Yerel Haberler
Zonguldak
Balıkçılar gelecek sezondan umutlu
15 Nisan 2024 Pazartesi - 13:44 Balıkçılar gelecek sezondan umutlu Zonguldak’ta denizlerde av yasağının bugün itibarıyla başlamasıyla birlikte balıkçılar karaya çıkardıkları tekne ve ağlarını gelecek sezon için onarmaya başladı. Denizlerde, endüstriyel avcılık yapan gırgır ve trol tekneleri için bugün itibarıyla av yasağı başladı. Yaklaşık 4,5 aylık dönemde ekonomik faaliyetlerine devam etmek isteyen balıkçılar, Tarım ve Orman Bakanlığı’ndan izin almak ve belirlenen kurallara uymak şartıyla kara suları dışındaki uluslararası sularda gırgır ve trol yöntemiyle avcılık yapabilecek. Endüstriyel avcılık yapan balıkçı gemileri için yeni balıkçılık av sezonu açılışı Akdeniz hariç tüm denizlerde 1 Eylül’de, Akdeniz’de ise 15 Eylül 2024’te başlayacak. Kıyı balıkçılığı yapan küçük ölçekli balıkçılar ise bu yasaktan muaf tutularak avcılık yapmaya devam edebilecek. Av yasağının başlamasıyla birlikte Kozlu ilçesindeki balıkçılar teknelerini karaya çıkartarak bakım, onarım işlemlerine başladı. Gelecek sezondan umutlu olan balıkçılar, şimdiden ağlarını ve teknelerini tamir etmeye başladı. Fırtınada zarar gören tekneyi tamir eden Şafak Göktepeli, geride bıraktıkları sezonda yeterince palamut balığı avlayamadıklarını ifade ederek, “Kayıklarımızın bakımlarını yapacağız. Yeni sezon hazırlıklarını yapacağız. Yeni sezonda denize indireceğiz. Bu sezon çok kötü geçti. Palamut balığı olmayınca sezon kötü geçiyor. Çünkü burada küçük kayıklarımız var. Ağ kayıkları çok az. Oltacı kayığı daha fazla olduğundan bunlar hep palamuttan geçimini sağlıyor. Palamut ve çinakop olmayınca bu sezon çok kötü geçti. Fiber ve ağaç teknelerin bakım ve onarımını yapıyoruz” şeklinde konuştu. Kozlu Su Ürünleri Kooperatif Müdürü Şahin Sarıtaş da, “Bu sezonda balıkçılar çok para kazanamadı. Teknelerin çoğu da paydos etti. Kimisi ağları tamir ediyor kimisi teknelerini tamir ediyor. Önümüzdeki sezon palamut olmasını istiyoruz. Herkes umutlu. Şu an istavrit var. İnşallah balık olur, balıkçılar evlerine ekmek götürür” dedi.
Mahalle sakinleri, dört aydır heyelanda çöken yolun yapılmasını bekliyor
15 Nisan 2024 Pazartesi - 12:19 Mahalle sakinleri, dört aydır heyelanda çöken yolun yapılmasını bekliyor Zonguldak’ın Devrek ilçesine bağlı Corak köyünün mahallesinde oluşan heyelan, mahalle sakinlerine zor günler yaşatıyor. Mahalle sakinleri ulaşıma kapanan yolun 4 aydır yapılmayı beklediğini ifade ettiler. Devrek ilçesine bağlı Çorak köyünün yolu yaklaşık 4 ay önce meydana gelen heyelan nedeniyle ulaşıma kapandı. İki aileye ait üç katlı bir bina risk nedeniyle AFAD tarafından tahliye edildi. İl Özel İdaresi, jeoloji mühendisleri ve ilgili birimler aracılığıyla heyelanlı bölgede incelemelerde bulundu. Ardından AFAD ve İçişleri Bakanlığı’na yaklaşık 5 milyon liralık istinat duvarı yapılmasını istedi. Yol için ödenek beklenirken, mahalle sakinleri de yolun yapılmasını beklediklerini ifade ettiler. Birçok köyün bu yoldan faydalandığını belirten köylüler; hastaların da hastaneye ulaşmada zorluk yaşadığını belirttiler. Köy sakinleri adına açıklama yapan Fehmi İnce, "Köylüler olarak yaşadığımız sorunları bir kez daha kamuoyuna duyurmaktır. Çorak köy yolunu kullanan birçok köy var. Bu köylerimizde yaşayan ve ikamet eden köylülerimizde mağdur oluyor. Bu köyün her şeyini biliyorum burada AFAD, İl Özel İdare, Kaymakamlık gibi makamlara dilekçemizi verdik. Burada bu yolun yapılması için birisinin canının mı yanması lazım. Yolu bilmeyenler iniyor, yolun çöktüğünü bilmiyor. Son anda duruyor, uçurumun ucunda Allah göstermesin. Biz bir an önce yolun yapılmasını talep ediyoruz yetkilerden. Bu köyde yaşlı insanlar yaşıyor. Camiye, bahçesine, tarlasına geçmek için bende dahil olmak üzere bu yamaçtan yukarı çıkıp dolanarak geçiyoruz. 4 aydır mücadele veriyoruz. Burada Nisan yağmurları henüz başlamadı. Burası azıcık su görse harç gibi kayıp gidiyor" dedi.
Zonguldak’ta Turizm Haftası kutlandı
15 Nisan 2024 Pazartesi - 11:30 Zonguldak’ta Turizm Haftası kutlandı Zonguldak’ta Turizm Haftası kutlama programında konuşan İl Kültür ve Turizm Müdürü Taner Dursun, bakanlığın uluslararası pazarda Türkiye markası oluşturmak için etkili çalışmalar yaptığına dikkat çekti. Valilik önünde düzenlenen programda İl Kültür ve Turizm Müdürü Taner Dursun, Atatürk Anıtı önüne çelenk koydu. Saygı duruşunda bulunulmasının ardından İstiklal Marşı okundu. Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın, uluslararası pazarda Türkiye markası oluşturmak için turizm politikalarında etkili çalışmalar yaptığını ifade eden Dursun, “Bu yıl 48.’si düzenlenen turizm haftası her yıl 15-22 Nisan tarihleri arasında kutlanmaktadır. Turizm haftası boyunca turizmin birey ve toplum yaşamındaki önemi ve anlamı üzerinde durulmakta. Dünyanın en büyük ekonomik faaliyetlerinden biri olan turizmden ülkemizin azami fayda sağlamasına yönelik çalışmalar yürütülmektedir. Bilindiği üzere turizmin ekonomik boyutlarıyla olduğu kadar sosyal-kültürel nitelikleriyle de insanlar ve ülkeler arasındaki dostluk, sevgi ve kardeşlik bağının pekişmesini sağlamaktadır. Uluslararası pazarda bir Türkiye markası oluşturmak amacıyla etkili çalışmalar yapan Kültür ve Turizm Bakanlığı, turizm politikalarında Türkiye Turizm stratejisi çerçevesinde sürdürmektedir” ifadelerine yer verdi. Yöresel halk oyunu ekibinin Zonguldak yöresine ait “Dıvdıv” adlı gösterisini sergilediği programda, protokol üyeleri fotoğraf sergisini gezdi. Kutlama programına Zonguldak Vali Yardımcısı Muammer Balcı, Zonguldak Belediye Başkanı Tahsin Erdem, Zonguldak İl Kültür ve Turizm Müdürü Taner Dursun, Amelebirliği Başkanı Veli Köktürk, okul idarecileri ve öğrenciler katıldı. Kutlamalar, Zonguldak’tan Kozlu ilçesine bisiklet turunun yanı sıra çeşitli etkinliklerle hafta boyunca devam edecek.
Apartmanın 7. katından düşen kedi ameliyatla sağlığına kavuştu
13 Nisan 2024 Cumartesi - 14:10 Apartmanın 7. katından düşen kedi ameliyatla sağlığına kavuştu Zonguldak’ta bir apartmanın 7. katından düşen kedi, veteriner kliniğinde yapılan ameliyatla sağlığına kavuştu. Zonguldak’ta Ramazan Bayramı’nın ilk günü, oyun oynadığı sırada bir apartmanın 7. katından aşağıya düşen tekir cinsi “Menekşe” isimli kedi, sahibi tarafından veteriner kliniğine getirildi. Veteriner hekim Gökmen Koç tarafından muayene edilen kedinin kaval kemiğinin kırık olduğu tespit edildi. Başarılı bir ameliyat geçirilen kedinin ayağı tedavi edildi, yoğun bakıma alındı. Yoğun bakımda tedavisi devam eden kedinin sağlık durumunun iyi gittiği öğrenildi. Ameliyat sonrası kedinin tedavi sürecini takip ettiğini ifade eden Koç, “Bayram sabahı hasta sahibi aradı. Kedisinin 7. kattan aşağıya düştüğünü ve ayağının kırıldığını söyledi. Kliniğe getirdiklerinde de yaptığımız tetkiklerde kedinin sağ kaval kemiğinin kırıldığını gördük. Spiral bir kırık. Parçaları birbirine yakın. Ameliyatı da başarılı geçti. Şu anda ameliyatı sonrasında yatışını yaptık. Her şey yolunda başarılı bir ameliyat geçti. İnşallah 3 haftalık iyileşme sürecinde sonra tekrar eski hayatına kaldığı yerden devam edecek. 7’inci kattan düşmüş, yüksek bir metre bizim için. Yaklaşık 20 metre bir yükseklik oluyor. Küçük bir iç kanaması vardı. Dün onu kontrol altına aldık. Bugünde o kanamayı durduktan sonra ameliyat kararını verdik. Kan tahlilleri de güzel çıktı. Başarılı bir ameliyat gerçekleştirdik” dedi.