Yerel Haberler
Niğde
Yeşilay Niğde Şube Başkanı Yıldız: "Bağımlılığın türü değişse de tehlike aynı" 07 Mayıs 2026 Perşembe - 13:35:21 Yeşilay Niğde Şube Başkanı Hayri Yıldız, bağımlılığın yalnızca madde kullanımına indirgenemeyeceğini, günümüzde davranışsal bağımlılıkların da en az madde bağımlılıkları kadar ciddi bir tehdit oluşturduğunu söyledi. Bağımlılığın türünün değişebildiğini ancak insan üzerindeki etkisinin aynı kaldığını belirten Yeşilay Niğde Şube Başkanı Hayri Yıldız, özellikle son dönemde kumar bağımlılığındaki artışa dikkat çekerek, teknolojinin gelişmesiyle birlikte dijital platformlar üzerinden kumara erişimin kolaylaştığını ve bu durumun toplumu etkilediğini söyledi. Kumar bağımlılığının gelişim sürecine de değinen Yıldız, bu durumun yalnızca bir alışkanlık değil, kontrol edilemeyen bir dürtü haline geldiğini belirterek, "Kumar bağımlılığı, kişinin hayatını olumsuz etkilemesine rağmen o davranışı sürdürmesiyle ortaya çıkar. Beynin ödül sistemini etkileyen bir yapıya sahiptir. Bu nedenle alkol ve madde bağımlılıklarıyla benzer özellikler gösterir. Kişi sürekli aynı heyecanı yaşamak için daha fazla risk almak zorunda kalır ve bu durum giderek derinleşir" dedi. Yıldız, kumar bağımlılığının bireyde takıntılı düşünceler, kontrol kaybı, artan miktarda para harcama ihtiyacı, kayıplara rağmen devam etme ve huzursuzluk gibi belirtilerle kendini gösterdiğini ifade ederek, bağımlı bireylerin genellikle suçluluk, kaygı ve depresyon gibi duygularla da mücadele ettiğini söyledi. Bağımlılığın sadece bir alanla sınırlı kalmadığını, zamanla diğer bağımlılık türlerini de tetikleyebildiğini belirten Yıldız, "Kumar bağımlılığı olan bireylerde alkol, sigara veya madde kullanımına yönelme riski de artmaktadır. Bu nedenle bağımlılıklar bir bütün olarak ele alınmalıdır" dedi. Yeşilay Danışmanlık Merkezi üzerinden yürütülen çalışmalara da değinen Yıldız, Türkiye genelinde başvuruların önemli bir kısmını kumar bağımlılığı vakalarının oluşturduğunu, tedavi süreçlerinde yüksek başarı oranlarına ulaşıldığını belirtti. Toplumsal farkındalığın artırılmasının önemine dikkat çeken, medya ve dijital platformlarda kumar ve benzeri içeriklerin özendirici şekilde yer almaması gerektiğini vurgulayan Yıldız, "At yarışı, piyango ve kumar reklamlarının toplum üzerindeki etkileri önemli. Bu tür içerikler özellikle gençler üzerinde risk oluşturuyor. Eğitim kurumları, yerel yönetimler ve sivil toplum kuruluşları, medya kısacası toplumun her kesimi ortak hareket etmeli. Geleceğimizi korumak istiyorsak gençlerimizi bağımlılıklardan uzak tutmak zorundayız. Kumar dahil hiçbir bağımlılıkta kazanan yoktur" ifadelerini kullandı.
Kale ve Kütüphane Projeleri Niğde’yi zirveye taşıdı
18 Temmuz 2024 Perşembe - 12:28 Kale ve Kütüphane Projeleri Niğde’yi zirveye taşıdı ’Uluslararası Girişimcilik Ve Projesi Ödülü’ il belediyesi kategorisinde Niğde’nin oldu. Niğde Belediyesi’nin tarihi Niğde Kalesi ve çevresinde başlattığı ’Koruma ve Yenileme Projesi’ ve proje alanı içinde hizmete sunduğu ’Kale 100.Yıl Halk Kütüphanesi’, Uluslararası Girişimcilik ve Proje Ödül Töreninde Niğde’ye birincilik getirdi. İstanbul’da düzenlenen töreninde ödülünü alan Başkan Özdemir, Niğde’yi devasa projelerle Türkiye Yüzyılı’na hazırlamaya devam edeceklerini söyledi. Bu yıl 3.’sü düzenlenen Uluslararası Girişimcilik ve Projesi Ödülleri Töreni, İstanbul’da gerçekleştirildi. Niğde Belediyesi; siyaset, sanat, iş ve medya dünyasının önde gelen isimleriyle bu sektörlerde yatırımları ile dikkat çeken proje sahiplerini bir araya getiren törene damga vurdu. Göreve geldiği 2019 yılından bu yana kente kazandırdığı önemli projeleriyle Niğde’yi bölgesinin parlayan yıldızı konumuna taşıyan Niğde Belediye Başkanı Emrah Özdemir; ’Niğde Kalesi ve Çevresi Yenileme ve Koruma’ Projesi ve ’Kale 100. Yıl Halk Kütüphanesi’ Projesi ile ’En Başarılı Belediye Başkanı’ ödülüne layık görüldü. Düzenlenen törende ödülünü alan Niğde Belediye Başkanı Emrah Özdemir; hayata geçirdikleri projelerin izleniyor, takip ediliyor ve ödüle layık görülüyor olmasının, kendilerini daha çok motive ettiğini belirtti. Tarihi Niğde Kalesi ve çevresinde başlattıkları Koruma ve Yenileme Projesi’nin sadece Niğde’nin değil, Türkiye’nin en önemli projelerinden biri olarak gösterildiğine vurgu yapan Belediye Başkanı Emrah Özdemir; "Proje alanı içerisinde bulunan ve 163 yıl önce yapılan, yaklaşık 100 yıldır da atıl vaziyette duran Yahya Peygamber Kilisesi’ni restore ederek, ‘Kale 100. Yıl Halk Kütüphanesi’ne dönüştürdük. Kiliseyi ülkemizin en kapsamlı yeni nesil kütüphanelerinden biri haline getirdiğimiz bu projeden dolayı ödül aldık” diye konuştu. Gelişen, dönüşen ve büyüyen Niğde’yi devasa projelerle tanıştırıp Türkiye Yüzyılına hazırlamaya devam edeceklerini anlatan Belediye Başkanı Emrah Özdemir; "Projemizi izleyen ve bu ödüle layık görenlere teşekkür ederim. Bu ödüller gerçekten bizleri motive ediyor ve bu şevkle çalışmaya devam ediyoruz” şeklinde konuştu.
Niğde’de IPARD 3 İkinci Çağrı Bilgilendirme Toplantısı yapıldı
18 Temmuz 2024 Perşembe - 11:38 Niğde’de IPARD 3 İkinci Çağrı Bilgilendirme Toplantısı yapıldı IPARD 3 İkinci Çağrı Bilgilendirme toplantısında IPARD desteklemelerinin yüzde 60 ile yüzde 70 arasında olduğu bildirildi. IPARD 3 İkinci Çağrı Bilgilendirme Toplantısı Niğde Tarım ve Orman İl Müdürlüğü toplantı salonunda yapıldı. Toplantıya; Niğde Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Şevket Katırcıoğlu, sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri ve tarım ve hayvancılık üzerine faaliyet gösteren firma temsilcileri katıldı. Yapılan toplantıda, IPARD başvuru çağrı ilanında destek verilecek faaliyet alanlarını Niğde İrtibat Ofisi Uzmanı Mustafa Özkan açıkladı. Çağrı ilanında çiftlik faaliyetlerinin çeşitlendirilmesi ve iş geliştirme tedbirleri çerçevesinde yapım işleri, makine ekipman, hizmet ve görüntü alımları için başvuruların kabul edileceği ifade edildi. Destek oranlarının yüzde 60 ile yüzde 70 arasında değiştiğinin belirtildiği toplantıda destek bütçesinin 80 milyon avro olduğu kaydedildi. Başvuru süreci hakkında bilgi veren Özkan; online başvuru sistemine giriş tarihlerinin 16 Ağustos 2024’te başladığını ve başvuruların son teslim tarihinin 29 Ağustos 2024 saat 18.00 olduğunu vurguladı. Bu tarihten sonra yapılacak başvuruların kabul edilmeyeceği, ikinci başvuru çağrı ilanı kapsamında hazırlanacak projelerde yatırım sürelerinin en fazla 12 ay olarak planlandığı, kurumun yapacağı ilave duyuru ve bilgilendirmelerin TKDK’nın internet sitesi (tkdk.gov.tr) üzerinden takip edilmesi gerektiği ifade edildi.
Uzman Eller Projesi ile genç yaşta kendi işini kurdu
17 Temmuz 2024 Çarşamba - 14:18 Uzman Eller Projesi ile genç yaşta kendi işini kurdu Niğde’de "Uzman Eller" projesiyle hayallerini gerçekleştiren 21 yaşındaki Çiğdem Eke, proje kapsamında verilen destekle 50 küçükbaş hayvan alarak besicilik yapmaya başladı. Bitkisel üretim, hayvancılık, gıda ve su ürünleri faaliyetlerinin desteklenmesi, üretim ve verimin artırılması, bu işin eğitimli kişiler tarafından yapılmasının teşvik edilmesi amacıyla uygulanan Uzman Eller Projesi, kendi işletmesini kurmak isteyen gençlere umut oluyor. Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından uygulanan "Uzman Eller" projesi kapsamında projesi desteklenen Laborant ve Veteriner Sağlık mezunu Çiğdem Eke, 50 küçükbaş hayvanla başladığı besiciliği geliştirerek 1 yılda sayıyı 102’ye çıkardı. Niğde’nin Değirmenli beldesinde işletmesini kuran Çiğdem Eke, köy hayatının ve hayvancılığın bitmemesi için gençlerin bu işleri benimsemesi gerektiğini söyledi. Sağladığı kazançla aile ekonomisine katkı sağlayan genç üretici Çiğdem Eke yaptığı açıklamada şunları söyledi; "Laborant ve Veteriner Sağlık mezunuyum. 2022 yılında mezun olduktan sonra kendi alanımla ilgili çeşitli işlerde çalıştım ama sonra kendi işim olsun dedim. Uzman Eller Projesini sosyal medyada gördüm, araştırma yaptım ve başvurdum. Gerekli şartları yerine getirirsek başvurumuzun kabul edileceği söylendi ve geçen sene Ağustos ayında 50 koyun ve 2 koçla başladık bu sene 102 tane hayvanım oldu. İyi bir gelişme gösterdi." Yaptığı işi ve hayvanları sevdiğini ve kendi işinin patronu olduğunu söyleyen Eke gençlere tavsiyelerde de bulundu. Eke, "Bu işi zaten seviyordum, hayvanları seviyordum. Benim gibi okuyanların hem aile hem de ülke ekonomisine katkı sağlamalarını istiyorum çünkü biz gençler bu işleri ele almazsak hayvancılık kaybolup gidecek zaman içinde ben bunu istemiyorum. Bizlere atalarımızın yadigar ettiği bu ülkede sonuna kadar görevlerimizi layığıyla yerine getirmek istiyorum. Bu projeyi hayata geçirmemde katkısı olan, Tarım İl Müdürlüğü personellerine çok teşekkür ederim. Kendi işimi kurma fırsatını bana verdiler ve çok farklı bir hayatım oldu. Kendi işimi yaparak daha da mutlu oluyorum" diye konuştu.
Niğde heyetinden Bakan Ersoy’a ziyaret
17 Temmuz 2024 Çarşamba - 14:14 Niğde heyetinden Bakan Ersoy’a ziyaret Niğde Valisi Cahit Çelik, AK Parti Niğde Milletvekili Prof. Dr. Cevahir Uzkurt, Niğde Belediye Başkanı Emrah Özdemir ve AK Parti Niğde İl Başkanı Mustafa Özdemir, Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy’u makamında ziyaret etti. Niğde’nin turizmi için yapılacak projelerin ele alındığı ziyarette Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, yapılacak projelere destek vereceklerini söyledi. Niğde Valisi Cahit Çelik ziyaretle ilgili yaptığı paylaşımda, “Kültür ve Turizm Bakanımız Sayın Mehmet Nuri Ersoy’u makamında ziyaret ederek, ilimize kazandırılacak arkeoloji müzesi yapımını, devam eden ve yapılacak olan kütüphanelerimizi, turizm noktasında Niğde’mizi konuştuk. Sayın bakanımıza nazik kabulleri, ilimize gösterdiği ilgi ve alakaları için şükranlarımı arz ediyorum” dedi. AK Parti Niğde Milletvekili Cevahir Uzkurt, ziyaretle ilgili yaptığı açıklamada, Niğde turizminin gelişmesi adına önemli bir girişimde bulunduklarını belirterek, “Kültür ve Turizm Bakanımız Sayın Mehmet Nuri Ersoy’u, Niğde Valimiz Cahit Çelik, Niğde Belediye Başkanımız Emrah Özdemir ve AK Parti İl Başkanımız Mustafa Özdemir ile birlikte ziyaret ettik. Bolkar Dağları Maden Yaylası’nın Turizm Merkezi ilan edilmesi ve Niğde’mizde yeni açılacak müzelerimiz için vermiş olduğu destek ve gösterdiği yakın ilgiden dolayı Sayın Bakanımıza şükranlarımı arz ediyorum. İlimizin sanayi, tarım, gençlik ve spor projelerinin yanında turizminin de gelişmesi için bugün bir girişimde bulunduk” ifadelerini kullandı.
Niğde’deki off-road yarışları nefes kesti
16 Temmuz 2024 Salı - 11:47 Niğde’deki off-road yarışları nefes kesti Niğde Belediyesi’nin, Türkiye Otomobil Sporları Federasyonu (TOSFED) ile birlikte düzenlediği ’Akdeniz Off-Road Kupası 1. Ayak Yarışları’ sona erdi. 26 pilotun 24 kilometrelik parkuru önde tamamlamak için verdikleri mücadeleler adeta nefes kesti. 15 Temmuz şehitleri anısına düzenlenen yarışlara, Türkiye genelinden 26 pilot katıldı. 24 kilometrelik parkurda, pilotların yarışmayı birinci tamamlamak için çamur, rampa ve virajlı pistte verdiği mücadele, off-road tutkunları tarafından büyük ilgi gördü. Yarışmaya Osmaniye’den katılan Mehmet Demirel ve Fettah Yiğit ikilisi genel klasmanda birincilik elde ederken, S2’de Hakan Bilecen ve Murat Gürtekin ikilisi ipi önde göğüsledi. S3’te Mesut Kara ve Emrullah Gözüboz ikilisinin birincilik elde ettiği yarışmalarda S4’te Arif Gencer ve İbrahim Lale rakiplerini geride bıraktı. Yarışmalarda derece elde eden pilotlara ödüllerini veren Niğde Belediye Başkanı Emrah Özdemir, TOSFED, Kahramanlar Off-Road Spor Kulübü ve Niğde Off-Road Spor Kulübü’nün iş birliği ile Niğde’de ilk kez bölgesel yarışlar düzenlendiğini belirtti. Off-road sporuna Niğdelilerin ilgisinin her geçen gün arttığına işaret eden Başkan Özdemir, yarışmada derece elde eden sporculara tebrik etti. Yarışmanın Niğde’de düzenlenmesinde emeğe geçen kulüplere de teşekkür eden Niğde Belediye Başkanı Emrah Özdemir, Akdeniz Kupası yarışlarının geleneksel hale getirilmesini planladıklarını, Niğde’de ulusal ve uluslararası yarışların yapılması için de girişimlerde bulunacaklarını sözlerine ekledi.
Niğde Yarı Maratonu, Şehit Ömer Halisdemir anısına koşulacak
16 Temmuz 2024 Salı - 11:19 Niğde Yarı Maratonu, Şehit Ömer Halisdemir anısına koşulacak Niğde Yarı Maratonu; 21 Temmuz Pazar günü 3 ayrı parkurda koşulacak. Yarış, Şehit Ömer Halisdemir anısına düzenlenecek. Gençlik ve Spor Bakanlığı, Niğde Valiliği, Niğde Belediyesi, Türkiye Atletizm Federasyonu ve Tüm Niğde Dernekleri Konfederasyonu destekleriyle düzenlenecek yarış, 21K, 10K ve 5K’lık parkurlarda gerçekleşecek. ’Tarih, Doğa ve Kültür Yolunda Koşun’ sloganı ile düzenlenecek organizasyon, şehir merkezinde koşulacak. 21K Niğde Yarı Maratonu saat 08.00’de, 10K Niğde Yol Koşusu saat 09.00’da, 5K Halk Koşusu ise saat 09.15’te start alacak. Organizasyonda yer almak isteyenler www.nigdeyarimaratonu.com internet sitesi üzerinden kayıt yaptırabilecek. Yarışın ardından saat 12.00’de ise şehir merkezinde düzenlenecek törenle ödüller sahiplerini bulacak. Niğde Valisi Cahit Çelik maratona ilişkin yaptığı açıklamada; "Her zaman yüreklerimizde taşıdığımız Niğde’nin kahraman evladı, demokrasi şehidi Ömer Halisdemir’i rahmet ve şükranla anıyorum. O’nun adına düzenlenen Niğde Yarı Maratonu, 21 Temmuz Pazar günü ‘Tarih, Doğa ve Kültür Yolunda Koşun’ şiarıyla coşkuyla gerçekleşecek. Bu özel etkinlik, Niğde’nin eşsiz güzelliklerini ve köklü tarihini tüm dünyaya tanıtma fırsatı sunuyor. Yarış, Gençlik ve Spor Bakanlığı, Niğde Valiliği, Niğde Belediyesi, Türkiye Atletizm Federasyonu ve Tüm Niğde Dernekleri Konfederasyonu’nun değerli katkılarıyla düzenlenecek. 21K, 10K ve 5K parkurlarıyla binlerce sporcuyu ve sporumuza gönül vereni ağırlayacak yarı maraton, Niğde’nin spor, kültür ve turizm potansiyelini tüm yönleriyle sergileyecek. Tarih, doğa ve kültürün iç içe geçtiği şehrin eşsiz sokaklarında koşacak sporcularımız, Niğde’nin görsel şölenini bizzat yaşayacaklar” diye konuştu. Düzenlenecek organizasyonun yalnızca bir spor etkinliği olmadığına dikkati çeken Vali Cahit Çelik; "Aynı zamanda Niğde’nin kadim tarihini ve zengin kültürel mirasını geleceğe taşıma adına önemli bir köprü olacak. Yarışın ardından saat 12.00’de şehir merkezinde düzenlenecek törenle ödüller sahiplerini bulacak ve bu anlamlı gün, Niğdeli kardeşlerimizin birlik ve beraberlik ruhunu pekiştirecektir. Bu organizasyonun gerçekleşmesinde emeği geçen tüm kurum ve kuruluşlara, değerli sponsorlara ve destekçilere en içten teşekkürlerimi sunuyorum. Niğde Yarı Maratonu’na katılacak tüm sporcularımıza başarılar diliyor, bu anlamlı etkinliğin Niğde’nin tanıtımında ve spor kültürünün gelişiminde önemli bir rol oynayacağına yürekten inanıyorum. Hepinizi bu heyecan dolu organizasyona davet ediyor, Niğde’nin benzersiz güzelliklerini keşfetmeye ve coşkulu bir gün geçirmeye davet ediyorum” şeklinde konuştu.
Niğde’de 15 Temmuz fener alayı
16 Temmuz 2024 Salı - 00:29 Niğde’de 15 Temmuz fener alayı Niğde’de, 15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü dolayısıyla fener alayı düzenlendi. Niğde Valiliği öncülüğünde düzenlenen etkinlik için Derbent Kavşağı önünde bir araya gelen Niğde protokolü ve vatandaşlar ellerinde meşale, Türk bayraklarıyla Cumhuriyet Meydanı’na yürüdü. Komandoların ve Niğde Belediyesi Mehter Takımının eşlik ettiği fener alayı Atatürk Anıtı önünde sona erdi. Yürüyüş sonrası Valilik yerleşkesinde Demokrasi Nöbeti Etkinlikleri başladı. Saygı Duruşu ve İstiklal Marşı ile başlayan programda - Kur’an-ı Kerim Tilaveti sunuldu 15 Temmuz Darbe Girişimi Belgeseli izlendi. Niğde Valisi Cahit Çelik burada yaptığı konuşmada; “O gece, aziz milletimiz ve kahraman güvenlik güçlerimizin, ülkemizin dirliğine, birlik ve beraberliğine, bütünlüğüne yönelik hain darbe girişimi karşısında gösterdiği onurlu duruş sayesinde hainler yenilgiye uğratılmış, 15 Temmuz bir istiklal ve istikbal destanı olarak şanlı tarihimizde yerini almıştır. Bu millet, Malazgirt Zaferi’nde, Çanakkale’de ve Kurtuluş Savaşı’nda olduğu gibi, aynı inanç ve kararlılıkla, bu ihanete geçit vermemiştir. Cumhurbaşkanımızın çağrısıyla gencinden yaşlısına halkımız, Türk Silahlı Kuvvetleri’nin vatansever mensupları ve emniyet güçlerimiz, darbe girişimine engel olmuş ve hainlere en ağır şekilde karşılık vermiştir. Bu kalkışma, "Milletin Zaferi" olarak tarihe geçmiştir. Türkiye Cumhuriyeti hamdolsun ki büyük ve güçlü bir devlettir. Ülkemizin hızlı yükselişini, gelişip büyümesini, bölgemizdeki fark edilen gücü ve etkinliğini hazmedemeyen karanlık güçler ve dış mihraklar hiçbir zaman başarılı olamayacaktır.” dedi. MHP Niğde Milletvekili Cumali İnce yaptığı konuşmada “Vatan hainlerini kendi kanlarında boğmasını bu millet iyi bilir” derken Niğde Belediye Başkanı Emrah ise bugüne kadar darbelerin selaları susturduğunu temmuz gecesi ise selaların darbeyi susturduğunu ifade etti. Yapılan konuşmaların ardından Niğde Belediyesi Mehter Takımı tarafından gösteri sunuldu, ilahi konseri verildi İbrahim Sadri tarafından şiirler okundu.
Şehit Ömer Halisdemir’in anısına 950 kilometre pedal çevirdiler
15 Temmuz 2024 Pazartesi - 13:03 Şehit Ömer Halisdemir’in anısına 950 kilometre pedal çevirdiler 8. Ulusal Ömer Halisdemir Bisiklet Turu, Şehit Ömer Halisdemir’in kabrinde tamamlandı. Törene Emekli Korgeneral Zekai Aksakallı da katıldı. Arnavutköy Belediyesi tarafından 2017 yılından beri her yıl hain darbe girişimi 15 Temmuz şehitlerini ve Ömer Halisdemir’i anmak için düzenlenen Ulusal Ömer Halisdemir Bisiklet Turu’nun 8’incisi, Şehit Ömer Halisdemir’in kabrinde tamamlandı. İstanbul Arnavutköy’den Belediye Başkanı Mustafa Candaroğlu’nun İstanbul 15 Temmuz Şehitler Anıtı’ndan uğurladığı 34 bisikletçi, 6 gün süren yolculukları sonrasında sırasıyla Arnavutköy, Sakarya, Düzce, Bolu, Ankara ve Aksaray’daki şehitliklerden aldıkları toprakları 950 kilometre pedal çevirerek Şehit Ömer Halisdemir’in kabrine ulaştırdılar. Törene Arnavutköy Belediye Başkan Yardımcısı Zeki Koç, Arnavutköy Belediyesi Gençlik ve Spor Müdürü Mahmut Okur, İstanbul’dan Niğde’ye pedal çeviren 34 bisikletçi, Şehit Ömer Halisdemir’in ailesi ve sevenleri katıldı. Ayrıca Ömer Halisdemir’e "Bunun sonunda şehadet var" diyerek darbeci general "Semih Terzi’yi vur" emrini veren Emekli Korgeneral Zekai Aksakallı da törene katıldı. Emekli Korgeneral Zekai Aksakallı, "İhanet şebekelerinin ülkemizin istiklaline geleceğine ihanetlerinin sekizinci yıldönümü. Bütün dünya şunu bilmeli ki bu ülkede Ömerler bitmez. Ülkemizin milli birliği ve bağımsızlığı için şehadete yürüyen şehitlerimizi minnetle anıyorum” dedi. Zekai Aksakallı, Arnavutköy’den Ömer Halisdemir’in kabrine bisiklet süren sporcuları tebrik ederek teşekkür etti.