Yerel Haberler
Çorum
06 Aralık 2025 Cumartesi - 09:59 Gastronomide gözde olacak: Baklavası tescillendi, sırada dört yeni lezzet var Türkiye’nin önemli gastronomi şehirleri arasında yer alan Çorum’un yöresel lezzeti baklava, coğrafi işaret belgesiyle tescillendi. Coğrafi işaretli ürün sayısı 28’e yükselen Çorum’da 4 lezzet için tescil çalışması sürüyor. Zengin mutfak kültürüyle Türkiye’nin önde gelen gastronomi duraklarından biri olan Çorum’daki yöresel lezzetler tescillenerek koruma altına alınıyor. Çorum Belediyesi tarafından 23 Şubat 2024 tarihinde Türk Patent ve Marka Kurumu’na yapılan başvurunun neticelenmesiyle şehrin geleneksel lezzetlerinden "Çorum Baklavası", Coğrafi İşaretli ürünler arasına girdi. Alınan tescille Çorum’un tescilli ürün sayısı da 28’e ulaştı. Kentin yöresel lezzetleri için çalışmalarına devam eden Çorum Belediyesi, Çorum şekerlemesi, Çorum tandırı, Çorum simidi ve Çorum su böreğinin tescil işlemlerini kısa sürede tamamlamayı amaçlıyor. "Çorum mutfağının bu özgün lezzetlerini tatmaya herkesi davet ediyoruz" Çorum baklavasının tescil süreci ile ilgili bilgi veren Çorum Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Müdürü Eray Çetinkaya, "Türkiye’nin en önemli baklava çeşitlerinden biri olan Çorum baklavasının tescil süreci, coğrafi işaret başvurusunun yapılmasının ardından yaklaşık bir yıl içinde tamamlandı. Şubat 2024’te başlattığımız Çorum baklavası coğrafi işaret başvurusunu, kapsamlı bir çalışma sonucunda neticelendirdik. Bu süreçte il genelinde çok sayıda kişiyle görüştük, gerçek ve doğru tariflere ulaşabilmek için kapsamlı kayıtlar tuttuk ve incelemeler gerçekleştirdik. Köylerdeki ve merkezdeki ustalarla yaptığımız görüşmelerle en doğru tarifi belirleyerek patent sürecini yürüttük. Böylece Çorum baklavası, ilimizin 28. coğrafi işaretli ürünü olarak tescillendi. Çorum baklavası, has baklava, gül burma ve sıkma baklava şeklinde çeşitlendirilebilmektedir" dedi. "Bu özgün lezzetlerini tatmaya herkesi davet ediyoruz" Çorum mutfağına ait 4 lezzet için coğrafi işaret çalışmalarının devam ettiğini kaydeden Çetinkaya, "Çorum Belediyesi olarak coğrafi işaret çalışmalarımız devam ediyor. Çorum şekerlemesi, Çorum tandırı, Çorum simidi ve Çorum su böreğinin coğrafi işaret başvuruları ise şu anda askıda bulunuyor. Önümüzdeki birkaç ay içinde bu ürünlerin de tescil işlemlerini tamamlamayı hedefliyoruz. Gastronomi alanının önemli temsilcileri tarafından Türkiye’nin en iyi mutfaklarından biri olarak gösterilen Çorum mutfağının bu özgün lezzetlerini tatmaya herkesi davet ediyoruz" diye konuştu. "Aşkla yoğurduğumuz ve tescille taçlandırdığımız bu lezzetli has baklavalarımızı denemeniz için sizleri tesislerimize bekliyoruz" Çorum Belediyesi Veli Paşa Hanı’nda baklava yapım ustası olarak görev yapan Fatma Kılıç ise baklavanın yapım sürecini anlatarak, "Tescilli baklavalarımızın hamurunda süt, yoğurt, sıvı yağ, sirke, yumurta, un ve kabartma tozu bulunuyor. Üretim aşamasına geçmeden önce mutlaka nişastamızı bir gün önceden çıkarıp eleyerek dinlendirmemiz gerekiyor. Hamurumuzu özenle yoğuruyoruz, yoğurma aşamasının iyi yapılması hamurun pürüzsüz olması açısından büyük önem taşıyor. Yoğurma işleminin ardından bezeleme aşamasına geçiyoruz. Bu aşamada hamurun en az yarım saat bezelenmiş halde dinlenmesi gerekiyor. Hamur ne kadar iyi dinlenirse açma sırasında o kadar rahat çalışılır ve yırtılma gibi sorunlarla karşılaşılmaz. İnce tabaka halinde açtığımız hamurları tepsinin boyutuna göre kesiyoruz. Tepsiye döşeme aşamasında katların arasına mutlaka tuzsuz yağ ekliyoruz. Her beş katta bir yağlama ve cevizleme işlemi uyguluyoruz. Ardından kesme aşamasına geçiliyor. Biz, tereyağının tüm katlara eşit şekilde yayılmasını sağlamak için önce dilimleme ardından yağlama işlemi yapıyoruz. Bu yöntem, baklavanın daha iyi kabarmasını ve kıtır bir doku kazanmasını sağlıyor.Has baklavamızın en önemli özelliği ise diğer baklavalardan farklı olarak hamurunda sirke kullanmamız. Sirke, hamura özel bir kıtırlık ve çıtırlık kazandırıyor. Tesisimizde has baklava, gül baklava ve sıkma baklava olmak üzere üç çeşit baklava üretiyoruz. Aşkla yoğurduğumuz ve tescille taçlandırdığımız bu lezzetli has baklavalarımızı denemeniz için sizleri tesislerimize bekliyoruz" şeklinde konuştu.
06 Aralık 2025 Cumartesi - 09:52 Gastronomide gözde olacak: Baklavası tescillendi, sırada dört yeni lezzet var Türkiye’nin önemli gastronomi şehirleri arasında yer alan Çorum’un yöresel lezzeti baklava, coğrafi işaret belgesiyle tescillendi. Coğrafi işaretli ürün sayısı 28’e yükselen Çorum’da 4 lezzet için tescil çalışması sürüyor. Zengin mutfak kültürüyle Türkiye’nin önde gelen gastronomi duraklarından biri olan Çorum’daki yöresel lezzetler tescillenerek koruma altına alınıyor. Çorum Belediyesi tarafından 23 Şubat 2024 tarihinde Türk Patent ve Marka Kurumu’na yapılan başvurunun neticelenmesiyle şehrin geleneksel lezzetlerinden "Çorum Baklavası", Coğrafi İşaretli ürünler arasına girdi. Alınan tescille Çorum’un tescilli ürün sayısı da 28’e ulaştı. Kentin yöresel lezzetleri için çalışmalarına devam eden Çorum Belediyesi, Çorum şekerlemesi, Çorum tandırı, Çorum simidi ve Çorum su böreğinin tescil işlemlerini kısa sürede tamamlamayı amaçlıyor. "Çorum mutfağının bu özgün lezzetlerini tatmaya herkesi davet ediyoruz" Çorum baklavasının tescil süreci ile ilgili bilgi veren Çorum Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Müdürü Eray Çetinkaya, "Türkiye’nin en önemli baklava çeşitlerinden biri olan Çorum baklavasının tescil süreci, coğrafi işaret başvurusunun yapılmasının ardından yaklaşık bir yıl içinde tamamlandı. Şubat 2024’te başlattığımız Çorum baklavası coğrafi işaret başvurusunu, kapsamlı bir çalışma sonucunda neticelendirdik. Bu süreçte il genelinde çok sayıda kişiyle görüştük, gerçek ve doğru tariflere ulaşabilmek için kapsamlı kayıtlar tuttuk ve incelemeler gerçekleştirdik. Köylerdeki ve merkezdeki ustalarla yaptığımız görüşmelerle en doğru tarifi belirleyerek patent sürecini yürüttük. Böylece Çorum baklavası, ilimizin 28. coğrafi işaretli ürünü olarak tescillendi. Çorum baklavası, has baklava, gül burma ve sıkma baklava şeklinde çeşitlendirilebilmektedir" dedi. "Bu özgün lezzetlerini tatmaya herkesi davet ediyoruz" Çorum mutfağına ait 4 lezzet için coğrafi işaret çalışmalarının devam ettiğini kaydeden Çetinkaya, "Çorum Belediyesi olarak coğrafi işaret çalışmalarımız devam ediyor. Çorum şekerlemesi, Çorum tandırı, Çorum simidi ve Çorum su böreğinin coğrafi işaret başvuruları ise şu anda askıda bulunuyor. Önümüzdeki birkaç ay içinde bu ürünlerin de tescil işlemlerini tamamlamayı hedefliyoruz. Gastronomi alanının önemli temsilcileri tarafından Türkiye’nin en iyi mutfaklarından biri olarak gösterilen Çorum mutfağının bu özgün lezzetlerini tatmaya herkesi davet ediyoruz" diye konuştu. "Aşkla yoğurduğumuz ve tescille taçlandırdığımız bu lezzetli has baklavalarımızı denemeniz için sizleri tesislerimize bekliyoruz" Çorum Belediyesi Veli Paşa Hanı’nda baklava yapım ustası olarak görev yapan Fatma Kılıç ise baklavanın yapım sürecini anlatarak, "Tescilli baklavalarımızın hamurunda süt, yoğurt, sıvı yağ, sirke, yumurta, un ve kabartma tozu bulunuyor. Üretim aşamasına geçmeden önce mutlaka nişastamızı bir gün önceden çıkarıp eleyerek dinlendirmemiz gerekiyor. Hamurumuzu özenle yoğuruyoruz, yoğurma aşamasının iyi yapılması hamurun pürüzsüz olması açısından büyük önem taşıyor. Yoğurma işleminin ardından bezeleme aşamasına geçiyoruz. Bu aşamada hamurun en az yarım saat bezelenmiş halde dinlenmesi gerekiyor. Hamur ne kadar iyi dinlenirse açma sırasında o kadar rahat çalışılır ve yırtılma gibi sorunlarla karşılaşılmaz. İnce tabaka halinde açtığımız hamurları tepsinin boyutuna göre kesiyoruz. Tepsiye döşeme aşamasında katların arasına mutlaka tuzsuz yağ ekliyoruz. Her beş katta bir yağlama ve cevizleme işlemi uyguluyoruz. Ardından kesme aşamasına geçiliyor. Biz, tereyağının tüm katlara eşit şekilde yayılmasını sağlamak için önce dilimleme ardından yağlama işlemi yapıyoruz. Bu yöntem, baklavanın daha iyi kabarmasını ve kıtır bir doku kazanmasını sağlıyor.Has baklavamızın en önemli özelliği ise diğer baklavalardan farklı olarak hamurunda sirke kullanmamız. Sirke, hamura özel bir kıtırlık ve çıtırlık kazandırıyor. Tesisimizde has baklava, gül baklava ve sıkma baklava olmak üzere üç çeşit baklava üretiyoruz. Aşkla yoğurduğumuz ve tescille taçlandırdığımız bu lezzetli has baklavalarımızı denemeniz için sizleri tesislerimize bekliyoruz" şeklinde konuştu. (MCK-MK-
Şehir merkezine birkaç kilometre uzaklıkta: Gün batımı manzarasıyla mest ediyor
23 Kasım 2025 Pazar - 10:49 Şehir merkezine birkaç kilometre uzaklıkta: Gün batımı manzarasıyla mest ediyor Çorum’da il merkezine birkaç kilometre uzaklıkta bulunan Çomar Barajı, gün batımı sırasında ortaya çıkan manzarasıyla vatandaşları mest ediyor. Çorum’da doğada stres atmak isteyen vatandaşların durağı il merkezine yaklaşık 5 kilometre uzaklıkta bulunan Çomar Barajı oluyor. Çorum Belediyesi tarafından çevre düzenlemesi yapılan baraj gölünün çevresi, hafta sonları vatandaşlardan yoğun ilgi görüyor. Hobi amaçlı balık tutmak isteyen piknik yapmak isteyen vatandaşlar soluğu Çomar Barajı bölgesinde alıyor. Baraj gölü çevresinde gün batımı sırasında ortaya çıkan manzara ise kartpostallık görüntülere sahne oluyor. Gün batımı bölgeyi ziyaret eden vatandaşları mest ediyor. Öte yandan, bu yıl yaşanan kuraklık sebebiyle barajdaki su seviyesi ciddi oranda düştüğü görüldü. "Hem temiz hem de nezih bir ortam" Hafta sonunu değerlendirmek için ailesiyle birlikte Çomar Barajına gelen Yasin Çimen, "Etkinlik yapabileceğimiz en yakın yerlerden biri olduğu için tercih ettik. Çorum’a mesafe olarak da oldukça yakın. Ayrıca hobi amaçlı balık tutulabilecek ve ateş yakılabilecek alanların bulunması da büyük avantaj. Piknik alanı olarak burayı çok beğeniyorum ve Çorum Belediyesi’ne teşekkür etmek istiyorum. Burayı çok güzel bir şekilde konumlandırmışlar. Hem temiz hem de nezih bir ortam. Bugünümüzü de burada geçirmek istedik. Malum, iş yoğunluğundan dolayı ailece sık sık bir araya gelemiyoruz" dedi.
Kadınlar afişleri şık çantalara dönüştürüyor
21 Kasım 2025 Cuma - 17:13 Kadınlar afişleri şık çantalara dönüştürüyor Çorum’da kadın kursiyerler, belediyenin kullandığı afiş ve brandalardan şık çantalar yapıyor. Çorum Belediyesi, israfın önüne geçmek ve geri dönüşümü desteklemek amacıyla anlamlı bir proje başlatıldı. Belediye tarafından düzenlenen programlarda kullanılan afişler, görevini tamamladıktan sonra Melikgazi Kadın Kültür Merkezi’ne gönderiliyor. Buradaki kursiyer kadınlar, atıl durumdaki bu malzemeleri işleyerek alışveriş ve günlük kullanım için dayanıklı çantalara dönüştürüyor. Melikgazi Kadın Kültür Merkezi’ni ziyaret ederek çalışmaları yerinde inceleyen Belediye Başkanı Dr. Halil İbrahim Aşgın, kadınların geri dönüşüm konusundaki hassasiyetinin çok değerli olduğunu vurguladı. Projenin kendisini mutlu ettiğini ifade eden Aşgın, "Kadın Kültür ve Sanat Merkezlerimiz, harıl harıl çalışmaya ve Çorum’un güçlü, azimli kadınlarına hizmet etmeye devam ediyor. Emek veren tüm çalışma arkadaşlarıma teşekkür ediyor, kursiyerlerimize başarılar diliyorum" dedi. Kadın Kültür Merkezlerinde üretilen ürünlerin Kadın El Emeği Çarşısı’nda satılabildiğini belirten Başkan Aşgın, "Kadınlarımızın kurs merkezlerimizde ürettiği ürünleri satabildiği Kadın El Emeği Çarşımız var. Şimdi de Kadın El Emeği Pazarı açacağız. Bedesten’in ön tarafında kalan yerde geniş bir bölge var. O bölgeye tezgahları kuracağız, tezgahlarda kadınlar ürünlerini satabilecekler" diye konuştu.
Sanayide kadın gücü: Çorum’da 15 kadın kaynakçı sertifikalarını aldı
21 Kasım 2025 Cuma - 14:44 Sanayide kadın gücü: Çorum’da 15 kadın kaynakçı sertifikalarını aldı Orta Karadeniz Kalkınma Ajansı (OKA) bölgesinde kadınların üretimdeki gücünü ve sanayide istihdam fırsatlarını artırmak amacıyla yürüttüğü çalışmalarını sürdürüyor. Bu kapsamda Çorum Organize Sanayi Bölgesi’nde faaliyet gösteren bir firmada, "OKA İhracatta İkiz Dönüşüm Teknik Destek Programı" kapsamında düzenlenen kadınlara yönelik kaynakçılık eğitim programı tamamlandı. Makine ve imalat teknolojileri alanında Bölgesel Kalkınma Odaklı Misyon Üniversitesi olan Hitit Üniversitesi tarafından Hitit Üniversitesi Teknoloji Transfer Ofisi A.Ş. aracılığıyla verilen eğitimler, toplam 10 gün sürdü ve katılımcılar 80 saatlik yoğun bir programa dâhil oldu. Temel iş güvenliği, malzeme bilgisi, ölçüm aletleri kullanımı, gazaltı kaynak, alüminyum kaynak ve sızdırmaz kaynak uygulamalarına yer verilen eğitimi başarıyla tamamlayan 15 kadına sertifikaları takdim edildi. Otomotiv, iklimlendirme ve iş makineleri sektörlerine yönelik radyatör ve kalorifer üretimi yapan firma, bakırdan alüminyuma geçişle üretim teknolojisinde önemli bir dönüşüm süreci başlatarak kaynakçı olarak yetiştirilen 15 kadını bünyesinde istihdam etti. Proje, Çorum sanayisinin yeşil dönüşüm sürecinde kadınların etkin rol almasına imkan tanıyor, aynı zamanda bölgedeki nitelikli iş gücü ihtiyacına da sürdürülebilir bir çözüm sunuyor. Sertifika töreninde söz alan OKA Genel Sekreteri Mehlika Dicle, projenin önemine dikkat çekerek, "Kadınların üretim süreçlerinde daha fazla yer alması, sadece firmaların verimliliğine değil, bölgesel kalkınmanın sosyal boyutuna da önemli katkı sağlıyor. Ajans olarak kadınların teknik ve üretim odaklı alanlarda istihdamını artırmayı hedefleyen çalışmalarımızı sürdürüyoruz. ARMOR Isı Transfer iş birliğinde hayata geçirdiğimiz bu çalışma da sanayide kadın emeğinin görünürlüğünü artıran güzel örneklerden biri oldu" dedi.