Yerel Haberler
Erzincan
Erzincan TSO’nun iftar programı yoğun katılımla gerçekleştirildi 10 Mart 2026 Salı - 23:10:26 Erzincan Ticaret ve Sanayi Odası (TSO) tarafından düzenlenen iftar programı, protokol üyeleri, iş dünyası temsilcileri ve çok sayıda davetlinin katılımıyla gerçekleştirildi. Ramazan ayının manevi atmosferinde düzenlenen programda, TSO Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Tanoğlu ile Meclis Başkanı Mehmet Ali Aksu davetlileri kapıda karşılayarak selamladı. Programa Erzincan Valisi Hamza Aydoğdu, Erzincan Belediye Başkanı Bekir Aksun, kamu kurumlarının temsilcileri, sivil toplum kuruluşlarının yöneticileri ile çok sayıda esnaf ve iş insanı katıldı. Programın açılışında konuşan TSO Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Tanoğlu, Ramazan ayının birlik ve kardeşlik duygularını pekiştirdiğini belirterek davetlilere katılımlarından dolayı teşekkür etti. Oda olarak ayrışmalardan uzak durarak projelere odaklandıklarını ifade eden Tanoğlu, Besi Organize Sanayi Bölgesi, süt işleme tesisi, düve üretim çiftliği, modern hizmet binası ve şehir lokali gibi projeleri hayata geçirdiklerini söyledi. Sosyal sorumluluk projelerine de önem verdiklerini dile getiren Tanoğlu, kadın cezaevine tekstil atölyesi kurulması ve üniversite öğrencilerine burs sağlanması gibi çalışmalar gerçekleştirdiklerini belirtti. Erzincan Belediye Başkanı Bekir Aksun da konuşmasında Ramazan ayının birlik ve beraberlik ruhunu güçlendirdiğini ifade ederek, Erzincan’ın kardeşlik ve dayanışmanın güçlü olduğu bir şehir olduğunu söyledi. Erzincan Valisi Hamza Aydoğdu ise Erzincan’ın vefa, iyilik ve samimiyetin yaşatıldığı bir şehir olduğunu belirterek birlik ve beraberliğin korunmasının önemine dikkat çekti. Program, iftar yemeğinin ardından yapılan sohbetlerle sona erdi.
32 yıldır dinmeyen acı; Başbağlar
02 Temmuz 2025 Çarşamba - 10:45 32 yıldır dinmeyen acı; Başbağlar Erzincan’ın Kemaliye ilçesine bağlı Başbağlar köyünde 32 yıl önce PKK’lı teröristlerce kurşuna dizilerek ve yakılarak öldürülen 33 sivilin yakınları, Başbağlar katliamında yaşadıkları acıyı unutamıyor. Erzincan’ın Kemaliye ilçesine bağlı Başbağlar köyünde 5 Temmuz 1993 tarihinde meydana gelen terör saldırısında 33 vatandaş hayatını kaybetti. Başbağlar köyünde, 32 yıl önce teröristlerce gerçekleştirilen ve Cumhuriyet tarihinin en büyük sivil katliamlarından biri olan Başbağlar katliamında 33 sivilin köy meydanında toplanıp kurşuna dizilerek ve ateşe verilerek katledilmesinin acısı, yakınlarınca yaklaşık çeyrek asır geçmesine rağmen ilk günkü gibi hissediliyor. Yaşanan katliamdan yaralı kurtulan Başbağlar köyü eski muhtarı Ali Akarpınar, "Burada bir soykırım yaşandı. Katliamdan ben de yaralı kurtuldum. 28 sivilin yanı sıra burada evleri, hatta evlerin içindeki 5 köylümüzü yakarak katledenler vahşetin adını Başbağlar koydular" dedi. Başbağlar’da neler oldu? Erzincan’ın Kemaliye ilçesine bağlı, şehre 150 kilometre uzaklıktaki Başbağlar köyünü 5 Temmuz 1993’te basıp bir saatten uzun bir süre PKK propagandası yapan bir grup, daha sonra 28 erkeği kurşuna dizmişti. Aralarında kadınların da olduğu 5 kişi de sığındıkları evlerin ateşe verilmesiyle yakılarak öldürülmüştü. Köydeki evlerin büyük bölümü, köy okulu, köy camisi ve halkevi de ateşe verilmişti. Saldırı sırasında, köyün telefon ve elektrik hatları kesilmişti. Olay, komşu köydekilerin haber vermesiyle ortaya çıkmıştı.
Hayvan pazarı geçici süreyle kapatıldı
02 Temmuz 2025 Çarşamba - 08:54 Hayvan pazarı geçici süreyle kapatıldı 2025 yılı Kurban Bayramı dolayısıyla ülke genelinde artan hayvan hareketliliği göz önüne alınarak, hayvan hastalıklarının yayılmasının önlenmesi amacıyla Tarım ve Orman Bakanlığı’nın talimatı doğrultusunda 81 ilde hayvan satış yerleri (hayvan pazarları, canlı hayvan borsaları, hayvan toplama ve satış merkezleri) geçici olarak kapatıldı. 81 ilin Tarım ve Orman İl Müdürlüklerine "acele" koduyla gönderilen yazıyla, ülke genelindeki tüm hayvan pazarlarının ikinci bir emre kadar kapatılması talimatı verildi. Söz konusu yazıda, yaklaşan Kurban Bayramı dolayısıyla hayvan hareketliliğinde ciddi bir artış yaşandığına dikkat çekildi. Bu durumun, salgın özelliği taşıyan şap hastalığının yayılımını hızlandırabileceği belirtilerek, son günlerde vaka sayılarında yükseliş gözlemlendiği ifade edildi. Tespit edilen şap hastalığı miktarlarında karantina önlemlerinin devreye alındığı bildirildi. Hasta hayvanlardan numuneler toplandığı, hayvan hareketlerinin kısıtlandığı, farkındalık oluşturmak için eğitim programları ve saha tatbikatlarının yürütüldüğü belirtildi. Açıklamada, şunlar kaydedildi: "Hasta hayvanlardan alınan numunelerde şap hastalığı etkeni virüsler üzerinde yapılan çalışmalarda genetik/antijenik değişiklikler tespit edilmiştir. Yeni ortaya çıkan bu virüs tiplerine karşı koruyucu aşı üretimi tamamlanmış ve sahada kullanıma başlanmıştır. Ancak kısa sürede duyarlı türden tüm çift tırnaklı hayvanların aşılanması mümkün görünmemektedir. İkinci bir emre kadar açılmayacak Riskli bölgelerde hayvan hareketlerinin kısıtlanmasının aşılamadan daha etkin bir yöntem olduğu tüm kamuoyu tarafından bilinmektedir. Bu kapsamda hayvan satış yerlerinde (hayvan pazarı, canlı hayvan borsası, hayvan toplama ve satış merkezi, park ve panayırları), hayvan ve ziyaretçi hareketliliğinin yoğun olması hastalığın yayılımında yüksek risk oluşturuyor. Bu bakımdan iliniz genelinde faaliyet gösteren hayvan satış yerlerinin tamamının ikinci bir emre kadar ivedi bir şekilde kapatılması hususunda gereğini rica ederim."
Uzmanlardan kene uyarısı
02 Temmuz 2025 Çarşamba - 08:46 Uzmanlardan kene uyarısı Erzincan Sağlık İl Müdürlüğü uzmanları; Kırım Kongo kanamalı ateşinin (KKKA), kenelerle veya hasta hayvanlarla temas sonucu bulaşan, ateş ve kanamalarla seyreden, virüsten kaynaklanan bir hastalık olduğunu ifade etti. İl Müdürlüğü tarafından sosyal medya hesaplarında yapılan paylaşımda kene ısırması konusunda vatandaşlar uyarılırken, Türkiye’de ilk kez 2002 yılında görülen bu hastalığın Erzincan’ın da içinde yer aldığı bölgede sıkça görüldüğü ifade edilerek, "KKKA, kenelerin görülmeye başlandığı ilkbahar ve yaz aylarında (Nisan-Ekim) daha sık görülür. Bulaşma kene ısırığıyla en yaygın bulaşma şeklidir. Hasta hayvanlarla temas; Büyükbaş ve küçükbaş hayvanların kanı, eti, idrarı ve vücut sıvıları ile temas sonucunda da bulaş olabilmektedir. İnsandan insana; Hasta kişilerin kanı, idrarı, tükürüğü, kusmuğu veya diğer vücut sıvıları ile korunmasız temas sonucunda bulaşabilir. En çok sağlık çalışanları risk altındadır" denildi. Belirtileri nelerdir? Kırım Kongo kanamalı ateşinin belirtiler ise şöyle sıralandı; "Kenenin ısırmasından sonra 1-3 gün (en fazla 9 gün) içinde, hastalıklı kana/sıvıya temas sonrası ise 5-6 gün (en fazla 13 gün) içinde başlar. Ani başlayan ateş, şiddetli baş ağrısı, kas ve eklem ağrıları, halsizlik, iştahsızlık, bulantı, kusma, karın ağrısı, ishal şikayetler arasındadır. İlerleyen günlerde ise burun, diş eti, cilt altı kanamaları, idrarda ve dışkıda kan, deride morarma, karaciğer ve böbrek yetmezliği gelişebilir. Geç tanı koyulursa ölüm ihtimali artar. Ne yazık ki tedavi için özel bir ilacı yoktur. Hekim, hastanın durumuna göre tedaviyi düzenler. Bu nedenle hastalıktan korunmak çok önemlidir" Hastalıktan Nasıl Korunulur? Pikniğe/tarlaya giderken uzun kollu kıyafet, pantolon ve çizme/tulum giyilmelidir. Pantolon paçaları çorap içine sokulmalıdır. Kene bulunan yerlerden dönüldüğünde kulak arkası, koltuk altları, kasıklar ve diz arkası dâhil tüm vücut kontrol edilmelidir. Kene varsa keneyi ezmeden, döndürmeden, cımbız veya eldivenle çıkarılmalıdır. Eğer çıkarılamıyorsa en yakın sağlık kuruluşuna başvurulmalıdır. Kene çıkarıldıktan sonra o bölge antiseptikle (kolonya örneğin) temizlenmelidir. Kenelerin üzerine sigara basmak, kolonya veya gaz yağı gibi maddeler dökmek; kenenin kasılmasına ve taşıdığı mikropları vücuda aktarmasına neden olabileceğinden, bu tür uygulamalardan kesinlikle kaçınılmalıdır. Hayvanların kanıyla veya dokusuyla direkt temastan kaçınılmalıdır. Kene teması sonrasındaki 10 gün içinde ateş, kas ağrısı, kanama gibi şikayetler gelişirse mutlaka en yakın sağlık kuruluşuna başvurulmalıdır. Sağlık çalışanına kene teması mutlaka söylenmelidir.
Anadolu’nun güçlü notaları Erzincan’da yankı buldu
02 Temmuz 2025 Çarşamba - 08:18 Anadolu’nun güçlü notaları Erzincan’da yankı buldu Erzincan’da düzenlenen Canlı Sesler Ses Yarışmasında final coşkusu yaşandı. Erzincan’ın özgün seslerini keşfetmek ve kadim müzik mirasını yeni nesillere aktarmak amacıyla düzenlenen yarışma yoğun ilgi gördü. Yarışmaya toplamda 180 aday başvuruda bulunurken, yapılan ön eleme sonucunda 32 yetenekli yarışmacı yarı finale yükselerek ardından finalde sahnede yeteneklerini sergileme fırsatı buldu. Gerçekleştirilen final elemelerinde jüri üyeleri performansları büyük bir titizlikle değerlendirdi. Yarışmanın baş jürisi Fehmi Buğra Bakkal, sürecin hem katılım hem de kalite açısından oldukça verimli geçtiğini ifade etti. Dörtyol Meydanında gerçekleştirilen Canlı Sesler Ses Yarışması final konserine Vali Hamza Aydoğdu, Belediye Başkanı Bekir Aksun, kent protokolü ve vatandaşlar katıldı. Valilik ve belediyenin iş birliğiyle, Erzincan İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü koordinasyonunda düzenlenen coşku ve heyecanla Dörtyol Meydanında gerçekleştirilen Canlı Sesler Ses Yarışması finalinde, geçmişten günümüze uzanan zengin müzik kültürüyle Anadolu’nun güçlü notalarına ev sahipliği yapan Erzincan’da, bu toprakların tarih kokan ezgileri bir kez daha yankı buldu. Yarışmanın birincisi Mukaddes Gizem Canbaba oldu. Yarışmada dereceye girenlere ödülleri protokol tarafından takdim edildi. Erzincan Valisi Hamza Aydoğdu, bütün yarışmacıları tebrik ederek, "180 arkadaşımız bu yarışmada yarıştı. Çok güzel Erzincan’a yakışır bir yarışma oldu. Jüri üyelerimiz de notlarını vererek dereceye girenleri belirlediler. Bu yarışmaya değişik mesleklerden birçok arkadaşımız katıldı. Doktorumuzda vardı, öğretmen, polisimizde. Erzincan beraber, birlikte aynı ortamı paylaştığı için çok mutluyum." dedi.