Yerel Haberler
Antalya
02 Mayıs 2026 Cumartesi - 10:57 Korkuteli’de 103 hacı adayı uğurlandı Korkuteli’nden bu yıl hacca gidecek 103 hacı adayı için uğurlama töreni düzenlendi. İkindi namazı sonrası Çayırlı Camii önünde düzenlenen uğurlama programı sonrası, ilk kafilenin cumartesi gece yola çıkacağı bildirildi. İslam dininin beş şartından biri olan hac görevini, imkanı olan her Müslüman’ın yerine getirmesi gerektiğine işaret eden Korkuteli İlçe Müftüsü Mustafa Kızmaz, "İlçemizden Diyanet İşleri Başkanlığımız ve özel şirketlerle birlikte 103 hacı adayımız Kutsal topraklara gidecek. Cenab-ı Allah yapacağınız ibadetlerinizi kabul eylesin, sağlık ve sıhhat içerisinde gidip gelmeyi nasip etsin. Kura sonucunda seçilen hacı adaylarımız bu görevi yaptıklarında annelerinden doğduğu ilk gün gibi tertemiz günahsız olarak dönme fırsatı yakalamışlardır. Bunu hacı adaylarımızın iyi değerlendirmesi lazım. Hac ibadeti sırasında ve bitiminde ağzınızdan kötü söz çıkmadan sabır göstermek ve bu görevinizi tamamlamak düsturunuz olmalıdır" dedi. Konuşmaların ardından İlçe Müftüsü Mustafa Kızmaz dua etti. Okunan duanın ardından hacı adayları birbirleriyle ve yakınlarıyla vedalaştılar. Vedalaşmada Vatandaşlarla tek tek görüşerek vedalaşan hacı adayları duygulu anlar yaşadılar. Hacı adayları gerekli hac farizalarını yerine getirdikten sonra 25 Mayıs akşamından itibaren Arafat’a çıkacak ve orada vakfeye duracak. Buradan Müzdelife ve Mina yolculuğu yapacak hacılar, Cemeratta şeytan taşladıktan sonra Kâbe’ye giderek tavaf ve say gerçekleştirecek. Daha sonra ihramdan çıkacak hacılar, 27 Mayıs’ta başlayacak Kurban Bayramı’nı kutsal topraklarda idrak edecek. Hacıların yurda dönüş yolculuğu ise 31 Mayıs’ta başlayacak. Kafilelerin dönüşü 25 Haziran’a kadar sürecek.
02 Mayıs 2026 Cumartesi - 10:51 Büyükşehir’den Çağdaş Gençlik Kampı Antalya Büyükşehir Belediyesi ve Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği Antalya Şubesi iş birliğiyle, "Çağdaş Gençlik Kampı" gerçekleştirildi. Üç gün süren kamp süresince 45 genç atölye, toplumsal farkındalık ve kişisel gelişim alanlarında uzman kişilerden eğitim aldı. Antalya Büyükşehir Belediyesi Gençlik ve Spor Hizmetleri Dairesi Başkanlığı ev sahipliğinde 45 gencin katılımıyla "Çağdaş Gençlik Kampı" gerçekleştirildi. Gençlerin sosyal, kültürel ve kişisel gelişimlerini desteklemek, Cumhuriyet değerleri, dayanışma ve çağdaş yaşam bilincini güçlendirmek amacıyla düzenlenen kamp gençlerden yoğun ilgi gördü. Üç gün sürdü Üç gün süren kamp boyunca katılımcılar; drama, işaret dili, okçuluk, mum yapımı ve seramik boyama gibi çeşitli atölyelerde hem yeni beceriler kazandı hem de birlikte üretmenin keyfini yaşadı. Kamp programında ayrıca gençlerin kendilerini keşfetmelerine, toplumsal farkındalık kazanmalarına ve kişisel gelişimlerine katkı sunacak önemli söyleşiler yer aldı. İlk gün, BAKÜS Sahne tarafından gerçekleştirilen drama atölyesi ile başlayan programda, Şule Billur’un "Kendini Tanı" söyleşisi ve Okan Cinemre’nin gençlerle buluşma etkinliği düzenlendi. İşaret Dili Atölyesi ile erişilebilirlik ve kapsayıcılık vurgusu yapılırken, akşam kamp ateşi ve mini konser ile gençler keyifli anlar yaşadı. İkinci gün ise Av. Çağlar Çağlayan’ın "Hukuksuz Adalet Mümkün mü?" başlıklı söyleşisi ile gençler hukuk ve adalet kavramları üzerinde fikir alışverişinde bulundu. Kampta, Prof. Dr. Soner Yıldırım, "Öğrenmenin Doğası" başlıklı konuda eğitim gerçekleştirdi. Kampın son gününde ise Antalya Büyükşehir Belediyesi Gençlik Hizmetleri Şube Müdürü Hayat Ekici Gürkan, Antalya Büyükşehir Belediyesi’nin gençlik projeleri ve gençlik fırsatlarını anlattı. Kamp, bilgi yarışması ve değerlendirme oturumu ile tamamlandı.
02 Mayıs 2026 Cumartesi - 10:43 Engelsiz Kafe 11 yaşında Antalya’da Muratpaşa Belediyesi’nin özel bireyler ve ailelerine yönelik sosyal destek programları gerçekleştiren Adalya Vakfı Engelsiz Kafe, 11’inci yaşını kutladı. Engelsiz Kafe, Muratpaşa Belediyesi ve Adalya Vakfı’nın iş birliğiyle 29 Nisan 2015 tarihinde Muratpaşa Belediye Başkanı Ümit Uysal’ın projelendirmesiyle hayata geçirildi. Merkez, engelli bireylerin sosyal hayata aktif katılımını desteklemek, bağımsız yaşam becerilerini geliştirmek ve toplumsal farkındalık oluşturmak amacıyla çalışmalarını sürdürüyor. Eğitim ve atölye faaliyetleri 11’inci yılını geride bırakan Engelsiz Kafe’den bugün 220 kayıtlı öğrenci yararlanıyor. Merkezde Down sendromu, otizm, serebral palsi, zihinsel yetersizlik, görme engeli ve özgül öğrenme güçlüğü bulunan bireylere yönelik haftanın beş günü ücretsiz eğitimler veriliyor. Engelsiz Kafe’de el sanatları, spor, cimnastik, müzik, ritim, drama, dans, yoga ve günlük yaşam becerileri gibi birçok alanda eğitim ve atölye çalışmaları gerçekleştiriliyor. Ayrıca psikolojik destek, eğitim seminerleri ve sosyal uyum programlarıyla hem özel bireyler hem de aileleri destekleniyor. Kitaplar konuşuyor projesi "Kitaplar Konuşuyor" projesi kapsamında ise görme engelli bireyler için sesli kitap hizmeti sunuluyor. Diksiyon eğitimi alan gönüllüler, masal, hikaye, roman ve sınavlara yönelik kitapları seslendirerek görme engelli bireylerin bilgiye ve hayal dünyasına erişimini kolaylaştırıyor. Bilgiye erişimde fırsat eşitliği sağlanıyor. Engelsiz Kafe bünyesinde 3 yıl önce hayata geçirilen proje kapsamında gönüllü okuyucular bugüne kadar 200’ü aşkın kitap seslendirdi. Toplumsal farkındalık çalışmaları Engelsiz Kafe aynı zamanda sosyal farkındalık çalışmalarına da düzenli olarak destek oluyor. Engelliler Haftası, Dünya Engelliler Günü ve Otizm Farkındalık Günü gibi özel günlerde düzenlenen etkinliklerle toplumsal farkındalık çalışmaları yürütülüyor. Merkez, yıl boyunca düzenlenen halka açık etkinliklerle yaklaşık 2 bin kişiye ulaştı.
Fadim Temirhanoğulları cinayetinde tırnaktaki DNA raporu bekleniyor
24 Haziran 2025 Salı - 17:01 Fadim Temirhanoğulları cinayetinde tırnaktaki DNA raporu bekleniyor Antalya’da boşanma aşamasındaki eşi Fadim Temirhanoğulları’nı 9 kurşunla öldüren Savaş Temirhanoğulları’nın yargılandığı davada, sanığın akıl sağlığı raporu talebi reddedildi. Kadın örgütlerinin takip ettiği davada, DNA raporunun beklenmesi nedeniyle duruşma 16 Temmuz’a ertelendi. Antalya’da boşanma aşamasındaki eşi Fadim Temirhanoğulları’nı (52) tabancayla 9 el ateş ederek öldüren Savaş Temirhanoğulları’nın (48) yargılandığı dava Antalya 1. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen dördüncü duruşmayla devam etti. Cinayetle bağlantılı olarak müşterek fail sıfatıyla yargılanan Fikret İnal’ın da tutuklu sanık olarak yer aldığı davada, mahkeme sanık avukatlarının Savaş Temirhanoğulları için talep ettiği akıl sağlığı raporu başvurusunu reddetti. Mahkeme, Fadim Temirhanoğulları’nın tırnaklarında tespit edilen erkek DNA’sına ilişkin Antalya Adli Tıp Kurumu’ndan rapor beklenmesine karar vererek duruşmayı 16 Temmuz 2025’e erteledi. Sanık, savunmasının aynısını sürdürdü Duruşmada söz alan sanık Savaş Temirhanoğulları, "Hiçbir şekilde oraya eşimi öldürme kastıyla gitmedim. Öyle bir kastım olsaydı çocuğumun gözünün önünde öldürmezdim" diyerek savunmasını sürdürdü. "En azından yüreğimize azıcık su serpilir" Dava sonrası adliye önünde açıklama yapan Fadim Temirhanoğulları’nın annesi Mediha Saçlı, "En ağır cezayı almasını istiyorum. En azından yüreğimize azıcık su serpilir. Benim çocuğumun canını 9 kurşunla aldı. İnşallah onların canı da yanar. Benim canım yanıyor. Zorla eve giriyor, benim çocuğumu öldürüyor. Çocuğu evdeyken, çocuğu annesini kanlar içinde buluyor. Şikayetçiyim. Üç çocuk yetim kaldı" diye konuştu. "Bu dosyada önemli olan, Fikret İnal’ın yardım ve yataklıkla değil müşterek faillikle yargılanıyor olması" Duruşmanın ardından Önce Çocuklar ve Kadınlar Derneği adına açıklama yapan maktul avukatı Müjde Tozbey ise şunları söyledi: "Bugün yine daha önce söylediklerini tekrarladılar. Savaş Temirhanoğulları, ‘Beni aldattığı için öldürdüm’ dedi. Fikret İnal ise ‘Ben barıştırmak için gece dörtte Savaş’la birlikte eve gittim’ diyerek suçu hafifletmeye çalıştı. Ancak arka kapıdan birlikte girip, 4 dakika 34 saniye içeride kaldıktan sonra birlikte kaçtıkları kamera görüntüleriyle sabit. Bu dosyada önemli olan, Fikret İnal’ın yardım ve yataklıkla değil müşterek faillikle yargılanıyor olması. Çünkü bu tarz davalarda faile yardım eden kişi çoğunlukla aklanıyor. Bu davada ise görüntüler, suçun birlikte işlendiğini ortaya koyuyor." Tozbey ayrıca, mahkemenin sanık avukatlarının Savaş Temirhanoğulları’nın akli dengesine ilişkin rapor talebini reddettiğini, DNA eşleşmesine ilişkin raporun ise henüz mahkemeye ulaşmadığını ifade etti. Duruşmanın bu nedenle ertelendiğini aktaran Tozbey, "Yargıya güveniyoruz. En ağır cezaların verilmesini bekliyoruz" dedi.
Üniversiteli Zeynep’ten 6 gündür haber alınamıyor
24 Haziran 2025 Salı - 16:06 Üniversiteli Zeynep’ten 6 gündür haber alınamıyor Antalya’nın Aksu ilçesinde yaşayan Ayşe Akagündüz, üniversite öğrencisi kızı Zeynep’ten 6 gündür haber alamadığını belirterek gözyaşları içinde yetkililerden yardım istedi. Aksu İlçesi Murtuna Mahallesi’nde yaşayan 19 yaşındaki Zeynep Akagündüz, geçtiğimiz perşembe sabahı saat 06.30 sıralarında Aksu’nun Murtuna Mahallesi’nden belediye otobüsüne binerek Akdeniz Üniversitesi Sosyal Bilimler Fakültesi Danışmanlık Bölümü’ndeki okuluna gitmek üzere evden ayrıldı. Ayşe Akagündüz, kızından aynı gün saat 16.00 civarında "Ben sevdiğimdeyim, beni merak etmeyin" mesajıyla şok olduğunu söyledi. Mesajın ardından defalarca kızını aradığını ancak cevap alamadığını belirten anne, "Telefona cevap vermeyince mesaj gönderdim. "Kızım gel sen ne yapıyorsun, geri dön" dedim. Hemen karakola kayıp başvurusunu yaptık. Emniyet ekipleri araştırma başlattı, Zeynep’in telefonu da incelenmeye alındı" dedi. Kızın bulunduğu yerden bir telefon aldıklarını kaydeden anne, "Şikayetinizi çekin ve yayınlanan haberi kaldırın size kızınızı getireceğiz dediler ama getirmediler. Sağlığından endişe ediyoruz. Sesini duymak istiyoruz. Bugün 6 gün oldu kızımızı bize ne gösteriyorlar ne de sesini duyuruyorlar. Dedesi, babaannesi, oğlanın babası ve annesinden hepsinden şikayetçi olmak istiyoruz. 6 gündür benim ciğerim yanıyor. Sadece kızımdan sesli mesaj geldi üzüntülü şekilde "beni merak etmeyin" diyordu" şeklinde konuştu. Akagündüz, "Ben kızımın sağlığından endişe ediyorum. Sesini duymak istiyorum. Ne gösteriyorlar ne de bir bilgi veriyorlar. 6 gündür benim evim cenaze evi gibi oldu. Babası da perişan, şeker hastası ve şekeri 500’e çıktı. Biz artık dayanamıyoruz. Kızımı istiyorum. Sesini duymak istiyorum. Onu okutmak, devlete millete yararlı bir insan olsun istiyordum. Şimdi tek isteğim onu sağ salim görmek" şeklinde konuştu. Anne Ayşe Akagündüz, kızının tutulduğunu düşündüğü evin, kendi evlerine yakın olduğunu, ancak buna rağmen kızına ulaşamadıklarını da dile getirdi. Kızının kendi isteği dışında orada tutulduğunu düşündüklerini belirten anne, şu anda hem kızının sağlığından hem de psikolojik durumundan derin endişe duyduklarını ifade etti.
Gazipaşa’da konaklama tesislerine sıkı denetim
24 Haziran 2025 Salı - 15:54 Gazipaşa’da konaklama tesislerine sıkı denetim Antalya’nın Gazipaşa İlçesinde Emniyet Müdürlüğü ekiplerince ilçe genelinde yürütülen denetimlerde, otel, pansiyon, günübirlik kiralanan daireler ve küçük ölçekli konaklama tesisleri titizlikle incelendi. Gazipaşa İlçe Emniyet Müdürlüğü ekipleri, ilçe genelinde huzur ve güvenliğin sağlanması amacıyla konaklama tesislerine yönelik geniş çaplı bir denetim gerçekleştirdi. Yapılan uygulama kapsamında otel, pansiyon, günübirlik kiralanan daireler ile küçük ölçekli konaklama tesisleri titizlikle incelendi. Emniyet birimleri tarafından yapılan kontrollerde toplam 47 iş yeri denetime tabi tutuldu. Denetimlerde, işletmelerin kimlik bildirimi sistemine (KBS) entegrasyonu, kayıt defterlerinin düzenli tutulup tutulmadığı, ruhsat uygunluğu ve güvenlik kameralarının çalışırlığı gibi birçok kriter detaylı şekilde kontrol edildi. Kurallara uymayan bazı işletmelere yerinde uyarılar yapılırken, eksiklik ve ihlalleri tespit edilen tesisler kayıt altına alındı. İlgili mevzuat kapsamında bazı işletmelere ise cezai işlem uygulandı. Gazipaşa Emniyet Müdürlüğü yetkilileri, halkın huzur ve güvenliği için benzer denetimlerin aralıksız sürdürüleceğini belirtti. Ayrıca, özellikle yaz sezonunda artan ziyaretçi sayısıyla birlikte günübirlik konaklama yerlerine yönelik denetimlerin sıklaştırılacağı vurgulandı.
Antalya’da 5 yıldızlı otele tahliye kararı
24 Haziran 2025 Salı - 14:18 Antalya’da 5 yıldızlı otele tahliye kararı Antalya’nın Manavgat ilçesindeki Kızılağaç Turizm Bölgesinde bulunan 5 yıldızlı otelin mülk sahibi, tesiste Kültür ve Turizm Bakanlığı onayı alınmadan imara aykırı yapılaşma yapıldığı ve bakanlığa ödenmesi gereken hasılat payının ödenmediği gerekçesiyle işletmeci şirkete tahliye davası açtı. Mahkemede, otelin 2 hafta içerisinde tahliyesine karar verildi. Manavgat’ın Kızılağaç turizm merkezinde 1035 yataklı 130 bin metrekare alana kurulu bulunan 5 yıldızlı konaklama tesisi, sahibi tarafından başka bir şirkete 3 Kasım 2021’de kiralanıp faaliyete başladı. Kiralamanın ardından mülk sahibi şirketin yetkilileri tarafından geçen yılbaşında otel içerisinde yapılan incelemelerde, Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından tahsisli ve projesi onaylı tesiste imara ve onaylanmış plan ve projelere aykırı yapılaşma yaptığını belirlendi. Kendilerinin onayı olmadan değişiklikleri yapıldığı iddiasıyla Manavgat 1. Sulh Hukuk Mahkemesi’ne başvuran mülk sahibi şirket yetkilileri, ‘tüm taşınmaz ve müştemilatlardaki hâlihazırdaki durumun tespit edilmesini, kiralama öncesine ait olan hava fotoğrafları ve şirket tarafından sunulan resimler ile halihazırdaki mevcut durumun kıyaslanarak davalı tarafça yapılan tüm tahribat, inşaat, yıkım ve değişikliklerin tespit edilmesini’ talep etti. Mahkeme tarafından görevlendirilen bilirkişiler tarafından geçen yıl 30 Nisan ve 5 Haziran tarihlerinde yapılan 2 ayrı inceleme sonucunda, tesiste birçok inşai değişiklikler yapıldığı, kapalı alanlar, ticari alanlar ve birçok yapı inşa edildiği, söz konusu taşınmaz davalı tarafa kiraya verildiği esnada hâlihazırda mevcut olan birçok yapının ise yıkıldığı, tahrip edildiği ve değiştirtildiği tespit edildi. Tesiste yapılan değişiklikler, bilirkişi raporlarında şu şekilde sıralandı: "Çim futbol sahalarının kaldırılarak mini club ve havuz yapıldığı, havuzun yan tarafında demir konstrüksiyondan bar alanı inşa edildiği; tenis kortlarının tamamen iptal edilerek açık otopark olarak kullanıldığı, amfi tiyatronun altının tamamen değiştirilerek mutfak ve soğuk hava deposu ve çöp deposu yapıldığı, tesisin ana mutfağında bazı duvarların yıkılarak alçıpan malzemelerle değişiklikler yapıldığı, mal kabul alanına asansör inşa edildiği, kapalı otoparkın bir kısmının ayrılarak personel yemekhanesi olarak kullanıldığı, sahile giden yola tuvaletler ve sökülebilir malzemelerden restoran yapıldığı ve bina altında bulunan poolbarın büyütüldüğü ve bina içerisindeki yapıların mevcut durumunun değiştirildiği anlaşılmıştır." Mahkeme tarafından yapılan tespitler doğrultusunda mülk sahibi olan şirket yetkilileri tarafından kira sözleşmesi feshedildi. Manavgat 1’nci Sulh Hukuk Mahkemesi’ne başvuran şirket yetkilileri, kiracı şirketin, kendilerine bakanlık tarafından tahsis edilen alanda bilgileri ve izinleri olmadan imara ve onaylanan plan ve projelere aykırı yapısal değişikler yapmaları ve ihtara rağmen bunları eski hallerine getirmemelerinin yanı sıra kira sözleşmesine aykırı bir şekilde 15 milyon 583 bin 509 lira tutarında otel işletmesinden elde edilen ve bakanlığa ödemeleri gereken hasılat payını ödemediği, bu payın gecikme cezası ile birlikte 18 milyon 482 bin 457 lirayı kendilerinin ödediğin ve bu ödemeyi kendilerinin gerçekleştirdiğini mahkemeye sundu. Bu arada kiracı şirketin yetkilileriyle uzlaşma konusunda bir araya gelindiğini anlatan ancak uzlaşma olmadığını belirten mülk sahibi şirketin yetkilileri, kiracının tahliyesini talep etti. Manavgat Sulh Ceza Mahkemesi’nde görülen davada, davalı şirketin avukatları talebin reddine karar verilmesini istedi. Dosyayı inceleyen Manavgat 1’nci Sulh Hukuk Mahkemesi hakimi, 5 yıldızlı otelin tahliye edilmesine karar verdi. Mahkeme kararında şu ifadeler kullanıldı: "Davalının kiracı olarak bulunduğu "Antalya ili, Manavgat ilçesi, Kızılağaç mevkii, Karacalar köyü, 1167 parseldeki tesisin sözleşmeye aykırılık nedeniyle, 2 hafta içerisinde itiraz yolu açık olmak üzere tahliyesine karar verildi."
ATB Başkanı Çandır: "Elektrik fiyatları bizleri, ülkemiz ortalamasının çok üzerinde etkilemektedir"
24 Haziran 2025 Salı - 13:45 ATB Başkanı Çandır: "Elektrik fiyatları bizleri, ülkemiz ortalamasının çok üzerinde etkilemektedir" Antalya Ticaret Borsası (ATB) Haziran Ayı Meclis Toplantısı, ATB Meclis Başkanı Erdoğan Ekinci başkanlığında ATB Toplantı Salonu’nda yapıldı. Antalya Ticaret Borsası Başkanı Ali Çandır, 23 Haziran 1920’de Türkiye’nin üçüncü borsası olarak kurulan Antalya Ticaret Borsası’nın 105’inci yaşını kutlarken, "Kurulduğu günden bu yana kentimizin tarımına, ticaretine ve ekonomisine değer katan Borsamız, geçmişin mirasını geleceğe taşıma sorumluluğuyla çalışmalarını aralıksız sürdürmektedir. Başta tarım olmak üzere, üretimin ve ticaretin her alanında öncülük eden yapısıyla, üyelerimizin ve kentimizin kalkınmasında önemli bir rol üstlenmiştir. Bugün de aynı inançla, tarımın dönüşümüne, ticaretin gelişmesine ve kentimizin kalkınmasına katkı sağlamak için aynı kararlılıkla çalışıyoruz. Aramızdan ayrılanları rahmetle anıyor, tüm üyelerimize, çalışma arkadaşlarımıza, kıymetli basın mensuplarına ve iş birliği içinde olduğumuz tüm kurum ve kuruluşlara teşekkür ediyorum. Borsamızın 105. yılı kutlu olsun" diye konuştu. "Hal yasası raporu bakanlığa sunulacak" Yaş meyve sebze sektörünün tüm paydaşlarıyla ortak çalışarak "Yaş Meyve Sebze Piyasası ve Hal Mevzuatı: Tespitler, Sorunlar ve Çözüm Önerileri" başlıklı rapor hazırladıklarını bildiren Başkan Çandır, yaş meyve sebze piyasasının daha etkin, şeffaf ve sürdürülebilir bir yapıya kavuşması gerektiğini söyledi. Raporu Ticaret Bakanlığı’na sunacaklarını belirten Çandır, "Mevzuatta yapılması planlanan değişiklikler sırasında bu önerilerin bütüncül bir yaklaşımla dikkate alınmasının sadece hal sistemini değil, tarladan sofraya uzanan tüm zinciri olumlu yönde etkileyeceğine inanıyoruz. Özellikle, ticarete konu malların dijital sistemlerle izlenmesi, hal yapılarının çağın gereklerine uygun şekilde dönüştürülmesi, yazılımların entegre çalışması ve kayıt dışı ticaretin önlenmesine yönelik güçlü denetim mekanizmalarının kurulması artık bir zorunluluk haline gelmiştir. Bu önerilerin mevzuata entegre edilmesi hem üreticinin hem de tüketicinin kazanacağı bir sistemin önünü açacaktır" diye konuştu. "Enerji fiyatları Antalya’yı daha çok etkiliyor" Başta akaryakıt olmak üzere enerji, hammadde ve finansman maliyetlerindeki artışın, üretimden lojistiğe, ticaretten ihracata kadar tüm aşamaları olumsuz etkilediğini belirten Çandır, yüksek maliyetlerin, işletmelerin sürdürülebilirliğini zorlaştırırken, rekabet gücünü azalttığını söyledi. Son yıllarda hem tarım sektörü hem de üretim ve ticaret hayatının tüm kesimlerinde, elektrik başta olmak üzere enerji maliyetlerinin toplam girdi maliyetleri içindeki payının giderek arttığına dikkat çeken Başkan Çandır, bu maliyetlerin artık işçilik, kira ve finansman gibi sabit giderlere dönüştüğünü kaydetti. Ali Çandır, tarım kenti Antalya’nın aşırı enerji tüketen bir kent olduğunu belirterek, "Antalya ve sektörümüz açısından 2015–2025 dönemi elektrik kullanım verileri dikkate alındığında bazı önemli tespitler ortaya çıkmaktadır. Öncelikle belirtmek isterim ki, Antalya’nın milli geliri ile elektrik tüketimi, ülkemiz sıralamasında birbiriyle uyumlu değildir. Kentimiz ekonomisi uzun yıllar boyunca milli gelir açısından Türkiye sıralamasında ilk 10’da yer alırken, elektrik tüketiminde ilk 6 içinde yer almaktadır. Yani aşırı enerji tüketerek büyüyebiliyoruz. Örneğin, 2023 yılında ülkemizin ekonomik büyüme oranı yüzde 5,1 iken, kentimiz yüzde 6,3 oranında büyümüştür. Elektrik tüketim artışı ise Türkiye genelinde binde 6 iken, kentimizde yüzde 6 olmuştur. Yani, kentimiz yüzde 24 daha fazla büyümek için ülkemiz genelinden 10 kat daha fazla elektrik tüketim artışı yapmıştır. 2025 yılı ilk çeyreğinde elektrik tüketim artışı kentimizde yüzde 15, ülkemizde yüzde 6 oranında olmuştur. Ancak bu fark, kentimizin ülke ortalamasının üzerinde büyümesi için yeterli gözükmemektedir. Bu veriler iki önemli konuyu gündeme getirmektedir. Birincisi, elektrik fiyatları bizleri, ülkemiz ortalamasının çok üzerinde etkilemektedir. İkincisi ise enerji verimliliği konusunda ülkemiz ortalamasının gerisindeyiz" şeklinde konuştu. "Yaz sıcağı maliyetleri katlayacak" Elektrik fiyatlarının fahiş düzeyde artışından Antalya ekonomisinin daha fazla etkilendiğini ifade eden Başkan Ali Çandır, yaz aylarının gelmesiyle birlikte Antalya gibi iklimi sıcak bölgelerde iklimlendirme giderleri başta ticaret ve sanayi kesimi olmak üzere tüm sektörleri zorladığına dikkat çekti. Enerjideki yüksek maliyetlerin işin sürdürülebilirliği ve rekabet gücünü doğrudan tehdit ettiğini kaydeden Başkan Çandır, "Kentimizin iklim özelliklerinden dolayı zorunlu olarak artan elektrik tüketimi, bir taraftan maliyet yapımızı bozarken diğer taraftan da elektrik akımı istikrarını sıklıkla bozmaktadır. Yaşanan bu güç aşımı nedeniyle meydana gelen voltaj değişimleri ve elektrik kesintileri, üyelerimizin omuzuna yüklenmemelidir. Gerekli trafo kapasiteleri, ilgili kurumlar tarafından artırılmalı ve standartları yükseltilmelidir. Kentimiz genelinde elektrik fiyatlandırma işlemi, mevsim endeksi dikkate alınarak düzenlenmelidir. Diğer taraftan özellikle sürekli dile getirdiğimiz bir konuyu da tekrar etmek isterim. Artan elektrik maliyetleri nedeniyle ‘tarımsal sulama’ abone grubunun kapsamı genişletilmeli ve tüm tarımsal işlemleri kapsayacak biçimde ‘tarım’ abone grubu olarak yeniden düzenlenmelidir" dedi. "Reel sektör büyüme sürecine girmeli" 2025 yılının ilk çeyrek büyüme verilerinin ekonominin karşı karşıya olduğu zorlukları ortaya koyduğunu söyleyen Başkan Ali Çandır, "Milli gelir sadece yüzde 2 oranında büyürken, tarım sektörü yüzde 2, sanayi sektörü yüzde 1,8, imalat sanayi ise yüzde 2,4 oranında küçülmüştür. Buna karşılık, ürün üzerindeki vergiler yüzde 1,8 artmıştır. Bu tablo, özellikle reel sektörlerin bir an önce yeniden büyüme sürecine girmesinin ne kadar hayati olduğunu göstermektedir. Bu süreci istikrarlı ve sürdürülebilir bir şekilde yönetebilirsek, net ihracatın yeniden büyümeye olumlu katkı sağlayacağını göreceğiz" dedi. "Antalya borcuna sadık" Antalya’da tablonun daha dikkat çekici olduğunu kaydeden Çandır, "2025’in ilk beş ayında, kurulan şirket sayısı yüzde 21 azalırken, kapanan şirket sayısı yüzde 46 artmıştır. Aynı dönemde ülke genelinde bu oranlar sırasıyla yüzde 10 azalış ve yüzde 21 artış şeklindedir. Kentimizdeki girişimcilik ikliminin ülke ortalamasına göre daha fazla baskı altında olduğu anlaşılmaktadır. Finansal göstergeler de benzer bir tabloyu yansıtmaktadır: Yılın ilk 4 ayında, çekle işlem hacmi kentimizde yüzde 25, ülke genelinde yüzde 31 artmıştır. Protestolu senet tutarları kentimizde yüzde 46, Türkiye genelinde yüzde 165 artış göstermiştir. Karşılıksız çek tutarlarında ise kentimizde yüzde 21 azalış, ülke genelinde yüzde 51 artış yaşanmıştır. Bu veriler, tüm zorluklara rağmen kentimizde borçlara sadakat oranının ülke ortalamasından daha yüksek olduğunu göstermektedir. Bankacılık kredileri cephesinde ise toplam krediler kentimizde yüzde 40, Türkiye genelinde yüzde 37 artmıştır. Ticari krediler kentimizde yüzde 52, ülkede yüzde 23 oranında artmıştır. Tarım kredileri kentimizde yüzde 48, ülkemizde yüzde 47 oranında büyümüştür. Ancak bu artışlar, enflasyon oranı dikkate alındığında reel anlamda bir büyüme ifade etmemektedir. Bu durum, ekonomideki büyüme eğilimini zayıflatmakta ve iş dünyasının öz sermaye eksikliğini ve krediye bağımlı yapısını bir kez daha gözler önüne sermektedir. Sonuç olarak hem ulusal düzeyde hem de kentimiz özelinde, üretimi ve istihdamı önceleyen, sermaye yapısını güçlendiren, borçluluğu azaltan politikaların hayata geçirilmesi artık bir zorunluluk haline gelmiştir" ifadelerini kullandı. "Madencilik süreli bir faaliyet tarım kuşaklar boyu devam eder" ATB Başkanı Ali Çandır, zeytinlik alanlar başta olmak üzere, tarım arazilerinin madencilik ve açık saha madenciliğine ikame edecek düzenlemelerin bir süredir ülke gündeminde olduğunu belirtirken, zeytinlikler ve tarım arazilerinden vazgeçilemeyeceğini söyledi. Çandır, "Bu konuda görüşlerimizi ve önerilerimizi defalarca kamuoyuyla ve sizlerle paylaştık. Önümüzde iki seçenek bulunmaktadır: Birincisi, mevcut zeytin varlığımızdan ve tarımsal faaliyetlerimizden vazgeçip bu alanları madencilik faaliyetlerine açmaktır. İkincisi ise zeytinliklerimizi ve tarım alanlarımızı koruyarak üretimi sürdürmek, maden ihtiyacımızı ise bu alanlar dışında, çevresel ve sosyal etkileri gözeterek karşılamaktır. Hepimizin bildiği gibi madencilik süreli bir faaliyettir. Oysa tarım, kuşaklar boyunca devam eden, sürekliliği olan bir üretim biçimidir. Yalnızca ekonomik açıdan yapılacak bir fayda-maliyet analizinde dahi tarım, madenciliğe kıyasla daha sürdürülebilir ve yüksek katma değerli bir alandır. Bunu her iki sektörün kilogram başına ihracat fiyatlarını karşılaştırarak da açıkça görebiliriz. İklim değişikliği, kuraklık ve su kıtlığı gibi sorunlarla mücadele ettiğimiz bu dönemde, GES, HES ve maden ocağı projeleriyle verimli tarım arazilerimizin riske atılması kabul edilemez. Bu projeler hem yer altı hem de yer üstü su kaynaklarını kirletmekte; tarımı, hayvancılığı ve kırsal yaşamı tehdit etmektedir. Bu tür yatırımlara toptan karşı değiliz. Ancak gerek mevzuat düzenlemelerinde gerekse yatırım aşamalarında; doğamızı, kültürel mirasımızı ve tarımsal varlığımızı tehdit eden uygulamalara asla izin verilmemelidir. Medeniyetimizi geleceğe taşıyacak olan, üretimden vazgeçmeyen ve doğayla uyum içinde gelişen bir anlayıştır. Unutmayalım ki zeytin hem gelenek hem de gelecektir" ifadelerini kullandı. "Ülkemiz çatışmalardan doğrudan etkileniyor" Bölge ve dünyada yaşanan savaş ve çatışmaların özellikle insani ve çevresel facialara neden olduğunu, siyasi ve ekonomik dengeleri olumsuz etkilediğini belirten Ali Çandır, "Bu savaşlar ve çatışmalar ticaret yollarını kesintiye uğratmakta, ekonomik iş birliklerini zayıflatmakta ve ciddi ekonomik gerilemelere yol açmaktadır. Ülkemiz coğrafi konumu nedeniyle bu gelişmelerden doğrudan etkilenmektedir" dedi. Ekonomisi tarım ve turizme dayalı Antalya’nın çatışmaların etkileri doğrudan hissettiğini belirten Çandır, "Hatırlayacağınız gibi geçtiğimiz dönemlerde tarımsal ihracat ve turizmde ciddi kayıplar yaşamıştık. Özetle, bölgemizdeki istikrarsızlıklar ülkemizin sosyal ve ekonomik dengelerini olumsuz yönde etkilemektedir. Bu nedenle ülkemizin, bölgesel barış ve istikrarın sağlanmasına yönelik diplomatik çabalarını denge politikası çerçevesinde yoğunlaştırması önemlidir" diye konuştu. Başsağlığı Başkan Çandır, annesini kaybeden ATB Meclis Başkan Yardımcısı Abdullah İnan ve 3. Meslek Komitesi Başkanı Fevzi Atşan’a başsağlığı ve sabır dilerken, "Merhumelere Allah’tan rahmet diliyorum. Mekanları cennet olsun" dedi. Ali Çandır, Antalya basın camiasındaki kayıplar nedeniyle duyduğu üzüntüyü dile getirirken, "Haberleriyle her zaman yanımızda olan gazeteci dostlarımız, Cengiz Savaşeri, Kubilay Eldemirci, Celal Vecel, Zeki Özer ve Nuri Erkal’a Allah’tan rahmet, yakınları ve basın camiasına tekrar başsağlığı diliyorum. Mekanları cennet olsun" dedi.
Turizmde yeni denetim planı devreye sokuluyor
24 Haziran 2025 Salı - 12:44 Turizmde yeni denetim planı devreye sokuluyor Antalya Valisi Hulusi Şahin’in başkanlığında düzenlenen Turizm Güvenliği Toplantısı’nda, Muğla’daki görüntüler sonrası alınan kararlar doğrultusunda, denetimlerin sıkılaştırılacağı ve sektörün güvenli hale getirilmesinin hedeflendiği bildirildi. Vali Şahin, "Denetimler sektörü zayıflatmayacak, aksine çok daha güvenli ve güçlü hale getirecek" dedi. Muğla’nın Marmaris ilçesindeki bazı eğlence mekanlarında kaydedilen ve kamuoyunda tepkilere neden olan görüntülerin ardından Antalya’da da turizm güvenliği toplantısı düzenlendi. Antalya Valisi Hulusi Şahin’in başkanlığında gerçekleştirilen toplantıda, sezon boyunca yerli ve yabancı turistlerin huzur ve güvenliği için alınacak önlemler ele alındı. Toplantının açılışında konuşan Antalya Valisi Hulusi Şahin, son günlerde kamuoyunda infiale neden olan görüntülerin ardından Muğla’da önemli kararlar alındığını hatırlatarak, Antalya’nın da bu kararlar doğrultusunda harekete geçtiğini belirtti. "Denetimlerimiz turizm sektörünün zararına olmayacak" Antalya’da gerçekleştirilen toplantının, Muğla’da alınan kararların Antalya’da uygulanmasına yönelik bir adım olduğunu belirten Vali Şahin, denetimlerin detaylarını şu sözlerle aktardı: "Turizm güvenliği konusunda yapılacak denetimlerle ilgili mülk idare amirlerimizin koordinasyonunda denetleme ve kurumlar arası sıkı koordinasyonu sağlayacağız. Denetimlerimiz turizm sektörünün zararına olmayacak, sektörü sıkıntıya sokacak bir içerik ihtiva etmeyecek" Denetleme, tüm alanları kapsayacak Tüm denetimlerin, mülk idare amirlerinin koordinasyonunda yürütüleceğini belirten Şahin, Büyükşehir Belediyesi başta olmak üzere ilçe belediyeleriyle ve diğer paydaş kurumlarla iş birliği içinde olunacağını vurguladı. Vali Şahin, denetimlerin yalnızca ahlaki değerlerle ilgili görüntüler ya da 18 yaşından küçüklerin çalıştırılmasıyla sınırlı kalmayacağını ifade ederek, "Bunun yanında gürültüden Safari ATV denetimlerine kadar, gezinti teknelerinden alkol-gıda denetimine, kaldırım işgallerinden yangın denetimlerine kadar tüm konuları detaylarıyla denetleyeceğiz " diye konuştu. İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü (AFAD) Toplantı Salonu’nda düzenlenen toplantıya, Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Muhittin Böcek, İl Jandarma Komutanı Tuğgeneral Tarık Hekimoğlu, İl Emniyet Müdürü İlker Arslan, AFAD İl Müdürü Necmi Erçin, ilçe belediye başkanları, ilgili kamu kurum ve kuruluşlarının yöneticileri ile sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri katıldı.