Yerel Haberler
Niğde
Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi’ne bir TÜBİTAK desteği daha 08 Aralık 2025 Pazartesi - 16:22:06 Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Enerji Ana Bilim Dalı öğretim üyesi Doç. Dr. Tolga Altan’ın yürütücülüğünü üstlendiği ’Fotopolimerizasyon Tabanlı 3B Yazıcı Teknolojisiyle Katı Oksit Yakıt Pili Cam-Seramik Sızdırmazlık Elemanlarının Geliştirilmesi’ başlıklı proje, TÜBİTAK 3501-Kariyer Geliştirme Programı kapsamında desteklenmeye hak kazandı. Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Makine Mühendisliği Bölümü öğretim Üyeleri Dr. Öğr. Üyesi Habip Gökay Korkmaz’ın araştırmacı, Prof. Dr. Bora Timurkutluk’un ise danışman olarak yer aldığı proje kapsamında, katı oksit yakıt pili sistemlerinde kritik öneme sahip cam-seramik sızdırmazlık elemanlarının; geleneksel üretim yöntemlerine alternatif olarak fotopolimerizasyon tabanlı eklemeli imalat teknolojileriyle üretilmesi hedefleniyor. Bu yenilikçi yaklaşımla üretim süresinin azaltılması, atık malzeme miktarının düşürülmesi ve istenilen geometrilerin yüksek doğruluk ve hassasiyetle üretilebilmesi amaçlanıyor. Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hasan Uslu, projeye ilişkin yaptığı açıklamada; "Üniversitemizin bilimsel üretkenliğini ortaya koyan bu projenin TÜBİTAK 3501 programı kapsamında desteklenmesi bizleri gururlandırdı. Enerji teknolojileri alanına önemli katkılar sunacak bu çalışmada görev alan akademisyenlerimizi tebrik ediyor, başarılarının devamını diliyorum" ifadelerini kullandı.
08 Aralık 2025 Pazartesi - 15:38 GreenMetric Dünya Üniversiteler Sıralaması’nda NÖHÜ’den yeni başarı Universitas Indonesia tarafından yapılan ’GreenMetric Dünya Üniversiteler Sıralaması’nda, sürdürülebilirlik ve iklim dostu kampüs çalışmalarıyla son dört yılda dikkat çekici bir yükseliş gösteren Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi; 2025 yılında 105 ülkeden dereceye giren 1745 üniversite arasında 254’üncü sıraya yükseldi. Küresel iklim değişikliğine yönelik farkındalık oluşturmak, enerji ve su tasarrufu, atık yönetimi, geri dönüşüm ve çevre bilinci alanında üniversiteleri değerlendiren GreenMetric sıralamasında Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi 2021 yılında 621’inci, 2022 yılında dünya 442’nci, 2023 yılında 357’nci, 2024 yılında 293’üncü, 2025 yılında ise 254’üncü sıraya yerleşerek büyük bir ivme yakaladı. Böylece Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi, dört yıllık süreçte toplam 367 basamak birden yükselerek sürdürülebilirlik alanında dünya genelinde en hızlı ilerleme kaydeden üniversiteler arasına girmeyi başardı. Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hasan Uslu; üniversitenin dört yıl önce dünya genelinde 621’inci sırada yer aldığını hatırlatarak yaptığı açıklamada, GreenMetric Dünya Üniversiteler Sıralaması’nda 2025 yılı itibarıyla 254’üncü sıraya yükselmenin gurur kaynağı olduğunu belirtti. Rektör Uslu; "Dört yıl gibi kısa bir sürede 367 üniversiteyi geride bırakmak, sürdürülebilirlik ve iklim dostu kampüs çalışmalarımızdaki kararlılığımızın en somut göstergesidir. Bu ölçekte bir yükselmeyi bu kadar kısa sürede yakalayan başka bir üniversite bulunmamaktadır" dedi. Enerji ve su tasarrufu, atık geri dönüşümü, çevre dostu altyapı projeleri ve karbon ayak izini azaltmaya yönelik çalışmaların bu başarıda önemli bir payı olduğunu vurgulayan Rektör Uslu, üniversitenin sürdürülebilir ve iklim dostu kampüs çalışmalarında pilot üniversiteler arasında yer aldığını ifade etti.
08 Aralık 2025 Pazartesi - 13:33 Niğde’nin lezzet rotası dünya sahnesinde Niğde Belediyesi tarafından işletilen ve tamamı kadın çalışanlardan olan Tabal Gastronomi Evi, dünyanın en prestijli restoran değerlendirme sistemi olan Michelin Guide’ın 2026 seçkisine girerek "Bib Gourmand" ödülüne layık görüldü. Niğde Belediyesi bünyesinde faaliyet gösteren Tabal Gastronomi Evi, yaklaşık 125 yıllık geçmişe sahip Michelin Rehberi 2026 Türkiye seçkisinde ’fiyat-performans açısından olağanüstü’ restoranlara verilen Bib Gourmand kategorisinde yer aldı. Tabal Gastronomi Evi’nin ödül aldığı Bib Gourmand derecesi ise yüksek kaliteyi erişilebilir fiyatlarla sunan restoranlara veriliyor. Alınan ödülün ardından Tabal Gastronomi Evi’nde basın mensupları ile bir araya gelen Niğde Belediye Başkanı Emrah Özdemir, Michelin müfettişlerinin değerlendirme notlarında, yerel üreticilerle doğrudan kurduğu tedarik ağı, Niğde’ye özgü tarifleri modern dokunuşlarla ancak köklerinden koparmadan yorumlaması ve günlük taze malzeme kullanımına verdiği önemle öne çıktığını, özellikle hem yerel halkın hem de şehre gelen ziyaretçilerin ulaşabileceği fiyat politikasının işletmeyi Bib Gourmand kategorisine taşıyan belirleyici unsurlar arasında yer aldığını ifade etti. Tabal, Michelin Bib Gourmand kategorisinde ödül alan 39 işletmeden birisi oldu Bu tarihi başarının ardından açıklama yapan Niğde Belediye Başkanı Emrah Özdemir, Michelin Rehberi’nin gastronomi dünyasında "Oscar" niteliğinde bir referans olduğunu ifade ederek, bu ödülün şehir için bir dönüm noktası olduğunu vurguladı. Özdemir, Michelin müfettişlerinin gizli ve habersiz şekilde denetim yaptığını belirterek, "Michelin, dünya genelinde kabul gören, kaliteyi belirleyen en üst düzey derecelendirme sistemidir. Müfettişlerin gelişinden dahi haberimiz olmadı. Bu yıl Kapadokya bölgesi için de özel bir değerlendirme süreci yürütüldü. Türkiye genelinde Michelin Yıldızı alan 15 restoranın ve Bib Gourmand ödülüne layık görülen 39 işletmenin arasında Tabal Gastronomi Evi’nin yer alması, Niğde için büyük bir gurur kaynağıdır" dedi. Başkan Özdemir, bu başarının bir ekip çalışmasının ürünü olduğunu vurgulayarak, şeflerden mutfak çalışanlarına, servis personelinden yöneticilere kadar emeği geçen tüm belediye personeline teşekkür etti. Gastronomi turizminin dünya genelinde hızla yükselen bir alan olduğuna dikkat çeken Özdemir, artık turistlerin seyahat rotalarını Michelin derecelendirmelerine göre belirlediğini, Michelin yıldızlı ve ödüllü restoranların bulunduğu şehirlerin daha fazla ilgi gördüğünü ifade etti. İlk kez bir kamu kurumu tesisi Michelin ödülü aldı Tabal Gastronomi Evi’nin bir diğer önemli özelliğinin, Türkiye’de ve dünyada bir ilk olarak belediyeye bağlı bir sosyal tesisin Michelin tarafından ödüllendirilmesi olduğunu belirten Özdemir, "Bugüne kadar bu ödül hiçbir kamu kurumuna bağlı işletmeye verilmemişti. İlk kez bir belediyeye ait gastronomi tesisi bu onura layık görüldü. Bu da Niğde Belediyesi olarak ortaya koyduğumuz kamu hizmeti anlayışının ve kalite vizyonunun bir göstergesidir" diye konuştu. "Kadınlarımız her şeyi başarabileceğini bir kez daha kanıtlamış oldu" İşletmenin yönetim kadrosunun tamamen kadınlardan oluştuğuna da dikkat çeken Başkan Özdemir, "Şefimizden servis personeline, kasada görev yapan arkadaşlarımızdan işletme müdürümüze kadar bu yapının tamamı kadınlarımızdan oluşuyor. Sorumluluk verildiğinde kadınlarımızın neler başarabileceğini bir kez daha görmüş olduk. Bu başarı onların başarısıdır. Kadınlarımız her şeyi başarabileceklerini bir kez daha kanıtlamış oldu" dedi. Özdemir ayrıca, belediyenin hayata geçirdiği diğer projelerde de kadın istihdamını önceleyen bir anlayış benimsediklerini belirterek, Niğde’de kadın emeğinin ve üretkenliğinin her alanda desteklenmeye devam edeceğini söyledi. 1900 yılında Fransız Michelin lastik firması tarafından oluşturulan ve bugün 48 ülkede gastronominin en prestijli referans kaynaklarından biri olarak kabul edilen Michelin Regberi, malzeme kalitesi, pişirme teknikleri, lezzet uyumu ve tutarlılık gibi kriterlere göre değerlendirme yapıyor.
Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi’ne bir TÜBİTAK desteği daha
08 Aralık 2025 Pazartesi - 16:22 Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi’ne bir TÜBİTAK desteği daha Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Enerji Ana Bilim Dalı öğretim üyesi Doç. Dr. Tolga Altan’ın yürütücülüğünü üstlendiği ’Fotopolimerizasyon Tabanlı 3B Yazıcı Teknolojisiyle Katı Oksit Yakıt Pili Cam-Seramik Sızdırmazlık Elemanlarının Geliştirilmesi’ başlıklı proje, TÜBİTAK 3501-Kariyer Geliştirme Programı kapsamında desteklenmeye hak kazandı. Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Makine Mühendisliği Bölümü öğretim Üyeleri Dr. Öğr. Üyesi Habip Gökay Korkmaz’ın araştırmacı, Prof. Dr. Bora Timurkutluk’un ise danışman olarak yer aldığı proje kapsamında, katı oksit yakıt pili sistemlerinde kritik öneme sahip cam-seramik sızdırmazlık elemanlarının; geleneksel üretim yöntemlerine alternatif olarak fotopolimerizasyon tabanlı eklemeli imalat teknolojileriyle üretilmesi hedefleniyor. Bu yenilikçi yaklaşımla üretim süresinin azaltılması, atık malzeme miktarının düşürülmesi ve istenilen geometrilerin yüksek doğruluk ve hassasiyetle üretilebilmesi amaçlanıyor. Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hasan Uslu, projeye ilişkin yaptığı açıklamada; "Üniversitemizin bilimsel üretkenliğini ortaya koyan bu projenin TÜBİTAK 3501 programı kapsamında desteklenmesi bizleri gururlandırdı. Enerji teknolojileri alanına önemli katkılar sunacak bu çalışmada görev alan akademisyenlerimizi tebrik ediyor, başarılarının devamını diliyorum" ifadelerini kullandı.
GreenMetric Dünya Üniversiteler Sıralaması’nda NÖHÜ’den yeni başarı
08 Aralık 2025 Pazartesi - 15:38 GreenMetric Dünya Üniversiteler Sıralaması’nda NÖHÜ’den yeni başarı Universitas Indonesia tarafından yapılan ’GreenMetric Dünya Üniversiteler Sıralaması’nda, sürdürülebilirlik ve iklim dostu kampüs çalışmalarıyla son dört yılda dikkat çekici bir yükseliş gösteren Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi; 2025 yılında 105 ülkeden dereceye giren 1745 üniversite arasında 254’üncü sıraya yükseldi. Küresel iklim değişikliğine yönelik farkındalık oluşturmak, enerji ve su tasarrufu, atık yönetimi, geri dönüşüm ve çevre bilinci alanında üniversiteleri değerlendiren GreenMetric sıralamasında Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi 2021 yılında 621’inci, 2022 yılında dünya 442’nci, 2023 yılında 357’nci, 2024 yılında 293’üncü, 2025 yılında ise 254’üncü sıraya yerleşerek büyük bir ivme yakaladı. Böylece Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi, dört yıllık süreçte toplam 367 basamak birden yükselerek sürdürülebilirlik alanında dünya genelinde en hızlı ilerleme kaydeden üniversiteler arasına girmeyi başardı. Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hasan Uslu; üniversitenin dört yıl önce dünya genelinde 621’inci sırada yer aldığını hatırlatarak yaptığı açıklamada, GreenMetric Dünya Üniversiteler Sıralaması’nda 2025 yılı itibarıyla 254’üncü sıraya yükselmenin gurur kaynağı olduğunu belirtti. Rektör Uslu; "Dört yıl gibi kısa bir sürede 367 üniversiteyi geride bırakmak, sürdürülebilirlik ve iklim dostu kampüs çalışmalarımızdaki kararlılığımızın en somut göstergesidir. Bu ölçekte bir yükselmeyi bu kadar kısa sürede yakalayan başka bir üniversite bulunmamaktadır" dedi. Enerji ve su tasarrufu, atık geri dönüşümü, çevre dostu altyapı projeleri ve karbon ayak izini azaltmaya yönelik çalışmaların bu başarıda önemli bir payı olduğunu vurgulayan Rektör Uslu, üniversitenin sürdürülebilir ve iklim dostu kampüs çalışmalarında pilot üniversiteler arasında yer aldığını ifade etti.
Niğde’nin lezzet rotası dünya sahnesinde
08 Aralık 2025 Pazartesi - 13:33 Niğde’nin lezzet rotası dünya sahnesinde Niğde Belediyesi tarafından işletilen ve tamamı kadın çalışanlardan olan Tabal Gastronomi Evi, dünyanın en prestijli restoran değerlendirme sistemi olan Michelin Guide’ın 2026 seçkisine girerek "Bib Gourmand" ödülüne layık görüldü. Niğde Belediyesi bünyesinde faaliyet gösteren Tabal Gastronomi Evi, yaklaşık 125 yıllık geçmişe sahip Michelin Rehberi 2026 Türkiye seçkisinde ’fiyat-performans açısından olağanüstü’ restoranlara verilen Bib Gourmand kategorisinde yer aldı. Tabal Gastronomi Evi’nin ödül aldığı Bib Gourmand derecesi ise yüksek kaliteyi erişilebilir fiyatlarla sunan restoranlara veriliyor. Alınan ödülün ardından Tabal Gastronomi Evi’nde basın mensupları ile bir araya gelen Niğde Belediye Başkanı Emrah Özdemir, Michelin müfettişlerinin değerlendirme notlarında, yerel üreticilerle doğrudan kurduğu tedarik ağı, Niğde’ye özgü tarifleri modern dokunuşlarla ancak köklerinden koparmadan yorumlaması ve günlük taze malzeme kullanımına verdiği önemle öne çıktığını, özellikle hem yerel halkın hem de şehre gelen ziyaretçilerin ulaşabileceği fiyat politikasının işletmeyi Bib Gourmand kategorisine taşıyan belirleyici unsurlar arasında yer aldığını ifade etti. Tabal, Michelin Bib Gourmand kategorisinde ödül alan 39 işletmeden birisi oldu Bu tarihi başarının ardından açıklama yapan Niğde Belediye Başkanı Emrah Özdemir, Michelin Rehberi’nin gastronomi dünyasında "Oscar" niteliğinde bir referans olduğunu ifade ederek, bu ödülün şehir için bir dönüm noktası olduğunu vurguladı. Özdemir, Michelin müfettişlerinin gizli ve habersiz şekilde denetim yaptığını belirterek, "Michelin, dünya genelinde kabul gören, kaliteyi belirleyen en üst düzey derecelendirme sistemidir. Müfettişlerin gelişinden dahi haberimiz olmadı. Bu yıl Kapadokya bölgesi için de özel bir değerlendirme süreci yürütüldü. Türkiye genelinde Michelin Yıldızı alan 15 restoranın ve Bib Gourmand ödülüne layık görülen 39 işletmenin arasında Tabal Gastronomi Evi’nin yer alması, Niğde için büyük bir gurur kaynağıdır" dedi. Başkan Özdemir, bu başarının bir ekip çalışmasının ürünü olduğunu vurgulayarak, şeflerden mutfak çalışanlarına, servis personelinden yöneticilere kadar emeği geçen tüm belediye personeline teşekkür etti. Gastronomi turizminin dünya genelinde hızla yükselen bir alan olduğuna dikkat çeken Özdemir, artık turistlerin seyahat rotalarını Michelin derecelendirmelerine göre belirlediğini, Michelin yıldızlı ve ödüllü restoranların bulunduğu şehirlerin daha fazla ilgi gördüğünü ifade etti. İlk kez bir kamu kurumu tesisi Michelin ödülü aldı Tabal Gastronomi Evi’nin bir diğer önemli özelliğinin, Türkiye’de ve dünyada bir ilk olarak belediyeye bağlı bir sosyal tesisin Michelin tarafından ödüllendirilmesi olduğunu belirten Özdemir, "Bugüne kadar bu ödül hiçbir kamu kurumuna bağlı işletmeye verilmemişti. İlk kez bir belediyeye ait gastronomi tesisi bu onura layık görüldü. Bu da Niğde Belediyesi olarak ortaya koyduğumuz kamu hizmeti anlayışının ve kalite vizyonunun bir göstergesidir" diye konuştu. "Kadınlarımız her şeyi başarabileceğini bir kez daha kanıtlamış oldu" İşletmenin yönetim kadrosunun tamamen kadınlardan oluştuğuna da dikkat çeken Başkan Özdemir, "Şefimizden servis personeline, kasada görev yapan arkadaşlarımızdan işletme müdürümüze kadar bu yapının tamamı kadınlarımızdan oluşuyor. Sorumluluk verildiğinde kadınlarımızın neler başarabileceğini bir kez daha görmüş olduk. Bu başarı onların başarısıdır. Kadınlarımız her şeyi başarabileceklerini bir kez daha kanıtlamış oldu" dedi. Özdemir ayrıca, belediyenin hayata geçirdiği diğer projelerde de kadın istihdamını önceleyen bir anlayış benimsediklerini belirterek, Niğde’de kadın emeğinin ve üretkenliğinin her alanda desteklenmeye devam edeceğini söyledi. 1900 yılında Fransız Michelin lastik firması tarafından oluşturulan ve bugün 48 ülkede gastronominin en prestijli referans kaynaklarından biri olarak kabul edilen Michelin Regberi, malzeme kalitesi, pişirme teknikleri, lezzet uyumu ve tutarlılık gibi kriterlere göre değerlendirme yapıyor.
NÖHÜ Teknopark firmasına uluslararası yarışmada ikincilik ödülü
06 Aralık 2025 Cumartesi - 12:32 NÖHÜ Teknopark firmasına uluslararası yarışmada ikincilik ödülü Azerbaycan’ın başkenti Bakü’de yer alan Azerbaycan İnovasyon Merkezi’nde, Azerbaycan Ekonomik Reformlar ve İletişim Analiz Merkezi (CAERC) Enterprise Azerbaijan portalı tarafından düzenlenen Yeşil ve Dijital İpek Yolu Uluslararası Hızlandırma Programı kapsamında gerçekleştirilen yarışmada, Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi Teknopark A.Ş. bünyesinde faaliyet gösteren şirket, satışta olan Smart Bin isimli ürünüyle ikincilik elde etti. Şirket Genel Müdürü ve Kurucu Ortağı, aynı zamanda Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Çevre Mühendisliği Bölümü’nde öğretim üyesi olan Prof. Dr. Neslihan Doğan Sağlamtimur, şirketi temsilen yarışmaya katıldı. 32 finalist arasından son aşamaya kalan 7 proje içinde yer alan Smart Bin, ödül töreninde sahneye çıkarak jüri ve katılımcılara sunuldu. Smart Bin’in ilk 7 proje arasında yer alması ve ikincilik başarısı, Türkiye adına önemli bir görünürlük sağladı. "Yeşil dijital teknolojiyi güçlendiren yenilikçi bir ürün" Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi Teknopark bünyesinde geliştirilen Smart Bin; yeşil ve dijital teknoloji entegrasyonu, sürdürülebilir çevre uygulamalarını desteklemesi ve akıllı şehirlerle uyumu açısından dikkat çekiyor. Ürün; Prof. Dr. Neslihan Doğan Sağlamtimur ve Bursa Teknik Üniversitesi Mekatronik Mühendisliği Bölümü öğretim üyesi Doç. Dr. Murat Peker tarafından yürütülen uzun soluklu AR-GE sürecinde 25 farklı prototip geliştirilerek üretildi. Ticarileşme sürecinde ise Çevre Yüksek Mühendisi Tuğba Çivioğlu Özsoy projede aktif rol aldı. 13 ülke, 140 başvuru, 32 finalist Türkiye, Azerbaycan, Çin, Gürcistan, Kırgızistan ve Pakistan’ın da aralarında bulunduğu 13 ülkeden toplam 140 girişim programa başvurdu. Nisan 2025’ten bu yana 6 aşamalı programa kabul edilen 32 finalist, ABD, Güney Kore, Çin, Almanya ve Malta gibi ülkelerden mentorlarla çalışma imkanı buldu. Program boyunca teknik eğitimler, iş modeli geliştirme desteği, yatırımcı görüşmeleri ve uluslararası ağ geliştirme fırsatları sunuldu. Jüri değerlendirmeleri inovasyon, sürdürülebilirlik, uygulanabilirlik, ekip yeterliliği ve küresel rekabet potansiyeli gibi kriterlere göre yapıldı. Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi Rektörü ve Niğde Teknopark Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Hasan Uslu yaptığı açıklamada; ALTEKNA’nın uluslararası bir organizasyonda elde ettiği ikincilik derecesinin, özellikle Türkiye’den ödül alan tek proje olması sebebiyle büyük bir gurur kaynağı olduğunu belirtti. Bu başarının Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi ve Niğde Teknopark’ın uluslararası arenada daha fazla tanınmasına katkı sağlayacağını ifade eden Uslu; "Ülkemize ikinciliği getiren Prof. Dr. Neslihan Doğan Sağlamtimur ve Doç. Dr. Murat Peker’i, ürünün ticarileşme aşamalarında görev alan Çevre Yüksek Mühendisi Tuğba Çivioğlu Özsoy’u tebrik ediyorum" dedi.
Niğde’de meralara yeni hayvan içme suyu alanı kazandırıldı
06 Aralık 2025 Cumartesi - 11:52 Niğde’de meralara yeni hayvan içme suyu alanı kazandırıldı Niğde Orman İşletme Müdürlüğü tarafından Ulukışla ilçesine bağlı Beyağıl köyünde meraların verimliliğini artırmaya yönelik yürütülen ıslah çalışmaları kapsamında hayvanlar için yeni bir hayvan içme suyu alanı kazandırıldı. Bölgede hayvancılıkla uğraşan yetiştiricilerin daha sağlıklı ve sürdürülebilir bir otlatma imkanına kavuşması amacıyla yapılan çalışmalar kapsamında Beyağıl köyünde 17 bin dönümlük merada kapsamlı çalışma yapıldı. Niğde Valiliği’nden yapılan açıklamada; yürütülen ıslah faaliyetlerinin yalnızca hayvan yetiştiriciliğine değil, aynı zamanda mera ekosisteminin güçlendirilmesine önemli katkılar sunduğu vurgulandı. Açıklamada; "Bu çalışma ile hem mera ekosisteminin güçlendirilmesi hem de bölgede hayvancılıkla uğraşan yetiştiricilerimizin daha sağlıklı ve sürdürülebilir bir otlatma imkanına kavuşması amaçlanmıştır. Doğanın sessiz sakinleri artık daha temiz, daha güvenli ve bereketli bir su kaynağına erişebilmektedir. Bizler için küçük görünen bu iyileştirme; bu topraklarda otlayan her can için yaşamın devamına açılan kıymetli bir adımdır. Doğal kaynaklarımızı korudukça, doğa da bize nefes olmaya devam edecektir" ifadelerine yer verildi. 17 bin dönümlük merada kapsamlı yenileme Ulukışla’nın Beyağıl Köyü’nde uzun yıllardır hayvancılık yapan Fatih Özel; yürütülen mera iyileştirme çalışmalarının bölge hayvancılığı açısından büyük önem taşıdığını belirtti. Yaklaşık 17 bin dönümlük mera alanında yapılan yatırımların üreticilerin işini kolaylaştırdığını söyleyen Özel; Kayseri Orman Bölge Müdürlüğü ve Niğde Orman İşletme Müdürlüğü’nün desteğiyle 6 noktaya hayvanların su içmesi için alan, 2 noktaya ise koyun yıkama alanı yapıldığını ifade etti. Meralardaki verim artışının hem kaynak sularına hem de hayvan sağlığına olumlu yansıdığını aktaran Özel, kuraklık nedeniyle zarar gören küçükbaş hayvanların yapılan alanlardan büyük fayda gördüğünü dile getirerek şunları söyledi; "Meralarımız ve kaynak sularımız çok güzel oldu. Kurak havanın etkisiyle koyunlarımız zarar görmüştü. Yapılan alanlar bize çok büyük fayda sağladı. Hem hayvanlarımız daha temiz suya ulaşıyor hem de otlatma alanlarımız daha verimli hale geldi."
Niğdeli gençlerde tarım bilincini artırmak hedefleniyor
05 Aralık 2025 Cuma - 16:06 Niğdeli gençlerde tarım bilincini artırmak hedefleniyor Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi ev sahipliğinde, Tarım ve Orman Bakanlığı Eğitim ve Yayın Dairesi Başkanlığı iş birliğinde ’Yeşil Yakalılar Söyleşiler’ programı gerçekleştirildi. Tarım Orman Bakanlığı Eğitim Yayın Başkanı Dr. Bülent Kahraman Çolakoğlu’nun konuşmacı olarak katıldığı etkinlik, Şehit Ömer Halisdemir Kongre ve Kültür Merkezi’nde düzenlendi. Programa Rektör Prof. Dr. Hasan Uslu, TOB Eğitim Yayın Başkanı Dr. Bülent Kahraman Çolakoğlu, Niğde İl Tarım ve Orman Müdürü Furkan Mete, Tarım Bilimleri ve Teknolojileri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ahmet Şekeroğlu, akademik ve idari personel ile çok sayıda öğrenci katıldı. Etkinlik, İstiklal Marşı’nın okunması ve saygı duruşunda bulunulması ile başladı. Açılış konuşmalarının ardından Dr. Bülent Kahraman Çolakoğlu ve İsmail Yolcu, programın kapsamı ve amaçlarına ilişkin sunumlarını yaptı. Gençlerde tarım bilincini artırmak hedefleniyor Tarım ve Orman Bakanlığı Eğitim ve Yayın Dairesi Başkanlığı tarafından yürütülen program, tarım bilincini artırmak ve gençlerin tarım sektörünü yakından tanımasını sağlamak amacıyla düzenleniyor. Ziraat, veterinerlik, orman, su ürünleri ve gıda mühendisliği bölümlerinin yanı sıra iletişim ve güzel sanatlar fakültelerinde gerçekleştirilen söyleşilerle, öğrencilerin bakanlığın faaliyetleri ve sektördeki kariyer fırsatları hakkında bilgi edinmesi hedefleniyor. Rektör Prof. Dr. Hasan Uslu, konuşmasında Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi’nin tarımsal üretim ve bölgesel kalkınmada üstlendiği role vurgu yaparak şu ifadeleri kullandı; "Üreten üniversite anlayışıyla tarım ve gıda alanında Türkiye’nin marka kurumlarından biriyiz. Niğde Tarım Konseyi’nin kurulmasıyla uluslararası elma fuarının temelini attık. Tarım uygulama alanımızı 50 dekardan 1000 dekara çıkardık; devam eden çalışmalarla bu alanı 2000 dekara ulaştırmayı hedefliyoruz. Çiftçi eğitimlerimiz kapsamında ana arı dağıtımı, budama ve meyve fidanı yetiştiriciliği çalışmalarımız devam ediyor." Rektör Uslu ayrıca dijital tarım alanındaki çalışmalara değinerek, Türkiye’de ilk ve tek olan Disiplinlerarası Dijital Tarım Ana Bilim Dalı ile lisansüstü eğitime başladıklarını ve 1. Dijital Tarım Kongresi’ne ev sahipliği yaptıklarını hatırlattı. Program, belge takdimi ve günün anısına çekilen hatıra fotoğrafı ile tamamlandı.
Niğde’de bal ormanı için 5 bin fidan toprakla buluştu
05 Aralık 2025 Cuma - 15:31 Niğde’de bal ormanı için 5 bin fidan toprakla buluştu Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi, Dünya Toprak Günü’nde anlamlı bir etkinliğe imza atarak Ayhan Şahenk Vakfı ve Orman İşletme Müdürlüğü iş birliğiyle "Bal Ormanı Kurulumu" programı düzenledi. Bor ilçesindeki Ayhan Şahenk Tarımsal Araştırmalar Uygulama ve Araştırma Merkezi’nde gerçekleştirilen etkinlik kapsamında, bal ormanı oluşturulması için 5 bin fidan toprakla buluşturuldu. Programa katılan Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hasan Uslu, üniversitenin tarımsal araştırma alanlarının genişliği ve üretim kapasitesine dikkat çekerek, "Üniversitemizin Tarımsal Araştırma Merkezleri’nde bugün 1000 dönümün üzerinde ekili alan bulunuyor. Geri kalan boş alanlarımızı ise bal ormanı dikerek değerlendiriyoruz. Hem eğitim hem üretim noktasında önemli bir adım attık. Dünya Toprak Günü’nde 5 bin fidanı bereketli topraklarımızla buluşturduk. Öğrencilerimiz ve öğretmenlerimizle birlikte buradayız. Ürün çeşitliliğini 300-350’ye çıkarmayı hedefliyoruz. Sürecin her aşamasında yanımızda olan İl Orman Müdürlüğü’ne ve Şahenk Vakfımıza teşekkür ediyorum" dedi. Ayhan Şahenk Vakfı Genel Müdürü Zafer Nuri Eraslan ise çevre çalışmalarına verdikleri önem doğrultusunda Türkiye’nin farklı noktalarında yürüttükleri projelerden örnekler verdi. Vakfın ülke genelinde 7 orman ve toplam 570 bin dikili ağaca sahip olduğunu belirten Eraslan, Niğde’deki bal ormanının bu çalışmalar arasında özel bir yere sahip olduğunu söyledi ve "Kamu yararına faaliyet gösteren bir vakıf olarak çevre projelerine büyük önem veriyoruz. Üniversite bünyesinde oluşturulan bu ormana destek verirken eğitime, uygulamaya ve üretime katkı sağlamayı amaçladık. Toprak Günü’nde böyle anlamlı bir etkinlikte yer almaktan mutluluk duyuyoruz" diye konuştu. Konuşmaların ardından öğrenciler, akademisyenler ve protokol üyeleri hep birlikte fidan dikerek bal ormanı için fidanları toprakla buluşturarak can suyunu verdi.