Yerel Haberler
Niğde
21 Aralık 2025 Pazar - 13:12 Başkan Özdemir: "Üç aylar, ruhumuzun şifa mevsimidir" Niğde Belediye Başkanı Emrah Özdemir; İslam aleminin manevi iklimi olan Üç Aylar’ın başlangıcı vesilesiyle bir mesaj yayımladı. 2025 yılı içerisinde takvim döngüsü gereği bu manevi iklimi ikinci kez karşıladıklarını hatırlatan Özdemir, İslam aleminin ve Niğdeli hemşehrilerinin Üç Aylarını tebrik ederek, toplumsal dayanışma ve manevi yenilenme çağrısında bulundu. Niğde Belediye Başkanı Emrah Özdemir, Recep, Şaban ve Ramazan aylarını kapsayan Üç Aylar’ın başlaması dolayısıyla yayımladığı mesajında şu ifadelere yer verdi; "Gündelik hayatın koşuşturması ve dünya gailesi arasında yorulan ruhlarımızı dinlendireceğimiz, manevi bir arınma mevsimine yeniden kavuşmanın şükrü içerisindeyiz. 33 yılda bir yaşanan bir takvim hadisesiyle, rahmet mevsimini ikinci kez karşılıyoruz. 2025’i rahmetle açtık, inşallah yine bereketle kapatıyoruz. Recep ayı ile kapısını araladığımız bu mübarek günler, manevi dünyamızın restorasyonu için bizlere eşsiz bir fırsat sunuyor. Yüce Kitabımız Kur’an-ı Kerim’de Rabbimiz; ‘Kim zerre miktarı hayır yapmışsa onu (karşılığını) görür’ buyurmaktadır. Dolayısıyla bu rahmet iklimi, sadece bireysel ibadetlerimizi değil, toplumsal sorumluluklarımızı da hatırlatmalıdır. İhtiyaç sahibine uzatılan her el, edilen her tebessüm ve kurulan her gönül köprüsü, bu ayların ruhuna en çok yakışan davranıştır. İki cihan güneşi Peygamber Efendimiz (S.A.V), bu kıymetli zaman dilimine girerken; ‘Allah’ım! Recep ve Şaban’ı bize mübarek kıl ve bizi Ramazan’a ulaştır’ duasıyla bizlere istikamet çizmiştir. Bu duygu ve düşüncelerle, bugün başlayan Üç Aylar’ın başta Niğdeli hemşehrilerim olmak üzere, aziz milletimize ve tüm İslam âlemine hayırlar getirmesini Yüce Mevla’dan niyaz ediyorum. Birliğimiz, dirliğimiz ve kardeşliğimiz daim olsun."
20 Aralık 2025 Cumartesi - 16:26 Bu kafede sonsuz sevgi var Niğde Belediyesi tarafından down sendromlu özel bireylerin sosyal hayata daha iyi adapte olmaları ve yeteneklerini keşfetmeleri amacıyla hayata geçirilen proje kapsamında, down sendromlu gençler belediye tesislerinden Horanta Kafe’de çalışma imkanı buluyor. Özel eğitim öğretmenleri eşliğinde kafede görev alan gençler, eğitimlerinden arta kalan zamanlarda çalışarak hem sosyalleşiyor hem de gelir elde ediyor. Projede görev alan Alper Tüner, Kadir Burak Albayrak, Rıfat Boran Soylu ve Ayşenur Karanfil, kafe içerisinde servis, düzen ve misafirlerle iletişim gibi alanlarda aktif rol üstleniyor. Gençler, sorumluluk almayı öğrenirken toplumla iç içe olmanın mutluluğunu yaşıyor, müşterilerle sohbet ederek sevgilerini paylaşıyor. Özel Eğitim Öğretmeni Refika Karaman, down sendromlu gençlerin haftanın beş günü saat 15.30 ile 19.00 arasında Horanta Kafe’de çalıştığını belirterek, "Öğrencilerimiz öğlene kadar okula gidiyor, öğleden sonra ise işe geliyorlar. Belediyemizin aracıyla benim eşliğimde evlerinden alınıp yine evlerine bırakılıyorlar. Maaşlı ve sigortalı bir şekilde çalışıyorlar. Bu sayede birey olmayı öğreniyor, insanlarla sosyalleşiyorlar. Onların bizlere ihtiyacı yok, bizim onlara ihtiyacımız var" dedi. Karaman, gençlerin verilen her işi eksiksiz yerine getirdiğini vurgulayarak, diğer çalışanlardan hiçbir farkları olmadığını söyledi. Müşterilerle kurulan diyalogların son derece samimi olduğuna dikkat çeken Karaman, "Hoş geldiniz, afiyet olsun gibi günlük diyalogları çok güzel kuruyorlar. Müşterilerimiz masalarına davet ettiğinde oturup sohbet ediyorlar. O masadan hem müşterilerimiz hem de gençlerimiz mutlu bir şekilde kalkıyor. Gün sonunda velilerimiz beni arayıp çocuklarının eve mutlu döndüğünü söylüyor. Bu da bizim için en büyük mutluluk. Proje için Belediye Başkanımız Emrah Özdemir’e teşekkür ederiz" ifadelerini kullandı. Projede çalışan Rıfat Boran Soylu ve Ayşenur Karanfil ise evde çok sıkıldıklarını, çalışarak kendi paralarını kazanmanın kendilerini çok mutlu ettiğini dile getirdi. Kafeyi ziyaret eden müşterilerden Zübeyde Ekici de projeye duyduğu memnuniyeti şu sözlerle anlattı; "Öncelikle bu proje için belediyemize çok teşekkür ediyoruz. Buraya adım attığımız anda gündelik hayatın bütün telaşını ve yorgunluğunu geride bırakıyoruz. Onlarla birlikte servis yapıyor, sohbet ediyoruz. Her geçen gün özgüvenlerinin arttığını görmek bizi çok mutlu ediyor. Toplumun bir parçası olmaları ve hayata kazandırılmaları gerçekten çok kıymetli. Onları çok seviyoruz." Horanta Kafe’de hayata geçirilen bu anlamlı proje, down sendromlu gençlerin çalışma hayatına katılımını sağlarken, topluma da sevgi, empati ve dayanışmanın en güzel örneklerinden birini sunuyor.
20 Aralık 2025 Cumartesi - 16:19 Bu kafede sonsuz sevgi var Niğde Belediyesi tarafından down sendromlu özel bireylerin sosyal hayata daha iyi adapte olmaları ve yeteneklerini keşfetmeleri amacıyla hayata geçirilen proje kapsamında, down sendromlu gençler belediye tesislerinden Horanta Kafe’de çalışma imkanı buluyor. Özel eğitim öğretmenleri eşliğinde kafede görev alan gençler, eğitimlerinden arta kalan zamanlarda çalışarak hem sosyalleşiyor hem de gelir elde ediyor. Projede görev alan Alper Tüner, Kadir Burak Albayrak, Rıfat Boran Soylu ve Ayşenur Karanfil, kafe içerisinde servis, düzen ve misafirlerle iletişim gibi alanlarda aktif rol üstleniyor. Gençler, sorumluluk almayı öğrenirken toplumla iç içe olmanın mutluluğunu yaşıyor, müşterilerle sohbet ederek sevgilerini paylaşıyor. Özel Eğitim Öğretmeni Refika Karaman, down sendromlu gençlerin haftanın beş günü saat 15.30 ile 19.00 arasında Horanta Kafe’de çalıştığını belirterek, "Öğrencilerimiz öğlene kadar okula gidiyor, öğleden sonra ise işe geliyorlar. Belediyemizin aracıyla benim eşliğimde evlerinden alınıp yine evlerine bırakılıyorlar. Maaşlı ve sigortalı bir şekilde çalışıyorlar. Bu sayede birey olmayı öğreniyor, insanlarla sosyalleşiyorlar. Onların bizlere ihtiyacı yok, bizim onlara ihtiyacımız var" dedi. Karaman, gençlerin verilen her işi eksiksiz yerine getirdiğini vurgulayarak, diğer çalışanlardan hiçbir farkları olmadığını söyledi. Müşterilerle kurulan diyalogların son derece samimi olduğuna dikkat çeken Karaman, "Hoş geldiniz, afiyet olsun gibi günlük diyalogları çok güzel kuruyorlar. Müşterilerimiz masalarına davet ettiğinde oturup sohbet ediyorlar. O masadan hem müşterilerimiz hem de gençlerimiz mutlu bir şekilde kalkıyor. Gün sonunda velilerimiz beni arayıp çocuklarının eve mutlu döndüğünü söylüyor. Bu da bizim için en büyük mutluluk. Proje için Belediye Başkanımız Emrah Özdemir’e teşekkür ederiz" ifadelerini kullandı. Projede çalışan Rıfat Boran Soylu ve Ayşenur Karanfil ise evde çok sıkıldıklarını, çalışarak kendi paralarını kazanmanın kendilerini çok mutlu ettiğini dile getirdi. Kafeyi ziyaret eden müşterilerden Zübeyde Ekici de projeye duyduğu memnuniyeti şu sözlerle anlattı; "Öncelikle bu proje için belediyemize çok teşekkür ediyoruz. Buraya adım attığımız anda gündelik hayatın bütün telaşını ve yorgunluğunu geride bırakıyoruz. Onlarla birlikte servis yapıyor, sohbet ediyoruz. Her geçen gün özgüvenlerinin arttığını görmek bizi çok mutlu ediyor. Toplumun bir parçası olmaları ve hayata kazandırılmaları gerçekten çok kıymetli. Onları çok seviyoruz." Horanta Kafe’de hayata geçirilen bu anlamlı proje, down sendromlu gençlerin çalışma hayatına katılımını sağlarken, topluma da sevgi, empati ve dayanışmanın en güzel örneklerinden birini sunuyor. (ST-TB
Niğde’de Gençlik Merkezleri faaliyetleri anlatıldı
20 Ekim 2025 Pazartesi - 13:18 Niğde’de Gençlik Merkezleri faaliyetleri anlatıldı Niğde Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü Gençlik Hizmetleri Müdürü Turan Sayın, Şehit Ramazan Konuş Gençlik Merkezi’nde basın mensupları ile bir araya gelerek gençlik faaliyetleri hakkında bilgi verdi. Sanat, spor, bilim eğitimlerinin verildiği ve onlarca atölyenin yer aldığı Niğde Gençlik Merkezleri’nde çocuklar ve gençler, okul dışı zamanlarını faydalı etkinliklerle geçiriyor. 7-29 yaş arası çocuk ve gençlerin kişisel gelişimlerini destekleyici birçok faaliyetin gerçekleştirildiğini söyleyen Sayın, merkeze gelemeyenler için de atölyelerin zaman zaman köy okullarına taşındığını belirtti. Sayın; "Çocuklar ve gençler, serbest zamanlarında merkezimize gelip buradaki spor, sanat gibi etkinliklere katılıyor biz de gelişimlerine katkı sağlıyoruz. ’Merkezim Her Yerde’ projesiyle kentte ve kırsaldaki 7-29 yaş arasındaki birçok gençle temas kuruyoruz" dedi. Gençleri ve çocukları sosyal, kültürel, sportif ve akademik atölye çalışmalarından faydalandırmak istediklerini dile getiren Sayın, gençlerin vatana, millete hayırlı bireyler olmalarını amaçladıklarını dile getirdi. Gençlik Merkezleri’nin 7-24 açık olduğuna değinen Sayın, "Yaptığımız kültürel ve sportif kursların dışında DENEYAP atölyelerimiz, robotik kodlama, kamplar ve yaz kurslarımız var. Çocuklarımız merkezlerimizi yaz, kış ve ara tatillerde aktif bir şekilde kullanıyor. Gençler burada her şeyden ücretsiz şekilde faydalanabiliyor" ifadelerini kullandı.
Niğde Gastronomi Festivali’nde lezzet dolu günler sürüyor
19 Ekim 2025 Pazar - 15:50 Niğde Gastronomi Festivali’nde lezzet dolu günler sürüyor Niğde Valiliği, Belediye, Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi ve Niğde Gastro Derneği iş birliğiyle düzenlenen 5. Niğde Gastronomi Festivali, renkli etkinliklerle devam ediyor. Festival alanında yapılan söyleşiler, atölye çalışmaları, yarışmalar ve açılan standlarda yer alan birbirinden farklı lezzetler ziyaretçilere lezzet dolu anlar yaşatıyor. Öğrenciler yarıştı, kazanan lezzet oldu 9 farklı şehirden gelen üniversite öğrencileri glutensiz yemek yarışmasında hünerlerini sergiledi. Gastronomi bölümü öğrencileri, glutensiz hazırladıkları tarifleriyle jüri karşısına çıktı. Dereceye giren yarışmacılara çeşitli ödüller verildi. "Şehir Markalaşmasında Turizm ve Gastronominin Yeri" başlıklı panelde ise akademisyenler ve sektör temsilcileri, gastronominin şehir kimliğine katkısını tartıştı. Ardından "Gastroekonominin Başkaları: Kooperatifler, Federasyonlar ve Derneklerin Sektör İçin Önemi" ve "Türk Mutfağının Dünyadaki Yeri" başlıklı oturumlarda gastronominin ekonomik ve kültürel boyutları ele alındı. Atölye çalışmalarına yoğun ilgi Gün boyunca devam eden workshoplarda katılımcılar, "Osmanlı Saray Mutfağı"ndan "Erişte, Köfte ve Börek Atölyeleri"ne kadar birçok etkinlikte yeni tatlar deneme fırsatı buldu. Ünlü şeflerin öncülüğünde gerçekleştirilen uygulamalarda yöresel malzemeler kullanılarak Niğde mutfağının zenginliği sergilendi. Festivale katılan ziyaretçiler kentte devam eden etkinlikten memnun olduklarını ifade ederek katkı sunanlara teşekkür etti.
Niğde’nin coğrafi işaretli lezzetleri Gastronomi Festivali’nde tanıtılıyor
18 Ekim 2025 Cumartesi - 17:34 Niğde’nin coğrafi işaretli lezzetleri Gastronomi Festivali’nde tanıtılıyor Niğde’nin kültürel ve gastronomik zenginlikleri, bu yıl 5’incisi düzenlenen Niğde Gastronomi Festivalinde ziyaretçilerle buluştu. Niğde’nin gastronomi alanında marka değerini güçlendiren festival, hem yerel üreticilere hem de kentin tanıtımına katkı sağlıyor. Niğde Valiliği, Niğde Belediyesi, Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi ve Niğde Gastro Derneği iş birliğiyle düzenlenen festivalde, kente özgü coğrafi işaretli ürünler büyük ilgi gördü. Festival kapsamında kentin coğrafi işaretli ürünleri arasında yer alan Niğde Tahinlisi ve Niğde Kelle Söğüş yer aldı. Her biri Niğde’nin yerel kültürünü ve damak tadını yansıtan bu ürünler, festival alanında açılan stantlarda ziyaretçilere ikram edildi. "Kelle söğüş Niğde’nin markası oldu" Kelle Söğüş ustası Hüseyin Çakmak, lezzetin doğduğu yerin Niğde olduğunu belirterek; "Kelle Söğüş’ün çıkış yeri Niğde Kiçağaç köyüdür. Yaklaşık sekiz yıldır Niğde’de bu işi yapıyoruz. Büyüklerimiz de İstanbul ve İzmir’de aynı geleneği sürdürdüler. Kelle Söğüş oralarda çok yaygın hale geldi ama yapanların çoğu Niğdeliydi. 2023 yılında coğrafi işaret tescilini alarak bu lezzeti Türkiye’ye kazandırdık. Şimdi de markalaşma yolunda ilerliyoruz" ifadelerini kullandı. "Niğde tahinlisi tel tel lezzetiyle eşsiz" Tahinli pidesi ustası İbrahim Yücel ise Niğde tahinlisinin farkını şu sözlerle anlattı: "Birçok yerde tahinli yapılıyor ama Niğde’ye özgü tahinli tel tel dokusuyla, yerli susamdan çekilen tahiniyle ve özel seçilmiş unuyla farklı. Coğrafi işaretli ürünümüzle gurur duyuyoruz. Özellikle ramazan ayında çok tüketiliyor. 5. Gastronomi Festivalinde de dışarıdan gelen misafirlerimize bu lezzetimizi tanıtmak bizim için mutluluk" Coğrafi işaretli ürünlerin Türkiye genelinde bilinirliğini artırmayı amaçlayan etkinlik, ziyaretçilerin yoğun ilgisiyle devam ediyor.
Niğde’nin coğrafi işaretli lezzetleri Gastronomi Festivali’nde tanıtılıyor
18 Ekim 2025 Cumartesi - 17:19 Niğde’nin coğrafi işaretli lezzetleri Gastronomi Festivali’nde tanıtılıyor Niğde’nin kültürel ve gastronomik zenginlikleri, bu yıl 5’incisi düzenlenen Niğde Gastronomi Festivalinde ziyaretçilerle buluştu. Niğde’nin gastronomi alanında marka değerini güçlendiren festival, hem yerel üreticilere hem de kentin tanıtımına katkı sağlıyor. Niğde Valiliği, Niğde Belediyesi, Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi ve Niğde Gastro Derneği iş birliğiyle düzenlenen festivalde, kente özgü coğrafi işaretli ürünler büyük ilgi gördü. Festival kapsamında kentin coğrafi işaretli ürünleri arasında yer alan Niğde Tahinlisi ve Niğde Kelle Söğüş yer aldı. Her biri Niğde’nin yerel kültürünü ve damak tadını yansıtan bu ürünler, festival alanında açılan stantlarda ziyaretçilere ikram edildi. "Kelle söğüş Niğde’nin markası oldu" Kelle Söğüş ustası Hüseyin Çakmak, lezzetin doğduğu yerin Niğde olduğunu belirterek; "Kelle Söğüş’ün çıkış yeri Niğde Kiçağaç köyüdür. Yaklaşık sekiz yıldır Niğde’de bu işi yapıyoruz. Büyüklerimiz de İstanbul ve İzmir’de aynı geleneği sürdürdüler. Kelle Söğüş oralarda çok yaygın hale geldi ama yapanların çoğu Niğdeliydi. 2023 yılında coğrafi işaret tescilini alarak bu lezzeti Türkiye’ye kazandırdık. Şimdi de markalaşma yolunda ilerliyoruz" ifadelerini kullandı. "Niğde tahinlisi tel tel lezzetiyle eşsiz" Tahinli pidesi ustası İbrahim Yücel ise Niğde tahinlisinin farkını şu sözlerle anlattı: "Birçok yerde tahinli yapılıyor ama Niğde’ye özgü tahinli tel tel dokusuyla, yerli susamdan çekilen tahiniyle ve özel seçilmiş unuyla farklı. Coğrafi işaretli ürünümüzle gurur duyuyoruz. Özellikle ramazan ayında çok tüketiliyor. 5. Gastronomi Festivalinde de dışarıdan gelen misafirlerimize bu lezzetimizi tanıtmak bizim için mutluluk" Coğrafi işaretli ürünlerin Türkiye genelinde bilinirliğini artırmayı amaçlayan etkinlik, ziyaretçilerin yoğun ilgisiyle devam ediyor.
Niğde, elma fidanı üretiminde Türkiye’nin öncüleri arasında
18 Ekim 2025 Cumartesi - 11:50 Niğde, elma fidanı üretiminde Türkiye’nin öncüleri arasında Türkiye’de elma üretiminde ikinci sırada yer alan Niğde, 2 milyonun üzerindeki sertifikalı elma fidanı üretimiyle de dikkat çekiyor. Tarım alanındaki verimli toprakları ve modern üretim teknikleriyle öne çıkan kentte üretilen fidanlar, hem yurt içi hem de yurt dışında elma üreticilerinin ihtiyacına cevap veriyor. Niğde Elma Üreticileri Birliği Başkanı Atilla Kaplan, Niğde’nin elma fidanı üretiminde önemli bir merkez haline geldiğini belirterek, "Biz yıllık 1,5-2 milyon civarında elma fidanı üretimi yapıyoruz. Fidanın yaklaşık 3 yıllık bir serüveni var. Her yıl 400-500 dönümlük bir alanda üretim yapıyoruz. Bu alanlar dönüşümlü olarak yenileniyor. Bir kısmını sökülürken, diğer kısmına anaç dikimini gerçekleştiriyoruz. Böylece döngü sürekli devam ediyor" dedi. "Niğde’de üretilen fidanlar hem kalite hem de dayanıklılık açısından büyük rağbet görüyor" Kaplan, elma üretiminde bölgelerin iklim ve toprak şartlarına bağlı olarak fidan tercihlerinin farklılık gösterdiğine dikkat çekti ve "Anaç ağacın toprağın altında kalan kısmı. Bazı anaçlar kirece, bazıları soğuğa dayanıklı. Bazıları ise yarı bodur özelliğine sahip. Yıllar boyunca dayanıklılığı ve hastalıklara direnci kanıtlanmış bu anaçları, daldırma yöntemiyle üretiyoruz. 25 derece açıyla dikilen anaçlar zamanla kökleniyor ve bir yıl sonra sökülüp dikiliyor. Fidan tercihi soğuk havaya, hastalıklara dayanım özellikleri gibi çeşitleniyor. Niğde’de üretilen fidanlar hem kalite hem de dayanıklılık açısından büyük rağbet görüyor. İyi bir bakım yapıldığında tam bodur elma ağaçlarından 22 ila 28 yıl arasında ekonomik verim alınabiliyor. Daha sonra yenilenmesi gerekiyor çünkü verimini kaybediyor" diye konuştu. Kaplan ayrıca, fidan fiyatlarının 2025 yılı itibariyle 80 lira civarında olduğunu belirterek, "Yalnızca Türkiye’nin değil, Kazakistan, Türkmenistan ve Özbekistan gibi Türk Cumhuriyetlerinin de fidan ihtiyacını karşılıyoruz. İhraç etmek bizi gururlandırıyor" ifadelerini kullandı.
Turgay Başyayla, Niğde Gastronomi Festivali’nde sahle aldı
17 Ekim 2025 Cuma - 23:56 Turgay Başyayla, Niğde Gastronomi Festivali’nde sahle aldı Niğde’de Türk Halk Müziği’nin sevilen sanatçılarından Turgay Başyayla, 5. Niğde Gastronomi Festivali kapsamında sahne aldı. Niğde Valiliği, Niğde Belediyesi, Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi ve Niğde Gastro Derneği iş birliğiyle düzenlenen festivalin açılış gününde gerçekleştirilen konser, vatandaşların yoğun ilgisiyle renkli görüntülere sahne oldu. Festival alanını dolduran binlerce kişi, Başyayla’nın seslendirdiği birbirinden güzel türkülerle unutulmaz bir gece yaşadı. Niğde Belediye Başkanı Emrah Özdemir, Turgay Başyayla’ya festivale katılımından dolayı teşekkür ederek yöresel ürünlerden oluşan bir hediye paketi takdim etti. Başkan Özdemir, "7 gün sürecek festivalimizin 5’incisini gerçekleştiriyoruz. Sizlerin ilgisi çok önemli. 200’ün üzerinde standımız var, hepsi doldu. Buraya gelen esnaflarımıza teşekkür ediyorum; onların destekleriyle bu festivaller düzenleniyor. 10 farklı ülkeden gelen şeflerimiz, burada Niğde’mizin yemeklerini yapacak. Her akşam birbirinden değerli sanatçılarımızla bu alanda güzel vakit geçireceğiz" dedi. Niğde’nin üretim gücüne ve mutfak kültürüne övgüde bulunan Başyayla, "Bizim hanım pek sever böyle organik, doğal olan ürünleri. Ben de Anadolu’dan taşıyorum ona. Üç tane ufaklığımız var ve onları memleketin en güzel ürünleriyle, doğal lezzetlerle büyütmeye çalışıyoruz. Niğde bunun tam yeri. Dünya bir ev olsaydı mutfağı Antep olurdu derler ama böyle bir mutfağa da böyle bir gıda deposu ve üreten insanlar lazım. Her şeyin en güzelini sizler yapıyorsunuz. Tarımda, turizmde, artık her alanda söz sahibi Niğde" dedi.
Niğde Gastronomi Festivali başladı
17 Ekim 2025 Cuma - 19:05 Niğde Gastronomi Festivali başladı Niğde Valiliği, Niğde Belediyesi, Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi ve Niğde Gastro Derneği iş birliğiyle düzenlenen 5. Niğde Gastronomi Festivali başladı. Derbent Kavşağı’nda bir araya gelen protokol üyeleri, davetli şefler ve vatandaşların katılımıyla gerçekleşen kortej yürüyüşüyle başlayan festivalde, Niğde Güzel Sanatlar Lisesi öğrencileri ile Niğde Belediyesi Davul-Ritim kursiyerleri gösteri sundu. "Niğde, tarihi ve doğal zenginlikleriyle ön planda" Niğde Valisi Cahit Çelik, Niğde’nin tarih boyunca birçok medeniyete ev sahipliği yaptığını vurgulayarak, kentin doğal güzellikleri ve gastronomik potansiyeliyle öne çıktığını söyledi. Vali Çelik, "Hititler’den Romalılara, Selçuklular’dan Osmanlılara kadar birçok medeniyetin izlerini Niğde’de görmek mümkün. Bunun yanında Aladağlar ve Bolkarlar gibi doğal zenginliklerimiz de şehrimizi ön plana çıkarıyor. Belediye Başkanımıza ve ekibine teşekkür ediyorum. Niğde’yi gastronomi açısından da Türkiye’de öne çıkan iller arasına dahil ettik" dedi. "Niğde gastronomide kendi ayakları üzerinde duruyor" Niğde’nin coğrafi işaretli ürünleriyle gastronomi alanında önemli bir potansiyele sahip olduğunu belirten Niğde Belediye Başkanı Emrah Özdemir ise, "Toplam 10 farklı ülkeden 60 şefimiz bizlerle olacak. Bu şehirde doğmuş ve büyümüş biri olarak geldiğimiz noktadan büyük mutluluk duyuyorum. Artık Niğde gastronomi alanında kendi ayakları üzerinde durabilen bir şehir haline geldi" dedi. Niğde Belediye Başkanı Emrah Özdemir ise, festivalin uluslararası boyutuna dikkat çekerek, Belediye, valilik, üniversite ve sivil toplum kuruluşlarının ortak çabasıyla Niğde’nin sosyal, kültürel ve ekonomik olarak geliştiğini vurguladı. Niğde’nin coğrafi işaretli ürünlerinden de bahseden Özdemir, "Niğde tavası, Sarım Burma tatlısı, Darboğaz kirazı, Bor soğurması gibi lezzetlerimizle birlikte gastronomi alanında önemli bir konumdayız vecoğrafi işaret çalışmaları sürüyor" ifadelerini kullandı. Turgay Başyayla konseri ile başlayacak olan festivalde Niğdeliler için birbirinden ünlü sanatçılar sahne alacak. Bir hafta boyunca sürecek etkinlikler kapsamında atölye çalışmaları, gastronomi yarışmaları, yöresel ürün tanıtımları ve uluslararası şeflerin mutfak gösterileriyle dolu bir program ziyaretçileri bekliyor.