Yerel Haberler
Mersin
17 Mayıs 2026 Pazar - 16:01 Tarsus’ta Çocuk ve Gençlik Festivali coşkuyla başladı Mersin’in Tarsus ilçesinde Tarsus Belediyesi tarafından düzenlenen Çocuk ve Gençlik Festivali, yoğun katılımla başladı. Festivalin ilk gününde sahne alan sevilen sanatçı Melis Fis, çocuklara unutulmaz bir akşam yaşattı. 75. Yıl Kültür Merkezi yanı Kültür Sanat Caddesi’nde gerçekleştirilen festival kapsamında atölyeler, üretici stantları, DJ performansları ve çeşitli sahne etkinlikleri düzenlendi. Dört gün sürecek festivalin ilk gününde alanı dolduran vatandaşlar renkli görüntüler oluşturdu. Festivalin en yoğun anları ise Melis Fis’in sahneye çıkmasıyla yaşandı. Çocuklar ve aileler sanatçının sevilen şarkılarına hep birlikte eşlik ederken, konser alanında büyük coşku hakim oldu. Festival alanında çocuklarla bir araya gelen Tarsus Belediye Başkanı Ali Boltaç, yaptığı konuşmada, "Bugüne kadar çok kalabalık konserler gördüm ama bu kadar çocuğun bir arada olduğu böylesine güzel bir konseri ilk kez görüyorum" dedi. 23 Nisan’ın bu yıl biraz buruk geçtiğini ifade eden Başkan Boltaç, çocukların bayram sevincini doyasıya yaşayabilmesi amacıyla festivali düzenlediklerini belirtti. Boltaç, festival kapsamında düzenlenecek etkinliklerle kentte bayram havasının devam edeceğini söyledi. Konuşmasının ardından Ali Boltaç, Melis Fis’e Nusret Mayın Gemisi temalı hediye takdim etti. Konser sırasında çektiği eğlenceli video ile de izleyenleri güldüren Melis Fis, önce "Tarsus’a konsere geldim ama kimse gelmemiş" diyerek espri yaptı, ardından kamerayı festival alanındaki kalabalığa çevirerek vatandaşların yoğun ilgisini gösterdi. Festival coşkusunun önümüzdeki günlerde de devam edeceği belirtilirken, 19 Mayıs Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı kapsamında Derya Uluğ’un Atatürk Gösteri Merkezinde konser vereceği bildirildi.
17 Mayıs 2026 Pazar - 12:09 Mersin’de bir evden tonlarca çöp çıktı Mersin’in merkez Akdeniz ilçesinde vatandaşların kötü koku ve haşere şikayetleri üzerine belediye ekipleri tarafından müdahale edilen çöp evden tonlarca katı atık çıkarıldı. Halk sağlığını tehdit eden evdeki atıklar iş makineleri yardımıyla tahliye edildi. Belediyeden yapılan açıklamaya göre, Akdeniz ilçesine bağlı Mahmudiye Mahallesi’nde çevre sakinlerinin yoğun şikayetleri üzerine Akdeniz Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Müdürlüğü ile Zabıta Müdürlüğü ekipleri harekete geçti. Bölgede yapılan incelemelerde müstakil bir evin iç bölümleri ile avlusunun uzun süredir biriktirilen katı atıklarla tamamen dolduğu belirlendi. Evde biriken atıkların ağır kokuya neden olduğu, aynı zamanda haşere ve kemirgenlerin üreme alanına dönüştüğü tespit edildi. Yetkililer, biriken çöplerin yangın riski oluşturduğunu ve mahalle sakinlerinin sağlığını tehdit ettiğini bildirdi. Bunun üzerine belediye ekipleri bölgede güvenlik önlemleri alarak temizlik çalışması başlattı. İnsan gücüyle temizlenmesi mümkün olmayan atıklar kontrollü şekilde dışarı çıkarıldı. Daha sonra kepçe ve iş makineleri yardımıyla kamyonlara yüklenen tonlarca çöp, katı atık bertaraf merkezine taşındı. Mahalle sakinleri, çevreye yayılan kötü kokular nedeniyle uzun süredir sıkıntı yaşadıklarını belirterek belediye ekiplerine teşekkür etti.
4. Uluslararası Kilikya Ultra Maratonu’na 8 ülkeden 646 sporcu katılacak
14 Mayıs 2025 Çarşamba - 10:03 4. Uluslararası Kilikya Ultra Maratonu’na 8 ülkeden 646 sporcu katılacak Mersin’de düzenlenen ’Uluslararası Kilikya Ultra Maratonu’nun 4.’sü, bu yıl 18 Mayıs’ta gerçekleştirilecek. Türkiye’de önemli ultra maratonlardan biri olan organizasyonda, Türkiye’nin yanı sıra 8 ülkeden 646 sporcu, doğanın ve tarihin içinde koşacak. Mersin Büyükşehir Belediyesinin Türkiye Atletizm Federasyonu ile iş birliğinde düzenlediği 4. Uluslararası Kilikya Ultra Maratonu, 18 Mayıs Pazar günü yapılacak. Tarih, doğa ve sporun bir araya geleceği maraton ile Mersin’in kültürel ve doğal mirası tanıtılırken, sporcular tarihin eşsiz dokusunun keyfini çıkaracak. Türkiye’de önemli ultra maratonlardan biri olan organizasyonda Türkiye’nin yanı sıra 8 ülkeden 646 sporcu mücadele edecek. Amerika Birleşik Devletleri, Singapur, Letonya, Rusya, Ukrayna, Hollanda ve Tacikistan’dan gelen sporcular, limon ve portakal ağaçları arasında spor yapmanın keyfini çıkarıp, saklı kalan tarihte kültür, doğa ve spor turizminin birlikteliğini yaşayacak. Parkur boyunca Cennet-Cehennem Obruğu, Kanlı Divane Ören Yeri, Sebaste Antik Kenti, Korykos gibi tarihi yerlerin ve antik kiliselerin içerisinden geçilecek. 4. Kilikya Ultra Maratonu; 10K Kızkalesi Parkuru, 33K Lamos Parkuru ve 53K Kilikya Ultra Parkuru olmak üzere, 3 farklı kategoride gerçekleştirilecek. "Toros Dağları ile Akdeniz arasında yapılacak" Gençlik ve Spor Hizmetleri Dairesi Başkanı Emrullah Taşkın, maratonda sporcuları eşsiz bir manzaranın beklediğini ifade ederek "Kilikya Ultra Maratonu, Toros Dağları ile Akdeniz arasında yapılacak güzel bir etkinlik. Bu bir yarışmadan ziyade kişinin kendisiyle ve doğayla yarışması, belirlediği parkuru bitirebilmesi" dedi. Sabah saat 06.30’da ilk startı verilecek maratonun Lamos Kanyonu’nda olacağını belirten Taşkın, "Yarışımız Müze Plajı’nda bitecek. Sporcular ana yolu çok kullanmayacak, hemen tarihi doğanın içerisine girecek. Bölgedeki tarihi kalıntıların hemen hemen hepsine de uğrayacaklar. Bu nedenle çok keyifli, güzel, ülke tanıtımına, Mersin’in tanıtımına büyük katkıları olduğuna inandığımız bir organizasyon" diye konuştu. Mersinlilere organizasyona davet eden Taşkın, "Özellikle Erdemli, Kızkalesi ve Silifke tarafındaki vatandaşlarımızı organizasyona bekliyoruz. Güzel bir Mersin sabahında Kilikya Ultra maratonunda buluşalım" ifadelerini kullandı.
Mut Karacaoğlan Kayısı Kültür ve Sanat Festivali 30 Mayıs’ta
14 Mayıs 2025 Çarşamba - 08:59 Mut Karacaoğlan Kayısı Kültür ve Sanat Festivali 30 Mayıs’ta Mersin’in Mut ilçesinde ’Karacaoğlan Kayısı Kültür ve Sanat Festivali’nin 63’üncüsünün bu yıl 30 Mayıs ile 01 Haziran tarihleri arasında yapılacağı bildirildi. Mut Karacaoğlan Kayısı Kültür ve Sanat Festivali’nin 63’üncüsü düzenleniyor. Festivalle ilgili Mut Belediye Başkanı Murat Orhan bilgi verdi. Başkan Orhan "Bu yıl 63’üncüsünü kutlayacağımız Mut Karacaoğlan Kayısı Kültür ve Sanat Festivalimiz, 30- 31 Mayıs ve 01 Haziran tarihlerinde başlayacak. Bahçeler cenneti olan Akdeniz bölgesinde Torosların güney yamaçlarında lokalize olmuş, tamamen mikro klima özelliğe sahip ilçemizde, ekonomimiz zaten tarıma dayalı bir ekonomi. İnsanlarımızın yüzde 95’i tarıma dayalı, dolaysıyla ana ürünlerimizden birisi olan kayısının gerek ülkemizde gerekse yurt dışında tanıtılmasıyla ilgili festivalimizin bu yıl 63’cüsünü düzenleyeceğiz"dedi. 30 Mayıs Cuma günü saat 14.00’te Tarihi Çınaraltı Parkında festivalin açılışının yapılacağı aktaran Başkan Orhan, "Her yıl olduğu gibi halk oyunlarıyla açılışını yapacağız. Açılıştan sonra protokol konuşmaları olacak. Bunun yanı sıra yine klasik kayısı yeme yarışması, havuza kayısı dökme etkinliği festivalimiz kapsamında olacak. İlçe şehir stadımızda konserlerimiz olacak. Festivalden ziyade bizim için bayramın birinci günü akşamı ilçe stadında Mustafa Taş ve Sefo konser verecek. Festivalin ikinci günü gündüz ise pehlivanlarımızın güreş müsabakası düzenlenecek. Akşamı ise Bilal Sonses ve Zeynep Bastık konserimiz olacak. Üçüncü günü gündüz de güreş müsabakasının finali. Bunun yanı sıra satranç, voleybol, resim sergisi, güreş gibi dallarda dereceye girenlere ödülleri verilecek. Şehir stadında tamamen çocuklarımıza yönelik bir çocuk şenliği yapılacak. Palyaço gösterisi gibi gösteriler yapılacak" diyerek bilgi verdi. Festivale herkesi davet eden Orhan, sofralık kayısıda Türkiye’nin yüzde 90’nını karşılayan bir ilçe olduklarını vurgulayarak, etkinliğin önemini dile getirdi.
SGK İl Müdürü Koç: "Ülkemizde oldukça gelişmiş bir sosyal güvenlik sistemi bulunmaktadır"
13 Mayıs 2025 Salı - 15:48 SGK İl Müdürü Koç: "Ülkemizde oldukça gelişmiş bir sosyal güvenlik sistemi bulunmaktadır" Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) Mersin İl Müdürü Ali Koç, ’Sosyal Güvenlik Haftası’nın bu yılki ana temasının ’kayıt dışı istihdamla mücadele’ olduğunu söyledi. SGK İl Müdürü Ali Koç , ’Sosyal Güvenlik Haftası’ münasebetiyle yaptığı yazılı açıklamada, farklı sosyal güvenlik sistemlerinin 16 Mayıs 2006 tarihinde yürürlüğe giren yasa ile Sosyal Güvenlik Kurumu çatısı altında toplandığını, bu nedenle 16 Mayıs’ı içine alan haftanın ’Sosyal Güvenlik Haftası’ olarak kutlandığını hatırlattı. Bu yılın ana temasının ’sosyal güvenlik ve kayıt dışı istihdamla mücadele’ olduğunu belirten Koç, "Ülkemizde oldukça gelişmiş bir sosyal güvenlik sistemi bulunmaktadır. Ancak bu sistemden faydalanmanın temel şartı, kayıtlı çalışmaktır. Sosyal güvenliğin bu denli önemli olmasına rağmen, bazı vatandaşlarımızın hâlâ sosyal güvencesi bulunmamaktadır. Bunun başlıca nedenlerinden biri de kayıt dışı istihdamdır. Sigortasız çalışan bireyler; iş kazası, meslek hastalığı, hastalık, analık gibi sigorta kapsamındaki yardımlardan yararlanamaz, yaşlılık, malullük aylığı, iş göremezlik ödeneği, işsizlik maaşı, kıdem ve ihbar tazminatı gibi birçok yasal haktan mahrum kalırlar. Aynı zamanda bu bireylerin aileleri de ölüm aylığı veya iş göremezlik geliri gibi haklardan yararlanamaz ve mağdur olurlar" dedi. İşverenler açısından da kayıt dışı istihdamın haksız rekabete neden olduğunu, ekonomik düzeni bozduğunu ve yapılan denetimlerde kayıt dışı istihdam tespit edilmesi durumunda, işverenlerin ciddi para cezaları ve diğer hukuki yaptırımlarla karşı karşıya kalabileceklerini söyleyen Koç, "Devlet açısından bakıldığında ise önemli ölçüde prim ve vergi kaybı yaşanmakta, çalışan-emekli dengesi bozulmakta, sosyal güvenlik sisteminin sürdürülebilirliği tehlikeye girmekte ve gelir dağılımında adaletsizlik meydana gelmektedir" ifadelerini kullandı. Sosyal Güvenlik Kurumu olarak kayıt dışı istihdamla mücadele amacıyla birçok strateji geliştirildiğine dikkat çeken Koç, şöyle devam etti; "Bu kapsamda kurum işlemlerinin çoğu elektronik ortama aktarılmış, işlem süreçleri kısaltılmış ve kırtasiyecilik azaltılmıştır. Kurumlar arası veri paylaşımı stratejisi ile bankalar ve kamu kurumları vatandaşlara ait mesleki bilgileri toplayarak periyodik olarak kurumumuza iletmektedir. Denetim öncesinde işverenlere gönderilen bilgilendirme yazıları ile hak ve yükümlülüklerin hatırlatılması, rehberlik anlayışını güçlendirmiştir. İşverenlerin primlerin düzenli ödemesini teşvik etmek ve mali yüklerini azaltmak amacıyla uygulanan teşvik düzenlemeleri, daha fazla kişinin sigortalı çalışmasına katkı sağlamakta ve özellikle dezavantajlı kesimlere istihdam imkânı sunmaktadır."
Akdeniz Belediye personeli yangın tatbikatına katıldı
13 Mayıs 2025 Salı - 15:29 Akdeniz Belediye personeli yangın tatbikatına katıldı Mersin’in merkez ilçe Akdeniz Belediyesi tarafından, sivil savunma uzmanları ve belediye personelinin katılımıyla, üç farklı hizmet birimine bağlı sahada uygulamalı yangın ve kurtarma tatbikatı gerçekleştirildi.. Akdeniz Belediyesi Sivil Savunma Şefliği tarafından Fen İşleri Müdürlüğü Teknik Birimler Sahası, Çevre Koruma Kontrol Müdürlüğü sahası ile Park Bahçeler Müdürlüğü fidanlığında gerçekleştirilen tatbikatlarla belediye personeli, olası yangın riskine karşı ne yapması gerektiğini uygulamalı olarak görme ve tatbik etme imkanı buldu. İş güvenliği eğitiminin de verildiği tatbikatlarda olası yangınlar halinde acil ve doğru müdahalenin nasıl olacağı ve öncelikli yapılması gerekenler personele anlatıldı. Yangına karşı doğru müdahale teknikleri uygulamalı gösterildi Hazırlanan tatbikat senaryosu gereğince, kapalı ve açık alanlarda yangın başlaması halinde öncelikli olarak neler yapılması ve neler yapılmaması gerektiği açıklandı. Bu kapsamda koruma ekibi, kurtarma ekibi, söndürme görevlileri ve ilkyardım ekipleri belirlenip ardından da tatbikata geçildi. Park ve Bahçeler Müdürlüğü fidanlığındaki tatbikatta, senaryo gereği bina içinde duman çıkarılıp sözlü olarak "Yangın var" uyarısı verildi. Ardından tatbikatta görevlendirilen ekipler odalara girip yaralıları kurtardı. Sonrasında yangında ilk çıkarılacak eşyalar dışarıya çıkarıldı. Tatbikat gereği boş alanda odunlar tutuşturulup ateş yakılarak yangın söndürme tüpleriyle doğru müdahale teknikleri anlatıldı. Eğitim ve tatbikatlar devam edecek Büyük ve küçük çaplı yangınlarda nasıl davranılması, nelerin yapılması ve nelerin yapılmaması gerektiğinin de vurgulandığı tatbikatlarda yangın çeşitleri, söndürme teknikleri ve söndürücü kimyasallar hakkında bilgi sahibi olan personel de kontrollü çıkarılan ateş üzerinde uygulama yaptı. Akdeniz Belediyesi Sivil Savunma Şefliği; yangın, deprem ve benzeri afetlere karşı belediye personelini eğitmeye, iş güvenliği eğitiminin yanı sıra tatbikat ve uygulamalı eğitimler vermeye devam edecek.