Yerel Haberler
Çanakkale
Sezonun ilk zeytinleri işlenmeye başlandı
07 Kasım 2023 Salı - 09:41 Sezonun ilk zeytinleri işlenmeye başlandı Çanakkale İl Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından yürütülen, Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğü (BÜGEM) tarafından desteklenen “İyi Tarım Uygulamalarının Yaygınlaştırılması ve Kontrolü Projesi" çerçevesinde Bayramiç S.S. Pıtıreli Tarımsal Kalkınma Kooperatifine bağlı Zeytinyağı Fabrikası sezonun ilk zeytinlerini işlemeye başladı. Törene, Bayramiç Kaymakamı Alper Taş, Çanakkale İl Tarım ve Orman Müdürü Nazan Türkarslan, Kurum Amirleri, STK Başkanları, S.S. Pıtıreli Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı Ramazan Algül, teknik personeller ve kooperatif üyeleri katıldı. İl Tarım ve Orman Müdürü Nazan Türkarslan, “Bakanlığımızın Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğü tarafından desteklenmekte olan İyi Tarım Uygulamalarının Yaygınlaştırılması ve Kontrolü projeleri 2023 yılı içerisinde toplam 9.036 da. Alanda bitkisel üretim yapan 114 üretici, 12 farklı tür ürün ile yürütülmektedir. Tarım ve Orman Bakanlığı Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğü (BÜGEM) tarafından finanse edilen Çanakkale İl Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından yürütülen “Sürdürülebilir İyi Tarım Uygulamaları Projesi" çerçevesinde uzun yıllardır devam etmekte olan S.S. Pıtıreli Tarımsal Kalkınma Kooperatifi 27 üreticisi 1.825 dekar alanda Zeytin ürününde İyi Tarım Uygulamaları yapmaktadırlar. Burada üreticilerimize İyi Tarım Uygulamaları sertifikalarını vereceğiz. Çevreye, insan ve hayvan sağlığına zarar vermeyen, izlenebilir, sürdürülebilir gıda güvenliği ve güvenirliliği olan bir üretim modeli olan İyi Tarım Uygulamaları olarak üretim yapmakta olan tüm üreticilerimizi tebrik eder verdikleri emekler için teşekkür ederim. Ayrıca İyi Tarım Uygulamaları Sertifika töreninin hazırlanmasında emeği geçen tüm arkadaşlarıma ve üreticimize de teşekkür ederim. Ürününüz bol kazancınız bereketli olsun" dedi. Bayramiç S. S. Pıtıreli Köyü Tarımsal Kalkınma Kooperatifine bağlı proje üreticilerine, sertifikaları Bayramiç Kaymakamı Alper TAŞ ve Bitki Koruma Ürünleri uygulama esnasında kullanmaları üzere maske, koruyucu kıyafet ve gözlükleri de Çanakkale İl Tarım ve Orman Müdürü Nazan Türkarslan tarafından teslim edildi. Kooperatife ait Zeytinyağı Fabrikası gezilerek tören sona erdi.
Orman yangınından etkilenen işletmelerde incelemelerde bulunuldu
06 Kasım 2023 Pazartesi - 12:35 Orman yangınından etkilenen işletmelerde incelemelerde bulunuldu Çanakkale’nin Gelibolu ilçesinde 4 Kasım Cumartesi çıkan ve 24 saat sonra kontrol altına alınan orman yangını sonrasında Çanakkale Valisi İlhami Aktaş, orman yangınından etkilenen işletmelerde incelemelerde bulundu. Gelibolu ilçesine bağlı Ilgardere köyü yakınlarında 4 Kasım’da orman yangını çıktı. Çanakkale 112 Acil Çağrı Merkezinden bildirilen ve Çanakkale Orman Bölge Müdürlüğü Yangın Yönetim Merkezindeki Bakacak tepe mobil kamerasından da tespit edilen yangına 9 hava aracı, 81 arazöz, 22 ilk müdahale aracı, 16 iş makinesi, 40 diğer kurum araçları ve 510 personelle havadan ve karadan müdahale edildi. Ormanlık alanda başlayan yangın rüzgarın saatteki 80 kilometre hızıyla büyüdü. Pazarlı köyü tedbir amaçlı boşaltılmıştı. Akşam saat 19.00 sıralarında başlayan sağanak yağışla yangın saat 21.30 sıralarında büyük ölçüde kontrol altına alındı. Pazarlı köyü tedbir amaçlı boşaltılmıştı. Yangın 24 saat sonra kontrol altına alındı. Yangında yaklaşık 700 hektar alan zarar gördü. Vali İlhami Aktaş, İl Tarım ve Orman Müdürü Nazan Türkarslan, İl Müdür Yardımcısı Latif Candan; Pazarlı ve Ilgardere köylerinde meydana gelen orman yangınından etkilenen işletmelerde incelemelerde bulundu. Üreticilerle bir araya gelinerek, sorun ve talepleri dinlendi. Geçmiş olsun dilekleri iletildi. Zarar gören işletmelerde ve alanlarda hasar tespit çalışmalarına başlandı. Vali İlhami Aktaş, devletin her daim vatandaşların yanında olduğunu ve zarar gören vatandaşların yaralarının en kısa sürede sarılacağını belirtti.
Biga Belediyesi 2. Uluslararası Antalya Yörük Türkmen Festivali’nde adından söz ettirdi
05 Kasım 2023 Pazar - 18:18 Biga Belediyesi 2. Uluslararası Antalya Yörük Türkmen Festivali’nde adından söz ettirdi 2. Uluslararası Antalya Yörük Türkmen Festivali’nde, Biga’nın tanıtıldığı standı ve Halk Dansları Ekibi ile göz dolduran Biga Belediyesi, hem uluslararası hem de Türkiye’den gelen yüzlerce belediye ve derneğin katıldığı bu özel etkinlikte adından sıkça söz ettirdi. Festivalde Biga Belediyesi standı, coğrafi işaret kazanmış ürünleri ve Biga’nın kahramanları olan Mehmet Çavuş ve Kaymakam Hamdi Bey gibi figürlerin tanıtımıyla dolup taştı. Ziyaretçiler, Biga’nın zengin kültürel mirasını ve tarihi köklerini daha yakından tanıma fırsatı buldular. Biga Belediyesi standı, festivalin en popüler noktalarından biri haline geldi. Ayrıca, Biga Belediyesi Halk Dansları Ekibi, festivalde unutulmaz bir performans sergiledi. Özellikle Bigalı Mehmet Çavuş’un hikayesinin anlatıldığı dans gösterisi, izleyiciler tarafından ayakta alkışlandı. Bu özel gösteri, Biga’nın tarihini ve kültürünü sahneye taşıdı. Festival alanında konuşan Biga Belediye Başkanı Bülent Erdoğan, festivalin, Biga’nın en iyi şekilde temsil edildiği bir platform olduğunu ve şehrin zengin kültürel çeşitliliği ile tarihini paylaşmanın bir fırsatı olduğunu belirtti. Ayrıca, Biga’da yaşayan Yörüklerin de aralarında bulunduğu kültürel bir çeşitliliğin içinde olduklarınu vurgulayan Erdoğan, festivalin bu kültürel zenginliği paylaşma ve bir araya gelme fırsatı sunduğunu söyledi.