Yerel Haberler
Mersin
Mersin’de ölen 2 kardeşin cenazeleri adli tıpa gönderildi, evdeki ilk inceleme tamamlandı 04 Mayıs 2026 Pazartesi - 18:59:53 Mersin’in Bozyazı ilçesinde mide bulantısı ve kusma şikâyetleriyle kaldırıldıkları hastanede hayatını kaybeden 4 ve 7 yaşlarındaki iki kardeşin naaşları, ölüm nedenlerinin belirlenmesi için adli tıpa sevk edildi. Anne ile babanın tedavisi sürerken, jandarma ekiplerinin evdeki ilk incelemesi tamamlandı. Olay, Bozyazı ilçesi Tekmen Mahallesi Tüllüler Sokak’ta meydana geldi. Alınan bilgiye göre, Karaman İl Emniyet Müdürlüğü kadrosunda görev yapan polis memuru Musa Tülü (39), eşi Ebru (33), çocukları Azra (7) ve Ömer Selim (4) ile 3 gün önce memleketi Mersin’in Bozyazı ilçesine geldi. Musa Tülü ve ailesi, annesinin yaşadığı evin ikinci katında kalırken gece rahatsızlanıp kusma ve mide bulantısı şikayetiyle Bozyazı Devlet Hastanesi’ne kaldırıldı. Aileden önce Ömer Selim, ardından Azra yapılan tüm müdahalelere rağmen hayatını kaybetti. Anne ve baba ise ambulansla Mersin Şehir Hastanesi’ne sevk edildi. Ölüm nedenleri belirlenemedi, cenazeler adli tıpa gönderildi Hamile olduğu öğrenilen anne ile babanın yoğun bakımda tedavisi sürerken, hayatını kaybeden kardeşlerin ön otopsi işlemi yapıldı. Rahatsızlanma ve ölüm sebebi henüz belirlenemezken, cenazeler Mersin Adli Tıp Kurumu’na sevk edildi. Öte yandan jandarma ekipleri tarafından Tülü çiftinin kaldığı evde ilk incelemeler tamamlandı. İnceleme sonrasında evin girişi şeritle kapatıldı. 2 çocuğun ölümüne, anne ile babanın yoğun bakıma kaldırılmasına neyin sebep olduğunun otopsi işlemlerinin ardından belirlenmesinin beklendiği bildirildi. Öte yandan çocukların ölmeden önce hastanedeki fotoğrafları da ortaya çıktı. Olayla ilgili soruşturma sürüyor.
Mersin’de üreticiye yüzde 70 hibeli domates fidesi desteği
05 Ekim 2025 Pazar - 12:00 Mersin’de üreticiye yüzde 70 hibeli domates fidesi desteği Mersin Büyükşehir Belediyesi, tarımsal üretimi desteklemeye yönelik projelerine bir yenisini daha ekleyerek, yüzde 70’i hibeli sanayi tipi domates fidesi desteği sağladı. Gülnar, Mut, Silifke ve Erdemli ilçelerinde üreticilere toplam 187 bin 226 adet fide dağıtıldı. Büyükşehir Belediyesi Tarımsal Hizmetler Dairesi Başkanlığı koordinesinde yürütülen ’Domates Fidesi Dağıtım Projesi’ kapsamında, üreticilerin girdi maliyetlerini düşürmek ve tarımsal verimliliği artırmak hedefleniyor. Proje doğrultusunda sadece Gülnar’ın Bereket, Taşoluk, Yarmasu, Ayvalı, Bozağaç, Saray, Konur ve Ilısu mahallelerine 104 bin 858 adet domates fidesi dağıtıldı. Büyükşehir ekipleri, fidelerin dikiminden hasadına kadar üreticinin her aşamada yanında oldu. "Fidelerin yüzde 70’ini hibeli olarak verdik" Tarımsal Hizmetler Dairesi Başkanlığında görev yapan ziraat mühendisi Pembegül Şeker, projenin detaylarını anlatarak, "Haziran ayında gerçekleştirdiğimiz fide dağıtım projesi kapsamında; Gülnar, Mut, Silifke ve Erdemli’de 100 üreticiye toplam 187 bin 226 adet sanayi tipi domates fidesi dağıttık. Bunların yüzde 70’i hibeli olarak üreticilere teslim edildi" dedi. Şeker, Gülnar’da 8 mahallede 53 üreticiye ulaştıklarını belirterek, "Bereket Mahallesi’nde dağıtımını yaptığımız fidelerin hasadını bugün birlikte gerçekleştirdik. Üreticilerin gelirlerini artırmak ve bölgedeki tarım sektörünü güçlendirmek için desteklerimiz sürecek" ifadelerini kullandı. "Bu destekler üreticiye can suyu oldu" Bereket Mahallesi Muhtarı Ünal Cin, girdi maliyetlerinin üretimi zorlaştırdığı bir dönemde Büyükşehir Belediyesinin sağladığı desteğin çok değerli olduğunu vurguladı. Cin, "Büyükşehir Belediye Başkanımız Vahap Seçer’e çok teşekkür ederiz. Domatesin yanı sıra badem, ceviz ve lavanta desteği de aldık. Bu sayede üreticinin maliyetleri önemli ölçüde azaldı" dedi. Domates fidelerinin piyasa fiyatının 10 lira civarında olduğunu belirten Muhtar Cin, "Büyükşehir, yüzde 70 hibeyle bu fideleri üreticiye 1 lira 20 kuruşa verdi. Bu destek üreticiler için büyük bir kolaylık sağladı" diye konuştu. "Fideleri 1-2 liraya aldık" Bereket Mahallesi’nde üretim yapan çiftçi Mehmet Seçkin Şen de destekten duyduğu memnuniyeti dile getirerek, "Normalde 10-12 lira olan domates fidelerini Büyükşehir Belediyesi sayesinde 1-2 liraya aldık. Bu destek, hem maliyetlerimizi azalttı hem de üretime olan motivasyonumuzu artırdı. Başkanımız Vahap Seçer’e teşekkür ediyoruz" şeklinde konuştu.
4. Kleopatra Bisiklet Festivali Renkli Görüntülerle Başladı
04 Ekim 2025 Cumartesi - 18:32 4. Kleopatra Bisiklet Festivali Renkli Görüntülerle Başladı Mersin Büyükşehir Belediyesi ile Tarsus Belediyesi iş birliğinde bu yıl 4.’sü düzenlenen Kleopatra Bisiklet Festivali, renkli görüntülerle başladı. Tarsus Bisiklet Topluluğu’nun da paydaş olduğu festivale 23 ilden bisiklet tutkunları katıldı. Üç gün sürecek festivalin açılışı, Tarsus’un tarihi simgelerinden Kleopatra Kapısı önünde gerçekleştirildi. Açılış turuyla birlikte bisikletliler, Tarsus kent merkezindeki tarihi noktalardan ve doğal güzelliklerin bulunduğu bölgelerden pedal çevirerek geçti. Festival boyunca bisiklet kullanımına farkındalık oluşturmak ve Tarsus’un tarihi ile doğal değerlerini tanıtmak hedefleniyor. Mersin Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Hamit Mert Avcı, festivalde yaptığı konuşmada, Başkan Vahap Seçer’in selamlarını ileterek, "Tarsus’un tarihi sokaklarını, Eshab-ı Kehf’imizi, kentin dört bir yanını birlikte gezeceğiz. Mersin’de onlarca kilometre bisiklet yolu yapıldı. Amacımız daha sağlıklı ve doğa dostu ulaşımı yaygınlaştırmak" dedi. Tarsus Belediye Başkanı Ali Boltaç ise Tarsus’un bisiklete binmeye uygun bir kent olduğuna dikkat çekerek, "Nüfus arttıkça ulaşım zorlaşıyor. Bu nedenle karbon ayak izi olmayan bisikleti ulaşımın merkezine koymamız gerekiyor" ifadelerini kullandı. Tarsus Bisiklet Topluluğu sözcüsü Dr. Ali Cerrahoğlu da güvenli bisiklet yollarının önemine değinerek, "Amacımız işe, okula, alışverişe bisikletle güvenli şekilde gidebilmek. Bunun için daha görünür olmamız ve yollarımızı herkes için güvenli hale getirmemiz gerekiyor" dedi. Tarsus Kent Konseyi Bisiklet Topluluğu Grup Lideri Gökhan Özberk, 7 yıldır Tarsus’un bisiklet dostu bir kent olması için mücadele verdiklerini söyledi.
2. Uluslararası Tarsus Sarıulak Zeytin Festivali başladı
04 Ekim 2025 Cumartesi - 18:13 2. Uluslararası Tarsus Sarıulak Zeytin Festivali başladı Uluslararası Tarsus Sarıulak Zeytin Festivali, yöresel tatlardan konserlere uzanan zengin programıyla hem Tarsuslulara hem de kente gelen misafirlere unutulmaz anlar yaşatıyor. Tarsus’un tescilli ürünü ve bereketin simgesi olan Sarıulak Zeytini, ikinci kez düzenlenen Uluslararası Tarsus Sarıulak Zeytin Festivali ile kutlanıyor. Kubat Paşa Medresesi’nde başlayan festival, yöresel lezzetlerden atölyelere, söyleşilerden konserlere kadar zengin içeriğiyle Tarsusluları ve misafirleri buluşturuyor. "Tarsus’un geleceğini daha güçlü, daha bereketli kılacaktır" Festivalin açılışında konuşan Tarsus Belediye Başkanı Ali Boltaç, Sarıulak’ın sadece bir tarım ürünü değil, Tarsus’un kültürel kimliği ve hafızası olduğunu ifade ederek, "Sarıulak zeytini, sofralarımıza lezzet katan bir ürün olmanın çok ötesinde; bu toprakların hafızası, üreticimizin alın teri ve Tarsus’un kültürel kimliğinin en güçlü simgelerinden biridir. Zeytin yalnızca Tarsus’un değil, insanlığın ortak mirasıdır. Kur’an-ı Kerim’de bereketin kaynağı, Tevrat’ta barışın ve umudun müjdecisi, İncil’de kutsallığın mekanı olarak anılır. Bu yönüyle Sarıulak, insanlığın belleğinde barışı, bereketi ve ışığı temsil eden kadim bir değerdir. Bu festival, üreticilerimizin emeğini görünür kılmak; köylümüzün sabrını, toprağımızın bereketini ve emeğin kutsallığını yüceltmek için vardır. Sarıulak’ın her tanesi, aslında bu topraklarda yeşeren umudun sembolüdür. Birlikte attığımız her adım, Tarsus’un geleceğini daha güçlü, daha bereketli ve daha görünür kılacaktır" dedi. Festivalden renkli kareler Festivalin ilk gününde Tarsuslu sanatçı Ramazan Koçak, yerel ezgiler ve ‘Çalgı Sohbeti’ programıyla sahne aldı. Protokol üyeleri stantları gezerek üreticilerle sohbet etti, Sarıulak zeytininden yapılan tatlıların tadına baktı. Binlerce yıllık zeytin geleneğinin bir parçası olan Sarıulak, ilaçsız ve temiz tarım yöntemleriyle yetiştirilmesi, kendine özgü aroması ve dayanıklılığıyla ön plana çıkıyor. Türkiye’nin dört bir yanından gelen misafirler, festival boyunca Sarıulak’ın eşsiz lezzetini tatma ve üreticilerle buluşma fırsatı buluyor. Festival, 5 Ekim’e kadar Kubat Paşa Medresesi’nde devam edecek.
Mersin Şehir Tiyatrosu 25. sezonunu ‘Bahar Noktası’yla başlattı
04 Ekim 2025 Cumartesi - 12:47 Mersin Şehir Tiyatrosu 25. sezonunu ‘Bahar Noktası’yla başlattı Mersin Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatrosu, 25. sanat sezonunu Shakespeare’in ölümsüz eseri ’Bir Yaz Dönümü Gecesi Rüyası’nın Can Yücel’in Türkçe söylemiyle sahnelenen ‘Bahar Noktası’ adlı uyarlamasıyla açtı. Kongre ve Sergi Sarayında gerçekleştirilen prömiyerde salon tamamen doldu. Seyirciler, rüya ile gerçeğin birbirine karıştığı büyülü atmosferde unutulmaz bir gece yaşadı. Zehra Alev Tol’un dekor ve kostüm tasarımıyla göz kamaştıran oyunda; ışık tasarımını Şükrü Kırımoğlu, müzik tasarımını Cem Altun, koreografiyi Serbülent Biçer, dramaturjiyi ise Taner Çelik üstlendi. Dev bir kadroyla sahneye taşınan oyun, hem görsel hem duygusal yönüyle tam bir sanat şöleni sundu. Aşkın deliliğini, rüyanın büyüsünü ve doğanın uyanışını anlatan Bahar Noktası, Shakespeare’in klasik metnini Anadolu’nun dokusuyla harmanlıyor. Oyunda, Atina’nın genç aşıkları kadim yasalardan kaçarken kendilerini cinler ve perilerle dolu sihirli bir ormanda buluyor. Gerçekle hayalin, vuslatla ayrılığın iç içe geçtiği bu masalsı yolculuk, Mersin Şehir Tiyatrosu’nun oyuncularıyla yeniden hayat buluyor. Tiyatroseverlerin yoğun ilgi gösterdiği prömiyer sonunda oyuncular dakikalarca ayakta alkışlandı. "Burası bir sanat ocağı" Oyuna, Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer’i vekaleten katılan Belediye Meclis Üyesi Hamit Mert Avcı, belediyeciliğin sadece en iyi asfaltı dökmek yada en iyi hasta bakımını sağlamakla olmadığını, aynı zamanda insanı merkezine koymayı ve onu anlamaya çalışmayı da barındırdığını söyleyerek, "İnsanı doğru şekilde anlamak için insanı en iyi şekilde anlatmak lazım. Büyükşehir Belediyemizin bu vazifeyi dört dörtlük yapmasına vesile olan, insanı iyi şekilde anlatmamızı sağlayan ve burayı bir sanat ocağına çeviren çok kıymetli çalışma arkadaşlarıma Başkanınız Vahap Seçer adına teşekkür etmek istiyorum. Emekleriniz boşa çıkmamış. Hepinize teşekkür ediyorum. Sezonun ilerleyen oyunlarında, bu oyunun tekrarlarında görüşmek üzere" dedi. "Mersin Büyükşehir Belediyesi bir sanat fabrikasına sahip" Kültür ve Sosyal İşler Dairesi Başkanlığı Koordinatörü, Opera Sanatçısı Bengi İspir Özdülger, yeni tiyatro dönemine başlamanın kendileri için büyük bir gurur ve mutluluk olduğunu söyledi. Oyuncu kadrosuyla birlikte çok güzel işler yapmaya devam edeceklerini kaydeden Özdülger, "Mersin Büyükşehir Belediyesi bir sanat fabrikasına sahip. Bunun mimarı da Vahap Seçer. Buradan kendisine teşekkürlerimizi sunuyorum. Yolumuz uzun. Bu yolu hep beraber başarıyla ve emin adımlarla yürüyeceğiz. Biz büyük bir aileyiz. Bu güzel gece çok büyük bir performans ve büyük bir emek. Mersin Şehir Tiyatrosu’nun bir ferdi olarak tüm arkadaşlarımı ve rejisörümüz Sayın Hakan Çimenser nezdinde de tüm üretken kadroyu kutluyorum" ifadelerine yer verdi.
Mersin Büyükşehir Belediyesi Gülnar’da yolları yeniledi
04 Ekim 2025 Cumartesi - 11:44 Mersin Büyükşehir Belediyesi Gülnar’da yolları yeniledi Mersin Büyükşehir Belediyesinin, Gülnar’da altyapı ve üstyapı çalışmalarıyla Kavaklıdam Caddesini baştan sona yenileyerek 850 metrelik yola bin 300 ton sıcak asfalt serdiği bildirildi. Büyükşehir belediyesinin, Gülnar’da vatandaşların konforlu ve güvenli bir ulaşım sağlaması adına yol yenileme çalışmalarına hız kesmeden devam ediyor. Yol Yapım Bakım ve Onarım ve Muhtarlık İşleri Dairesi Başkanlığı koordinesindeki yol yapım bakım ve onarım ekipleri tarafından yürütülen çalışmalar kapsamında, vatandaşların mağduriyet yaşamaması adına yol yenileme çalışmaları gerçekleştiriliyor. Bu kapsamdaki çalışmaların son adresi ise Kavaklıdam Caddesi oldu. Kavaklıdam Caddesi’nde öncelikle MESKİ ekipleri tarafından içme suyu hattı yenilendi. Ardından altyapı ve üstyapı işlemleri tamamlanarak, 850 metre uzunluğundaki yola yaklaşık bin 300 ton sıcak asfalt serildi. Büyükşehir Belediyesi sadece caddeyle sınırlı kalmayarak, kendi sorumluluğunda olmamasına rağmen 100. Yıl Okulu önündeki sokağı da asfaltlama çalışmalarına dahil etti. Eğitim öğretim sezonu başlamadan önce tamamlanan bu çalışma sayesinde, öğrenci ve velilere daha rahat bir ulaşım imkânı sağlandı. "Gülnar’daki çalışmalar oldukça yoğun geçiyor" Mersin Büyükşehir Belediyesi Muhtarlık İşleri Dairesi Başkanlığına bağlı Gülnar Koordinasyon Sorumlusu Volkan Dinç, Gülnar’da çalışmaların oldukça yoğun geçtiğini aktararak, "Bu sezon yaklaşık 40 kilometre çift kat sathi kaplama ile birlikte, Büyükşehir Belediyesi olarak 1700 metre sıcak asfalt çalışması yaptık. Bulunduğumuz cadde Kavaklıdam Caddesi olarak geçmektedir. Burası, Akdeniz Mahallesi’ne bağlı, altyapı ve kurum kazıları sebebiyle tahribata uğrayarak bozulan bir yoldu" dedi. Yolları yaparken yalnızca asfalt çalışması değil altyapı çalışmalarını da sürdürdüklerini söyleyen Dinç, "Öncelikle caddede MESKİ ekiplerimizce içme suyu hattında yenileme çalışması yapılmıştır. Akabinde altyapı ve üstyapı işlemleri de yapılarak, 850 metre uzunluğundaki yolda yaklaşık 1300 ton sıcak asfalt kullanıldı" ifadelerine yer verdi. Mersin Büyükşehir Belediyesinin kendi kapsamında olmayan yollara da müdahalede bulunduğunu kaydeden Dinç, "Bu çalışmalar kapsamında Büyükşehir Belediyesine ait olmamasına rağmen; 100. Yıl Okulu önündeki sokakta eğitim ve öğretim sezonu açılmadan önce, öğrencilerin ve velilerin okula daha rahat ulaşım sağlaması amacıyla asfaltlama çalışmasına dahil edilmiştir. Son olarak asfaltlama çalışmaları bittikten sonra gerekli yatay ve düşey işaretlemeler de yapılarak, caddemiz tüm vatandaşlarımızın hizmetine açılmıştır" diye konuştu.
Akdeniz Belediyesinden ’Anne Sütü İle Besle, Sevgiyle Büyüt’ projesi
04 Ekim 2025 Cumartesi - 11:41 Akdeniz Belediyesinden ’Anne Sütü İle Besle, Sevgiyle Büyüt’ projesi Mersin’in merkez ilçe Akdeniz Belediyesi ile Akdeniz İlçe Sağlık Müdürlüğü iş birliğinde, 1-7 Ekim Anne Sütü ve Emzirme Haftası kapsamında anne sütünün önemi ve emzirmenin faydalarına dikkat çekmek amacıyla ’Anne Sütü İle Besle, Sevgi İle Büyüt’ projesi başlatıldı. Akdeniz Belediyesi Kadın ve Aile Hizmetleri Müdürlüğü koordinasyonunda yürütülen proje kapsamında seminerler, bilgilendirme çalışmaları ve danışmanlık hizmetleri düzenlenecek. Kültür ve Sanat Evleri kursiyerleri ile Aile Destek Merkezlerinden yararlanan kadınların yanı sıra tüm anneler ve anne adayları çalışmalardan faydalanabilecek. Projenin açılışı dolayısıyla Akdeniz Belediyesi Konferans Salonunda geniş katılımlı bir seminer yapıldı. Seminere katılan kadınlara, Uzm. Dr. Hanife Tezcan anne sütünün özellikleri, emzirmenin anne ve bebek sağlığına katkıları ve doğru emzirme teknikleri konusunda bilgi verdi. Ebe Gülten İlke Hoşhanlı ise doğum sonrası ilk saatlerin önemi, kolostrumun faydaları ve emzirme sürecinde doğru bilinen yanlışlara ilişkin sunum yaptı. Katılımcılara eğitici broşürler ve kitapçıklar dağıtılırken, programa İl Sağlık Müdürlüğü Halk Sağlığı Hizmetleri Başkan Yardımcısı Dilek Özer, Akdeniz İlçe Sağlık Müdürü Dr. Ayşe Arslan, AK Parti il ve ilçe teşkilatı temsilcileri ile ilçedeki kadın muhtarlar da katıldı. Yaklaşık bin anne ve anne adayına ulaşılması hedeflenen proje kapsamında; 0-2 yaş arası çocuğu olan anneler, anne adayları ve aile bireyleri bilgilendirilecek, ayrıca annelere emzirme sürecinde karşılaşılan sorunlara yönelik bireysel danışmanlık desteği sağlanacak.