Yerel Haberler
Yozgat
11 Mart 2026 Çarşamba - 12:34 Saldırıya uğrayan okul müdürüne destek verdiler Yozgat Cumhuriyet Ortaokulu’nda öğrenci yakını tarafından darp edilen Okul Müdürü Fatih Bilir için sendika temsilcileri destek açıklamasında bulundu. Cumhuriyet Ortaokulu önünde toplanan sendika temsilcileri ve üyeleri adına Türk Eğitim Sen Yozgat Şube Başkanı Mustafa Yılmaz’ın sözcülük yaptığı basın açıklamasında öğretmenlerin can güvenliğinin tehlike altında olduğu ifade edildi. Yılmaz sözlerini şöyle sürdürdü: "Disiplin yönetmelikleri yetersizdir ve caydırıcılıktan uzaktır. Okullarda yeterli güvenlik tedbirleri alınamamaktadır. Eğitimcilerin itibarını zedeleyen, asılsız ve somut gerekçelere dayanmayan şikâyet hatları birer saatli bomba niteliği taşımaktadır. Eğitimcileri hedef gösteren, tahkir eden yayın ve açıklamalar şiddetin toplumsal zeminini beslemektedir. Şiddete yönelik yasal düzenlemeler yeterince güçlü değildir. Okullarımız, ödenek yetersizliği nedeniyle en temel güvenlik ihtiyaçlarını dahi karşılayamaz durumdadır. Bir zamanlar eğitim kurumlarının temelini oluşturan güven ve saygı ortamı bugün ne yazık ki ciddi biçimde zarar görmüştür. Birçok okulda güvenlik görevlisi bulunmamakta, öğrenciler okullara kesici ve delici aletleri rahatlıkla sokabilmektedir. Bazı velilerin öğretmenlere yönelik tehditkâr ve baskıcı tutumları ise öğretmen cinayetlerini ve eğitim çalışanlarına yönelik şiddeti besleyen unsurlar hâline gelmiştir." Okullardaki güvenlik tedbirlerinin yetersiz olduğu belirtilirken okullara yeterli bütçe ayrılması, her eğitim kurumuna güvenlik görevlisi tahsis edilmesi ve kamera sistemi kurulması gerektiği vurgulandı. Ayrıca Yılmaz, "Bu vahşi saldırıyı gerçekleştiren failin en üst sınırdan cezalandırılmasını talep ediyoruz. Ayrıca Türk Ceza Kanunu’nda eğitim çalışanlarına yönelik şiddetin ayrı ve ağırlaştırılmış bir suç tipi olarak düzenlenmesi öncelikli taleplerimiz arasındadır. Eğitim çalışanlarına yönelik suçlarda cezasızlık algısının ortadan kaldırılması ve güçlü bir caydırıcılık sağlanması artık bir zorunluluktur. Okul Müdürümüz Fatih Bilir’e bir kez daha geçmiş olsun dileklerimizi iletiyor; kendisinin her zaman yanında olduğumuzu özellikle ifade ediyoruz. Sürecin sonuna kadar takipçisi olacağımızın bilinmesini isteriz" ifadelerini kullandı.
Gazeteci, şair ve yazar Nail Abbas Sayar kabri başında anıldı
12 Ağustos 2024 Pazartesi - 12:37 Gazeteci, şair ve yazar Nail Abbas Sayar kabri başında anıldı Yozgatlı gazeteci, şair ve yazar Nail Abbas Sayar, ölümünün 25. yıl dönümünde gazeteci meslektaşları ve sevenleri tarafından mezarı başında anıldı. Yozgat Gazeteciler Cemiyeti Başkanlığınca Nail Abbas Sayar’ın Çatak Mezarlığındaki kabrinde düzenlenen anma programında Kur’an-ı Kerim okunup, dua edildi. Programa İl Kültür ve Turizm Müdürü Hüseyin Çiftçi, İl Sivil Toplumla İlişkiler Müdürü Hakkı Yurtlu, Yozgat Gazeteciler Cemiyeti Yönetim Kurulu üyeleri, kentteki gazeteciler, Sayar’ın yakınları ve arkadaşları katıldı. Merhum gazeteci Sayar’ın şair ve yazar özelliklerinin yanı sıra Yozgat’ın yetiştirdiği büyük bir düşünür olduğunu ifade eden Yozgat Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Osman Hakan Kiracı, Sayar’ın 44 yıldır Yozgat’ta gazete çıkardığını söyledi. Sayar’ın hikaye ve romanlarının Türk Edebiyat Dünyası’nda önemli ödüller elde ettiğini de belirten Kiracı, “Merhum Sayar, Yozgat’ta yaklaşık 44 yıl gazete çıkarmış. Bozok gazetesinin yayınını sürdürmüştür. Bu uzun süreçte Yozgat gazetesini yayınlarken de binlerce şiir yazmış. Bu arada birbirinden değerli hikayeler ve romanlar kaleme almış. Bu hikaye ve romanlarıyla da Türkiye Edebiyat Dünyası’nın çok büyük ödüllerini kazanmıştır. Abbas Sayar aldığı bu ödüllerle de Türkiye genelinde Yozgat’ı adıyla özdeşleştirmiş bir meslek büyüğümüzdür. Abbas Sayar sadece gazeteci değildi. Abbas Sayar şairliğinin, yazarlığının yanı sıra aynı zamanda ressamdı. Abbas Sayar aslında çağımızın gizlenmiş, saklanmış bir büyük düşünürüdür.” dedi. Anma programı sonrası Sayar’ın yakınları, kentte görev yapan ulusal ve yerel basın mensupları Sayar’ın kabrine çiçek bıraktı.
Kırmızı listede bulunuyor, Yozgat’ta görüntülendi
12 Ağustos 2024 Pazartesi - 10:00 Kırmızı listede bulunuyor, Yozgat’ta görüntülendi Dünyada nesli tükenme tehlikesi altında olan türler arasında bulunan Arap tavşanı, Yozgat’ın Çayıralan ilçesinde görüntülendi. Ziyaret için Yozgat’a gelen fotoğraf sanatçısı İbrahim Sercan Sıldıroğlu, Dünya Doğa ve Doğal Kaynaklarını Koruma Birliğinin (IUCN) kırmızı listesinde yer alan ve görüntülenmesi bir hayli zor olan Arap tavşanını (allactaga williamsi) cep telefonu ile görüntülemeyi başardı. Çayıralan ilçesine bağlı Turluhan köyünde arkadaşlarıyla doğada gezintisine çıkan İbrahim Sercan Sıldıroğlu, akşamüzeri tavşan gibi kulakları, kanguru gibi arka ayakları ve fare gibi gövdesi olan 3 adet hayvana rastladı. Doğada beslenen hayvanlarından birini cep telefonu kamerası ile görüntüleyen Sıldıroğlu, ilginç bulduğu hayvanın fotoğraflarıyla internet üzerinden yaptığı araştırmada, bu türün Dünya Doğa ve Doğal Kaynakları Koruma Birliği’nin (IUCN) "kırmızı" listesinde bulunan Arap tavşanı olduğunu tespit etti. Çayıralan ilçesinde görülen boyutunun küçük olmasına rağmen 3 buçuk metre zıplayabilen Arap tavşanı, bir süre sonra zıplayarak gözden kayboldu. İlginç görüntüsüyle dikkat çeken ayakları kanguru, kulakları tavşan, gövdesi ise fareye benzeyen Arap tavşanları tıpkı kangurular gibi zıplamadaki ustalıklarıyla da biliniyor. Ne fare ne tavşan ne kanguru Normal bir fareye, tavşana ve kanguruya benzemeyen hayvanı görünce şaşırdıklarını aktaran Sıldıroğlu, hayvanı görünce heyecanlandıklarını söyleyerek, “Amatör olarak fotoğrafçılık yapıyorum ayrıca bir doğaseverim. Ziyaret için geldiğim Yozgat Çayıralan ilçesi Turluhan köyü ilçesinde gece vakti bir arazi taraması yaptık, neler bulabiliriz diye. Çıktığımız bu taramada araçla ilerlerken yol kenarında Arap tavşanı olarak bildiğimiz hayvanı gördük. Bu türün nadir koruma altında olduğunu ve çok nadir görüldüğünü bildiğim için hemen araçtan inip bir çevre kontrolü yaptık ve yarım saat içinde 3 tane Arap tavşanına denk geldik. Bunlardan bir tanesinden çok net görüntüler alabildik. Bu nesli tükenmekte olan bir hayvanın bu bölgede çok ciddi popülasyonlara ulaştığını görmek bizi çok mutlu etti” dedi. Sıldıroğlu, “Bu türün soyu tükenmek üzere, listede de ciddi sırada yer alıyor. Bunun en önemli sebeplerinden birisi de tarımsal ilaçlama. Biz eğer bu türün popülasyonunun nerelerde yüksek olduğunu bilirsek önlem alıp popülasyonun artmasını sağlayabiliriz ve insanları bilinçlendirebiliriz” şeklinde konuştu.
SORFEST ikinci günde de büyük ilgi gördü
11 Ağustos 2024 Pazar - 12:49 SORFEST ikinci günde de büyük ilgi gördü Sorgun Belediyesi tarafından geleneksel hale getirilen ve bu yıl 3.’sü düzenlenen SORFEST halk konserlerinin ikinci günü de yoğun ilgi gördü. Şakir Efendi Şehir Meydanı’nda düzenlenen konserin ikinci gününde sanatçılar Arif Şahin, Köfn ve Dedublüman sahne aldı. Sorgun halkının yoğun ilgi gösterdiği konserde vatandaşlar gönüllerince eğlendiler. SORFEST çerçevesinde Sorgun Tabiat Parkı’nda gerçekleştirilen Enduro Yarışları’nda da dereceye giren sporculara ödülleri verildi. SORFES’te katılan Yozgat Valisi Mehmet Ali Özkan, “Belediye Başkanımız bu organizasyonu gerçekleştirmek için büyük emek verdi. Bu organizasyonun arkasında etkili bir ekip var ve herkes gece gündüz çalışarak SORFEST’i sizlerle buluşturdu. Belediyecilik faaliyetlerini aksatmadan yürütmek ve sosyal-kültürel organizasyonları bu denli profesyonel yapmak herkesin harcı değil. Böyle bir belediye başkanı her şehre nasip olmaz. Başkanımızı kutluyorum. Burada gördüğüm gençlik beni çok mutlu etti. Sizler her şeyin en iyisine layıksınız ve belediye başkanınız sizlere en iyi hizmeti sunmak için çok çalışıyor. Şehir dışından gelen vatandaşlarımıza da hoş geldiniz diyorum.” dedi. MHP Yozgat Milletvekili İbrahim Ethem Sedef ise SORFEST’in örnek bir organizasyon olduğunu belirterek, "Yozgat’ın her köşesi altın değerinde ve Yozgatlılar her şeyin en güzelini hak ediyor. Festival deyince akla gelen SORFEST oldu. Belediye Başkanımız Mustafa Erkut Ekinci’nin çıtayı çok yükselttiğini görüyoruz. Üretken belediyeciliğin en güzel örneklerini sergiliyor. Belediye başkanınınız kıymetini bilin ve desteğinizi sürdürün. Onun arkasında durun ve hizmet isteyin. O gücü neye yeterse elini taşın altına koyar, yetmediği yerde biz varız. Tüm belediyelerimize her zaman desteğimizi sunuyoruz, yeter ki memleketimiz kalkınsın ve değerlensin” şeklinde konuştu. Sorgun Yaz Festivali’nin son gününde rap sanatçısı Ceza, Sorgunlu vatandaşlar ile buluşacak.
Bozkırı badem bahçesine dönüştürdü
11 Ağustos 2024 Pazar - 12:13 Bozkırı badem bahçesine dönüştürdü Yozgat’ta yaşayan 36 yaşındaki üretici Fatih Mermertaş, hububat ekili 15 dönümlük kıraç arazisini badem bahçesine dönüştürdü. 4 yıl önce kurduğu badem bahçesinden bu yıl ilk ürünlerini elde edecek olan Mermertaş, 2 ila 3 ton arasında verim bekliyor. Yozgat’ın Sorgun ilçesine bağlı Taşpınar köyünde 15 dönümlük hububat ekili kıraç tarlasını meyve bahçesine dönüştürme kararı aldı. 2020 yılının bahar aylarında tarlasına elektrik çektirip sondaj vurduran Mermertaş, hububat ekili alana 850 badem fidesi, 150’ye yakın da çeşitli meyve fidesi dikti. Bozkırı meyve bahçesine dönüştüren Mermertaş, 4 yılın sonunda ilk ürünlerini alacak. Mermertaş, 15 dönüm alandan yaklaşık 2 ila 3 ton arasında badem ve meyve bekliyor. Ürünlerinin satışında herhangi bir pazar sorunu yaşamayacağını belirten Mermertaş, “Yaklaşık 15 bin metrekare alanda 850 tane badem ağacı var. 2020 yılının bahar aylarında bu bademleri diktik. Bu sene ilk verimi verecek. Şu an yaklaşık 2-3 ton arasında verim bekliyorum. Ürün çıktığı sürece bademde pazar sorunu yaşayacağımı düşünmüyorum” dedi. Hububat ekili tarlasını meyve bahçesine çevirdiğini de söyleyen Mermertaş, “Burası sadece hububat ekili alandı, buğday ekiyorduk, sulak alan değildi. Köyden 500 metre ileride elektrik çektirip sondaj vurdurarak burayı komple meyveliğe çevirdim. Dediğim gibi 850 tane badem ağacı 150’de çeşitli meyvelerden oluşan ağacım var. 15 bin dönüm alanda yaklaşık bin tane meyve ağacım var burada. Kıraç araziyi meyve bahçesine çevirdim. Şu an da bol meyve var, bir yerden meyve almıyorum, burada daha lezzetli. Bademin geliri daha yüksek 15 dönüm alandan 2-3 ton arası verim alırsam, hububattan daha yüksek gelir elde edeceğim” şeklinde konuştu.