Yerel Haberler
Adana
15 Mart 2026 Pazar - 09:52 Adana’da bayramda yağmur ve serin hava etkili olacak Adana’da dün etkili olmayan başlayan yağmurlu havanın çarşamba günü ara verdikten sonra arife günü yeniden başlayacağı, bayram boyunca havanın yağışlı ve serin olacağı öğrenildi. Adana’da cumartesi günü başlayan yağışlı hava etkisini sürdürüyor. Meteorolojik değerlendirmelere göre Doğu Akdeniz’de bu gece saatlerinden itibaren Adana ile birlikte Mersin, Osmaniye, Hatay ve Kahramanmaraş’ta yerel olarak kuvvetli sağanak ve gök gürültülü sağanak yağış görülecek. Yetkililer, yağışlarla birlikte sel, su baskını, yıldırım ve ulaşımda aksamalar gibi olumsuzluklara karşı vatandaşları dikkatli ve tedbirli olmaları konusunda uyardı. Adana’da hava sıcaklığının da mevsim normallerinin altında seyretmesi bekleniyor. Kentte bugün gündüz sıcaklığının 16, gece ise 11 derece olması öngörülürken, pazartesi 19, salı 18, çarşamba günü ise 22 dereceye kadar yükselmesi tahmin ediliyor. Ancak perşembe günü sıcaklığın 8 derece birden düşerek 14 dereceye gerileyeceği bildirildi. Cuma gününden itibaren hafta sonuna kadar sıcaklığın 16-17 derece civarında seyretmesi beklenirken, gece sıcaklıklarının ise 10 derece dolaylarında olacağı tahmin ediliyor. Bayram arifesi ve bayram günlerinde etkili olması beklenen yağışlı ve serin hava nedeniyle vatandaşların planlarını yaparken hava durumunu dikkate almaları öneriliyor.
Yer fıstığında hasat: Üreticinin yüzü güldü, kuşlar da şölene katıldı
09 Eylül 2025 Salı - 10:13 Yer fıstığında hasat: Üreticinin yüzü güldü, kuşlar da şölene katıldı Adana’nın Kozan ilçesinde yer fıstığı hasadı başladı. İlk hasatta kilogramı 50-60 TL’den alıcı bulan fıstık, üreticilerin yüzünü güldürürken biçerlerin arkasından yiyecek arayan kuşlar ise görsel şölen sundu. Çukurova’nın bereketli topraklarında yetişen ve Osmaniye’nin simgesi olan yer fıstığının önemli üretim alanlarından birisi de Adana’nın Kozan ilçesi. Kozan’da, bu yılki hasat sezonu Gökçeyol Mahallesi’nde başladı. Hasat mesaisinin sürdüğü tarlalarda, biçerlerin arkasında sıra halinde yiyecek arayan sığır balıkçıl kuşları da renkli görüntüler oluşturdu. 70 dönüm alana ekim yapan üretici Adil Eker, dönümde 450-500 kilogram arasında verim aldıklarını belirtti. Eker" Bölgemizde ilk hasat başladı. Verim güzel. Şu an fiyatlar 50-60 TL arasında ama önümüzdeki haftalarda hasat arttıkça düşecektir. Girdi maliyetlerimiz yüksek, fiyatlar bu seviyede kalırsa çiftçi için güzel bir sezon olur. Osmaniye ve Kozan da akla geliyor, kaliteli fıstık buralarda yetişiyor" dedi. Hasada başlayan üreticilerden Nejat Bayrak da verimin iyi olduğunu ifade etti. Diğer bir üretici Birkan Bayrak "Fıstık hasadı başladı. Gübre ve mazot maliyetleri yüksek, Kozan’da kuraklık var. Şu an 50’nin üzerinde olan fiyatlar iyi ama altına düşerse bizler için zor olur" diye konuştu.
Kuraklık, 70 yıllık mezarları yeniden ortaya çıkardı
08 Eylül 2025 Pazartesi - 10:16 Kuraklık, 70 yıllık mezarları yeniden ortaya çıkardı Adana’da 70 yıl önce Seyhan Barajı Gölü’nün altında kalan Topalak Mahallesi mezarlığı, kuraklık nedeniyle sular çekilince yeniden ortaya çıktı. Vatandaşlar yıllar sonra mezarlığa gidip dua etti. Seyhan Nehri üzerine 1956 yılında inşa edilen Seyhan Barajı’nın su tutmaya başlamasıyla birlikte merkez Çukurova İlçesi’ne bağlı Topalak Mahallesi mezarlığı da su altında kaldı. Ancak son dönemdeki kuraklığa bağlı Seyhan Baraj Gölü’nün aktif doluluk oranı yüzde 16’ya geriledi. Yıllar sonra ortaya çıktı 500 metreden fazla çekilen göl, Topalak Mahallesi’nin daha önce su altında kalan mezarlığı kuraklık ile birlikte ortaya çıktı. Gün yüzüne çıkan mezar taşlarının üzerindeki yazıların yosunlarla kaplanıp, görünmez hale geldiği gözlemlendi. Mezarlığın ortaya çıkmasıyla birlikte Topalak Mahallesi sakinleri de yakınlarına ait olan mezar taşlarının başında dua etti. "Suyu dikkatli kullanmak lazım" Mahalle sakinlerinden Faruk Aydın, "Bu sene kuraklık çok daha fazla oldu. Sular hep çekildi ve mezarlık ortaya çıktı. Herkesin suyu dikkatli kullanması lazım. Bizler balıkçıyız ve bu suların çekilmesi bizleri hep olumsuz etkiliyor. Mezarlık ortaya çıkınca da eski büyükleri, yakınları orada yatanlar gidip dua etti" ifadelerini kullandı. "Mezar ortaya çıkınca gidip duamızı ettik" Büyüklerinin yakınlarının kabrinde dua eden Neslihan Çam ise "Orada benim yakınım yok ama büyüklerimizin yakınları hep orada yatıyor. Mezar ortaya çıkınca gidip duamızı ettik. Sular yeniden yükselince mezar sular altında kalıyor. Bazıları kayıklarla gidip dua ediyor" dedi.