ÇEVRE - 14 Kasım 2024 Perşembe 00:35

Elazığ’da "Şişkin Ay" görenleri hayran bıraktı

A
A
A
Elazığ’da "Şişkin Ay" görenleri hayran bıraktı

Elazığ semalarında gece saatlerinde gökyüzünü aydınlatan "Şişkin Ay" görsel bir şölen oluşturdu.


Ay, Elazığ semalarında manzarayı andıran görüntüler oluşturdu. Gökyüzündeki parlaklığıyla göz kamaştıran Ay, ortaya kartpostallık görüntüler çıkardı.




Elazığ’da "Şişkin Ay" görenleri hayran bıraktı

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Bursa TOFAŞ’a emekcilerden tepki: Otomotiv devi TOFAŞ’ın bir kalemde 700 işçiyi işten çıkarmasına Emek Partisi Bursa İl Başkanlığı rakamlarla tepki gösterdi. Emekciler, krizin meydana getirdiği yıkımın faturasına patronların da ortak olması için mücadele çağrısında bulundu. Yapılan açıklamada, “Üretimdeki daralmalar gerekçe gösterilerek ”Koç Holding’in 2024 başından bu yana üretimdeki daralmaları gerekçe göstererek kendi sınıf çıkarını ortaya koyup ilk fırsatta faturayı işçilere çıkarttığı belirtildi. Açıklamada şu ifadelere yer verildi: “Rakamlara bakınca da ortaya çıkan başka bir gerçek daha var! Öyle ki, TOFAŞ üretimde daralma olduğunu söylediği 2024’ün ilk 9 ayında dahi 5 milyar lira kar elde etmişti. İşçilerin yasal olarak da hakkı olan tazminat ödemelerini bile sanki lütufmuş gibi sunan TOFAŞ patronu bir gerçeği hatırlamak zorundadır: TOFAŞ ilk 9 ayda işçi başına 943 bin lira kar etmiştir. TOFAŞ bu oyunu pandemide de oynayarak, kendisine yıllardır rekor düzeyde üretim yapan işçileri bir kalemde kapı dışarı ederek karını katlamıştır. 2020’de çalışan işçi sayısını 300 kişi azaltmasının ardından karını 300 milyon lira artırmış ve en çok kar eden 2’nci otomotiv şirketi olmuştur. Yine aynı TOFAŞ, 2022 yılında da net karını yüzde 160 oranında artırmıştır. Koç Holding patronları yıllardır işçiler üzerinden milyarca TL kar etmiş, kurduğu sömürü düzeninin sefasını sürmüştür, bugün yine geçmişte olduğu gibi cefasını işçilere çektirmek istemektedir.” "Ekonomik krizin faturasını işçiler değil, TOFAŞ patronu Koç Holding ödemelidir" Açıklamada TOFAŞ işçilerinin, fabrika yönetiminin koyduğu üretim hedeflerine ulaşabilmek için yıllardır yeri geldiğinde eşlerini ve çocuklarını göremeden fedakarca çalıştıkları da anlatılarak, “Yeri geldi, hasta hasta çalışmak zorunda kaldı. Her ayın sonunda yoksulluk sınırına dahi ulaşamayan maaşlara mahkum edildi. İşten çıkarmalar ve yaşananlar TOFAŞ işçisinin akıbeti değildir! TOFAŞ’ı büyüten, üretim rekorları kırdıran işçilerdir. Sebep olduğu ekonomik krizin faturasını da işçiler değil TOFAŞ patronu Koç Holding ödemelidir” çağrısı yapıldı. "Türk Metal işçilerle birlikte örgütlenip eylem yapmalı" Açıklama şu şekilde devam etti: “Hakkımızı araması için fabrikada yetkisi olan, her ay maaşlarımızdan bir günlük yevmiyemizi alan sendika bugünler için vardır. Onların sessiz kalmasını, patronla iş tutmasını ve fabrikanın insan kaynakları gibi davranmasını kabul etmeyelim. Türk Metal sendikası, işten çıkarmaları durdurmak işçilerin haklarını savunmak için her türlü eylemi örgütlemeli, fabrikada eylemleri işçilerle birlikte yapmalıdır. Sustuğumuz, geride durduğumuz, işten atılan arkadaşlarımızı yalnız bıraktığımız her gün sıranın bize geldiğini bilmeliyiz. Patronların ve hükümetin tasarruf planının karşısında birleşelim. İşten atmaların durdurulması, krizin meydana getirdiği yıkımın faturasını patronların ödemesi için ortak mücadelede birleşelim.”
Ankara TİKA’dan Tahar Üniversitesine uygulamalı tarım ve eğitim için altyapı desteği Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA), Afganistan’ın Tahar vilayetinde bulunan Tahar Üniversitesi kampüsüne 2 derin su kuyusunun sondajını ve kurulumunu gerçekleştirdi. TİKA’dan yapılan açıklamaya göre, hayata geçirilen proje ile Tahar Üniversitesi kampüsünde 130 metre derinliğinde iki adet su kuyusu sondajı yapıldı. Proje kapsamında elektrik ve güneş enerjisiyle çalışan modern su pompaları ile su dağıtım sistemleri kuruldu ve düzenlenen törenle açılışı gerçekleştirildi. Açılış törenine, TİKA Mezar-ı Şerif Koordinatörü Mikail Taşdemir, Tahar Üniversitesi Öğrenci İşleri Müdürü ve Rektör Vekili Mevlevi Abdul Rahim Ahundzada, üniversite öğretim üyeleri ve öğrenciler katıldı. Törende konuşan Taşdemir, TİKA olarak Afganistan’da başta eğitim ve sağlık olmak üzere, altyapı geliştirme, restorasyon, kültür, kapasite geliştirme, acil insani yardım gibi insan odaklı proje ve faaliyetler gerçekleştirdiklerini söyledi. Taşdemir, bu projeyle kampüs içerisindeki fakültelere, öğrenci yurtlarına ve diğer alanlara düzenli olarak temiz ve sağlıklı su ulaştırılmasının sağlandığının altını çizdi. Rektör Vekili Ahundzada ise konuşmasında, Orta Asya’nın yüz ölçümü bakımından en büyük üçüncü üniversitesi olan Tahar Üniversitesinin, tarıma elverişli ve verimli topraklara sahip olduğunu belirtti. Ahundzada, TİKA’nın desteğiyle Ziraat Fakültesinde öğretim üyeleri ve öğrencilerin uygulamalı araştırmalara başladığını ifade ederek Türkiye’ye ve Türk halkına kalkınma projelerine verdikleri destek için teşekkür etti.
Ankara TİKA, Arnavutluk’ta 4 bin kişiye hizmet veren sağlık ocağını yeniledi Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığının (TİKA) katkılarıyla, Arnavutluk’un kuzeyinde yer alan Tropoja Belediyesine bağlı Bujan İdari Birimi’nde hizmet veren sağlık ocağına tıbbi ekipman ve mobilya desteği sağlandı. Ayrıca, sağlık ocağına ısıtma sistemi kurulumu gerçekleştirildi. TİKA’dan yapılan açıklamaya göre, projenin tamamlanması dolayısıyla düzenlenen açılış törenine Tropoja Vali Yardımcısı Altin Berbati, Bujan İdari Birim Başkanı Sherif Vatoci, TİKA Balkanlar ve Doğu Avrupa Dairesi Başkanı Muhammed Ünal, TİKA Tiran Koordinatörü Mustafa Ata, Tropoja Yerel Sağlık Hizmetleri Birimi yöneticileri ve sağlık ocağı çalışanları katıldı. Törende konuşan Tropoja Vali Yardımcısı Berbati, TİKA’nın hayata geçirdiği projeden duyduğu memnuniyeti dile getirerek, bölgede yaşayan yaklaşık 4 bin kişi adına Türkiye’ye teşekkür etti. “600’ün üzerinde proje hayata geçirildi” TİKA Balkanlar ve Doğu Avrupa Dairesi Başkanı Muhammed Ünal, TİKA’nın 1996’dan bu yana Arnavutluk’ta eğitim, sağlık, tarım ve üretim gibi birçok alanda 600’ün üzerinde proje ve faaliyet gerçekleştirdiğini belirtti. Ünal, Arnavutluk Sağlık Bakanlığı ile iş birliği içinde hayata geçirilen bu proje sayesinde, bölgedeki vatandaşların nitelikli sağlık hizmetlerine erişimini artırmaktan mutluluk duyduklarını ifade ederek, TİKA’nın, Arnavutluk genelinde kalkınmayı destekleyecek projelere devam edeceğini vurguladı. Bujan İdari Birimine bağlı 6 köyde yaklaşık 4 bin kişiye hizmet veren sağlık ocağı, 1960’tan bu yana hizmet veren eski binasından, Bujan İdari Birimi binasının zemin katına taşındı. Sağlık ocağında 1 doktor, 17 hemşire ve 1 idari çalışan görev yapıyor. TİKA tarafından sağlanan destekle, sağlık ocağının fiziki altyapısı güçlendirilerek, tıbbi ekipman, mobilya ve ısıtma sistemi ile modern bir görünüme kavuştu.