Yerel Haberler
Şanlıurfa
16 Mayıs 2024 Perşembe - 15:58 Doğaseverler Halfeti’de ’karagül’ü aradı Dünyada sadece Şanlıurfa’nın Halfeti ilçesinde yetişen ’karagül’e dikkat çekmek isteyen doğaseverler, ilçeye gelerek her yerde karagülü aradı. Doğaseverler, Cittaslow Uluslararası Koordinasyon Komitesinin 2013 yılında "Sakin şehir" ağına dahil ettiği Şanlıurfa’nın Halfeti ilçesinde çeşitli etkinlikler düzenledi. Doğaseverler, dünyada sadece Halfeti’de yetişen karagüle dikkat çekmek için yapılan etkinliklerde tarihi alanları gezip müzik eşliğinde eğlendi. Daha önce karagülün doğal yetişme alanı olan ve baraj sularının yükselmesiyle su altında kalan Çekem köyüne de giden 120 kişilik doğasever grubu, suda yüzüp bölgede yürüyüş yaptı. Yürüyüş esnasında arazide doğal olarak yetişen karagülü arayan doğaseverler, herhangi bir şey bulamayınca ilçedeki seralara gitti. Serayı gezen doğaseverler, Karagülü görme imkanı buldu. Tekne turu da yapan doğaseverler, endemik türler arasında bulunan karagülün daha çok yaygınlaştırılması gerektiğini vurguladı. Şu anda su ile kaplı olan alanlarda karagül yetiştiğini söyleyen Mehmet Altundağ, "Bir zamanlar bu ıssız köyde insanlar yaşıyordu. Arkadaşların şu an yüzdüğü yerde Karagül yetişiyordu. Köyde gezdik, ama Karagül’ü bulamadık” dedi. Karagülün şu anda sadece seralarda yetiştiğini söyleyen Başak Helin Güneş, "Şu an arkadaşların yüzdüğü yerde karagül yetişiyordu. Suların yükselmesi ile beraber karagülün doğal yetişme alanları çok daraldı. Karagül şu an sadece seralarda yetiştiriliyor” ifadelerini kullandı. Bölgede artık karagül yetiştiricisinin azaldığını da dile getiren Aysel Ciğerlioğlu, "Karagül endemik bir bitkidir. Sadece Halfeti’de yetişiyor ama suların yükselmesinden dolayı fazla yetiştirilemiyor.” Dedi. Karagülü göremediklerini söyleyen Yunus Emre Şimşeksoy, "Karagülü doğal ortamda görmek amacıyla geldik ama karagülü ancak seralarda bulabildik” şeklinde konuştu. Yürüyüşte karagüle rastlamadıklarını söyleyen Jiyan Akın, "Yürüyşümüş sırasında karagüle rastlayamadık ancak seralarda bulabildik” dedi. Karagüle sahip çıkmaları gerektiğini söyleyen Rukiye Çiftçi, ”Karagüle sahip çıkmamız gerekiyor. Gülümüz Urfa dışına çıktığında rengi değişiyor” ifadelerine yer verirken Elif Alaybeyi ise "Karagülü yerinde gördük. Gerçekten ilgi çekiciydi” diye konuştu. Etkinliğe Şanlıurfa Kamp Dağcılık ve Doğa Sporları Spor Kulübü (Urfakamping) ile Şanlıurfa Mimarlar ve İç Mimarlar Odası üyeleri katıldı.
Hanımlar konağı yoğun ilgi görüyor
13 Mayıs 2024 Pazartesi - 13:44 Hanımlar konağı yoğun ilgi görüyor Haliliye Belediye tarafından kadınlar için hizmete sunulan Osmangazi Hanımlar Konağı yoğun ilgi görüyor. Dikiş nakış ve trikotaş atölyesi ile el emeklerini sergileyen kadınlar, ahşap boyama atölyesi ile eski ev eşyalarını yeniliyor. Spor salonu ve kafeteryanın yer aldığı merkez, üreten kadınlar ile doluyor. Haliliye Belediye Başkanı Mehmet Canpolat’ın talimatlarıyla kadınlara pozitif ayrıcalıklar sunan Kültür ve Sosyal İşler Müdürlüğü, faaliyetlerini devam ettiriyor. Kadınlara yönelik kurslarla hem meslek öğrenmeleri hem de aile ekonomisine katkı sunmalarını hedefleyen Haliliye Belediyesi, İpekyol ve Osmangazi mahallelerine Hanımlar Konağı kazandırdı. Kadınlar tarafından yoğun talep görmesi sonucu Osmangazi Mahalle sakinlerinin de hizmetine sunulan Hanımlar Konağı ile bölgedeki kadınlara, vakit geçirebilecekleri bir ortam sunuluyor. Merkezde sunulan dikiş-nakış atölyesi ve trikotaj atölyesinde usta öğreticiler eşliğinde eğitim alan kursiyer kadınlar, el emeklerini sergiliyor. Ahşap boyama atölyesinde de evde kullanmadıkları ve eski eşyalarını dönüştüren kadınlar, ürünlerini yeniden değerlendirerek, tasarrufu sağlıyor. Aldıkları eğitimlerle hem meslek öğrenen hem de aile ekonomisine katkı sağlayan kadınlar, keyifli zaman geçiriyor. Bu kursların yanı sıra spor hocası eşliğinde sunulan fitnes salonunda ise spor yapan kursiyerlere, sağlıklı yaşamın ipuçları öğretiliyor. Kendilerine verilen program dahilinde düzenli olarak spor yapan kadınlar, kafeterya hizmetinin de bulunduğu Hanımlar Konağında hoş sohbet etme imkanı buluyor. Osmangazi Mahallesi’ne kazandırılan Hanımlar Konağı ile verimli zaman geçirdiklerini ve kendilerini geliştirdiklerini ifade eden kursiyerler, sunulan bu imkanlardan dolayı Haliliye Belediyesine ve Başkan Mehmet Canpolat’a teşekkür etti.
Suriye sınırını rengarenk uçurtmalar süsledi
13 Mayıs 2024 Pazartesi - 11:06 Suriye sınırını rengarenk uçurtmalar süsledi Şanlıurfa’nın Ceylanpınar ilçesi Suriye sınırında düzenlenen uçurtma şenliğinde rengarenk uçurmalar gökyüzünü süsledi. Suriye’nin kuzeyinin terörden arındırılmasının üzerinden yaklaşık 4 yıl geçti. Terörün bölgeden sökülüp atılması Resulayn’da olduğu kadar sınırın Türkiye tarafına da olumlu bir şekilde yansımaya devam ediyor. Binden fazla kişi katıldı Şanlıurfa’nın Suriye sınırında yer alan Ceylanpınar ilçesinde ilki 3 yıl önce gerçekleştirilen uçurtma şenliğinin üçüncüsü düzenlendi. Her geçen gün vatandaşların yoğun ilgi gösterdiği şenliklere bu yıl binden fazla kişi katıldı. Vatandaşların akın ettiği şenliklerde rengarenk uçurtmalar sınır boyunca gökyüzünü süsledi. Çocuklar uçurtmalarını gökyüzüne salarken aileleri de çocuklarının sevinçlerine ortak oldu. Jandarma çocukları yalnız bırakmadı Uçurtmalarını uçurmakta zorlananlara ise jandarma ekipleri yardımcı oldu. Çocuklarla yakından ilgilenen jandarma ekipleri, çocukların eğlenmesine destek oldu. Çocuklar ve aileleri çok güzel etkinlik olduğunu ve çok mutlu olduklarını ifade etti. Şenliklerin devamını da istediklerini söyleyen Ceylanpınar Bedensel Engelliler Spor Kulübü Antrenörü Metin İdog, "Ceylanpınar halkımız şu anda Kepez tepesinde uçurtmalarını uçuruyorlar. Bu güzel şenliklerin devamını, artmasını diliyoruz” dedi. Gelecek yıl şenliği daha güzel şekilde düzenleyeceklerini söyleyen Ceylanpınar Sivil Toplum Kuruluşları Başkanı Abdulkadir Berhuni ise "Bu sene Ceylanlar Uçurtma Festivalimizin üçüncüsünü gerçekleştirdik. Halkımız çocuklarıyla birlikte güzel vakit geçirdiler. Bunun tekrarını inşallah gelecek yıllarda daha güzel bir şekilde düzenleyeceğiz” diye konuştu. Şenliklerde çocuklara da çeşitli ödül ve hediyeler verildi.
Maganda kurşunuyla bebeğini kaybeden kadın hayata tutunamadı
13 Mayıs 2024 Pazartesi - 10:47 Maganda kurşunuyla bebeğini kaybeden kadın hayata tutunamadı Şanlıurfa’da düğünde havaya açılan ateş sonucu ağır yaralanan ve karnındaki 3 aylık bebeğini kaybeden kadın, hastanedeki 7 günlük yaşam mücadelesini kaybetti. Edinilen bilgiye göre olay, 6 Mayıs’ta Ceylanpınar ilçesine bağlı bağlı kırsal Yenişehir Mahallesi Benderesi mevkisinde yaşandı. Düğünde gelin Saadet K.’nin evine getirilmesi sırasında havaya rastgele ateş açıldı. Bu sırada gelinin ablası Zemzem Özdemir (34) düğün alanında kardeşinin yerde sürüklenen duvağını toplamaya çalışırken, göğsüne isabet eden kurşunla ağır yaralandı. Talihsiz kadın, kanlar içinde yere yığıldı. Maganda kurşunuyla yaralanan Özdemir için jandarma ve sağlık ekiplerine haber verildi. Önce karnındaki bebeğini kaybetti Sağlık ekipleri tarafından müdahale edilen ve 3 aylık hamile olduğu öğrenilen Özdemir, Ceylanpınar Devlet Hastanesine kaldırıldı. Burada ilk tedavisi yapılan kadın, hayati tehlikesi nedeniyle Harran Üniversitesi Araştırma ve Uygulama Hastanesine sevk edildi. Burada yapılan tüm müdahalelere rağmen Özdemir’in karnındaki 3 aylık bebeği kurtarılamadı. Yaşam savaşını kaybetti Olay sonrası ağır yaralanan ve karnındaki bebeğini kaybeden 5 çocuk annesi Zemzem Özdemir, Harran Üniversitesi Araştırma ve Uygulama Hastanesinde bir haftalık yaşam savaşını kaybetti. Özdemir’in cenazesi yapılacak otopsi işlemlerinin ardından Ceylanpınar’da toprağa verilecek. Olayla ilgili 1 şahıs tutuklandı Olayla ilgili jandarma ekipleri düğünde havaya ateş açan Cuma K. ve Fevzi K.’yı gözaltına aldı. İlçe Jandarma Komutanlığında işlemleri tamamlanan 2 şüpheli, mahkemeye sevk edildi. Fevzi K. tutuklanırken Cuma K. adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı. Olayla ilgili soruşturma sürüyor.
Anneler, Haliliye Belediyesi ile okuma yazma sertifikalarını aldı
12 Mayıs 2024 Pazar - 14:15 Anneler, Haliliye Belediyesi ile okuma yazma sertifikalarını aldı Haliliye Belediyesi bünyesindeki millet evlerinde okuma yazma öğrenen kadınlara, Milli Eğitim Bakanlığı onaylı sertifikaları Anneler Günü etkinliği ile takdim edildi. Haliliye Belediyesi tarafından Ahmet Yesevi ve Süleymaniye Milletevlerinde Anneler Günü kapsamında çeşitli etkinlikler düzenlendi. Belediye Başkanı Mehmet Canpolat’ın talimatlarıyla kadınlara pozitif ayrıcalık tanıyan Kültür ve Sosyal İşler Müdürlüğü, millet evleri bünyesinde hobi ve meslek edindirme kurslarıyla hizmet vermeye devam ediyor. Kadınlara yeni yaşam alanlarının sunulduğu millet evlerinde dikiş nakış, el sanatları, kuaför kurslarıyla meslek öğrenen kadınlar, okuma yazma kursuyla da kendilerini geliştirme imkanı buluyor. Kadınlara değer veren Haliliye Belediyesi ile okuma yazma kursunu başarılı bir şekilde tamamlayan kadınlar, Milli Eğitim Bakanlığı onalı sertifikanın sahibi oluyor. Anneler Günü nedeniyle düzenlenen etkinlikte ise okuma yazma öğrenen kursiyerlere sertifikaları takdim edildi. Haliliye Belediye Başkanı Mehmet Canpolat’ın eşi Fethiye Canpolat ve AK Parti Kadın Kolları Başkanı Demet Saatçi Güven’in katıldığı programda sertifikalarını alan kadınlara çeşitli hediyeler de verildi. Haliliye Belediyesi ile okuma yazma öğrendiklerini kaydeden kursiyer kadınlar, kendilerine sağlanan imkanlardan ötürü teşekkürlerini iletti. Ahmet Yesevi Milletevinde düzenlenen etkinlikte ise dikiş nakış, el sanatları ve kuaför kurslarına katılan kadınlar bir araya geldi. Kreş hizmetinden faydalanan kursiyer kadınların çocukları, anneleri için gösteri düzenledi. Etkinlikte çocukların heyecanı gözlerine yansırken, annelere çeşitli hediyeler dağıtıldı.
TİGEM’den bölge çiftçisini umutlandıran proje
12 Mayıs 2024 Pazar - 13:31 TİGEM’den bölge çiftçisini umutlandıran proje Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğüne (TİGEM) bağlı dünyanın tek parça halindeki en büyük arazisine sahip olan Ceylanpınar Tarım İşletmeleri Müdürlüğünde deneme ekimi yapılan yeni ürünlerden olumlu sonuçlar elde edildi. Tohumlarının da değerlendirileceği ürünler bölge çiftçisinin umudu oldu. Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğüne (TİGEM) bağlı Ceylanpınar Tarım İşletmeleri Müdürlüğünde tarafından çeşit tanıtım ve tarla günü etkinliği düzenlendi. Etkinliğe TİGEM Genel Müdürü Hasan İzginç, bölge İllerin Tarım ve Orman İl Müdürleri, TMO’nun bölgedeki müdürleri, Ziraat Odası Başkanları, Araştırma Enstitüsü Müdürleri, TİGEM bayileri, Ziraat Fakültesi akademisyenleri, öğrencileri ve bölge çiftçileri katıldı. Programda Ceylanpınar Tarım İşletmeleri Müdürlüğünde denemesi yapılan ürünlerin ekim alanı ziyaret edilerek inceleme yapıldı. Ürünlerin bölgenin iklim ve arazi yapısına uyumluluğu analiz edildi. Deneme alanında TİGEM’e ait çeşitlerle birlikte 11 kuruluşa ait çeşitler, 29 adet ekmeklik, 20 adet makarnalık olmak üzere 49 çeşit buğday, 12 çeşit arpa, 4 çeşit tritikale, 6 çeşit nohut, 1 fiğ, 1 mürdümük ve 1 bezelye olmak üzere toplam 84 çeşit yer alıyor. Bunlara 33 yeni ürün ekleyen TİGEM, ekiminden büyümesine kadar çeşitli testlerle adaptasyonlarını gözlüyor. Şu ana kadar olumlu sonuçların alındığı ürünler, bölge tarımına önemli katkılar sunacak. Türk tohumculuğuna yeni çeşitlerin kazandırılması için adımlar atılıyor Denemesi yapılan ürünleri paydaşlarıyla birlikte incelediklerini söyleyen TİGEM Genel Müdürü Hasan İzginç, ” Bu gün burada tüm bölge çiftçileri, çiftçi temsilcileri, tohum bayilerimiz, Ziraat Fakültesi dekanımız ve öğrencileri, bununla birlikte Tarım İl Müdürlerimiz, TMO Müdürlerimiz ve Araştırma Enstitüsü Müdürlerimizle bir araya geldik. Bilindiği gibi bizim ülkemizin tohumculukta lider kuruluşu olan Tarım İşletmeleri genel Müdürlüğü (TİGEM) Türkiye genelinde hububat anlamında ekilen her 4 tohumdan bir tanesini üreten bir kuruluştur. Yüzde 25’lik payımızla ülkemizde tohumculuğun lideri konumundayız. Bu çeşitlerimizi ve bundan sonra üretime dahil edeceğimiz çeşitlerimizi burada tarım paydaşlarımızın, sektör temsilcilerimizin beğenisine sunduk. Tek tek çeşitlerimizi gezerek olumlu ve olumsuz yönlerini, onların beğenilerine göre sınıflandırdık. İnşallah bundan sonraki dönemde biz de tercihlere göre daha çok istenen, tercih edilen, benimsenen çeşitleri üretip Türkiye, Türk tohumculuğunda yeni bir takım çeşitlerin kazandırılması anlamında, gelişme anlamında bir takım adımlar atacağız” dedi. Osmanlıdan gelen geleneksel anlayış teknoloji ile birleşiyor Ceylanpınar Tarım İşletmesi Müdürlüğünün dünyanın en büyük tek parça arazisine sahip olduğunu belirten İzginç, “Bilindiği üzere TİGEM dünya kamu anlamındaki işletmelerinden bir tanesidir. Şu anda içerisinde bulunduğumuz Ceylanpınar Tarım İşletmesi dünyada tek parça en büyük tarım işletmesi konumundadır ve Osmanlıdan bu güne gelenekçi bir tarım anlayışını günümüzün teknolojisiyle birleştirerek ülkemize tohumluk ve damızlık anlamındaki hizmetlerini devam ettirerek devam ettirmektedir” diye konuştu. Şanlıurfa’nın Ceylanpınar ilçesinde yer alan işletmenin 1 milyon 635 bin 928 dekar arazisi bulunuyor. İşletmede buğday, arpa, mercimek, yonca, ayçiçeği, mısır ve Antepfıstığı gibi ürünler yetiştiriliyor. Ayrıca koyunculuk ve sığırcılık faaliyetleri de yapılıyor.
Cihat Arslan: “İnsanlar bayram yaşadı”
11 Mayıs 2024 Cumartesi - 19:01 Cihat Arslan: “İnsanlar bayram yaşadı” Şanlıurfaspor Teknik Direktörü Cihat Arslan, Manisa FK galibiyetinin ardından düşme stresinin insanı bayıltabileceğini fakat halka bayram yaşattıklarını dile getirdi. Trendyol 1. Lig’in son haftasında Şanlıurfaspor, sahasında Manisa FK’yı 2-0 yenerek ligde kalmayı başardı. Maçın ardından düzenlenen basın toplantısında Teknik Direktör Cihat Arslan, açıklamalarda bulundu. Maçın stresi nedeniyle sevinç bile yaşayamadığını söyleyen Arslan, “Toplantıya bu duygularla girmek çok önemli. Allah’a şükürler olsun halkımızı sevindirdiğimiz için. Çünkü kornalar çalınıyor, insanlar bayram yaşadı. Tabii çok değerli bir şey ama bu düşme stresi insanı öldürebilir, bayıltabilir. Sevinci de çok yaşadığımı söyleyemem ama huzur var Allah’a şükür. Çorum maçından önce basın aracılığıyla bir çağrı yapmıştık. Sağ olsun 30 kişiye yakın geldi. Konuştuk, dertleştik, durumu anlattık. Şükürler olsun herkes de o desteği verdi. Urfa’da daha önce de çalıştım, hiç bugünkü kadar güzel bir atmosfer görmedim. Kendi maçımızla ilgili yani. Türkiye Kupası ve başka maçlarda bu coşku oldu ama herkes buna katkıda bulundu. Katkı veren herkese teşekkür ederim. İnşallah seneye rabbim yüzümüzü güldürür. Her türlü daha iyi yapılanma yaparak son haftayı böyle şampiyonluk kutlamalarıyla taçlandırırız. Bütün hayalim, ümidim bu” diye konuştu.
Trendyol 1. Lig: Şanlıurfaspor: 2 - Manisa FK: 0
11 Mayıs 2024 Cumartesi - 18:01 Trendyol 1. Lig: Şanlıurfaspor: 2 - Manisa FK: 0 Trendyol 1. Lig’in son haftasında Şanlıurfaspor sahasında Manisa FK’yı 2-0 mağlup etti. Maçtan Dakikalar 8. dakikada Amar Begiç’in vuruşunda kaleye giden topu Alberk Koç göğsüyle çizgi üzerinden çıkarttı. Şanlıurfasporlu futbolcuların elle müdahale beklentisi sonrası VAR ile görüşen hakem devam kararı verdi. 12. dakikada Harris’in pasında topla buluşan Muhammed Enes Kiprit, kaleciyle karşı karşıya kaldı. Defans ile girdiği ikili mücadele sonrası topa son anda dokunan Enes, direğin dibinden auta gönderdi. 34. dakikada Dening’in ortasında topa iyi yükselen Paixao’un kafa vuruşunda top filelerle buluştu. 1-0 88. dakikada rakiplerini çalımlayarak ceza sahasına giren Paixao’nun vuruşunu kaleci kurtardı. 90. dakikada ceza sahasının dışından aşırtma bir vuruş yapan Barış Ekincier, topu ağlara gönderdi. 2-0 Hakemler: Muhammet Ali Metoğlu, Mehmet Salim Mazlum Şanlıurfaspor: Muhammed Alperen Uysal, Diogo, Muhammet Enes Kiprit (Adem Eren Kabak dk. 52), İshak Çakmak, Paixao, Mehmet Yiğit, Harris (Landel dk. 88), Dening (Balde dk. 77), Semih Karadeniz, Amar Begiç (Barış Ekincier dk. 88), Barış Gök Yedekler: Tokotaev, Aydın Bağ, Cumali Bişi, Hüseyin Erkan, Tolga Ünlü, Yusuf Baturay Teknik Direktör: Cahit Arslan Manisa FK: Erhan Erentürk, Eduart Rroca (Burak Altıparmak dk. 60), Mohamed Ofkır (Bekir Karadeniz dk. 77), Kerim Frei (Sertan Tashkyn dk. 76), Kazım Can Kahya, Bedirhan Altuntaş, Kerem Arık, Alberk Koç (Alp Ada Abay dk. 46), Bartu Göçmen, Muhammet Ensar Akgün, Lima (Doğukan Emeksiz dk. 46) Yedekler: Eren Karataş, Daniel Graovac, Demba Diallo, Jetmir Topalli Teknik Direktör: Nevzat Dinçbudak Goller: Paixao (dk. 34), Barış Ekincier (dk. 90) (Şanlıurfaspor) Sarı kartlar: Muhammet Ensar Akgün, Lima, Eduart Rroca (Manisaspor), Mehmet Yiğit, Amar Begiç, Barış Ekincier (Şanlıurfaspor)
Uzmanından ’göz kuruluğu’ ile ilgili önemli açıklamalar
11 Mayıs 2024 Cumartesi - 12:47 Uzmanından ’göz kuruluğu’ ile ilgili önemli açıklamalar Şanlıurfa’da Harran Üniversitesi Tıp Fakültesi Göz Hastalıkları Bölüm Başkanı Prof. Dr. Ali Şimşek, mevsimsel geçişlerin ve ekran başında zaman geçirmenin gözyaşı yetersizliği yani göz kuruluğu hastalığının en önemli nedenlerinden olduğunu söyledi. Prof. Dr. Ali Şimşek, gözyaşı yetersizliği yani halk arasında bilinen adıyla ’göz kuruluğu’ hastalığı ile ilgili önemli açıklamalarda bulundu. Şimşek, mevsimsel geçişlerin ve ekran başında zaman geçirmenin göz kuruluğu hastalığının en önemli nedenlerinden olduğunu belirtti. Şimşek, ayrıca çevresel faktörlerin ve hava kalitesinin de göz kuruluğu hastalığının başlıca nedenleri arasında yer aldığını ifade ederek, ekran başında zaman geçirme süresinin azaltılması gerektiğini vurguladı. Şimşek, "Göz kuruluğu hakkında gerçekten halk arasında bir yanlış tanımlama var. Göz kuruluğu, gözyaşı miktarının yetersizliğinden tutalım niceliğinde ve niteliğindeki yetersizliğe kadar değişen bir belirti ağıdır. Yani hem miktarı yetersiz olabilir hem de içindeki birleşenler yetersiz olabilir. Biz biliyoruz ki gözyaşı kanda nasıl bir kan tahlili yapıyorsak, proteinimiz bu kadar diyorsak, gözümüz içinde de proteinlerimiz var, bazı minarelerimiz var. Bunların yetersizliği gözler için işlevini bozuyor. Bu da göz kuruluğu nedenlerindendir. Bizim modern dönemde en sık nedenlerden bir tanesi de ekran başında fazla zaman geçirmemizdir. Özellikle göz kuruluğu miktarını artırmaya başlıyor. Özellikle çocuklarımız bile telefon başında saatlerce zaman geçiriyor. Bu da bir göz kuruluğu nedenlerindendir. Başka nedenlerimiz çevresel faktörler içindedir. Örneğin mevsim değişiklikleri, havanın ısınması, klimalı ortamda oturmamız, tozlu ortamda bulunmamız, rüzgarlı ortamda bulunmamız bunlar göz kuruluğunu artırıyor. Göz kapak problemlerimiz, göz kapak diplerinde iltihaplanması, bunlar göz kuruluğunu artıran nedenlerdir. Bir de en önemli nedenlerden bir tanesi belki de birçok kişi kullanıyor, kontak lensin yanlış kullanımıdır. Biz kontakt lensleri yanlış kullanırsak göz kuruluğuna neden olur. Bunu ya uzun süre kullanıyoruz ya doğru kontakt lens seçmediğimiz için bir neden oluyor. Göz kuruluğu adı üzerinde hasta bunu şu şekilde ’göz kapaklarım sanki gözüm kurumuş gibi’ der. Göz kapakları hareket ederken batma hissi tarif eder, ağrı eder. Hatta görme bulanıklığına kadar ilerleyen geniş bir semptom ağına sahiptir. İlk gelen hastayı tanımlıyoruz. Hasta ekran başında fazla zaman geçiriyorsa bunu dilimlere ayırıyoruz. Yani bunu azaltıyoruz. Hasta bulunduğu ortam klimalıysa bunu anlatıyoruz. Bu klimanın süresini kısaltmamızı veya değiştirmemiz gerektiğini söylüyoruz veya hasta bulunduğu ortam çok sıcaksa bu sıcaklığın göz kuruluğunu arttırabileceğini söylüyoruz. Onun dışında hastanın kapaklarında problem varsa, halk arasında kirpikli bir iltihabı, blefarit bir neden olabilir, onu biz tedavi ediyoruz. Antibiyotiklerle veya ilaçlarla tedavi ediyoruz. Mesela mevsim geçişleri bizde en önemli neden alerjik olacak. Biz buhar dönemindeyiz, polenler havada uçuşuyor, alerjimizi artırıyor. Eğer hastada alerjik bir neden varsa bunu tedavi etmeye çalışıyoruz. Hastada iltihabi bir olay varsa mutlaka tedavi ediyoruz ve buna rağmen eğer bu şikayetleri devam ediyorsa bazı merhemler veya jeller öneriyoruz. Mevsim geçişi bizim için çok önemlidir. İlkbahar dönemlerinde polenlerin havada uçuştuğu bir dönemde hastanın göz kuruluğu şikayetleri daha fazla oluyor. Çünkü üzerine alerji biner. Alerji bu göz kuruluğu semptomlarını artırır. Havaların sıcak olduğu dönemlerde gözyaşı buharlaşması fazla olur, göz kuruluğu fazla olur. Bence ekran başında fazla zaman geçirmeyelim. Özellikle çocuklarımız dahil. Bir de böyle bir şikayetimiz varsa önce çevresel faktörlerimizi iyi test edelim. Hekimimizle mutlaka beraber hareket edelim çünkü bu bir grup işi tek başına olacak bir iş değil, hekimimizle beraber doğru tanı koyalım ve tedavi için mücadele edelim" ifadelerini kullandı.