Yerel Haberler
Şırnak
Şırnak’ta 252 üreticiye sebze fidesi dağıtıldı 22 Mayıs 2026 Cuma - 12:07:50 Şırnak’ta çiftçilere yüzde 75 hibeli 361 bin adet sebze fidesi dağıtıldı. Tarım ve Orman Bakanlığı’nca yürütülen Tarım Arazilerinin Kullanımının Etkinleştirilmesi (TAKE) Projesi kapsamında il genelinde 515 dekarlık alanda üretim yapılması hedeflenirken toplam 252 üretici projeden faydalandı. Şırnak İl Tarım ve Orman Müdürlüğü koordinesinde gerçekleştirilen fide dağıtım programına İl Tarım ve Orman Müdürü Oktay Sezgin, Belediye Başkan Vekili Mahmut Tatar, Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Şube Müdürü Sibel Yürük Noyan ile çok sayıda üretici katıldı. Programda konuşan İl Tarım ve Orman Müdürü Oktay Sezgin, kullanılmayan tarım arazilerinin yeniden üretime kazandırılmasının önemine dikkat çekerek şunları söyledi: ’’Sebze üretiminin geliştirilmesi, yerli üreticimizin desteklenmesi ve tarımsal üretimde sürdürülebilirliğin sağlanması amacıyla çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Şırnak İl Tarım ve Orman Müdürlüğü olarak bugün ‘Şırnak’ta Yazlık Sebze Yetiştiriciliği Projesi’ kapsamında bir araya geldik. İlimizin dağlık ve kırsal bölgelerinde yazlık sebze üretimini artırarak bölgemizin sebze ihtiyacını bir nebze olsun karşılamak ve aile ekonomisine katkıda bulunmak amacıyla, Bakanlığımız tarafından finanse edilen projenin toplam bütçesi 3 milyon 330 bin liradır. Bu bütçenin yüzde 75’i Bakanlık tarafından, yüzde 25’i ise üretici katkısıyla karşılanmıştır. Toplamda 515 dekarlık alanda açıkta sebze yetiştiriciliği planlanmaktadır. Beytüşşebap’ta 51 üreticiye 62 bin 304 adet fide, Cizre’de 2 üreticiye 2 bin 16 adet fide, Güçlükonak’ta 8 üreticiye 16 bin 356 adet fide, İdil’de 17 üreticiye 37 bin 920 adet fide, Merkez’de 125 üreticiye 170 bin 424 adet fide, Silopi’de 13 üreticiye 38 bin 520 adet fide ve Uludere’de 36 üreticiye 33 bin 936 adet fide olmak üzere toplam 252 üreticimize 361 bin 476 adet sebze fidesi temin edildi. Sebze fidelerimiz; patlıcan, domates, salatalık, dolmalık biber, kıl biber ve kapya biberden oluşmaktadır. Sebze fidelerinin bölgemize ve çiftçilerimize bereket getirmesini, projenin hayırlı olmasını diliyorum." Fide desteğinden yararlanan çiftçi Halil Uysal ise ’’Buraya fide almak için geldik. Bakanlığımıza bize bu imkanı verdikleri için çok teşekkür ederiz. Bizim için çok faydalı bir program. Bize yüzde 75 hibe ile sebze fidesi verdiler. Yıllardır kırsalda boş duran arazilerimiz vardı. Terörden kaynaklı boşalan köylerimiz vardı. Yıllar sonra tekrar Hz. Nuh’un şehrinde yaşama tutunmak, bir fide dikmek bizim için çok değerlidir, çok kıymetlidir’’ dedi. Program, fide teslimatlarının ardından üreticilerle yapılan görüşmelerle sona erdi.
22 Mayıs 2026 Cuma - 10:55 Cizre’de okul müdürleri toplantısında eğitim masaya yatırıldı Şırnak’ın Cizre ilçesinde 2025-2026 eğitim-öğretim yılı ikinci dönem sonu okul müdürleri toplantısı, İlçe Milli Eğitim Müdürü Şahan İke başkanlığında gerçekleştirildi. Toplantıda LGS ve YKS hazırlıklarından güvenlik önlemlerine kadar birçok önemli konu masaya yatırıldı. Cizre İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü konferans salonunda düzenlenen geniş katılımlı toplantıya, ilçede görev yapan tüm okul müdürleri katıldı. Eğitim-öğretim yılının ikinci döneminde yürütülen çalışmaların kapsamlı bir şekilde değerlendirildiği oturumda, okulların mevcut durumları, yürütülen projeler ve yaklaşan yılsonu süreçleri detaylıca ele alındı. Toplantıda, yaklaşan LGS ve YKS öncesi okullarda alınacak tedbirler, İlkokullarda Yetiştirme Programı (İYEP) ve Destekleme ve Yetiştirme Kursları (DYK) mercek altına alındı. Ayrıca okullardaki güvenlik önlemleri, "Maarifin Kalbinde Marifetli Gençlik" programının sahada uygulanması, pansiyon iş ve işlemleri ile aday kayıt bölgelerine ilişkin kritik değerlendirmeler yapıldı. Eğitimde kalıcı başarının bir ekip işi olduğuna vurgu yapan İlçe Milli Eğitim Müdürü Şahan İke, "Eğitimde sürdürülebilir başarıyı yakalamak, güçlü bir koordinasyon, planlı çalışma ve ortak sorumluluk anlayışıyla mümkündür. Öğrencilerimizin hem akademik hem de sosyal gelişimlerini destekleyen her çalışma bizim için büyük önem taşıyor. Yıl boyunca büyük bir özveriyle görev yapan tüm okul yöneticilerimize teşekkür ediyorum’’ dedi. Toplantı, okul müdürlerinin söz alarak okullarındaki yerel durumları aktarması, görüş ve önerilerin sunulmasının ardından karşılıklı istişarelerle sona erdi.
21 Mayıs 2026 Perşembe - 11:43 Şırnak’ın doğal mirası "ters lale" için kritik uyarı: Koparmanın cezası 700 bin lira Şırnak’ın yüksek rakımlı yaylalarında açan ve halk arasında "ağlayan gelin" olarak bilinen ters laleler ziyaretçilerin ilgisini çekiyor. Endemik türler arasında yer alan bitkiye zarar verilmesi durumunda uygulanan ceza 700 bin lira lira. Yılın belirli dönemlerinde kısa süreliğine açan ters laleler, özellikle Şırnak’ın yüksek kesimlerinde doğa severlere görsel şölen oluşturuyor. Kısa ömürlü görsel şölen doğayı adeta renklendiriyor. Ancak yalnızca 15-20 gün yaşayabilen bu endemik bitki türü için yetkililerden kritik uyarı geldi. Şırnak Doğa Koruma ve Milli Parklar İl Müdürü Doğan Bayar, ters lalelerin Şırnak’ın doğal ve bitkisel mirası olduğunu belirterek vatandaşlara koruma çağrısında bulundu. Bayar, ters lalelerin özellikle Beytüşşebap ilçesinin yüksek kesimlerinde, Bulakbaşı ve Güneyçam köyleri çevresinde yoğun olarak görüldüğünü ifade ederek, bölgenin doğa turizmi açısından büyük bir potansiyele sahip olduğunu söyledi. "Ters lale Şırnak’ın doğal mirasıdır" Bayar, ters lalenin Türkiye için çok değerli endemik bir tür olduğuna dikkat çekerek şu ifadeleri kullandı: "Ters lale Şırnak’ın yüksek kesimlerinde yetişiyor. Ülkemiz için çok değerli endemik bir bitki türüdür. Şırnak’ımızın doğal mirasıdır, bitkisel bir mirasıdır. Bunu korumamız gerekiyor. Vatandaşlarımızdan ricamız bu eşsiz güzelliği korumaları ve korunmasına destek vermeleridir." 2872 sayılı Çevre Kanunu kapsamında koruma altında bulunan ters lalelerin koparılması, yerinden sökülmesi veya zarar verilmesinin kesinlikle yasak olduğunu vurgulayan Bayar, denetimlerin sıkı şekilde sürdüğünü söyledi. Doğaya zarar veren kişiler hakkında cezai işlem uygulandığını belirten Bayar, ters laleye zarar verenlere uygulanan cezanın 699 bin lira olduğunu açıkladı. Bayar, özellikle bahar aylarında bölgeye gelen ziyaretçilerin sadece fotoğraf çekmeleri, bitkiye kesinlikle müdahale etmemeleri gerektiğini ifade etti. Doğada oldukça kısa süre kalan ters laleler, yaklaşık 15 ila 20 günlük yaşam süresinin ardından soluyor. Bu nedenle her yıl çok sayıda doğasever, fotoğrafçı ve turist, Beytüşşebap kırsalına akın ederek bu eşsiz manzarayı görüntülüyor. Uzmanlar, ters lalelerin korunmasının yalnızca biyolojik çeşitlilik açısından değil, Şırnak’ın doğa turizmi ve ekolojik mirasının geleceği açısından da büyük önem taşıdığına dikkat çekti.