Yerel Haberler
Çorum
06 Aralık 2025 Cumartesi - 09:59 Gastronomide gözde olacak: Baklavası tescillendi, sırada dört yeni lezzet var Türkiye’nin önemli gastronomi şehirleri arasında yer alan Çorum’un yöresel lezzeti baklava, coğrafi işaret belgesiyle tescillendi. Coğrafi işaretli ürün sayısı 28’e yükselen Çorum’da 4 lezzet için tescil çalışması sürüyor. Zengin mutfak kültürüyle Türkiye’nin önde gelen gastronomi duraklarından biri olan Çorum’daki yöresel lezzetler tescillenerek koruma altına alınıyor. Çorum Belediyesi tarafından 23 Şubat 2024 tarihinde Türk Patent ve Marka Kurumu’na yapılan başvurunun neticelenmesiyle şehrin geleneksel lezzetlerinden "Çorum Baklavası", Coğrafi İşaretli ürünler arasına girdi. Alınan tescille Çorum’un tescilli ürün sayısı da 28’e ulaştı. Kentin yöresel lezzetleri için çalışmalarına devam eden Çorum Belediyesi, Çorum şekerlemesi, Çorum tandırı, Çorum simidi ve Çorum su böreğinin tescil işlemlerini kısa sürede tamamlamayı amaçlıyor. "Çorum mutfağının bu özgün lezzetlerini tatmaya herkesi davet ediyoruz" Çorum baklavasının tescil süreci ile ilgili bilgi veren Çorum Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Müdürü Eray Çetinkaya, "Türkiye’nin en önemli baklava çeşitlerinden biri olan Çorum baklavasının tescil süreci, coğrafi işaret başvurusunun yapılmasının ardından yaklaşık bir yıl içinde tamamlandı. Şubat 2024’te başlattığımız Çorum baklavası coğrafi işaret başvurusunu, kapsamlı bir çalışma sonucunda neticelendirdik. Bu süreçte il genelinde çok sayıda kişiyle görüştük, gerçek ve doğru tariflere ulaşabilmek için kapsamlı kayıtlar tuttuk ve incelemeler gerçekleştirdik. Köylerdeki ve merkezdeki ustalarla yaptığımız görüşmelerle en doğru tarifi belirleyerek patent sürecini yürüttük. Böylece Çorum baklavası, ilimizin 28. coğrafi işaretli ürünü olarak tescillendi. Çorum baklavası, has baklava, gül burma ve sıkma baklava şeklinde çeşitlendirilebilmektedir" dedi. "Bu özgün lezzetlerini tatmaya herkesi davet ediyoruz" Çorum mutfağına ait 4 lezzet için coğrafi işaret çalışmalarının devam ettiğini kaydeden Çetinkaya, "Çorum Belediyesi olarak coğrafi işaret çalışmalarımız devam ediyor. Çorum şekerlemesi, Çorum tandırı, Çorum simidi ve Çorum su böreğinin coğrafi işaret başvuruları ise şu anda askıda bulunuyor. Önümüzdeki birkaç ay içinde bu ürünlerin de tescil işlemlerini tamamlamayı hedefliyoruz. Gastronomi alanının önemli temsilcileri tarafından Türkiye’nin en iyi mutfaklarından biri olarak gösterilen Çorum mutfağının bu özgün lezzetlerini tatmaya herkesi davet ediyoruz" diye konuştu. "Aşkla yoğurduğumuz ve tescille taçlandırdığımız bu lezzetli has baklavalarımızı denemeniz için sizleri tesislerimize bekliyoruz" Çorum Belediyesi Veli Paşa Hanı’nda baklava yapım ustası olarak görev yapan Fatma Kılıç ise baklavanın yapım sürecini anlatarak, "Tescilli baklavalarımızın hamurunda süt, yoğurt, sıvı yağ, sirke, yumurta, un ve kabartma tozu bulunuyor. Üretim aşamasına geçmeden önce mutlaka nişastamızı bir gün önceden çıkarıp eleyerek dinlendirmemiz gerekiyor. Hamurumuzu özenle yoğuruyoruz, yoğurma aşamasının iyi yapılması hamurun pürüzsüz olması açısından büyük önem taşıyor. Yoğurma işleminin ardından bezeleme aşamasına geçiyoruz. Bu aşamada hamurun en az yarım saat bezelenmiş halde dinlenmesi gerekiyor. Hamur ne kadar iyi dinlenirse açma sırasında o kadar rahat çalışılır ve yırtılma gibi sorunlarla karşılaşılmaz. İnce tabaka halinde açtığımız hamurları tepsinin boyutuna göre kesiyoruz. Tepsiye döşeme aşamasında katların arasına mutlaka tuzsuz yağ ekliyoruz. Her beş katta bir yağlama ve cevizleme işlemi uyguluyoruz. Ardından kesme aşamasına geçiliyor. Biz, tereyağının tüm katlara eşit şekilde yayılmasını sağlamak için önce dilimleme ardından yağlama işlemi yapıyoruz. Bu yöntem, baklavanın daha iyi kabarmasını ve kıtır bir doku kazanmasını sağlıyor.Has baklavamızın en önemli özelliği ise diğer baklavalardan farklı olarak hamurunda sirke kullanmamız. Sirke, hamura özel bir kıtırlık ve çıtırlık kazandırıyor. Tesisimizde has baklava, gül baklava ve sıkma baklava olmak üzere üç çeşit baklava üretiyoruz. Aşkla yoğurduğumuz ve tescille taçlandırdığımız bu lezzetli has baklavalarımızı denemeniz için sizleri tesislerimize bekliyoruz" şeklinde konuştu.
06 Aralık 2025 Cumartesi - 09:52 Gastronomide gözde olacak: Baklavası tescillendi, sırada dört yeni lezzet var Türkiye’nin önemli gastronomi şehirleri arasında yer alan Çorum’un yöresel lezzeti baklava, coğrafi işaret belgesiyle tescillendi. Coğrafi işaretli ürün sayısı 28’e yükselen Çorum’da 4 lezzet için tescil çalışması sürüyor. Zengin mutfak kültürüyle Türkiye’nin önde gelen gastronomi duraklarından biri olan Çorum’daki yöresel lezzetler tescillenerek koruma altına alınıyor. Çorum Belediyesi tarafından 23 Şubat 2024 tarihinde Türk Patent ve Marka Kurumu’na yapılan başvurunun neticelenmesiyle şehrin geleneksel lezzetlerinden "Çorum Baklavası", Coğrafi İşaretli ürünler arasına girdi. Alınan tescille Çorum’un tescilli ürün sayısı da 28’e ulaştı. Kentin yöresel lezzetleri için çalışmalarına devam eden Çorum Belediyesi, Çorum şekerlemesi, Çorum tandırı, Çorum simidi ve Çorum su böreğinin tescil işlemlerini kısa sürede tamamlamayı amaçlıyor. "Çorum mutfağının bu özgün lezzetlerini tatmaya herkesi davet ediyoruz" Çorum baklavasının tescil süreci ile ilgili bilgi veren Çorum Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Müdürü Eray Çetinkaya, "Türkiye’nin en önemli baklava çeşitlerinden biri olan Çorum baklavasının tescil süreci, coğrafi işaret başvurusunun yapılmasının ardından yaklaşık bir yıl içinde tamamlandı. Şubat 2024’te başlattığımız Çorum baklavası coğrafi işaret başvurusunu, kapsamlı bir çalışma sonucunda neticelendirdik. Bu süreçte il genelinde çok sayıda kişiyle görüştük, gerçek ve doğru tariflere ulaşabilmek için kapsamlı kayıtlar tuttuk ve incelemeler gerçekleştirdik. Köylerdeki ve merkezdeki ustalarla yaptığımız görüşmelerle en doğru tarifi belirleyerek patent sürecini yürüttük. Böylece Çorum baklavası, ilimizin 28. coğrafi işaretli ürünü olarak tescillendi. Çorum baklavası, has baklava, gül burma ve sıkma baklava şeklinde çeşitlendirilebilmektedir" dedi. "Bu özgün lezzetlerini tatmaya herkesi davet ediyoruz" Çorum mutfağına ait 4 lezzet için coğrafi işaret çalışmalarının devam ettiğini kaydeden Çetinkaya, "Çorum Belediyesi olarak coğrafi işaret çalışmalarımız devam ediyor. Çorum şekerlemesi, Çorum tandırı, Çorum simidi ve Çorum su böreğinin coğrafi işaret başvuruları ise şu anda askıda bulunuyor. Önümüzdeki birkaç ay içinde bu ürünlerin de tescil işlemlerini tamamlamayı hedefliyoruz. Gastronomi alanının önemli temsilcileri tarafından Türkiye’nin en iyi mutfaklarından biri olarak gösterilen Çorum mutfağının bu özgün lezzetlerini tatmaya herkesi davet ediyoruz" diye konuştu. "Aşkla yoğurduğumuz ve tescille taçlandırdığımız bu lezzetli has baklavalarımızı denemeniz için sizleri tesislerimize bekliyoruz" Çorum Belediyesi Veli Paşa Hanı’nda baklava yapım ustası olarak görev yapan Fatma Kılıç ise baklavanın yapım sürecini anlatarak, "Tescilli baklavalarımızın hamurunda süt, yoğurt, sıvı yağ, sirke, yumurta, un ve kabartma tozu bulunuyor. Üretim aşamasına geçmeden önce mutlaka nişastamızı bir gün önceden çıkarıp eleyerek dinlendirmemiz gerekiyor. Hamurumuzu özenle yoğuruyoruz, yoğurma aşamasının iyi yapılması hamurun pürüzsüz olması açısından büyük önem taşıyor. Yoğurma işleminin ardından bezeleme aşamasına geçiyoruz. Bu aşamada hamurun en az yarım saat bezelenmiş halde dinlenmesi gerekiyor. Hamur ne kadar iyi dinlenirse açma sırasında o kadar rahat çalışılır ve yırtılma gibi sorunlarla karşılaşılmaz. İnce tabaka halinde açtığımız hamurları tepsinin boyutuna göre kesiyoruz. Tepsiye döşeme aşamasında katların arasına mutlaka tuzsuz yağ ekliyoruz. Her beş katta bir yağlama ve cevizleme işlemi uyguluyoruz. Ardından kesme aşamasına geçiliyor. Biz, tereyağının tüm katlara eşit şekilde yayılmasını sağlamak için önce dilimleme ardından yağlama işlemi yapıyoruz. Bu yöntem, baklavanın daha iyi kabarmasını ve kıtır bir doku kazanmasını sağlıyor.Has baklavamızın en önemli özelliği ise diğer baklavalardan farklı olarak hamurunda sirke kullanmamız. Sirke, hamura özel bir kıtırlık ve çıtırlık kazandırıyor. Tesisimizde has baklava, gül baklava ve sıkma baklava olmak üzere üç çeşit baklava üretiyoruz. Aşkla yoğurduğumuz ve tescille taçlandırdığımız bu lezzetli has baklavalarımızı denemeniz için sizleri tesislerimize bekliyoruz" şeklinde konuştu. (MCK-MK-
Kış mevsiminin vazgeçilmezi turşu tezgahları süslemeye başladı
19 Kasım 2025 Çarşamba - 11:54 Kış mevsiminin vazgeçilmezi turşu tezgahları süslemeye başladı Çorum’un İskilip ilçesinde coğrafi işaretli turşu, tezgahları süslemeye başladı. Kadınların büyük özenle hazırladığı turşu, kış mevsiminde sofralardaki vazgeçilmez yiyecekler arasında yer alıyor. Çorum’un İskilip ilçesinde üretilen üzüm sirkesi ve ilçeye özgü tuz kullanılarak üretilen coğrafi işaret tescilli İskilip turşusu, kış mevsiminde büyük ilgi görüyor. Sonbaharın gelmesiyle birlikte hazırlanmaya başlayan İskilip turşusu, ilçedeki tezgahları süslemeye başladı. 8 yıl önce ilçedeki tarihi arastada kurduğu işletmede kadınlarla birlikte ürettiği yöresel ürünleri satan Suna Kambur, kış mevsiminin vazgeçilmezi İskilip turşusunun yapım sürecini anlattı. Turşunun dört farlı aşamayla yapıldığını ve özellikleri sayesinde vatandaşların büyük beğenisini aldığını ifade eden Kambur, turşuya yörenin kaya tuzu ve sirkesinin lezzet verdiğini dile getirdi. İskilip turşusunun yapımını anlatan Kambur, "Ürünlerimizi tarladan aldıktan sonra salamuraya yatırıyoruz. Ardından temizleyip yıkıyoruz ve tekrar salamuraya koyuyoruz. Salamurada en az iki ay beklemesi gerekiyor ki tuzu içine çekebilsin. Bu işlemde İskilip’te çıkarılan kaya tuzunu kullanıyoruz. Kaya tuzu olmadan turşu olmaz. Salamuradan çıkardığımız turşuyu birkaç kez suyla yıkayıp bir süre suda bekletiyoruz. Ardından birkaç gece sonra sirke ve sarımsakla buluşturuyoruz. Paketleme işleminden sonra yaklaşık 15-20 gün sonra sofraya hazır hale geliyor" dedi. "Cam kavanozda, şişelerde raf ömrü 8 aya, 1 yıla çıkabiliyor" Cam kavanozların turşunun ömrünü uzattığını ifade eden Kambur, "Plastik bidona koyduğumuzun 6 aylık bir raf ömrü olurken, cam kavanozda, şişelerde bu 8 aya, 1 yıla çıkabiliyor. Tabii ki bu 6 ay ile 1 yıl arası raf ömrü var. 8 aylık raf ömründe yenmesi gerekiyor" diye konuştu.
Pakistan Büyükelçisi Junaid: "Gerçek dost zor zamanda da iyi zamanda da belli oluyor"
18 Kasım 2025 Salı - 15:03 Pakistan Büyükelçisi Junaid: "Gerçek dost zor zamanda da iyi zamanda da belli oluyor" Pakistan Ankara Büyükelçisi Dr. Yousaf Junaid, Çorum Belediye Başkanı Dr. Halil İbrahim Aşgın’ı ziyaret etti. Ziyarette Türkiye ve Pakistan arasındaki tarihi bağlara vurgu yapan Yousaf Junaid, "Gerçek dost zor zamanda da iyi zamanda da belli oluyor. Pakistan’da yaşanılan sel felaketinde ilk gelen Türkiye oldu" dedi. Hitit Üniversitesi ev sahipliğinde düzenlenen "Uluslararası İşletme, Mühendislik ve Sosyal Bilimler Konferansıiçin kente gelen Pakistan Ankara Büyükelçisi Dr. Yousaf Junaid, Hitit Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ali Osman Öztürk ile birlikte Belediye Başkanı Dr. Halil İbrahim Aşgın’ı makamında ziyaret etti. "Pakistan halkını türk halkı fazlasıyla seviyor" Ziyarette konuşan Başkan Aşgın, "Tarihe baktığımız zaman biz kardeşliğimizi her zaman göstermişiz ancak zor günlerde çok daha yakından göstermişiz. Kurtuluş Savaşı başta olmak üzere 15 Temmuz’da, doğal afetlerde Pakistan’ın çok yakından hem fiili yardımlarını hem de dualarının bizimle olduğunu hissettik. Pakistan halkını Türk halkı fazlasıyla seviyor" dedi. "Bizim aramızda tam bir gönüldaşlık var" Çorum’a gelmekten duyduğu memnuniyeti dile getiren Pakistan Ankara Büyükelçisi Dr. Yousaf Junaid de, "Ülkeler arasında arkadaş olduğunu ifade edenler çok olabilir ancak dost olmak çok ayrıdır. Gerçek dost zor zamanda da iyi zamanda da belli oluyor. Pakistan’da yaşanılan sel felaketinde ilk gelen Türkiye oldu. Deprem zamanında bizim de bir çok yerde eksiklerimiz varken Başbakanımız ‘tüm her şeyi durdurun sadece çadır üretimi yaparak Türkiye’ye götürün’ talimatı verdi. Bizim aramızda tam bir gönüldaşlık var"diye konuştu. Ziyarette ayrıca Pakistan ile Türkiye arasındaki kardeşlik ve dostluk bağlarının yerel yönetimler düzeyinde güçlendirilmesi amacıyla kardeş şehir ilişkileri kurulması konusu da görüşüldü.