Yerel Haberler
Sakarya
28 Aralık 2025 Pazar - 17:12 Sakaryaspor’da Enes Zengin dönemi Trendyol 1. Lig ekiplerinden Sakaryaspor’un olağanüstü genel kurulunda tek aday olarak seçime giren Enes Zengin, yeşil-siyahlı kulübün 47. başkanı seçildi. Geçen hafta çoğunluk sağlanamadığı için ertelenen genel kurul toplantısı, bugün Orhan Gazi Kültür Merkezi’nde gerçekleştirildi. Saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başlayan kurulda, açık oylama usulüyle yapılan seçimde delegelerin güvenoyunu alan Enes Zengin, Sakaryaspor’un yeni başkanı oldu. Enes Zengin: "Sakaryaspor hepimizin çocukluğu, gençliği ve gelecek nesillere bırakacağımız en güzel hediyedir" Sakaryaspor’un sadece bir futbol takımı olmadığını belirten Enes Zengin, "Sakaryaspor hepimizin çocukluğu, gençliği ve gelecek nesillere bırakacağımız en güzel hediyedir. Sakaryaspor her zaman Sakarya’mızın göz bebeği olmuştur. Zaman zaman kırgınlıklarımız, kızgınlıklarımız oldu ama bugün hep birlikte Allah nasip ederse genç bir ekip kurduk. Sizlerden isteğim, bu kardeşinize sahip çıkmanız, destek vermeniz. Biz de sizin emanetiniz olan Sakaryaspor’a en güzel şekilde sahip çıkmak için bugün buradayız" dedi. "Küllerimizden doğmaya alışığız" Enes Zengin, sözlerine şöyle devam etti: "Sakaryaspor’umuzun bugünkü durumu malum. Kimselere yıldızları vaad etmiyoruz. Genç ve dinamik bir ekibiz. Daha önce İsmail Gürses döneminde de yöneticilik yaptım. Bugün de sizlerin karşısına başkan adayı olarak çıktım. Sizlerin oylarıyla başkan olarak seçildim. Bir Sakaryaspor sevdalısı olarak sonuna kadar bu iş için savaşacağımdan kimsenin şüphesi olmasın." Kulübün içinde bulunduğu zorlu sürece de değinen Zengin, "Bu konuda bugüne kadar hiçbir desteğini esirgemeyen, gerçekten bütün vücudunu bu takım için ortaya koymuş Büyükşehir Belediye Başkanımız Yusuf Alemdar’a çok teşekkür ediyorum. Bugünlerde Sakaryaspor olarak çok iyi bir durumda değiliz ama biz Sakarya olarak küllerimizden doğmaya alışığız. Bugün de biz ’Küllerimizden doğmaya geldik’ diyoruz. Niyetimiz halis. Sonunun güzel olacağına inanıyoruz. Sonu güzel olan yolların genelde taşlı sıkıntıları olur. İllaki aramızda tartışmalar olacak ama üzüntümüz de birlikte, sevincimiz de birlikte olacak" ifadelerini kullandı.
Sakarya’da ‘Beyaz Elmas’ tarlalarda parlamaya başladı
23 Ekim 2025 Perşembe - 12:02 Sakarya’da ‘Beyaz Elmas’ tarlalarda parlamaya başladı Türkiye’de kabak denilince akla ilk gelen şehir olan Sakarya’da, coğrafi işaret tesciline sahip bal kabağının hasadı başladı. Şehrin önemli tarım ürünlerinden biri olan bal kabağı, tarladan sofraya uzanan uzun ve zahmetli yolculuğuyla damakları şenlendiriyor. Sakarya ovasının verimli topraklarında, özenle seçilmiş çekirdeklerin ekilmesiyle başlayan bal kabağının üretim serüveni, aylar süren titiz bir bakım sürecinin ardından hasatla taçlanıyor. Yaklaşık 6 aylık yetişme sürecinin sonunda tarlalarda olgunlaşan bal kabakları, tek tek kesilerek özenle römorklara yükleniyor. Hasadın ardından bir süre güneş altında bekletilerek kabuk ve iç kısmının olgunlaşması sağlanıyor. Bu aşamadan sonra depolara taşınan kabaklar, sınıflandırılıp satışa hazırlanıyor. Usta ellerde tatlıya, çorbaya, lokuma, marmelata ve reçele dönüştürülen Sakarya bal kabağı, "beyaz elmas" olarak ta adlandırılıyor. Yalnızca Türkiye’de değil, yurt dışı pazarlarında da büyük ilgi gören bu özel ürün, hem sofraları süslüyor hem de bölge ekonomisine katkı sağlıyor. Lezzeti ve aromasıyla ön plana çıkan coğrafi işaretli Sakarya bal kabağı, tarladan sofraya uzanan yolculuğuyla şehrin tarımsal markaları arasında yer alıyor. "Sakarya kabağının ünü diğer ilerde de var" Kabak ekimi ve hasadından bahseden çiftçi İslam Aksoy, "Bu sene kurak geçti, verimler düşük. Sulaması ve gübresi düzgün yapılan yerlerde yetişen kabaklar daha güzel ama geçen senelere göre bu seneki verim daha düşük. Bir dönümden yaklaşık 1 veya 5 tonda aldığımız oldu. Geçen seneye oranlar tarla fiyatı iki kat artarak 15 liraya kadar yükseldi. Sakarya kabağının ünü her yere ulaşmış durumda. Buradan tohumu gönderiliyor ve Adapazarı kabağı diye satılıyor. Buranın hava ve iklim şartları bu kabağın lezzetini ortaya çıkarıyor. Tatlısının meşhur olması kabağının lezzetinden geliyor. Toprağından kaynaklı diğer illere nazaran bu bölgedeki topraklar daha verimli olduğu için kabaklarda güzel oluyor. Kabağın ekilişi Mart ayının sonunda başlar, Nisan ayının sonlarına kadar devam eder. Hasat dönemi ise Eylül’ün 21’inden sonra saplarını kesmeye başlıyoruz. Ekim ayının sonlarına kadar tarladaki serüven devam ediyor. Sakarya’mızın coğrafi işaretli kabağının sofraya olan yolculuğu devam ediyor" dedi. "Kabak tatlısını yemek için ülkenin yanı sıra yurt dışından da gelen misafirlerimiz var" Lezzeti damaklarda kalan kabak tatlısının sofraları süslediğini aktaran restoran işletmecisi Musa Kocaoğlu ise, "2025 yılının mahsullerini yavaş yavaş soframıza geliyor. Normalde kabak tatlısı deniyor ama bizim işletmemizde ‘Elmas’ deniyor. Gelen kabakları dilimledik, hazırladık ve gelen misafirlerimize sunmaya başladık. Biz soyarken oymalı bir şekilde yapıyoruz. Arta kalan yaklaşık yüzde 40’lık bir kısmını da hayvanlara vermek üzere ayırıyoruz. Biz kabakları yaklaşık 3-4 saat bekletiyoruz, üzerine bir kase şeker ilave ettikten sonra bir gece daha bekletiyoruz. Kabaktan çıkan ilk suyu döktükten sonra üzerine su ekeyim kısık ateşte pişiriyoruz. Sakarya’da yetişen kestane kabağı cinsidir. Sakarya’da kabak tatlısının güzel olmasının sebeplerinden biri toprakların verimli olması, bizim tarlalarımızda ise koyun ve büyük hayvan gübreleri karıştırılarak ekiliyor. Kabak tatlısını yemek için ülkenin yanı sıra yurt dışından da gelen misafirlerimiz var" diye konuştu.