Abone
Gündem
Politika
Ekonomi
Dünya
Asayiş
Spor
Video
Yerel
Belgesel
Daha
Fotogaleri
Aktüel
Sağlık
Çevre
Magazin
Kültür Sanat
Eğitim
Teknoloji
Hava Durumu
Tüm Haberler
Tüm Manşetler
RSS
Abone
Gündem
Politika
Ekonomi
Dünya
Asayiş
Spor
Video
Yerel
Belgesel
Daha
Fotogaleri
Aktüel
Sağlık
Çevre
Magazin
Kültür Sanat
Eğitim
Teknoloji
Hava Durumu
Tüm Haberler
Tüm Manşetler
RSS
Whatsapp
İHA Kurumsal
EN
Yerel Haberler
İstanbul
Ankara
İzmir
Bursa
Antalya
Trabzon
Tüm Şehirler
Adana
Adıyaman
Afyon
Ağrı
Aksaray
Amasya
Ankara
Antalya
Ardahan
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bartın
Batman
Bayburt
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Düzce
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Iğdır
Isparta
İstanbul
İzmir
Kahramanmaraş
Karabük
Karaman
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırıkkale
Kırklareli
Kırşehir
Kilis
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Mardin
Mersin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Osmaniye
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Şanlıurfa
Şırnak
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Uşak
Van
Yalova
Yozgat
Zonguldak
Samsun
Samsun’da 770 kilo kaçak tütün ele geçirildi
06 Mayıs 2026 Çarşamba - 17:15:02
Samsun’un İlkadım ilçesinde düzenlenen kaçakçılık operasyonunda 770 kilogram kaçak tütün ele geçirilirken, 1 şüpheli hakkında adli işlem başlatıldı. Samsun İl Emniyet Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ile İlkadım İlçe Emniyet Müdürlüğü ekiplerince suç ve suçluyla mücadele kapsamında çalışma gerçekleştirildi. Yapılan çalışmalar neticesinde durdurulan bir kamyonette arama yapıldı. Gerçekleştirilen aramada toplam 770 kilogram kaçak tütün ele geçirilirken, olayla ilgili 1 şahıs yakalanarak hakkında Kaçakçılıkla Mücadele Kanunu’na muhalefet suçundan adli işlem başlatıldı.
06 Mayıs 2026 Çarşamba - 17:14
Samsun’da zehir tacirlerine darbe: 172 bin hap ele geçirildi
Samsun’un Tekkeköy ilçesinde düzenlenen narkotik operasyonunda 172 bin 713 adet uyuşturucu hap ele geçirilirken, 3 şüpheli gözaltına alındı. Samsun İl Emniyet Müdürlüğü Narkotik Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ekiplerince uyuşturucu madde ticareti ve kullanımının önlenmesine yönelik yürütülen çalışmalar kapsamında Tekkeköy ilçesinde operasyon düzenlendi. Yapılan çalışmalar sonucu 3 şahsın kullanımında bulunan depo ve ikametlerde arama gerçekleştirildi. Gerçekleştirilen aramalarda toplam 172 bin 713 adet uyuşturucu hap ele geçirilirken, olayla bağlantılı olduğu değerlendirilen 3 şüpheli gözaltına alındı.
06 Mayıs 2026 Çarşamba - 17:07
Yeni Nesil Yeteneklerin Sosyal İnovasyon Alanında Güçlendirilmesi Çalıştayı
Samsun Büyükşehir Belediyesi (SBB) tarafından "Yeni Nesil Yeteneklerin Sosyal İnovasyon Alanında Güçlendirilmesi Çalıştayı" düzenlendi. 5-6 Mayıs tarihlerinde iki gün süren çalıştay yoğun katılımla sona erdi. SBB, Ondokuz Mayıs Üniversitesi, Samsun Üniversitesi ve Üsküdar Üniversitesi iş birliğiyle düzenlenen "Yeni Nesil Yeteneklerin Sosyal İnovasyon Alanında Güçlendirilmesi Çalıştayı" düzenlendi. 5 Mayıs’ta başlayarak 6 Mayıs’ta sona eren etkinlik; akademi, kamu, özel sektör ve sivil toplum kuruluşları ile öğrencileri aynı çatı altında buluşturdu. İki gün boyunca yoğun katılımla gerçekleşen çalıştayda öğrencilerin sosyal inovasyon, girişimcilik ve sürdürülebilir kariyer alanlarında güçlendirilmesini hedeflendi. Çalıştayın ilk gününde alanında uzman konuşmacılar sosyal inovasyonun günümüzdeki önemi, tasarım odaklı düşünme yaklaşımı ve proje geliştirme süreçlerine dair kapsamlı sunumlar gerçekleştirdi. "Çalıştay dolu dolu geçti" Etkinliğin ikinci gününde de program yoğun bir şekilde devam etti. Sabah saat 09.00’da başlayan oturumlar gün boyu süren uzman buluşmalarıyla devam etti. Katılımcılar, SBB Çok Amaçlı Salon / Ömer Halisdemir Salonu’nda gerçekleştirilen program kapsamında uzmanlarla bir araya gelerek bilgi ve deneyim paylaşımında bulundu. Gün sonunda yapılan değerlendirme oturumunda ise elde edilen çıktılarla birlikte katılımcı geri bildirimleri detaylı şekilde değerlendirildi.
06 Mayıs 2026 Çarşamba - 17:00
En Güzel Bahçe Yarışması’na başvurular başladı
SAMSUN (İHA) – Samsun’un Atakum Belediyesi’nin bu yıl ikinci kez düzenleyeceği En Güzel Bahçe Yarışması’na başvurular başladı. Atakum Belediyesinin düzenlediği 2. En Güzel Bahçe Yarışması’na başvurular başladı. En güzel villa/konut/hobi bahçesi, en güzel site/apartman bahçesi, en güzel ofis/iş yeri bahçesi, en güzel balkon/teras bahçesi kategorilerinde düzenlenen yarışmaya katılmak isteyen vatandaşlar 31 Mayıs Cuma gününe kadar belediyenin internet adresine e-posta yoluyla başvuru yapabilecek. Kentte çevre farkındalığı oluşturmak ve yeşille bütünleşmiş kentsel mekanların artırılması amacıyla düzenlenen yarışmaya, bahçe dekorasyonu ile amatörce uğraşan vatandaşlar katılabilecek. Yarışmaya katılmak isteyenlerin bahçe, balkon veya teraslarındaki peyzaj çalışmalarını 1024-768 piksel çözünürlükte ve JPEG formatında fotoğraflarla belgelemesi gerekiyor. Yarışma kriterleri arasında katılımcıların, son başvuru tarihine kadar 18 yaşını doldurmuş olması da yer alıyor. Bahçe düzenlemesine ilgi duyan vatandaşlar, 31 Mayıs Pazar gününe kadar internet adresindeki forma ad-soyad, TC kimlik numarası, telefon, adres bilgilerini yazarak ve ilgili mekanlardan farklı açılardan çektikleri fotoğrafları (en az 5-en fazla 15) ekleyerek başvuru yapabiliyor. Akademisyenler ve uzman isimlerden oluşan seçici kurul dört ayrı kategoride finalistleri belirleyecek. Mekânın genel tasarımı, bitki kompozisyonu, kullanılan yapı ve dekorasyon elemanlarının uygunluğu gibi kriterlerin değerlendirileceği yarışmada ilk üçe giren yarışmacılara çeşitli ödüller verilecek. Seçici kurulun yapacağı değerlendirme sonuçları, 1 Temmuz Çarşamba günü Atakum Belediyesinin sosyal medya hesaplarından web sitesinden kamuoyu ile paylaşılacak. Organizasyon hakkında yapılan açıklamada, "Yarışmamızı bu yıl ikinci kez, halkımızla buluşturmanın gururunu taşıyoruz. Organizasyonumuzun kentimizde çevre ve yeşil alanlar konusunda farkındalık oluşturacağına, halkımızın çiçek ve süs bitkilerine olan ilgisini artıracağına inanıyoruz. Geçen yıl düzenlediğimiz yarışmamız halkımızdan yoğun ilgi görmüştü. Bu yıl katılımın, daha da fazla olacağını düşünüyoruz. Tüm Atakumluları peyzaj yeteneklerini sergilemeye, yarışmamıza davet ediyoruz" ifadeleri kullanıldı.
13 Mayıs 2025 Salı - 14:24
Dış kabuğunun üstünde duran asırlık çınar ağacı görenleri şaşkına çeviriyor
Samsun’un İlkadım ilçesinde yer alan ve gövdesi yandıktan sonra dış kabuğu üzerinde hayata tutunan tescilli asırlık çınar ağacı, görenleri hayrete düşürüyor. Dışarıdan bakıldığında içi tamamen boş olan ve sadece dış kabukla ayakta kalan çınar ağacı, üst dallarındaki yeşilliklerle doğaya tutunmaya devam ediyor. 1894’te yapılan Yalı Cami ile yaşıt Yalı Cami’nin inşa edildiği 1894 yılından sonra büyümeye başladığı tahmin edilen çınar ağacı, Buğday Pazarı mevkisinde vatandaşların dinlenme noktası haline gelmişti. Gövdesi bir süre önce yandığı öğrenilen ağaç, yalnızca dış kabuğu üzerinde ayakta kalmayı başardı. "Hayret verici bir durum" Ağacı ilk kez gören Arzu Dikmen, "Ağacın kurumuş gövdesi içimi burktu ama üst dallarının yeşil olduğunu görünce gözlerime inanamadım. Hayrat verici bir durum. Daha önce böyle bir şey görmedim" dedi. Koruma altında, kurtarılabilir mi? Bülent Petek adlı vatandaş ise ağacın bir dönem çok görkemli olduğunu ifade ederek, "Yandıktan sonra bu halini aldı. Şimdi hasta bir ağaç. Yıkılma riski var ama Anıtlar Kurulu tarafından koruma altına alındı. Gerekli müdahale yapılırsa kurtarılabilir" diye konuştu. Asırlık ağacın eski yıllarda çok görkemli olduğunu ifade eden diğer çevre esnafı da gövdesi yanan çınarın yine de yeşil kalarak çevreye güzellik kattığını vurguladı. Tescilli 20 anıt ağaçtan biri Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından Samsun genelindeki 20 anıt ağaçtan biri olarak tescillenen çınar ağacı, 1985 yılında Trabzon Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu’nun kararıyla koruma altına alındı. Bakanlığın kayıtlarında, ağacın gövdesi yanmadan önceki görkemli haline dair fotoğraf ve bilgiler de yer alıyor.
13 Mayıs 2025 Salı - 14:09
SAMAIR 11 ayda 184 bin 451 yolcu taşıdı
Samsun Büyükşehir Belediyesi tarafından hayata geçirilen SAMAIR hizmeti, vatandaşlara şehir merkezi ve ilçelerden Samsun-Çarşamba Havalimanı’na güvenli ve konforlu ulaşım sağlamaya devam ediyor. Hizmete başladığı 1 Haziran 2024 tarihinden bu yana geçen 11 aylık süreçte 184 bin 451 yolcu taşıyan SAMAIR, sunduğu hizmetle vatandaşların takdirini kazandı. 4 hat, 11 araç, konforlu yolculuk Büyükşehir Belediyesi iştiraki SAMULAŞ A.Ş. tarafından işletilen SAMAIR, 11 araç ile 4 farklı hat üzerinden hizmet veriyor. Atakum, Terme, Çarşamba, Bafra ve Yakakent gibi ilçeleri havalimanına bağlayan güzergahlarda faaliyet gösteren SAMAIR, kaliteli ve dakik ulaşım hizmetiyle beğeni topluyor. Başkan Doğan: "Kentimiz her şeyin en iyisini hak ediyor" Konuyla ilgili değerlendirmede bulunan Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Halit Doğan, "Kentimizde vatandaşlarımızın talepleri doğrultusunda hizmet ağımızı genişletiyoruz. SAMAIR ile havalimanına ulaşımda büyük bir eksikliği giderdik. Bu süreçte vatandaşlarımızdan olumlu geri dönüşler almak bizleri memnun ediyor. Samsun’umuzun daha da ileriye gitmesi için çalışmaya devam edeceğiz" ifadelerini kullandı. SAMAIR hatları şu şekilde: H1: Atakum (OMÜ Rektörlük)-Çarşamba Havalimanı H2: TTTM / 100. Yıl Bulvarı-Çarşamba Havalimanı H3: Yakakent-Alaçam-Bafra-Atakum-Cağaloğlu Bulvarı-Çarşamba Havalimanı H4: Terme-Çarşamba-Çarşamba Havalimanı
13 Mayıs 2025 Salı - 13:49
Samsun’da vatandaşın fikri şehrin geleceğine yön veriyor
Samsun Büyükşehir Belediyesi, Alo 153 Çözüm Merkezi aracılığıyla vatandaşla belediye arasındaki iletişimi güçlendirmeye devam ediyor. "Şeffaf ve ulaşılabilir yönetim" anlayışıyla faaliyet gösteren merkez, mobil araçlarla ilçeleri gezerek talepleri yerinde dinliyor ve çözüm süreçlerini hızlandırıyor. Kent genelinde memnuniyet anketleri, saha çalışmaları ve doğrudan temas yoluyla vatandaşın sesine kulak veren ekipler, aynı zamanda "Samsun’a Fikrinle Yön Ver" yarışmasına da başvuru alıyor. "Samsun’a Fikrinle Yön Ver" yarışmasına ilgi büyük "Bugünün Fikri, Yarının Şehri" mottosuyla düzenlenen yarışma kapsamında; kültür, turizm, çevre, sağlık, ulaşım, tarım, spor, gençlik, sosyal hizmetler, kent estetiği, akıllı şehir uygulamaları gibi başlıklarda proje önerileri kabul ediliyor. Yarışmaya 14 yaş ve üzeri herkes başvurabiliyor. Birinciye 50 bin TL, ikinciye 40 bin TL, üçüncüye 30 bin TL, dördüncüye 20 bin TL, beşinciye ise 15 bin TL ödül verilecek. Her katılımcı en fazla üç proje ile başvuruda bulunabilecek. Başvurular belediyenin internet sitesi üzerinden on-line alınırken, Mobil 153 ekipleri de sahada vatandaşlara başvuru sürecinde yardımcı oluyor. Yarışma için son başvuru tarihi 22 Mayıs Perşembe olarak açıklandı. Başkan Halit Doğan: "Her fikri önemsiyoruz" Konuya ilişkin açıklama yapan Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Halit Doğan, "Biz bu şehirde hep birlikte yaşıyoruz ve herkesin bu şehirle ilgili söyleyecek sözü olduğuna inanıyoruz. Her görüş bizim için çok kıymetli. Bu projeyle Samsun’un yarınlarını hep birlikte inşa ediyoruz" dedi.
13 Mayıs 2025 Salı - 13:46
İnternetten izleyip 5. kattaki evini uyuşturucu tarlasına çevirdi
Samsun’da bir kişi, internetten izlediği videolardan esinlenerek 5. kattaki evini iklimlendirme sistemli uyuşturucu tarlasına çevirdi. Jandarmanın yaptığı operasyonda 127 kök dişi Hint keneviri ve 1 kilo 145 gram esrar ele geçirildi. Olay, İlkadım ilçesi İstasyon Mahallesi’nde meydana geldi. Edinilen bilgiye göre, 53 yaşındaki G.G. sosyal medya platformu YouTube’den izlediği içeriklerden esinlenerek, evinin bir odasında özel aydınlatma, karartma perdesi ve havalandırma sistemi kurdu. G.G., saksılarda dişi Hint keneviri yetiştirmeye başladı. Jandarma operasyon düzenledi Samsun İl Jandarma Komutanlığı Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele (KOM) Şube Müdürlüğü, İstihbarat Şube Müdürlüğü ve İlkadım İlçe Jandarma Komutanlığı ekipleri, teknik ve fiziki takip sonucu belirlenen adrese operasyon düzenledi. Evde yapılan aramada iklimlendirme sistemi içinde yetiştirilen 127 kök kenevir bitkisi ve 1 kilo 145 gram kubar esrar ele geçirildi. "Kendim içecektim" Gözaltına alınan G.G., 30 yıldır esrar kullandığını ve kenevirleri kimseye satmadığını öne sürerek, "YouTube’den izleyip 3 ay içinde içmek için yetiştirdim" dedi. G.G., jandarmadaki işlemlerinin ardından "Uyuşturucu madde imal etmek ve ticareti yapmak" suçundan bugün Samsun Adliyesi’ne sevk edildi.
13 Mayıs 2025 Salı - 13:46
Samsun’da Türk Dili Günü bildirisi: "Dilimizi yok etmek isteyenlerin gerçek amacı ülkemizi yok etmek"
Dilde Fikirde İşte Birlik Yolu-Kutlu Yol Derneği Başkanı Mustafa Keskin, "Bütün il ve ilçelerimizin ana ve ara yollarını yabancı adlar ve yazılar kaplamış durumdadır. Günümüzde işportada satılan en ucuz giysilerde bile üzerinde İngilizce yazılar olmayanını bulmak güç. Türkçe korumasız ve savunmasız kalmıştır. Dilimizi yok etmek isteyenlerin gerçek amacı ülkemizi yok etmek" dedi. Dilde Fikirde İşte Birlik Yolu-Kutlu Yol Derneği, Türkçenin resmî dil ilan edilişinin 748. yıldönümünde, 13 Mayıs Türk Dili Günü Bildirgesi’ni kamuoyuyla paylaştı. Bildirgede, Karamanoğlu Mehmet Bey’in 1277 yılında yayımladığı fermanla Türkçenin devlet dili ilan edilmesine atıfta bulunularak, bugün gelinen noktada Türkçenin ciddi bir tehdit altında olduğuna dikkat çekildi. Dernek tarafından Onur Anıtı’nda gerçekleşen törende saygı duruşunda bulunuldu ve İstiklal Marşı okundu. Akabinde konuşan Dernek Genel Başkanı Mustafa Keskin, "Türk, Türkçe konuşandır. Bu kadarı yeterlidir. Türkçe konuşan Türkçe düşünür, Türkçe oluşturur, Türkçe yaşar, Türkçe ölür" ifadeleriyle Türkçenin yalnızca bir iletişim aracı değil, aynı zamanda ulusal kimliğin ve kültürün taşıyıcısı olduğu vurgulandı. "En ucuz giysilerde bile üzerinde İngilizce yazılar olmayanını bulmak güç" Mustafa Keskin konuşmasında, "Binlerce yıl öncesinden günümüze, kılığına-giysisine, ideolojisine-geleneklerine, sazına-sözüne, öyküsüne-söylencesine, üzüntüsüne-sevincine, yediğine-içtiğine biçim veren Türk dilidir. Yeryüzüne yayılandır. Türkçe konuşuyorsan Türk’sündür. Kim olduğun tartışılmaz. Ülkemizde yabancı kaynaklı söz, sözcük ve yazıların her alanda kullanımı oldukça yaygınlaşmıştır. Bütün il ve ilçelerimizin ana ve ara yollarını yabancı adlar ve yazılar kaplamış durumdadır. Günümüzde işportada satılan en ucuz giysilerde bile üzerinde İngilizce yazılar olmayanını bulmak güç. Çocuklarımız için üzerinde böyle yazılar olmayan okul çantası, bir okul gereci yok. O yazıların anlamını kullananların büyük çoğunluğu bilmiyor. Kişi adlarından işyerleri adlarına kadar yaygınlaşan ve yerleşen yabancı adlar, bir sömürge ülkesinde görülebilecek boyutlara ulaşmıştır. Türkçe korumasız ve savunmasız kalmıştır. Türkçenin kullanımında yaşanan olumsuzluklar Türk kimliğini, bağımsızlığını etkiler boyutlara ulaşmak üzeredir" diye konuştu. "Dilimizi yok etmek isteyenlerin gerçek amacı ülkemizi yok etmek" Mustafa Keskin şunları söyledi: "Binlerce yıllık geçmişiyle, yeryüzünün geniş bir parçasında 300 milyona yakın konuşanıyla, çok güzel ses, biçim ve söz dizimi özellikleriyle, geniş söz varlığıyla yeryüzünün en güçlü dillerinden biri olan Türkçe, ne yazık ki bugün birtakım sorunlarla karşı karşıyadır. Yaşamın çeşitli alanlarında yaşanan yabancılaşma akımı içerisinde yabancı kaynaklı sözlerin olur olmaz her yerde kullanılması; iş yerlerine, ürünlere yabancı kaynaklı adlar verilmesi ve kitle iletişim alanında Türkçenin yanlış kullanılması karşısında birtakım yasal düzenlemelere ivedilikle gidilmesi gerekmektedir. Dilimizin bu yıkık durumundan herkes sorumludur. Basın yayın görevini, Türk Dil Kurumu işini, öğretmenlerimiz bilinçlendirmelerini, sinema film alanı doğru kullanımı, toplum savunuculuğunu, devlet gereğini yapsaydı bugün dilimiz bu durumlara düşmezdi. Dilimizi yok etmek isteyenlerin gerçek amacı ülkemizi yok etmektir. Dili yok etmek kültürü yok etmektir. Kültürsüz bir ulus da yeryüzünde yaşayamaz. Bizler yolumuzda kararlılıkla yürüyecek ve ulusal bir dil bilinci oluşturana dek ülkülediğimiz amaç için yılmadan çalışacağız."
13 Mayıs 2025 Salı - 13:44
Döviz bozdururken takip edip pastanede çantasını kapkaçla çaldı
Samsun’da döviz bürosunda para bozduran bir kişiyi takip eden şahıs, gittiği pastanede dalgınlığından faydalanarak içi para dolu çantayı kapkaç yöntemiyle çaldı.
13 Mayıs 2025 Salı - 13:18
İnternetten izleyip 5. kattaki evini uyuşturucu tarlasına çevirdi
Samsun’da bir kişi, internetten izlediği videolardan esinlenerek 5. kattaki evini iklimlendirme sistemli uyuşturucu tarlasına çevirdi. Jandarmanın yaptığı operasyonda 127 kök dişi Hint keneviri ve 1 kilo 145 gram esrar ele geçirildi. Olay, İlkadım ilçesi İstasyon Mahallesi’nde meydana geldi. Edinilen bilgiye göre, 53 yaşındaki G.G. sosyal medya platformu YouTube’den izlediği içeriklerden esinlenerek, evinin bir odasında özel aydınlatma, karartma perdesi ve havalandırma sistemi kurdu. G.G., saksılarda dişi Hint keneviri yetiştirmeye başladı. Jandarma operasyon düzenledi Samsun İl Jandarma Komutanlığı Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele (KOM) Şube Müdürlüğü, İstihbarat Şube Müdürlüğü ve İlkadım İlçe Jandarma Komutanlığı ekipleri, teknik ve fiziki takip sonucu belirlenen adrese operasyon düzenledi. Evde yapılan aramada iklimlendirme sistemi içinde yetiştirilen 127 kök kenevir bitkisi ve 1 kilo 145 gram kubar esrar ele geçirildi. “Kendim içecektim” Gözaltına alınan G.G., 30 yıldır esrar kullandığını ve kenevirleri kimseye satmadığını öne sürerek, "YouTube’den izleyip 3 ay içinde içmek için yetiştirdim" dedi. G.G., jandarmadaki işlemlerinin ardından "Uyuşturucu madde imal etmek ve ticareti yapmak" suçundan bugün Samsun Adliyesi’ne sevk edildi.
13 Mayıs 2025 Salı - 11:46
100. Geleneksel Terme Oğuzlu Güreşleri 8 Haziran’da
Samsun’un Terme ilçesinde asırlık bir geleneği yaşatan Tarihi Terme/Oğuzlu Yağlı Güreşleri, bu yıl 100. kez düzenlenecek. 8 Haziran 2025 Pazar günü gerçekleşecek güreşler, şölen havasında kutlanacak. Güreş davetiyelerini dağıtmak ve etkinlik öncesi temaslarda bulunmak amacıyla; Galatasaray Kulübü Başkan Danışmanı, 100. Yıl Güreş Ağası ve Terme sevdalısı Çetin Öztürk, Terme Dernekler Federasyonu(TERDEF) Genel Başkanı ve Sarıyer Belediyesi Meclis Üyesi İdris Güven, Organizasyon Komite Başkanı ve TERDEF Kadın Kolları Başkanı Nesrin Türe; Samsun Valisi Orhan Tavlı, Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Halit Doğan, Terme Belediye Başkanı Şenol Kul ve Terme Kaymakamı Metin Maytalman’ı ziyaret ederek güreşlere davet etti. Ziyaretlerde Terme’nin tanıtımı, güreşlerin tarihi önemi ve organizasyon detayları hakkında bilgilendirmeler yapıldı. 8 Haziran’da gerçekleşecek etkinliğe yoğun katılım bekleniyor. Başkan Kul: "Birlikte nice yüzyıllara" Ziyaretin ardından açıklamalarda bulunan Terme Belediye Başkanı Şenol Kul, "Tarihi Terme/Oğuzlu Yağlı Güreşlerinin 100. yıl heyecanı dorukta. 8 Haziran’da bu tarihi organizasyona ev sahipliği yapmanın gururunu yaşıyoruz. Yenilenen modern tesislerimizde son hazırlıklarımızı değerlendirdik. Emeği geçen herkese teşekkür ediyorum. 8 Haziran’da Oğuzlu’da buluşuyoruz, birlikte nice yüzyıllara" dedi.
13 Mayıs 2025 Salı - 11:40
Samsun’da doğum oranı son 6 yılda yüzde 20 azaldı
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre Samsun’da 2019 yılından bu yana canlı doğan bebek sayısında yüzde 20,10 oranında azalma yaşandı. 2019’da 15 bin 719 bebek doğarken, bu sayı 2024 yılında 12 bin 560’a geriledi. TÜİK’in 2024 yılı doğum istatistiklerine göre Türkiye genelinde canlı doğan bebek sayısı 937 bin 559 oldu. Bebeklerin yüzde 51,4’ü erkek, yüzde 48,6’sı kız olarak kaydedildi. Toplam doğurganlık hızı ise sekiz yıldır nüfusun yenilenme seviyesi olan 2,10’un altında seyrediyor. Samsun’un doğurganlık hızı da ülke ortalamasının gerisinde kaldı. Samsun’da her yıl azalan doğum sayıları Samsun’da doğum oranlarındaki düşüş dikkat çekiyor. 2019’da 15 bin 719 olan canlı doğan bebek sayısı, 2020’de 14 bin 487, 2021’de 13 bin 783, 2022’de 13 bin 250, 2023’te 12 bin 574 ve 2024’te ise 12 bin 560 oldu. Böylece 6 yılda doğum oranı yüzde 20.10 azaldı. İlk doğum yaşı arttı Türkiye genelinde ilk doğumda ortalama anne yaşı 27,3 olarak açıklanırken, Samsun’da bu yaş 27,4 oldu. Geçen yıl Samsun’da da ortalama yaş 27,3’tü. Doğurganlık hızı: 1,33 Türkiye genelinde toplam doğurganlık hızı 2024’te 1,48 olarak ölçüldü. Samsun’da ise bu oran 1,33 olarak kaydedildi. Aynı oran 2023’te de değişmemişti. Eğitim düzeyine göre doğurganlık Samsun’da doğurganlık hızının eğitim düzeyine göre dağılımında en yüksek oran ilköğretim-ortaokul mezunu annelerde görüldü: 1,90. Okuma yazma bilmeyen veya mezun olmayanlarda 1,26, ilkokul mezunlarında 1,86, lise mezunlarında 1,29, yükseköğretim mezunlarında ise 1,22 doğurganlık hızı belirlendi. Kent yoğunluğuna göre değişiyor TÜİK verilerine göre Türkiye genelinde kırlarda doğurganlık hızı 1,83, orta yoğun kentlerde 1,58, yoğun kentlerde ise 1,39 olarak gerçekleşti. Samsun’da ise bu oranlar sırasıyla kırlarda 1,45, orta yoğun kentlerde 1,50, yoğun kentlerde 1,24 oldu.
13 Mayıs 2025 Salı - 09:58
Alaçam’da fen ve sosyal bilimler programı sınıfı açıldı
Samsun’un Alaçam ilçesinde, Alaçam Şehit Kadir Kara Anadolu İmam Hatip Lisesi bünyesinde fen ve sosyal bilimler programı sınıfı açıldı. Yeni açılan sınıfta, fen lisesi müfredatına uygun olarak eğitim verilecek. 2025-2026 eğitim-öğretim yılından itibaren her yıl sadece 30 öğrenci kabul edilecek ve LGS’de yüzde 10’luk dilime giren öğrenciler burs imkanından faydalanabilecek. Konuya ilişkin açıklama yapan Alaçam Belediye Başkanı Ramazan Özdemir, eğitime verdikleri önemi vurgulayarak, "Göreve geldiğimiz günden itibaren Kaymakamımız Fatih Kayabaşı ile birlikte ilçemizde eğitimi önceleyen çalışmalar yürüttük. Bu kapsamda fen ve sosyal bilimler programı sınıfının açılmasına vesile olduk" dedi. Kaymakam Kayabaşı’ndan öğrencilere tebrik Alaçam Kaymakamı Fatih Kayabaşı da sınıfın açılmasını memnuniyetle karşıladıklarını belirterek, sınıfın ilçeye hayırlı olmasını diledi. Başkan Özdemir ve Kaymakam Kayabaşı sınıfı yerinde inceledi, öğretmen ve idarecilerden bilgi aldı.
13 Mayıs 2025 Salı - 09:16
Görme engellilerin banka ve noter çilesi
Samsun’un Bafra ilçesinde yaşayan görme engelli bireyler, bazı banka ve noterlerde yaşadıkları sorunlara dikkat çekerek yetkililere çağrıda bulundu. Mevzuata rağmen işlemler için hâlâ tanık istendiğini belirten vatandaşlar, bu uygulamanın bir an önce sona ermesini istiyor. Bafra Görme Engelliler Derneği üyeleri, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu’nun (BDDK), "Görme engelliler talep etmediği sürece tanık aranmaz, imzaları geçerlidir" kararına rağmen, bazı banka ve noterlerde işlemler için kendilerinden soyadı farklı iki tanık istendiğini belirtti. Bu uygulamanın kendilerini mağdur ettiğini ifade eden vatandaşlar, yaşadıkları sorunların çözülmesini istiyor. Anadolu Üniversitesi Medya ve İletişim mezunu, OMÜ Sosyal Bilgiler Öğretmenliği öğrencisi Ümit Uyanık, Engelliler Haftası’nın kutlama değil, sorunların dile getirilme haftası olması gerektiğini vurgulayarak, "Bankaya ya da notere gittiğimizde birey olarak görülmüyoruz. Sürekli tanık isteniyor, o tanıkların da soyadı tutmamalı. Bu durum bizi yok saymak anlamına geliyor. Kararlar var ama uygulanmıyor. Denetim şart" dedi. Turizm ve Büro Yönetimi mezunu, kamu yönetimi öğrencisi ve mevsimlik işçi Şaban Satılmış ise "Engelimi aştım ama bu uygulamalar engelimi bana yeniden hatırlatıyor. Hesap açmak için bile tanık arıyoruz. Teknoloji bu kadar ilerlemişken bize engel olunmamalı" diyerek tepkisini dile getirdi. Bafra İlçe Sağlık Müdürlüğü’nde memur olarak görev yapan Hasan Satılmış da "Hiç görmüyorum ama tek başıma hayatımı sürdürebiliyorum. Ancak bankada işlem yapmam engelleniyor. Eşimi şahit gösterdiğimde bile ’soyadımız aynı’ diye kabul etmiyorlar. Artık bu ayrımcılık son bulmalı" diye konuştu.
13 Mayıs 2025 Salı - 00:14
Vezirköprü’de muhtarlara bilgilendirme semineri
Samsun Vezirköprü’de, yerel yöneticilerin bilgi düzeyini artırmak ve görevlerini daha etkin şekilde yerine getirmelerine katkı sağlamak amacıyla muhtarlara yönelik bilgilendirme semineri gerçekleştirildi. Kaymakamlık himayesinde Vezirköprü İlçe Nüfus Müdürlüğü tarafından organize edilen etkinlik Belediye Kültür Merkezi Konferans Salonu’nda gerçekleştirildi. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı ile başlayan programda, muhtarlara yönelik ilk sunum görev ve yetkileri üzerine yapıldı. Ardından madde bağımlılığı ile mücadele, dijital farkındalık ve Kırım-Kongo kanamalı ateşi gibi toplumsal öneme sahip başlıklarda bilgilendirme sunumları gerçekleştirildi. Seminerin sonunda söz alan İlçe Tarım ve Orman Müdürü Yakup Çağlıyan, ilçedeki hayvan küpeleme çalışmaları hakkında bilgi verdi. Çağlıyan, büyükbaş hayvanların küpeleme işlemlerinin tamamlandığını, küçükbaş hayvanlarda ise çalışmaların sürdüğünü belirterek, 15 Haziran’a kadar tamamlanmasının hedeflendiğini ifade etti. Muhtarların yoğun ilgi gösterdiği seminer, bilgi paylaşımı ve kurumsal iş birliğini artırmaya yönelik bir toplantı olarak değerlendirildi. Seminere; Vezirköprü Kaymakamı Özgür Kaya, İlçe Jandarma Komutan Vekili Üsteğmen Mustafa Çavuş, İlçe Emniyet Müdür Vekili Mutlu Toptaş, İlçe Nüfus Müdürü Halis Bilen, İlçe Sağlık Müdürü Dr. Yasin Sağlam, İlçe Milli Eğitim Müdürü Resül Özata, Nüfus Müdürlüğü personelleri ve çok sayıda mahalle muhtarı katıldı.
Daha Fazla Yükle
GERİ BİLDİRİM
Geliştirme sürecine katkıda bulunmak için lütfen sitede karşılaştığınız hataları bize bildirin.
Gönder