Yerel Haberler
Şanlıurfa
Akçakale Gümrük Kapısı 12 yıl sonra sivil geçişlere açılıyor 11 Mayıs 2026 Pazartesi - 11:53:00 Suriye’de başlayan iç karışıklıklar nedeniyle 2014 yılında sivil geçişlere kapatılan Akçakale Gümrük Kapısı 12 yıl aradan sonra yeniden sivil geçişlere açılıyor. Akçakale Gümrük kapısı, Suriye’de yaşanan iç karışıklıklar nedeniyle 2014 yılında geçişlere kapatılmıştı. 2019 yılındaki Barış Pınarı Harekatının ardından sınır kapısı ticaret, insani yardım, cenaze ve kamu görevlilerinin geçişine açıldı. İçişleri Bakanlığı tarafından yapılan yeni düzenlemeyle birlikte sınır kapısı 12 yıl aradan sonra yeniden sivil geçişlere açılıyor. Sınır kapısını ziyaret eden AK Parti Şanlıurfa Milletvekili Hikmet Başak, Salı gününden itibaren geçişlerin yapılabileceğini söyledi. Ziyaret sırasında Akçakaleliler tarafından coşkuyla karşılanan Başak, İçişleri Bakanlığının valiliğe gönderdiği yazıyla birlikte pasaport işlemlerinin başladığını belirtti. Akçakale Gümrük Kapısının karşısında otel işleten İsa Toktimur ise kapının açılması hususunda girişimlerde bulunan herkese teşekkür ettiklerini söyledi. Şanlıurfa Valiliğinden açıklama Şanlıurfa Valiliği de geçişlerle ilgili bilgilendirme yaptı. Yazılı olarak yapılan bilgilendirmede, "Akçakale Kara Hudut Kapısı, Suriye Arap Cumhuriyetinde yaşanan iç karışıklıklar nedeniyle 2014 yılında ticari ve sivil geçişlere kapatılmıştır. 2019 yılında gerçekleştirilen Barış Pınarı Harekatı sonrasında ise bu kapıdan insani yardım kapsamında ticari, taziye ve kamu görevlisi geçişleri, İçişleri Bakanlığı tarafından belirlenen "Suriye Sınırındaki Kara Hudut Kapılarından Geçişlerde Uygulanacak Usul ve Esaslar" çerçevesinde bu güne kadar kontrollü olarak sürdürülmüştür. 22.01.2026 tarihinde Telabyad Gümrük Müdürlüğünün Suriye Arap Cumhuriyetine devredilmesini müteakip bölgede hayatın normalleşme sürecine girmesi göz önüne alınarak İçişleri Bakanlığının talimatı üzerine 12.05.2026 Salı gününden itibaren Akçakale Kara Hudut Kapısından Suriye Arap Cumhuriyetine pasaport ile giriş ve çıkış işlemleri başlatılacaktır. Bu kapsamda Türk vatandaşları, çifte vatandaşlığı bulunan Suriye vatandaşları, Türkiye’de geçerli ikamet izni veya ikamet izni yerine geçen çalışma izni bulunan Suriye vatandaşları pasaportları ile Akçakale Kara Hudut Kapısına müracaat etmeleri halinde giriş çıkış yapabileceklerdir. Ayrıca pasaport ile geçiş uygulaması dışında geçici koruma statüsündeki Suriye vatandaşlarının ticari, taziye ve diğer geçiş talepleri, valiliğimizin bünyesinde bulunan insani yardım ve koordinasyon merkezine yapılacak başvuru üzerine ilgili mevzuat kapsamında değerlendirilecektir" denildi.
10 Mayıs 2026 Pazar - 22:01 Görüntüleri izleyen Viranşehir’e akın etti: Anahtarlı tedavi iddiası sosyal medyada gündem oldu Şanlıurfa’nın Viranşehir ilçesinde konuşamayan insanların ağzına anahtar koyarak tedavi ettiğini iddia eden şahsın sosyal medyada gündem olan görüntülerinin ardından evi vatandaşların akınına uğradı. Viranşehir ilçesinde yaşayan Seyit Cuma Tufehi, konuşamayan insanlara dua edip ağzına anahtar koyarak konuşturduğunu iddia etti. Ücret almayan Tufehi’nin insanların ağzına anahtar koyarak konuşturduğunu gösteren videolar, kısa sürede sosyal medyada milyonlarca kişi tarafından izlendi. Görüntüleri izleyenler, konuşamayan yakınlarını yanlarına alarak Viranşehir’e akın etti. Türkiye’nin dört bir yanından ve Avrupa’nın çeşitli ülkelerinden telefonla arayan aileler, randevu aldıktan sonra konuşma güçlüğü çeken çocukları için kapıda uzun kuyruklar oluşturdu. Oğlunun ilk kelimelerini kullanmaya başladığını söyleyen Vahit Ekmen, "Benim oğlumun kulağı duyuyor ama konuşamıyor. Seyit Cuma Tufehi’nin yanına getirdik. Allah’a şükür oğlum yavaş yavaş konuşmaya başladı" dedi. Adana’dan geldiğini söyleyen Salih Gülağacı, "Adana’da gece dönercisiyim. Oğlumda bir kekemelik vardı. Sosyal medyada duydum getirdim. Seyit Cuma Tufehi onu konuşturdu. Buradan çok mutlu bir şekilde gideceğiz. Hüngür hüngür ağladık" dedi. Az da olsa oğlunun konuşmaya başladığını söyleyen İsmail Çılgın, "Çocuğumuzu getirdik, ağzına anahtar kattılar. Az bir şey bile olsa dili açıldı" diye konuştu. İki defa daha geleceğini söyleyen Çılgın, inşallah dilinin daha da açılacağını belirtti. Konya’dan geldiğini söyleyen İmam Bakır Özkan, çocuğunun konuşmasının çok ağır olduğunu ve buraya geldikten sonra konuşmaya başlayacağını umut ettiklerini dile getirdi. Buraya gelerek şifa bulduklarını söyleyen Mehmet Aydın, "Hiç konuşamayan insanlar buraya geldi ve iyileşti. Şifa buluyoruz. İnşallah devam edecektir" dedi. İnsanların Allah sayesinde konuştuğunu söyleyen Seyit Cuma Tufehi ise, dünyanın birçok ülkesinden insanların geldiğini belirtti. Tufehi, "Şifa veren Allah’tır, ben vermiyorum ama Rabbimizi sonsuza kadar severiz. Yeter ki inancı olsun. Allah’ın gözleri vardır, evliyaları vardır. Allah takva sahibinin yanındadır. Amel sahibinin yanındadır. Salih evliyalar vardır. Allah diyor ki, ’Eğer onlar isterse Allah da ister.’ Allah bize nerede meyil ederse biz de oradayız. Bir tek Allah’ı arayacaksınız. Allah’ın kanunu Kur’an-ı Kerim’dir. Hazreti Muhammed’in yolunda, ehli beytin yolunda" diye konuştu.
Şanlıurfa’da gösteri ve yürüyüşler 5 gün yasaklandı
22 Aralık 2024 Pazar - 23:40 Şanlıurfa’da gösteri ve yürüyüşler 5 gün yasaklandı Şanlıurfa Valiliği, kent genelinde gösteri ve yürüyüşlerin 5 gün yasaklandığını açıkladı. Valilikten yapılan açıklamada, 5442 sayılı İl İdaresi Kanunu’nun 11/C maddesi ve 2911 sayılı Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu’nun 17. ve 19. maddesine istinaden bazı kararlar alındığı belirtildi. Açıklamada, "İlimiz sınırları içinde huzur ve güvenliğin, kişi dokunulmazlığının, tasarrufa müteallik emniyetin ve kamu esenliğinin sağlanması amacıyla Valilik ile kaymakamlık makamlarının uygun göreceği etkinlikler ve 2559 sayılı Polis Vazife ve Salahiyetleri Kanunu Ek-1 maddesi kapsamındaki oyun, temsil ve çeşitli şekillerdeki gösteri ve etkinlikleri ve ticari kimliği bulunan özel hukuk tüzel kişiliklerinin ticari faaliyetleri hariç olmak üzere 5442 sayılı İl İdaresi Kanunu’nun 11/C maddesi ve 2911 sayılı Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu’nun 17. ve 19. maddesine istinaden yapılması muhtemel tüm açık alan etkinlikleri, basın açıklaması, toplanma, yürüyüş, açlık grevi, oturma eylemi, nöbet eylemi, miting, stant açma, çadır kurma, bildiri, broşür dağıtma, afiş, pankart asma, vb. gibi eylem etkinlik düzenlemek ve düzenlenecek olan eylem etkinliğe destek vermek amacıyla ilimize gelen şahısların ve araçların ilimiz sınırlarına girişleri 23.12.2024 saat 00.01’den 27.12.2024 saat 23.59’a kadar 5 gün süreyle il merkezi ve ilçelerimiz dahil olmak üzere Şanlıurfa coğrafi sınırları içerisinde yasaklanmıştır" denildi.