vuran çocuğun babası da gözaltına alındı
22 Aralık 2025 Pazartesi - 12:05 Okul müdürünü vuran çocuğun babası da gözaltına alındı Mersin’in Anamur ilçesinde okul müdürünü vuran 12 yaşındaki öğrencinin babası da gözaltına alındı. Olay, sabah saatlerinde ilçeye bağlı Çarıklar Mahallesi’ndeki Çarıklar Rüştü Kazım Yücelen Ortaokulu’nun bahçesinde meydana geldi. İddiaya göre, M.K. (12), okulun önünde oturan okul müdürü Ender Kara’ya (39) doğru hızla gelerek tüfekle ateş etti. Haber verilmesi üzerine bölgeye sağlık ve jandarma ekipleri sevk edildi. Ağır yaralanan Kara, ambulansla hastaneye kaldırıldı. Jandarma ekipleri ise çocuğu okulda gözaltına aldı. Olayda kullanılan ruhsatsız tüfeğe el konulurken baba Y.K. de (55) Anamur Başsavcılığının talimatıyla gözaltına alınarak jandarmaya götürüldü. İlçe kaymakamı Kemal Duru ile Anamur Cumhuriyet Başsavcısı Tanju Çatlı da hastaneye giderek ağır yaralı okul müdürü hakkında bilgi aldı. Öte yandan, hastanede yapılan müdahalelerin ardından okul müdürünün Mersin’e sevk edildiği öğrenildi. Valilik olayla ilgili açıklama yaptı Mersin Valiliği’nden yapılan açıklamada ise, " İlimiz Anamur İlçesi Çarıklar Mahallesinde bulunan Çarıklar Rüştü Kazım Yücelen Ortaokulunda, 22.12.2025 günü saat: 08.30 sıralarında M.K. isimli öğrenci, okul bahçesinde, Okul Müdürü E.K.’yı tüfek ile karın bölgesinden yaralamıştır.Yaralanan Okul Müdürü E.K. derhal hastaneye kaldırılmış olup, tedavisi devam etmektedir.Olayı gerçekleştiren öğrenci gözaltına alınmış, konuya ilişkin adli ve idari tahkikat başlatılmıştır"denildi. Olayla ilgili soruşturma sürüyor.
Tarsus’un yöresel lezzetleri kayıt altına alınıyor
22 Aralık 2025 Pazartesi - 10:29 Tarsus’un yöresel lezzetleri kayıt altına alınıyor Tarsus’a özgü fındık lahmacun ve kaynar içeceği, Büyükşehir Belediyesinin ‘Tarsusi Yöresel Yemek Hikayeleri’ projesi kapsamında usta ellerde yapılarak tarifleriyle kayıt altına alındı. Mersin Büyükşehir Belediyesi Kültür, Sanat ve Sosyal İşler Dairesi Başkanlığı bünyesindeki Tarsus’a Değer Katanlar Kurulu (TADEKA) üyeleri, geçmişi geleceğe taşıyan çalışmalarını sürdürüyor. TADEKA Turizm ve Gastronomi Kurulu, eşsiz ve köklü bir tarihe sahip olan Tarsus’a özgü yemeklerin, belli tarifler içerisinde yapılması ve gelecek nesillere aktarılması adına başlattığı ‘Tarsusi Yöresel Yemek Hikayeleri’ projesini devam ettiriyor. Daha önce analı-kızlı, lahana sarması, vardabit, humus, kokulu çörek gibi birçok yöresel lezzetin belli tariflerde yapıldığı programlar gerçekleştiren TADEKA Turizm ve Gastronomi Kurulu, şimdi de Tarsus gastronomisinin önemli bir parçası olan ve tescillenen ürünü fındık lahmacun ile yine yöresel içecekler arasında yer alan ve yeni doğanı tebrik etmek için eve gelen konuklara ikram edilen kaynar içeceğini usta ellere yaptırdı. TADEKA’nın tarihi özelliklere sahip hizmet binasının bahçesinde gerçekleşen programda, Tarsus fındık lahmacunun tanıtımında büyük emeği olan Murat Gül ile tarihi Kırkkaşık Bedesteninde 15 yıldır baharatlarla yapılan kaynar içeceğinin tanıtılmasında önemli pay sahibi olan Serpil Demir hünerlerini sergilediler. Murat Gül, hamur ve lahmacun içinin hazırlanmasının her aşamasını uygulamalı olarak tek tek anlattı. Ardından kendisine ait olan fırına giderek, tepsilere dizilen lahmacunları pişirdi. Serpil Demir ise 7 çeşit baharattan oluşan kaynar içeceğini, bölge kültüründe aldığı yer ile birlikte anlatarak hazırladı ve bu işlemlerin tamamı kayıt altına alındı. "Tarsus’un kendine özgü gastronomisini gün yüzüne çıkartmak istiyoruz" TADEKA Turizm ve Gastronomi Kurulu Sözcüsü Murat Topçuoğlu, yöresel lezzetleri ileriye taşımak adına başlattıkları projenin oldukça verimli şekilde ilerlediğini kaydederek, "Bu hafta ‘Yöresel Yemek Hikayeleri’ projemizde kaynar ve Tarsus fındık lahmacununu ele aldık. Daha önce analı-kızlı, Çamalan çöreği ve humus yapmıştık" dedi. Farklı yemeklerle projeyi devam ettireceklerini kaydeden Topçuoğlu, "Tarsus, medeniyetlere 10 bin yıldır şahitlik etmiş bir şehir. Bu şehrin kendine özgü bir de gastronomisi var. Biz bunu gün yüzüne çıkartmak istiyoruz. Buraya gelenler, buranın gastronomisini de merak ediyor. Bu bizim için çok önemli. Çünkü bir şehrin devamlılığında gastronominin ayrı bir yeri var" ifadelerini kullandı. Hatay, Gaziantep, Adana gastronomisinin de önemli olduğunu ama bunların yanında Tarsus’un da başlı başına, çeşitli yemeklerden oluşan, tarihten kök alan bir gastronomisi olduğunu vurgulayan Topçuoğlu, "Amacımız bu gastronomiyi tüm Türkiye’ye, hatta dünyaya tanıtmak ve duyurmak. Ben bu konuda başta Başkanımız Vahap Seçer olmak üzere, emeği geçen herkese çok teşekkür ediyorum" diye konuştu. "Tanıtımlar sayesinde bizim de müşteri portföyümüz genişliyor" Baba mesleği olan fırıncılık kapsamında 30 yıldır fındık lahmacun yapan Murat Gül, "Böyle şeylerden çok memnun oluyorum. Tarsus’un tanıtımına da bir katkısı oluyor. Tanıtımlar sayesinde bizim her sene müşteri portföyümüz genişliyor. Bu sayede dükkanlarımızı büyütüyoruz. Tarsus’a ait coğrafi işaretli ürünler olsun, Tarsus’un diğer ürünleri olsun hepsinin tanıtımı yapılıyor" dedi. "Unutulmaya yüz tutmuş kaynar içeceğini, yaşatmaya karar verdim" Kaynar içeceğinin şifa kaynağı olduğunu belirten Serpil Demir ise bu içeceğin kaybolmaması adına çaba sarf ettiğine dikkat çekerek, "Kaynar yöresel bir damak tadı. Ama artık unutulmaya yüz tutmuştu. İşte unutulmaya yüz tutmuş bu damak tadını, ben yaşatmaya karar verdim. 15 yıldır kaynar yapıyorum. Kaynar aslında bir doğum şerbetidir. Gastronomi Kurulu olarak, eskiden yapılan yöresel damak tatlarını yaşatmaya karar verdiğimiz için, burada kaynar yapımını da kayıt altına aldık" ifadelerini kullandı.
Mersin’de balıkçılara ekipman desteği sürüyor
22 Aralık 2025 Pazartesi - 10:22 Mersin’de balıkçılara ekipman desteği sürüyor Mersin Büyükşehir Belediyesi, ‘Destek Büyükşehirden Kısmet Denizden’ programı kapsamında küçük ölçekli balıkçıların çalışma şartlarını iyileştirmek için ekipman ve malzeme desteğini aralıksız sürdürüyor. Tarımsal Hizmetler Dairesi Başkanlığı tarafından yürütülen ‘Küçük Ölçekli Balıkçılara Malzeme Desteği’ kapsamında, balıkçıların çalışma şartlarını iyileştirmek adına ekipman ve malzeme desteği sağlanıyor. Proje kapsamında; Mersin’de faaliyet gösteren 12 metre altı teknelere sahip küçük ölçekli balıkçılara Türk bayrağı, tulum takımı, polar ceket, çizme, can yeleği ve tutya desteği veriliyor. Büyükşehir tarafından bugüne kadar toplam 772 balıkçıya malzeme desteğinde bulunuldu Mersin Büyükşehir Belediyesi Tarımsal Hizmetler Dairesi Başkanlığında görev yapan Su Ürünleri Mühendisi Gürhan Çökmez, balıkçılara yönelik desteklerin aralıksız sürdürüleceğini söyleyerek, "Amacımız balıkçılarımızın daha güvenli ve konforlu bir şekilde denize açılmalarını sağlamak. 2023 yılında 372 balıkçımıza tulum, çizme ve tutya desteği sağladık. 2025 yılında ise 400 balıkçıya Türk bayrağı, tulum, polar ceket, çizme ve can yeleği ekipmanlarını ulaştırdık" dedi. "İlk kez bir belediye balıkçıların yanında duruyor" Mersin Ticari Su Ürünleri Kooperatif Başkanı Ali Yüzgeç, Büyükşehir Belediyesinin balıkçılara verdiği desteklerin önemine dikkat çekerek, "Ekonomik şartlar elvermediği için eski çizme ve muşamba kullanan balıkçılarımıza Büyükşehir Beldeiyesinin desteği bir nefes oldu. Verilen tüm malzemeler yerinde ve uygun, çünkü bazen balıkçının bir iğne almaya bile gücü yetmiyor" diye konuştu. İlk defa bir belediyenin balıkçıların yanında durduğunu ve destek verdiğini sözlerine ekleyen Yüzgeç, "Daha önce hiçbir belediye bizimle ilgilenmedi. Büyükşehir Belediyesi, hizmetlerini dört dörtlük yapıyor ve yanımızda bir güç olduğunu hissettiriyor" ifadelerini kullandı.
Erdem: "Dil savunması, vatan savunmasıdır"
21 Aralık 2025 Pazar - 13:26 Erdem: "Dil savunması, vatan savunmasıdır" Türkiye Dil ve Edebiyat Derneği (TDED) Genel Başkanı Ekrem Erdem, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın sözlerine atıfta bulunarak, "Vatanı önce dil, sonra ordu bekler. Dil savunması, vatan savunmasıdır" dedi. Türkiye Dil ve Edebiyat Derneği Mersin Şubesi ile Mersin Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümü ve Medeniyet Okumaları Topluluğu iş birliğinde, ’Dilimiz Kimliğimizdir’ adlı konferans düzenlendi. Mersin Üniversitesi Prof. Dr. Uğur Oral Kültür Merkezinde gerçekleştirilen konferansta konuşan Mersin Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erol Yaşar, milli ve manevi değerlere yönelik etkinlikleri her zaman desteklediklerini belirterek, "Türkiye Dil ve Edebiyat Derneği Mersin Şubesi, dilimizi koruma ve değerlerimize sahip çıkma noktasında önemli çalışmalar yürütüyor. Bu anlamlı konferans için üniversitemiz adına teşekkür ediyorum" ifadelerini kullandı. "Dil, düşünenin, bilenin ve söyleyenin kalemidir" Türkiye Dil ve Edebiyat Derneği Mersin Şubesi Kurucu Başkanı Mustafa Erim ise derneğin amacının toplumda dil bilincini yerleştirmek, Türkçenin doğru kullanımını yaygınlaştırmak ve edebiyatın gelişimine katkı sağlamak olduğunu söyledi. Erim, cadde ve meydanlardaki tabela kirliliğine dikkat çekerek, "Kadim medeniyetimizin birikimi, bu topraklardan yetişen ilim ve irfan sahipleriyle yüzyıllardır yolumuzu aydınlatmıştır. Düşünen bilir, bilen söyler, söyleyen yazar. Dil, düşünenin, bilenin ve söyleyenin kalemidir" diye konuştu. "Geleceğimizin güvencesi gençliğimizdir" TDED Mersin Şubesi Başkanı Muharrem Köse de dernek çalışmaları ve üniversitede kurulan Medeniyet Okumaları Öğrenci Topluluğunun faaliyetlerine değinerek, gençlerin uydurma kelimelere ve yabancı dil özentisine karşı Türkçeye sahip çıkmasından memnuniyet duyduklarını ifade etti. Köse, "Gençlerimizin ‘dilimiz kimliğimizdir’ konulu sergilerini gördükçe geleceğimizin güvencesinin bu gençlik olduğunu daha iyi anlıyoruz. 2025-2026 eğitim-öğretim döneminde ‘ümidin varsa engelin yoktur’ ve ‘yeter ki gönüller engelli olmasın’ konulu deneme yarışmamıza öğrencilerimizin eserlerini bekliyoruz" dedi. "Dil savunması, vatan savunmasıdır" Türkiye Dil ve Edebiyat Derneği Genel Başkanı Ekrem Erdem ise Mersin Şubesinin, derneğin 26 şubesi arasında yapılan değerlendirmede ilk üçe girerek başarı ödülü aldığını belirterek, emeği geçenleri tebrik etti. Türkçenin karşı karşıya olduğu tehditlere dikkat çeken Erdem, "Yaklaşık 250 milyon konuşuruyla dünyanın en büyük dilleri arasında yer alan Türkçe; bilim ve teknolojideki hızlı gelişme, basın-yayın dilindeki özensizlik, ticari hayattaki yabancı kelime alışkanlığı ve yabancı dilde eğitim hayranlığı nedeniyle ciddi tehdit altındadır. Sosyal medyada kullanılan kuş dili gençlerin iletişim dili haline gelmektedir" ifadelerini kullandı. Dil sorunlarının aynı zamanda bir kimlik meselesi olduğunu vurgulayan Erdem, "Dilini ve kültürünü kaybeden milletler tarih sahnesinden silinmiştir. Cumhurbaşkanımızın da ifade ettiği gibi ‘Vatanı önce dil, sonra ordu bekler’. Dil savunması, vatan savunmasıdır" diye konuştu. Tabela kirliliğine dikkat çekti Dildeki yabancılaşmanın en yoğun yaşandığı alanlardan birinin tabela kirliliği olduğunu söyleyen Erdem, bu kapsamda 2018 yılında TSE tarafından kabul edilen standartlara değindi. Erdem, "Bu düzenlemeyle yön levhalarının Türkçe olması, yabancı dildeki ifadelerin ise Türkçenin yüzde 25’i büyüklüğünde kullanılması kuralı getirildi. Belediyelerin iş yeri ruhsatlarında bu standartları şart koşmasıyla şehirlerimizdeki dil karmaşası sona erecektir" diyerek herkesi duyarlı olmaya davet etti.
Silifke il olmak istiyor
21 Aralık 2025 Pazar - 12:02 Silifke il olmak istiyor Silifke Ticaret ve Sanayi Odası yönetimi, ilçenin il hakkının geri alınması için çalışmaların yoğunlaştırılacağını bildirdi. Oda yönetimi, ilçede görev yapan basın mensuplarıyla istişare toplantısında bir araya geldi. Toplantıda, odanın hizmet ve faaliyetleri, yıl değerlendirmesi, gelecek dönem planları ve yeni yıl hedeflerinin yanı sıra Silifke’nin il olma hakkının geri alınmasına yönelik yürütülen çalışmalar ele alındı. Karşılıklı görüş alışverişinin yapıldığı toplantıda konuşan Silifke Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Nurettin Kaynar, ilçenin tarihi, ekonomik ve kültürel birikimine dikkat çekerek, "Markalaşan Silifke, binlerce yıllık birikimiyle eşsiz bir kenttir" dedi. Silifke’nin il olması yönündeki ısrarını sürdürdüklerini vurgulayan Kaynar, bu kapsamda kentin tüm dinamikleriyle bir araya gelerek çalışmalarını kararlılıkla sürdürdüklerini ifade etti. Toplantıda basın mensuplarıyla Silifke’nin il olması konusunda fikir alışverişinde bulunuldu. Toplantıda yapılan değerlendirmelerde; il olma sürecini takip edecek bir komitenin acilen kurulması, Akkuyu Nükleer Güç Santrali’nin bölgede bulunması nedeniyle Rus vatandaşlarından da destek alınması, milletvekillerine Silifke’nin neden il olması gerektiğini anlatan kapsamlı bir dosya hazırlanması, konunun basında sürekli gündemde tutulması, Silifke dernekleriyle lobi faaliyetlerinin güçlendirilmesi ve tanıtım için bütçe oluşturulması gibi başlıklar öne çıktı. Ayrıca Silifke halkının sürece aktif destek vermesinin sağlanması, tüm siyasi partilerin desteğinin alınması, Taşeli bölgesinde yer alan ve eski İçel vilayetine bağlı ilçelerin sürece dahil edilmesi, Silifke’nin vilayet olduğu döneme ait tarihi evrakların araştırılarak dosyalanması ve siyasi parti genel başkanlarına ziyaretler gerçekleştirilmesi konuları da gündeme geldi. Özellikle kısa sürede bir komite kurulması ve bu komite için bütçe oluşturulması öncelikli hedef olarak belirlendi. Başkan Kaynar, "Bu toplantılar birlik ve beraberliğimiz açısından çok önemli. Silifke’deki tüm sivil toplum kuruluşları, siyasi partilerimiz, belediye başkanımız, halkımız ve basınımızın gücüyle Silifke’nin il olmasını sağlayacağız. Silifke il olmaya hazır. Gelecek Silifke’dedir ve bu hedefimizden asla vazgeçmeyeceğiz" diye konuştu.
Yerli Malı Haftası kadın emeğiyle renklendi
21 Aralık 2025 Pazar - 11:55 Yerli Malı Haftası kadın emeğiyle renklendi Mersin Büyükşehir Belediyesi Kadın ve Aile Hizmetleri Dairesi Başkanlığı bünyesinde hizmet veren Tömük Kadın ve Çocuk Atölyesi kursiyerleri, Tömük Çarşısında düzenlenen etkinlikle ‘Yerli Malı Haftası’nı kutladı. Kursiyerler, eğitmenler ve gönüllülerin katkılarıyla hazırlanan yöresel lezzetler vatandaşlara ikram edilirken, kadınların el emeği ürünleri de stantlarda satışa sunuldu. Aşçılık başta olmak üzere atölyedeki farklı kurslara katılan kadınların hazırladığı batırık, topalak, keşkek, içli köfte, yöresel tatlılar ve yayık ayranı gibi geleneksel lezzetler, etkinliğe katılan vatandaşlardan yoğun ilgi gördü. Kadın emeğinin görünür kılınması, yöresel kültürün yaşatılması ve bölgenin sosyal yaşamına katkı sağlanması amacıyla düzenlenen etkinlikte, Tömük Mahallesi’nde dayanışma ve kaynaşma ortamı oluştu. Etkinliğe çevre mahalleler ile Mezitli ilçesinden de katılım sağlandı. Kadın ve Aile Hizmetleri Dairesi Başkanlığına bağlı Gönüllüler Şube Müdürü Hava Güngeç, "Tömük’te açtığımız Kadın ve Çocuk Atölyemizin kursiyerleri, eğitmenleri ve gönüllülerimizin hazırladığı yöresel lezzetleri vatandaşlarımızla buluşturduk. Kadınlarımız el emeği ürünlerini stantlarda satışa sundu. Çok güzel bir kaynaşma ortamı oluştu" dedi. Tömük Kadın ve Çocuk Atölyesi El Sanatları Usta Öğreticisi Zeliha İspir ise Yerli Malı Haftası kapsamında düzenlenen etkinliğin önemine dikkat çekerek, "Öğrencilerimizin yaptığı yöresel yemekleri ve el ürünlerini tanıtmak için güzel bir etkinlik gerçekleştirdik. Tömük’ün kalkınması ve öne çıkması açısından anlamlı oldu. Kursiyerlerimiz ürettikçe ve sattıkça kurslara daha da hevesle geliyor" diye konuştu. Aşçılık kursiyerlerinden Saadet Sarıbaş, atölyede hem sosyalleştiklerini hem de meslek edindiklerini belirterek, "Batırık, ölemeç, topalak, keşkek, yöresel tatlılar, sıkma ve ayranımız vardı. Katılım çok iyiydi, adeta şenlik havası yaşandı. Bu imkanı sağlayan Büyükşehir Belediyemize teşekkür ediyoruz" ifadelerini kullandı. Bir diğer kursiyer Aleyna Ciğer de "Yöresel yemeklerimizi hazırladık, vatandaşlarımız tattı. Yerli Malı Haftası’nı birlikte kutladık" dedi.