EKONOMİ - 09 Aralık 2024 Pazartesi 12:40

Bakan Işıkhan'dan asgari ücret açıklaması!

A
A
A

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, “Asgari ücretliler başta olmak üzere tüm ücretlilerimizin; işçilerimizin, memurlarımızın, sabit gelirlilerimizin ve emeklilerimizin aylıklarının artışlarını aşırı kar hırsının ve fırsatçıların fahiş fiyatlarına asla ezdirmeyeceğiz” dedi.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan ile Ticaret Bakanı Ömer Bolat’ın katılımıyla ‘Perakendeciler Sektör Toplantısı’ düzenlendi. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ev sahipliğinde perakende sektör temsilcilerinin katılımıyla düzenlenen toplantıda, perakende sektörü hem küresel olarak hem de Türkiye açısından ele alındı. Sektör temsilcilerinin de katılım sağladığı toplantı çerçevesinde sektörün ihtiyaçları, sektör temsilcilerinin istek ve önerileri kapsamında değerlendirildi. Toplantıda bir açılış konuşması gerçekleştiren Bakan Işıkhan, perakende sektörünün, ekonomik dinamiklerin ve tüketici davranışlarının sürekli değişip geliştiği bir sektör konumunda olduğunu belirtti. Işıkhan, 2024 yılında küresel perakende sektörü görünümüne bakıldığında online alışveriş trendinin hız kesmeden devam ettiğini ve bu alanın perakendeciler için kritik bir odak noktası haline geldiğini vurguladı.

“Perakende sektöründe sigortalı çalışan sayısı 1,5 milyonun üzerine çıkmıştır”

Perakende sektörünün Türkiye açısından önemli ve büyüyen bir sektör haline gelen geldiğini söyleyen Işıkhan, sektörde kayda değer ilerlemelerin yaşandığını sözlerine ekleyerek, “Sektörde 2014 yılında 1,2 milyon olan sigortalı çalışan sayısı 2024 yılına gelindiğinde 1,5 milyonun üzerine çıkmıştır. Bu çerçevede gençlerde 2014 yılından bu yana yüzde 30’un üzerinde artış göstermiştir. Bu artışta özellikle kadınların rolü dikkat çekicidir. Gıda perakendeciliğinde sigortalı çalışan sayısı 660 bin civarında olup kadın çalışan sayısı 325 binin üzerinde seyretmiştir. Kadın çalışanlarda son 10 yıl içinde yaklaşık yüzde 118’lik dikkat çekici bir artış oranı görülürken, erkek çalışanlarda artış oranı yüzde 19 gibi sınırlı bir sayıda kalmıştır” şeklinde konuştu. Göstergeler incelendiğinde özellikle gıda perakendeciliği alanında kadın çalışan sayısının önemli oranda arttığını aktaran Işıkhan, genç kadınlarda zorunlu sigortalı sayısında 2014 yılına göre yüzde 76,1 oranında bir artışın olduğunu, bu artış oranlarının genç erkeklerde ise yüzde 23 olarak gerçekleştiğini paylaştı.

“Tüm ücretlilerimizin aylıklarının artışlarını fırsatçıların fahiş fiyatlarına asla ezdirmeyeceğiz”

Işıkhan, Asgari Ücret Tespit Komisyonu’nun 10 Aralık’ta toplanacağını ve 2025 yılı için en düşük ücretin belirleneceği sürecin başlayacağını hatırlattı. Komisyon tarafından vatandaşların gelir seviyesi yükseltilirken, piyasa dengesinin sağlanmasının da elbette gözetildiğini dile getiren Işıkhan, bu çerçevede işverenlerin ve üreticilerin, fiyat politikalarını bu artışları suistimal edecek şekilde fırsatçılığa dönüştürmemesi gerektiğini işaret etti. Bakan Işıkhan, şu şekilde devam etti: “Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı olarak bizim de denetim ekiplerimiz sahada çalışmalarını sürdürüyor. Bu denetimler, yalnızca vatandaşlarımızın refahını değil, aynı zamanda piyasa dengesini ve sektörümüzün itibarını da korumayı hedefliyor. Fırsatçılığa asla geçit vermeyeceğimizi bir kez daha ifade etmek isterim. Asgari ücretliler başta olmak üzere tüm ücretlilerimizin; işçilerimizin, memurlarımızın, sabit gelirlilerimizin ve emeklilerimizin aylıklarının artışlarını aşırı kar hırsının ve fırsatçıların fahiş fiyatlarına asla ezdirmeyeceğiz. Hükümetimizin ve bakanlıklarımızın bu konudaki tavrı nettir. Sizleri de bu konuda iş birliği yapmaya davet ediyoruz.”

“Çalışanlarımızın refahı arttıkça, sektördeki büyüme de ivme kazanacaktır”

Perakende sektörünün, sadece ekonomik büyümeyi değil, toplumsal refahı da şekillendiren önemli bir itici güç olduğunu işaret eden Işıkhan, vatandaşların refahını artırmanın ve piyasa güvenini sağlamanın herkesin ortak sorumluluğu olduğunu kaydetti. Çalışanların alın terinin karşılığını eksiksiz alması, hem toplum içinde hem de iş yerlerinde güven ve bağlılığı güçlendireceğini dile getiren Işıkhan, “Bu yaklaşım, daha geniş kitlelerin alım gücünü artırarak ekonomik büyümeyi de hızlandıracaktır. Çalışanlarımızın refahı arttıkça, sektördeki büyüme de ivme kazanacaktır. Bu nedenle, vizyonumuzu daha da genişletmeli; çalışan haklarına saygılı, ücret politikalarında adil ve şeffaf bir anlayışı yaygınlaştırmalıyız” değerlendirmesinde bulundu. Program, Bakan Işıkhan’ın konuşmasının ardından Ticaret Bakanı Ömer Bolat’ın konuşmasıyla devam etti.

Kemal Diri - Tolga Başer

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Erzurum Şehit Taha Nergiz, Erzurum’da dualarla anıldı 9 Aralık 2024’te Isparta’da yaşanan askeri helikopter kazasında şehit olan Astsubay Çavuş Taha Nergiz için memleketi Erzurum’da bir mevlit programı düzenlendi. Erzurum Valiliği’nin himayesinde, Palandöken Kaymakamlığı, Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü ve İl Müftülüğü’nün iş birliğiyle gerçekleşen program, Miraç Kandili gibi özel bir günde Güzelyurt Mahallesi’nde yoğun bir katılımla gerçekleştirildi. Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürü Hasan Aykut, yaptığı açıklamada, şehitlerin hatırasını yaşatmanın büyük bir görev olduğunu vurguladı ve “Şehitlerimiz, milletimizin gururu ve onurudur. Onları dualarla anmak ve gelecek nesillere aktarmak adına bu tür programları düzenlemeye devam edeceğiz” dedi. Vatandaşlar, Kur’an-ı Kerim tilaveti ve yapılan dualarla Şehit Taha Nergiz’i rahmetle andı. Etkinlikte birlik ve beraberlik mesajları verilirken, program sonunda katılımcılara ikramlarda bulunuldu. Manevi bir atmosfer içinde sona eren bu anlamlı etkinlik, şehidin aziz hatırasını yaşatmak ve milletin şehitlerine olan minnetini bir kez daha ifade etmek adına büyük bir değer taşıdı. Güzelyut Camisinde düzenlenen mevlit programına Vali Yardımcısı İlyas Öztürk, Palandöken Kaymakamı Yusuf Durani Dinç, Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürü Hasan Aykut, askeri yetkililer, vatandaşlar ve şehidin ailesi ve şehit yakınları katıldı. Program yemek programıyla sona erdi.
Ankara Trendyol 1. Lig: MKE Ankaragücü: 1 - Erzurumspor FK: 2 Trendyol 1. Lig’in 21. haftasında MKE Ankaragücü, sahasında karşılaştığı Erzurumspor FK’ya 2-1 mağlup oldu. Maçtan dakikalar 11. dakikada konuk ekibin kazandığı serbest vuruşta topun başına Teklic geldi. Teklic’in doğrudan kaleye vuruşunda kaleci Ertaç son anda meşin yuvarlağı kornere çeldi. 18. dakikada Teklic’in kullandığı köşe vuruşunda ceza sahası içinde Roshi kafayla kaleye doğru gönderdi. Mustafa kafayla vurarak meşin yuvarlağı ağlara gönderdi. 0-1 57. dakikada Saponara’nın pasında ceza sahası içinde topla buluşan Rotariu’nun, yerden vuruşunda meşin yuvarlak ağlara gitti. 1-1 70. dakikada sağ kanattan yapılan ortada ceza sahası içinde Mamba topu kafayla Eren’e indirdi. Eren’in bekletmeden vuruşunda meşin yuvarlak ağlarla buluştu. 1-2 Hakemler: Fatih Tokail, Oğuzhan Yazır, Okan Taşköprü MKE Ankaragücü: Ertaç Özbir, İsmail Çokçalış (Halil Pehlivan dk. 77), Diogo Coelho, Mahmut Tekdemir, Hayrullah Bilazer, Osman Çelik (Dalcio dk. 41), Dorin Rotariu, Riccardo Saponara, Ali Kaan Güneren (Michal Rakoczy dk. 69), Kevin Varga, Renat Dadaşov (Rijad Bajic dk. 69) Yedekler: Görkem Cihan, Mert Çetin, Cem Türkmen, Sıraç Astanakulov, Mesut Kesik, Emre Gültekin Teknik Direktör: Kemal Özdeş Erzurumspor FK: Ataberk Dadakdeniz, Orhan Ovacıklı, Mustafa Yumlu, Mustafa Akbaş (Gökhan Akkan dk. 82), Odise Roshi (Salih Sarıkaya dk. 81), Azubuike, Sefa Akgün, Guram Giorbelidze, Tonio Teklic (Furkan Özhan dk. 58), Streli Mamba (Koray Kılınç dk. 74), Eren Tozlu Yedekler: Göktuğ Bakırbaş, Yakup Kırtay, Süleyman Koç, Özgür Sert, Celal Hanalp, Toni Tasev Teknik Direktör: Hakan Kutlu Gol: Mustafa Yumlu (dk. 18), Eren Tozlu (dk. 70) (Erzurumspor FK), Dorin Rotariu (dk. 57) (MKE Ankaragücü) Sarı kartlar: Osman Çelik, Ali Kaan Güneren (MKE Ankaragücü), Ataberk Dadakdeniz (Erzurumspor FK)
Aydın Söke’de Deve Güreşi Festivali renkli geçti Bu yıl 10’uncusu yapılan Söke Deve Güreşi Festivali; Söke Belediye Başkanı Dr. Mustafa İberya Arıkan’ın himayesinde Söke Deveciler Derneği tarafından düzenlendi. Ege, Akdeniz ve Marmara bölgelerinin namlı develerinin katılımıyla Söke-Milas Karayolu üzeri Mağazalar Mevkii’nde düzenlenen 10. Geleneksel Deve Güreşi Festivali bahar havasında gerçekleşti. Söke Kaymakamı Ali Akça, Aydın Büyükşehir Belediye Başkanı Özlem Çerçioğlu, Söke Belediye Başkanı Dr. Mustafa İberya Arıkan, CHP Aydın İl Başkanı Hikmet Saatçi, Çevre ilçelerin belediye başkanları, muhtarların yanı sıra çok sayıda iş, siyaset ve sivil toplum örgülerinin temsilcileri katıldı. Bahar havasını aratmayan güneşli bir havada gerçekleşen güreşe Sökeliler adeta akın etti, güreşlere Ege Bölgesi’nin farklı şehirlerinden de çok sayıda insan katıldı. Herkesi memnun eden bir organizasyon ile gerçekleşen festivalde yapılan güreşlerde galip gelen şampiyon develer kupalarını aldı. Söke Belediye Başkanı Dr. Mustafa İberya Arıkan, “Güreş festivalinin gerçekleşmesine katkı sağlayan herkese çok teşekkür ediyorum. Bu kültürün sürdürülmesi, halkımızın gösterdiği teveccüh oldukça devam edecek. Söke Belediyesi olarak deve güreşleri kültürüne destek vermeye devam edeceğiz” dedi. Söke Deveciler Derneği Başkanı Mehmet Yavaş, Aydın Büyükşehir Belediye Başkanı Özlem Çerçioğlu ve Söke Belediye Başkanı Dr. Mustafa İberya Arıkan’a, deve güreşlerine verdikleri destek için teşekkür ederken, çiçek takdim ettiler.