Yerel Haberler
Sinop
19 Mayıs 2024 Pazar - 13:24 Sinop’ta 19 Mayıs kutlamaları Sinop’ta 19 Mayıs Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı çeşitli etkinliklerle kutlandı. 19 Mayıs Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı’nın 105. yıl dönümü Sinop’ta coşkuyla kutlandı. Hükümet Meydanı’nda çelenk töreninin ardından bando eşliğinde gösteri alanına kortej yürüyüşü gerçekleştirildi. Saygı duruşu ve işaret dili eşliğinde İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından günün anlam ve önemini anlatan konuşma Sinop Gençlik ve Spor İl Müdürü Mehmet Kalyon tarafından yapıldı. Kalyon, Mustafa Kemal Atatürk’ün önderliğinde Türk Milletinin bağımsızlık ve özgürlük umutlarının inanca dönüştüğü, kurtuluş ateşinin yakıldığı günün 105’inci yıldönümünde, bir Atatürk’ü Anma ve Gençlik ve Spor Bayramını daha karşılamanın engin mutluluğu, gurur ve coşkusu içindeyiz. 19 Mayıs, binlerce şehit verilerek Türk ulusunun kutsal saydığı topraklarda, özgür yaşama hakkı elinden alınmak istenen bir milletin umutsuzluğa, yılgınlığa kapılmadan, aydınlık, güzel günlere inancının ve bu inançla verdiği üstün mücadelenin başlangıcıdır. Bugün, var ya da yok olma kavgasına çıkanların, varını yoğunu vatan için, istiklal için feda edenlerin, tarihimize san ve şeref veren kahramanların günüdür” dedi. Tören, halk oyunları ve spor gösterileriyle devam etti. Törene Sinop Valisi Dr. Mustafa Özarslan, AK Parti Sinop Milletvekili Nazım Maviş, CHP Sinop Milletvekili Barış Karadeniz, Sinop Belediye Başkanı Metin Gürbüz, Cumhuriyet Başsavcısı Mesut Pektaş, Adalet Komisyonu Başkanı İbrahim Hatipoğlu, Sinop Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Şakir Taşdemir, İl Jandarma Komutanı Ferhat Kuran, İl Emniyet Müdürü Tarıkhan Çetiner, Sinop İl Genel Meclisi Başkanı Ersin Yaman, kamu kurum amirleri, siyasi parti temsilcileri, protokol eşleri, çok sayıda öğrenci ve vatandaşlar katıldı.
Sinop’ta "Cumhuriyet’e Doğru" tiyatro oyunu
15 Mayıs 2024 Çarşamba - 13:40 Sinop’ta "Cumhuriyet’e Doğru" tiyatro oyunu Milli Eğitim Bakanlığı tarafından hazırlanan "Cumhuriyet’e Doğru" tiyatro oyunu, Sinop’ta izleyiciler ile buluştu. Sinop Kültür Merkezinde gerçekleşen gösterime, Sinop Valisi Dr. Mustafa Özarslan ve eşi Reva Beray Özarslan, Sinop İl Milli Eğitim Müdürü Osman Cebeci, protokol üyeleri, öğretmenler, öğrenciler ve vatandaşlar katıldı. Sinop’ta yoğun ilgiyle karşılanan ve kadrosunda birçok usta ismin bulunduğu "Cumhuriyet’e Doğru" tiyatro oyunu, 110 kişilik dev ekip ile sahnelendi. Bir öğretmenin 10 yaşındaki öğrencisi Ali’ye Cumhuriyet’in ilanını anlatması ile başlayan tiyatro oyunu devamında; Milli Mücadele dönemini, Kurtuluş Savaşı’nı, Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarının Türkiye Büyük Millet Meclisini kurmasını ve Cumhuriyet’in ilanını konu ediyor. Milli Mücadele kahramanları ve birlik ruhunun sahnelendiği tiyatro oyununda izleyenler duygu dolu anlar yaşadı. Oyunda Hamdullah Suphi Bey’in Türkiye Büyük Millet Meclisinde İstiklal Marşı’nın kabulünü canlandırdığı sahneyi, tüm salon ayakta alkışladı. İzleyicilerin büyük beğenisini toplayan oyunun ardından sahneye çıkan Sinop Valisi Dr. Mustafa Özarslan, tüm ekibe tebriklerini ileterek oyunculara çiçek takdim etti. Vali Özarslan, konuşmasının ardından sahnede oyuncularla sahne selamı vererek hatıra fotoğrafı çektirdi.
Sinop’ta ambulans sürüş güvenliği eğitimi
14 Mayıs 2024 Salı - 12:33 Sinop’ta ambulans sürüş güvenliği eğitimi Sinop’ta ambulans sürüş güvenliği eğitimi programı düzenlendi. Eğitimlere 4’ü kadın olmak üzere 14 kursiyer katıldı. Sinop’ta Ambulans Servisi Başhekimliğine bağlı 112 acil yardım istasyonlarında sürücülük hizmeti yapan ambulans ve acil bakım teknikerlerine, acil tıp teknisyeni ile şoförlere, güvenli sürüş teknikleri konusunda eğitim düzenlendi. Sağlık Bakanlığı tarafından belirlenen programa uygun olarak kursiyerlere önce teorik eğitim verildi. Ardından uygulama sürüş parkurlarında kursiyerler öğrendiklerini pekiştirdiler. Personel, hastayı en zor koşullarda hızlı ve güvenli şekilde sağlık kuruluşuna ulaştırmak amacıyla ani manevra yaparak parkuru tamamlamaya çalıştı. Eğitimler, pratik ve teorik olmak üzere 4 gün sürdü. 112’de görev yapan paramedik ve ATT’lere verilen eğitimlerde, "ambulansların mekanik özellikleri, basit arizaların tanımlanması ve önlenmesi, araç güvenlik sistemlerinin kullanımı, ambulanslarda hız problemleri ve araç kontrolü, olağandışı yol ve hava şartlarında ambulans kullanabilme, kazadan kaçış, panik fren, takip mesafesi, güvenli sollama, ayna kullanımı ve derinlik algısının geliştirilmesi" gibi birçok konu uygulamalı gösterildi. Eğitimlerin sonunda başarılı kursiyerlere sertifika verildi. Sinop İl Ambulans Servisi Başhekimi Dr. Ferda Çalışkan, eğitimlerin çok verimli geçtiğini söyledi. Çalışkan, “İlimizde çalışan paramedik, ATT ve UMKE personeli olmak üzere toplamda arkadaşımıza burada 5 eğitmenle birlikte eğitim veriyoruz. 14 katılımcımızdan 4 tane bayan personelimiz var, bunların içerisinde. 5 tane de ulusal Medikal Kurtarma ekibine üye olan arkadaşlarımız var. İlk gün eğitimimizde teorik bir eğitimimiz oluyor. Sonraki 3 gün boyunca sahada bizzat ambulans kullanarak dar alanlardan araç geçişi, dar alanlara araç parkı, kısa mesafeden trafik kurallarına ve hız kurallarına riayet edecek şekilde güvenli bir sürüş testi ve hastalarımızın hastaneye acil tıbbi müdahale yapılır halde transferinin sağlanması gibi kursiyerlerimize eğitim veriyoruz. Aynı zamanda acil vakalara ekibimizin güvenli bir şekilde ulaşmasını amaçlıyoruz” dedi. Eğitimlerin zorlu, aynı zamanda eğlenceli geçtiğini ifade eden kursiyerler de “Burada biraz daha pratik kazanıyoruz. Biraz daha tecrübe kazanıyoruz. Bir gün yollara çıktığımızda burada aldığımız eğitimlerin katkısını göreceğiz. Bizim amacımız hız değil, hastamızın ve hasta yakınlarımızın güvenliğini, güvenli sürüş eğitimiyle pekiştirerek daha güvenli nakillerini, sevklerini sağlamak. Parkurlarımız zorlu. Fakat ambulansın sınırlarını hissedebileceğimiz parkurlar. Çünkü bu hayat her zaman karşımıza çıkmasa bile nadir zamanda bile dar sokaklara gireceğiz, hız yapmamız gerektiren durumlar olacak. Yoğun trafiklerde araçların arasından dar bir şekilde geçmemizi gerektiren durumlar olacak. Bu durumları göz önüne alınarak yapılmış güzel bir parkur sitemi var" diye konuştular.
Türkeli Yatılı Erkek Hafızlık Kur’an Kursu’nun temel atıldı
11 Mayıs 2024 Cumartesi - 18:45 Türkeli Yatılı Erkek Hafızlık Kur’an Kursu’nun temel atıldı Sinop’un Türkeli ilçesinde, Yatılı Erkek Hafızlık Kur’an Kursu ve Camii Projesi için temel atma töreni, kurban kesimi ve dualar eşliğinde gerçekleşti. İlçenin Hastane üstü Top Sahası Meydanı mevkisinde, hayırsever Ahmet Turhal’ın Kur’an kursu ve cami yaptırılmak üzere bağışladığı üç dönüm arazi üzerinde, 380 matrekare alan üzerine kurulu toplamda bin 900 metrekare alana sahip, 45 yatılı öğrenci kapasiteli Yatılı Hafızlık Erkek Kur’an Kursu’nun temel atma töreni, dualarla gerçekleştirildi. Program, Kur’an-ı Kerim tilaveti ile başladı. İlçe Müftüsü Halil İbrahim Kömürcü ve Belediye Başkanı Veysel Şahin’in ardından konuşan İlçe Kaymakamı Safa Kahraman, “Manevi anlamda bizlere çok büyük bir katkı sağlayacak Kur’an kursumuzun temel atma törenini gerçekleştiriyoruz. 3 yıl önce de kız Kur’an kursunun açılışını gerçekleştirildiğini öğrendik. Bu kuşun bir kanadıydı, diğer kanadı erkek kursu oldu. İnşallah iki kanadı da maneviyatta daha hızlı ve yüksek yerlere ilerleyecektir. Hayırsever vatandaşımız Ahmet Turhal amcamıza da teşekkür ediyorum. Diğer hayırsever vatandaşlarımızın da desteğiyle bu proje tamamlanacak diyor, ilçemiz için hayırlı olmasını temenni ediyorum” dedi. Kesilen kurbanın ardından İlçe Müftüsü Halil İbrahim Kömürcü’nün yaptığı dua ile temel atma töreni gerçekleşti.