Yerel Haberler
Artvin
4 yavru kedinin dolmuş motorundaki yolculuğu Hopa’da son buldu
20 Kasım 2025 Perşembe - 10:18 4 yavru kedinin dolmuş motorundaki yolculuğu Hopa’da son buldu Artvin’in Kemalpaşa ilçesinde yolcu taşımacılığı yapan sürücü, fark etmeden motor bölümünde taşıdığı 4 yavru kediyi 14 km mesafedeki Hopa ilçesine götürdü. Yavru kedileri araç motorundan ise itfaiye ekipleri çıkarttı.Artvin’in Kemalpaşa ilçesinde yolcu taşımacılığı yapan Mahmut Yılmaz, aracının motor bölümüne giren 4 yavru kediyi fark etmeden bir ilçeden diğerine taşıdı. Durağa park ettiği sırada aracın etrafını köpeklerin sarması üzerine durumdan şüphelenen Yılmaz, motor kaputunu açtı. Kaputu açınca 4 yavru kediyi görünce büyük şaşkınlık yaşadı.Durak çalışanlarının kedileri motor bölümünden çıkaramayınca, itfaiye ekiplerinden yardım istendi. Olay yerine gelen itfaiye ekipleri, uzun uğraşlar sonucunda yavru kedileri aracın motorundan sağ salim çıkartı.Sürücü Mahmut Yılmaz yaşadıklarını şöyle anlattı:"Sıram vardı, sabah arabamı çalıştırıp Sarp’a geçtim. Oradan yolcumu aldım, Hopa’ya geldim. Durağa çekerken 3-4 köpek aracın etrafını sardı. Bir arkadaşım ‘Kaputu açalım, bir şey var’ dedi. Açtık ki motorun üzerinde 4 yavru kedi duruyor. Almaya çalıştık ama motorun içine kaçtılar. Biz çıkaramayınca itfaiyeyi çağırdık. Sağ olsunlar, kedileri kurtardılar. Hiç ses duymadım, fark etmedim. Köpekler olmasa yine anlamazdım" ifadelerini kullandı.
Artvin’de Butko Zeytininin hasadı devam ediyor
17 Kasım 2025 Pazartesi - 11:06 Artvin’de Butko Zeytininin hasadı devam ediyor Artvin’in Yusufeli ilçesinde yetiştirilen ve uluslararası alanda "Üstün Lezzet Ödülü" kazanan Butko Zeytini’nin hasadı devam ediyor. 2006 yılında Çin’in başkenti Pekin’de düzenlenen Uluslararası Zeytinyağı Fuarı’nda "Üstün Lezzet Ödülü" kazanan Butko Zeytini, Çoruh Vadisi’nin mikroklima özelliği sayesinde Türkiye’nin farklı bölgelerinden yoğun talep görüyor. Yaklaşık 880 dekarlık alanda 25 bin zeytin ağacının bulunduğu bölgede, ağaçların boyları 8 ila 12 metre arasında değişiyor. Yüksek ağaçlardan zeytin toplamak için üreticiler merdiven kullanırken, toplanan zeytinler daha sonra sofralık ve yağlık olarak ayrılıyor. Zeytin hasadının devam ettiği bölgede zeytinlerini toplayan Mehmet Boztepe (69), zeytin ağaçlarına çocukları gibi baktıklarını söyledi. Boztepe yaptığı açıklamada "Babalarımız, dedelerimiz bu zeytin üretimini yaptılar, bizde onlardan devraldık. Biz suni gübre kullanırız. Ağaçlarımız sürekli sulanır. Bizde zeytin ağacı sallanmaz. Biz dalından tek tek toplarız. Bu nedenle yumuşamaz. Ama yere düşerse yumuşar. Suyumuz dağdan geliyor. Belli aralıklarda sulama yaparız" dedi. 95 yaşında zeytin hasadına katılıyor 95 yaşındaki Abdullah Toraman ise "Zeytin ağaçlarımızın en yaşlısı 100 yaşında olabilir. Bunu kimse bilmez. Çocukken zeytin toplamaya başladık. Köyden eşekle gelirdik zeytin toplamaya. Zeytini yükler geri götürürdük. Bu zeytinleri toplamak için ağaç merdivenleri yaptık. Şimdiki merdivenlerden daha sağlam onlar" ifadelerini kullandı. Bir başka üretici Aziz Yılmaz ise, "Biz zeytini sofralık ayırırız, yağlık ayırırız bi de beyaz ayırıyoruz üç çeşit. Yağımızı yağ fabrikasına çıkartırız. Asit oranı çok düşük olduğundan lezzet ödülü olmuştur. Çok ünlü bir yağımız var. Zeytinimizin özelliği de şudur; kabuğu incedir. Bir haftaya tatlanır. Zeytin bağlığımızın ne zaman oluştuğunu kimse bilmiyor. Yanı asırlık zeytin ağaçları. Biz ağaçlarımıza çok iyi bakarız. Çocuklarımıza bakar gibi bakarız" diye konuştu. Öte yandan Artvin’in Yusufeli ilçesinde yetişen ve "Üstün Lezzet Ödülü" ile uluslararası tanınırlık kazanan Butko Zeytini için coğrafi işaret tescil süreci başlatıldı. Bölge halkı tarafından nesiller boyu korunan asırlık zeytin ağaçları, hem ekonomik hem de kültürel değer olarak öne çıkarken, Artvin Ticaret Borsası’nın yürüttüğü çalışma ile ürünün marka değerinin güçlendirilmesi hedefleniyor.
Çoruh’un incisi somon, genç şef adaylarının ellerinde yarıştı
14 Kasım 2025 Cuma - 18:04 Çoruh’un incisi somon, genç şef adaylarının ellerinde yarıştı Artvin’de üretilen Türk somonunun gastronomideki değerini öne çıkarmak amacıyla düzenlenen etkinlikte, genç şef adayları somonla hazırladıkları özgün tabaklarla hünerlerini sergiledi. Artvin’de hızlı akışı ve yüksek oksijen seviyesiyle bilinen Çoruh Nehri üzerinde kurulu barajlarda üretilen ve "Artvin somonu" olarak da anılan Türk somonu, bu kez üniversiteli genç şef adaylarının hünerleriyle buluştu. Temiz ve soğuk nehir suyunda yetiştiği için ağır metal ve mikro plastik içermemesiyle dikkat çeken Artvin somonu, Türkiye’nin ihracatında son yıllarda önemli bir paya sahip ürünler arasında yer alıyor. Bu değerli ürünün gastronomi alanında farklı yorumlarla tanıtılması amacıyla Artvin Çoruh Üniversitesi Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü tarafından "Çoruh’un İncisi Somon Yemekleri Yarışması" düzenlendi. Yarışmada Modern-Füzyon Tabak, Soğuk Başlangıç, Geleneksel Yorum ve Sağlıklı Tabak olmak üzere dört kategoride 33 öğrenci katıldı. Etkinlik, öğrencilerin somonu temizleyerek hazırlamasıyla başladı. Ardından katılımcılar, somonu farklı pişirme teknikleriyle işleyerek özgün tariflere dönüştürdü. Son aşamada ise tabaklarını sunum estetiğine uygun garnitür ve dekorlarla hazırlayıp jüriye servis etti. Jüri üyeleri, tabakları lezzet dengesi, ürünün doğru kullanımı, pişirme tekniği ve sunum estetiği gibi kriterler üzerinden değerlendirdi. Yapılan detaylı tadım ve puanlamanın ardından, damak tadı ve teknik puanlamada öne çıkan öğrenciler dereceye girmeye hak kazandı. Artvin Çoruh Üniversitesi Mutfak Sanatları ve Gastronomi Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hüdai Ercoşkun, yarışmayla ilgili yaptığı açıklamada, "Bir süredir somonla ilgili çalışmalarımız vardı. Artvin’de somon üretimi her yıl artıyor ve artık dünya çapında bilinen bir ürün haline geldi. Artvin somonunun en büyük özelliği, diğer deniz ürünlerinde karşılaşılabilen ağır metal ve mikro plastikleri içermemesidir. Bunun sebebi, düzenli yağış alan bölgemizin oksijen bakımından zengin hızlı akan bir nehre sahip olmasıdır. Yarışmamızda geleneksel Artvin yemekleriyle somonu birleştiren tabaklara da yer verdik. Dört kategoride toplam 12 öğrencimize ödül verdik. Bu bir başlangıç, önümüzdeki yıllarda daha kapsamlı çalışmalar yapmayı planlıyoruz" ifadelerine yer verdi. Yarışmada dereceye giren öğrencilere ödülleri, Artvin Belediye Başkanı Bilgehan Erdem, Vali Yardımcısı İsmail Erdoğan ve Artvin Çoruh Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İbrahim Aydın tarafından takdim edildi.