Yerel Haberler
Şırnak
Genç ressam dezavantajlı çocuklar için yüzlerce kilometre yol kat etti
24 Ekim 2023 Salı - 17:11 Genç ressam dezavantajlı çocuklar için yüzlerce kilometre yol kat etti İstanbul’da yaşayan ressam Melis Doğan, sanatıyla dezavantajlı bölgelerde yaşayan çocuklara ulaşmak için Şırnak’a geldi. İdil ilçesi Sulak köyünde çocuklar ile bir araya gelen ressam, çocuklar ile birlikte resim çizerek, çeşitli hediyeler verdi. Ressam Melis Doğan, “Doğanın Çiçeklerine Açılan Kapı Projesi" çerçevesinde Şırnak’ın İdil ilçesi Sulak köyü ilk ve ortaokulunda öğrencilerle buluştu. İstanbul’da yaşayan Doğan, kendi imkanları ve sponsor desteğiyle temin ettiği resim malzemeleriyle Sulak İlk ve Ortaokuluna geldi. Eğitim gören 65 çocukla bir araya gelen Doğan, onlarla Gabar Dağı eteklerinde resim yaptı. Öğrencilerin yaptığı resimleri kentte açacağı sergide beğeniye sunacak Doğan, sergiden elde edilen geliri okulun ihtiyaçları için harcayacak. Doğan gazetecilere, 9 yaşında resim yapmaya başladığını belirterek, hayata geçirdiği "Doğanın Çiçeklerine Açılan Kapı Projesi"ni İstanbul dışında geçen sene Diyarbakır’da yaptığını bu yılda ikinci kez Şırnak’ta uyguladığını söyledi. Bir kadın sanatçı olarak genç arkadaşlarına örnek olmak için sanatının ışığıyla beraber bu projeleri gerçekleştirdiğini aktaran Doğan, "Genellikle unutulmuş şehirlerdeki köy okullarına gidiyorum. Bu seneki rotamız Şırnak oldu. Şırnak’ın İdil ilçesi Sulak köyünde gerçekleştirdik. Bu projeyi gerçekleştirmemdeki sebep aslında çocukların sadece büyüyünce sanat sevgisini aşılamak değil, küçüklükten kazanılan sevgiyle harmanlandığını düşünerek hareket ediyorum. Bu yüzden de çocuklara ulaşmak istiyorum. Dünyamızda yaşanan savaşlar ve kötülükler sonucunda çocukların çok etkileniyor. Bu yarayı aldıklarında bir birey olarak bu yara ile büyüyorlar. Benim isteğim onların sanat sevgisiyle hayalleri ve umutlarını yeşertmek. Bu yüzden elimden geldikçe, bütün çocuklara bu imkanı sağlamaya çalışacağım” dedi. 4. sınıf öğrencisi Arin İçel, güzel resimler çizmeyi bildiğini ve ressam olmak istediğini dile getirdi. 4. sınıf öğrencisi Adar Gönen ise büyüyünce ressam olmak istediğini belirterek, "Ben evde kardeşim ile her zaman resim çiziyorum. Melis Doğan ablamız buraya geldi, bizimle beraber resim yaptı. Ben de büyüyünce ablam gibi ressam olmak istiyorum” ifadelerini kullandı.
Genç ressam dezavantajlı çocuklar için yüzlerce kilometre yol kat etti
24 Ekim 2023 Salı - 17:06 Genç ressam dezavantajlı çocuklar için yüzlerce kilometre yol kat etti İstanbul’da yaşayan ressam Melis Doğan, sanatıyla dezavantajlı bölgelerde yaşayan çocuklara ulaşmak için Şırnak’a geldi. İdil ilçesi Sulak köyünde çocuklar ile bir araya gelen ressam, çocuklar ile birlikte resim çizerek, çeşitli hediyeler verdi. Ressam Melis Doğan, “Doğanın Çiçeklerine Açılan Kapı Projesi" kapsamında Şırnak’ın İdil ilçesi Sulak köyü ilk ve ortaokulunda öğrencilerle buluştu. İstanbul’da yaşayan Doğan, kendi imkanları ve sponsor desteğiyle temin ettiği resim malzemeleriyle Sulak İlk ve Ortaokuluna geldi. Eğitim gören 65 çocukla bir araya gelen Doğan, onlarla Gabar Dağı eteklerinde resim yaptı. Öğrencilerin yaptığı resimleri kentte açacağı sergide beğeniye sunacak Doğan, sergiden elde edilen geliri okulun ihtiyaçları için harcayacak. Doğan; gazetecilere, 9 yaşında resim yapmaya başladığını belirterek, hayata geçirdiği “Doğanın Çiçeklerine Açılan Kapı Projesi"ni İstanbul dışında geçen sene Diyarbakır’da yaptığını bu yılda ikinci kez Şırnak’ta uyguladığını söyledi. Bir kadın sanatçı olarak genç arkadaşlarına örnek olmak için sanatının ışığıyla beraber bu projeleri gerçekleştirdiğini aktaran Doğan, "Genellikle unutulmuş şehirlerdeki köy okullarına gidiyorum. Bu seneki rotamız Şırnak oldu. Şırnak’ın İdil İlçesi Sulak köyünde gerçekleştirdik. Bu projeyi gerçekleştirmemdeki sebep aslında çocukların sadece büyüyünce sanat sevgisini aşılamak değil, küçüklükten kazanılan sevgiyle harmanlandığını düşünerek hareket ediyorum. Bu yüzden de çocuklara ulaşmak istiyorum. Dünyamızda yaşanan savaşlar ve kötülükler sonucunda çocukların çok etkileniyor. Bu yarayı aldıklarında bir birey olarak bu yara ile büyüyorlar. Benim isteğim onların sanat sevgisiyle hayalleri ve umutlarını yeşertmek. Bu yüzden elimden geldikçe, bütün çocuklara bu imkanı sağlamaya çalışacağım” dedi. 4. sınıf öğrencisi Arin İçel, güzel resimler çizmeyi bildiğini, ressam olmak istediğini dile getirdi. 4. sınıf öğrencisi Adar Gönen ise, büyüyünce ressam olmak istediğini belirterek, "Ben evde kardeşim ile her zaman resim çiziyorum. Melis Doğan ablamız buraya geldi, bizimle beraber resim yaptı. Bende büyüyünce ablam gibi ressam olmak istiyorum” ifadelerini kullandı.
Silopili çiftçi, bölgede ilk yer altı damlama sistemini kurdu
24 Ekim 2023 Salı - 15:42 Silopili çiftçi, bölgede ilk yer altı damlama sistemini kurdu Bölgede bir ilki gerçekleştiren Silopili çiftçi yer altı damlama sistemi kurdu. Şırnak’ın Silopi ilçesinde, bölgede ilk defa çiftçi Serdar Soysal tarafından 245 dönümlük zeytinlik bahçesinde yer altı damlama sistemi kurdu. Silopi Özgen köyünde 245 dönüm arazi üzerinde zeytin yetiştiriciliği yapan Serdar Soysal, yer altı sulama sistemine geçiş yaptı. Toprağın 40 santim içine gömülen borular damlama sistemi ile ağaç köklerini besliyor. Yer altı sulama sistemiyle ürünlerin ihtiyacı olan suyun, zaman, miktar olarak en uygun sistem ile bitki kök bölgesine ulaştırdığını ifade eden Soysal, su tasarrufu ile ürünlerin daha verimli olduğunu aktardı. Kurduğu sistemin su, zaman ve işçilikte tasarruf yaptığını dile getiren Soysal, “Daha önce iz sulama sistemimizi yer üstü damlama sistemi olarak yapıyorduk. Her yıl boruları kaldırıp indirmek zorunda kalıyorduk. Bu da sistemin ömrünü kısaltıyordu. Şuanda yer altı sulama sistemine geçiş yaptık. Basınçlı sulama yapıyor. Hiçbir şekilde boru ve demirbaşları indirip kaldırmayla uğraşmıyorsunuz. Bu anlamda hem elektrikten hem sudan hem de işçilikten tasarruf ediyorsunuz. Bu sisteme uzaktan da müdahale edebiliyorsunuz. İstediğimiz vanaya bu suyu verebiliyoruz. İlk etapta kurulumunda yüzde 30 daha maliyetli görünüyor ancak çiftçi daha sonrasında rahatlıyor. Çiftçilerimize tavsiye ediyorum” şeklinde konuştu.
Öğrenciler ilk defa sinema ile buluştu
24 Ekim 2023 Salı - 15:31 Öğrenciler ilk defa sinema ile buluştu İstanbul’dan Şırnak’ın Cizre ilçesine gelen iş adamı, Örencik köyünde öğrencilerle buluştu. Öğrencilere çeşitli hediyeler veren iş adamı, hayatında hiç sinemaya gitmeyen öğrencileri sinema ile tanıştırdı. İstanbul’da yaşayan iş adamı Kadir Polat ve eşi Kadriye Polat, köy okullarını ziyaret ederek öğrencilerle buluşuyor. 10 yıldan beridir köy okullarını dolaşan yardımsever çift, öğrencilerin kendilerine verdiği mektuplardaki hayallerinin gerçekleşmelerine yardımcı oluyor. Cizre’ye gelen iş adamı Örencik köyünde ilk ve ortaokul öğrencileriyle buluştu. Öğrencilere hazırlık kitapları ve çeşitli oyuncaklar hediye eden Polat çifti, öğrencilerin kendilerine yazdıkları mektupları aldı. Yardımsever çift, köydeki öğrenciler özel servislerle Cizre merkeze getirerek sinema hayalini gerçekleştirdi. Çocuklara destek olmak için köylere gittiğini belirten Kadir Polat, "Sevgili eşim Kadriye Polat ile beraber İstanbul’dan geliyoruz. Bir hayalin peşinde, bir inancın tutkusuyla, çocuklarımıza destek olmak için eğitime katkı sunmak için buralardayız. Yıllardır gücümüz yettiğince, ailemiz olarak yapmaya çalışıyoruz. Bundan büyük bir mutluluk alıyoruz, keyif alıyoruz. Çocuklarla buluştuğumuz zaman onların geleceğe hazırlanmasında, ihtiyaçlarını giderebildiğimiz sürece çok daha mutlu oluyoruz. Cumhuriyetimizin bize bahşettiği çok önemli kazanımlar var. Bizler de bir Cumhuriyet çocuğuyuz. Cumhuriyet kazanımlarından çok faydalandık, dolayısıyla bunları da paylaşmak istiyoruz. Bir iş insanı olarak yıllarca üretim sektöründe faaliyet gösterdik. Bu cumhuriyet sayesinde bir şeyler kazandığımızı düşünüyoruz ve çocuklarımızla da bunları paylaşmak için yaklaşık 10 yıldır köylerdeyiz" dedi. "Bütün kötülükleri eğitimle yeneceğimizi düşünüyoruz" Kendi çabalarıyla eğitim gönüllüsü olduklarını belirten Polat, "Çocuklar Gülünce Güzel diye bir projemiz var. Çocuklar bizlere böyle hayallerini yazıyorlar bugün de yine mektuplarını verdiler. Biz bunları gidiyoruz tedarik ediyoruz hayallerinde ne varsa, ihtiyaçları nelerse onları tedarik edip çocuklarımızla buluşturuyoruz. İki gün önce geldik biz, dün Mardin Derik’te okulumuz vardı, oradaki çocuklarımız da aynı şekilde hediyeleştik. Bugün burada yarın Batman’da ve Diyarbakır’da 2 tane okulumuz var. Elazığ, Tunceli, Erzincan’da 10 günlük süreç içerisinde bu şekilde çocuklarımızla buluşacağız. Bize yardımcı olan öğretmenlerimize teşekkür etmek istiyorum. Bu güzel çocuklarla onlar bizi buluşturuyor. Öğrencilerimizin ihtiyaçlarını küçük küçük katkılarda bulunuyoruz. Aile olarak köylerdeki okulları dolaşarak öğrencilerimize hediyeler veriyoruz. Bu artık bizim yaşam biçimimiz olmuş durumda. Belki 30 yıldır bu işin içindeyiz. 15’in üzerinde topluma ve eğitime yönelik projelerimiz var. Kendi çabalarımızla eğitim gönüllüsü olduk. Bütün kötülükleri eğitimle yeneceğimizi düşünüyoruz ve bunun için bir çaba sarf ediyoruz" diye konuştu.
Şırnak’ta hedef bu yıl günlük 35 bin varil, 2024 yılı sonunda ise günlük 100 bin varil petrol üretmek
24 Ekim 2023 Salı - 12:17 Şırnak’ta hedef bu yıl günlük 35 bin varil, 2024 yılı sonunda ise günlük 100 bin varil petrol üretmek Türkiye Petrolleri A.O. Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Melih Han Bilgin, Gabar Dağında bulunan petrol sahasında incelemede bulundu. Bilgin, sahada yaptığı açıklamada günlük 25 bin varil petrol üretimine ulaşıldığını ve hedeflerinin yıl sonuna kadar 35 bin varil petrol üretmek olduğunu söyledi. Melih Han Bilgin’in yaptığı inceleme sonrasında TPAO sosyal medya hesaplarından konu ile ilgili açıklama yapıldı. Açıklamada Gabar bölgesinde günlük 25 bin varil petrol üretimine ulaşıldığı aktarılarak, "Enerjide bağımsız Türkiye hedefimize doğru, ay yıldızlı bayrağımızın gölgesinde dağ taş, gece gündüz demeden tüm ekibimizle görevdeyiz" denildi. TPAO’nun sondaj sahası açma ve petrol üretim çalışmalarının yayımlandığı videoda konuşan TPAO Genel Müdürü Melih Han Bilgin, "Gabar projesinde üretilmiş olan bu gün itibari ile ürettiğimiz yaklaşık 25 bin varillik ham petrol bu gördüğünüz tanklarda depolanıyor ve her gün tankerler ile beraber işlenmek üzere rafinerilere taşınıyor. Böylece ülkemiz ekonomisi ve kurumumuz için büyük bir değer üretilmeye devam ediyor. Yıl sonuna kadar hedefimiz günlük üretimimizi sadece Gabar projesinden 35 bin varile çıkartmak. 2024 yılı sonu için hedefimiz ise sadece Gabar projesinde günlük 100 bin varil üretim. Biz bu hedefi gerçekleştirebilmek için var gücümüzle, bütün takımımızla gece gündüz çalışıyoruz" dedi.
Kadim Aşiretler Federasyonu’ndan İsrail’e tepki
23 Ekim 2023 Pazartesi - 14:29 Kadim Aşiretler Federasyonu’ndan İsrail’e tepki Şırnak’ın Cizre ilçesinde Kadim Aşiretler Federasyonu üyeleri, yaptıkları açıklama ile İsrail’in Filistin’e saldırılarına tepki gösterdi. Cizre ilçesinde faaliyet gösteren Kadim Aşiretler Federasyonu (KAF) Şırnak İl Temsilciliği önünde toplanan federasyon üyeleri, İsrail’in Gazze ve Filistin’e yönelik saldırılarına yaptıkları basın açıklaması ile tepki gösterdi. Basın açıklamasında konuşan İl Temsilcisi Süleyman İğdi, iki asırdır Filistin ve Kudüs’ün İslam toplumunun ve dünyanın gündeminden hiç düşmediğini söyledi. Özellikle de 20. yüzyılda Orta Doğu’nun petrol ve Filistin olmak üzere iki önemli sorun ile ön plana çıktığını belirten İğdi, "İsrail’in tarihten gelen bir hakmış gibi temelleri atılırken, bu mukaddes topraklarda tarih boyunca yaşamış olan Filistin halkı görmezden gelindi. İsrail, 1907 tarihli Lahey Sözleşmesi, 1949 Dördüncü Cenevre Sözleşmesi ve işgal altındaki topraklarda uygulanan genel uluslararası insancıl hukuk kurallarına uymak zorundadır. 17 Ekim’de 500’den fazla hasta, yaralı ve sağlık çalışanının hayatını kaybettiği hastane bombardımanı dünya tarihinde sadece siyonist İsrail yönetiminden başka hiç kimsenin işlemeyeceği bir vahşettir. Bu da İsrail yönetiminin nefret, kin, öfke ve ihanet dolu kanlı geçmişine daha da kara bir leke olarak geçmiştir. Kadim Aşiretler Federasyonu olarak bütün bu vahşetleri en güçlü şekilde lanetliyoruz” diye konuştu. Federasyon üyeleri "Kahrolsun İsrail yönetimi ve destekçileri", "Yaşasın özgür Filistin" sloganları atarak dağıldı.
Şırnaklı milli halterci gözünü dünya şampiyonluğuna dikti
22 Ekim 2023 Pazar - 12:30 Şırnaklı milli halterci gözünü dünya şampiyonluğuna dikti Şırnaklı milli sporcu Harun Algül, Dünya Gençler Halter Şampiyonası’nda altın madalya için mücadele edecek. Amcasını örnek alan milli halterci, gözünü dünya şampiyonluğuna dikti. Ulusal ve uluslararası alanda çeşitli madalyalar elde eden eski milli halterci İsmet Algül’ün yeğeni Harun Algül (20), amcasının başarılarından etkilenerek 5 yıl önce haltere başladı. Çeşitli yarışmalarda dereceler elde eden Algül, Romanya’nın başkenti Bükreş’te 21-26 Temmuz’da gerçekleştirilen Gençler ve 23 Yaş Altı Avrupa Halter Şampiyonası’nda 55 kiloda koparmada 103, silkmede 123 ve toplamda ise 226 kiloluk derecesiyle 3 altın madalya kazandı. Algül, kariyerine yeni başarılar eklemek için 1-30 Kasım’da Meksika’da düzenlenecek olan Dünya Gençler Halter Şampiyonası’nda altın madalya almak için Gençlik Spor İl Müdürlüğü halter salonunda antrenmanlarını devam ettiriyor. Avrupa Halter Şampiyonu Harun Algül, “Romanya Bükreş’te düzenlenen gençler ve U23 halter yarışmasında Avrupa şampiyonu oldum. Gururluyum. Memleketimi ülkemi güzel bir şekilde gururlandırdım. Hocalarımın emekleri var üzerimde. Hayalimde vardı Avrupa şampiyonası. Madalya alarak, döndüğüm için çok mutluyum. Bundan sonraki hedefim dünya gençler yarışması var. Allah’ın izni ile orada da güzel çalışıp iyi dereceler alacağıma inanıyorum” dedi. Gençlik Spor İl Müdürlüğü halter salonunda halter çalışmalarını sürdüren Eylül Ceylan da, “2 yıldır sporla uğraşıyorum. Arkadaşlarımın tavsiye ve destekleri ile geldim buraya. Daha önce kadınlar gelmiyordu. Çok fazla ön yargı vardı. Bende o ön yargıları kırmak için geldim buraya. Öyle bir şeyin olmadığını, ön yargıların aslında bir uydurma olduğunu göstermeye geldim. Çok iyi yerlere geleceğime inanıyorum. O ön yargıları kırmak için yapacağım her şeyi. Avrupa şampiyonu arkadaşlarım var. Onların da destekleri ile antrenörlerimin destekleri ile iyi yerlere geleceğim” diye konuştu. Gençlik Spor İl Müdürlüğü Halter Antrenörü Hüseyin Ölgen ise, “Şırnak Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü’nde halter antrenörüyüm. 266 lisanslı sporcumuz var. Türkiye’de neredeyse lisans sayısında birinci sıradayız. Haftanın 6 günü antrenman yapıyoruz. Günde ortalama 6-7 saat hata 8 saati bulan antrenmanlarımız sürüyoruz” şeklinde konuştu.