Yerel Haberler
Çorum
06 Aralık 2025 Cumartesi - 09:59 Gastronomide gözde olacak: Baklavası tescillendi, sırada dört yeni lezzet var Türkiye’nin önemli gastronomi şehirleri arasında yer alan Çorum’un yöresel lezzeti baklava, coğrafi işaret belgesiyle tescillendi. Coğrafi işaretli ürün sayısı 28’e yükselen Çorum’da 4 lezzet için tescil çalışması sürüyor. Zengin mutfak kültürüyle Türkiye’nin önde gelen gastronomi duraklarından biri olan Çorum’daki yöresel lezzetler tescillenerek koruma altına alınıyor. Çorum Belediyesi tarafından 23 Şubat 2024 tarihinde Türk Patent ve Marka Kurumu’na yapılan başvurunun neticelenmesiyle şehrin geleneksel lezzetlerinden "Çorum Baklavası", Coğrafi İşaretli ürünler arasına girdi. Alınan tescille Çorum’un tescilli ürün sayısı da 28’e ulaştı. Kentin yöresel lezzetleri için çalışmalarına devam eden Çorum Belediyesi, Çorum şekerlemesi, Çorum tandırı, Çorum simidi ve Çorum su böreğinin tescil işlemlerini kısa sürede tamamlamayı amaçlıyor. "Çorum mutfağının bu özgün lezzetlerini tatmaya herkesi davet ediyoruz" Çorum baklavasının tescil süreci ile ilgili bilgi veren Çorum Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Müdürü Eray Çetinkaya, "Türkiye’nin en önemli baklava çeşitlerinden biri olan Çorum baklavasının tescil süreci, coğrafi işaret başvurusunun yapılmasının ardından yaklaşık bir yıl içinde tamamlandı. Şubat 2024’te başlattığımız Çorum baklavası coğrafi işaret başvurusunu, kapsamlı bir çalışma sonucunda neticelendirdik. Bu süreçte il genelinde çok sayıda kişiyle görüştük, gerçek ve doğru tariflere ulaşabilmek için kapsamlı kayıtlar tuttuk ve incelemeler gerçekleştirdik. Köylerdeki ve merkezdeki ustalarla yaptığımız görüşmelerle en doğru tarifi belirleyerek patent sürecini yürüttük. Böylece Çorum baklavası, ilimizin 28. coğrafi işaretli ürünü olarak tescillendi. Çorum baklavası, has baklava, gül burma ve sıkma baklava şeklinde çeşitlendirilebilmektedir" dedi. "Bu özgün lezzetlerini tatmaya herkesi davet ediyoruz" Çorum mutfağına ait 4 lezzet için coğrafi işaret çalışmalarının devam ettiğini kaydeden Çetinkaya, "Çorum Belediyesi olarak coğrafi işaret çalışmalarımız devam ediyor. Çorum şekerlemesi, Çorum tandırı, Çorum simidi ve Çorum su böreğinin coğrafi işaret başvuruları ise şu anda askıda bulunuyor. Önümüzdeki birkaç ay içinde bu ürünlerin de tescil işlemlerini tamamlamayı hedefliyoruz. Gastronomi alanının önemli temsilcileri tarafından Türkiye’nin en iyi mutfaklarından biri olarak gösterilen Çorum mutfağının bu özgün lezzetlerini tatmaya herkesi davet ediyoruz" diye konuştu. "Aşkla yoğurduğumuz ve tescille taçlandırdığımız bu lezzetli has baklavalarımızı denemeniz için sizleri tesislerimize bekliyoruz" Çorum Belediyesi Veli Paşa Hanı’nda baklava yapım ustası olarak görev yapan Fatma Kılıç ise baklavanın yapım sürecini anlatarak, "Tescilli baklavalarımızın hamurunda süt, yoğurt, sıvı yağ, sirke, yumurta, un ve kabartma tozu bulunuyor. Üretim aşamasına geçmeden önce mutlaka nişastamızı bir gün önceden çıkarıp eleyerek dinlendirmemiz gerekiyor. Hamurumuzu özenle yoğuruyoruz, yoğurma aşamasının iyi yapılması hamurun pürüzsüz olması açısından büyük önem taşıyor. Yoğurma işleminin ardından bezeleme aşamasına geçiyoruz. Bu aşamada hamurun en az yarım saat bezelenmiş halde dinlenmesi gerekiyor. Hamur ne kadar iyi dinlenirse açma sırasında o kadar rahat çalışılır ve yırtılma gibi sorunlarla karşılaşılmaz. İnce tabaka halinde açtığımız hamurları tepsinin boyutuna göre kesiyoruz. Tepsiye döşeme aşamasında katların arasına mutlaka tuzsuz yağ ekliyoruz. Her beş katta bir yağlama ve cevizleme işlemi uyguluyoruz. Ardından kesme aşamasına geçiliyor. Biz, tereyağının tüm katlara eşit şekilde yayılmasını sağlamak için önce dilimleme ardından yağlama işlemi yapıyoruz. Bu yöntem, baklavanın daha iyi kabarmasını ve kıtır bir doku kazanmasını sağlıyor.Has baklavamızın en önemli özelliği ise diğer baklavalardan farklı olarak hamurunda sirke kullanmamız. Sirke, hamura özel bir kıtırlık ve çıtırlık kazandırıyor. Tesisimizde has baklava, gül baklava ve sıkma baklava olmak üzere üç çeşit baklava üretiyoruz. Aşkla yoğurduğumuz ve tescille taçlandırdığımız bu lezzetli has baklavalarımızı denemeniz için sizleri tesislerimize bekliyoruz" şeklinde konuştu.
06 Aralık 2025 Cumartesi - 09:52 Gastronomide gözde olacak: Baklavası tescillendi, sırada dört yeni lezzet var Türkiye’nin önemli gastronomi şehirleri arasında yer alan Çorum’un yöresel lezzeti baklava, coğrafi işaret belgesiyle tescillendi. Coğrafi işaretli ürün sayısı 28’e yükselen Çorum’da 4 lezzet için tescil çalışması sürüyor. Zengin mutfak kültürüyle Türkiye’nin önde gelen gastronomi duraklarından biri olan Çorum’daki yöresel lezzetler tescillenerek koruma altına alınıyor. Çorum Belediyesi tarafından 23 Şubat 2024 tarihinde Türk Patent ve Marka Kurumu’na yapılan başvurunun neticelenmesiyle şehrin geleneksel lezzetlerinden "Çorum Baklavası", Coğrafi İşaretli ürünler arasına girdi. Alınan tescille Çorum’un tescilli ürün sayısı da 28’e ulaştı. Kentin yöresel lezzetleri için çalışmalarına devam eden Çorum Belediyesi, Çorum şekerlemesi, Çorum tandırı, Çorum simidi ve Çorum su böreğinin tescil işlemlerini kısa sürede tamamlamayı amaçlıyor. "Çorum mutfağının bu özgün lezzetlerini tatmaya herkesi davet ediyoruz" Çorum baklavasının tescil süreci ile ilgili bilgi veren Çorum Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Müdürü Eray Çetinkaya, "Türkiye’nin en önemli baklava çeşitlerinden biri olan Çorum baklavasının tescil süreci, coğrafi işaret başvurusunun yapılmasının ardından yaklaşık bir yıl içinde tamamlandı. Şubat 2024’te başlattığımız Çorum baklavası coğrafi işaret başvurusunu, kapsamlı bir çalışma sonucunda neticelendirdik. Bu süreçte il genelinde çok sayıda kişiyle görüştük, gerçek ve doğru tariflere ulaşabilmek için kapsamlı kayıtlar tuttuk ve incelemeler gerçekleştirdik. Köylerdeki ve merkezdeki ustalarla yaptığımız görüşmelerle en doğru tarifi belirleyerek patent sürecini yürüttük. Böylece Çorum baklavası, ilimizin 28. coğrafi işaretli ürünü olarak tescillendi. Çorum baklavası, has baklava, gül burma ve sıkma baklava şeklinde çeşitlendirilebilmektedir" dedi. "Bu özgün lezzetlerini tatmaya herkesi davet ediyoruz" Çorum mutfağına ait 4 lezzet için coğrafi işaret çalışmalarının devam ettiğini kaydeden Çetinkaya, "Çorum Belediyesi olarak coğrafi işaret çalışmalarımız devam ediyor. Çorum şekerlemesi, Çorum tandırı, Çorum simidi ve Çorum su böreğinin coğrafi işaret başvuruları ise şu anda askıda bulunuyor. Önümüzdeki birkaç ay içinde bu ürünlerin de tescil işlemlerini tamamlamayı hedefliyoruz. Gastronomi alanının önemli temsilcileri tarafından Türkiye’nin en iyi mutfaklarından biri olarak gösterilen Çorum mutfağının bu özgün lezzetlerini tatmaya herkesi davet ediyoruz" diye konuştu. "Aşkla yoğurduğumuz ve tescille taçlandırdığımız bu lezzetli has baklavalarımızı denemeniz için sizleri tesislerimize bekliyoruz" Çorum Belediyesi Veli Paşa Hanı’nda baklava yapım ustası olarak görev yapan Fatma Kılıç ise baklavanın yapım sürecini anlatarak, "Tescilli baklavalarımızın hamurunda süt, yoğurt, sıvı yağ, sirke, yumurta, un ve kabartma tozu bulunuyor. Üretim aşamasına geçmeden önce mutlaka nişastamızı bir gün önceden çıkarıp eleyerek dinlendirmemiz gerekiyor. Hamurumuzu özenle yoğuruyoruz, yoğurma aşamasının iyi yapılması hamurun pürüzsüz olması açısından büyük önem taşıyor. Yoğurma işleminin ardından bezeleme aşamasına geçiyoruz. Bu aşamada hamurun en az yarım saat bezelenmiş halde dinlenmesi gerekiyor. Hamur ne kadar iyi dinlenirse açma sırasında o kadar rahat çalışılır ve yırtılma gibi sorunlarla karşılaşılmaz. İnce tabaka halinde açtığımız hamurları tepsinin boyutuna göre kesiyoruz. Tepsiye döşeme aşamasında katların arasına mutlaka tuzsuz yağ ekliyoruz. Her beş katta bir yağlama ve cevizleme işlemi uyguluyoruz. Ardından kesme aşamasına geçiliyor. Biz, tereyağının tüm katlara eşit şekilde yayılmasını sağlamak için önce dilimleme ardından yağlama işlemi yapıyoruz. Bu yöntem, baklavanın daha iyi kabarmasını ve kıtır bir doku kazanmasını sağlıyor.Has baklavamızın en önemli özelliği ise diğer baklavalardan farklı olarak hamurunda sirke kullanmamız. Sirke, hamura özel bir kıtırlık ve çıtırlık kazandırıyor. Tesisimizde has baklava, gül baklava ve sıkma baklava olmak üzere üç çeşit baklava üretiyoruz. Aşkla yoğurduğumuz ve tescille taçlandırdığımız bu lezzetli has baklavalarımızı denemeniz için sizleri tesislerimize bekliyoruz" şeklinde konuştu. (MCK-MK-
Çorum’da çiftçilerin ’güz ekimi’ başladı
15 Kasım 2025 Cumartesi - 11:32 Çorum’da çiftçilerin ’güz ekimi’ başladı Çorum’da çiftçiler kurak geçen sezonun ardından gelecek yılın mahsullerini yetiştirmek için ekim işlemine başladı. Çorum’da kurak geçen sezonda hasat çalışmalarını tamamlayan çiftçiler, gelecek yıl için ekim sezonuna başladı. Güzlük hububat, soğan ve patatesleri toprakla buluşturan çiftçiler kış mevsimi öncesinde yoğun mesai harcıyor. Kar sularıyla beslenen tohumlardan daha yüksek verim aldıklarını ifade eden çiftçiler, geçen sezon yaşanan kuraklıktan sonra gelecek yıl iyi verim almayı beklediklerini ifade eti. "Çiftçi için her zaman umut topraktadır" Çorum’un Merkez ilçesine bağlı Bozboğa köyünde çiftçilik yapan Eren Kara, "Sertifikalı arpa ekimi gerçekleştiriyoruz. Pancar Kooperatifi ile anlaşmalı olarak, elde ettiğimiz ürünü tohum bazında satışa sunacağız. Aşağı kesimlerde ise sertifikalı buğday ekimi yapacağız. Yaklaşık 500 dönüm arazi ekiyoruz. Bunun yaklaşık 100 dönümünü buğday, 60 dönümünü arpa, 200 dönümünü soğan, 150 dönümünü ise patates oluşturuyor. İki yıldır kuraklıkla mücadele ediyoruz. Bu nedenle verimlerde düşüş yaşandı, elbette sıkıntılar var. Ancak çiftçi için her zaman umut topraktadır, üretmeye devam ediyoruz" dedi. "Umutlarımız 2026’ya kaldı" İyi bir sezon geçirmek istediklerini kaydeden Kara, "Genelde anlaşmalı tohum ekimi yapıyoruz. Anlaşmalı buğday veya arpa tohumlarını hasat sonrası aldığımız bayilere teslim ediyoruz. Buraya ekimini yaptığımız arpayı ise Pancar Kooperatifine tohum olarak vereceğiz. Anlaşmalı olmayan buğday ve arpayı ise pazarda, borsa üzerinden satıyoruz. Patatesi ağırlıklı olarak Ankara bölgesine, soğanı ise İstanbul’a gönderiyoruz. Zaman zaman marketlere de soğan ve patates satışı yapıyoruz. İnşallah bu yıl tüm çiftçiler için güzel geçer, dolusuz, kuraksız ve bol yağışlı bir sezon olmasını temenni ederek umutlarımız 2026’ya kaldı" diye konuştu.
Alaca’da sokaklar asfaltlanıyor, yılların kanal sorunu çözülüyor
13 Kasım 2025 Perşembe - 16:52 Alaca’da sokaklar asfaltlanıyor, yılların kanal sorunu çözülüyor Çorum’un Alaca ilçesinde, Belediye Başkanı Şerif Arslan öncülüğünde altyapı ve çevre projeleri tam gaz devam ediyor. Ekipler, bir yanda sokakları soğuk asfaltla kaplarken, diğer yanda "yılların kanayan yarası" olarak nitelenen bin 200 metrelik kanal sorununu çözüme kavuşturuyor. Alaca Belediyesi, ilçenin dört bir yanında ulaşım kalitesini artırmak amacıyla başlattığı soğuk asfalt çalışmalarını aralıksız sürdürüyor. Belediye ekipleri, son olarak Evci Sokak, Dereboyu Sokak ve Bağlar Sokak’ta asfaltlama çalışmalarını tamamladı. Ekipler hız kesmeden sokakları asfalt ile kaplamaya devam ederken diğer yanda ise yılların sorunu olarak bilinen ve vatandaşların çözüm beklediği çevresel bir sorunun daha ortadan kaldırılması için önemli bir adım attıkları dile getirildi. Başkan Arslan, Çal köyü yolunda devam eden kanal çalışmalarını yerinde inceledi. Belediye Başkan Yardımcısı Oktay Yelkuvan ile birlikte saha çalışmalarını inceleyen Başkan Arslan, ekiplerden bilgi aldı. Alaca Belediyesi, Çal Köyü yolu üzerinde, ekin pazarından itibaren fabrika atıklarının döküldüğü dere hattında bin 200 metrelik kanal çalışmasını başlattı. Alaca Belediye Başkanı Şerif Arslan yapılan çalışmaları yerinde inceleyerek değerlendirmelerde bulundu. "Daha yaşanabilir bir Alaca için gece gündüz sahadayız" Çalışmalarla ilgili açıklamada bulunan Belediye Başkanı Şerif Arslan, ilçede yürütülen hizmetlerin kesintisiz devam ettiğini belirterek, "Alaca’nın her noktasında ulaşım konforunu artırmak için yoğun bir tempo içerisindeyiz. Ekiplerimizle birlikte sahada durmadan çalışıyoruz. Evci, Dereboyu ve Bağlar Sokaklarımızda tamamladığımız soğuk asfalt çalışmalarıyla vatandaşlarımızın daha güvenli ve konforlu bir şekilde ulaşım sağlamalarını hedefliyoruz. Bizim için en önemli öncelik halkımıza hizmettir. Daha güzel, daha yaşanabilir bir Alaca için gece gündüz sahadayız" dedi. "Yeni yerleşim alanlarının güvenli ve temiz bir altyapıya kavuşmasını sağlayacağız" Bölgede yürütülen altyapı çalışmasının özellikle Maraşlı bölgesine yapılacak TOKİ konutları öncesinde büyük önem taşıdığını vurgulayan Başkan Arslan, "Bu hattaki sorunun çözülmesiyle birlikte hem çevre kirliliğinin önüne geçeceğiz hem de yeni yerleşim alanlarının güvenli ve temiz bir altyapıya kavuşmasını sağlayacağız. Vatandaşlarımızın yaşam kalitesini artırmak ve daha yaşanabilir bir Alaca oluşturmak için kararlılıkla çalışıyoruz. Emeği geçen tüm ekip arkadaşlarıma teşekkür ediyorum" diye konuştu.