Yerel Haberler
Van
Çaldıran Müftülüğünden kamu kurumlarına "Kurban" ziyareti 12 Mayıs 2026 Salı - 14:57:37 Van Çaldıran İlçe Müftülüğü, Diyanet İşleri Başkanlığı ve Türkiye Diyanet Vakfı (TDV) koordinesinde yürütülen "Kurbanını Paylaş, Kardeşinle Yakınlaş" temalı 2026 yılı vekaletle kurban kesim organizasyonu için tanıtım çalışmalarına hız verdi. Çaldıran İlçe Müftüsü Mehmet Faruk Geylani, beraberindeki din görevlileriyle birlikte ilçede görev yapan güvenlik güçleri, eğitim camiası ve sağlık çalışanlarını ziyaret ederek, kurban vekaletinin önemi ve organizasyonun işleyişi hakkında bilgilendirmelerde bulundu. Müftülük heyeti; İlçe Emniyet Müdürlüğü, Jandarma Komutanlığı, devlet hastanesi ve okulları ziyaret ederek kamu personeliyle bir araya geldi. Ziyaretlerde, TDV’nin dünya genelinde yürüttüğü insani yardım faaliyetleri ve kurban etlerinin ihtiyaç sahiplerine ulaştırılma süreci detaylandırıldı. Askerden polise, öğretmenden doktora kadar toplumun her kesiminden büyük ilgi gören tanıtım faaliyetlerinde, vekaletle kurban bağışının nasıl yapılacağı ve mobil uygulamalar üzerinden takibi konularında rehberlik edildi. "Kurbanımız mazlumun umudu olsun" Çalışmalar hakkında açıklamalarda bulunan Çaldıran İlçe Müftüsü Mehmet Faruk Geylani, kurbanın sadece bir ibadet değil, aynı zamanda küresel bir dayanışma köprüsü olduğunu vurguladı. Müftü Geylani, "Diyanet İşleri Başkanlığımız ve Türkiye Diyanet Vakfımız, bu yıl da ‘Kurbanını Paylaş, Kardeşinle Yakınlaş’ sloganıyla yeryüzünün mazlum coğrafyalarına umut taşımaya devam ediyor. Bizler de Çaldıran Müftülüğü olarak ilçemizde fedakârca görev yapan polisimize, askerimize, öğretmenlerimize ve doktorlarımıza bu hayır kervanını anlatıyoruz. Amacımız, vatandaşlarımızın emanetlerini en güvenilir şekilde gerçek ihtiyaç sahiplerine ulaştırmaktır. Bir kurban hissesi, bazen kilometrelerce uzaktaki bir yetimin yüzündeki tebessüm, bazen de hiç tanımadığımız bir kardeşimizin sofrasındaki bereket oluyor. Çaldıranlı hemşehrilerimizin ve kamu görevlilerimizin her yıl olduğu gibi bu yıl da bu iyilik seferberliğine güçlü bir destek vereceğine inancımız tamdır. Gelin, kurbanlarımızı paylaşarak gönül coğrafyamızdaki kardeşlerimizle yakınlaşalım" dedi. Çaldıran İlçe Müftülüğü, bayram arefesine kadar kurum ziyaretlerini ve stant çalışmalarını sürdürerek, daha fazla gönüle dokunmayı hedefliyor.
12 Mayıs 2026 Salı - 14:14 İç Hastalıkları Uzmanı Yeler: "Günlük tuz tüketimini 5 gramla sınırlandırın" Van Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekim Yardımcısı ve İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Ayvaz Yeler, aşırı tuz tüketiminin mide kanseri, inme ve kalp krizi gibi hayati riskleri beraberinde getirdiğini belirterek, günlük tüketimin mutlaka 5 gramla sınırlandırılması gerektiğini söyledi. Vücut için gerekli bir mineral olan sodyumun, fazla tüketilmesi halinde kalp-damar hastalıkları, inme ve kanser gibi ciddi sağlık sorunlarına yol açtığı ifade ediliyor. Türkiye’deki günlük tuz kullanım miktarının sağlıklı sınırların yaklaşık 4 katına ulaştığı belirten uzmanlar, özellikle Van ve çevresindeki bölgesel yeme alışkanlıklarına dikkat çekiliyor. Bölgede yaygın olarak tüketilen otlu peynir, tuzlu balık ve salamura gibi gıdaların yüksek sodyum içeriği nedeniyle mide kanseri riskini artırdığı, bu nedenle yemeklere ekstradan tuz katma alışkanlığından vazgeçilmesi gerektiği kaydediliyor. Van Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekim Yardımcısı Uzman Doktor Ayvaz Yeler, tuzun normal insan vücudu için gerekli olan bir mineral olduğunu belirtti. Ancak yetişkin bir insanın alması gereken günlük tuz miktarı yalnızca 5 gram olduğunu ifade eden Dr. Yeler, "Bu oran çocuklar için 3 gramla; tansiyon ve böbrek hastaları için ise yine 3 gramla sınırlandırılmıştır. Türkiye’de bu oran günlük 17 ile 20 gram arasında seyretmekte, yani ortalama almamız gereken sodyum miktarının yaklaşık 3 ya da 4 katı fazla tüketilmesine neden olmaktadır. Bu durum, fazla tuzun vücutta yaptığı büyük hasarlara ve çeşitli hastalıklara sebebiyet vermektedir" dedi. "Tuz günlük 5 gramla sınırlandırmalı" Fazla tuzun ciddi hastalıklara yol açabildiğini dile getiren Yeler, "Vücuda alınan fazla miktarda tuz; özellikle hipertansiyon, kardiyovasküler hastalıklar, inme, kronik baş ağrısı ve dahi kansere bile neden olmaktadır. Ağızdan alınan yüksek miktardaki tuz, midede ‘atrofik gastrit’ dediğimiz midenin küçülmesine ve bunun temelinde kanserlere sebebiyet verebilmektedir. Bu nedenle tuzu günlük 5 gramla sınırlandırmalı, sağlığımıza dikkat etmeliyiz. Vücudun ihtiyacı olan 5 gramdan fazla tuzun en önemli kaynakları özellikle bölgesel yeme alışkanlıklarıdır. Mesela Doğu ve Güneydoğu Anadolu’da yaygın olan tuzlu balık ve tuzlu peynir gibi gıdalar; özellikle Van bölgesi için konuşursak, içerdikleri yüksek sodyum oranıyla mide kanseri, tansiyon, inme, felç, kalp krizi ve kronik baş ağrısına neden olabilmektedir. Bu konuda mutlaka yemeğe ekstradan tuz katmamak; salamura, turşu ve tuzlu balık gibi yiyeceklerden kaçınmak gerekiyor. Özellikle edinmemiz gereken en önemli alışkanlık, yemek masaya geldikten sonra ekstradan tuz eklememektir" diye konuştu.
12 Mayıs 2026 Salı - 12:47 Van’da etkili olan yağışlar barajların doluluk oranını artırdı Van’da kış ve bahar mevsiminde etkili olan kar ve yağışlar barajlardaki doluluk oranını yükseltti. Türkiye genelinde etkili olan yoğun yağışlar, birçok barajda olduğu gibi Zernek Barajı’na da olumlu yansıdı. Bahar yağışları ve yüksek kesimlerde karların erimesiyle başta Zernek Barajı olmak üzere bir çok baraj ve göletlerde doluluk oranı en üst seviyeye ulaştı. Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi (Van YYÜ) Su Ürünleri Fakültesi Dr. Öğretim Üyesi Mustafa Akkuş, "Van Gölü havzası kapalı bir havza. Dışarıdan havzaya hiçbir su girdisi yok ve havzadan da dışarıya hiçbir su çıktısı yok. Yazın ve kışın yağan yağmur yağışları ve özellikle kışın yağan kar yağışı havzaya ana su girdisini oluştururken buharlaşma havzadan su çıktısını teşkil ediyor. Bu yüzden kar ve yağmur yağışının bol olduğu zamanlarda bu etkisini özellikle baraj göllerinde çok bariz bir şekilde kendini gösteriyor. Geçtiğimiz yıllarda barajların su seviyesi oldukça düşüktü ve barajlar yüzey alanı olarak küçülmüştü. Fakat 2026 yılında yağışların yüzde 100’den fazla bir oranda artması barajlarda hemen etkisini gösterdi" dedi. "Suyu çok etkili ve efektif bir şekilde kullanmamız lazım" "Bugün barajlar Van Gölü havzasında geçen yıla göre büyük bir hacimsel genişlemeye sahip ve barajlar neredeyse yüzde 100’e yakın bir doluluk oranına sahip" diyen Akkuş, "Tabii bu özellikle önümüzdeki haziran, temmuz, ağustos ayları için hayati bir öneme sahip. Çünkü şu anda halen yağışlar devam ediyor. Tarımsal olarak da ciddi bir sulama suyuna ihtiyaç yok. Fakat önümüzdeki aylarda tarımsal sulama başladığı zaman bu barajlardaki sular adeta bir can suyu gibi çiftçinin imdadına yetişecek. Akarsudaki yaşayan balıkların imdadına yetişecek. Bu noktada barajlardaki suyu çok etkili ve efektif bir şekilde kullanmamız lazım. Şayet efektif bir şekilde kullanmazsak ne kadar suyumuz olursa olsun eski sulama yöntemlerine hiçbir su kaynağı dayanamaz. Ümit ediyoruz ki önümüzdeki yıllarda 2026 yılındaki gibi bol kar ve yağmur yağışı geçer ve barajlarımız her zaman ağzına kadar dolu bir halde olur" ifadelerini kullandı
Van’da binlerce güvercini besleyen esnaf, kuşlara çocukları gibi bakıyor
22 Mart 2025 Cumartesi - 13:45 Van’da binlerce güvercini besleyen esnaf, kuşlara çocukları gibi bakıyor Van’ın İpekyolu ilçesindeki Ahmed-i Hani Kültür Parkı çevresinde, eski buğday pazarının alışkanlığını sürdüren binlerce güvercin, yıllar sonra bile bölgeden ayrılmıyor. Eski buğday pazarının yıkılmasının ardından aç kalan binlerce güvercine 20 yıldır sahip çıkan Mevlüt İzci, kuşlara adeta çocukları gibi bakıyor. Güvercinlere olan ilgisi nedeniyle belediye tarafından kuş yemleme alanı sorumlusu olarak görevlendirilen İzci, hem kuşları besliyor hem de onları her türlü tehlikeden koruyor. Bugün etkili olan kar yağışıyla birlikte çatılarda toplanan binlerce kuş, İzci’nin park alanına serptiği buğdayın ardından alana kondu. Yem için parka akın eden güvercinlerin uçuşu, adeta görsel bir şölen oluşturdu. "Parkın en güzel yanı bu kuşlardır" İHA muhabirine konuşan kuş yemleme alanı sorumlusu Mevlüt İzci, uzun yıllardır parka gelen kuşlarla ilgilendiğini belirterek, özellikle kış aylarında kuşların yiyecek bulmakta zorlandığını ifade etti. İzci, "Hayırsever vatandaşların yem yardımları sayesinde kuşları bugüne kadar besledik. Bu yüzden bölgeden ayrılmadan yaşamlarını sürdürüyorlar. Vatandaşların da parka gelip bu hayvanlara sahip çıkmasını istiyoruz. Parkın en güzel yanı bu kuşlardır. Çatılarda ve parkta duran kuşlar bizler için bir güzelliktir. Bugün yağan karla birlikte manzara daha da güzel oldu" dedi.
- ÖZEL) Van’da binlerce güvercini besleyen esnaf, kuşlara çocukları gibi bakıyor
22 Mart 2025 Cumartesi - 13:43 - ÖZEL) Van’da binlerce güvercini besleyen esnaf, kuşlara çocukları gibi bakıyor Van’ın İpekyolu ilçesindeki Ahmed-i Hani Kültür Parkı çevresinde, eski buğday pazarının alışkanlığını sürdüren binlerce güvercin, yıllar sonra bile bölgeden ayrılmıyor. Eski buğday pazarının yıkılmasının ardından aç kalan binlerce güvercine 20 yıldır sahip çıkan Mevlüt İzci, kuşlara adeta çocukları gibi bakıyor. Güvercinlere olan ilgisi nedeniyle belediye tarafından kuş yemleme alanı sorumlusu olarak görevlendirilen İzci, hem kuşları besliyor hem de onları her türlü tehlikeden koruyor. Bugün etkili olan kar yağışıyla birlikte çatılarda toplanan binlerce kuş, İzci’nin park alanına serptiği buğdayın ardından alana kondu. Yem için parka akın eden güvercinlerin uçuşu, adeta görsel bir şölen oluşturdu. "Parkın en güzel yanı bu kuşlardır" İHA muhabirine konuşan kuş yemleme alanı sorumlusu Mevlüt İzci, uzun yıllardır parka gelen kuşlarla ilgilendiğini belirterek, özellikle kış aylarında kuşların yiyecek bulmakta zorlandığını ifade etti. İzci, "Hayırsever vatandaşların yem yardımları sayesinde kuşları bugüne kadar besledik. Bu yüzden bölgeden ayrılmadan yaşamlarını sürdürüyorlar. Vatandaşların da parka gelip bu hayvanlara sahip çıkmasını istiyoruz. Parkın en güzel yanı bu kuşlardır. Çatılarda ve parkta duran kuşlar bizler için bir güzelliktir. Bugün yağan karla birlikte manzara daha da güzel oldu" dedi.
Van Masterler iftarda buluştu
22 Mart 2025 Cumartesi - 12:15 Van Masterler iftarda buluştu Van futboluna yön veren, Van futbolunda yer edinmiş Van Masterler, geleneksel hale getirdikleri iftar yemeğinde bir araya geldi. Elite World Van Otel’in ev sahipliğinde düzenlenen iftar yemeğinde bir araya gelen Van Masterler, kentin sporuna dair fikir alışverişinde bulundular. 15-19 Mayıs tarihlerinde Antalya’da gerçekleşecek olan Uluslararası Türkiye Masterler Şampiyonası futbol turnuvasının bir değerlendirilmesi yapıldığı gecede konuşan Van Masterler Derneği Kurucu Başkanı ve aynı zamanda Vanspor’un efsane kaptanlarından Zeki Yılmaz, Van’ın en değerli futbol insanlarının bir araya geldiği bir dernek olduklarını belirterek, "2014 yılında kurduğumuz derneğimiz, çok güzel bir şekilde yoluna devam ediyor. Her geçen yıl aramıza yeni arkadaşlarımız katılıyor. Biz güçlü bir aileyiz. Bugün bunu bir kez daha gördük. Her zaman desteğini yanımızda gördüğümüz Elite World Otel Genel Müdürü ve ayrıca dernek üyemiz Oktay Aksoy’un ev sahipliğinde bugün mübarek bir gecede yine bir aradayız. Ramazan ayının manevi havasında hep birlikte iftar yapmanın sevincini yaşıyoruz. Her yıl olduğu gibi bu yılda bizleri misafir eden Oktay Aksoy’a ve otel çalışanlarına çok teşekkür ediyorum" dedi. Her yıl geleneksel olarak Antalya’da uluslararası futbol turnuvasının bu yılda gerçekleştirileceğini belirten başkan Yılmaz, turnuvada Van’ı en iyi şekilde temsil edeceklerini söyledi. Elite World Otel Genel Müdürü Oktay Aksoy ise yaptığı konuşmasında Van Masterler Derneği üyesi olmaktan büyük mutluluk duyduğunu ifade ederek, otel olarak her zaman Van Masterlerin yanında olacaklarını söyledi. Van Masterler Derneği üyesi Fahri Baştürk’de Van Masterler’in, Van’ın futboluna uzun yıllar hizmet veren efsane isimlerden oluştuğunu belirterek, birlik ve beraberlik adına güzel organizaszyonlara imza atacaklarını söyledi.
Van’ın Muradiye ilçesinde 40 bin fidan dağıtımı yapıldı
21 Mart 2025 Cuma - 17:49 Van’ın Muradiye ilçesinde 40 bin fidan dağıtımı yapıldı Van Valiliği tarafından yürütülen "Fidan Projesi" kapsamında Muradiye ilçesinde çiftçilerle 40 bin adet meyve fidanı dağıtıldı. Van’da son yıllarda iklim değişikliği nedeniyle yaşanan kuraklık, sulak alanlardan uzak bölgelerdeki ağaçların kurumasına neden olurken şehir merkezi ve ilçeler ormanlık alanlardan yoksun bir hale dönmeye başladı. Van Valiliği, şehir merkezi ve tüm ilçelerde ağaçlandırma çalışmalarını kapsayan bir fidan projesi başlattı. Daha yeşil ve sağlıklı bir gelecek hedefiyle yürütülen proje kapsamında, Muradiye ilçesine gönderilen fidanlar çiftçilere dağıtıldı. İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü koordinesinde gerçekleştirilen çalışmalarla toplam 40 bin adet fidan toprakla buluşturulmaya hazır hale getirildi. "40 bin adet fidan dağıttık" Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Muradiye İlçe Tarım ve Orman Müdürü Harun Altunkaynak, "Bugün burada fidan dağıtımı gerçekleştirdik. Van Valiliğimizin projelerinden biri olan ’Van Meyve ve Fidan Projesi’ kapsamında 40 bin adet fidan dağıttık. Fidanlarımız arasında her çeşit mevcut. Deneme amaçlı fidanlarımızın zamanında toprakla buluşması için hafta içi ve hafta sonu açık olacağız. Tüm vatandaşlarımızı bekliyoruz. Bu Kapsamda bu projeyi hayata geçiren Van Valimiz Ozan Balcı’ya teşekkür ediyoruz" dedi. İlçede ikamet eden vatandaşlar ise, fidan projesinin Van için anlamlı bir çalışma olduğunu, bu çalışmalar nedeniyle Van Valiliği ve İlçe Tarım Müdürlüğü ekiplerine teşekkür etti.