Yerel Haberler
Bilecik
20 Mayıs 2024 Pazartesi - 11:26 Aleyna Tilki’yi Bilecik’te binlerce kişi izledi Bilecik Belediyesi tarafından 19 Mayıs Atatürk’ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı dolayısıyla gerçekleştirilen fener alayı ve Aleyna Tilki konseriyle Bilecik tek yürek oldu. Söyleşi, fener alayı ve konserlerle kutlanan 19 Mayıs Atatürk’ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı, Aleyna Tilki konseriyle sona erdi. Binlerce kişinin ellerinde Türk bayraklarıyla katıldığı fener alayında bayram coşkusu yaşanırken, gençlerin bayramı olarak nitelendirilen günde gerçekleştirilen konser ile bayram coşkusu taçlandı. ‘’Bugün meşalelerimizin yandığı gün. bugün Atatürk’ün doğum günü’’ Gerçekleştirilen konsere katılan Belediye Başkanı Melek Mızrak Subaşı, gençlerin bayram sevincine ortak oldu. Gençlerin 19 Mayıs Atatürk’ü Anma Gençlik ve Spor Bayramını kutlayan Başkan Subaşı, Aleyna Tilki’yi gençlerle buluşturduğu için duyduğu mutluluğu belirtti. Subaşı ,"Bugün meşalelerimizin yandığı gün. Bugün, Atatürk’ün doğduğum gün’’ dediği gün’’ ifadelerini kullanan Başkan Subaşı, ‘’Bugün meşalelerimizin yandığı gün. Mustafa Kemal Atatürk’ün doğduğum gün dediği gün. Bugün 19 Mayıs. Bu güzel günü, bu özel günü, Samsun’a çıktığı bugünü, siz geçlere armağan etmiş. Ne mutlu bize. Böyle bir tarihimiz var. Böyle bir Ulu Önderimiz var. Umuyorum ki bizler gençler olarak da yarınlara kadar bu meşaleyi hiç sönmeyecek şekilde taşırız" ifadelerini kullandı. Konuşmaların sonunda Başkan Subaşı, Aleyna Tilki’ye çiçek hediye ederken, Milletvekili Yaşar Tüzün de Bilecik seramiğine yansıtılmış Atatürk portresini hediye etti. Gençlerden başkan Subaşı’ya sevgi gösterisi Konserde gençlerle bir araya gelerek hatıra fotoğrafları çektiren Belediye Başkanı Melek Mızrak Subaşı’na gençlerden yoğun sevgi gösterisi oldu. Aleyna Tilki’yi kendileriyle buluşturduğu için Başkan Subaşı’na teşekkür eden gençler, gönüllerince eğlendiklerini belirtti. Fener alayı ve konsere; Cumhuriyet Halk Partisi İl Başkanı Ali Özdemir, belediye başkan yardımcıları, belediye ve il genel meclisi üyeleri, muhtarlar ve çok sayıda Bilecikli katıldı.
Cumhurbaşkanı Erdoğan Osmaneli’nin yöresel ürünlerini tattı
18 Mayıs 2024 Cumartesi - 12:12 Cumhurbaşkanı Erdoğan Osmaneli’nin yöresel ürünlerini tattı Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, katıldığı bir programda Bilecik’in Osmaneli ilçesine ait yöresel ürünlerin tadına baktı. Osmaneli Kadın Girişimciler Kooperatifi, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ile Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı’nın katılımıyla Haliç Kongre Merkezi’nde düzenlenen Ziraat Bankası Tarım Ekosistemi Buluşması’na katıldı. Kooperatif üyeleri, Osmaneli’nde üretilen ‘Osmaneli Ayva Lokumu’, ‘Nar Lokumu’, ‘Süt Reçeli’, ‘Salça’ ve kadın girişimciler tarafından üretilen ‘Tarhana’ ve ‘Lefke Bezi’ ürünlerini Cumhurbaşkanı Erdoğan’a birebir tanıttı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Osmaneli ürünlerinden övgüyle bahsederek, "Osmaneli’nin yöresel ürünlerinin lezzeti ve kalitesi beni her zaman etkilemiştir. Bu ürünlerin daha geniş kitlelere ulaşması için hep birlikte çalışmalıyız. Kadın girişimcilerimizin ürettiği ürünler de son derece özgün ve değerli. Bu tür girişimleri desteklemeye devam edeceğiz" dedi. "Cumhurbaşkanımızın Osmaneli ürünlerine gösterdiği ilgi bizi mutlu etti" Osmaneli Belediye Başkanı Bekir Torun ise yaptığı açıklamada, "Osmaneli’nin yöresel ürünlerinin tanıtımı ve pazarlanması için çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Bu etkinlikler, bu ürünlerin daha geniş kitlelere ulaşması için önemli bir fırsat sunuyor. Cumhurbaşkanımızın Osmaneli ürünlerine gösterdiği ilgi bizi mutlu etti. Bu ilgi, ürünlerimiz için büyük bir motivasyon kaynağı olacak" diye konuştu. Osmaneli Kadın Girişimciler Kooperatifi’nin katılımı, Osmaneli’nin yöresel ürünlerinin ve kadın girişimciliğinin tanıtımı açısından önemli bir başarı olarak değerlendirildi.
Zabıta özel bireylerle voleybol ve yakar top oynadı
18 Mayıs 2024 Cumartesi - 11:12 Zabıta özel bireylerle voleybol ve yakar top oynadı Bilecik Belediyesi +1 Mutluluk Kafe’de çalışanları ziyaret eden zabıtalar, özel bireylerle sokak oyunları oynadı ve çay içerek sohbet etti. Dünya Engelliler Haftası etkinlikleri kapsamında Bilecik Belediyesi Zabıta Müdürlüğü görevlileri +1 Mutluluk Kafe’de çalışan özel çalışanları ziyaret etti. Tümü özel bireylerden oluşan kafe çalışanları tarafından karşılanan Zabıta Müdürlüğü görevlileri özel bireylerin talep ve görüşlerini dinledi. Bilecik Belediyesi Zabıta Müdürü Mücahit Öndersev, yaptıkları etkinlik dolayısıyla büyük mutluluk yaşadıklarını belirterek, "Zabıta Müdürlüğü çalışanları olarak kutlanan Engelliler Haftası kapsamında Bilecik Belediyesi +1 Mutluluk Kafe çalışanlarını ziyaret ettik. Biz sürekli Zabıta Müdürlüğü olarak buradaki arkadaşlarımızla diyalog halindeyiz. Çünkü onlar bizden kalplerinin güzelliğiyle artı bir konumundalar. Hayatın, onlar için ne kadar güzel olursa bizler için de güzel olacağının farkındayız ve farkında olmalıyız. Çünkü bizler de her an o kategoriye girebiliriz. Buradaki arkadaşlarımızı çok seviyoruz, iyi ki varlar" ifadelerini kullandı. +1 Mutluluk Kafe çalışanları da yapılan sürpriz ziyaret dolayısıyla duydukları memnuniyeti belirterek, zabıta görevlilerine teşekkür etti. Etkinlikte +1 Mutluluk Kafe çalışanları, Zabıta Müdürlüğü görevlileriyle voleybol ve yakar top oynadıktan sonra çay içerek, sohbet etti.
Damkacı: "Her yıl 11 milyon kişi hipertansiyon nedeniyle hayatını kaybediyor"
18 Mayıs 2024 Cumartesi - 11:09 Damkacı: "Her yıl 11 milyon kişi hipertansiyon nedeniyle hayatını kaybediyor" Bilecik Sağlık Müdürü Ferhat Damkacı, Dünya Sağlık Örgütü’nün yapmış olduğu çalışmalara göre dünya genelinde 1,3 milyar kişi hipertansiyon ile yaşamını sürdürmekte olduğunu ve her yıl 30-70 yaş arasındaki yaklaşık 11 milyon kişi hipertansiyon nedeniyle hayatını kaybettiğini belirtti. Sağlık Müdürü Ferhat Damkacı, genellikle 30-70 yaş arası görülen hipertansiyon hastalığından bahsederek, ‘’ Hipertansiyon; kan basıncının olması gereken değerin üzerinde olmasıyla karakterize, tedavi edilmediği taktirde ciddi sağlık sorunlarına yol açan müzmin (kronik) bir hastalıktır. Hipertansiyon; inme, kalp krizi, kalp yetmezliği ve böbrek hasarı gibi ölümcül durumlara yol açması nedeniyle dünya genelindeki hastalık ve ölümlerin en önde gelen risk faktörü olarak kabul edilmektedir. Dünya Sağlık Örgütü’nün yapmış olduğu çalışmalara göre dünya genelinde 1,3 milyar kişi hipertansiyon ile yaşamını sürdürmekte olup her yıl 30-70 yaş arasındaki yaklaşık 11 milyon kişi hipertansiyon nedeniyle hayatını kaybetmektedir. Ülkemizde, 2023 yılında yapılan bir çalışmada 15 yaş üzerindeki nüfustaki hipertansiyon sıklığının yüzde 18,3 olduğu ve sıklığın yaşla birlikte arttığı belirlenmiştir. Türkiye İstatistik Kurumu tarafından yayımlanan 2022 yılı ölüm ve ölüm nedeni istatistiklerine göre de ülkemizde gerçekleşen ölümlerin yüzde 3,5’inden hipertansiyon sorumludur. Vakaların yüzde 95’inde hipertansiyona yol açan asıl neden tam olarak belirlenememiş olmakla birlikte altta yatan en sık nedenler arasında yüksek tuz ve yağ tüketimi, meyve ve sebzeden fakir diyet, aşırı kilo ya da obezite, yetersiz fiziksel aktivite, zararlı alkol kullanımı, tütün ve tütün ürünleri tüketimi ile stresin yer aldığı gösterilmiş; olumlu yaşam tarzı değişikliklerini içeren birincil koruma yönteminin hipertansiyondan kaynaklanan ilave hastalık ve ölümleri önlemede etkili olduğu ortaya konulmuştur’’ dedi.