Yerel Haberler
Zonguldak
05 Nisan 2026 Pazar - 13:23 Zonguldak’ta jandarmanın uyuşturucu operasyonunda 2 şüpheli tutuklandı Zonguldak’ın Çaycuma ilçesinde jandarma ekiplerince düzenlenen uyuşturucu operasyonunda, evde uyuşturucu yetiştirmek için kurulan iklimlendirme düzeneği ve çok miktarda uyuşturucu madde ele geçirildi. Gözaltına alınan 3 şüpheliden 2’si tutuklandı. Zonguldak İl Jandarma Komutanlığı ekipleri, uyuşturucu madde ticareti ve kullanımının önlenmesine yönelik çalışmalar kapsamında Çaycuma ilçesinde adli makamlardan alınan arama kararıyla iki ayrı operasyon düzenledi. Yapılan baskınlarda şüphelilerin uyuşturucu üretimi için evde özel iklimlendirme sistemleri kurduğu tespit edildi. Adreslerde yapılan detaylı aramalarda, sigara kağıdına sarılı satışa hazır vaziyette 279 gram skunk, 357 gram skunk maddesi, 54 gram bonzai, 13 gram skunk tohumu, 9 adet ekili vaziyette skunk bitkisi ve 2 adet hassas terazi ele geçirildi. Evi seraya çevirmişler Uyuşturucu imalatında kullanılan donanımlar ise dikkat çekti. Ekipler evde 2 adet iklimlendirme düzeneği, 8 adet havalandırma fanı, 2 adet ısıtıcı lamba, hava nemlendirici, nemlendirme cihazı, elektronik düzenleyici, 2 adet vantilatör, gaz maskesi ile 13 adet gübre ve bitki besinine el koydu. Operasyonlar kapsamında yakalanarak gözaltına alınan 3 şüpheli, jandarmadaki işlemlerinin ardından adliyeye sevk edildi. Şüphelilerden 1’i Cumhuriyet Başsavcılığı’ndaki ifadesinin ardından serbest bırakılırken, mahkemeye çıkarılan 2 şüpheli tutuklanarak cezaevine gönderildi.
Türkiye’deki sayılı birkaç ustadan biri; yaptığı bıçaklar çiviyi kesiyor
07 Haziran 2024 Cuma - 11:04 Türkiye’deki sayılı birkaç ustadan biri; yaptığı bıçaklar çiviyi kesiyor Zonguldak’ın Alaplı ilçesinde atalarından kalan ve bir asırdan fazla faaliyet gösteren ocakta yüksek karbonlu çelik kullanarak balta ve bıçak yapan 61 yaşındaki Yaşar Durmuş’un ürünleri çiviyi bile kesebiliyor. Alaplı Yedigelli köyünde, 1800’lü yıllarda dedelerinden gelen demircilik mesleğini sürdüren Yaşar Durmuş (61) bilek gücüyle sıcak demire verdiği şekillerle bayram öncesi özel siparişleri yetiştirmeye çalışıyor. Durmuş, 200 yıldan fazladır, kökleri Osmanlı dönemi demir ustalarına dayanan dükkanda babasından devraldığı mesleği atölyede sürdürmeye çalıştığı bıçakların demir ve çiviyi rahatlıkla kesebildiğini belirtti. Sıcak yaz aylarında ocak başında atölyede çakıdan, baltaya kadar üretilen tüm ürünlerin bilek gücüyle sıcak demir dövülerek yapıldığını anlatan Sıcak demir dövme ustası Yaşar Durmuş, ”1800 yıllardan bu yana Demircilik mesleğimiz devam etmekte.en güzel demir çelikte işin uzmanı olmaktan geçer.şu görmüş olduğunuz bu bıçak bizim bölgenin fasulye bıçağı diye geçiyor.yaklaşık 2 bin derecelerde bu ocak ısındıktan sonra bu dövülerek karbon şeklinde yapılıyor.daha sonra yıllarda kurban bıçaklarına geçtik. Bıçaklarınızın uzun yıllar kullanılmasını istiyorsanız. Özelikle dövülürken çekiç darbeleri çok önemlidir. Bıçak üretiminde çekiç darbesiyle bıçak şeklini alıyor. Önemli olan bıçağa suyunu vermektir. Bütün bu işlemler bittikten sonra en son kemik ya da fiberden yaptığımız sapları takarak satışa hazır hale getiriyoruz” diye konuştu. "El yapımı bıçak ucuz olmaz" Kaliteli bir bıçağın zorlu bir süreçte üretildiğini anlatan Yaşar Durmuş, kalitenin yanında el işçiliğinin önemine de vurgu yaparak, “Yay çeliklerinden dövülerek yapılan bıçakların kesimi diğer çeliklere benzemez, çok güzel kesim yapar. İnce bir el işçiliğiyle ve doğru ustalıkla yapıldığı zaman iş görür. Ayrıca piyasada çok kalitesiz ürün var.Özelikle yaptığımız el emeği bıçakları Türkiye’nin birçok bölgesine satıyoruz başta Zonguldak olmak, İstanbul, Bolu ve Düzce illerindeki firmalara satıyoruz." Diye konuştu. Bir bıçağın 750 ile bin arasında çekiç darbesiyle üretildiğini belirten Durmuş, bıçak üretmenin çok hassas ve titizlik isteyen bir iş olduğunu vurguladı.
Alaplı’nın’ın süper beyinleri belli oldu
07 Haziran 2024 Cuma - 10:37 Alaplı’nın’ın süper beyinleri belli oldu Zonguldak’ın Alaplı ilçesinde ikinci kez "Eğitimde Matematik Seferberliği" kapsamında Şehit Recep Turan Ortaokulu tarafından matematik dersi ile ilgili farkındalık oluşturmak için bilgi yarışması düzenlendi.Yarışmaya Alaplı’da ortaokulların 6’inci ve 7’inci sınıfında okuyan öğrenciler katıldı. Süper Beyinler Bilgi Yarışması’na 11 okuldan 66 öğrenci katıldı. 4 Haziran 2024 Salı günü yapılan 1.etap sınavında bireysel dereceler belli olmuştu. 6. ve 7.sınıflardan beşer okulun katıldığı Bilgi Yarışması etabı 06 Haziran 2024 perşembe günü Alaplı Kapalı Spor Salonunda yapıldı. 6. ve 7. sınıflarda da altın soru sonucunda ter döktüler. 6. Sınıflarda Merkez Ortaokulu,7. Sınıflarda Atatürk Ortaokulu ilçe 1.si olurken,6.cı Sınıflarda Kasımlı Ortaokulu, 7. Sınıflarda Şehit Recep Turan Ortaokulu ilçe ikincisi oldu. 6. Sınıflarda Şehit Recep Turan Ortaokulu, 7. Sınıflarda Özel Bahçeşehir Koleji Ortaokulu ilçe 3.sü oldu. Şehit Recep Turan Ortaokulu Müdürü Atalay Karakırık yaptığı açıklamada; “Eğitimde Matematik Seferberliği kapsamında bu yıl ilçemizde ikincisi gerçekleştirdiğimiz Süper Beyinler Bilgi Yarışmasında gözümüzde hepiniz bu yarışmanın galibi ve kazananısınız. 4 Haziran 2024 günü 1. Etabını okulumuzda gerçekleştirdiğimiz yarışmanın final etabını bugün burada gerçekleştiriyoruz. Okulumuz ulusal ve uluslararası bir çok yarışmaya katılmakta, ilçemizi özellikle matematik, akıl ve zeka oyunları alanlarında başarıyla temsil etmektedir. Okumuz bu tecrübesinden yola çıkarak ilçemizdeki diğer eğitim kurumları arasında işbirliği sağlamak, matematiği öğrencilerinize sevdirmek, öğrencilerimize farklı bakış açılarını bir araya getirerek kullanabilme becerileri kazandırmak maksadıyla bu yarışmayı düzenledik.” dedi. İlçe Milli Eğitim Müdürü Cevat Çevik ise konuşmasında; “Bu tarz etkinlikler ve bilgi yarışmaları öğrencilerin liselere geçiş sınavı olan LGS’ye hazırlanmalarında daha etkin bir rol oynamaktadır. Öğrencilerin matematiğe olan korkularını yendiklerini ve matematiği daha zevkli hale getirmektedir. Bu etkinliğin düzenlenmesinde emeği geçen ilçe kaymakamımıza, il müdürümüze, idarecilere, öğretmenlere ve okul müdürümüze çok teşekkür ederim.” dedi.
Cesedi yanmış halde bulunan Afgan işçinin çocuklarına medikal cihaz desteği
06 Haziran 2024 Perşembe - 16:26 Cesedi yanmış halde bulunan Afgan işçinin çocuklarına medikal cihaz desteği Zonguldak’a cesedi ormanlık alanda yanmış halde bulunan Afgan işçi Vezir Mohammed Nourtani ile ilgili 3’ü tutuklu 6 sanığın yargılanması devam ederken Zonguldak Valiliği, Nourtani’nin iki çocuğuna medikal cihaz desteği sağladı. Geçen yıl 10 Kasım günü ruhsatsız maden ocağında çalışan ve cesedi ormanlık alanda yanmış halde bulunan 50 yaşındaki Afgan işçi Vezir Mohammed Nourtani ile ilgili 3’ü tutuklu 6 sanığın yargılaması devam ediyor. Nourtani’ninin üç çocuğu ve eşi, sağlık sorunları yaşayınca hastanede muayene edilip Zonguldak Valiliği tarafından medikal cihaz desteği sağladı. Nourtani’nin 13 yaşındaki işitme engelli çocuğu Ali Rıza’ya alınan işitme cihazı kulağına takıldı. İran’da çiftçilik yaparken geçirdiği trafik kazası sonrası bir ayağını kaybeden 22 yaşındaki oğlu Seyyid Mohammad için de ölçüler alınarak protez ayak siparişi verildi. Aşevinden günlük yemek ulaştırılan aile, Zonguldak Valiliği’ne teşekkür etti. Geçici koruma statüsü başvuruları Zonguldak İdare Mahkemesi tarafından reddedilen Mohammed Nourtani’nin eşi Qamer Gül Meliki, "Biz burada çok zorluk çektik. Eşimi kaybettik. Çocuğumla da çok uğraştık. Diğer çocuğumun kulağı duymuyordu. Valilik işitme cihazı verdi. Büyük çocuğumun ayağının ölçüsünü aldı, protez ayak siparişi verildi. Bize yemek de veriliyor. Türkiye’den çok teşekkür ediyoruz" diye konuştu.
Kdz. Ereğli 15 Temmuz İHL 4 dil öğretecek
06 Haziran 2024 Perşembe - 13:15 Kdz. Ereğli 15 Temmuz İHL 4 dil öğretecek Kdz. Ereğli 15 Temmuz Şehitleri Fen ve Sosyal Bilimler Proje Anadolu İmam Hatip Lisesi’nin ortaokul bölümünde bu yıl yabancı dil ağırlıklı program uygulanacak. Programa katılacak 20 öğrenci İngilizce, Almanca, İspanyolca ve Arapça öğrenecek. Kdz. Ereğli İlçe Milli Eğitim Müdürü Harun Akgül, Şube Müdürü Şenol Karaarslan ve İlhan Üstüner, bu yıl ilk kez ilk kez yabancı dil programı uygulanacak 15 Temmuz Şehitleri İmam Hatip Lisesi’nin ortaokul binasında incelemelerde bulunarak, okul müdürü Hüseyin Doğru’dan bilgiler aldı. Toplantıda okul müdürü Hüseyin Doğru, ilçe milli eğitim müdürü Harun Akgül ve beraberindekilere yeni açılacak olan yabancı dil ağırlıklı ortaokul bölümünün planlarını, müfredatını ve bu bölümde öğrencilere sunulacak olan eğitim imkanlarını detaylarını anlattı. Doğru, öğrencilerin erken yaşta yabancı dil öğrenmeye başlamalarının, onların ilerideki akademik ve profesyonel hayatlarına olumlu katkılar sağlayacağını ifade ederek, bu yeni bölüm ile öğrencilere uluslararası standartlarda eğitim sunmayı hedeflediklerini belirtti. Çoklu dil öğretimi ve dijital öğrenmelerle, eğitimde kaliteyi artırmak ve öğrencilerin global dünyaya daha hazırlıklı olmalarını sağlamak için programın büyük önem taşıdığını belirten Doğru, İlçe Milli Eğitim Müdürlüğüne bu konuda gösterdiği ilgi ve destek, eğitimde yenilikçi yaklaşımların benimsenmesine ve öğrencilerin her alanda donanımlı bireyler olarak yetişmelerine katkılarından dolayı teşekkür etti. İngilizce, Almanca, İspanyolca ve Arapça olmak üzere 4 dilde eğitim verecek olan 15 Temmuz Şehitleri İmam Hatip Lisesi ortaokul bölümünün yeni dönem için hazırlıklarına devam edildiği belirtildi.
Türkiye’nin konuştuğu Nisanur bebeğin yürek yakan defnedilme hikayesi...Mezarını, soruşturmayı aydınlatan polis ekibi yaptırmış
06 Haziran 2024 Perşembe - 12:35 Türkiye’nin konuştuğu Nisanur bebeğin yürek yakan defnedilme hikayesi...Mezarını, soruşturmayı aydınlatan polis ekibi yaptırmış Zonguldak’ın Çaycuma ilçesinde, Furkan S.’nin cinsel istismarına maruz kaldıktan sonra hayatını kaybeden 2 yaşındaki Nisanur bebeğin mezar taşını gören herkes gözyaşlarına boğuluyor. Cenazesine devlet ve soruşturmadaki görevli polislerin sahip çıktığı küçük çocuğun mezar taşına mezar taşına soyadı ise yazılmadı. Olay, ilçeye bağlı İstasyon Mahallesi’nde iki yıl önce, 18 Mayıs günü yaşandı. Furkan S. ile tanışan M.Ö. isimli kadın, geceyi F.S. ile birlikte geçirdi. Ertesi gün anne M.Ö., yanında 8 yaşındaki kızını alarak markete gitti. Bu sırada evde kalan 2 yaşındaki Nisanur, telefondan video izlerken Furkan S. tarafından nitelikli cinsel saldırıya uğradı. Küçük kız bayılınca, F.S. kendine gelmesi için başını defalarca duvara vurdu. Olayın ortaya çıkmasının ardından, doktor kontrolü sonucu küçük Nisanur’un nitelikli cinsel saldırıya uğradığı belirlendi ve Furkan S. tutuklanarak cezaevine gönderildi. Küçük Nisanur’un cenazesi, ilçe protokolü tarafından kimsesizlerin de defnedildiği Yenişehir Mezarlığı’na gömüldü. Cenazeye devlet yetkilileri ve polis sahip çıktı. Defnini soruşturmayı aydınlatan ekip yapmış Türkiye’nin gündemine oturan bu olayda, Nisanur’un cenazesini Bülent Ecevit Üniversitesi Hastanesi morgundan soruşturmayı aydınlatan polislerin aldığı, defin işlemlerinde küçük bebeğe devletin sahip çıktığı ortaya çıktı. Çaycuma İlçe Emniyet Müdürlüğü’nde suçun aydınlatılması ve şüphelilerin yakalanması kapsamında soruşturmayı aydınlatan Komiser İbrahim Y.’nin sel, heyelan olması ve mezarın kaybolması tehlikesine karşı fidan diktiği ve kendi imkanlarıyla mezar taşını yaptırdığı; belirli aralıklarla mezarlığa gelerek Nisanur bebeğin mezarının bakımını yaptığı öğrenildi. Nisa Nur’un mezar taşına da "Ve herkese hak ettiği karşılığın verileceği hesap günü mutlaka gelecektir. Nur içinde uyu cennet kokulu yavrum" sözlerini yazdırdığı, yazıda da dünyada ki adaletin yerini bulduğu ancak asıl adaletin mahşerde Mahkeme-i Kübra’da Hakim’in Allah olduğu yeri işaret ettiği vurgulandı. "Bakımları yapılsın" diye kimsesizler mezarlığına gömüldü Cenazenin defnedilmesinde yürekleri dağlayan bir detay daha ortaya çıktı. Annesi M.Ö.’nün soruşturmadan dolayı cezaevine, 9 yaşındaki ablası R.Ö.’nün ise sevgi evinde kaldığı; kimsesi olmayan Nisanur bebeğin mezarının başka mezarlığa gömülmesi durumunda kaybolabileceği düşünülerek, düzenli bakımı yapılan kimsesizler mezarlığına defnedildiği öğrenildi. Çaycuma Emniyet Müdürlüğü ekipleri, Kaymakamlık, belediye ve müftülük görevlilerinin de defin işlemlerinde büyük katkı sağladığı ortaya çıktı. Soyadı mezar taşına yazılmadı Küçük kızın mezar taşına soyadı yerine "Nisanur Bebek" yazıldığı öğrenildi. Nisanur bebeğin maruz kaldığı cinsel istismar nedeniyle mezar taşına Kur’an-ı Kerim’den "Ve herkese hak ettiği karşılığın verileceği hesap günü mutlaka gelecektir" cümleleri yazıldı. "Kimsesizler mezarlığında bile yalnız değil" Küçük bebeğin mezarını görenler; masumiyetinin hakkını arayan bir sembol olduğu yorumunda bulundu. Yaşadıklarının insanlık adına utanç veren bir olay olduğu; mezar taşına yazılan cümlelerin, herkese hak ettikleri karşılığın verileceği günü hatırlattığı ifadelerine yer verdiler. Küçük bebeğin adını unutturmayacak bir hikayesinin olduğu; toprağa verildiği kimsesizler mezarlığında bile, yalnız olmadığını cümlelerini kullandılar.