Yerel Haberler
Zonguldak
Zonguldak’taki sel ve taşkın tatbikatı gerçeğini aratmadı 28 Nisan 2026 Salı - 17:50:20 Zonguldak’ta 23 kurumdan 180 personelin katılımıyla sel ve taşkın tatbikatı gerçekleştirildi. Senaryo gereği enkaz altında kalan yaralılar TTK ekiplerince kurtarılırken jandarma ekipleri derede ceset aradı. İtfaiye ekipleri çöken binadan yaralı kurtarırken denizde ve karada gerçekleştirilen tatbikat izleyenlerden tam not aldı. Kozlu ilçesi Ilıksu mevkisinde, 28 Nisan 2026 tarihinde sel ve taşkın tatbikatı düzenlendi. İçişleri Bakanlığı Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı’nca (AFAD) planlanan tatbikata, 23 kamu kurumu, sivil toplum kuruluşu ve AFAD Gönüllülerinden oluşan yaklaşık 180 personel ile 50 araç katıldı. Tatbikatın, sel ve taşkın afetlerine yönelik müdahale kapasitesinin artırılması, görevli personelin bilgi ve uygulama becerilerinin geliştirilmesi, Türkiye Afet Müdahale Planı (TAMP) Afet Grupları ile sivil toplum kuruluşları arasındaki koordinasyonun yükseltilmesi amacıyla icra edildiği belirtildi. Tatbikatla müdahale süreçlerinin hızlandırılması, kullanılan araç ve ekipmanların sahadaki etkinliğinin test edilmesi ve mevcut afet müdahale planlarının uygulanabilirliğinin değerlendirilmesi hedeflendi. AFAD İl Müdürü Ali Kartal, bölgenin sel ve su baskınına bağlı heyelan afetlerine maruz kaldığını ifade ederek, "Bölgemiz özellikle sel, su baskını ve bunlara bağlı heyelan afetleri dolayısıyla sık sık bu afetlere maruz kalmaktadır. Bu yılki tatbikatımızı da en çok karşılaştığımız olay olan sel, su baskınları afetleri üzerinden gerçekleştiriyoruz. Bu gün sahada 23 kurum, kuruluş, STK ve gönüllümüzle bir aradayız. Her bir kurum özellikle operasyon kurumları sahada zaten günlük yaptığı rutin çalışmaları sürekli yapıyorlar. Tecrübeleri var ama birkaç kurum bir araya geldiğinde bunu yönetmek daha zor oluyor. İşte bunu tatbikatlarla böyle hazırlıklarla yapıyoruz. Afet öncesi hazırlık, afet sırası müdahale, afet sonrası iyileştirme çalışmaları bir bütün halinde yürütülüyor" dedi. Tatbikat 6 istasyonda gerçekleştirildi Sel ve taşkın senaryosu kapsamında oluşturulan 6 ayrı istasyonda uygulamalı operasyonlar yürütüldü. İstasyonlarda sırasıyla, itfaiye merdiveni ile yüksek katlardan kurtarma, enkazda arama ve kurtarma, dere üzerinde havai hat ile kurtarma, dere içindeki araçtan kurtarma, sualtı ve su üstü arama-kurtarma ile motopomp kullanılarak sel suyu ve çamur tahliyesi faaliyetleri yapıldı. Tatbikat süresince ekiplerin müşterek çalışma kabiliyeti, komuta-kontrol süreçleri ve olay yeri yönetimi gözlemlenerek değerlendirildi. Tatbikata Zonguldak Vali Yardımcısı Şenol Levent Elmacıoğlu, kurum amirleri ve ilgili personel katıldı.
28 Nisan 2026 Salı - 17:47 Zonguldak TSO’dan Tataristan temsilciliğine ziyaret Zonguldak Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Metin Demir, Tataristan Cumhuriyeti Türkiye Cumhuriyeti Temsilciliğini ziyaret etti. Ziyaretle ilgili değerlendirmede bulunan Başkan Demir; "Tataristan Cumhuriyeti Türkiye Cumhuriyeti Temsilci Yardımcısı Albert Ialyshev, Tataristan Cumhuriyeti Türkiye Cumhuriyeti Temsilcisi Ayrat Gataullin ve Tataristan Cumhuriyeti Türkiye Cumhuriyeti Temsilci Başdanışmanı Hakan Coşkun ile bir ziyaret ettik. Ziyarette; Türkiye ile Tataristan Cumhuriyeti arasındaki köklü ticari ilişkilerin daha ileri seviyelere taşınmasına yönelik stratejik değerlendirmelerde bulunulduk. Sanayi, enerji, lojistik ve dış ticaret başta olmak üzere pek çok alanda geliştirilebileceğimiz ortak yatırım fırsatlarını değerlendirerek, ticaret hacminin karşılıklı artırılmasına katkı sağlayacak iş birliği modelleri üzerine görüş alışverişinde bulunduk. İlimizin güçlü sanayi altyapısı, liman olanakları ve bölgesel lojistik avantajları hakkında kendilerine detaylı bilgiler verdik. İş dünyamızın küresel ölçekte rekabet gücünü artıracak her türlü uluslararası temas ve iş birliğine büyük önem veriyoruz. Gerçekleştirdiğimiz bu tür ziyaret ve temaslarımızın somut projeler ve sürdürülebilir ortaklıklarla çalışır hale gelmesi için ısrarlı takiplerimize devam edeceğiz. Tataristan Cumhuriyeti Türkiye Cumhuriyeti Temsilci Yardımcısı Albert Ialyshev, Tataristan Cumhuriyeti Türkiye Cumhuriyeti Temsilcisi Ayrat Gataullin ve Tataristan Cumhuriyeti Türkiye Cumhuriyeti Temsilci Başdanışmanı Hakan Coşkun’a yapıcı yaklaşımları ve misafirperverliklerinden dolayı teşekkür ederim " dedi.
Filyos-Zonguldak yolu ulaşıma kapatıldı
27 Kasım 2023 Pazartesi - 07:08 Filyos-Zonguldak yolu ulaşıma kapatıldı Filyos Belediye Başkanlığı’ndan yapılan açıklamada deniz suyunun yükselmesi dolayısıyla karayoluna kum, taş ve ve kaya parçalarının ulaştığına dikkat çekildi. Olumsuz hava koşulları nedeniyle, Filyos - Zonguldak yol girişinde bulunan derin deniz deşarj bölgesinde fırtınadan dolayı yükselen dalgaların deniz suyunun kabarmasına neden olduğu, karayoluna deniz suyu ile birlikte kum, taş ve kaya parçalarının ulaşarak tehlike arz ettiği belirtildi. Belediye ve karayolları ekiplerince yolun temizlenmesine rağmen, olumsuz hava koşulları ve fırtınanın karayolunu ulaşıma kapattığı açıklandı. Zonguldak istikametine gidecek olan vatandaşlar ile Zonguldak yönünden gelecek olan vatandaşların alternatif yolları kullanmalarının can ve mal güvenliği bakımından önemli olduğu vurgulandı. Belediye tarafından yapılan açıklamada şöyle denildi: "Olumsuz hava koşulları nedeniyle Filyos - Zonguldak yol girişinde bulunan derin deniz deşarj bölgesinde, fırtınadan dolayı yükselen dalgalar deniz suyunun kabarmasına neden olduğundan, karayoluna deniz suyu ile birlikte kum, taş ve kaya parçaları ulaşarak tehlike arz etmektedir. Belediye ve karayolları ekiplerince yol temizlense de, olumsuz hava koşulları ve fırtına karayolunu ulaşıma kapatmaktadır. Zonguldak istikametine gidecek olan vatandaşlar ile Zonguldak yönünden gelecek olan vatandaşların alternatif yolları kullanmaları can ve mal güvenliği bakımından önem arz etmektedir. Vatandaşlara duyurulur."