Yerel Haberler
Amasya
Amasya’da tünelde taksinin kaputu bir anda açıldı
02 Mayıs 2025 Cuma - 15:22 Amasya’da tünelde taksinin kaputu bir anda açıldı Amasya’da tünelde seyir halinde olan ticari taksinin kaputu bir anda açılarak ön camı kırdı. Önü kapanan sürücünün taksiyi duvara çarpmadan güvenli alana kadar sürmeyi başardığı o anlar güvenlik kamerasına yansıdı. Edinilen bilgiye göre, geç saatlerde hastaneye götürmek üzere müşteri alıp Ferhat Tüneli’ne giriş yapan sürücü Murat Kazan’ın kullandığı Tofaş Fiat Linea model ticari taksinin kaputu bir anda açıldı. Kaputun çarpmasıyla ön cam da kırıldı. Bir anda neye uğradığını şaşıran evli ve 3 çocuk babası sürücü Kazan, önü kapanan taksiyi duvara çarpmadan güvenli alana kadar sürdü. Taksiden inen sürücünün başına gelen o anlar tünelin güvenlik kameraları tarafından saniye saniye kaydedildi. O anlarda tünelde başka bir aracın şans eseri bulunmaması muhtemel bir kazanın önüne geçti. "Camdan bomba patlar gibi ses geldi" Yaşadığı şoku anlatan 46 yaşındaki sürücü Murat Kazan, "Kaput bir anda açıldı. Camdan bomba patlar gibi bir ses geldi. Cam tamamen dağılmış olsaydı ciddi zarar görebilirdik. Müşterilerimi sakinleştirip aracı kontrollü şekilde kenara çektim" dedi. Müşterilerini başka bir taksiyle hastaneye yönlendirdiğini ifade eden Kazan, camı kırılan ve kaputunda hasar oluşan aracı tamire gönderdi. Taksi şoförünün meslektaşı Eşref Aydemir ise "Murat kardeşim soğukkanlılığıyla muhtemel büyük bir kazayı önledi. Kendisini tebrik ediyorum" ifadelerini kullandı.
Amasya’da Yeşilırmak Nehri’nde balık ölümleri yaşandı
01 Mayıs 2025 Perşembe - 19:56 Amasya’da Yeşilırmak Nehri’nde balık ölümleri yaşandı Amasya şehir merkezinden geçen Yeşilırmak Nehri’nde balık ölümleri yaşandı. Nehir kıyısında incelemede bulunan Amasya Valisi Önder Bakan, Amasya’dan kaynaklanmayan balık ölümlerinin araştırılacağını açıkladı. Yeşilırmak Nehri’nin Hacılar Meydanı Mahallesi ve Akbilek Mahallesi mevkiinden geçen bölümünde suyun renginin değişmesinin ardından yüzeye çok sayıda balık çıktı. Ölü balıkların kıyıya vurduğunu gören vatandaşlar, durumu yetkililere haber verdi. Polis ekipleri, balıkların zehirli olabileceği yönünde toplanmaması yönünde vatandaşlara uyarıda bulundu. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü, İl Tarım ve Orman Müdürlüğü ekipleri inceleme başlattı. Vali Bakan: "Balık ölümleri Amasya il sınırları içerisinden kaynaklanan bir durum değil" Balık ölümlerinin yaşandığı son noktaya kadar gidilmesi talimatı veren Amasya Valisi Önder Bakan, "Arkadaşlarımız sahada gerekli taramaları yapıyorlar. Numuneler alındı. Bizim şehrimizden kaynaklanan bir durum değil bu. Amasya il sınırları içerisinden kaynaklanan bir durum değil. Gerekli değerlendirmeleri yapıp daha sonra paylaşacağız. Ama maalesef yaşanan balık ölümlerine bizde çok üzüldük" dedi. Şehirde daha önceki yıllarda da değişik zamanlarda balık ölümlerinin yaşandığını hatırlatan Bakan, "Gerekli tedbirleri almak için bütün kurumlar elbirliğiyle çalışacağız. İnşallah bundan sonraki zaman diliminde böyle bir hadiseyle tekrar karşılaşmayız" diye konuştu. Suda çırpınan balıkları endişeyle izleyen vatandaşlardan Seçkin Kurt, "Çok üzgünüz. Balıklar oksijensiz kalmış ölmüşler. Yazık ve günah" şeklinde konuştu. Yeşilırmak Nehri’nin geçtiği Amasya’nın komşusu Tokat’ın Turhal ilçesinde de geçen Cumartesi günü toplu balık ölümleri görülmüştü.
Amasya’da gıda denetimlerinde 415 kg yoğurt, 305 litre yağ ve 970 kg kırmızı et imha edildi
01 Mayıs 2025 Perşembe - 13:30 Amasya’da gıda denetimlerinde 415 kg yoğurt, 305 litre yağ ve 970 kg kırmızı et imha edildi Amasya’da yapılan denetimlerde menşei belli olmayıp etiketsiz olarak tüketime sunulan 415 kg yoğurt, farklı bitkisel yağların karıştırılarak zeytinyağı görünümü verildiği tespit edilen 305 litre yağ ve mevzuata aykırı bir şekilde satışa sunulan 970 kg kırmızı et ürününe el konularak imha edildi. Yılın ilk 4 ayında gerçekleşen denetimlerde 24 işletmeye yaklaşık 10 milyon TL para cezası uygulandığı bildirildi. Amasya Valiliği, denetimlerin ve etlerin imha görüntülerini "Halkımızın sağlığıyla oynayanlara müsaade etmiyoruz" notuyla paylaştı. Paylaşımın devamında "İl Tarım ve Orman Müdürlüğümüz tarafından yapılan denetimlerde sağlıksız olduğu tespit edilen 415 kg süt ürünü, 305 litre sahte zeytinyağı, 970 kg kırmızı et imha edilmiş olup, 2025 yılı başından itibaren sağlıksız gıda arzı yapan işletmelere yaklaşık 10 Milyon TL idari para cezası uygulanmıştır" açıklamasında bulunuldu. Amasya İl Tarım ve Müdürlüğü’nden yapılan açıklamada ise gıda kontrol görevlileri tarafından gıda güvenilirliğinin sağlanması, tüketici sağlığının korunması ile gıdalarda taklit ve tağşişin önlenmesi amacıyla gıda denetimleri aralıksız bir biçimde ve hassasiyetle yürütülmekte olduğu belirtildi. Açıklamada, "2025 yılında ilimiz genelinde gıda üretim, işleme, dağıtım, toplu tüketim ve satışının tüm aşamalarında 2282 denetim yapılarak 24 işletmeye 9 milyon 563 bin 858 00 TL idari yaptırım para cezası uygulanmıştır. Yapılan resmi kontrollerde menşei belli olmayan ve etiketsiz olarak tüketime sunulan 415 kg yoğurt, zeytinyağı olarak piyasaya sürülen ancak alınan numuneler ile farklı bitkisel yağların karıştırılarak zeytinyağı görünümü verildiği tespit edilen 305 litre yağ ve mevzuata aykırı bir şekilde satışa sunulan 970 kg kırmızı et ürününe el konularak Amasya Katı Atık Bertaraf Tesisinde imhası gerçekleştirilmiştir. İlimizde tüketicilerin güvenli gıdaya erişiminin sağlanması amacıyla resmi kontrollerimiz rutin olarak devam etmekte olup tüketicilerinde etiketsiz ve uygun olmayan şartlarda satışa sunulan gıdaları satın almamaları ve bu tür uygunsuzluklarla karşılaştıklarında ’Alo 174 Gıda Hattı’nı arayarak bildirimde bulunmaları beklenmektedir" ifadelerine yer verildi.
Amasya’da gıda denetimlerinde 415 kg yoğurt, 305 litre yağ ve 970 kg kırmızı et imha edildi
01 Mayıs 2025 Perşembe - 13:28 Amasya’da gıda denetimlerinde 415 kg yoğurt, 305 litre yağ ve 970 kg kırmızı et imha edildi Amasya’da yapılan denetimlerde menşei belli olmayıp etiketsiz olarak tüketime sunulan 415 kg yoğurt, farklı bitkisel yağların karıştırılarak zeytinyağı görünümü verildiği tespit edilen 305 litre yağ ve mevzuata aykırı bir şekilde satışa sunulan 970 kg kırmızı et ürününe el konularak imha edildi. Yılın ilk 4 ayında gerçekleşen denetimlerde 24 işletmeye yaklaşık 10 milyon TL para cezası uygulandığı bildirildi. Amasya Valiliği, denetimlerin ve etlerin imha görüntülerini "Halkımızın sağlığıyla oynayanlara müsaade etmiyoruz" notuyla paylaştı. Paylaşımın devamında "İl Tarım ve Orman Müdürlüğümüz tarafından yapılan denetimlerde sağlıksız olduğu tespit edilen 415 kg süt ürünü, 305 litre sahte zeytinyağı, 970 kg kırmızı et imha edilmiş olup, 2025 yılı başından itibaren sağlıksız gıda arzı yapan işletmelere yaklaşık 10 Milyon TL idari para cezası uygulanmıştır" açıklamasında bulunuldu. Amasya İl Tarım ve Müdürlüğü’nden yapılan açıklamada ise gıda kontrol görevlileri tarafından gıda güvenilirliğinin sağlanması, tüketici sağlığının korunması ile gıdalarda taklit ve tağşişin önlenmesi amacıyla gıda denetimleri aralıksız bir biçimde ve hassasiyetle yürütülmekte olduğu belirtildi. Açıklamada, "2025 yılında ilimiz genelinde gıda üretim, işleme, dağıtım, toplu tüketim ve satışının tüm aşamalarında 2282 denetim yapılarak 24 işletmeye 9 milyon 563 bin 858 00 TL idari yaptırım para cezası uygulanmıştır. Yapılan resmi kontrollerde menşei belli olmayan ve etiketsiz olarak tüketime sunulan 415 kg yoğurt, zeytinyağı olarak piyasaya sürülen ancak alınan numuneler ile farklı bitkisel yağların karıştırılarak zeytinyağı görünümü verildiği tespit edilen 305 litre yağ ve mevzuata aykırı bir şekilde satışa sunulan 970 kg kırmızı et ürününe el konularak Amasya Katı Atık Bertaraf Tesisinde imhası gerçekleştirilmiştir. İlimizde tüketicilerin güvenli gıdaya erişiminin sağlanması amacıyla resmi kontrollerimiz rutin olarak devam etmekte olup tüketicilerinde etiketsiz ve uygun olmayan şartlarda satışa sunulan gıdaları satın almamaları ve bu tür uygunsuzluklarla karşılaştıklarında ’Alo 174 Gıda Hattı’nı arayarak bildirimde bulunmaları beklenmektedir" ifadelerine yer verildi. (MÇ-
Amasya’da öğrencilere sıcak bir başlangıç: "En Sağlıklı Kase" projesi hayata geçti
01 Mayıs 2025 Perşembe - 12:33 Amasya’da öğrencilere sıcak bir başlangıç: "En Sağlıklı Kase" projesi hayata geçti Amasya’nın Taşova ilçesinde Şehit Polis Ahmet Yaşar Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi, öğrencileri ve öğretmenleri için örnek teşkil edecek bir uygulamayı hayata geçirdi. Okul yönetimi tarafından başlatılan "En Sağlıklı Kase" projesi çerçevesinde, her hafta bir gün ilk teneffüs zili çalar çalmaz okulun öğrencilerine ve öğretmenlerine sıcacık çorba ikram edilecek. Öğrencilerin ve öğretmenlerin güne daha enerjik ve içten bir başlangıç yapmasını amaçlayan bu proje, okulda büyük bir memnuniyetle karşılandı. İlk uygulaması geçen günlerde yapılan projede, öğrenciler teneffüs zilinin çalmasıyla birlikte sıraya girerek özenle hazırlanan sıcak çorbalarını aldılar. 11 sınıf bilişim teknolojileri alanı öğrencisi Yusuf Yüksel, "Bu etkinlik sabahları bize Serkan hocamızın yaptığı sağlıklı beslenme ile alakalı çorba dağıtım etkinliği. Sadece poğaça ve simitle beslenmeden ziyade çorbayla ya da farklı sağlıklı besinler almamızı sağlayan bir etkinlik. Memnunum, sabahları çorba içmek karına iyi geliyor" dedi. Öğrenci Seyit Efe Güre, "Arkadaşlarımızla birlikte sohbet edip, çorbamızı içtik. Her sabah aç gelmemize karşı çıkmak için, sağlıklı beslenmemiz için hocalarımız böyle bir şey uyguladı. Kaymakamımızı, belediye başkanımızı bir daha ki çorba gününe bekleriz" diye konuştu. Okul Müdürü Serkan Ünal ise proje ile ilgili yaptığı açıklamada, "Öğrencilerimizle beraber sağlıklı beslenmek için ‘En Sağlıklı Kase’ aktivitesi başlattık. Organizasyonumuzun amacı sabahları okulumuza kahvaltısız gelen, aç gelen, uykusuz dikkati dağınık gelen öğrencilerimizle beraber bir çalıştay oluşturmaktı. Okulumuzun yiyecek ve içecek bölümü öğretmeni Kübra hocamız bize yardımcı oldu. Her hafta bir gün öğrencilerimizle beraber, burada çorba aktivitesi gerçekleştireceğiz. Hem öğrencilerimizin okula aidiyet duygusu gelişecek, sürekli olarak sınıflar değişecek, sürekli olarak ürünlerde değişecek" ifadelerini kullandı. "En Sağlıklı Kase" projesi, sadece öğrencilerin ve öğretmenlerin fiziksel ihtiyaçlarını karşılamakla kalmıyor, aynı zamanda okulda birlik ve beraberlik duygusunu da pekiştiriyor. Sıcak bir kase çorbanın etrafında bir araya gelen öğrenciler ve öğretmenler, samimi bir ortamda sohbet etme imkanı da buluyorlar.
Amasya’da öğrencilere sıcak bir başlangıç: "En Sağlıklı Kase" projesi hayata geçti
01 Mayıs 2025 Perşembe - 12:18 Amasya’da öğrencilere sıcak bir başlangıç: "En Sağlıklı Kase" projesi hayata geçti Amasya’nın Taşova ilçesinde Şehit Polis Ahmet Yaşar Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi, öğrencileri ve öğretmenleri için örnek teşkil edecek bir uygulamayı hayata geçirdi. Okul yönetimi tarafından başlatılan "En Sağlıklı Kase" projesi çerçevesinde, her hafta bir gün ilk teneffüs zili çalar çalmaz okulun öğrencilerine ve öğretmenlerine sıcacık çorba ikram edilecek. Öğrencilerin ve öğretmenlerin güne daha enerjik ve içten bir başlangıç yapmasını amaçlayan bu proje, okulda büyük bir memnuniyetle karşılandı. İlk uygulaması geçen günlerde yapılan projede, öğrenciler teneffüs zilinin çalmasıyla birlikte sıraya girerek özenle hazırlanan sıcak çorbalarını aldılar. 11 sınıf bilişim teknolojileri alanı öğrencisi Yusuf Yüksel, "Bu etkinlik sabahları bize Serkan hocamızın yaptığı sağlıklı beslenme ile alakalı çorba dağıtım etkinliği. Sadece poğaça ve simitle beslenmeden ziyade çorbayla ya da farklı sağlıklı besinler almamızı sağlayan bir etkinlik. Memnunum, sabahları çorba içmek karına iyi geliyor" dedi. Öğrenci Seyit Efe Güre, "Arkadaşlarımızla birlikte sohbet edip, çorbamızı içtik. Her sabah aç gelmemize karşı çıkmak için, sağlıklı beslenmemiz için hocalarımız böyle bir şey uyguladı. Kaymakamımızı, belediye başkanımızı bir daha ki çorba gününe bekleriz" diye konuştu. Okul Müdürü Serkan Ünal ise proje ile ilgili yaptığı açıklamada, "Öğrencilerimizle beraber sağlıklı beslenmek için ‘En Sağlıklı Kase’ aktivitesi başlattık. Organizasyonumuzun amacı sabahları okulumuza kahvaltısız gelen, aç gelen, uykusuz dikkati dağınık gelen öğrencilerimizle beraber bir çalıştay oluşturmaktı. Okulumuzun yiyecek ve içecek bölümü öğretmeni Kübra hocamız bize yardımcı oldu. Her hafta bir gün öğrencilerimizle beraber, burada çorba aktivitesi gerçekleştireceğiz. Hem öğrencilerimizin okula aidiyet duygusu gelişecek, sürekli olarak sınıflar değişecek, sürekli olarak ürünlerde değişecek" ifadelerini kullandı. "En Sağlıklı Kase" projesi, sadece öğrencilerin ve öğretmenlerin fiziksel ihtiyaçlarını karşılamakla kalmıyor, aynı zamanda okulda birlik ve beraberlik duygusunu da pekiştiriyor. Sıcak bir kase çorbanın etrafında bir araya gelen öğrenciler ve öğretmenler, samimi bir ortamda sohbet etme imkanı da buluyorlar.
Orta Karadeniz’deki 21 OSB için "Yeşil OSB Sertifikasyon" süreci başlıyor
29 Nisan 2025 Salı - 22:44 Orta Karadeniz’deki 21 OSB için "Yeşil OSB Sertifikasyon" süreci başlıyor Orta Karadeniz Bölgesi’ndeki faal 21 organize sanayi bölgesi (OSB) için Yeşil OSB Sertifikasyon süreci 6 Mayıs itibarıyla başlayacak. Orta Karadeniz Kalkınma Ajansı (OKA) yönetim kurulu toplantısı Samsun Valisi Orhan Tavlı’nın başkanlığında, Amasya Valisi Önder Bakan’ın ev sahipliğinde, Çorum Valisi Ali Çalgan, Tokat Valisi Abdullah Köklü ve kurul üyelerinin katılımıyla gerçekleştirildi. Toplantıda devam etmekte olan bölgenin ajans mali destek programları ile ilgili genel bir değerlendirme yapıldı. 2025 yılı fizibilite programına katma değerli üretim ve turizm temalarında yapılan başvurular karara bağlandı. 2025 yılı Mart ayının sonunda yayınlanan 2030 Sanayi Strateji Belgesi çerçevesinde bölgenin hayata geçirilebilecek proje başlıkları istişare edildi. 2030 Sanayi ve Teknoloji Stratejisi Belgesi, Milli Teknoloji Hamlesi vizyonu doğrultusunda hazırlanmış, sanayi üretimi ile teknolojide bağımsızlığı temin etmeyi ve Türkiye Yüzyılı’nda Türkiye’yi yüksek teknolojili ürün üretimi ve ihracatında lider ülkelerden biri konumuna taşımayı hedefliyor. 2030 Sanayi ve Teknoloji Stratejisi Belgesi, Türkiye’nin sanayi ve teknoloji ekosistemini daha yüksek katma değer üreten, inovasyon odaklı, dijital ve yeşil dönüşümünü tamamlamış bir yapı haline getirmeye odaklanıyor. Toplantıda görüşülen konular 2030 Sanayi Strateji Belgesi’nde özel bir başlıkta ele alınan Yeşil Dönüşüm başlığı da toplantının gündem maddeleri arasında yer aldı. Ekonomik büyümenin çevreye zarar vermeden de sağlanabileceği düşüncesi yeşil ekonomi kavramını ortaya çıkardı. Orta Karadeniz Kalkınma Ajansı ve Türk Standartları Enstitüsü Karadeniz Bölge Koordinatörlüğü iş birliğinde hayata geçirilecek Yeşil Organize Sanayi Bölgesi Sertifikasyon Projesi Eğitim ve Danışmanlık Programı hakkında istişarelerde bulunuldu. Türkiye’de olduğu gibi bölgemizde de üretimin lokomotifi olan organize sanayi bölgelerinin sürdürülebilir kalkınma amaçları doğrultusunda "sürekli gelişim" prensibi benimsenerek uluslararası standartlara ulaştırması için yönetim ve izleme kapasitelerinin güçlendirilmesi, çevresel etkilerinin azaltılması amacıyla sürdürülebilir kaynak ve atık yönetim araçlarının uygulanması, iklim değişikliğiyle ilişkili risklerin yönetilmesi, sosyal paydaşların hak ve ihtiyaçlarının gözetilerek sosyal performansın iyileştirilmesi ve işletmelerin ekonomik verimliliklerinin artırılması hususunda bölge ölçeğinde yapılabilecek çalışmalar değerlendirildi. Yeşil OSB Sertifikasyon süreci 24 Nisan 2025 tarihinde bölge OSB’leri ve TSE yetkililerinin katılımı ile gerçekleştirilen webinar ile duyurulan program kapsamında TS EN ISO 9001 Kalite Yönetim Sistemi Eğitimi gerçekleştirildi. Yeşil OSB Sertifkasyon sürecinin 6 ön kriterinden biri olan OSB yönetimlerinin TS EN ISO 14001 ve TS EN ISO 50001 standartlarından belgelendirilmiş olması şartını sağlamaya yönelik program bölgede faal bulunan 21 OSB için 6 Mayıs 2025 tarihi itibarıyla başlatılacak. 21-23 Mayıs’ta TS EN 14001 Çevre Yönetim Sistemi Eğitimi, 24-26 Haziran’da TS EN ISO 50001 Enerji Yönetim Sistemi Eğitimi, 2-4 Eylül’de TS EN ISO 19011 Entegre İç Tetkik Eğitimi gerçekleştirilecek. 8-12 Eylül ve 20-24 Eylül 2025 tarihlerinde düzenlenecek çalıştaylar ile 21 OSB’de toplam 84 belge ile sürecin tamamlaması sağlanacak. Orta Karadeniz Bölgesi’nde Yeşil OSB süreçleri için gerekli OKA tarafından sağlanacak fizibilite, teknik ve mali destekler plan dahilinde ajans tarafından devreye alınarak bölgedeki üretimin dönüşümüne ve rekabet düzeyinin artmasına katkı sağlanmış olacak.