Abone
Gündem
Politika
Ekonomi
Dünya
Asayiş
Spor
Video
Yerel
Belgesel
Daha
Fotogaleri
Aktüel
Sağlık
Çevre
Magazin
Kültür Sanat
Eğitim
Teknoloji
Hava Durumu
Tüm Haberler
Tüm Manşetler
RSS
Abone
Gündem
Politika
Ekonomi
Dünya
Asayiş
Spor
Video
Yerel
Belgesel
Daha
Fotogaleri
Aktüel
Sağlık
Çevre
Magazin
Kültür Sanat
Eğitim
Teknoloji
Hava Durumu
Tüm Haberler
Tüm Manşetler
RSS
Whatsapp
İHA Kurumsal
EN
Yerel Haberler
İstanbul
Ankara
İzmir
Bursa
Antalya
Trabzon
Tüm Şehirler
Adana
Adıyaman
Afyon
Ağrı
Aksaray
Amasya
Ankara
Antalya
Ardahan
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bartın
Batman
Bayburt
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Düzce
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Iğdır
Isparta
İstanbul
İzmir
Kahramanmaraş
Karabük
Karaman
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırıkkale
Kırklareli
Kırşehir
Kilis
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Mardin
Mersin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Osmaniye
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Şanlıurfa
Şırnak
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Uşak
Van
Yalova
Yozgat
Zonguldak
Mersin
Araçta ölü bulundu
10 Mayıs 2026 Pazar - 11:49:56
Mersin’in Tarsus ilçesi Çağlayan Mahallesi’nde bir kişi park halindeki bir araç içerisinde ölü bulundu. Edinilen bilgiye göre, mahallede uzun süre hareketsiz duran araçtan şüphelenen vatandaşlar durumu 112 Acil Çağrı Merkezi’ne bildirdi. Olay yerine sağlık ve polis ekipleri sevk edildi. Sağlık ekiplerinin yaptığı kontrolde araç içerisindeki kişinin hayatını kaybettiği belirlendi. Ölen şahsın 51 yaşında H.S. olduğu ve KOAH hastalığı olduğu öğrenildi. Polis ekipleri olay yerinde inceleme yaparken, şahsın ölüm nedeninin yapılacak otopsinin ardından netlik kazanacağı öğrenildi. Olayla ilgili soruşturma devam ediyor.
10 Mayıs 2026 Pazar - 11:41
Mersin’de şehit annelerine özel program
Mersin Büyükşehir Belediyesi tarafından Anneler Günü dolayısıyla şehit anneleri, şehit eşleri ve gazi yakınlarına yönelik Tarsus’ta özel program düzenlendi. Büyükşehir Belediyesi Sosyal Hizmetler Dairesi Başkanlığı Şehit Aileleri ve Gazi Hizmetleri Şube Müdürlüğü koordinesinde gerçekleştirilen programa, Mersinden Kadın Kooperatifi Yönetim Kurulu Başkanı Meral Seçer de katıldı. Katılımcılar ilk olarak Büyükşehir Belediyesi Tarsus Doğa Parkını ziyaret ederek çeşitli hayvanları yakından görme fırsatı buldu. Daha sonra Tarsus Gençlik Kampında tüm şehitler için Kur’an-ı Kerim okunup dualar edildi. Programda konuşan Meral Seçer, şehit anneleri ve eşlerinin büyük fedakarlıklar yaptığını belirterek, "Sizlerin emaneti hepimizin emaneti" dedi. Büyükşehir Belediyesinin şehit aileleri ve gazilere yönelik çalışmalarına önem verdiğini ifade eden Seçer, tüm şehitleri rahmetle andıklarını söyledi. Şehit Aileleri ve Gazi Hizmetleri Şube Müdürü Nilgün Buz ise şehit ve gazi ailelerinin her zaman yanında olmaya devam edeceklerini belirterek, tüm annelerin ’Anneler Günü’nü kutladı. Programa katılan şehit anneleri ve şehit eşleri de etkinlikten duydukları memnuniyeti dile getirdi. Şehit annesi Gülbeyaz Öztürk, düzenlenen etkinliğin kendilerine moral olduğunu ifade ederken, Ayşe Yıldırım ise böyle anlamlı bir günde hatırlanmanın kendilerini onore ettiğini söyledi. Şehit eşi Fatma Kurumuş ve şehit annesi Ümmü Kaya da etkinlik dolayısıyla Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer’e teşekkür etti.
10 Mayıs 2026 Pazar - 10:03
Bozyazı’da "Evimin Sultanları Anneler Günü Voleybol Turnuvası" tamamlandı
Mersin’in Bozyazı ilçesinde Anneler Günü etkinlikleri kapsamında düzenlenen "Evimin Sultanları Anneler Günü Voleybol Turnuvası" final müsabakasıyla sona erdi. Şehit Murat Namdar Ortaokulu Spor Salonu’nda oynanan final karşılaşmasında Kötekler İlkokulu ile Bozyazı İlkokulu karşı karşıya geldi. Büyük çekişmeye sahne olan mücadelede takımlar karşılıklı sayılar bulurken, maç uzatma setine taşındı. Uzatma setinde üstün bir performans ortaya koyan Kötekler İlkokulu, rakibini mağlup ederek turnuvanın şampiyonu oldu. Turnuva boyunca annelerin ortaya koyduğu mücadele azmi, takım ruhu ve centilmence rekabet izleyenlerden takdir topladı. Tribünlerde yer alan öğrenciler, öğretmenler ve veliler de takımlara yoğun destek verdi. Final müsabakasının ardından düzenlenen törende dereceye giren takımlara kupaları verildi. Turnuvada Kötekler İlkokulu birinci, Bozyazı İlkokulu ikinci, İlk Adım Anaokulu üçüncü olurken, Tekmen Ortaokulu Takımı turnuvayı dördüncü sırada tamamladı.
09 Mayıs 2026 Cumartesi - 23:38
Mersin’de Ultra Maraton heyecanı: Sporcular antik kentler arasında yarıştı
Mersin Büyükşehir Belediyesinin bu yıl 5’incisini düzenlediği ‘Uluslararası Kilikya Ultra Maratonu’, farklı ülkelerden ve Türkiye’nin çeşitli illerinden gelen 882 sporcunun katılımıyla gerçekleştirildi. Mersin Valiliği himayesinde ve Türkiye Atletizm Federasyonu takviminde yer alan organizasyonda sporcular, tarihi ve doğal güzelliklerin iç içe geçtiği parkurlarda yarıştı. Büyükşehir Belediyesi Kültür, Sanat ve Sosyal İşler Dairesi Başkanlığı bünyesindeki Gençlik ve Spor Hizmetleri Şube Müdürlüğü öncülüğünde organize edilen maraton; 10K, 33K ve 53K’lık etaplarda tamamlandı. Sporcular, Kızkalesi’nden başlayarak Lamos Kanyonu’na uzanan rotalarda mücadele etti. Korikos Antik Kenti, Cennet-Cehennem Obruğu, Sebaste Antik Kenti ve Kanlı Divane gibi tarihi alanlardan geçen yarışmacılar, doğa ve tarihin buluştuğu atmosferde koşma deneyimi yaşadı. Maratonun ödül töreni, tüm parkurların bitiş noktası olan Kızkalesi Müze Beach’te gerçekleştirildi. 53K Erkekler Genel Klasmanda Mustafa Dağdelen 5 saat 3 dakika 22 saniyelik derecesiyle birinci oldu. 33K Erkekler Kategorisinde Şahap Dede 3 saat 4 dakika 5 saniyeyle, kadınlarda ise Fransa’dan Eugine Rooke 3 saat 56 dakika 49 saniyeyle ilk sırayı aldı. 10K Erkekler Kategorisinde Rıdvan Aykul 45 dakika 8 saniyeyle, kadınlarda ise Anna Kirdan 52 dakika 47 saniyeyle birincilik elde etti. Ödül töreninde konuşan Mersin Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Olcay Tok, Mersin’in spor organizasyonları açısından önemli bir potansiyele sahip olduğunu belirterek, "5’incisini düzenlediğimiz maratonumuz doğa içerisinde ve açık hava müzesi diyebileceğimiz tarihi alanlarda gerçekleşti. Yarışmamıza 28’i yabancı olmak üzere toplam 882 sporcu katıldı. Sporcularımızın parkurlardan memnun kaldığını düşünüyoruz" dedi. 53K Genel Klasman birincisi Mustafa Dağdelen ise parkurun teknik açıdan zorlayıcı ancak keyifli olduğunu belirterek, "Tarihi alanların içerisinde koşmak gerçekten çok özel bir deneyimdi. Kilikya’yı ve Mersin’i seviyoruz" diye konuştu. 33K Kadınlar Kategorisi birincisi Fransız sporcu Eugine Rooke de parkurun zorlu olmasına rağmen tarihi alanlar ve limon bahçeleri arasından geçmenin unutulmaz bir deneyim sunduğunu ifade etti. 33K Erkekler birincisi Şahap Dede ise organizasyona ilk yıldan bu yana katıldığını belirterek, "Burası coğrafyası, tarihi ve deniziyle kendimi evimde hissettiğim bir yarış. Her yıl severek katılıyorum" ifadelerini kullandı. 10K Erkekler birincisi Rıdvan Aykul da geçen yıl sakatlığı nedeniyle yarışamadığını belirterek, "Bu yıl yeniden koşup birinci olduğum için mutluyum. Deniz kenarında başlayıp yine deniz kenarında biten çok özel bir parkur" dedi.
31 Temmuz 2025 Perşembe - 14:50
Anamur’da Yaz Kur’an Kursu öğrencilerinden Gazze’ye çizimli destek
Mersin’in Anamur ilçesinde Hz. Ebubekir Camii Yaz Kur’an Kursu öğrencileri, Gazze’ye yönelik saldırılara çizimleriyle tepki gösterdi. Anamur İlçe Müftülüğüne bağlı kurs bünyesinde düzenlenen etkinlikte, çocuklar Filistin’e destek ve kardeşlik mesajları verdi. Öğrencilerin hazırladığı ortak resim çalışmasında Filistin bayrağı, Kudüs silueti, dua eden çocuk figürleri, zeytin dalı, anahtar sembolü ve barış güvercinleri gibi temalar yer aldı. Çocuklar ayrıca çizimlere kendi yazdıkları dua ve mesajları da ekledi. Kur’an Kursu öğrencisi Naime Reyyan Uysal, çalışmaya katılmaktan mutluluk duyduğunu belirterek, "Filistin’deki çocukların bizden dua beklediğini düşünüyorum. Bu resmi çizerken onlar için dua ettim. İnşallah bir gün barış gelir" dedi. Etkinliği değerlendiren Kur’an Kursu öğreticisi Ümmühan Gülaçtı ise "Çocuklarımız sadece ayet ezberlemiyor; merhameti, ümmet bilincini ve mazluma sahip çıkmayı da öğreniyor. Çizim etkinliği, onların Filistin’deki kardeşlerine yönelik vicdani duruşlarını pekiştirdi" ifadelerini kullandı. Etkinlik sırasında Anamur İlçe Müftüsü Mehmet Fidan da çalışmaları yerinde inceleyerek öğrenci ve öğreticileri tebrik etti. Fidan, "Gayretlerinden dolayı öğreticilerimizi, öğrencilerimizi ve emeği geçen herkesi tebrik ediyorum" dedi. Program kapsamında ayrıca ’Nuh’un Gemisi’ temalı maskeli canlandırmalar ile Hz. Musa’nın Firavun’a karşı duruşunun işlendiği anlatımlar da yapıldı. Etkinliğin, öğrencilerin hem eğlenerek öğrenmesini hem de ahlaki ve sosyal farkındalık kazanmasını amaçladığı belirtildi. Hz. Ebubekir Camii Yaz Kur’an Kursu’nda gerçekleştirilen bu faaliyetler, çocukların Kur’ani değerlerle donanmış, duyarlı ve bilinçli bireyler olarak yetişmesini hedefliyor.
31 Temmuz 2025 Perşembe - 14:39
Mersin’de yola fırlayan çocuğa motosikletler çarptı
Mersin’de yola aniden çıkan küçük yaştaki bir çocuğa önce bir motosiklet çarptı, ardından ikinci motosiklet altına aldı. O anlar güvenlik kamerasına yansıdı. Olay, Mersin’in Anamur ilçesi Yalıevleri Mahallesi’nde meydana geldi. Edinilen bilgiye göre, aniden koşarak yola çıkan küçük yaştaki bir çocuğa seyir halindeki iki motosiklet çarptı. İlk motosiklet çocuğa temas ederken, hemen ardından gelen ve üzerinde 2 kişinin bulunduğu ikinci motosiklet çocuğu altına aldı. Bir iş yerinin güvenlik kamerasına yansıyan kazada, çarpmanın etkisiyle yere savrulan çocuk yaralandı. Olay yerine gelen sağlık ekipleri, çocuğu ambulansla hastaneye kaldırdı. Kazayla ilgili inceleme başlatıldı.
31 Temmuz 2025 Perşembe - 11:59
Mersin’de anne-kızı öldüren zanlı tutuklandı
Mersin’de anne ile kızını tabanca ile vurarak öldürdüğü iddiasıyla gözaltına alınarak adliyeye sevk edilen Ömer Can Ç. ile saklanmasına yardım ettiği iddiasıyla yakalanan A.K tutuklandı. 26 Temmuz tarihinde merkez Akdeniz ilçesi Gündoğdu Mahallesi’nde anne Türkan Söylemez ile kızı Aygül Çınar’ın silahla öldürülmesi olayıyla ilgili olarak gözaltına alınan ölen kadınların akrabası Ömer Can Ç. ile saklanmasına yardım ettiği iddiasıyla gözaltına alınan 3 kişi, emniyetteki işlemlerinin ardından adliyeye sevk edildi. Cinayet zanlısı Ömer Can Ç. ile A.K tutuklanırken, S.T. ve Ö.İ.A. ise adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı.
31 Temmuz 2025 Perşembe - 11:04
Mersin’de gemi kaynaklı deniz kirliliğine 300 milyon TL ceza kesildi
Mersin’de 2019 yılından bu yana gemi kaynaklı deniz kirliliğiyle mücadele kapsamında toplam 91 gemiye yaklaşık 300 milyon TL ceza uygulandığı bildirildi. Mersin Büyükşehir Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Dairesi Başkanlığına bağlı Denizcilik Hizmetleri Şube Müdürlüğü ekipleri, denetimlerini havadan, karadan, denizden ve su altı dronu desteğiyle gerçekleştiriyor. Teknolojiyi etkin şekilde kullanan ekipler, ayrıca geçtiğimiz yıl devreye alınan Elektronik Gemi Denetim Sistemi (EGDS) ile 53 kilometrelik kıyı şeridini 7 gün 24 saat izleyerek denetim ağını genişletti. Çevre Koruma ve Kontrol Dairesi Başkanlığına bağlı ekipler, 2019’dan bu yana Mersin denizini kirleten toplam 91 gemiye yaklaşık 300 milyon TL cezai işlem uyguladı. EGDS kapsamında kentin 25 ayrı noktasına yerleştirilen kameralar sayesinde denizi kirleten gemiler anlık olarak tespit ediliyor. Sistemin devreye alınmasıyla birlikte uygulanan cezaların 70 milyon TL’lik kısmı bu teknolojiyle kesildi. Çevre Koruma ve Kontrol Dairesi Başkanlığında deniz denetim şefi olarak görev yapan Emre Üresin, "Elektronik Gemi Denetim Sistemi ile bakanlık tarafından bize tanımlanan, Çeşmeli’den Tarsus Kulak mevkiine kadar olan 53 kilometrelik kıyı şeridini 7/24 izleyerek ve kayıt altına alarak denetimlerimize devam ediyoruz" dedi. Denetimlerin hayati önem taşıdığını belirten Üresin, "Biz bu denetimleri yapmazsak, denizlerimiz kirlenmeye devam eder. Ayrıca limanımıza gelen ve açıktan geçen gemileri de sürekli izleyerek atık bırakmalarına engel oluyoruz. Denizimizi korumak için Mersin Büyükşehir Belediyesi olarak aralıksız çalışmaya devam edeceğiz" ifadelerini kullandı.
31 Temmuz 2025 Perşembe - 11:03
Başkan Seçer: "Gençler, hayallerinizi birlikte gerçekleştirmek için sizleri Mersin’e bekliyoruz"
Türkiye Belediyeler Birliği Başkan Vekili ve Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer, 1-13 Ağustos tarihleri arasında tercih yapacak olan üniversite adaylarını Mersin’i tercih etmeye davet etti. Gençlere seslenen Başkan Seçer, Mersin’in üniversite öğrencileri için sunduğu imkanları anlatarak, Büyükşehir Belediyesinin projeleri ile Mersin’i ‘10 numara öğrenci kenti’ haline getirdiğini anlattı. Seçer, 1 - 13 Ağustos tarihleri arasında tercih yapacak olan üniversite adaylarına yönelik mesaj yayımladı. Gençlere seslenen Başkan Seçer, Mersin’in üniversite öğrencileri için sunduğu imkanları anlatarak, tercihlerini bu şehirden yana kullanmaları çağrısında bulundu. "Mersin’de üniversiteliler için çok şey var" Gençlerin yüksek öğretim yaşamlarını Mersin’de Büyükşehir Belediyesinin projeleri ile daha rahat ve mutlu tamamlayacaklarını vurgulayan Seçer, "Sınav stresi ve yoğun tempoyla geçen bir yılı geride bıraktınız. Şimdi yepyeni bir yol açılıyor, hayalini kurduğunuz üniversite yılları başlıyor. Bu hayali Mersin’de gerçekleştirin. Çünkü Mersin’de üniversiteliler için çok şey var" diyerek, Mersin’in öğrenci dostu uygulamaları ve yaşam şartlarına dikkat çekti. "Gençlerin değer gördüğü bir şehir sizleri bekliyor" Mersin’in, doğası ve tarihiyle büyük bir zenginliğe sahip olduğunu dile getiren Seçer, Büyükşehir Belediyesinin öğrenciler için hayata geçirdiği projelerden söz etti. Seçer "Ucuz ulaşım, yurtlar ve öğrenci konukevleri, çamaşır kafe, ücretsiz ev taşıma, şehrin her yerinde yeni nesil kütüphaneler, ucuz yemek, sahilde belediyemizin kafelerinde part-time iş imkanı, festivaller, şenlikler, konserler; yılın her dönemi devam eden kültür-sanat faaliyetleri ve hepsinden öte; özgürce nefes alınan, gençlerin değer gördüğü bir şehir sizleri bekliyor" ifadelerini kullandı. "Gençler, hayallerinizi birlikte gerçekleştirmek için sizleri Mersin’e bekliyoruz" Çıkmış oldukları yolculukta, öğrencilerin hayallerini birlikte gerçekleştirmek üzere çağrıda bulunan Seçer, "Üniversite tercihinizi, 2 devlet ve 2 vakıf üniversitesiyle Mersin’den yana kullanın. Hadi gençler, hayallerinizi birlikte gerçekleştirmek için sizleri Mersin’e bekliyoruz" dedi.
31 Temmuz 2025 Perşembe - 10:43
15 yaşındaki genç, limonata satarak hayaline yürüyor
Mersin’de yaşayan 15 yaşındaki Emir Vahap Özgen, yaz tatilinde günde 10 saat termosla limonata satarak hayalini kurduğu arabaya kavuşacağı günün umuduyla yaşıyor. Ailesinin de desteklediği genç Emir, limonatayı kendi elleriyle hazırlayıp satış yapıyor. Mersin’in Yenişehir ilçesinde yaşayan 15 yaşındaki Özgen, yaşıtları tatilin tadını çıkarırken hayalini kurduğu arabaya bir gün kendi emeğiyle sahip olabilmek için limonata satarak çalışıyor. Özgen, yaklaşık bir yıldır yaz tatillerinde merkez Yenişehir ilçesi Dumlupınar Caddesi üzerinde termosuyla limonata satıyor. Özenle evinde sıktığı limonlara şeker ve nane ekleyerek hazırladığı içeceği bardak bardak 25 TL’den satıyor. Her gün sabahın erken saatlerinde termosunu alıp caddede satışa çıkan Emir, kazandığı her kuruşu biriktirerek gelecekte kendi arabasını almayı hedefliyor. Kış aylarında okuluna devam eden, yazın ise çalışmayı tercih eden Emir’in, en büyük hedefi, kimseye yük olmadan hayalini kurduğu aracı kendi çabasıyla satın alabilmek. Ailesi Yılmaz ve Halide Özgen çiftinin desteklediği Emir Vahap Özgen, hem ticaret yapmayı öğreniyor hem de küçük yaşta kendi ayakları üzerinde durmanın sorumluluğunu taşıyor. "Kendi paramla bir şeyler başarabileceğimi düşünüyorum" Hayalindeki arabayı alabilmek için yaklaşık bir yıldır sokakta limonata sattığını ifade eden Emir Özgen, "Ailem ilk başta bana karşı çıktı. ’Maddi durumumuz var, sen niye böyle bir şey yapıyorsun’ dediler. Ben de kendi paramla bir şeyler kazanabileceğimi, kendi paramla lüks bir araba almak istediğimi onlara söyledim. Ailem de bunları söyledikten sonra beni desteklemeye başladılar. Ve bu sayede ben kendi paramla bir şeyler başarabileceğimi düşünüyorum" dedi. "Limonatanın bardağını da 25 TL’den satıyorum" Sabah saat 08.00’de kalkıp limonatasını hızla hazırladığını söyleyen Özgen, "Saat 12.00-13.00 arası da sokağa çıkıyorum. Orada tezgahımı kuruyorum, her şeyimi hazırlayıp satışa koyuluyorum. Limonatanın bardağını da 25 TL’den satıyorum. Hepsi orijinaldir, taze limonatalar" diye konuştu. "Eminim ki bir gün o arabayı kazanacağım" Özgen, çevresindekilerin kendisine sık sık yönelttiği soruları şöyle aktardı: "Çoğunlukla büyükler bana soruyor, ‘yaşıtların evde takılırken sen niye dışarıda gidip limonata satıyorsun?’ diye. Şimdi şöyle bir şey var, onlar baba parası yerken ben de burada kendi paramı kazanıyorum. Ve eminim ki bir gün o arabayı kazanacağım" ifadelerini kullandı. "Bu genç yaşta bu kadar uğraşması takdire şayan gerçekten" Özgen’in limonatasını sık sık aldığını ve destek verdiğini ifade eden vatandaşlardan İlyas Şahintürk, "Emir kardeşimi bir yıldır tanıyorum. Bu genç yaşta bir hayali var, bir araba alacak. Ona destek olmak için neredeyse her gün içiyorum, buz gibi limonata. Bu sıcaklarda ayrıca bize de iyi geliyor. Emir kardeşimi de tebrik ediyorum. Bu genç yaşta bu kadar uğraşması takdire şayan gerçekten" diye konuştu.
31 Temmuz 2025 Perşembe - 10:18
Mersin Üniversitesi, kendi enerjisini üretiyor
Mersin Üniversitesi, Dünya Bankası destekli ‘Kamu Binalarında Enerji Verimliliği’ (KABEV) projesi kapsamında kendi enerjisini üreten Türkiye’deki ilk üniversite oldu. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı koordinasyonunda yürütülen projede güneş enerjisi santralleri kurularak yıllık 60 milyon TL tasarruf hedefleniyor. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın ortaya koyduğu ‘net sıfır emisyon’ hedefi doğrultusunda hayata geçirilen proje ile Mersin Üniversitesinin Mimarlık Fakültesi, hastane, Tıp Fakültesi Dekanlığı gibi ana hizmet binalarında enerji verimliliği artırıldı. Ayrıca otoparkların üzeri güneş enerjisi panelleriyle donatılarak hem temiz enerji üretildi hem de alanlar verimli şekilde kullanıldı. Üniversite Rektörü Prof. Dr. Erol Yaşar, sürdürülebilir gelecek hedefiyle yürütülen çalışmalar kapsamında, Mimarlık Fakültesi, Tıp Fakültesi Dekanlığı, hastane binası gibi önemli yapılar için enerji verimliliği yatırımlarının hayata geçirildiğini belirtti. Otomasyon sistemleri ve yenilenen ısıtma-soğutma altyapısıyla yıllık yüzde 40 oranında enerji tasarrufu sağlandığını vurgulayan Yaşar, yalnızca son birkaç ayda 1 milyon 919 bin kWh elektrik üretildiğini ve bunun üniversiteye 11 milyon TL ekonomik katkı sunduğunu söyledi. "60 milyon TL’lik bir tasarruf öngörülmektedir" Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın öncülüğünde belirlenen ‘net sıfır emisyon’ hedefleri doğrultusunda, sürdürülebilir bir gelecek için enerji verimliliği çalışmalarını aralıksız sürdürdüklerini belirten Prof. Dr. Erol Yaşar, "Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığımız tarafından koordine edilen projemiz, Mimarlık Fakültemiz, hastanemiz, Tıp Fakültesi Dekanlığımızdaki enerji verimliliği anlamında büyük yatırımlar yapıldı. Toplam faturamızda yüzde 40 anlamında bir tasarruf sağlayacak, yıllık bazda ekonomik olarak baktığımız zaman 60 milyon TL’lik bir tasarruf öngörülmektedir" diye konuştu. "Bizim için önemli bir geleceğe yatırımdır" Projelerin, üniversitenin döner sermayesiyle hayata geçirildiğini ifade eden Prof. Dr. Yaşar, "Üniversitemizin döner sermayesiyle oluşturulan yatırımlar olup, hem mevcut projelere hem de üniversitemizdeki diğer yatırımlara kaynak sağlaması açısından önemli bir tasarruf teşkil etmektedir. Bu anlamda da bizim için önemli bir geleceğe yatırımdır" dedi. "Birkaç ay içinde 1 milyon 919 bin kWh elektrik üretildi" Projenin yalnızca güneş enerjisi santrali kurulumu ile sınırlı olmadığını, aynı zamanda üniversiteye önemli bir ekonomik katkı sağladığını vurgulayan Prof. Dr. Yaşar, "Son verilere göre, 28 Temmuz 2025 itibarıyla, birkaç ay içinde 1 milyon 919 bin kWh elektrik üretildi ve toplamda 11 milyon TL’lik bir kazanç üniversitemize tasarruf olarak geri döndü" şeklinde konuştu. "Eskimiş ısıtma-soğutma sistemleri de yenilendi" Bu projenin yalnızca karbon ayak izini azaltmakla kalmadığını, aynı zamanda sürdürülebilir ve çevreye duyarlı bir üniversite kampüs modelinin hayata geçirilmesine katkı sunduğunu da sözlerine ekleyen Yaşar, "Bu proje, çevreye duyarlı bir üniversite kampüs modelinin hayata geçirilmesine de vesile oluyor. Bu projeyle birlikte sadece Güneş Enerjisi Santrali (GES) değil, aynı zamanda üniversitemizdeki tıp fakültesi, mimarlık fakültesi ve diğer binalardaki eskimiş ısıtma-soğutma sistemleri de yenilendi" şeklinde ifade etti. "Ciddi bir enerji tasarrufu sağlandı" Prof. Dr. Yaşar, mesai sonrası kapanan birimlerde iklimlendirme ve aydınlatma sistemlerinin otomatik olarak devre dışı bırakıldığını da belirterek, "Yine bu kapsamda, yazılım destekli otomasyon sistemleriyle saat 18.00’den sonra kapanan bölümlerde hem iklimlendirme hem de aydınlatma sistemleri otomatik olarak devre dışı bırakılarak ciddi bir enerji tasarrufu sağlandı" dedi. Projenin ikinci etabı da devam ediyor Projenin ikinci etabının da devam ettiğini belirten Prof. Dr. Erol Yaşar, Onkoloji Hastanesinin karşısındaki otoparka kurulacak yeni güneş panelleriyle birlikte toplam enerji üretim kapasitesinin daha da artacağını ve bunun üniversiteye önemli katkı sağlayacağını bildirdi.
31 Temmuz 2025 Perşembe - 09:09
Mersin’de 84 parça tarihi eser ele geçirildi
Mersin’in Anamur ilçesinde bir adrese düzenlenen operasyonda 84 parça tarihi eser, bir miktar uyuşturucu madde ve 2 ruhsatsız silah ele geçirildi. Alınan bilgiye göre, Anamur Cumhuriyet Başsavcılığı koordinesinde İlçe Jandarma Komutanlığı ekipleri, şüpheli A.Ç.’nin (53) Çukurabanoz ve Güneybahşiş mahallelerindeki adreslerine baskın yaptı. Adreslerde arama yapan ekipler, 2 ruhsatsız av tüfeği, 62 av tüfeği fişeği, 1,5 gram uyuşturucu madde, 32 adet 7,65 mm çapında tabanca fişeği, 83 tarihi eser niteliği taşıdığı değerlendirilen obje ve 1 tarihi eser niteliği taşıdığı değerlendirilen taş parçası ele geçirdi. Gözaltına alınan şüphelinin İlçe Jandarma Komutanlığı’ndaki işlemlerin ardından adliyeye sevk edileceği öğrenildi.
31 Temmuz 2025 Perşembe - 09:08
Mersin’de 12 yaşındaki çocuğun şüpheli ölümü
Mersin’in Anamur ilçesinde bir pasajda ölü bulunan çocuk ile ilgili gözaltına alınan ve onu kovaladığını itiraf eden döner ustası, ’İhmali Davranış Sonucu Ölüme Sebebiyet Verme Suçu’ndan tutuklandı. Öte yandan, çocuğun sokakta yürüdüğü ve tutuklanan şahsın kovalamaya başlamasıyla kaçtığı anlara ait güvenlik kamerası görüntüleri ortaya çıktı.
31 Temmuz 2025 Perşembe - 09:01
Anamur’da cinayete karışan 3 şüpheli tutuklandı
Mersin’in Anamur ilçesinde meydana gelen silahlı saldırıda tabancayla vurularak öldürülen 20 yaşındaki Özcan Çam cinayetiyle ilgili 3 şüpheli tutuklandı. Olay, önceki gün ilçeye bağlı Güzelyurt Mahallesi’nde bulunan bir restoranın önünde meydana geldi. A.C.’nin (26) kullandığı araçla birlikte restoranın önüne gelen 3 kişi, Özcan Çam’ı araçlarına çağırdı. Çam’ın gitmeyi reddetmesi üzerine M.N. isimli şüpheli, restoranın bahçesinde müşteri olarak bulunanların gözü önünde Özcan Çam’a tabancayla birkaç el ateş etti. Ağır yaralanan Çam, Anamur’daki özel bir hastaneye kaldırıldı ancak yapılan tüm müdahalelere rağmen hayatını kaybetti. Anamur Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülen ’Kasten Öldürme’ suçundan şüpheliler A.C., A.T. ve O.O.N. polis tarafından yakalanarak gözaltına alındı. Emniyette ifadesi alınarak Anamur Adliyesi’ne sevk edilen 3 şüpheli çıkarıldıkları mahkemece tutuklandı. Olayla ilgili bir şüphelinin daha arandığı bildirildi.
30 Temmuz 2025 Çarşamba - 16:51
Geri manevra yapan kamyon ile tırın arasında sıkıştı
Mersin’de yük taşıma işi sırasında tır ile kamyonetin arasında sıkışan yabancı uyruklu genç, olay yerinde hayatını kaybetti. Feci kaza güvenlik kamerasına saniye saniye yansıdı. Olay, Mersin’in Silifke ilçesi Atayurt Mahallesi’nde meydana geldi. Edinilen bilgiye göre, yük taşıma işi yapan yabancı uyruklu bir genç, tır ile kamyonet arasında yük aktarımını tamamladıktan sonra tırın dorsesinin arka kısmından aşağı indi. İddiaya göre, bu sırada kamyonetin sürücüsü aracı yanlışlıkla geri vitese taktı. Kamyonetin aniden geriye manevra yapması sonucu genç, tır dorsesi ile kamyonet arasında sıkıştı. Feci kaza anı bir iş yerin güvenlik kamerasına yansıdı. Çevredeki vatandaşların ihbarı üzerine olay yerine sağlık ve jandarma ekipleri sevk edildi. Sağlık ekiplerinin yaptığı kontrolde, gencin hayatını kaybettiği belirlendi. Olayla ilgili soruşturma başlatıldı.
30 Temmuz 2025 Çarşamba - 15:24
Akıllı limanlar, MDTO Meclisinde ele alındı
Mersin Deniz Ticaret Odası’nda (MDTO) düzenlenen toplantıda, ’Türk Limanlarının Akıllı, Sürdürülebilir ve Güvenli Liman Olma Düzeylerinin Belirlenmesi’ konusu ele alındı. MDTO Temmuz Ayı Olağan Meclis Toplantısı, Meclis Başkanı Jozef Atat başkanlığında gerçekleştirildi. Toplantının konukları Mersin Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. İsmail Yağcı ve Dr. Lina Öztürk Özgül oldu. İkili, ’Türk Limanlarının Akıllı, Sürdürülebilir ve Güvenli Liman Olma Düzeylerinin Belirlenmesi’ başlıklı projeleri hakkında meclis üyelerine bilgi verdi. Sunumda, Avrupa Yeşil Mutabakatı, Fit for 55 ve IMO 2030 gibi uluslararası stratejilerle uyumlu bir izleme-değerlendirme sistemi sunmayı amaçlayan ’Akıllı Liman Endeksi’ (Smart Port Index - SPI) tanıtıldı. Endeks, limanların dijital dönüşüm ve sürdürülebilirlik düzeylerini; akıllı operasyonlar, çevre ve enerji yönetimi ile güvenlik sistemleri başlıkları altında değerlendiriyor. Dr. Lina Öztürk Özgül, sunumunda günümüz limanlarının çok daha hızlı, verimli ve dijital çalışmasının beklendiğine dikkat çekerek, gelişen teknolojiye ayak uyduramayan limanların önümüzdeki 20 yılda varlıklarını sürdüremeyeceklerine dair literatür bulgularını paylaştı. Özgül, literatürde sıkça geçen ’akıllı liman’ kavramına rağmen limanların bu konudaki seviyelerini ölçen kapsamlı bir endeksin eksik olduğunu, bu projeyle bu boşluğu doldurduklarını belirtti. Projenin Türkiye’de uygulanması halinde, dijitalleşme, sürdürülebilirlik ve güvenlik alanlarında sağlanan ilerlemelerin somut verilerle izlenebileceğini ifade eden Dr. Özgül, böylece limanlar için yıllık performans karneleri hazırlanabileceğini vurguladı. Bu durumun stratejik planlamalarda, yatırım önceliklerinin belirlenmesinde ve fon başvurularında yol gösterici olacağını dile getirdi. Ayrıca projenin, kamu ve AB fonlarına erişimi kolaylaştıracağına, krizlere karşı dayanıklılığı artıracağına ve limanlar arası kıyaslamayı teşvik edeceğine dikkat çekti. Projenin temelini, Dr. Özgül’ün doktora çalışması kapsamında İtalya’daki 15 büyük limanda gerçekleştirdiği araştırma oluşturuyor. Araştırmada limanlar; teknolojik altyapılarından enerji verimliliğine, atık yönetiminden siber güvenliğe kadar toplam 29 göstergeye göre analiz edildi. Bulgular; liman büyüklüğünün yanı sıra bölgesel farklılıkların da performans üzerinde etkili olduğunu ortaya koydu. Toplantının sonunda MDTO Meclis üyeleri, projenin Türkiye genelinde uygulanabilirliği konusunda görüş ve önerilerini paylaştı. Meclis Başkanı Jozef Atat ise limanların artık yalnızca yük elleçleme merkezleri değil; veriyle yönetilen, dijital çözümlerle entegre, çevreye duyarlı ve güvenli yapılar olması gerektiğini vurgulayarak, çalışmaları için Prof. Dr. Yağcı ve Dr. Özgül’e teşekkür etti.
Daha Fazla Yükle
GERİ BİLDİRİM
Geliştirme sürecine katkıda bulunmak için lütfen sitede karşılaştığınız hataları bize bildirin.
Gönder