Yerel Haberler
Muğla
17 Mayıs 2026 Pazar - 19:22 Gelin evine nostaljik sürprizle gittiler Muğla’nın Bodrum ilçesinde yaşayan Saltuğ Taşlıdağ, hurdalıktan alarak babasıyla birlikte 4 ayda restore ettiği 1952 model pembe cipi düğün öncesi nişanlısı Ece Demirkıran’a hediye etti. O anlar renkli görüntülere sahne oldu. Konacık Sanayi Sitesi’nde babası Murat Taşlıdağ ile birlikte eski araçların restorasyonunu yapan Saltuğ Taşlıdağ (28), nişanlısı Ece Demirkıran (26) için sıra dışı bir sürpriz hazırladı. Hurdalıkta terk edilmiş 1952 model bir cipi satın alan Taşlıdağ, babasıyla birlikte atölyelerinde hummalı bir çalışma başlattı. Gece gündüz demeden aracı tepeden tırnağa yenileyen baba-oğul, 4 ay gibi kısa bir sürede cipi modern teknolojiyle uyarlayarak pembeye boyadı. Konacık’taki atölye önünde tamamlanan pembe cip için çeyiz gönderme töreninde özel bir kortej oluşturuldu. Pembe tüllerle süslenen araç, davul-zurna eşliğinde çekiciye yüklendi. Çeyizlerin de develere yüklendiği geleneksel törende, çekici üzerindeki pembe cip ve beraberindeki konvoy Gümüşlük Mahallesi’ne doğru hareket etti. Caddelerde pembe cipi ve kalabalık konvoyu gören vatandaşlar ilgiyle izledi. Hazırladığı sürprizle ilgili basın mensuplarına açıklama yapan Saltuğ Taşlıdağ, "Babamla birlikte 4 ay süren bir çaba sonucunda 1952 model cipi 2026’ya uyarladık. Daha teknolojik hale getirdik. 1941 yılında üretildi. Biraz daha Bodrum’a uygun daha sportif iki çeker vaziyette eşime yaptık. Bugün ağırlık töreni var çeyizler gidiyor. Bunu da kızın çeyizi olarak teslim edeceğiz. Plakamızı özel aldık. Eşimin adı Ece, plakamız Ece 225. 25 Erzurumlu olduğumuz için 22-5 ise düğün tarihimiz 22 Mayıs ve tek seferde çıkarmış olduk. Eşime sürpriz olacak. Rengi özel olarak seçtik. Pembe Türkiye’de tek dünyada 2 adet var eşsiz kılan şey 2 adetten bir tanesi sadece pembe trafikte gezecek, diğeri müzede duruyor" dedi. Baba Murat Taşlıdağ ise, cip restorasyonunun baba mesleği olduğunu vurgulayarak şöyle konuştu: "Biz baba mesleği olarak ciplerle uğraşıyoruz. 8 yıldır Bodrum’dayız. Gelinimizi Bodrum’dan aldık. Bir cipte gelinimize yaptık. Bundan önce zaten her eve bir cip kampanyası başlatmıştım. İlk evde gelinimin aracı olsun istedik. Bugün mutlu günümüz, ağırlıkta en ağırı olsun dedik, gelinime hayırlı olsun. Biz hurda cipleri toplayıp hayata döndürüyoruz geçen yıllarda 2-3 tane Bodrum-Muğla ve Fethiye emniyetine buna benzer cipler yapmıştık." Karşısında pembe tüllerle sarılı cipi görünce büyük mutluluk yaşayan gelin Ece Demirkıran ise kendisi için çok özel bir anı olduğunu belirterek, "Çok mutluyum. Bu güzel hediyeyi bana layık gördükleri için nişanlıma, müstakbel eşime çok teşekkür ederim. Çok şaşırdım, Türkiye’de bu model askeri cipte pembe renk tek. Benim için yeniden restore ettiler. Hepsi özel olarak seçilmiş ve emek emek yapılmış" ifadelerini kullandı.
Minik öğrencilerden Hayvan Bakımevine ziyaret
07 Ekim 2025 Salı - 14:57 Minik öğrencilerden Hayvan Bakımevine ziyaret 4 Ekim Dünya Hayvanları Koruma Günü etkinlikleri kapsamında Muğla Büyükşehir Belediyesi Hayvan Bakımevi farklı okullardan çocukları can dostlarla buluşturdu. Bugüne kadar 32 bin 639 kişinin ziyaret ettiği Hayvan Bakımevinde çocuklar Büyükşehir’in uzman veteriner hekimlerinden Bakımevindeki can dostların sağlığı ve bakımı hakkında bilgi aldı. Türkiye’nin en donanımlı Hayvan Bakımevini Muğla’ya kazandıran Muğla Büyükşehir Belediyesi, can dostların en iyi şartlarda yaşamasını sağlarken aynı zamanda belirli saat ve günlerde can dostlara ziyarete gelenlere kapılarını açıyor. İlk kabul, yavrulu anne bakım, karantina, muayene, ameliyathane, müşahede, kedi üniteleri ile açık-kapalı kafesler ile yaşam alanlarına sahip Büyükşehir Belediyesi Hayvan Bakımevini bugüne kadar 32 bin 639 kişi ziyaret ederken, 3 bin 858 can dostta sahiplendirilerek yeni yuvalarına kavuştu. Muğla Büyükşehir Belediyesi Hayvan Bakımevinde görevli veteriner hekim Merve Çamlı, "Bakımevimizde Dünya Hayvanları Koruma Günü kapsamında öğrencilerimiz bakımevimizi ziyaret ediyor. 10.00-12.00, 14.00-16.00 saatleri arasında vatandaşlarımızı bakımevimize bekliyoruz. Bakımevimizde kısırlaştırma, cerrahi operasyonlar ve hasta hayvanların tedavisi yapılmakta" dedi. Kıyı Ege Belediyeler Birliği ve Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Aras, Muğla Büyükşehir Belediyesi olarak sadece 4 Ekim’de değil, yılın her günü onların yaşam şartlarını iyileştirmek, sağlıklarını korumak ve onlara güvenli bir yuva sağlamak için çalıştıklarını, Hayvan Bakımevinin Türkiye’nin en donanımlı tesislerinden biri olmasının yanı sıra çocukların da hayvan sevgisini öğrenebileceği, empati kurabileceği bir eğitim alanı olma özelliği taşıdığını açıkladı.
"Soykırıma Hayır" sesleri Muğla’dan yükseldi
07 Ekim 2025 Salı - 14:40 "Soykırıma Hayır" sesleri Muğla’dan yükseldi Millî Eğitim Bakanlığı’nın başlattığı çağrıya uyarak, Muğla genelindeki tüm okullarda "Soykırıma Hayır" temasıyla Filistin Farkındalık Etkinlikleri eş zamanlı olarak düzenlendi. "Filistin Halkı Yalnız Değildir" mesajının verildiği etkinlikler, Filistin’de yaşanan insanlık dramına karşı toplumsal bilinci artırmayı hedefledi. Muğla’daki programların en anlamlı duraklarından biri olan Muğla Gazi Anadolu Lisesi’ndeki programa ilgi büyük oldu. Etkinliğe, Millî Eğitim Müdürü Emre Çay, Muğla İl Müftüsü Dr. Rüstem Can ve İlçe Millî Eğitim Müdürü İdris Kömürcü katılarak öğrencilerle bir araya geldi. Öğrenciler, Filistin’de yaşananlara dikkat çekmek amacıyla hazırladıkları anlamlı konuşmalar ve duygu dolu paylaşımlarla salondakilere duygusal anlar yaşattı. Programın sonunda, İl Müftüsü Dr. Rüstem Can tarafından Filistin’de hayatını kaybeden masum insanlar için yürekten bir dua okundu. Millî Eğitim Müdürü Çay: "Vicdanı diri tutmak hepimizin sorumluluğu" Etkinlikte bir konuşma yapan Millî Eğitim Müdürü Emre Çay, Filistin’deki drama karşı gösterilen hassasiyetin önemini vurguladı. Çay, konuşmasında şu ifadelere yer verdi: "Filistin’de yaşanan insanlık dramı karşısında sessiz kalmamak, vicdanı diri tutmak hepimizin ortak sorumluluğudur. Bugün burada, öğrencilerimizin kalplerinde insanlık onurunu, adalet duygusunu ve merhameti yaşatmak için bir aradayız" Milli Eğitim Müdürü Çay, konuşmasını Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli’ne atıfta bulunarak tamamladı: "Modelin merkezinde yer alan ‘Erdem-Değer-Eylem’ anlayışı, bizlere sadece bilgiyi değil; vicdanı, hakkı ve insan olmanın onurunu da öğretmektedir. Çocuklarımızın dünyaya umut, insanlığa vicdan olacağına inanıyoruz" dedi.
Köyceğiz’de öğrenciler Toparlar Şelalesi’ne yürüdü
07 Ekim 2025 Salı - 14:13 Köyceğiz’de öğrenciler Toparlar Şelalesi’ne yürüdü Muğla’nın Köyceğiz ilçesinde ‘Yeşil Vatan ve Dünya Yürüyüş Günü’ kapsamında Toparlar Şelalesi’ne yürüyüş düzenlendi. Köyceğiz Toparlar İlkokulu ve Ortaokulu öğrencileri ve öğretmenleri Dünya Yürüyüş Günü kapsamında düzenlediği ‘Yeşil Vatanda Yürüyoruz, Farkındalık Oluşturuyoruz’ temalı etkinlikle dikkat çekti. Öğrencilerin, öğretmenlerin ve Köyceğiz İlçe Milli Eğitim Müdürü Taner Şen’in katılımıyla gerçekleştirilen yürüyüşte; sağlıklı yaşam, çevreye duyarlılık ve aktif yaşam alışkanlıklarının önemi vurgulandı. Anayoldan Toparlar Şelalesi’ne kadar süren yürüyüşte katılımcılar, taşıdıkları döviz ve pankartlarla doğaya olan sevgilerini ve fiziksel aktivitenin yaşam tarzındaki yerini ortaya koydu. Toparlar İlkokulu ve Ortaokulu’nun düzenlediği yürüyüşün "Yeşil Vatan" temasıyla daha da anlam kazandığını belirten İlçe Milli Eğitim Müdürü Taner Şen, "Bu anlamlı günde hem öğrencilerimizin hareketli yaşam alışkanlığı kazanmasını sağlamak hem de çevre bilincini pekiştirmek amacıyla yürüyüş düzenlendi. Sağlıklı bireyler, bilinçli nesiller ve yaşanabilir bir çevre için hep birlikte adım attık. Sağlık için, çevre için, gelecek için yürüyoruz mesajını verdik. Katılan tüm öğretmenlerimize, öğrencilerimize ve destek veren velilerimize teşekkür ederiz." dedi.
HAYTAP Aydın Temsilcisi Tekinbaş: "Yük hayvanlarının sesi duyulmuyor"
07 Ekim 2025 Salı - 13:15 HAYTAP Aydın Temsilcisi Tekinbaş: "Yük hayvanlarının sesi duyulmuyor" Muğla’nın Yatağan ilçesinde bir sünnet düğününde içki içirilen atın görüntüleri sosyal medyada büyük tepkiye neden olurken Aydın Hayvanları Koruma Derneği Başkanı ve HAYTAP Aydın Temsilcisi Şenay Tekinbaş, "Bu ülkede yük hayvanlarının sesi duyulmuyor. Artık onlar için de yaşam alanları açılmalı" dedi. Yatağan ilçesinde sünnet çocuğu için düzenlenen kortejde faytonu çeken ata, sahibi tarafından alkollü içki verilmesi görenleri şaşkına çevirdi. Yemek tabağı içinde içki içirilen atın görüntülerini kaydeden vatandaşlar, duruma tepki gösterdi. Görüntülerde hayvana sürekli alkol verildiği ve bağımlı hale geldiği ileri sürülürken, olay sonrası hayvanseverler ve sosyal medya kullanıcıları adeta isyan etti. Hayvanseverlerden sert tepki geldi Aydın Hayvanları Koruma Derneği Başkanı ve HAYTAP Aydın Temsilcisi Şenay Tekinbaş, yaşanan olaya sert tepki göstererek, "İzlediğimiz videodaki görüntüde ne yazık ki yük hayvanı olarak adlandırılan bir atımıza alkollü içecek içirilerek videolar çekildiğini ve bunun üzerinden eğlenildiğini gördük. Bu görüntü bizi çok üzdü. Türkiye’de maalesef ‘yük hayvanları gerçeği’ diye bir şey var. Zaten yük hayvanları hep ötelenen, itilip kakılan, asla hak ettiği şekilde bakımı yapılmayan hayvancağızlar. Zaten yük taşıtılıp, etik olmayan şekilde davranılıp bu şekilde eziyetlere maruz bırakılıyorlar" dedi. "Emekli Yük Hayvanları Çiftliği kurduk ve burası belediyelere örnek olmalı" Tekinbaş, yaşanan olayın ardından yük hayvanları için Türkiye’de yeterli barınma alanı bulunmadığını vurgulayarak, "Bu duruma müdahale eden HAYDİ polisimiz ve jandarmamız var. Ancak bu tür hayvanlara el konulduğunda maalesef onları barındırabileceğimiz sağlıklı alanlarımız yok. Belediyeler genelde kedi ve köpekler için bakım evleri açıyor, ancak yük hayvanları için böyle yerlerin eksikliği çok fazla. Bir süre önce biz buna öncülük etmek isteyerek Hayvan Hakları Federasyonu olarak Emekli Yük Hayvanları Çiftliği’nin ilkini Bursa’da açtık. Burada bağışçılarımızın desteğiyle bu hayvanlara sömürülmeden, kesilmeden, yük taşıtılmadan, ömürlerinin sonuna kadar mutlu ve huzurlu yaşayacakları bir alan oluşturduk. Eziyet gören kedi ve köpeklerin seslerini biraz olsun duyurabiliyoruz ama yük hayvanlarının sesini maalesef duyuramıyoruz. En acı kısmı ise bu hayvanların sahipleri işleri bittikten sonra onları dağlara bırakarak ölüme terk ediyor. Büyük bir kısmı sakatlanıyor ya da hastalanıyor. Bizim bu hayvanları barındırabileceğimiz yerimiz yok. ‘Belki belediyelere örnek oluruz’ diyerek bu işe başladık. Nasıl muhtaç kedi ve köpekler için bakımevleri açılabiliyorsa, bu hayvanlar için de açılmalı" diye konuştu. Konuşmasında kamu kurumlarına da çağrıda bulunan Tekinbaş, sözlerini şöyle sürdürdü: "Türkiye’de yalnızca bir iki belediye bu tarz yerler açabildi. Biz de bunun çoğalmasını istiyoruz. Çünkü biz devlet kadar güçlü değiliz, sadece bağışlarla bu yerleri ayakta tutabiliyoruz. Devletimizden ve belediyelerimizden bu tür hayvanlar için barınma alanları açmalarını talep ediyoruz. Bu tür görüntüler görüldüğünde şikayet ediyoruz, hayvana el konuluyor ama sonrasında nereye götürüleceği kısmında elimiz ayağımız bağlanıyor. Denetimlerin ve kontrollerin artırılması, para cezalarının caydırıcı hale getirilmesi şart" dedi. Tekinbaş, ayrıca atların artık kayıt altına alınabildiğini hatırlatarak, "Eskiden at ve eşeklerde hiçbir şekilde kayıt yoktu. Eşeklerde hala kayıt sistemine geçilmedi ama en azından atlar için sahiplerine ulaşabiliyoruz. Bu bağlamda tüm ilgili kurumlarımızı göreve çağırıyor ve bu hayvanların yaşlandığında, sakatlandığında bakılabilecekleri, ömürlerini huzur içinde tamamlayabilecekleri yerlerin açılmasını talep ediyorum" ifadelerini kullandı.