Yerel Haberler
Balıkesir
24 Aralık 2025 Çarşamba - 10:21 Zeytinyağında dededen kalma "taş baskı" yöntemini yaşatıyor Balıkesir’in Ayvalık ilçesinde Erdinç Tügen, dede yadigarı taş baskı yöntemiyle zeytinyağını en doğal haliyle üretip gelecek nesillere aktarıyor. İlçeye bağlı Mutluköy’de yaşayan zeytinyağ üreticisi Erdinç Tügen, 1940’lı yıllardan günümüze uzanan aile geleneğini modern yöntemlerin hızı yerine doğallığı tercih ederek yaşatmaya devam ediyor. Tügen, 150-200 yıllık taş baskı malzemelerini revize ederek kurduğu sistemde, sıcak su ve kimyasal kullanmadan üretim yapıyor. Ticari kaygılar ve hız faktörü nedeniyle 2000’li yıllarda yerini kontinü tesislere bırakan taş baskı yöntemini yeniden canlandıran Tügen, "Dedelerimizden kalan bu mirası, zeytinyağını taze sıkılmış portakal suyu doğallığında elde ederek gelecek nesillere aktarmaya çalışıyoruz" dedi. Zeytinin çekirdeği ve yaprağıyla birlikte öğütülmesinin önemine dikkat çeken Erdinç Tügen, "Granit taş değirmenimizde zeytini ezerken çekirdeğini de hamur haline getiriyoruz. Zeytin çekirdeğindeki mineralleri yağa kazandırıyoruz. Ayrıca hasat sırasında toplanan zeytin ağacının uç yapraklarını da değirmene atıyoruz. Bilimsel olarak antioksidan değeri kanıtlanmış olan zeytin yaprağının şifasını da yağa katmış oluyoruz" diye konuştu. Üretim aşamasında "çul" adı verilen özel torbalarda sıkım yaptıklarını belirten Tügen, elde edilen yağın, zeytinin kendi öz suyuyla birlikte çıktığını ve "kaydırma" yöntemiyle saf yağın ayrıştırılarak sofralara sunulduğunu ifade etti.
Balıkesir’de bağımlılıkla mücadele için getiren proje hayata geçiyor
20 Ekim 2025 Pazartesi - 16:57 Balıkesir’de bağımlılıkla mücadele için getiren proje hayata geçiyor Balıkesir Cumhuriyet Başsavcısı Abdulkadir Akın liderliğinde Balıkesir Denetimli Serbestlik Müdürlüğü tarafından hazırlanan ve Güney Marmara Kalkınma Ajansı tarafından kabul edilen ‘Bağımlılıkla Mücadele Eden Profesyonellere Yönelik Eğitim Programı’nın açılışı 20 Ekim 2025 tarihinde gerçekleşti. Proje; bağımlılıkla mücadelede, bağımlı bireyin ailesinin mücadeleye dahil edilmesini hedefliyor. Bu yeni yaklaşım ve yöntemlerle bağımlı bireyin ailesi ile iletişim kurulabilmesi ve var olan iletişimin güçlendirilmesi amacıyla İlimizde bağımlılıkla mücadelede görev alan profesyoneller bir araya geldi. Balıkesir Denetimli Serbestlik Müdürlüğünün hazırladığı bu projede kendi profesyonelleri dışında Balıkesir Cumhuriyet Başsavcılığı Adli Destek ve Mağdur Hizmetleri Müdürlüğü, Balıkesir İl Müftülüğü, Balıkesir Açık Ceza İnfaz Kurumu Müdürlüğü, Balıkesir L Tipi Kapalı Ceza İnfaz Kurumu Müdürlüğü, Balıkesir Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü ve Balıkesir İl Sağlık Müdürlüğü’nde görevli bağımlılıkla mücadele eden profesyoneller 20-24 Ekim 2025 tarihleri arasında eğitim alacaklardır. Program açılışına Balıkesir Valisi İsmail Ustaoğlu, Balıkesir Cumhuriyet Başsavcısı Abdulkadir Akın, Cumhuriyet Başsavcı Vekili Mehmet Emin Şen, Cumhuriyet savcıları Adem Babacan ve Erhan Eroğlu, İl Müftüsü Hasan Hayri Yaşar, Balıkesir Denetimli Serbestlik Müdürü Tuncay Bakır, Balıkesir Açık Ceza İnfaz Kurumu Müdürü Vedat Mamak, Balıkesir L Tipi Kapalı Ceza İnfaz Kurumu Müdürü Hüseyin Seyitoğlu, Balıkesir Aile ve Sosyal Hizmetleri İl Müdürü Emine Böçkün, Güney Marmara Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Onur Adıyaman, Balıkesir İl Sağlık Müdürü Miraç Çavdar, Balıkesir Adli Destek ve Mağdur Hizmetleri Şube Müdürü Selçuk Kamiloğlu katıldı.
Balıkesir Büyükşehir’den süt soğutma tankı ve araç üstü taşıma tankı desteği
20 Ekim 2025 Pazartesi - 16:30 Balıkesir Büyükşehir’den süt soğutma tankı ve araç üstü taşıma tankı desteği Balıkesir’i tarım ve hayvancılıkta "Türkiye’nin parlayan yıldızı" yapma hedefiyle çiftçiye desteklerini her geçen gün artıran Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Akın, "Çiftçim mutluysa ben de mutluyum" diyerek süt üreticilerinin maliyetini düşürmek ve ürün verimini artırmak için 25 mahalleye süt soğutma tankı ve araç üstü taşıma tankı desteği verdi. "Tarımda Balıkesir Modeli" ile üretimin ve üreticinin yanında olan çiftçi dostu Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Akın, süt üreticilerinin yüzünü güldüren önemli bir desteği hayata geçirdi. Balıkesir Büyükşehir Belediyesi tarafından 25 mahalleye süt soğutma tankı desteği verildi. "Bu model bizim Balıkesir vizyonumuzdur" Tarım ve hayvancılığın şehri Balıkesir’de zengin toprakların çiftçilerinin de zengin olması için gayret gösterdiklerini söyleyen Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Akın, "Tarımda Balıkesir Modeli" adı altında bir çalışma gerçekleştiriyoruz. Bu kapsamda uyguladığımız modelimiz sadece bir destek politikası değildir. Bu model, bizim Balıkesir vizyonumuzdur. Bu yıl ilk defa Dünya Çiftçiler Günü’nde, 220 bin adet sebze fidesini 20 ilçemizdeki çiftçilerimize ulaştırdık. Geçen yıl 23 adet dağıttığımız salça makinesini bu yıl 250’ye çıkartarak bir ilçede değil, 20 ilçede domates üreticilerine destek sağladık. 42 kooperatif üyemize 1500 kilogram Badalan tohumu desteği verdik. Yine bu yıl, ilk defa sera üreticilerimize 140 bin adet marul fidesi ve 200 litre sıvı gübre desteğinde bulunduk. Yarın İvrindi’de yapacağımız törenin ardından, 20 ilçemizdeki 2 bin üreticimize Ryegrass tohumuyla birlikte ilk defa 5’li karışım yem tohumu desteği sağlayacağız" diye konuştu. "Emeğin heba olmasına izin vermeyiz" Balıkesir’in Türkiye’deki süt üretiminin yaklaşık yüzde 6’sını tek başına karşılayan ve Marmara Bölgesi’nin en önemli süt havzası konumunda olan bir şehir olduğunu belirten Akın, "Bu topraklarda sabah gün ağarmadan yola çıkan bir emek var. Bir çuval yem için, litre süt için mücadele eden üreticimiz var. Ayrıca süt üretimi, hayvancılığın en hassas ve emek isteyen kısmıdır. Bir gün aksayan bakım, birkaç saat geciken soğutma, tüm emeği heba edebilir. Biz, bu emeğin heba olmasına izin vermeyiz! Bugün, emeğinizin karşılık bulması için süt soğutma tankı desteklerimizle yanınızdayız. Bugün attığımız adım, alın terinin değerini korumak için büyük önem taşıyor. Bu proje, yalnızca bir ekipman dağıtımı değildir. Bu proje, kırsalda yaşamın devamlılığı, üretimde kalite artışı ve sütün gerçek değerine ulaşması için atılmış somut bir adımdır!" şeklinde konuştu. 25 mahalleye destek Proje kapsamında 12 mahalleye süt soğutma tankı, 5 mahalleye araç üstü süt taşıma tankı kazandırdıklarını açıklayan Akın, "8 mahallemizde ise süt potansiyeline göre tank değişimi yaptık. Böylece toplamda 25 mahallemizdeki üreticilerimiz, modern soğuk zincir sistemine kavuşmuş oluyor. Ayrıca dağıtımlarımız, 500 litreden 10 bin litreye kadar değişen kapasitelerdedir. Bu yatırımlar sayesinde süt; toplandığı andan itibaren uygun sıcaklıkta korunacak, hem hijyen hem de kalite standardı yükselmiş olacak. Bu da doğrudan üreticimizin kazancına yansıyacak. Benim siyasetim belli. Üreticim mutluysa ben de mutluyum. İsteğim, amacım budur" ifadelerini kullandı.
Ali Uçar: "Zeytinyağında hedef markalaşmak"
20 Ekim 2025 Pazartesi - 13:53 Ali Uçar: "Zeytinyağında hedef markalaşmak" Ayvalık Ticaret Odası Başkanı Ali Uçar, zeytin hasadının başlamasıyla birlikte hem üretim süreci hem de sektörün genel durumu hakkında değerlendirmelerde bulundu. Uçar, Türkiye’nin dünya zeytinyağı pazarında güçlü bir konuma sahip olduğunu belirterek, "Hedefimiz markalaşarak dökme ihracattan ambalajlı ürün ihracatına geçmek" dedi. Ayvalık’ta bu yıl ilk hasat şenliği kapsamında bahçelerden toplanan zeytinlerin yağ çıkarma işlemi gerçekleştirildi. Ayvalık Ticaret Odası Başkanı Ali Uçar, etkinliğin ardından yaptığı açıklamada, "Bugün güzel bir etkinliğimiz var. Zeytinlerimizi bahçemizden topluyoruz, fabrikamızda sıkımını yapıyoruz. Elde ettiğimiz ilk hasat zeytinyağının tadımını gerçekleştirip kalitesini kontrol ediyoruz. Bu anı misafirlerimizle paylaşıyoruz" dedi. Zeytinyağının stratejik bir sektör olduğuna dikkat çeken Başkan Uçar, "2022-2023 döneminde 1 milyar dolar ihracat hedefimiz vardı, 750 milyon dolar gerçekleştirdik. Sonraki yıl ise 500 milyon dolarlık ihracat yaptık. Türkiye’deki zeytin ağacı sayısı 90 milyondan 200 milyona çıktı. Hedefimiz dünya liderleriyle yarışmak. Zeytinde zaman zaman dünya birincisi, zeytinyağında ikinci sırada yer alıyoruz. Ancak markalaşarak, ambalajlı ürün oranını artırmak istiyoruz. Şu anda ihracatımızın yüzde 70’i dökme, yüzde 30’u ambalajlı. Bu oranı tersine çevirmeyi, yani yüzde 70 ambalajlı hale getirmeyi hedefliyoruz" ifadelerini kullandı. Bu yıl rekoltede düşüş beklediklerini belirten Uçar, "Bu senenin rekoltesi yok yılı itibariyle düşük. Bazı bölgelerde çiçeklenme sırasında yaşanan don nedeniyle mahsulde azalma var. Yaklaşık yüzde 40 düşüş bekliyoruz. Ulusal Zeytin ve Zeytinyağı Konseyi’nin çalışmasına göre 200-250 bin ton üretim, 200 bin ton da stokla birlikte toplam 450 bin ton civarında yağ elde edileceği tahmin ediliyor. Bu miktarın iç ve dış piyasa için yeterli olduğunu düşünüyoruz" dedi. Ayvalık zeytinyağının kalitesine vurgu yapan Uçar, "Ayvalık’ın iklim altyapısı çok özel. Bölgedeki 2 milyon zeytin ağacının 1 milyon 200 bini 250 yaş üzeri. Bu da hem toprak hem ağaç yapısı bakımından farklı ve nefis bir zeytinyağı elde edilmesini sağlıyor. Dünyada bu kalitede yağ üreten sadece üç bölge var, onlardan biri Ayvalık" dedi. Lisanslı depoculuk çalışmalarına da değinen Uçar, "Balıkesir Valiliği, Güney Marmara Kalkınma Ajansı ve 9 oda-borsa ile birlikte ‘Kuzey Ege Lisanslı Depoculuk AŞ’ adında bir şirket kuruyoruz. 6 bin tonluk kapasiteyle Ayvalık bölgesinde zeytinyağında lisanslı depoculuk yapılacak. Bu sistem, yağın korunması, sigortalı tutulması ve üreticinin indirimli kredi kullanabilmesi açısından büyük avantaj sağlayacak" diye konuştu. Ayvalık zeytinyağının taklit edilmesine karşı da mücadele verdiklerini belirten Uçar, "Ayvalık Zeytinyağı coğrafi işaretine sahibiz. Taklit ve tağşiş ürünlerle ciddi şekilde mücadele ediyoruz. Ticaret ve Tarım Bakanlıkları üzerinden tespit edilen firmalara karşı hukuki süreçler yürütülüyor" dedi. Tüketicilere de önemli uyarılarda bulunan Uçar, "Vatandaşlarımızdan ricam, coğrafi işaretli ürünleri tercih etsinler. Yol kenarlarından organik adı altında satılan yağları almasınlar. E-ticaret ve sosyal medya üzerinden alışveriş yaparken adresi belli, güvenilir yerleri seçsinler. En önemlisi, mutlaka tadarak alsınlar" ifadelerini kullandı.
Bandırma ahır kokulu günlerine geri döndü
20 Ekim 2025 Pazartesi - 13:15 Bandırma ahır kokulu günlerine geri döndü Balıkesir’in Bandırma ilçesinde çevre ve halk sağlığı tartışmaları yeniden gündeme geldi. "Yüzen ahır" olarak bilinen canlı hayvan gemilerinden biri, İspanya’nın Ceuta Limanı’ndan yüklediği 1.844 adet damızlık düveyi Bandırma Çelebi Limanı’na getirdi. Geminin limana yanaşmasıyla birlikte özellikle Paşabayır ve Paşakent mahallelerinde yoğun koku ve sinek artışı yaşandı. Vatandaşlar, yayılan ağır koku nedeniyle kapı ve pencerelerini açamadıklarını belirterek tepki gösterdi. Yıllardır aynı sorunla karşı karşıya olduklarını dile getiren Bandırmalılar, "Bandırma artık nefes alınamaz hale geldi" ifadelerini kullandı. Bandırma’nın merkezinde kalan Çelebi Limanı, yerleşim alanlarına yakınlığı nedeniyle uzun süredir eleştiri konusu oluyor. Uzmanlar, limanın şehir içinde kalmasının çevresel etkileri artırdığını ve canlı hayvan tahliyeleri gibi ağır koku ve sağlık riski taşıyan işlemlerin burada yapılmaması gerektiğini belirtiyor. Çelebi Holding Genel Müdürü Gürkan Bayır’ın halktan gelen yoğun tepkilere rağmen herhangi bir açıklama yapmaması dikkat çekiyor. Bayır’ın sessizliği, kamuoyunda "duyarsızlık" olarak değerlendiriliyor. Bandırma’da yaşayan vatandaşlar, liman yönetiminin halk sağlığını hiçe saydığını savunarak, "Bandırma halkı ticari çıkarların bedelini soluyarak ödüyor" dedi. Sadece canlı hayvan gemileri değil, limanda yapılan diğer kuru yük tahliyelerinin de hem havaya hem de denize zarar verdiği, liman sahasında toz, koku ve atık birikiminin arttığı öne sürülüyor. Vatandaşlar, özellikle rüzgarlı günlerde bu durumun kent genelinde ciddi bir hava kirliliği oluşturduğunu belirtiyor. Öte yandan, "Spiridon-II" isimli bir başka geminin iki gün içinde Bandırma Çelebi Limanı’na yanaşacağı ve 2 bin 901 adet düvenin daha tahliye edileceği öğrenildi. Bandırma’da çevre örgütleri ve sivil toplum temsilcileri, limanın şehir içindeki konumunun yeniden değerlendirilmesi gerektiğini belirterek, "Bandırma’nın sağlığı ticari kazançtan daha değerlidir" çağrısında bulundu.
Olgunlaşma enstitüsü geleceğe miras bırakmaya devam edecek
20 Ekim 2025 Pazartesi - 12:48 Olgunlaşma enstitüsü geleceğe miras bırakmaya devam edecek Balıkesir Olgunlaşma Enstitüsü tarafından, 2025-2026 eğitim-öğretim yılında uygulanacak ulusal ve kurumsal proje ve tema çalışmalarını konu alan bilgilendirme ve planlama toplantısı düzenlendi. Olgunlaşma Enstitüleri kültür mirasımızı yaşatmaya ve geleceğe taşınmasında köprü olmaya devam ediyor. 2022 yılında kurulan Balıkesir Olgunlaşma Enstitüsü, 2025-2026 eğitim-öğretim yılında uygulanacak ulusal ve kurumsal proje/tema çalışmalarını konu alan bilgilendirme ve planlama toplantısı düzenledi. Balıkesir Lisesinde gerçekleştirilen toplantı Enstitü Müdürü Süreyya Eray başkanlığında; müdür yardımcıları, meslek öğretmenleri ve usta öğreticilerin katılımıyla gerçekleştirildi. Enstitü Müdürü Süreyya Eray, yeni eğitim döneminde birlikte yol alacakları usta öğreticilerle yapmış olduğu toplantıda, Olgunlaşma Enstitüleri’nin kültürel mirasa yapmış olduğu önemli katkılara değinirken, kuruluşundan bu güne kadar yürütmüş oldukları projeleri de değerlendirdi. Eray, Olgunlaşma Enstitülerinin geçmişten geleceğe bir kültür köprüsü vazifesi gördüğünün altını çizerken şunları söyledi; "Bizler Olgunlaşma Enstitüleri olarak, kültürel zenginliklerimizi araştırmak, kayıt altına almak ve yeniden üretimlerini gerçekleştirerek yeni nesillere miras olarak bırakmakla görevliyiz. Bu bilinçle bölgemizi karış karış tarayıp alan çalışmaları yaparak, Balıkesir’in sahip olduğu gizli hazinelerini gün yüzüne çıkarıp geleceğimize miras bırakmayı hedefliyoruz. Bunun için de, ürünlerin, eserlerin en iyilerini kayıt altına alıp kültür varlıklarımıza kazandırmalıyız. Alanında işinin ehli ve deneyimli olan meslek öğretmenlerimiz, usta öğreticilerimiz, sizler yüz yıl sonrasına imza atacak sanatçılarsınız. Yeni eğitim ve öğretim döneminde de şehrimize değer katarak yol almaya devam edeceğiz. Ülkemiz, şehrimiz ve kurumumuz için hayırlı olsun" dedi.