Yerel Haberler
Rize
20 Mayıs 2024 Pazartesi - 09:02 Tomurcuk çayın alım fiyatı 4 bin TL oldu ÇAYKUR kilogram fiyatı 40 bin TL’yi bulan beyaz çayın hammaddesi olan tomurcuk çayı bu yıl üreticiden 4 bin TL’ye satın alacak. Çay İşletmeleri Genel Müdürlüğü (ÇAYKUR) İmparatorların Çayı olarak bilinen Beyaz Çay üretiminde kullanılan tomurcuk çayın alış fiyatını açıkladı. Geçtiğimiz yıl kilogram fiyatı bin 500 TL olan tomurcuk çay, bu yıl kilogram fiyatı 4 bin TL’den alınacak. ÇAYKUR yapılan yazılı açıklamada beyaz çayda talebin arttığı dile getirilerek “Teşekkül olarak 2014 yılından itibaren üreticilerimizden yaş çay tomurcuğu satın alarak ürettiğimiz beyaz çay üretimine, artan piyasa talepleri doğrultusunda bu yıl da devam edilmektedir. Markamızın prestij ürünlerinden olan “Beyaz İksir” beyaz çayımızın üretim hammaddesi olan tomurcuk çayın geçen yıl 1.500 lira olan kilogram alım fiyatı, bu yıl 4.000 lira olarak belirlenmiştir. Yoğun uğraş ve toplama hassasiyeti gerektiren tomurcuk çay hasadına üreticilerimizin geçen yıllara göre daha fazla ilgi, özen göstermesi ümidiyle; hayırlı, bereketli bir çay sezonu temenni ederiz” ifadelerine yer verildi. Öte yandan üreticiden yaş olarak kilogram fiyatı 4 bin TL’den alınacağı duyurulan tomurcuk çayın ÇAYKUR tarafından işlem gördükten sonra kavanozlar halinde ‘Beyaz iksir’ adı altında satışı yapılıyor. Güncel fiyatı 800 TL olan 20 gramlık kavanozlar halinde satılan beyaz çayın kilogram fiyatı 40 Bin TL’ye ulaşıyor.
19 Mayıs 2024 Pazar - 16:54 Tarihi kalede 19 Mayıs etkinliği Rize’nin Pazar ilçesinde 19 Mayıs Atatürk’ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı etkinlikleri, tarihi Ciha Kalesi’nde düzenlendi. Rize’nin Pazar ilçesine 19 Mayıs Atatürk’ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı etkinlikleri, ilçe merkezine 7 kilometre uzaklıktaki Ciha Kalesi’nde gerçekleştirildi. İlçeye bağlı Yücehisar köyünde bulunan ve tarihi 14. yüzyıla dayanan Ciha Kalesi’nde düzenlenen etkinlikler renkli görüntülere sahne oldu. Programa Pazar Kaymakamı Mustafa Akın, Belediye Başkanı Neşat Çakır, Pazar Adliyesi Cumhuriyet Başsavcısı Mustafa Erbaş, Gençlik ve Spor İlçe Müdürü Halil Kaya, kurum amirleri ve vatandaşlar katıldı. Düzenlenen Programda konuşan Gençlik ve Spor Pazar İlçe Müdürü Halil Kaya “Türkiye’mizin dört bir yanında gençlerimiz, ülkenin geleceğini inşa etmek için ellerinden gelenin en iyisini yapıyorlar. Gençlerimizin gösterdiği bu azim ve enerji, bizlere ülkemizin geleceği için umut veriyor. Bu coşkulu ve enerjik gençlik, ülkemizin her alanda daha da ileriye gitmesi için gereken dinamizmi ve potansiyeli temsil etmektedir. Sevgili gençler, sizlerle gurur duyuyoruz. Sizler, ülkemizin aydınlık geleceğinin teminatısınız. Unutmayın ki, ülkemizin geleceği sizin ellerinizdedir. Siz gençler, bilim, kültür, sanat ve spora olan ilginizle, ülkemizin geleceğini daha da parlak bir hale getireceksiniz” dedi. Kalenin burçlarından dev Türk Bayrağı indirildiği ve geleneksel ok atma sporcularının damga vurduğu program farklı branşlardaki gençlerin hazırladığı gösterileriler ile son buldu.
Rizeli için ‘atmaca’ bir yaşam tarzı haline geldi
11 Mayıs 2024 Cumartesi - 10:54 Rizeli için ‘atmaca’ bir yaşam tarzı haline geldi Rizelilerin sevdası olan ve artık hayatlarının birer parçası haline gelen atmaca kültürü yaşatılmaya devam ediyor. Yüzlerce yıl önce bıldırcın avlamak için atmaca yakalanmaya başlandı. Doğu Karadeniz Bölgesi’nin yüksek rakımlarında yaşayan atmacalar aynı zamanda Rizeliler için de büyük bir tutku haline geldi. Hala bıldırcın avında kullanılan atmacalar yırtıcı olmalarının yanında zekâları ve çeviklikleri ile de biliniyor. Avcılar bir atmaca yakalamak için bazen aylarca bekleyebiliyor. Atalarından gelen ‘atmaca’ kültürünü yaşatmaya devam eden Rizeliler, kendileri için hayvanın artık bir yaşam tarzı haline geldiğini belirtiyor. “Atmaca Rizelilerin damarında dolaşan kan gibidir” Atmaca kültürünü çocuklar daha doğar doğmaz tanıştırmaya başladıklarını ifade eden Atmacacılar dernek başkanı Hüseyin Uzunhasanoğlu, “Atmaca Rizeli için yaşam tarzıdır. Atmaca Rizelilerin damarında dolaşan kan gibidir. Çocukları ilk dünyaya geldikleri zaman gördükleri şey atmacadır. Atalarımızdan gelen bu mirası biz de çocuklarımıza anlatıyoruz. Bunun sevdası çok ayrı. Bu sevdayı böyle sürdürüyoruz. Atmacacı adam çok sabırlı olur. Bunu yakalamak çok sabır ister. Belki de 3 ay dağlarda kalırsın 1-2 atmaca yakalarsın. Belki hiç yakalayamazsın. Yakalamak çok sabır isteyen bir iş. Çoluk çocuğunu bırakırsın bu sevdanın peşine gidersin. Bunu evcilleştiririz ve ava hazırlarız. Bununla bıldırcın yakalarız. Bu bıldırcından daha çok kültürümüz olduğu için severiz. Sezon bittiği zaman bütün Rize bölgesindeki atmacacılar doğaya salım şenliği yaparız. Biz bunları sadece 3 aylığına yanımıza alıyoruz sonrasında gidiyor” şeklinde konuştu. “Bizden bir parça oluyor” Bir çocuğa nasıl bakıyorlarsa atmacaya da öyle baktıklarını belirten Uzunhasanoğlu, “Biz şimdi bunu yakalıyoruz. Bir çocuğu nasıl bakıyorsan onun gibi bakıyorsun. Yumurtasını ve etini veriyorsun. Saati saatine yemeğini veriyorsun. Bizden bir parça oluyor. Aşıklar birbirlerine destan yazarlar. Bizde de atmacaya karşı destanlar yazılmıştır. Bir atmacayı yakalarken avcı arkadaş ona türkü atmış. ‘Ey atmaca atmaca, otur düşün, gelebildin, iyi oynadı kuşum’ demiş. Bunun anlamı da atmaca haksız değilsin, sana oynattığım kuş çok güzel oynuyordu, ondan dayanamadın da geldin diyor. Doğu Karadeniz bölgesinde insanların yaşamını sürdürmek için proteine ihtiyacı vardı. Kendi yaşamlarını sağlamak için atmaca yakalamışlar. Atmacayla da bıldırcın yakalamışlar” ifadelerini kullandı.
Çaykur Rizespor Teknik Direktörü İlhan Palut çay bahçesine girdi, çay topladı
09 Mayıs 2024 Perşembe - 16:02 Çaykur Rizespor Teknik Direktörü İlhan Palut çay bahçesine girdi, çay topladı Çaykur Rizespor Teknik Direktörü İlhan Palut, çay bahçesine girerek çay topladı. Doğu Karadeniz Bölgesi’nde 2024 yılı yaş çay sezonu 4 Mayıs Cumartesi günü açıldı ve yaklaşık 200 bin üretici hasatlarını gerçekleştirmeye başladı. Bugün de Çaykur Rizespor’un başarılı teknik direktörü İlhan Palut ve Çay İşletmeleri (ÇAYKUR) Genel Müdürü Yusuf Ziya Alim, Ziraat Çay Bahçesi’ne girdi. İlhan Palut, ilk kez eline aldığı çay makasıyla hasat gerçekleştirdi. Başarılı teknik adam, Rize’de içtiği çayı başka yerde içemediğini söyledi “Rize’de çay içmeye alıştığımız zaman başka yerlerde çay içmek pek keyif vermiyor” Rize’de çay içme alışkanlığı kazanıldığında başka yerde çay içmenin fazla keyif vermediğine vurgu yapan Çaykur Rizespor Teknik direktörü İlhan Palut, “2024 yılı yaş çay sezonun başlangıcında burada olmak benim için önemli ve keyifliydi. İnşallah hayırlı bir sezon olur. Çayın ülkemize girişinin 100. yılı dolayısıyla anlamlı bir gün. Neredeyse 8 aydır buradayım. Çayın Rize şehri için ne demek olduğunu biz de anladık. İnşallah bereketli bir yıl olur. Hem çalışanlar için hem de üreticiler için inşallah güzel bir sezon olur. Gerçekten son derece doğal, dünyada üstüne kar yağan tek çay, katkısız, içimi keyifli oluyor. Rize’de çay içmeye alıştığımız zaman başka yerlerde çay içmek pek keyif vermiyor. Rize’nin gerçekten son derece içimi güzel bir çay var. Yeşilliklerin arasında her şeyden önce çok keyifli ve insanın stresini alan bir yer. Malum herkesin işi kendince stresli. Dışarıdan gördüğüm çay toplama bana daha zor ve karmaşık geliyordu ama içine girdiğimiz zaman yapılabilir ve pratik bir iş olduğunu gördüm. Güzel bir deneyimdi” ifadelerini kullandı. “Genel anlamda güzel bir sezon geçirdik” Rizespor’la sezonu iyi geçirdiklerini de dile getiren Palut, “Genel anlamda güzel bir sezon geçirdik ve geçirmeye de devam ediyoruz. Özellikle son 2 maçtaki son dakikalarda yediğimiz goller bizi üzdü. Tabii ki avantajı rakiplerimize verdik. İddiamız devam ediyor. Futbol bütün sonuçların olabileceği bir oyun. Bunun dışında iyi performansların sergilendiği bir sezonu sonuç ne olursa olsun yine iyi oyunlar ve sonuçlarla bitirmeye çalışacağız. Aynı ciddiyetle maçlara çıkacağız. 3 maç var ve bunlar da çok önemli. Şu anda Pendik maçına yoğun bir şekilde hazırlanıyoruz. Oradan güzel bir oyun ve skorla ayrılacağız” şeklinde konuştu. “Rizespor’un gelecek sezon adına hazırlıklarını yapıyoruz” Tecrübeli teknik adam, gelecek sezon da Rizespor’da kalabileceğine dair pozitif olduğunu belirterek, “Pozitif duygular içerisindeyim. Bütün hazırlıklarımızı yapıyoruz. Rizespor’un gelecek sezon adına hazırlıklarını yapıyoruz. Bu görüşmelerin ayrıntıları var. Şu anda ben ve ekibim, yönetim ve gördüğüm kadarıyla camia buna pozitif bakıyor. Pozitif duygularla bu görüşmeleri sürdürüyoruz. Hayırlısı olsun diyoruz. Belli noktalarda pozitif veya negatif konuşmak doğru değil” dedi.
Yavru atmaca bu sefer ağa değil tabelaya çarptı
09 Mayıs 2024 Perşembe - 08:53 Yavru atmaca bu sefer ağa değil tabelaya çarptı Rize’de yüksek kesimlerden şehir merkezine kadar inen yavru atmaca bir kuaförün tabelasına çarpıp yakalanınca kuaför dükkanının adeta maskotu haline geldi. Rizeliler için bir tutku haline gelen ve yakalamak için yüksek köylerde ağ kurularak yakalanan atmaca bu kez bir berber dükkanında yakalandı. Muhtemel bir avın arkasından uçarken şehir merkezine kadar inen yavru atmaca, Yeniköy mahallesinde bir kuaförün önce tabelasına ardından da camına çarptı. Çarpmanın etkisiyle kendini yerde bulan yırtıcı kuş kuafördekiler tarafından yakalandı. Çarpmadan dolayı sersemleyen kuşu besleyen kuafördekiler daha sonrasında atmacayı tıraş ediyormuş gibi çektikleri videoyu sosyal medya hesaplarında paylaştı. Yavru atmaca kuafördekiler ve çevredekiler tarafından ilgi odağı oldu. “Herhalde tıraş olmaya geldi” Tabelaya çarpan atmacayı bakmaya başladıklarını belirten Yunus Emre Güner, “Tıraş yaparken tabeladan yüksek bir ses geldi. Halsiz ve bitkin bir şekilde bir atmacanın yere düştüğünü gördük. Sonrasında onu içeriye aldık. Besledik, veterinere gösterdik ve bakımlarını yaptık. Şuan bizde ama biraz saldırgan. Küçücük atmaca namımızı duymuş ve herhalde tıraş olmaya geldi. Tıraşını beğenmedi herhalde o yüzden ısırıyor. Atmacaya etini ve suyunu verdik. Biz bunu Rizespor’a teslim etmeyi düşünüyoruz. Layık olduğu yere teslim edeceğiz” şeklinde konuştu. “Tesadüfen dükkanımıza bir atmaca denk geldi” Atmacayı tıraş yapılıyormuş gibi çektikleri videoyu sosyal medyada paylaşım yaptıklarını ifade eden Burak Kara, “Tesadüfen dükkanımıza bir atmaca denk geldi. Aldık yemini ve suyunu verdik. Durumu iyi. Bizi de mutlu etti. Rize’nin simgesi olmasından ötürü. Tıraşını da yaparak sosyal medyada paylaşımlar yaptık. Yöremizin bir kuşu ve sevdiğimiz bir şey” ifadelerini kullandı.