Yerel Haberler
Samsun
Ünlü estetikçiden ’güzel yaşlanmak’ için altın tavsiyeler
23 Ekim 2025 Perşembe - 10:21 Ünlü estetikçiden ’güzel yaşlanmak’ için altın tavsiyeler Ünlü estetik cerrahı Prof. Dr. Hayati Akbaş, yaşlanmanın doğal bir süreç olduğunu ancak bazı faktörlerin bu süreci hızlandırabildiğini belirterek, "Her yaşın kendine göre bir takım olumlu veya olumsuz yönleri vardır. Sadece güzel yaşlanmak kavramı mutlaka çok önemlidir" dedi. FBM Tıp Merkezi’nden Estetik Plastik Cerrahi Uzmanı Prof. Dr. Hayati Akbaş, yaşlanma sürecini etkileyen faktörler hakkında önemli açıklamalarda bulundu. Yaşlanmanın kaçınılmaz bir biyolojik süreç olduğunu vurgulayan Akbaş, "İnsanların yüzlerindeki sarkmalar, kırışıklar zamanla ve yer çekiminin etkisiyle oluşur. Yaşlanmadaki en önemli etkenlerden biri genetik faktörlerdir. 30-35 yaşında olup yüz germe ameliyatı talep edenler olduğu gibi, 50’li yaşlarda hala bu ihtiyacı duymayan insanlar da vardır" diye konuştu. "Stres, alkol ve sigara yaşlanmayı hızlandırıyor" Zor yaşam koşulları, beslenme bozuklukları ve stresin yaşlanmayı hızlandıran en önemli unsurlar arasında yer aldığını ifade eden Akbaş, "Stres faktörü yaşlanma belirtilerini artırır. Alkol, sigara gibi zararlı alışkanlıklar vücudun daha hızlı yıpranmasına neden olur. Derimizde ve damarlarımızda olumsuz değişiklikler meydana gelir. Ayrıca aynaya baktığımızda kendimizi yaşlı hissetmemize yol açar" şeklinde konuştu. "Güneş ve mimikler cilt yaşlanmasını tetikliyor" Güneş ışınlarına uzun süre maruz kalmanın cilt yaşlanmasını hızlandırdığını belirten Akbaş, "Özellikle yaz dönemlerinde uzun süre güneş altında kalan, tarlada veya bahçede çalışan insanlarda cilt yaşlanması belirtileri daha erken ortaya çıkar. Kilo dalgalanmaları da yaşlılık görünümünü artıran durumlardan biridir. Aşırı mimik yapmak, çok fazla gülmek ya da yüz kaslarını fazla çalıştırmak da yüzde sarkmalara neden olabilir" şeklinde konuştu. "Güzel yaşlanmak elimizde" Yaşlanmayı tamamen durdurmanın mümkün olmadığını ancak bazı önlemlerle sürecin yavaşlatılabileceğini vurgulayan Prof. Dr. Akbaş, şu tavsiyelerde bulundu: "Yaşlanmanın belirtilerini önlemenin bir kısmı bizim elimizdedir. Elimizdeki imkanları doğru kullandığımızda bu süreci daha uzun vadeye yayabiliriz. Yaşam şartlarını iyileştirerek beden üzerindeki baskıyı azaltabiliriz. Zararlı alışkanlıklardan uzak durmalı, güneş ışınlarından mümkün olduğunca korunmalıyız. Gebelik döneminde aşırı kilo almak da doğru değildir. 50 kilodan 100 kilolara çıkmak, vücutta büyük hormonal ve kimyasal değişimlere neden olur. Ortalama 10 kiloluk bir artış, bebeğin sağlıklı gelişimi için yeterlidir." Prof. Dr. Akbaş, dikkat edilmesi gereken bu unsurlara özen gösterilmesi halinde yaşlanma sürecinin daha sağlıklı ve uzun vadeye yayılabileceğini sözlerine ekledi.
45 yıllık bir söz, 45 yıl sonra gelen bir kalem
23 Ekim 2025 Perşembe - 10:19 45 yıllık bir söz, 45 yıl sonra gelen bir kalem Samsun’un 19 Mayıs ilçesinde 45 yıl önce öğrencisine verdiği sözü unutan emekli öğretmen, yıllar sonra o sözü tutarak eski öğrencisini duygulandırdı. 19 Mayıs ilçesinde, öğretmen ile öğrencisi arasında geçen duygusal bir olay, yıllar sonra yeniden hatırlandı. 45 yıl önce birinci sınıf öğrencisine "İlk okumaya geçen öğrencime çıngıraklı kalem hediye edeceğim" sözü veren emekli öğretmen Neşet Balakçı, aradan geçen neredeyse yarım asra rağmen bu sözünü yerine getirdi. O öğrenci ise bugün 19 Mayıs İlçe Milli Eğitim Müdürü olarak görev yapan Ömer Demirkol’du. Bir çocuk kalbinde kalan ukde 1970’li yılların ortasında Tepeköy İlkokulu’nda eğitim gören küçük Ömer, öğretmeninin verdiği sözü hiç unutmamıştı. Neşet Balakçı, bir gün sınıfta öğrencilerine dönerek, "İlk okumaya geçen öğrencime çıngıraklı bir kalem hediye edeceğim" demişti. Küçük Ömer büyük bir gayretle çalışarak sınıfta ilk okumaya geçen öğrenci oldu ancak o kalem hiçbir zaman gelmedi. Yıllar sonra o günleri anlatan Demirkol, çocukluk duygularını şu sözlerle dile getirdi: "Her sabah öğretmenimin eline bakardım, acaba o çıngıraklı kalemi getirdi mi diye. Günler geçti ama o kalem gelmedi. Küçüktüm, bir şey diyemedim. Ama içimde hep bir ukde olarak kaldı." 45 yıl sonra gelen sürpriz Aradan geçen uzun yılların ardından kader, öğretmen ile öğrencisini yeniden buluşturdu. Ömer Demirkol, öğretmeni Neşet Balakçı’yla karşılaştığında, yıllar önce yaşadığı o anıyı tebessümle paylaştı. Sözünü unuttuğunu fark eden Balakçı ise hem şaşırdı hem de duygulandı. Ardından verdiği sözü tutmak için harekete geçti. Neşet Balakçı, "O yıllardaki gibi bir kalem bulmak kolay değildi" diyerek İstanbul, Ankara ve Samsun’da çıngıraklı kalem aradı. Uzun arayışların ardından Bafra’da aradığı kalemi buldu ve 45 yıl önceki sözünü yerine getirmek üzere öğrencisine ulaştırdı. "Öğretmenlerin hakkı ödenmez" O anlarda duygularını ifade eden İlçe Milli Eğitim Müdürü Ömer Demirkol şöyle konuştu: "Çok mahcup oldum ama bir o kadar da onur duydum. Düşünün, 45 yıl önce verdiği bir sözü unutmamış. Öğretmenlerin hakkı ödenmez; üzerimizde emekleri, sevgileri, sabırları çoktur. Hocamın bu davranışı bana bunu bir kez daha hatırlattı." Gözyaşlarını tutamayan Neşet Balakçı ise "Bir öğrencimin kalbinde bu kadar yer etmiş bir sözü unutmuşum. Bunu bilmek hem mahcup etti hem de mutlu etti beni. Ne mutlu bana ki böyle bir öğrencim var" ifadelerini kullandı. Bir kalemden fazlası 45 yıl sonra verilen o çıngıraklı kalem, artık sadece bir hediye değil; bir öğretmen sözü, bir öğrencinin kalbinde saklı kalan bir anı ve eğitimin insana dokunan yönünün sembolü oldu. Bu anlamlı buluşma, öğretmenlik mesleğinin kutsallığını ve öğrencinin kalbinde bıraktığı izlerin ne kadar derin olabileceğini bir kez daha hatırlattı.
Başkan Kurnaz: "Ekip ruhu ile güçlü İlkadım"
23 Ekim 2025 Perşembe - 09:49 Başkan Kurnaz: "Ekip ruhu ile güçlü İlkadım" Samsun İlkadım Belediye Başkanı İhsan Kurnaz, "Ekip ruhuyla güçlü adımlar atıyor, İlkadım’ı ortak akıl ve istişareyle yönetiyoruz" dedi. İlkadım Belediye Başkanı İhsan Kurnaz, belediye başkan yardımcıları ve birim müdürleriyle toplantı gerçekleştirdi. Belediye hizmetlerinin, çalışmalarının ve projelerin değerlendirildiği toplantıda, İlkadım’ın geleceğine yön verecek değerlendirmelerde de bulunuldu. Birlik ve beraberliğin gücüne inandıklarını söyleyen Başkan İhsan Kurnaz, "İlkadım için hep birlikte güzel işlerin altına imza atıyoruz" diye konuştu. "Her fikir kıymetli ve değerli" Başkan yardımcıları ve birim müdürlerini tek tek dinleyerek notlarını alan Başkan İhsan Kurnaz, İlkadım’da vatandaşlara sunulacak hizmetlerin kaliteli ve güvenilir olması için gerekli aksiyonları alacaklarını söyleyerek, "Gelenek haline getirdiğimiz başkan yardımcıları ve birim müdürleri toplantımızı hep birlikte gerçekleştirdik. Bu kıymetli buluşmada, belediyemizin çalışmalarının ve projelerinin yanı sıra hemşehrilerimize daha iyi hizmet sunabilmek için neler yapabileceğimizi de değerlendiriyoruz. İlçemizdeki tüm paydaşlarımızdan aldığımız fikir, öneri ve görüşleri bu toplantılarda değerlendiriyor, sonuca kavuşturuyoruz. Ekip ruhuyla güçlü adımlar atıyor, İlkadım’ı ortak akıl ve istişareyle yönetiyoruz. Her fikre kıymet vererek, istişare ve ortak aklın gücüyle İlkadım’ı daha güzel noktalara taşıyacağız" ifadelerini kullandı.
OMÜ ile Alfraganus Üniversitesi arasında akademik iş birliği görüşmeleri
22 Ekim 2025 Çarşamba - 17:38 OMÜ ile Alfraganus Üniversitesi arasında akademik iş birliği görüşmeleri Ondokuz Mayıs Ünviersitesi (OMÜ) ve Özbekistan’daki Alfraganus Üniversitesi arasında gerçekleşen akademik görüşmelerde, sağlık bilimleri alanında ortak projeler ve değişim programları gibi iş birliği imkanları ele alındı. Uluslararasılaşma vizyonu doğrultusunda akademik iş birliklerini güçlendirmeye yönelik çalışmalarını sürdüren OMÜ yönetimi, bu kapsamda Özbekistan’ın köklü yükseköğretim kurumlarından biri olan Alfraganus Üniversitesi Tıp Fakültesi heyeti ile Ondokuz Mayıs Üniversitesi Rektörlük makamında bir görüşme gerçekleştirdi. Ziyaretin ilk gününde Alfraganus Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekanı Dr. Isayev Ilshod Sultanovich, Diş Hekimliği Fakültesi Dekanı Dr. Nishanov Shohidbek Yusufjonovich ve Alfraganus Üniversitesi Hastanesi Başhekimi Dr. Husanov Vosikhon Yorkin oğli, OMÜ Rektörü Fatma Aydın tarafından makamında kabul edildi. Görüşmede, OMÜ Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Ayşe Pınar Sumer, Prof. Dr. Alper Kesten ve Prof. Dr. Çetin Kurnaz, OMÜ Genel Sekreteri Prof. Dr. Erhan Burak Pancar, OMÜ Diş Hekimliği Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Kaan Gündüz, OMÜ Tıp Fakültesi Dekan Yardımcısı Prof. Dr. Ahmet Tevfik Sünter, OMÜ Diş Hekimliği Fakültesi Başhekimi Prof. Dr. İsmail Uzun, OMÜ Tıp Fakültesi Başhekimi Prof. Dr. Ünsal Özgen, Rektör Danışmanı Doç. Dr. Begüm Korunur Engiz ve Uluslararası İlişkiler Birimi Başkanı Dr. Öğr. Üyesi Ahmet Aycan da hazır bulundu. Toplantıda iki üniversitenin tıp fakülteleri arasında yürütülebilecek ortak araştırma projeleri, ortak yayın faaliyetleri ile öğrenci ve öğretim elemanı değişim programlarına ilişkin iş birliği imkanları ele alındı. Uluslararası ağ güçleniyor Ziyaretin, OMÜ’nün uluslararası akademik iş birliği ağını genişletmesine ve öğrenci hareketliliğinin artırılmasına katkı sağlaması hedefleniyor.
Yılmaz: "Çarşamba’nın ekonomik potansiyelini artırmak için iş birliğine hazırız"
22 Ekim 2025 Çarşamba - 15:22 Yılmaz: "Çarşamba’nın ekonomik potansiyelini artırmak için iş birliğine hazırız" Çarşamba Ticaret Borsası (ÇTB) Yönetim Kurulu Başkanı Kazım Yılmaz, ilçenin ekonomik potansiyelini artırmak ve üretici ile tüccarların sorunlarına çözüm üretmek için tüm paydaşlarla iş birliği yapmaya hazır olduklarını söyledi. Göreve yeni gelen CHP Çarşamba İlçe Başkanı Bilgihan Bakır ve beraberindeki heyet, Çarşamba Ticaret Borsası’nı ziyaret etti. Ziyarette, ÇTB Başkanı Kazım Yılmaz, borsa meclis üyeleri ile birlikte heyeti ağırladı. Samimi bir ortamda gerçekleşen görüşmede, ilçe ekonomisi, tarım ve ticaretin mevcut durumu ile bölgesel kalkınmaya yönelik iş birliği imkanları üzerine fikir alışverişinde bulunuldu. Başkan Kazım Yılmaz, ziyaretten duyduğu memnuniyeti dile getirerek, "İlçemizin ekonomik potansiyelini artırmak, üreticilerimizin ve tüccarlarımızın sorunlarına çözüm üretmek adına tüm paydaşlarımızla iş birliği içinde çalışmaya hazırız" ifadelerini kullandı. İlçe Başkanı Bilgihan Bakır ise nazik misafirperverliklerinden dolayı Başkan Yılmaz’a ve borsa yönetimine teşekkür ederek, "Çarşamba’nın ekonomik ve sosyal gelişimine katkı sunacak her türlü iş birliği için birlikte hareket etmeye hazırız" dedi. Ziyarete ÇTB Yönetim Kurulu Başkan Yardımcıları Şevket Zeren ve Selim Yılmaz, Yönetim Kurulu Üyeleri Erol Akça ve Sezai Atsan, Meclis Başkan Yardımcısı Murat Yaralı, Meclis Üyeleri Mehmet Çalışkan, Mehmet Arslan, Onur Bahattin Yılmaz, Hüseyin Işık ve İlhan Peker, Genel Sekreter Sercan Yaşar ve Kurucu Meclis Başkanı Nurettin Öztekin iştirak etti. Ziyaret, çekilen hatıra fotoğrafının ardından sona erdi.
Ödemle baş etmenin etkili yolları
22 Ekim 2025 Çarşamba - 15:01 Ödemle baş etmenin etkili yolları Vücutta şişkinlik, ağırlık hissi ve rahatsızlık oluşturan ödemle doğru beslenme alışkanlıkları sayesinde baş etmek mümkün. Büyük Anadolu Samsun Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Dyt. Elanur Yılmaz Akay, ödemin nedenleri ve çözüm yolları hakkında önemli bilgiler paylaştı. Toplumda sık görülen ödem probleminin, vücut dokularında fazla sıvı birikmesi sonucu ortaya çıktığını belirten Dyt. Akay, "Genellikle ayak bilekleri, bacaklar, eller ve yüz gibi bölgelerde görülen ödem; ciltte gerginlik, şişlik, bastırıldığında çukurlaşma ve hareket kısıtlılığı ile kendini gösterir" dedi. Ödemi tetikleyen nedenler Beslenme alışkanlıklarının ödem oluşumunda kritik rol oynadığını vurgulayan Akay, "Aşırı tuzlu yiyecekler, turşular, hazır soslar, cips, paketli ve işlenmiş gıdalar, gazlı içecekler, fazla karbonhidrat, alkol ve kafein ödemi tetikleyen başlıca etmenlerdir. Ayrıca uzun süre ayakta kalmak, hareketsizlik ve bazı ilaçlar da ödeme neden olabilir" diye konuştu. Doğal ödem atıcılar Ödemle mücadelede en etkili yöntemin yeterli su tüketimi olduğunu ifade eden Dyt. Akay, şu besinlerin ödem atmada destek sağladığını belirtti: "Kabak: Lifli yapısıyla sindirimi kolaylaştırır ve ödemi azaltır. Maydanoz: Doğal idrar söktürücü etkiye sahiptir. Ananas: Bromelain enzimi sayesinde iltihap ve ödemle savaşır. Kiraz sapı çayı: Geleneksel olarak ödem atıcı olarak bilinir. Salatalık ve yeşil çay: Antioksidan özellikleriyle ödemi hafifletir." Yaşam tarzı değişiklikleri şart Karbonhidrattan uzak durmak, düzenli uyku ve hafif egzersizlerin de ödemin azalmasına katkı sağladığını belirten Akay, "Günlük su tüketimi birincil öneme sahip. Kabak, maydanoz, ananas gibi doğal ürünler ödemi azaltmada yardımcıdır. Bu basit ama etkili adımlarla ödemle baş etmek mümkündür" diyerek herkesi bilinçli beslenmeye davet etti.